Novi grb RS

Locked
Glasovito

#451 .

Post by Glasovito »

Peti prijedlog mi je pravo poznat. Negdje sam ga vec vidio na ovoj stranici. Ja mislim u nekom srbijanskom starom grbu, da dva lava drze stiti sa orlom.

Fuj Fuj Fuj. Hebem ti svih pet prijedloga. Hebem ti ovu ravnopravnost.

NITI JEDAN nije prihvatljiv. Dominira na svakom srpski grb i fakat je samo pitanje (srpskog) ukusa koji ce izabrati. Srpski politicari dobro znaju sta znaci ravnopravnost. Ali teorija i praksa je druga stvar.

Gadi mi se. Gadi mi se sto niti jedna politicka partija iz RSa nakon ovih 10 godina nije ni malo drugacija. Kod hrvatskih i bosnjackih partija stvarno ima lepeza. Kad ce u RSu barem probati jedna partija da joj je vaznija BiH nego RS. Fuj fuj fuj. Sozinizam obicni. BOLEST :x
Glasovito

#452 .

Post by Glasovito »

Peti prijedlog mi je pravo poznat. Negdje sam ga vec vidio na ovoj stranici. Ja mislim u nekom srbijanskom starom grbu, da dva lava drze stiti sa orlom.

NITI JEDAN nije prihvatljiv. Dominira na svakom srpski grb i fakat je samo pitanje (srpskog) ukusa koji ce izabrati. Srpski politicari dobro znaju sta znaci ravnopravnost. Ali teorija i praksa je druga stvar.

Gadi mi se. Gadi mi se sto niti jedna politicka partija iz RSa nakon ovih 10 godina nije ni malo drugacija. Kod hrvatskih i bosnjackih partija stvarno ima lepeza. Kad ce u RSu barem probati jedna partija da joj je vaznija BiH nego RS. Fuj fuj fuj. Sovinizam obicni. BOLEST :x
Glasovito

#453 .

Post by Glasovito »

Gadi mi se. Gadi mi se sto niti jedna politicka partija iz RSa nakon ovih 10 godina nije ni malo drugacija. Kod hrvatskih i bosnjackih partija stvarno ima lepeza. Kad ce u RSu barem probati jedna partija da joj je vaznija BiH nego RS. Fuj fuj fuj. Sovinizam obicni. BOLEST :x
cogni

Post by cogni »

ticoroman wrote:Ma kurac ce biti ista slicno kao sto smo ovdje crtali. 5 prijedloga je uslo u "finale". Prijedlozi su:

Srpski simboli su ubjedljivo dominantni na svim prijedlozima, i meni licno nisu prihvatljivi. Ako bih morao izabrati izmedju ovih pet, losih ideja, onda bih izabrao broj 3 (sa lijeva, prvi red). On je najvise izbalansiran i srpski simboli zauzimaju samo 50% prostora (ha ha ha).

Cekaj malo.. bosnjacki clan komisije (!) predlaze grb sa lavovima, na kojem se najmanje vide hrvatski i bosnjacki simboli, a srpski simbol u sredini ubjedljivo dominira. Ne razumijem ga kako razmislja. Grb sa lavovima je "lijep", ali nije izbalansiran.
Zasto je 50% prostora za srpske simbole previshe?
Jasno je da je kljucna stvar da simboli druga dva naroda budu dovoljno jasno istaknuti, ali ne vidim zasto srpski simboli u grbu Republike Srpske ne bi zauzimali najvecu povrsinu.

Naravno da isto vazi i za grb Federacije BIH.

