Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
windfucker

#451 Re: Recepti

Post by windfucker »

Hobotnica na bosanski nacin

Sastojci:
1 manje jagnje (do 15 kg)
1 veca hobotnica (cca 2 kg)
krompir

Priprema:
Dok se jagnje vrti na raznju, hobotnica se kuha sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova a jagnje ispeceno izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mackama i kerovima da ne zajebavaju dok se jede.

Jagnje servirati uz hladno pivo.
minjonja

#452 Re: Recepti

Post by minjonja »

hocu da pravim hljeb po ovom receptu:
http://www.coolinarika.com/recept/domaci-hljeb-by-minna

al imam nekih pitanja.
1.pise jedna kocka germe, ali ni ja ni ova djevojka sto je pravila nije imala germu nego je stavila kvasac. koliko kvasca da se stavi, je li 22g koliko dodje u jednoj kocki germe?
2.da li se treba tepsija premazati uljem ili posuti brasnom da se hljeb ne zaljepi za tepsiju? ovdje to nigdje nije navedeno.
callmethebreeeze

#453 Re: Recepti

Post by callmethebreeeze »

kolac sa cveklom i cokoladom

2 vece cvekle
100 g tamne cokolade
4 dl brasna
3 dl socera smedjeg (farin)
4 supene kasike kakao
2 manje kasike praska za pecivo
1 jaje
50 g putera
2 dl mlijeka

skuhati cveklu i oguliti je nakon sto se o'ladila. cokoladu isjeckati na komadice. nakon toga cveklu izrendati.

pomijesati brasno, secer, kakao i prasak za pecivo. dodati cokoladu u smjesu. na sporetu istopiti puter. umutiti jaje da bude, ono, "prhko". u jaje dodati mlijeko i istopljeni puter. sve to pomijesati sa cveklom. i onda napraviti smjesu za kolac sa brasnom i ostalim djakonijima.

ko ima, uzeti one fine posudice za mufinse koje mogu u rernu, njih namazati puterom i secerom i onda ih napuniti smjesom. sve to peci na 200 stepeni nekih 12-tak minuta (ako imate karinasku rernu poput moje, onda nije dovoljno ni 25 minuta :evil: :x ) jos jedna zagrada (naravno da moze i obicna tepsija)

kad je kolac gotov moze se posuti sa secerom u prahu, servirati uz sladoled od vanilije. eto.
black

#454 Re: Recepti

Post by black »

Knjiga "Bosanski kuhar" na petnaestoj je finalnoj sesiji žiriranja Gurmand World Cookbook Fair Awardsa u Parizu 11. februara osvojila Gurmand World Cookbook Awards, čime je izabrana kao jedna od najboljih u svijetu iz oblasti kulinarstva od osam nagrađenih.

http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/hra ... /100213064
Irm@

#455 Re: Recepti

Post by Irm@ »

minjonja wrote:hocu da pravim hljeb po ovom receptu:

al imam nekih pitanja.
1.pise jedna kocka germe, ali ni ja ni ova djevojka sto je pravila nije imala germu nego je stavila kvasac. koliko kvasca da se stavi, je li 22g koliko dodje u jednoj kocki germe?
2.da li se treba tepsija premazati uljem ili posuti brasnom da se hljeb ne zaljepi za tepsiju? ovdje to nigdje nije navedeno.
1. germa= kvasac ;-) stavis jednu kesicu germe u malo mlijeka + 1 kasika secera i cekas da ti nadodje pa onda zamijesis hljeb..svaki hljeb ce najbolje ispasti ako ostavis tijesto preko noci da naraste :)
2. ja tepsiju uvijek podmazem uljem i stavim brasna kako se ne bi zalijepila :)

sretno s kuhanjem i post-aj nam slicice ;-)
minjonja

#456 Re: Recepti

Post by minjonja »

