Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
banjaluka078

#451 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by banjaluka078 »

drndalo wrote:
banjaluka078 wrote:Je li ugrađivao neko plin u Bihaću, servis Nuni - kakva su iskustva?

Inače, ima li neka preporuka za servis koji radi kvalitetno (po mogućnosti i povoljno) u Krajini, Banjaluka i okolina?
Ja sam poodavno ugradio kod Danijela u BL... BRC... Do sada imam dobra iskustva... Sta smo dogovorili tako je bilo... Jeste bio skuplji 20% od "no name" avlijanera koji su ugradjivali "vec od 450 KM", ali ne pozalih... Do sada >110.000 na plin s tim autom, i jos ne mislim stati...
Hvala!
Je li to možda GAS Sistem na Starčevici ili su neki drugi u pitanju? Ako nisu oni, može neki kontakst telefon tog Danijela?
Ja definitivno neću te "no name", ne želim sebi taj stres da svaki put kontam šta mise može desiti, nije vrijedno novca kojeg bih uštedjela.
drndalo

#452 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drndalo »

Jeste GAS Sistem na Starcevici... Ako ti treba telefon i poslije ove informacije, javi da ti posaljem.
banjaluka078

#453 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by banjaluka078 »

drndalo wrote:Jeste GAS Sistem na Starcevici... Ako ti treba telefon i poslije ove informacije, javi da ti posaljem.
Hvala, evo izguglala sam ih. :)
Citros Buenos

#454 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Citros Buenos »

530i wrote:Muha, i sam si napisao da si nedavno vozio x kilometara pokušavajući otkriti u čemu je problem sa prevelikom potrošnjom plina. Takvi potezi se ne računaju ili? Zapravo sam inspirisan ovim "ajvar" majstorom što nam je bitanga uslikao... Nije sve baš tako veselo.
Malo mi je kasna reakcija na pitanje, ali ...

Vidi, staro je pravilo koje i ovdje važi - koliko para toliko i muzike. Najčešče postavljano pitanje je gdje ima JEFTINO ugraditi plinsku instalaciju. Nakon ugradnje jeftine plinske instalacije više nema mjesta za suvišna pitanja i kukanja. Takav primjer nam je dao i bitanga na slikama.

Ugradnjom kvalitetne plinske instalacije, koja naravno nemože više biti tako jeftina, svi problemi se minimiziraju. Naravno da su problemi uvijek moguči jer je u pitanju tehnika i ne postoji nešto što se apsolutno ne kvari ili barem nema neke smetnje u radu, ali je vjerovatnoča jednostavno mnogo manja.
Iz mog ugla posmatranja to izgleda ovako - nisam ranije u životu pomišljao o ugradnji plina u neko auto, imao sam dosta predrasuda o svemu tome. Kao i večina forumaša koji kude plin. Onda sam došao u situaciju da sam se trebao riješiti auta koje je zaista dobro, kvalitetno i upotrebljivo ali zbog činjenice da je vrlo "žedan" benzinac nisam mogao dobiti nikakve iole adekvatne pare za njega. Debelo sam se raspitao o svemu, čak sam kontaktirao i neke tvornice automobila da vidim šta oni misle o svemu tome, i na kraju odlučio da ga regrutujem u radno auto koje će prelaziti dosta kilometara i ugradio mu plin. Plin sam, i to da glasno kažem, ugradio u PCS-u. Mogao sam u Lukavici proči jeftinije možda i za par stotina maraka, ali sam postupio po staroj engleskoj poslovici da nemam dovoljno novca da kupujem jeftine stvari i ta mi se odluka pokazala kao dobra. Za manje od godine dana sam sa tim autom prešao skoro 35000 km na plin i nikada nisam imao ni jedan problem niti smetnju u radu motora.
Naravno, to nije velika kilometraža i možda nisam pravi primjer, ali moja dosadašnja iskustva su odlična.

Pro:
Finansijski efekti su enormno vidljivi, i to je naravno največa prednost. Nije isto prevesti 100 km za 8 maraka i za 20 maraka. Niti hiljadu km za 80 maraka ili 200 maraka. Nije jedina, jer ima i boniteta za motor pošto radi mirnije, manje zagađuje okolinu (ko o tome vodi računa), intervali zamjene ulja se praktički mogu produžiti itd.
Plin je alternativno napajanje motora, u slučaju nestašice benzina i sličnih nama na Balkanu svojstvenih gluposti alternativa je uvijek dobro došla.