BTW, svi predlozi su najblaze receno ruznjikava. Najskladniji je grb broj 2, ali on je najmanje prihvatljiv za druga dva naroda. Grb broj 4 takodje nije previshe ruzan.
ticoroman

Post by ticoroman »

cogni wrote:Zasto je 50% prostora za srpske simbole previshe?
Jasno je da je kljucna stvar da simboli druga dva naroda budu dovoljno jasno istaknuti, ali ne vidim zasto srpski simboli u grbu Republike Srpske ne bi zauzimali najvecu povrsinu.
Zasto bi grb srpskog naroda zauzimao najveci dio grba? To onda znaci da je srpski narod u RS najvise ravnopravan, a drugi narodi manje.

Samo srbi zagovaraju takvu ravnopravnost, jer zele da zadrze etnicku podijelu i etnicko ciscenje Bosne i Hercegovine. To jedino odgovara srbima i RS-u. Sto se vidi i na grbovima, starim a i novim prijedlozima.

Po ustavu RS-a pise da su sva tri naroda konstitutivna i ravnopravna (doduse su to upisali poslije intervencija MZ i ustavnog suda). RS ne smije biti samo srpska zemlja, i ako su je u Daytonu priznali pod tim nazivom. Srpski politicari mjedutim znaju ako naprave zbilja ravnopravan grb da je onda samo pitanje dana kada ce se i naziv RS proglasiti neustavnim.
Prozor

Post by Prozor »

Ako je Sud proglasio grb RS-a ne-ustavnim jer ne zastupa druga dva naroda, sta je sa imenom Republike Srpske?
cogni

Post by cogni »

ticoroman wrote:Zasto bi grb srpskog naroda zauzimao najveci dio grba? To onda znaci da je srpski narod u RS najvise ravnopravan, a drugi narodi manje.

Po ustavu RS-a pise da su sva tri naroda konstitutivna i ravnopravna (doduse su to upisali poslije intervencija MZ i ustavnog suda). RS ne smije biti samo srpska zemlja, i ako su je u Daytonu priznali pod tim nazivom. Srpski politicari mjedutim znaju ako naprave zbilja ravnopravan grb da je onda samo pitanje dana kada ce se i naziv RS proglasiti neustavnim.
Nisam strucnjak za ustavno pravo, al naprosto ne vidim da ta ravnopravnost iz ustava treba da se ogleda u jednakim procentima na grbu. Da li onda to vazi i za grb Federacije BIH, mozda i da idemo dotle da na svakom grbu svako dobije po trecinu i da svi grbovi budu isti?

Ako pogledamo sa druge strane, kako bi to onda Srbi bili ravnopravni sa Bosnjacima ili Hrvatima ako ostali po jednom stanovniku RS-a dobiju desetorostruko vecu povrsinu?
Najbolje bi mozda bilo da svaki stanovnik dobije pixel grba pa sta ispadne? :)

Ne vidim kakve veze "ravnopravan" grb ima sa ukidanjem imena Republike Srpske? Ako je ono neustavno onda je takvo bez obzira na grb. Mislim da su u svakom slucaju male sanse za to jer je samo ime RS deo tog ustava. Mada, kako smo krenuli mozda i ustav bude proglasen neustavnim od strane ustavnog suda. :)
AbU_JamaL_MovE

Post by AbU_JamaL_MovE »

cogni wrote:

Zbog ravnopravnosti Koja je propisana u Daytonu i u ustavu a na koji se srbi uvije pozivaju i u zvijezde kuju... :roll:
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
ticoroman wrote:Zasto bi grb srpskog naroda zauzimao najveci dio grba? To onda znaci da je srpski narod u RS najvise ravnopravan, a drugi narodi manje.

Nisam strucnjak za ustavno pravo, al naprosto ne vidim da ta ravnopravnost iz ustava treba da se ogleda u jednakim procentima na grbu. Da li onda to vazi i za grb Federacije BIH, mozda i da idemo dotle da na svakom grbu svako dobije po trecinu i da svi grbovi budu isti?