Irm@ wrote:
minjonja wrote:hocu da pravim hljeb po ovom receptu:

al imam nekih pitanja.
1. germa= kvasac ;-) stavis jednu kesicu germe u malo mlijeka + 1 kasika secera i cekas da ti nadodje pa onda zamijesis hljeb..svaki hljeb ce najbolje ispasti ako ostavis tijesto preko noci da naraste :)
2. ja tepsiju uvijek podmazem uljem i stavim brasna kako se ne bi zalijepila :)

sretno s kuhanjem i post-aj nam slicice ;-)
e joj, nije ispalo kako je trebalo :roll: stid me staviti slike. stavicu kad ispadne kako treba. radila sam po onom receptu sto sam postirala, ali bilo je nekako premalo mlijeka. na kilo brasna, 4 dl mlijeka. previse je suho bilo i sva mi se ruka ukocila dok sam nekako izmijesala. dodavala sam jos vode i mlijeka jer je previse brasna bilo. uglavnom, nije ispalo kako treba. previse je tvrd i kora je predebela. hocu da napravim onaj granapski mekani hljeb. nikad mi nije uspio. pokusavala sam preko nekih recepata sa coolinarike i youtubea, ali nikad ne uspije.

hocu ovako nekako da izgleda:
Image

imas li ti neki recept za ovakav hljeb?
minjonja

#457 Re: Recepti

Post by minjonja »

evo nasla sam na netu jedan pravo dobar recept, pravi studentski:
Pire Krompir sa Curry sosom i kuhanim jajima

Za 4 osobe potrebno je :

350gr mrkve,750 gr krompira,jedna glavica luka,so,8 jaja,40 gr putera,30 gr brasna,1-2 kasike (male) Curry-ja,600 grama bujona(ili u vodi istopljene kocke za juhu sa povrcem ) ,100 gr slatke vrhnje,biber

Nacin pripreme :

Mrkvu operite,ocistite ,isjeckajte na kolutice i skuhajte u slanoj vodi .Krompir skuhajte i napravite od njega pire.Jaja skuhajte i presjecite na pola.Na puteru isprzite luk zatim ga pospite brasnom i Curryom i ,malo izmjesajte i prelijte sa bujonom i slatkom vrhnjom uz stalno mijesanje.Nakon par minuta kuhanja dodajte mrkvu .Servirano pospite sa malo svjezeg persuna ili ukrasite po sopstvenoj zelji.
Ljubitelji mesa naravno uz ovo ce uzeti komad mesa ,a ja sam servirala sa przenim mladim kupusom,kojem sam nakon laganog przenja dodala malo slatke vrhnje i zacinila.

Image
zijancer

#458 Re: Recepti

Post by zijancer »

La tarte tartiNN :P oFaj gore, pod uslovom da se ne raspljeska kada okrenete pleh :cry: .. možete premazati krRemom od bijele čokolade :-) :
krema:
jednu bijelu cokoladu isCjepkati na komadice, ubaciti u posudu koja sjedi u posudi vruće vode, dodati par kockica putera i mixati dok se ne rastopi..
lijevo istuci jedno pakoFanje vrhnja za kolače..do maximalne čvrStoće,.. da ostane u posudi kada je okrenete naopako
sta još.. da.. 2 bjelanjka sobne temperature tući do blještavila, čim postignete taj sjaj treba prestati..jer sve poslije te faze je previše tučeno, i izgleda mutno, mat, sjaj se izgubi ( a šećer na početku, nakon prvih 20ak udaraca :-) )
sad opet desno :cry: 2 zumanca umixati ( NE tuci ) u onu smjesu čokolade i putera, zatim lagano umixati pola tučenog vrhnja.
and finalllly :cry: vrlo pazljivo.. umotati-smotati-zaviti-jedno-u-drugo ostatak tučenog vrhnja i pjenu od bjelanjaka, laganim pokretima da ne uništite pufnastost pjene.. nije potrebno da postanu sasvim izjednaceni
a onnnnDa, sve to umotati na isti način u onaj dio sa čokoladom :)

kremu obilno namazati preko kolača, cca 5 cm, naprašiti cimetom i drobljenim orasima
fol je u tome da krema ne smije biti suviše slatka, tako da može fino izbalansirati dio sa jabukama
he :P
zijancer

#459 Re: Recepti

Post by zijancer »

:sad: :cry: opss :cry: gore nema recepta za la tarte tartin :cry:
ubacit cu ga cim dodem kuci, ali jednostavnije je ukucati u google julia child + la tarte tartin..ili na ovom drugom linku o njoj naci ovaj recept.. puno je lakse napraviti ga kada gledate kako se njoj jabuke razlete iz pleha :D, a i ovaj dio sa tijestom.. trebalo bi napisati rat & mir pa da vam iz prve pođe za rukom da pravilno umixate tijesto :cry:
:P
callmethebreeeze