Kontra:
To je još jedan sistem koji treba održavati i redovno servisirati. Ništa to nije skupo ni komplikovano niti zahtijeva puno vremena, ali jednostavno treba voditi računa o tome da se jednom u desetak hiljada km servisira. Ko voli tehniku to nije ni najmanji problem, ali ima dosta ljudi koji to ne vole.
Boca ipak uzme nešto prostora, bilo da je normalna bilo da je toroidalna (gubiš rezervni točak).
Autonomija vožnje na plin nije nešto velika, tako da su posjete pumpama dosta česte, posebno ko koristi toroidalne bice koje nemaju veliki kapacitet. Ja konkretno pređem sa bocom oko 500 km vanjske vožnje, ali su me dizeli u kojima sam prelazio i 1000 km sa rezervoarom malo razmazili pa mi to nešto kao smeta. Vjerovatno i nisam baš u pravu, ali ....

Sve u svemu, plin je odlična varijanta da se nekakvo dobro auto učini mnogo upotrebljivijim nego što to jeste dok "guta" benzin.
Barem su takva moja iskustva.
530i

#455 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

Citros Buenos wrote: Pro:
Finansijski efekti su enormno vidljivi, i to je naravno največa prednost. Nije isto prevesti 100 km za 8 maraka i za 20 maraka. Niti hiljadu km za 80 maraka ili 200 maraka. Nije jedina, jer ima i boniteta za motor pošto radi mirnije, manje zagađuje okolinu (ko o tome vodi računa), intervali zamjene ulja se praktički mogu produžiti itd.
Plin je alternativno napajanje motora, u slučaju nestašice benzina i sličnih nama na Balkanu svojstvenih gluposti alternativa je uvijek dobro došla.
Da, ali ne prevezeš 100 km za 8 maraka, nego "malo" više. Nek su troškovi ugradnje 1000 KM (a mogu biti i veći komotno), troškovi servisiranja planiranog i neplaniranog, troškovi obnove atesta, ovaj najnoviji namet od 70-tak maraka pri svakoj registraciji, da ne navodim malo manje izračunljive troškove smanjenog gepka, smanjene nosivosti, smanjenog pristupa garažama i sl. prostorima. Sve što neplinsko auto nema. Za radno kljuse koje zarađuje pare, direktno ili indirektno, razumijem svaku marku uštede, za ostale je upitno šta i kako...
SHTEVELEC

#456 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by SHTEVELEC »

530i wrote:
Da, ali ne prevezeš 100 km za 8 maraka, nego "malo" više. Nek su troškovi ugradnje 1000 KM (a mogu biti i veći komotno), troškovi servisiranja planiranog i neplaniranog, troškovi obnove atesta, ovaj najnoviji namet od 70-tak maraka pri svakoj registraciji, da ne navodim malo manje izračunljive troškove smanjenog gepka, smanjene nosivosti, smanjenog pristupa garažama i sl. prostorima. Sve što neplinsko auto nema. Za radno kljuse koje zarađuje pare, direktno ili indirektno, razumijem svaku marku uštede, za ostale je upitno šta i kako...
Ali kada uzmes u obzir razliku cijene dizel/benzin kod kupovine auta onda bas i nije tako... A na benzin voziti iole jace auto vece kilometraze se bas ne isplati... Kada bacim na papir razliku u cijeni goriva ispada da sam isplatio ugradnju plina i vise od 50% para koje sam dao za auto samo vozeci na plin... Posto sam znao da puno prelazim racunao sam i koliko se dizel isplati - ma ni blizu (i to samo cijena goriva, kada uzmes u obzir FAP/EGR/plivajuci zamajac/turbinu tek onda postaje besmislen)... A ovo ostalo sto pises - smanjen gepek - nije, boca umjesto rezervne gume, imam sprej za krpljenje guma, u vecini novih auta je tako, nosivost smanjena zbog 50l plina? A auta na plin vozim od 2004, treci do sada ukupno, najveci problem je bio na proslom Scenicu i to se ispostavilo bobine, nije uopste bilo do plina sto sam ja mislio i davio ljude u Darkomu (tada su se zvali auto gas Radic) da rijese (sto su oni stvarno pokusavali i izgubili vremena i vremena dok nismo skontali sta je)