Ako pogledamo sa druge strane, kako bi to onda Srbi bili ravnopravni sa Bosnjacima ili Hrvatima ako ostali po jednom stanovniku RS-a dobiju desetorostruko vecu povrsinu?
Najbolje bi mozda bilo da svaki stanovnik dobije pixel grba pa sta ispadne? :)

Ne vidim kakve veze "ravnopravan" grb ima sa ukidanjem imena Republike Srpske? Ako je ono neustavno onda je takvo bez obzira na grb. Mislim da su u svakom slucaju male sanse za to jer je samo ime RS deo tog ustava. Mada, kako smo krenuli mozda i ustav bude proglasen neustavnim od strane ustavnog suda. :)
Grb RS-a je proglasen ne-ustavnim jer ne predstavlja druga dva naroda, obzirom da RS nije samo entitet Srba, pa koliko onda ime RS predstavlja druga dva naroda?
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

cogni wrote:
ticoroman wrote:Ma kurac ce biti ista slicno kao sto smo ovdje crtali. 5 prijedloga je uslo u "finale". Prijedlozi su:

Srpski simboli su ubjedljivo dominantni na svim prijedlozima, i meni licno nisu prihvatljivi. Ako bih morao izabrati izmedju ovih pet, losih ideja, onda bih izabrao broj 3 (sa lijeva, prvi red). On je najvise izbalansiran i srpski simboli zauzimaju samo 50% prostora (ha ha ha).

Cekaj malo.. bosnjacki clan komisije (!) predlaze grb sa lavovima, na kojem se najmanje vide hrvatski i bosnjacki simboli, a srpski simbol u sredini ubjedljivo dominira. Ne razumijem ga kako razmislja. Grb sa lavovima je "lijep", ali nije izbalansiran.

Naravno da isto vazi i za grb Federacije BIH.

BTW, svi predlozi su najblaze receno ruznjikava. Najskladniji je grb broj 2, ali on je najmanje prihvatljiv za druga dva naroda. Grb broj 4 takodje nije previshe ruzan.
A de mi molimte cobni reci zasto na zastavi BiH nema NIKAKO znaka naroda, tako da je skroz neutralan.
Republika Srpska po Dejtonu NIJE SRPSKA, nego entitet sva tri naroda.
A to sto srbi cine 90% tamo znamo zasto...
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Ove bosnjacke picke u RS nesmiju staviti veto na bilo kakav srpski sibol koji dolazi izvan Bosne, vec se prenemazu i lizu im dupe.

Ali badava im, mi bosanci koji volimo Republiku BiH nikad necemo prihvatiti te njihove lakrdije. Svi ce oni letiti pod naletom revolucije za gradajnsku BiH.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

ella_ina wrote:Bosanac_21 : kaze:"...dvoglavi orao vodi Moravac kolo ...."

jel ti to sad i kolo moravac smeta??? :razz:
Cuj "jel ti to sad i kolo", ne smeta mi kolo, al smeta mi taj kolovodja.
Sve se nastoji preuzeti i spojiti s necim sto nije imalo neki znacaj s BiH, pocevsi
od krune, orlova, itd.
Fratris

Post by Fratris »

Ja ne kontam zasto je na ovom trecem prijedlogu ljiljan na polju neke bordo boje. Da nisu i tu Pitari nekako prste umijesali, sunce li im. :lol:
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Bosanac_21 wrote:
ella_ina wrote:Bosanac_21 : kaze:"...dvoglavi orao vodi Moravac kolo ...."

