Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mO k3

#451 Re: Kolika vam je plata?

Post by mO k3 »

psydelija wrote:@zateznizub-@zenski dr. med

eeee, jbg-a... da sam na vasem mestu rekao bih: "hvala Bogu da je i neko od nasih na zapadu uspeo!"... a vi odmah kujete teorije zavere: "te petlja,te laze dok zine, zamucao kod jedne nule...". :D

opusteno, rodjaci!
ma booraz :) hvala bogu ako je tako
samo mu malo nema logike ;) ali haj u redu je...
Osim toga malo mi je glupo da neko pise koliko ko zaradi... meni nikad ne bi palo na pamet da ja nekome kazem koliko zaradim ,osim bratu ili majki ..
imam isjecaj da neki zele da se pohvale kao onaj na predhodnoj stranici gdje je se extra registrovo da bi napiso koliko zaradi...
ODVRATAN_i_GADAN

#452 Re: Kolika vam je plata?

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Standard u CH je deset i vise puta bolji nego u BiH ali i kod njih postoje razlike od kantona do kantona. Npr. njemacki kantoni su imucniji u odnosu na francuske i italijanske. Prva generacija stranaca su oni nasi nepismeni koji uglavnom rade na gradjevinama, na fabrickim trakama, restoranima, ciscenju... i zarade im uglavnom nisu vece od 5500 CHF uzmemoli u obzir da gradjevinci zimi imaju mnogo manja primanja jer nema prekovremenih sati. Druga generecija je vec nesto drugo i njihove zarade nerijetko dostizu i sume od desetak hiljada u tisucama. Kada ovo kucam ne zelim reci da svi imaju toliko visoke plate ali je svakog dana broj visokopozicioniranih balkanaca veci. Elem, mnogo bolje se moze zivjeti nego u BiH koja velikoj vecini dijaspore nudi jedno veliko NISTA.

p.s. Da nebi bilo zabune zbog ovog zadnjeg rat sam proveo po raznoraznim Celinama, Derinim brdima, Ostrim vrhovima... i za sve to nagradjen reumom i unistenim najljepsim danima mladosti pa oni koji bi da pridikuju bolje da se suzdrze bespotrebnih komentara.
merik

#453 Re: Kolika vam je plata?

Post by merik »

"sume od desetak hiljada u tisucama"
:thumbup:
piaf

#454 Re: Kolika vam je plata?

Post by piaf »

5000€ zaradjuje covjek?
Ja cu u Svajcarsku da se selim...cim proljece grane!
Envy

#455 Re: Kolika vam je plata?

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 20:07, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#456 Re: Kolika vam je plata?

Post by detroit-mercy »

A da tek vidite koliki je umene :mrgreen: .
Mislio sam na check :skoljka: .
fatality

#457 Re: Kolika vam je plata?

Post by fatality »

Envy wrote:Nije bitno koliko se zaradi, bitnije je koliko se ustedi!
ne bih se bas slozio, mozes ti imat platu 10.000€ al biti cigan i gledat da ustedis svaki fening, i na kraju kad osijedis nisi imao ni zivota a ne znas ni sta ces sa parama
nije razlika u platama samo zato tu da bi nesta ustedio, nego da bi se kvalitetom zivota malo uzdigao . . .
vazi

#458 Re: Kolika vam je plata?

Post by vazi »

Godisnja neto primanja, zvanicne statistike, u Francuskoj:

zene

visoki kadar 39 944
srednji kadar 23 566
zaposlenici (ono kancelarijski sluzbenici) 17 358
radnici 15 499
ukupno 21 358

Muskarci

Cadres* 50 290
Professions intermédiaires 26 502
Employés 18 193
Ouvriers 18 765
Ensemble 26 126

Rapport des salaires femmes/hommes (en %)
Cadres* 79
Professions intermédiaires 89
Employés 95
Ouvriers 83
Ensemble 82
Trebam te

#459 Re: Kolika vam je plata?

Post by Trebam te »

Entropio wrote:Reci ba da si u dijaspori...

Izgleda da u ovoj temi učestvuju samo ovi iz dijaspore i foliraju se s platama (a plate koje imaju tamo u ništa za njihove uslove). Vide ovi naši postaju 500-600 maraka, i onda oni ulete s 5000 eura... Wow, evo divimo se.

Nemam ništa protiv dijaspore, ali brate, nemojte vi postati u ovoj temi.
Eto tebe cemo pitati :lol: koji moron!!!

