Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Aorta

Post by Aorta »

@ Hadzinica i Arslan: njam-njam! Hvala vam kad odrzavate temu. Sto bih voljela provesti koji dan sa vama u kuhinji! Ja ove sedmice sve nesto nabrzake jer su me spopale dezure. Elem, jucer sam nesto nabrzake napravila sto je bilo iznenadjujuce dobro: pomjesati sardine, couscous, isjeckani luk, menta, paradajz, paprika -- brzo, zdravo i ukusno!

Hajde malo kolaca. : )
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 03/03/2011 16:56, edited 1 time in total.
maccarona

Post by maccarona »

Image
Saian

Post by Saian »

maccarona wrote:Image

sjooooooo ja reko ona nesto skuhala, ja naivca :-) :-) :-) :oops: :oops: :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 03/03/2011 16:57, edited 1 time in total.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
idia

Post by idia »

.
Last edited by idia on 03/03/2011 16:57, edited 1 time in total.
Aorta

Post by Aorta »

Danas smo posebno mastoviti...

Image
dacina_curica

Post by dacina_curica »

hadzinice, moram se pohvaliti :D ...pravila sam u nedjelju buhtle i ispale su super :D :D :D ...slikala sam ih, ali zaboravih ponijeti karticu na posao, pa nakacim slike sutra :D :D :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

dacina_curica wrote:hadzinice, moram se pohvaliti :D ...pravila sam u nedjelju buhtle i ispale su super :D :D :D ...slikala sam ih, ali zaboravih ponijeti karticu na posao, pa nakacim slike sutra :D :D :D
hvala dragom Alahu da vidimo i to cudo :mrgreen: nemoj da bi zaboravila fotke :oops:

a jel Hadzinica stavila recept za buhtle. Nisam nigdje vidjela :?
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

da opet kazem da vas i dalje pratim, citam i DIVIM VAM SE. :)
ja kuham ali NI BLIZU. :sad:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

mamica 31 wrote:hvala dragom Alahu da vidimo i to cudo :mrgreen: nemoj da bi zaboravila fotke :oops:

a jel Hadzinica stavila recept za buhtle. Nisam nigdje vidjela :?
eeee mamice, kako sam ponosna na buhtle.....naravno, ja aka velika poguzija, nisam mogla docekati da probam, ispekla se sva vrelim pekmezom :-) :-) :-)

hadzinica nije stavila recept (mislim da ona to pravi odokativno, ipak je hadzinica genijalcina u kuhinji), ali ja sam nasla ovaj i ispale su pravo dobro:
1. PRIPREMA KVASCA
Sastojci:
40 gr. svezeg, pekarskog, komprimovanog kvasca (compresed yeast),
ili 20 gr.(1.5 supene kasike suvog kvasca) (1.5 tablespoon dry yeast)*.
1/8 l. mlakog mleka oko +27 C.
1 kasika secera.

*Vidi Napomenu na kraju teksta.

U manju posudu ulije se mlako mleko i saceka da se secer otopi. U mleko se unese izmrvljeni komprimovani kvasac ili suvi kvasac. Promesa se i ostavi na toplom mestu 15 minuta za koje vreme kvasac treba da se podigne, sto se opaza po tome da se na povrsini mleka pojave mehuri kvasca u narastanju. Kvasac je spreman za dalju upotrebu.

2. IZRADA TESTA
Materijal:
500 gr. brasna. Moze se javiti potreba da se u toku izrade testa ova kolicina poveca.
2 jaja
1/8 l mleka
60 gr. secera
Nastrugana kora od jednog limuna
Malo soli na vrh noza.
80 gr. margarina

Najcesci naziv za testo sa kvascem je "Kiselo testo", ali je poznato i pod nazivom "Dizano testo".

U vecu zdelu za supu ili serpu unese se prosejano brasno. Prosejano brasno unosi vazduh u testo, sto poboljasava njegovo narastanje u daljem procesu izrade kolaca. Za prosejavanje koriste se poluloptasta sita ili specijalne posude za taj posao a uz mnogo strpljenja moze da posluzi i cediljka za caj.

U dubokom tanjiru razbiju se jaja i umute viljuskom sa mlekom. Potom se u tanjir unesu secer, kora od nastruganog limuna i so. Sve se dobro izmesa.