jel ti to sad i kolo moravac smeta??? :razz:
Cuj "jel ti to sad i kolo", ne smeta mi kolo, al smeta mi taj kolovodja.
Sve se nastoji preuzeti i spojiti s necim sto nije imalo neki znacaj s BiH, pocevsi
od krune, orlova, itd.
pa dvoglavi orao sa krunom Nemanjica, bi trebao svakom Bosancu da smeta, iz jednostavnog razloga, jer Nemanjici nikad nista nisu imali sa Bosnom, tj ovim se na najgrublji nacin nastoji i zvanicno oteti dio teritorije Bosne i Hercegovine, i pripojiti Srbiji!! republika srpska je nastala na genocidu, potpis na njen rodni list je stavio izdajnik Republike Bosne i Hercegovine, imenom zvani Alija Izetbegovic, a u stvari "vaistinu" zvani Ilija Izetbegovic, koji se je vise puta u svom zivotu izjasnjavao kao Srbin, kojega su Bosanski patriote, na robiju poslali, a srbo-bratija iz SANU, na slobodu izvela, i na celo Bosanaca doveli, da bi odradio davno zadatu zadacu - a to je unistenje Republike Bosne i Hercegovine, tj njene drzavnosti, istovremeno svodeci njen najbrojniji narod na vjersku skupinu!!
Zato, prvi prioritet svim Bosancima, treba biti negiranje i dokazivanje nistavnosti potpisa A.I, (iliti I.I.) na Daytonskom Mirovnom Ugovoru , a time dovodjenja u pitanje postojanja genocidne tvorevine!!
Umjesto sto se nastojite "usaglasiti" koji od predlozenih primjera je "dobar", pokrenite sasvim ispravno i legalno pitanje imena entiteta rEPUBLIKA sRPSKA, kojega je , ako se malo podsjetimo, jos jedan cetno-vazal, zvani Sulejman Ti'ic (on ne zasluzuje slovo "H" ) jednom pokrenuo, pa onda , izvrsivsi "salto-mortale" (kad je stigla instrukcija iz Bgd-a) i na brzinu povukao!!
saim_adka

Post by saim_adka »

Nezvanicno kotira i sedma verzija grba koja ce biti usvojena i s kojom su zadovoljne sve 4 strane.

Image

samo se ceka odluka dodika.
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote: Grb RS-a je proglasen ne-ustavnim jer ne predstavlja druga dva naroda, obzirom da RS nije samo entitet Srba, pa koliko onda ime RS predstavlja druga dva naroda?
Bash nimalo, medjutim, ne vidim da je to problem sam po sebi. Ime entiteta zaista nije mesto gde se ostvaruje konstitutivnost, vec je to ustav.

Srbi su jedan od tri naroda koji zive u BIH, zalosno je sto se i nakon 12 godina sama rec srpsko smatra uvredljivom od velikog broja ljudi iz ostala dva naroda.

Takodje, ako u Dejtonskom ustavu stoji:
Bosnia and Herzegovina shall consist of the two Entities, the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska

ne vidim kako ime Republike Srpske moze biti neustavno.
bijelo_dugme wrote:A de mi molimte cobni reci zasto na zastavi BiH nema NIKAKO znaka naroda, tako da je skroz neutralan.
Republika Srpska po Dejtonu NIJE SRPSKA, nego entitet sva tri naroda.
A to sto srbi cine 90% tamo znamo zasto...
Sto se tice simbola na nivou drzave oni su neutralni jer se nije mogao postici dogovor oko njih. Ne vidim kako tim pitanjem pokusavash poentirati.

Tacno je da je Republika Srpska entitet sva tri naroda i zato se i trazi resenje grba koje ce to da odslika. Zalosno je sto se to radi zato sto se mora, voleo bih da vidim bar jedan takav potez koji je rezultat dobre volje, a ne moranja.
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

saim_adka wrote:Nezvanicno kotira i sedma verzija grba koja ce biti usvojena i s kojom su zadovoljne sve 4 strane.

Image

zadovoljne? :-)
meskogn

#469 Re: Novi grb RS

Post by meskogn »

novi grb rs je sramota
stwic

#470 Re: Novi grb RS

Post by stwic »

E cuj ludnice,zamisli da grb predstavlja samo jedan narod i to,ni dva ni tri zeca,nego Kineze,i da se ukinu entiteti i od cijele drzave napravimo,ni dva ni tri,nego jedan veliki Kineski entitet,ja mislim da nam ni Kina ne bi bila ravna...
ZV Keli

#471 Re:

Post by ZV Keli »

Enka-Benka wrote:
saim_adka wrote:Nezvanicno kotira i sedma verzija grba koja ce biti usvojena i s kojom su zadovoljne sve 4 strane.

