discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#451 Re: discus herniae

Post by bizet »

Dozer wrote:Mojne vise djece ba...meni dosta :D
Ostaje vjezbanje :lol: :lol:
oh tek sad skontah sto ti hoces da mi ovdje mrsamo, cuvas ti ledja i te kako :lol:
koliko li je kila imala ta zbog koje si zaradio svoje DH? :shock: koga zmija jednom ujede i gustera se boji jel' ta? :lol:

halali Dozer, moram se malo i ja nasaliti
Opal_89

#452 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

bizet wrote:ja nesto ne skontah koliko traje oporavak nakon operacije DH?
meni u mislima od 6 mjeseci do 1 godine, ali malo mi neobicno sto je oporavak toliko dug za zahvat od 15 min???
prvi mjesec se ne smije nista, pa ni sjediti mnogo, nakon toga polako uvodis sjedenje i fizikalne, nakon toga banje i sta dalje?
sta kazu operisani?

@Opal_89, i ja bi voljela svojoj kcerki roditi sestru ili brata, neka nije sama, drugacie je kad imas nekog bliskog i pitala sam dr. Saftica da li je moguce iznijeti trudnocu nakon operacije DH a on mi odgovorio da jeste bez problema SAMO ne smijem se udebljati vise od 12kg od svoje idealne kilaze, sto govori da se trudnoca mora planirati i kontrolisati dosta dobro
ja bi bas voljela jos jedno dijete, za jedno dvije godine :-D
Kažu neke žene da im se u trudnoći vratio disk na mjesto :D znači prvo moram sletiti 12 kg do idealne kilaže pa bih se opet vratila na ovu? :) već se vidim na carskom rezu, sumnjam da bih prirodno uspjela.
Mislim da to 6 mjeseci do godinu podrazumijeva oporavak a i pojačanu opreznost, ono da baš paziš kako i šta radiš. Žene poslije carskog reza ne bi trebale 3 godine zatrudniti, a zbog oporavka rane, a kamoli kičme koja je osjetljiva.
Kad bih došla do operacije, možda bih prije išla na varijantu onog disko gela ili da ubace nešto zamjensko, nego da mi režu višak. Kad smo već kod viška, šta ćemo sa viškom kože kad smršamo :D hoćemo kod Karabega? :lol:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#453 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

bizet wrote:ja nesto ne skontah koliko traje oporavak nakon operacije DH?
meni u mislima od 6 mjeseci do 1 godine, ali malo mi neobicno sto je oporavak toliko dug za zahvat od 15 min???
prvi mjesec se ne smije nista, pa ni sjediti mnogo, nakon toga polako uvodis sjedenje i fizikalne, nakon toga banje i sta dalje?
sta kazu operisani?
Nije baš 15 minuta zahvat, možda toliko traje vađenje hernije, ali cjelokupan zahvat je oko 40 min.

Prvi dan nakon klasične operacije počinje se hodati uz pomoć bolničara, jer postoji vrtoglavica zbog anestezije.
Drugi dan samostalno hodanje, spori pokreti, ne možeš dići nogu za stepenice, kao da učiš hodati . Tokom operacije puno su izvrijeđani nervi, pa nekoliko dana traje oporavak. Nakon četiri dana, može se hodati 5 minuta u više navrata i tako svakim danom sve više. Nakon 7 dana, osjećaj je bez bolova i oporavak ide pravo brzo, ali tu je i toliki strah koliko i pokreti mogu biti štetni.
Nakon 10 dana obavezno vježbati sjedenje, svakim danom sve više (minuta, dvije, pet..., pa u više navrata)
Uz ovaj oporavak, rade se lagane vježbe.
Nakon mjesec, aktivnije vježbe, kraće češće šetnje i postepeno biti sve aktivniji.
Nakon 6 mjeseci ide se na posao uz oprez.
Nakon godinu dana je kraj oporavka, odnosno nastavlja se takav stil života, da se ima u vidu da je kičma bez jednog dijela i mišićno tkivo oštećeno.
Dakle, u daljem životu, nikada dizati teško, nikada biti dugo sagnut i uvijek vježbati (šetati, planinariti, plivati, voziti bicikl, fitness i sl.). Lagani bolovi će upozoravati na učinjene greške.
Promjena vremena dosta će uticati.
Banje nisu obavezne i ja lično bi ih izbjegavao prvu godinu, pogotovo zbog grubih metoda koje zadaju fizijatri.
Najbolje je taj novac umjesto banja usmjeriti kvalitetnom privatnom fizijatru koji će se posvetiti tebi i tvom slučaju, a ne uobičajenim procedurama.
bizet

