530i wrote:Muha, i sam si napisao da si nedavno vozio x kilometara pokušavajući otkriti u čemu je problem sa prevelikom potrošnjom plina. Takvi potezi se ne računaju ili? Zapravo sam inspirisan ovim "ajvar" majstorom što nam je bitanga uslikao... Nije sve baš tako veselo.
Malo mi je kasna reakcija na pitanje, ali ...
Vidi, staro je pravilo koje i ovdje važi - koliko para toliko i muzike. Najčešče postavljano pitanje je gdje ima JEFTINO ugraditi plinsku instalaciju. Nakon ugradnje jeftine plinske instalacije više nema mjesta za suvišna pitanja i kukanja. Takav primjer nam je dao i bitanga na slikama.
Ugradnjom kvalitetne plinske instalacije, koja naravno nemože više biti tako jeftina, svi problemi se minimiziraju. Naravno da su problemi uvijek moguči jer je u pitanju tehnika i ne postoji nešto što se apsolutno ne kvari ili barem nema neke smetnje u radu, ali je vjerovatnoča jednostavno mnogo manja.
Iz mog ugla posmatranja to izgleda ovako - nisam ranije u životu pomišljao o ugradnji plina u neko auto, imao sam dosta predrasuda o svemu tome. Kao i večina forumaša koji kude plin. Onda sam došao u situaciju da sam se trebao riješiti auta koje je zaista dobro, kvalitetno i upotrebljivo ali zbog činjenice da je vrlo "žedan" benzinac nisam mogao dobiti nikakve iole adekvatne pare za njega. Debelo sam se raspitao o svemu, čak sam kontaktirao i neke tvornice automobila da vidim šta oni misle o svemu tome, i na kraju odlučio da ga regrutujem u radno auto koje će prelaziti dosta kilometara i ugradio mu plin. Plin sam, i to da glasno kažem, ugradio u PCS-u. Mogao sam u Lukavici proči jeftinije možda i za par stotina maraka, ali sam postupio po staroj engleskoj poslovici da nemam dovoljno novca da kupujem jeftine stvari i ta mi se odluka pokazala kao dobra. Za manje od godine dana sam sa tim autom prešao skoro 35000 km na plin i nikada nisam imao ni jedan problem niti smetnju u radu motora.
Naravno, to nije velika kilometraža i možda nisam pravi primjer, ali moja dosadašnja iskustva su odlična.
Pro:
Finansijski efekti su enormno vidljivi, i to je naravno največa prednost. Nije isto prevesti 100 km za 8 maraka i za 20 maraka. Niti hiljadu km za 80 maraka ili 200 maraka. Nije jedina, jer ima i boniteta za motor pošto radi mirnije, manje zagađuje okolinu (ko o tome vodi računa), intervali zamjene ulja se praktički mogu produžiti itd.
Plin je alternativno napajanje motora, u slučaju nestašice benzina i sličnih nama na Balkanu svojstvenih gluposti alternativa je uvijek dobro došla.
Kontra:
To je još jedan sistem koji treba održavati i redovno servisirati. Ništa to nije skupo ni komplikovano niti zahtijeva puno vremena, ali jednostavno treba voditi računa o tome da se jednom u desetak hiljada km servisira. Ko voli tehniku to nije ni najmanji problem, ali ima dosta ljudi koji to ne vole.
Boca ipak uzme nešto prostora, bilo da je normalna bilo da je toroidalna (gubiš rezervni točak).
Autonomija vožnje na plin nije nešto velika, tako da su posjete pumpama dosta česte, posebno ko koristi toroidalne bice koje nemaju veliki kapacitet. Ja konkretno pređem sa bocom oko 500 km vanjske vožnje, ali su me dizeli u kojima sam prelazio i 1000 km sa rezervoarom malo razmazili pa mi to nešto kao smeta. Vjerovatno i nisam baš u pravu, ali ....
Sve u svemu, plin je odlična varijanta da se nekakvo dobro auto učini mnogo upotrebljivijim nego što to jeste dok "guta" benzin.
Barem su takva moja iskustva.