Image

zadovoljne? :-)
Ako ce se nas ljiljan mijesati sa njihovim poganim grbom,i nemojte molim vas price 4s predstavlja Srbe,ne predstavlja on prvenstveno predstavlja cetnicki pokret iz WW2 iako je historijski mnogo star grb ali predstavlja to sto predstavlja.Ja bih bio najzadovoljniji kada bi se uvela zastava RBiH za cijeli teritorij ali Boze moj ko sam ja da biram.
stwic

#472 Re: Re:

Post by stwic »

ZV Keli wrote:
Ako ce se nas ljiljan mijesati sa njihovim poganim grbom,i nemojte molim vas price 4s predstavlja Srbe,ne predstavlja on prvenstveno predstavlja cetnicki pokret iz WW2 iako je historijski mnogo star grb ali predstavlja to sto predstavlja.Ja bih bio najzadovoljniji kada bi se uvela zastava RBiH za cijeli teritorij ali Boze moj ko sam ja da biram.
Al' jebi ga rodjak kada srbi nas grb(onaj sa 6 ljiljana) smatraju obiljezjem povampirenog muslimansko-teroristicko-fasistickog pokreta iz 90-ih kojem je cilj bio ubijanje,protjerivanje i zatvaranje nevinog i cistog srpskog naroda i unistenje kulture,drzave,historije i zajednice svega srpskog...oh wait...
ZV Keli

#473 Re: Re:

Post by ZV Keli »

stwic wrote:
ZV Keli wrote:
Al' jebi ga rodjak kada srbi nas grb(onaj sa 6 ljiljana) smatraju obiljezjem povampirenog muslimansko-teroristicko-fasistickog pokreta iz 90-ih kojem je cilj bio ubijanje,protjerivanje i zatvaranje nevinog i cistog srpskog naroda i unistenje kulture,drzave,historije i zajednice svega srpskog...oh wait...
A zar tebe interesuje sta misle,neka misle sta hoce,pod tim su se borile generacije i generacije svih lojalnih snaga Bosne protiv okupatora,a radi podsjecanja nisu svi bili muslimani a cak oni koji su je osmislili su bili daleko od muslimana.

I jos ovo da smo ubijali,protjerivali i slicno da li mislis da bi danas bilo genocidnog entiteta ili ne bi ?
stwic

#474 Re: Re:

Post by stwic »

ZV Keli wrote:
stwic wrote:
ZV Keli wrote:
A zar tebe interesuje sta misle,neka misle sta hoce,pod tim su se borile generacije i generacije svih lojalnih snaga Bosne protiv okupatora,a radi podsjecanja nisu svi bili muslimani a cak oni koji su je osmislili su bili daleko od muslimana.

I jos ovo da smo ubijali,protjerivali i slicno da li mislis da bi danas bilo genocidnog entiteta ili ne bi ?
Sakrastican post,boli me kurac sta misle sto se mene tice,U DON'T LIKE BOSNIA?! U CAN GIT OUT!
njihova propaganda je zalosno-smijesna i moj post je imao za cilj da ismije doticnu...
It_is_a_Leclerc

#475 Re: Novi grb RS

Post by It_is_a_Leclerc »

Trenutni grb bh. entiteta Republika Srpska sa ovim krunama i zlato valjda želi naglasiti neku kraljevsku tradiciju, monarhijsko naslijeđe što je paradoks da te glava zaboli. Tim više ako znamo da je Mile Kitić - kralj diskoteka, jedini kralj koji je u zadnjih 17 godina postojanja tog entiteta pohodio njegove "dvore".
Locked