#454 Re: discus herniae

Post by bizet »

@stetoskop, hvala
da budem iskrena zvuci peglativno, da je sta manje bitno u pitanju ne bi bio vrijedno tih "15" minuta, a opet da je sta manje bitno ne bi bilo tako peglativno...u stvari si me prepao stetoskop

jedan od razloga sto zelim operaciju jeste i velika zelja da se ponovo bavim svojim poslom, on zahtijeva dosta pokreta, iznenadnih takodje, i kod mene postoji strah da se mozda vise necu moci baviti svojim poslom...pitala sam doktora ali nije mi bas bio odredjen u odgovoru

da sam imala izvadjene nalaze sa sobom jos juce bi ostala u bolnici, ovako cu razvlaciti jos koji dan ili sedmicu...ne ide mi se a ide mi se da to sto prije zavrsim :(

@Opal_89, ne treba nikakav plasticni hirurg, koza je mlada i elasticna, vratice se na svoje uz malo vremena i masiranja, samo se ti slobodno zainati opet :-D
bumerangss

#455 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

Opal_89 wrote: Kad smo već kod viška, šta ćemo sa viškom kože kad smršamo :D hoćemo kod Karabega? :lol:
Naša mala klinika, abdominoplastika 5000-7000 KM i brahioplastika 3000 KM pa za 10000 KM bit ces ko kim kardašian :D
Opal_89

#456 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

bumerangss wrote:
Opal_89 wrote: Kad smo već kod viška, šta ćemo sa viškom kože kad smršamo :D hoćemo kod Karabega? :lol:
Naša mala klinika, abdominoplastika 5000-7000 KM i brahioplastika 3000 KM pa za 10000 KM bit ces ko kim kardašian :D
:lol: :lol: za te pare mogu ostati ko Melissa McCarthy, uzeti dobar bike i uzbrdo :D a od kusura ćemo vidjeti šta ćemo 8-)
Opal_89

#457 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

Jel to bizet otisla na operaciju? Nek' je sa srecom.
bumerangss

#458 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

Opal_89 wrote:Jel to bizet otisla na operaciju? Nek' je sa srecom.
I mene zanima :zoka:
bizet

#459 Re: discus herniae

Post by bizet »

bumerangss wrote:
ma jok, komisija me vratila na posao :lol:
u februaru su mi oblacili cizme, na pocetku aprila sam jedva hodala duze od 15min.
sad evo sama oblacim cipele, hodam po sat vremena bez vecih teskoca, a sa kracim odmorima mogu hodati satima, ispravljena sam pola dana, drugo pola sam vec umorna i krenem se kriviti
idem na fizikalne i pomazu mi, da mi je smrsati i napokon ljeta da odem na more da plivam sto vise, to je neki plan, a nadati se da ce Dragi Bog podariti ispunjenje

dragi moji, ima momenata kad me nista ne boli, tako su lijepi da me tacno strah radovati se, a opet ima i onih kad me uhvate ledja skoro kao nekad, tad stisnem zube i kazem bice bolje

helem, ne idem na operaciju dok ponovo ne
budem hodala cetvoronoske, a nadam se nikad
bizet

#460 Re: discus herniae

Post by bizet »

nego, kako ste mi vi? :)
faki4yu

#461 Re: discus herniae

Post by faki4yu »