#460 Re: Recepti

hvala na rerni, ali ja planiram kupiti sebi sporetic koji se moze vidjeti na ovom linku:

http://www.hallbacks.se/shop/product/im ... 4&type=jpg
callmethebreeeze

#461 Re: Recepti

seka wrote::D je li i rerna na plin?

necEM vise chatati...obecaJEM :D
multifunkcionalna.
:D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#462 Re: Recepti

Post by Toto »

ima li rerna sac
pustopoljina

#463 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

evo me da postavim recept (slike nema,a i koliko primamljivo moze izgledati slika nekog sosa???)
ovo je za dva puta :) (za 5-6 tanjira)).
jedno 400g mljevenog mesa
vezica povrca za supu( persin-korijen i list,prasa,celer...ali samo jednu mrkvu -da ne bude previse slatko)
crveni luk
lovorov list
bijeli luk-1 ili 2 cesnja
sol,biber
konzerva sos paradajza
svjezi paradajz (2-3 kom)
bosiljak,origano.
maslinovo ulje
crno vino (1-2-3 dcl)

crveni luk isitniti u kockice i proprziti na maslinovom ulju,dodati sitno isjeckano povrce za supu (osim lista persuna) i jos malo proprziti-dodati meso i rastresti ga...dinstati malo poklopljeno ili uz dodatak koje kapi vode (ali minimalno).
Vatra-umjerena.
dodati svjezi paradajz (oguljen,isitnjen) i lovorov list.
zatim dodati konzervu paradajza,bosiljak i origano (ili sos paradajza),sol,biber.
podlijevati crnim vinom (za one koji nisu sigurni vino ili ne: alkohol isparava brze od vode...tako da...ostaje samo karakteristicna opora nota vina,sad...kako hocete).
sos praviti gusce.
(uvijek se moze za gust sos prosijati kasika-dvije brasna,nakon sto se doda meso,a prije nego se doda voda ili vino ili sos paradajz-ali nema potrebe za tim...)
kad se sve "upihkalo" :) dodati sitno sjeckan bijeli luk i persun,jos minut ostaviti i to je to.
(sto se tice SVIH zacina-to odokativnom metodom,probas pa vidis sta fali...)

ovaj sos je odlican sa tagliatelle ili spagetti-ma...
ali je fazon sto jos bolje smeka dan kasnije...tako da je uvijek pametno napraviti duplo vise,pa ili zamrznuti ili ostaviti u frizider za slijedeci dan.

takodjer je pametnije napraviti kad vam ostane vina,nego maksuz zbog sosa otvarati flasu :D
Last edited by pustopoljina on 21/02/2010 15:59, edited 1 time in total.
pustopoljina

#464 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

minjonja wrote:e]

e joj, nije ispalo kako je trebalo :roll: stid me staviti slike. stavicu kad ispadne kako treba. radila sam po onom receptu sto sam postirala, ali bilo je nekako premalo mlijeka. na kilo brasna, 4 dl mlijeka. previse je suho bilo i sva mi se ruka ukocila dok sam nekako izmijesala. dodavala sam jos vode i mlijeka jer je previse brasna bilo. uglavnom, nije ispalo kako treba. previse je tvrd i kora je predebela. hocu da napravim onaj granapski mekani hljeb. nikad mi nije uspio. pokusavala sam preko nekih recepata sa coolinarike i youtubea, ali nikad ne uspije.

hocu ovako nekako da izgleda:
Image

imas li ti neki recept za ovakav hljeb?
hej...mislim da vrecica kvasca ide na 500g brasna (trebalo bi da pise)...a ako neces koru na kruhu (osim ako ga nisi prepekla),trebas ostaviti da se "ististi" pokriti vlaznom krpom ili uviti u krpu,pa staviti u najlon vrecicu (vruc kruh)-onda nema hrskave kore,nego bas ona...spojena sa sredinom.
minjonja

#465 Re: Recepti

Post by minjonja »

meni je bitno samo da je mekano u sredini kao u klasovom hljebu. nikad mi to nije uspjelo.
b.boja

#466 Re: Recepti

Post by b.boja »

@hadzinica,imas li kakav recept za Cupcake (chup cake)? :)
leticija

#467 Re: Recepti

Post by leticija »