A sto se tice majstora - kod Darkoma sam ugradio plin prosle godine u januaru, presao nekih 40-45k do sada, Atiker je u pitanju, i jedini problem koji sam imao su selne (curila voda, dotegnute i to je to).
530i

#457 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

Nisam ni poredio sa dizelom nikakvim, nego plin VS benzin.
Nosivost vozila jeste smanjena, ne za 50 litara plina, nego za svu težinu plinske instalacije, zato se uostalom auto i vaga prilikom atesta. Sprej za krpljenje gume je jalova zamjena za pravu gumu, punih dimenzija ili tzv. invalida. To zna svako ko je rasjekao gumu ijednom. Ili ko je pumpao praznu gumu kompresorom. Opet kažem, nije to samo ušteda u razlici cijena plina i benzina, plin sa sobom nosi još mnogo stvari koje treba uključiti u računicu.
NediM17

#458 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

530i wrote:Nisam ni poredio sa dizelom nikakvim, nego plin VS benzin.
Nosivost vozila jeste smanjena, ne za 50 litara plina, nego za svu težinu plinske instalacije, zato se uostalom auto i vaga prilikom atesta. Sprej za krpljenje gume je jalova zamjena za pravu gumu, punih dimenzija ili tzv. invalida. To zna svako ko je rasjekao gumu ijednom. Ili ko je pumpao praznu gumu kompresorom. Opet kažem, nije to samo ušteda u razlici cijena plina i benzina, plin sa sobom nosi još mnogo stvari koje treba uključiti u računicu.
Smijesno i zanemarivo. Prije si vozio sa 50 litara benzina, sad u rezervoaru imas 5 do 10 litara, rezervni tocak ima cca. 20 kila, boca isto tako, isparivac dizne, crijeva i sve ono skupa zajedno ostalo nema 10 kila, i hajde da racunamo i pp aparat 2-3kg. Treba napomenuti i da je LPG lakse gorivo od benzina, litar LPG-a 560g, a benzina 760g, tako da ti je argumentacija smijesna, i auto je u konacnici teze mozda nekih 10ak kila sve skupa, cak i kad dodas rezervni tocak umjesto kita, to je cca. 30kg. Ako je problem tezina djeteta 30kg manje ili vise (10ak u mom slucaju), onda poseri taj auto.
NediM17

#460 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Boca cca. 20kg i neka stane 20kg plina to je 40kg.

Image

Isparivac cca. 3kg, neka je 5kg, to je za sad 45kg ukupno, sa punom bocom plina!

Image

Kompjuter, elektro-ventil, ulivni ventil, multi-ventil, dizne, crijeva, kablovi, šelne, pp aparat - to je sve zajedno par kg.

Dakle, dolazimo do brojke od cca. 50ak kg, neka je 60kg.

Odbij odatle 30kg benzina, i 20kg na tezinu rezervnog tocka, koliko je to? 10ak kg razlike. ;)
530i

#461 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

Ne vidim razloga da iko normalan uklanja rezervnu gumu.
Citros Buenos

#462 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Citros Buenos »

530i wrote:
Ruku na srce, u pravu si !
Vodio sam detaljnu računicu svih troškova i realno se plinom može ostvariti maksimalna ušteda od oko 40%, ako uzmemo apsolutno sve faktore u obzir, ne više. Ako je odnos cijene plina i benzina nepovoljniji ta ušteda lako pada i na 30%. Ali, na veliki broj kilometara to je veoma značajna razlika, mora se priznati. Meni vrijedi jer ga koristim u svrhe za koje ga koristim, a bogami i ostali ukučani gladno traže to auto od mene kada zapada dobar snijeg a valja na planinu.
Što se investicije tiče, ona se lako zaboravlja kao što se zaboravlja povečana investicija prilikom kupovine dizela umjesto benzinca. Ostaje utjeha da to auto pri eventualnoj daljnoj prodaji (ako ga huligani ne zapale ili mu krov ne ugleda asfalt, ili slično) vrijedi nešto više nego bez plina, kao i što dizel vrijedi nešto više nego benzinac.
Opet ponavljam, nisam se pokajao zaista, iako sam i sam imao mnogo predrasuda u vezi plinske instalacije.