Citam ovde o mukama koje ljudi imaju sa discus herniama i pitao bih da li je iko operisao vratnu kicmu gde je radjena foraminotomia, microdiscectomia i fuzija C4-C5, C5-C6 zbog makronestabilnosti(retrolisteza C4-C5 i široka protruzija C5-C6). Interesuje me koliko se tu oporavlja? Ja sam operisan 29.02.2016.i dalje imam bolove u vratu i ošamućenost. Inače problem mi je počeo pre godinu dana sa problemima u vidu ukočenog i bolnog vrata, ošamućenosti(kao pijan), zamućenog vida, iskrenja pred očima, neprijatnog osećaja nestabilnosti ali ne u vidu vrtoglavica.U decembru mi je tek uspostavljena dijagnoza a do tada sam prošao silne terapije. Stalno čitam kako je oporavak brz pa se pitam šta je to onda sa mnom. Svi nešto hvale laparoskopske OP ali ta vrsta zahvata meni ne bi pomogla. Da li oporavak od 1-3 meseca vazi samo za minimalno invazivne OP gde su diskovi malo izleteli ili je to uopšteno?Jest puno pitanja al ja nisam pročitao da je neko imao nešto slično meni.
Last edited by faki4yu on 07/05/2016 12:52, edited 1 time in total.
bumerangss

#462 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

faki4yu wrote:Citam ovde o mukama koje ljudi imaju sa discus herniama i pitao bih da li je iko operisao vratnu kicmu gde je radjena foraminotomia, microdiscectomia i fuzija C4-C5, C5-C6 zbog makronestabilnosti(retrolisteza C4-C5 i široka protruzija C5-C6). Interesuje me koliko se tu oporavlja? Ja sam operisan 29.02.2016.i dalje imam bolove u vratu i ošamućenost. Inače problem mi je počeo pre godinu dana sa problemima u vidu ukočenog i bolnog vrata, ošamućenosti(kao pijan), zamućenog vida, iskrenja pred očima, neprijatnog osećaja nestabilnosti ali ne u vidu vrtoglavica.U decembru mi je tek uspostavljena dijagnoza a do tada sam prošao silne terapije. Stalno čitam kako je oporavak brz pa se pitam šta je to onda sa mnom. Svi nešto hvale laparoskopske OP ali ta vrsta zahvata meni ne bi pomogla. Da li oporavak od 1-3 meseca vazi samo za minimalno invazivne OP gde su diskovi malo izleteli ili je to uopšteno?
mislim da je u medicini sve individualno i da se ne trebas brinuti sto je tebi oporavak duzi od nekog drugog
bumerangss

#463 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

bizet wrote:
bumerangss wrote:
ma jok, komisija me vratila na posao :lol:
u februaru su mi oblacili cizme, na pocetku aprila sam jedva hodala duze od 15min.
sad evo sama oblacim cipele, hodam po sat vremena bez vecih teskoca, a sa kracim odmorima mogu hodati satima, ispravljena sam pola dana, drugo pola sam vec umorna i krenem se kriviti
idem na fizikalne i pomazu mi, da mi je smrsati i napokon ljeta da odem na more da plivam sto vise, to je neki plan, a nadati se da ce Dragi Bog podariti ispunjenje

dragi moji, ima momenata kad me nista ne boli, tako su lijepi da me tacno strah radovati se, a opet ima i onih kad me uhvate ledja skoro kao nekad, tad stisnem zube i kazem bice bolje

helem, ne idem na operaciju dok ponovo ne
budem hodala cetvoronoske, a nadam se nikad
Drago mi je da si se javila, da si živa i "zdrava" :D

I sa mnom je ista situacija. Mnogo sam bolje nego sto sam bio ali sto kažeš ima dana da sam skro ok a ima i kad me uhvati... ali saburim! Nadati se je da ce biti dobro...
faki4yu

#464 Re: discus herniae

Post by faki4yu »