Dijaspora iskreno pise kolika im je plata i troskovi tako da ljudi u Bosni lako uporede standard zivota u Bosni i vani... :bih:

Zato pisi dijasporo :dance: :bih:

.
Ady88

#460 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ady88 »

komi wrote:ok lagali su me... ali tebi ne vjerujem nego njima
riječ je o Ženevi gradić Yverdon Lesbians
valjda se subota više plaća :?
Rodak mi je u Yverdonu isto, tacno je sto pricas, on za posao plinski-vodoinstalater ima preko 6000 franaka, dok mu zena oko 4000 franaka a radi u nekoj firmi tipa interex kod nas.

Nego javi se da vidim s tobom nesto drugo, uskoro sam i sam gore pa reko da pitam jel ta rodica ima 16 godina ili je sad nesto starija :lol: :lol: :oops: (ne bi tebe zaboravio, slao bi ti pakete kanticem svaki mjesec) :P
vox-populi

#461 Re: Kolika vam je plata?

Post by vox-populi »

fatality wrote:
ne bih se bas slozio, mozes ti imat platu 10.000€ al biti cigan i gledat da ustedis svaki fening, i na kraju kad osijedis nisi imao ni zivota a ne znas ni sta ces sa parama
nije razlika u platama samo zato tu da bi nesta ustedio, nego da bi se kvalitetom zivota malo uzdigao . . .
Ja ne bih rekao da je bitnije koliko se ustedi nego koliko ti, nakon odbitka osnovnih zivotnih troskova ostane za zabavu i stednju.

Dakle kada od netto plate odbijes:

- stan i rezije
- hranu
- telefon/internet/prevoz
- kredite
- osnovnu higijenu i oblacenje

ono sto ti ostane ustvari oslikava standard zivota. Ako ti sta ostane za izlaske, eventualno stednju za odmor te povremeno neku malo vecu kupovinu (tehnika, muzika, odjeca i sl.), onda zivis dobro.
Envy

#462 Re: Kolika vam je plata?

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 20:04, edited 1 time in total.
fatality

#463 Re: Kolika vam je plata?

Post by fatality »

Envy wrote:
fatality wrote:
Pa sta ako covijek ima 5000 eu a ima ih takvih mnogo, a nemogu da sastave kraj sa krajem, znaci nezna, osnovne stvari rasporediti taj novac koji ima!

Ne mislim stediti,odreci se svega i svacega,nego zivjeti pored svega normalno,priustiti sebi osnovne stvari,kino/restoran,odmore,ljetne/zimske i sl.Mnogi i pored velikih plata,na kraju mjeseca budu vise u -,nego i sam u platu sto dobiju!

Nije bitno imati,BITNIJE JE ZNATI!
pa dobro sad, da ih ima mnogo koji imaju platu 5000€ ne bih bas rekao, to je plata daleko iznad prosjeka, pa cak i na zapadu, i tu imas dvije kategorije : onaj koji toliko radi da nema vremena da potrosi ista od ovih para, i sef :D
tvile

#464 Re: Kolika vam je plata?

Post by tvile »

vox-populi wrote:
fatality wrote:
Ja ne bih rekao da je bitnije koliko se ustedi nego koliko ti, nakon odbitka osnovnih zivotnih troskova ostane za zabavu i stednju.

Dakle kada od netto plate odbijes:

- stan i rezije
- hranu
- telefon/internet/prevoz
- kredite
- osnovnu higijenu i oblacenje

ono sto ti ostane ustvari oslikava standard zivota. Ako ti sta ostane za izlaske, eventualno stednju za odmor te povremeno neku malo vecu kupovinu (tehnika, muzika, odjeca i sl.), onda zivis dobro.
:thumbup: Ovako i ja razmišljam. Možeš ti uštedjeti i cijelu platu ali ako se "stežeš" u svemu što čini život ugodnim onda to nije život nego patnja
vazi

#465 Re: Kolika vam je plata?

Post by vazi »

1. neto plata nije svugdje isto "skrojena" Koliko znam u njemackoj odbijanja od bruto plate nisu ista kao npr u francuskoj tj u njemackoj samcima, neozenjenim i neudatim, odbijaju puno vise tako da npr dvije med sestre, jedna udata i s dvoje djece a druga djevojka bez djece , nemaju istu neto platu mada imaju ista radna mjesta

2. rade li obadva partnera? mozes ti imati super platu ako suprug/a ne radi onda ta plata i nije vise tako super

meni se cini da nema toga koji ne zna s parama :) Ako neko ko ima 5000 eura platu i jedva sastavlja kraj s krajem vjerovatno je to njegov izbor i on HOCE tako :) iz njemu poznatih ili nepoznatih razloga (nepoznatih jer ko ce cheprkati po svojoj nutrini :D )
Vincent_Chase

#466 Re: Kolika vam je plata?

Post by Vincent_Chase »

MOLIM VAS VRATITE SE NA TEMU!!!!!!

kolika vam je plata u BOSNI I HERCEGOVINI ?????
vox-populi

#467 Re: Kolika vam je plata?