Ova priča oko težine auta nema puno veze, ja sam namjerno i ranije prije plinske instalacije izvadio rezervni točak jer se nalazi na glupom mjestu, na gepeku, pa otežava manipulaciju istim i to ti otprilike kompenzira instalaciju. Pošteno govoreći, nisam imao potrebu da mijenjam točak na putu u zadnjih 600-700.000 km, zašto bih se i sada plašio ? Ako se i desi da se guma gadno razdere, ima BIHAMK čiji sam član.
Citros Buenos

#463 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Citros Buenos »

530i wrote:Ne vidim razloga da iko normalan uklanja rezervnu gumu.
Rezervna guma, tj točak je u principu doplata u zemljama sa uređenim cestama. Slažem se da BiH ne spada u iste, ali nije tako ni gadno kao što se priča.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#464 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bitanga_sa_otesa »

meni za 20 god vozackog staza i par miliona km 2 puta pukla guma na autu...
Citros Buenos

#465 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Citros Buenos »

bitanga_sa_otesa wrote:meni za 20 god vozackog staza i par miliona km 2 puta pukla guma na autu...
Da, statistički je to vrlo rijetka situacija. Naravno, vrlo neprijatna kada se dogodi u vukojebini a nemaš rezervni točak, ali vožnja je sama po sebi rizik.
530i

#466 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

Citros Buenos wrote:
Rezervna guma, tj točak je u principu doplata u zemljama sa uređenim cestama. Slažem se da BiH ne spada u iste, ali nije tako ni gadno kao što se priča.

Ne znam kako se priča, ali meni je rezervni točak lijepo poslužio pet puta, od toga dva puta po noći. Još nije da ne pazim na gume i gdje i kako gazim...ali svako ima svoje mišljenje i iskustvo, ja sam uvijek za gumu, napumpanu i spremnu za upotrebu. Znam masu raje koja nema ni rezervne, ni dizalice, ni ključa...ništa, pa voze ljudi.

Što se tiče plina i troškova, oni jesu manji, ali trebaju se otplatiti početni i anualni troškovi koje plin proizvodi, plus pristati na neke kompromise koji idu s tim. Da mi auto treba nasušno za zaradu i život prvenstveno bih vodio računa o funkcionalnosti istog i da može samo sebe finansirati bez ugradnje plina, hho, gašenja nizbrdo i svih znanih i ne znanih metoda uštede. :-)
A za moje amaterske potrebe taman posla. Da me zajebavaju majstori sa raznoraznim folovima, da moram još o nečemu razmišljati....jok ja. Uostalom, u smislu troškova, auto je samo dio života, gdje u svemu treba racionalno i kvalitetno upravljati. Mogao bih i ja da vozim neku polovnu mrcinu od tri hiljade kubika i da sipam plin, ali neka hvala, treba biti pošten prema svojim mogućnostima. Mislim, dođu pojedinci i nastupaju sa stavom, uzmi dizela ili benzinca ali obavezno na plin, nikako sam benzin kao da je otrovan i da se od njega umire...to je priča na nivou ovih tdi vlasnika "troši 5 litara po gradu ocam", a u principu je to 7 ili 8. Dobra neistina.

Sve u svemu, razlika nije puka razlika u cijeni litra goriva, nego ima još troškova, plus faktor mogućeg kvara ili problema. Pa ko voli i kome se da - samo izvolite.
O'zone
Globalni moderator

#467 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by O'zone »

Pokušavam skontati zašto konkretno @530i želi da....ne znam...valjda dokaže nešto svoje..šta li već. Ali mi ne ide :-?

Na plin vozim nešto iznad tri godine u te tri godine nisam auto upalio ili vozio na benzin više od tri puta (može mi se jer je karburator) u te tri godine sam prešao cca 75 000 kilometara od čega 90% gradske vožnje jer vozilo koristim i za posao koji radim. U tom periodu na plinskoj instalaciji jedini servis koji sam imao je bila zamjena filtera plina po cijeni 10 KM.

Da mi neko sad kaže nemoj ugrađivati plin u vozilo koje ima mogućnost ugradn je plinske instalacije ja bih mu se nasmijao, čak i u slučaju da je u pitanju 1.0 motor.

Iskreno LPG je predobra stvar i šteta je recimo što se kod nas kao u Italiji ne forsira i CNG ali očigledno naftni lobi nema interesa u tome.