Znam da je individualno ali me interesuje da li je neko imao tu dijagnozu i da mi kaže kako se oporavljao, svoje impresije
Opal_89

#465 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

19.5. imam zakazano kod fizijatra za novi krug fizikalnih, nakon 8 mjeseci. Bol ista svako jutro, po noci, nakon duzeg stajanja/sjedenja. Kad nadjem nekog s ovom dijagnozom prigrlim ga ko najrodjenijeg :D uz to se borim trenutno sa upalom oba uha pa mi je malo skrenuta paznja s ledja. I da, i dalje imam bol u peti kad cucnem, nesto me presjece poprijeko. Helem sve isto, umjesto mora, cini mi se da cu u banju.
biscanka2

#466 Re: discus herniae

Post by biscanka2 »

Dvadeset godina iskustva pa rekoh hajd da se i ja ukljucim. :D
U pocetnim postovima neko napisa (sto drugi potvrdise) da je ta vrsta oboljenja (kod nas) postala rasprostranjena po
zemlji - kao neka zaraza.
Po statistici koju su njemci u zdravstvu radili ovu vrstu oboljenja nazvali su Narodna bolest .
Njen uzrok (kako su zakljucili) je najcesce nacin zivota.
U mene je dupli discus hernia. Desna noga van funkcije.
Kad bih kihnula ili kasljala kao da nozom kicmu probadas a vrsenje nuzde ... da i ne govorim- katastrofa.
Bila sam u klinici (Njemacka) koja je prvu nedelju dana alternativnim sredstvima pokusavala izbjeci operaciju.
U koliko ne vide uspjeh (poboljsanje) onda bi prelazili na operaciju ( inace vecina bolnica odmah operaciju vrse).
Mene nisu (iz drugih zdravstvenih razloga) smjeli operisati tako da sam sedam nedelja u bolnici odrapila. :cry:
Dnevno sam tri vrste inekcija dobivala + fizio terapije.
Kad sam "prohodala" a i stanje se znatno poboljsalo otpustili su me a na zavrsnom razgovoru doktor mi je dao
uputstva i rekao da moj zivot nece bez bolova biti i da moram uciti kako se sa bolovima zivi. :?
Kad mi je to rekao ja sam u tom trenutku pomislila - ciko nije citav.
Koliko je u pravu bio svaki put me moja kicma podsjeti. :sad:
Nakon izlaska iz bolnice imala sam tri mjeseca fizio terapije.
Ne znam kako se u nas zove - sto sa kajsevima s kojim donji dio tijela na odredjenu visinu podigne i klati.
Taj sto i fango (vruce mineralno blato) sa masazom su mi najvise pomogli.
Nakon tri mjeseca pocela sam prvo po 4 sata da radim (nekih tri mjeseca. :-)
Izmedju vremena isla sam na kurs kako zivjeti sa bolovima.
Jbg muka na sve natjera al bilo je jako poucno. :lol:
Ovo je dio pocetka mog "bolnog" zivota. :D
bizet

#467 Re: discus herniae

Post by bizet »

bumerangss wrote:

I sa mnom je ista situacija. Mnogo sam bolje nego sto sam bio ali sto kažeš ima dana da sam skro ok a ima i kad me uhvati... ali saburim! Nadati se je da ce biti dobro...
hvala bumerangss, nego sta nego ce biti dobro :D
da mi je da mi odobre vjezbe i da dodjem u taj stadij da mogu bez straha vjezbati...mogu misliti ja te ljepote i slobode :D

@biscanka, de malo detaljnije ako znas...dupla diskus hernija ali koji stadij? zasto nisu smjeli operisati? i kako sad kuburis?
ako nije bezobrazno zamoliti da nam ne rastapas u dijelove, kao seriju. hvala
biscanka2

#468 Re: discus herniae

Post by biscanka2 »

bizet wrote:
bumerangss wrote:

hvala bumerangss, nego sta nego ce biti dobro :D
da mi je da mi odobre vjezbe i da dodjem u taj stadij da mogu bez straha vjezbati...mogu misliti ja te ljepote i slobode :D