Minjonja, da bi hljeb imao ovako 'zgusnutu' i kompaktnu sredinu bez rupica, potrebno je zamijesiti tijesto malo tvrdje nego za pitu. Kad je masa od tijesta dobro izradjena, napraviti loptu i bacati je snazno s visine na radnu povrsinu jedno 10-20 puta. Na ovaj nacin ce se istisnuti sav zrak iz tijesta koje ce se nakon toga dobro 'zgusnuti' a prilicno i omeksati .
Ostaviti pokriveno tijesto da nadodje pa ga jos jednom premijesiti i 'izlupati'. Formirati strucu, pokriti je i ponovo
sacekati da nadodje.
U dobro zagrijanu rernu staviti loncis (ili malu serpicu) s vodom prije nego ubacis hljeb da se pece.
Isparavanje vode ce pomoci da kora na hljebu ostane tanka i mekana.
Irm@

#468 Re: Recepti

Post by Irm@ »

eh moram da pitam pa mozda se neko zadesi s recepticem :D
naime vec godinama sam ovisna o Coko kocki iz Metropolisa.. ugl kako sam po ukusu mogla osjetiti donji dio je neka smjesa slicna onoj za kuglice a gore je neka krema koju ne mogu skontati..pa et ak neko zna bila bih zahvalna :) ;-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#469 Re: Recepti

Post by dr.gog »

Ničim izazvan kupih maloprije kokos.Otvorio sam ga , izlio tečnost.Ostala fina bijela debela kora iznutra...

Ima li iko ideju za nešto fino od svježeg kokosa??

Jedan dio sam nasjeckao kao mrkvu i super je, ostalo je još dosta...
Ja sam skontao da par kašika nasitnjenog kokosa zalijem mlijekom i dodao sam ono malo tečnosti iz samog oraha.

Šta se može sa sirovim kokosom?? :-)
pustopoljina

#470 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

zna li neko kako se pravi jedno perzijsko jelo,gdje je prilog riza sa safranom,ali ono bitno je piletina i suhe sljive i mozda isto safran...a piletina je skroz naskroz izdinstana i raspada se?
to sam jednom jela i tako mi se svidjelo,a osoba koja je to napravila nije vise tu (kad je pricala kako se pravi,ja sam bila zauzeta jedenjem).
Aorta

#471 Re: Recepti

Post by Aorta »

pustopoljina wrote:zna li neko kako se pravi jedno perzijsko jelo,gdje je prilog riza sa safranom,ali ono bitno je piletina i suhe sljive i mozda isto safran...a piletina je skroz naskroz izdinstana i raspada se?
to sam jednom jela i tako mi se svidjelo,a osoba koja je to napravila nije vise tu (kad je pricala kako se pravi,ja sam bila zauzeta jedenjem).
Znam tacno o cemu govoris -- veoma ukusno! -- ali ne znam recept. Ja mislim da se jelo zove khoresh aloo. Jesi li jela rizu i piletinu sa visnjama, takodjer perzijski specijalitet. Ako naidjem na recept, javim ti.
essex

#472 Re: Recepti

Post by essex »

pozdrav domacicama...bosanac koji voli da kuha, a nisam gay (ni pfeder, onaj koji nema para da bude gay) :D
evo vam jedan recept za maslanicu, ja je nazvao Maslenka Bosanka...
prvo, trebate uzeti jednu vecu ili dvije manje glavice bijelog luka i odsjeci gornji dio tako da otkrijete cesnjeve. po svakom pospite rastopljenog masla (kasicica, tek toliko da stane na vrh) i zapecite u rerni dok ne omeksa i promjeni boju u tamno bez ili sivkastu...gotov je kada je dosta mekan. ovo je dobro jer pecenjem se ona kiselina iz luka pretvori u secer i tako da postane sladkast, mmm, vidjet ce te. kada je gotov jednostavno ga prstima istisnite iz ljusture u posudicu u koju ste pripremili rastopljeno maslo. dobro ga izmjesajte sa maslom, najbolji bi bio stapni mixer...ja licno volim dodati i persuna nasjeckanog.
ostalo je isto kao sa normalnom maslanicom, red jufke, zalij i idemo dalje dok se ne popuni...ukus? drasticna razlika! a nemorate se ni bojati da ce se luk cuti kroz kozu (kao sto se cuje kod ljudi koji ga previse jedu) jer je przenjem izgubio snagu svoje kiseline koja se kao sto rekoh pretvorila u secer.
naravno, neide bez kisela mlijeka :D ...prijatno!
javite kako vam je ispala i kako vam se dopada...
pustopoljina