Što se tiče rezervne gume oko koje je polemika ovdje imam onu tzv krofnu koja me može odnijeti do bilo koje vulkanizerske radnje a ne zauzima prostor u gepeku kao rezervna guma normalnih dimenzija
Citros Buenos

#468 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Citros Buenos »

530i wrote:
Citros Buenos wrote:

Ne znam kako se priča, ali meni je rezervni točak lijepo poslužio pet puta, od toga dva puta po noći. Još nije da ne pazim na gume i gdje i kako gazim...ali svako ima svoje mišljenje i iskustvo, ja sam uvijek za gumu, napumpanu i spremnu za upotrebu. Znam masu raje koja nema ni rezervne, ni dizalice, ni ključa...ništa, pa voze ljudi.

Što se tiče plina i troškova, oni jesu manji, ali trebaju se otplatiti početni i anualni troškovi koje plin proizvodi, plus pristati na neke kompromise koji idu s tim. Da mi auto treba nasušno za zaradu i život prvenstveno bih vodio računa o funkcionalnosti istog i da može samo sebe finansirati bez ugradnje plina, hho, gašenja nizbrdo i svih znanih i ne znanih metoda uštede. :-)
A za moje amaterske potrebe taman posla. Da me zajebavaju majstori sa raznoraznim folovima, da moram još o nečemu razmišljati....jok ja. Uostalom, u smislu troškova, auto je samo dio života, gdje u svemu treba racionalno i kvalitetno upravljati. Mogao bih i ja da vozim neku polovnu mrcinu od tri hiljade kubika i da sipam plin, ali neka hvala, treba biti pošten prema svojim mogućnostima. Mislim, dođu pojedinci i nastupaju sa stavom, uzmi dizela ili benzinca ali obavezno na plin, nikako sam benzin kao da je otrovan i da se od njega umire...to je priča na nivou ovih tdi vlasnika "troši 5 litara po gradu ocam", a u principu je to 7 ili 8. Dobra neistina.

Sve u svemu, razlika nije puka razlika u cijeni litra goriva, nego ima još troškova, plus faktor mogućeg kvara ili problema. Pa ko voli i kome se da - samo izvolite.
Tako je, radi se o slobodi izbora. Svako nađe neki svoj račun i interes. Ako nemaš interesa niti računice za plin, nemoj se ni raspitivati o njemu. Preskoči ! Uživaj i vozi se na benzinu, i ja bih kada bih prelazio 700 km mjesečno. Na ovaj način jednu solidnu sumu mjesečno preusmjerim u domačinstvo, a to mi je ipak najvažnije.
Citros Buenos

#469 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Citros Buenos »

O'zone wrote:Pokušavam skontati zašto konkretno @530i želi da....ne znam...valjda dokaže nešto svoje..šta li već. Ali mi ne ide :-?

Na plin vozim nešto iznad tri godine u te tri godine nisam auto upalio ili vozio na benzin više od tri puta (može mi se jer je karburator) u te tri godine sam prešao cca 75 000 kilometara od čega 90% gradske vožnje jer vozilo koristim i za posao koji radim. U tom periodu na plinskoj instalaciji jedini servis koji sam imao je bila zamjena filtera plina po cijeni 10 KM.

Da mi neko sad kaže nemoj ugrađivati plin u vozilo koje ima mogućnost ugradn je plinske instalacije ja bih mu se nasmijao, čak i u slučaju da je u pitanju 1.0 motor.

Iskreno LPG je predobra stvar i šteta je recimo što se kod nas kao u Italiji ne forsira i CNG ali očigledno naftni lobi nema interesa u tome.

Što se tiče rezervne gume oko koje je polemika ovdje imam onu tzv krofnu koja me može odnijeti do bilo koje vulkanizerske radnje a ne zauzima prostor u gepeku kao rezervna guma normalnih dimenzija

Tebi hvala jer tri godine ne truješ moja pluča i pluča moje djece za razliku od ovih vozača izvozanih i propuhalo-zadimljenih TDI opakih i za.ebanih mašina.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#470 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by mali_milojica »

Stalno se spominje to neko skuplje odrzavanje auta sa LPG instalacijom,a iz blizeg iskustva znam da se to svodilo na godisnje mjenjanje filtera vrijednosti 10-ak KM.
Jedini znatan trosak,pored same ugradnje,jeste atest koji se svakako mora uraditi,placa se odmah ali traje nekoliko godina. Papirologija i sve ostalo sto ide uz samu ugradnju LPG prvog dana.

