glede hrvatskog pitanja (jel smijem malo reci "glede"?

)
evo, jedan moj primjer od prije nekih sedam dana.
sjedim ja sa nekom rajom u kaficu, ima tu jedan tip kojeg ne poznajem, ali on je doktor opce prakse za sva pitanja, od meteoroloskih, preko sekualno-psiholoskih, teolosko-filozofskih, knjizevnih i, naravno, lingvistickih. da ne duljim, nesto poput sarajevskih taksista, samo u veselijoj varijanti. uglavnom, nakon sto sam se usudila progovoriti koju, jer je bio vidno uznemiren svakim pokusajem da zensko progovori u njegovom drustvu, pogotovo da ga ometa u nizu briljantnih sala i posalica koje se ticu njegovih pshihosocijalnih i seksualnih vjestina, u pola recenice, taj tip koji me vidi prvi put u zivotu, poznaje me nekih cetrdesetak minuta, a ne zna cestito (ako uopce) ni to kako se zovem, na jednu moju rijec koju cesce upotrebljavaju hrvati, a ja je upotrebljavam jer mi je cejf kaze: "Joj nemoj mi te hrvastine, dosta mi je toga" i to prekide me na pola recenice, koju naravno nisam ni dovrsila.
da stvar bude jos ljepsa, sigurna sam da niko osim mene tu nije nasao nista uvrjedljivo. na svoj carsijsko-klizni nacin, on je bio narodski covjek pun zrnaca mudrosti sto se ne mogu pokupiti po fakultetima, zavidne zivotne inteligencije, a sigurna sam da mu se i bore stvore svaki put kad neko ne upotrijebi rijec iz njegovog privatnog rjecnika koji broji nekih cca 37,5 rijeci, i sto ti probisvijeti profesori i pisci stvaraju i koriste neki jezik bez da se s njim posavjetuju.
i dzaba, mogu se ljudi znojiti nad magistarkim i doktorskim i hiper-uber-radnjama, mogu pola zivota provesti u nauci, mogu citati Ujevice i Simice, i Krleze i Jergovice, ali se na spomen mrske istocne ili zapadne rijeci moraju poklopiti i skruseno saslusati zrnca mudrosti lokal-saner patriote. kojem je cool nekom upasti u pola rijeci i pokazivati "time-out" kad hoce da nesto kaze (a to hoce svako pet sekundi) ali mu nikako nije cool upotrijebiti rijec koja je po njegovoj slobodnoj procjeni hrvatska. jerbo, nije je on koristio prije rata, ne koristi je sad, ko sam sad ja da mu prosirujem rjecnik, ispunjen sve samim all-bosnian frazama i lingvistickim ljepotama.