Otopiti margarin u metalnoj posudici na sporetu ili u mikro peci u odgovarajucoj posudi. Otopiti toliko da masa bude tecna kao blago razblazen krem.

U brasnu se po sredini napravi udubljenje u koje se unesu razmucena jaja sa dodatnim sastojcima (secer, mleko, limunova kora, so) i rastopljeni margarin. Sve se dobro pomocu kasike- kutlace izmesa zajedno sa brasnom i na kraju ulije podignuti kvasac.

Kada masa postane ujednacena, u zavisnisti od sposobnosti upotrebljenog brasna da upije tecni sadrzaj koji mu je dodat, desice se mozda da je testo retko i da se lepi za varjacu ili ruku. To je znak da treba poceti sa dodavanjem brasna. Dodaje se pomalo, 1-2 kasike odjednom. U toj fazi prelazi se na mesenje testa rukama. Testo se izvadi iz posude i nastavi sa mesenjem-gnjecenjem rukama uz stalno prevrtanje testa, da se cela kolicina podvrgne ovom procesu. Testo je gotovo kada postane glatko i kada se vise ne lepi po sakama.

Zavrseno testo se oblikuje u poluloptastu masu. Polozi se u pogodan sud, koji je posut sa malo brasna sto ce spreciti da se testo zalepi za dno posude. Posuda se pokrije cistom krpom i ostavi se oko 50 minuta na toplom mestu da se podigne. U ovom procesu testo treba da udvostruci prvobitnu zapreminu.

3. IZRADA BUHTLI
Materijal:
Ulje 150 ml.
Marmelada kiselkastog ukusa (kajsije na primer), oko 150 gr. (priblizna kolicina)
Jedno belance malo umuceno pomocu viljuske.

Dignuto testo polozi se na ravnu povrsinu, podeli na dva jednaka dela i rukama se oblikuju dve kobasice precnika 4-5 cm. Duzina jedne kobasice bice oko 40 cm. Kobasice se seku poprecno na njihovu osu na male valjke duzine oko 2.5 cm. Od ovih valjaka formiraju se buhtle. Valjci se jedan po jedan poloze na dlan po njihovoj osnovici i prstima stanje na precnik oko 6-7 sm. Na tako formiranu plocicu polozi se kasicica dzema. Oko grudvice dzema sklopi se ostatak slobodne povrsine i obrazuje loptica precnika oko 4 cm. Ovako napravljene buhtle polazu se jedna po jedna u posudu za pecenje tako da deo loptice na kojem su spojeni slobodni krajevi legne na dno posude a da glatka loptasta povrsina ostane sa gornje strane. Po sebi se razume da je pogodno da jedno lice iseca valjcice a drugo da od njih pravi buhtle.

4. PECENJE
Za kolicinu testa i oko 32 komada buhtli potrebna je posuda povrsine oko 600 kv.cm. Okrugla serpa precnika 28 sm. ili n.pr. pravougaoni pleh za pecenje dimenzija 30x20 sm. Pravougaoni pleh je iz cisto kulinarskih razloga privlacniji jer ce u njemu biti vise mesta za smestaj buhtli uz ivicu, koje posle pecenja imaju cvrstu hrskavu koricu a za takve komade se prema nasem iskustvu u vecini slucajeva opredeljuju i gosti i domaci sladokusci. Visina posude treba da bude najmanje 5 sm. jer ce buhtle posle pecenja narasti bar do te visine.

Posuda za pecenje obilno se namaze uljem. Svaka gotova i oblikovana buhtla uroni se rukom preko polovine u ulje, koje se nalazi u siroj posudici, kako bi prsti mogli lako zajedno sa buhtlom da udju u nju. Buhtle se redjaju jedna po jedna i jedna uz drugu u pravilnim polozajima. U okrugloj posudi u koncentricnim krugovima. Kada je posuda napunjena, ostavi se oko 20 minuta da se buhtle odmore i jos dodatno narastu. Sada sledi premazivanje gornjih povrsina buhtli. Svaka se cetkicom premaze izmesanim belancetom a potom svaka pospe sa tankim slojem sitnog kristal secera. Ovo cini da gornje povrsine postanu hrskave sto se izuzetno ceni.