#473 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

Aorta wrote:
pustopoljina wrote:zna li neko kako se pravi jedno perzijsko jelo,gdje je prilog riza sa safranom,ali ono bitno je piletina i suhe sljive i mozda isto safran...a piletina je skroz naskroz izdinstana i raspada se?
Znam tacno o cemu govoris -- veoma ukusno! -- ali ne znam recept. Ja mislim da se jelo zove khoresh aloo. Jesi li jela rizu i piletinu sa visnjama, takodjer perzijski specijalitet. Ako naidjem na recept, javim ti.
hej,nisam nasla to medju ovim khores stvarima,ali nasla sam nesto drugo sto sam jela (jedino jelo od jagnjetine, gdje nisam samo probala,nego i pojela)
http://www.farhangsara.com/ghormeh-sabzi.html
fenomenalno je jelo ima graha, i nekakvih trava i suhi limun koji je pravo aromatican.
ali ako do perzijske nove godine naletis na recept-i stavis ga ovamo: HVALA! (poslije nove godine imam opet od koga traziti recept).
essex

#474 Re: Recepti

Post by essex »

essex wrote:pozdrav domacicama...bosanac koji voli da kuha, a nisam gay (ni pfeder, onaj koji nema para da bude gay) :D
evo vam jedan recept za maslanicu, ja je nazvao Maslenka Bosanka...
prvo, trebate uzeti jednu vecu ili dvije manje glavice bijelog luka i odsjeci gornji dio tako da otkrijete cesnjeve. po svakom pospite rastopljenog masla (kasicica, tek toliko da stane na vrh) i zapecite u rerni dok ne omeksa i promjeni boju u tamno bez ili sivkastu...gotov je kada je dosta mekan. ovo je dobro jer pecenjem se ona kiselina iz luka pretvori u secer i tako da postane sladkast, mmm, vidjet ce te. kada je gotov jednostavno ga prstima istisnite iz ljusture u posudicu u koju ste pripremili rastopljeno maslo. dobro ga izmjesajte sa maslom, najbolji bi bio stapni mixer...ja licno volim dodati i persuna nasjeckanog.
ostalo je isto kao sa normalnom maslanicom, red jufke, zalij i idemo dalje dok se ne popuni...ukus? drasticna razlika! a nemorate se ni bojati da ce se luk cuti kroz kozu (kao sto se cuje kod ljudi koji ga previse jedu) jer je przenjem izgubio snagu svoje kiseline koja se kao sto rekoh pretvorila u secer.
naravno, neide bez kisela mlijeka :D ...prijatno!
javite kako vam je ispala i kako vam se dopada...
samo na brzaka...pokusajte ispeci paprike, oguliti i ocistiti i umiksati stapnim u rastopljeno maslo pa maslanica postade PAPRIKARA...ja jos uvijek moram da probam to iskombinovati, postavit cu kako mi se svidja...
Chayna

#475 Re: Recepti

Post by Chayna »

Za sve ljubitelje browniea, nakon milion pokusaja nasla sam recept za pravi brownie, tj. socni i puno cokoladni, a ne brasnastu patispanju:( fora je u puuno secera i malo malo brasna. Love Jamie Oliver:) Nadam se da nije problem sto je opis na engleskom:)
Sastojci:
250g maslaca
• 200g tamne cokolade
• optional: 50g komadica oraha (moze i sa visnjama)
• 80g kakaa
• 65g brasna
• 1 kasikica praska za pecivo
• 360g secera u prah
• 4 jaja

Preheat your oven to 180°C/350°F/gas 4. Line a 25cm square baking tin with greaseproof paper. In a large bowl over some simmering water, melt the butter and the chocolate and mix until smooth. Add the cherries and nuts, if you’re using them, and stir together. In a separate bowl, mix together the cocoa powder, flour, baking powder and sugar, then add this to the chocolate, cherry and nut mixture. Stir together well. Beat the eggs and mix in until you have a silky consistency.

Pour your brownie mix into the baking tray, and place in the oven for around 25 minutes. You don’t want to overcook them so, unlike cakes, you don’t want a skewer to come out all clean. The brownies should be slightly springy on the outside but still gooey in the middle. Allow to cool in the tray, then carefully transfer to a large chopping board and cut into chunky squares. These make a fantastic dessert served with a dollop of crème fraîche mixed with some orange zest.
Post Reply