Ja mogu ljudima ovdje veoma lako izracunati kolika je usteda bila koju je rođak ostvario vozanjem auta na plin.
Auto je kupljen sa ugradjenim LPG 2004,tada jos nije bilo uopste da se radi atest,da moras nositi naljepnicu,da moras nositi PP aparat. Samo sipaj i vozi. Auto je vozio 5 godina i presao 80 000 km.
Hajmo reci nek je trosio 10 KM plina u prosjeku (plin se vecinu vremena tada drzao ispod KM 0.80 ljeti i 0.90 zimi),to je 8000 KM + dvaput godisnje po rezervoar benzina. 5 godina po 300 KM,znaci 1500 KM benzina za 5 godina. Odrzavanje plina 50 KM za 5 godina. Dakle sve ukupno 9600 KM za 80 000 km vozanja.
2.0 motor,155 KS.

Volio bih da neko slicno izracuna koliko je potrosio benzina i dizela na autu slicne snage na 80 000 km vozanja.
Last edited by mali_milojica on 15/03/2015 17:49, edited 2 times in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#471 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bitanga_sa_otesa »

Citros Buenos wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:meni za 20 god vozackog staza i par miliona km 2 puta pukla guma na autu...
Da, statistički je to vrlo rijetka situacija. Naravno, vrlo neprijatna kada se dogodi u vukojebini a nemaš rezervni točak, ali vožnja je sama po sebi rizik.
jedna je bas pukla u vukojebini ,a pukao i kljuc za tockove :lol: :lol: bilo je veselo ,cekici su radili :run:
530i

#472 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

Citros Buenos wrote: Tako je, radi se o slobodi izbora. Svako nađe neki svoj račun i interes. Ako nemaš interesa niti računice za plin, nemoj se ni raspitivati o njemu. Preskoči ! Uživaj i vozi se na benzinu, i ja bih kada bih prelazio 700 km mjesečno. Na ovaj način jednu solidnu sumu mjesečno preusmjerim u domačinstvo, a to mi je ipak najvažnije.
Moram se raspitati jbg, kad pojedinci tvrde da je to džabna vožnja. :-)
Citros Buenos

#473 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Citros Buenos »

530i wrote:
Citros Buenos wrote: Tako je, radi se o slobodi izbora. Svako nađe neki svoj račun i interes. Ako nemaš interesa niti računice za plin, nemoj se ni raspitivati o njemu. Preskoči ! Uživaj i vozi se na benzinu, i ja bih kada bih prelazio 700 km mjesečno. Na ovaj način jednu solidnu sumu mjesečno preusmjerim u domačinstvo, a to mi je ipak najvažnije.
Moram se raspitati jbg, kad pojedinci tvrde da je to džabna vožnja. :-)
Nije đabe ni u stare babe, ne kaže se uzalud :-D
Ali je puno jeftinije.
Kažu, Brena je Brena ali dvaput je dvaput :mrgreen:
almir90

#474 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by almir90 »

530i wrote: Moram se raspitati jbg, kad pojedinci tvrde da je to džabna vožnja. :-)
Možeš li ti ikada ući na temu, a da ne udaraš kontra svih ostalih? Jer, uvijek nešto kontriraš i filozofiraš, čovjek bi rekao da si doktor nauka.

Narod se toliko godina vozi na plin, i svi zadovoljni, ti sad došao da ih ubjeđuješ, u to, da su to oni sebi umislili, i da nema isplativosti.

Novac se danas ne nalazi na putu, teško ga je zaraditi, i ako neko zarađuje dobro, nema razloga da ne uštedi na gorivu, ako može. A, vozanje na plin je očigledno dobra ušteda. Ti isto kao da si kakav balavac koji u životu nije marke zaradio, pa pametuješ bezveze sa tezom "ako ne možeš auto sipati na benzin, nemoj se ni vozati". Ako tebi pare nisu mile, ne mora značiti da je tako i drugima.
Citros Buenos

#475 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Citros Buenos »

bitanga_sa_otesa wrote:
Citros Buenos wrote:
jedna je bas pukla u vukojebini ,a pukao i kljuc za tockove :lol: :lol: bilo je veselo ,cekici su radili :run:
Dobro je da čekići nisu pukli :-)
Post Reply