@biscanka, de malo detaljnije ako znas...dupla diskus hernija ali koji stadij? zasto nisu smjeli operisati? i kako sad kuburis?
ako nije bezobrazno zamoliti da nam ne rastapas u dijelove, kao seriju. hvala
:lol:
U mene je masa izasla na L3 i L5 tako da mi je nerv bio potpuno ukljesten.
Operisati me nisu smjeli jer mi je po drugom pitanju zdravstveno stanje bilo jako slabo.
Sa inekcijama i raznim terapijama isli su na to da se nerv malo oslobodi.
Rekli su mi da se stanje bez operracije moze popraviti ali da ce taj nerv i taj dio kicme uvijek osjetljiv ostati.
U bolnici a i banjama upoznala sam dosta njih koji su bili operisani pa im se ponovo povratilo tako da ni
operacija nije bas neka garancija. :cry:
Prilikom bolova na doticnom mjestu dolazi do grcenja misica tako da dodatno pogorsava stanje nerva.
:roll: Uz to sve ucili su me i kako da hodam to jest kad stopalom nagazim da prvo na petu stopala nagazim (opteretim)
pa onda cijelo stopalo do noznih prstiju ( od pete rolam do prstiju). :D
Mene su muke naucile da malo vise moje tijelo osluskujem (a tome su me u bolnici kao i banjama ucili) tako da sam dosta toga
uspjela .
Ima dana kad legnem bez bola al ujutro nemozem ustati - treba mi 10 minuta dok se iz kreveta izvucem.
Ja kad osjetim bol odmah uzmem paracetomol ili aspirin (vise aspirin koristim) tako da sprijeci grcenje misica.
Takodje kod bolova puno koristim termofon sa onako pravo vrucom vodom.
Koliko mi tijelo toplotu moze podnijeti, legnem a termo postavim na taj dio kicme.
To mi dobro olaksa a nakon 2-3 dana koristenja, iz krize izvuce. :-)
Prije bih kod kriticnih dana isla na inekcije ali to obicno bude kortizon a on na jednu stranu pomogne a na drugu odmogne
tako da vise koristim ove navedene metode.Ako bas nista ne pomogne onda odem na inekcije ali mogu se pohvaliti
( da u drvo kucnem ) da je to sve rijedji slucaj ( prosle godine ni jednom ). :-)
Ja ujutro prije nego krevet napustim 2-3 puta dobro se protegnem, podvijem noge u koljenima i onako desetak puta klackam
lijevo desno . :thumbup:
Vazno je obdrzavanje misica kako se nebi opustili (oni drze i potpomazu cijeli kicmeni stub) tako da je redovna gimnastika
i plivanje ( narocito ledjare ) jako vazno (ja se nekad malo zapustim ali me odmah kicma opomene :sad: ).
Izbjegavam ravnu cipelu gledam da uvijek malo petice ima a kod tena deblji djon.
Prave stikle ne koristim samo ako je neka gala gdje nemoram puno hodati ili stajati :sad: ( to mi tesko pada al stas
kam se mora - mora se :lol: ).
Estrogen je za kosti takodjer vazan hormon tako da kod zena, koje ove probleme imaju, prilikom klimaksa zna do
pogorsanja bolova doci ali uz konsultaciju sa doktorom mogu dobiti recept za ove hormone.
Muskarcima ne preporucljivo jer ce im meme narasti a mozda i brada i brkovi otpasti. :cry: :lol:
Primjetila sam da mi kad imam stres ili opterecenu psihu odmah gore bude tako da i to koliko je moguce izbjegavam.
Poznato je da ko se sa bolovima boriti mora i psiha oslabi.
Meni su dali da citalopram koristim.Vele on te nepravi ovisnim.Ma jest sipak. Ja jedno vrijeme koristila pa kad sam
pauzu (na svoju ruku-bez ljecnickog znanja) napravila 3-4 mjeseca kroz cijelo tijelo mi trnci prolazili.
Sada koristim samo cajeve za smirenje i dobro mi pomaze.
Evo haman pa roman - sad se nemeres pozaliti. :kiss:
Ako nesto upitati zatreba slobodno pitaj a ja ako se jos neceg sjetim javljam.
bumerangss