Posuda se unese u prethodno zagrejanu pecnicu na 180 stepeni i pece 40 do 45 minuta. Prvih 20 minuta ne otvarati pecnicu a potom kontrolisati da ne pregori. Prava boja pecenih buhtli je tamnija crvenkasto-smedja boja. Ako buhtle nisu prepecene i ako je dno posude bilo dobro pouljeno buhtle se mogu, uz pazljivo rukovanje, jos dok su tople izruciti na resetkastu poglogu, cime se sprecava da se dno, usled sporog hladjenja orosi i buhtle izgube pozeljnu hrskavost.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

hadzinica wrote: :-D prvo 'ponosna 'sam na tebe!
drugo, i ja sam se ispekla vrucim pekemzom :D
trece,recept je u redu i ja odem pa nadjem recept, u principu osnova je ista, jedino sto ja dodam jos koji "zacin" u tijesto
cetvrto..odavno ja "ne smijem" odokativno nista praviti, jer uvijek dodam jos "malo" sve mi se cini nije dovoljno, pa to na kraju ispadne sve u prevelikim kolicinama. I ja se drzim recepata kad su kolaci u pitanju!
peto.. :-D daleko sam od genijalcine, vjeruj...samo strasno volim kuhati i uzivam i to je jedino istina!
hvala hadzinice :) :) :)

ja sam stavljala rendanu koru od limuna u tijesto....sledeci put cu staviti mozda malo cimeta (po tvojoj preporuci) :D .....a dzem je bio predobar, od drenjka (domaci, k'o nekada davno iz rahmetli majkine avlije) :) .....

nego, imas li kakav dobar recept za patlidzane i tikvice? upila juce sve fino, frisko, da mi je da nesto napravim :)
dacina_curica

Post by dacina_curica »

ovo super izgleda :D

napravim danas pa nakacim sutra slicice (ako bude valjalo icemu) :-)
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Sta je pelata?
Aorta

Post by Aorta »

Cilj-u-Zivotu: biti hadzinica, and I mean hadzinica, u kuhinji. : )

Ovo je najbolja tema na forumu!
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

hadzinica wrote:
nebojeplavo wrote:
Sta je pelata?
da se sad ne pravim pametna jer ti ne znam jel predstavlja vrstu paradajza ili pelati znace pelati :D
to ti je ona konzerva oguljenog duguljastog paradajza,cijeli u svom soku

evo nadjoh!

"PelatPelati su oljušteni, cijeli plodovi rajčica, sočni i okupani suncem Mediterana. U vlastitom soku, iznimnog su, aromatičnog i prirodnog okusa.

Prikladni su za brzu i laku primjenu u jelima, kojom postaju doživljaj za oko i užitak za nepce. Spoj su atraktivnosti, originalnosti, ujednačene kvalitete i tradicije.
Prikladni su za brzu i laku primjenu u jelima gdje postaju doživljaj za oko i užitak za nepce. Spoj su atraktivnosti, originalnosti, ujednačene kvalitete i tradicije.
Kako čuvati: Nakon otvaranja čuvati u hladnjaku do 4 dana.
Rok trajanja: Najbolje upotrijebiti do datuma otisnutog na dnu ili poklopcu pakiranja."
preuzeto sa http://www.podravka.com
Aaaa, paradajz :D oki, hvala :)
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

http://www.coolinarika.com/recept/savic ... a-spinatom

jednostavno za napraviti,sito i uz to jos zdravo :D [/img]
mamica papucarka

Dacina, fotke na sunce :oops:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Last edited by FFK as Lucy01 on 12/09/2007 21:26, edited 1 time in total.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Nisam danas, nego prosli vikend :D ...i nisam ja, mama je :D :D al' znam i ja kako da napravim, pogotovo lepine :D

Image
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

Image

8) 8)
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

Aorta wrote:Danas smo posebno mastoviti...

Image

ovo mi se plaho svidja aorto! da, da! kako senzona daje tako se i koristi! lijep tanjir, fina dekoracija! jel' dinja topljena nekim sokom, sosom?
mamica papucarka

Arslan wrote:
Aorta wrote:Danas smo posebno mastoviti...

Image

ovo mi se plaho svidja aorto! da, da! kako senzona daje tako se i koristi! lijep tanjir, fina dekoracija! jel' dinja topljena nekim sokom, sosom?
a jel vam ovo rucak, ili... :D
Post Reply