Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Inversor wrote:Što mislite što je osnovni preduvjet za prilev stranog kapitala na domću burzu. psto mislite kad će se to dogodti. mislim da će burza minimalno godinu dana ostati u letargiji u kojoj je sad. Samo da se konstruira nova vlada proci ce vise od pola godine,o nekim reformama i rezanju administracije za bolje uvjete poslovanja da i pricam. Čime uopće privući strani kapital na domaću burzu. Već 3 godine političari se ne mogu dogovoriti oko barem jedne veće privatizacije.
- da domaće firme počnu bolje poslovati
- da se cjelokupno domaće gospodarstvo oporavi
- da se strana gospodarstva oporave i da njihovi investitori budu skloniji rizičnim ulaganjima kakvo je ulaganje u BIH , s aspekta stranaca
- da se stanje u cijeloj regiji oporavi - makroekonomski
- bitna su i poboljšanja s političkog gledišta
- naravno bitne su i javne financije - ključne po meni
Kombinacija ovih faktora donijet će priljev stranog kapitala
ri0 wrote:Raja interesuje me koje sve domace kompanije isplacuju dividendu ?
Ja imam dionice u telekomu, interesuje me kada se isplacuju dividende i da li se dobije informacija ili se sami moramo snalaziti ?
----------------------------
jarane isplačene ima jedno 15 dana.Nazovi i interesuj se,mora da nisi dostavio podatke,bio oglas u novinama.
Ja sam tek prije 10tak dana kupio te dionice nego me za buducnost interesuje ima li neki fixni mjesec u godini ili jednom godisnje kad njima prahne ? Kada otprilike za 2010 da ocekujem isplaatu ? Oktobar-Novembar 2011 ? Hoce li oni meni javiti ?
ri0 wrote:Raja interesuje me koje sve domace kompanije isplacuju dividendu ?
Ja imam dionice u telekomu, interesuje me kada se isplacuju dividende i da li se dobije informacija ili se sami moramo snalaziti ?
----------------------------
jarane isplačene ima jedno 15 dana.Nazovi i interesuj se,mora da nisi dostavio podatke,bio oglas u novinama.
Ja sam tek prije 10tak dana kupio te dionice nego me za buducnost interesuje ima li neki fixni mjesec u godini ili jednom godisnje kad njima prahne ? Kada otprilike za 2010 da ocekujem isplaatu ? Oktobar-Novembar 2011 ? Hoce li oni meni javiti ?
do kraja februara 2011. će Telecom uraditi završni obračun za 2010. Tada će iskazati dobit koja će vjerovatno biti na nivou prošlogodišnje ili nešto viša jer je polugodišnja dobit 2010. bila viša od dobiti u prvih 6 mjeseci 2009. uz to se očekuje da će sud donijeti presudu u korist telecoma vezano za 31 milion poreza tako da bi i taj novac mogao ući u dividendu za iduću godinu. U aprilu ili maju će na skupštini dioničara donijeti odluku o visini dividende a isplata bi trebala uslijediti do kraja 8. mjeseca (tako je bilo 2009. godine a ove godine je došlo do kašnjenja jer se očekivala neka odluka vlade). Dakle vjerovatno 1,7 do 2 KM u augustu ili septembru 2011. Eto ti love.
Inversor wrote:Naravno da ne treba ići u privatizaciju po ovim da kažem smiješnim cijenama, ali nitko ništa ne radi na stvaranju pozitivne investicijske klime a to je osnovni preduvjet za očekivanje boljih dana.Kako stvoriti pozitivnu klimu?
Mišljenja sam da je osnovni problem visok politički rizik zemlje, zato nas i nema na investicijskoj karti stranih investitora točnije elektronskog krda kako to Robert Kiosaki naziva koji ttraže zemlje u razvoju s ciljem većeg prinosa.
Mislim dionice su kod nas podcijenjene usudim se reči 10 puta ispod realne vrijednosti. Pa ussporedite samo dikonte u odnosu na knjigovodstvenu vriednoost blue-chip kompanija u BiH o potencijalu da i ne govorim. Problem je što se nasi političari nisu u stanju dogovoriti ne samo o privatizaciji već o bilo kojoj ozbiljnijoj reformi koja će privući strane investicije.Zato i kazem da dok se ne riješi "politicko" pitanje u ovoj zemlji, nema nikakve ozbiljnije reforme, nema stranih investicija, nema privatizacije. A kada se nadam se riješi politička situacija, tada nam treba poduzetna vlada, koja će biti u stanju stvoriti bolju regulaciju poslovanja, uskladiti financijske propise s EU proisima, još poraditi na deregulaciji financijskog sustava u smislu slobodnijih kretanja kapitala. Bez ovoga ne vidim bolje dane za sarajevsku burzu.