Post by vox-populi »

Vincent_Chase wrote:MOLIM VAS VRATITE SE NA TEMU!!!!!!

kolika vam je plata u BOSNI I HERCEGOVINI ?????
Kolika vam je plata?
by Chischo on 14/09/2007 15:39

Znam da je nekulturno pitat', al nasi smo.
Kolika vam je plata, i strucna sprema, da li ste zadovoljni( )
Koliko od plate trosite na hranu, stanovanje, odjecu i dr.?
Zaradujete li vise od zenskog/muskog partnera?
Da li ste zaduzeni po kreditima i koliko?
Koliko trosite na godisnji odmor,?
Gdje ti ovdje vidis da je eksplicitno navedeno da se radi samo o BiH? I nema potrebe za Caps Lockom, vide se i mala slova potpuno ok.
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#468 Re: Kolika vam je plata?

Post by enko 1964 »

Plata?
Ko menstruacija. Dođe jednom mjesečno. Traje 4 - 5 dana. Poslije se možeš hebavat.
addy_sa

#469 Re: Kolika vam je plata?

Post by addy_sa »

-obrazovanje: fakultet, magisterij
-radni staž: 5 godina
-plata: 2500 KM sa toplim obrokom i naknadom za prevoz
-kredit: stambeni, 5 godina
Neposlusna

#470 Re: Kolika vam je plata?

Post by Neposlusna »

addy_sa wrote:-obrazovanje: fakultet, magisterij

Addy, bil se ti zenio? :D
addy_sa

#471 Re: Kolika vam je plata?

Post by addy_sa »

Neposlusna wrote:
addy_sa wrote:-obrazovanje: fakultet, magisterij

Addy, bil se ti zenio? :D
aha, što pitaš :D
splend

#472 Re: Kolika vam je plata?

Post by splend »

jedno konretno pitanje :mrgreen:

kolika je plata pripavnicima sa ekonomskim fakultetom u drzavnim sluzbama :thumbup:
jel pripravnici imaju pravo na naknadu za prevoz, ako ne zive u sarajevu?
addy_sa

#473 Re: Kolika vam je plata?

Post by addy_sa »

splend wrote:jedno konretno pitanje :mrgreen:

kolika je plata pripavnicima sa ekonomskim fakultetom u drzavnim sluzbama :thumbup:
Član 28. Zakona o platama i naknadama kaže da pripravnicima pripada mjesečna plata u iznosu od 80 % plate predviđene za radno mjesto za koje se pripravnik obučava.
To je, obično, radno mjesto stručnog saradnika. Koeficijent za to radno mjesto je 2,10 a osnovica je 495, pomnoži to i od iznosa kojeg dobiješ izračunaj 80% i to dobiješ kao pripravnik :)
Takođe, pripravnik ima pravo na naknadu za prehranu koja je 8 KM po radnom danu kao i naknadu za prevoz koja se utvrđuje u odnosu na mjesto prebivališta CIPS prijavom i sjedište institucije..to je obično neka prosječna mjesečna karta prevoznika na toj relaciji koja se dobije u novcu uz platu.. lupam, relacija Visoko-Sarajevo dobiješ novac u onom iznosu za koji prevoznik pošalje potvrdu da toliko košta mjesečna karta.
Ovo sve napisano vrijedi samo za Institucije BiH ne znam za ostale.
splend

#474 Re: Kolika vam je plata?

Post by splend »

addy_sa wrote:

Član 28. Zakona o platama i naknadama kaže da pripravnicima pripada mjesečna plata u iznosu od 80 % plate predviđene za radno mjesto za koje se pripravnik obučava.
To je, obično, radno mjesto stručnog saradnika. Koeficijent za to radno mjesto je 2,10 a osnovica je 495, pomnoži to i od iznosa kojeg dobiješ izračunaj 80% i to dobiješ kao pripravnik :)
Takođe, pripravnik ima pravo na naknadu za prehranu koja je 8 KM po radnom danu kao i naknadu za prevoz koja se utvrđuje u odnosu na mjesto prebivališta CIPS prijavom i sjedište institucije..to je obično neka prosječna mjesečna karta prevoznika na toj relaciji koja se dobije u novcu uz platu.. lupam, relacija Visoko-Sarajevo dobiješ novac u onom iznosu za koji prevoznik pošalje potvrdu da toliko košta mjesečna karta.
hvala na iscrpnom odgovoru :thumbup: zivio
Better Man

#475 Re: Kolika vam je plata?

Post by Better Man »

addy_sa wrote:

Prema zakonu o platama u organima vlasti u FBiH koeficijent za radno mjesto strucnog saradnika je 3,75 i mnozi se sa osnovicom koja iznosi 330 KM.
Post Reply