#469 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

biscanka koliko si visoka i teska, jeli ti kile prestavljaju problem? :D
spominjes Njemacku pa gdje zivis? neuporedivo je ako si u BiH i u Njemackoj. zdravtvo u BiH je na koljenima
Ja sam prije godinu i po pao na stražnjicu i valjda suzbio kicmu i nakon mjesec sam osjetio da me boli desna noga i ledja. isao sam na fizikalne mjesec dana ali bilo mi je skoro palo desno stopalo jer sam imao parezu nervus peroneusa. ni danas ne mogu hodati na petama tj na peti desne noge ali normalno hodam, ne hramljem iako ujutru malo teže ustanem i ne mogu se pregeti preko kade da se umijem i ne mogu dici nogu da obucem carape jer me bole ledja L5S1 a poslije posahata-sat malo me popusti... :cry:
biscanka2

#470 Re: discus herniae

Post by biscanka2 »

bumerangss wrote:biscanka koliko si visoka i teska, jeli ti kile prestavljaju problem? :D
spominjes Njemacku pa gdje zivis? neuporedivo je ako si u BiH i u Njemackoj. zdravtvo u BiH je na koljenima
Ja sam prije godinu i po pao na stražnjicu i valjda suzbio kicmu i nakon mjesec sam osjetio da me boli desna noga i ledja. isao sam na fizikalne mjesec dana ali bilo mi je skoro palo desno stopalo jer sam imao parezu nervus peroneusa. ni danas ne mogu hodati na petama tj na peti desne noge ali normalno hodam, ne hramljem iako ujutru malo teže ustanem i ne mogu se pregeti preko kade da se umijem i ne mogu dici nogu da obucem carape jer me bole ledja L5S1 a poslije posahata-sat malo me popusti... :cry:
Ma joook, nemam niti sam imala problema sa kilazom.
Zanm u kakvom je stanju zdravstvo kod nas a pogotovo ako nisi s novcom ili nemas veze . :(
Ja sam zaboravila dodati da bar tri put nedeljno radim podne vjezbe s tim sto legnem na pod ukocim donji dio tijela
tako drzim oko 5 sekudi pa onda lagano opustam. To ponovim desetak puta a radi podjetnakosti isto cinim sa gornjim
dijelom tijela.
I u mene je u desnu nogu udarilo ali sad nemam s nogom probleme osim kad me bolovi strefe.
Meni toplota jako godi. Prije nikad potkosulju nisam nosila a sad bez nje ni govora nema . :-D
Eeeeh sad se sjetim kako bi rahmetli mati, kad me bez potkosulje vidi, govorila, pitace starost gdje ti je bila mladost. :D
Pokusaj malo ovim primjerima iz mog predhodnog posta vjerujem da ce ti pomoci.
Upravo se sjetih - cula sam za jednog covjeka u Mostaru da uspjesno ovakve slucajeve rijesava.
Nista u grubo nego uz pomoc mislim toplih peskira i prstima. kazu zlatne ruke ima.
Nemoj se plasiti troskova covjek nije skup, samo mu treba adresu doznati pa zamoljavam forumase koji
nesto o njemu znaju da jave moze i na PP ali za nas sve post bi bio korisniji . :)
biscanka2

#471 Re: discus herniae

Post by biscanka2 »

bumerangss wrote:biscanka koliko si visoka i teska, jeli ti kile prestavljaju problem? :D
Mada velika kilaza nije zdrava ali u tvom slucaju da je guza deblja bila ne bi te tolko strefilo. :lol:
Izvini na mojoj otvorenosti ali ne mogodoh a da ti ne reknem. :lol: :kiss:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#472 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

@biscanka2,
Koliko piješ aspirina?
Ja protiv bolova pijem paracetamol od jedan gram, ali to mi ne pomaže uvijek i pogotovo kada sam u grču.
Ove promjene vremena mi stvaraju velike probleme i potrajat će tokom maja, tako da će me dosta uništiti. Znam da bi dosta toga riješio apaurinom, ali on umrtvi i štetan je, pa da probam taj aspirin.
bumerangss

#473 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

biscanka2 wrote:
Mada velika kilaza nije zdrava ali u tvom slucaju da je guza deblja bila ne bi te tolko strefilo. :lol:
Izvini na mojoj otvorenosti ali ne mogodoh a da ti ne reknem. :lol: :kiss:
ja nemam pivski stomak iako imam 100+ kg :D ali kile su fino rasporedjene tako da izgledam ko Rambo ali ne bas misicav nego ima potkoznog masnog tkiva i na nadlakticama i na butinama a imam i guzu ko Kim Kardašian :lol:
iako sam relativno mlad, nemam kompleksa jer sam visok 188cm
bumerangss

#474 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

stetoskop wrote:@biscanka2,
Koliko piješ aspirina?
Ja protiv bolova pijem paracetamol od jedan gram, ali to mi ne pomaže uvijek i pogotovo kada sam u grču.
Ove promjene vremena mi stvaraju velike probleme i potrajat će tokom maja, tako da će me dosta uništiti. Znam da bi dosta toga riješio apaurinom, ali on umrtvi i štetan je, pa da probam taj aspirin.
ja koliko znam da je paracetamol prvenstveno proti temperature a i aspirin (koji, ima ih vise vrsta) je blagi analgetik.
meni je dr propisala melox a moze i voltaren tablete ili cepici kad bas bol prigusti. po nekad, jednom mjesecno popijem i apaurin. sve su tablete stetne u smislu da imaju nuspojave pa tako taj aspirin ne smije piti neko ko ima cir i problema sa zelucom i ako ima problema sa grušanjem krvi
biscanka2

#475 Re: discus herniae

Post by biscanka2 »

bumerangss wrote:
stetoskop wrote:@biscanka2,
Koliko piješ aspirina?
ja koliko znam da je paracetamol prvenstveno proti temperature a i aspirin (koji, ima ih vise vrsta) je blagi analgetik.
meni je dr propisala melox a moze i voltaren tablete ili cepici kad bas bol prigusti. po nekad, jednom mjesecno popijem i apaurin. sve su tablete stetne u smislu da imaju nuspojave pa tako taj aspirin ne smije piti neko ko ima cir i problema sa zelucom i ako ima problema sa grušanjem krvi
Ja sam u pocetku takodjer voltaren pila ali on me zatvori (nemam redovnu stolicu).onda sam presla na paracetamol.
On mi pomogne ali posto aspirin svojim dejstvom ujedno razrijedjuje krv a smiri mi i bolove presla sam na ASPIRIN plus C (one sumecesa sa
C vitaminarm).Uzimam ih po potrebi.Kad mi bolovi blokiraju kicmu popijem (obicno navecer) aspirin i legenem (do mjere koju mozem izdrzati)
na vruc termofon.Za 3-4 dana obicno me popusti (uzimam nekad i obicni aspirin- bacila sam kutiju pa neznam tacno ali mislim da je od 2,5mg .
Ponekad je dobro sve u odredjenoj mjeri isprobati pa vidjeti sta najbolje odgovara.
Paracetomol od 1gr mislim da je to za tvoju konstrukciju - tezina plus visina malo (blago).
Nego jednom prilikom brat mi rece kako danas doktori, daju ti hrpu razlicitih tableta i jedva da ozdravis a veli mi u ratu na liniji,
zaboli te dobijes jednu kolk nokat od palca tabletu ,univerzalna, kad je gruhnes odmah te sve prestane boliti . :D
Post Reply