Zaključak: Siguran sam da su strani špekulanti i investitori itekako svjesni potencijalnih zarada uz ovako niske cijene, ali jednostavno ne žele investirati novac na tako dug vrmeneski period(koliko je potrebno našim politickim elitama da nesto pokrenu) uz tako visok politički rizik. A oni sigurno ne zure, niti se boje da će nesto propustiti, jer i sami znaju da bez njih nema ništa, jer dvije burze u zemlji od 4 milijona stanovnika nemaju pottencijal za veću likvidnost na istim. Prezaduženi građani, visoke kamate na kredite, konstantan rast cijena potrošalke korpe, sve lošiji životni standard ne ostavlja prostor srednjoj klasi ako je i ima da nešto novca odvoji za burzu. Zato mislim da unatoč lošijoj političkoj situaciji koja će sigurno potrajati još neko vrijeme možemo nekom većom privatizacijom u koju će biti uključeni građani stvoriti temelje za stvaranje jačeg srednjeg sloja koji će moći odovojiti nešto novca za burzu,a i biti će motiviran za ulaganje na burzu kada jednom osjeti slast zarade. Tako bi i bez stranih investitora bar malo podigli likvidnost i reanimirali burzu, a to sigurno ne bi prošlo nezapaženo ni vani ni unutar zemlje. Kad cijene rastu, ljudi ne mogu odoljeti i to za sobom povlači dalji rast i privlačenje stranaca.
Loša je i stvar što su banke premalo uključene u tržište kapitala, portfelje vlasničkih vrijednosnih papira banke gotovo da i nemaju. NJihova je uloga također jako bitna. Stabilnije tržište povači i motivira i banke da udju na tržište kapitala. Tkođer dobivanjem na stabilnosti tržišta ovara se i povoljno podrucje za daljnje privatizacije, provedbu kvalitetne miroviske reforme i novih institucionalnih ulagača u vidu mirovisnkih fondova, a tu leži dodatna potražnja koja će cije dovesti tamo gdje i pripadaju. X10 H
Dobar post, ali ima i ovo što zonbi kaže... domaći su se opekli na onome balonu iz 2007. i više vjeruju bankama.
Druga stvar je slaba ponuda, tek par interesantnih dionica i ove obveznice... kompanijama se upravlja kao privatnim i stranačkim prćijama...privatne firme ne rade IPO-e, država zaustavila privatizaciju...
Ovo malo investitora što ima pokušava kupiti Bosnalijek po 15, a prodati po 15,5 (karikiram) plus neka prebacivanja vlasništva.
Zaključak, berza će se jednom "zagrijati" ali kad će to biti je veliko pitanje... neće doći samo od sebe.
Talić, da li ja imam pravo na isplatu dividende ako sam tek kupio dionicu ? Kupio prije 10tak dana, da li imam pravo na dividendu 2010. godine koja ce se isplacivati iduce godine ?
ri0 wrote:Talić, da li ja imam pravo na isplatu dividende ako sam tek kupio dionicu ? Kupio prije 10tak dana, da li imam pravo na dividendu 2010. godine koja ce se isplacivati iduce godine ?
--------------------------------------------
bilo koju dionicu da si kupio,imaš pravo na dividendu ako si u momentu odlučivanja Skupštine dioničara bio njen vlasnik,tj. bio u Registru vrijednosnih papira.Što se tiče Telecoma,a i ostalih,po završnom računu,u martu i Odluke Skupštine dioničara,obično maj/juni,pare su operativne juli/august.U Telecom bilo previranja i sl. i zato su dividende kasnile.U TCK isplačene iza Bajrama,haman 1/2 godine kamatarile se.Prije godinu dana isplatili su kumulativno za 5g.,ali šuti kakva država dobro su dali,jer je bez % državnog vlasništva.
ri0 wrote:Talić, da li ja imam pravo na isplatu dividende ako sam tek kupio dionicu ? Kupio prije 10tak dana, da li imam pravo na dividendu 2010. godine koja ce se isplacivati iduce godine ?
pravo na dividendu ima vlasnik dionice u trenutku donošenja odluke o isplati dividende. Dakle imaš sve i da ih kupiš samo dan prije donošenja odluke. Zato je idealno vrijeme za kupovinu dionice telecoma decembar ili januar, ljudima treba lova pa prodaju dionice a onaj ko ih kupi ne samo da ih kupuje povoljno nego za pola godine dobiva i dividendu koja nije zanemariva. Već od februara će ljudi znati za dividendu pa će i cijena rasti. Danas je telekom 18,80 i ako se oduzme još povrat dijela ulaganja kroz dividendu onda je to cca. 17 KM po dionici što je jako blizu kapitalnoj vrijednosti telecoma.
pravo na dividendu ima vlasnik dionice u trenutku donošenja odluke o isplati dividende. Dakle imaš sve i da ih kupiš samo dan prije donošenja odluke. Zato je idealno vrijeme za kupovinu dionice telecoma decembar ili januar, ljudima treba lova pa prodaju dionice a onaj ko ih kupi ne samo da ih kupuje povoljno nego za pola godine dobiva i dividendu koja nije zanemariva. Već od februara će ljudi znati za dividendu pa će i cijena rasti. Danas je telekom 18,80 i ako se oduzme još povrat dijela ulaganja kroz dividendu onda je to cca. 17 KM po dionici što je jako blizu kapitalnoj vrijednosti telecoma.
Koliko bi telekom otprilike po tvojoj licnoj procjeni mogao skociti ako se privatizuje od strane nekog veceg telekoma za 5-10 god. i sta mislis kakve su sanse uopste za to ?
Koliko bi telekom otprilike po tvojoj licnoj procjeni mogao skociti ako se privatizuje od strane nekog veceg telekoma za 5-10 god. i sta mislis kakve su sanse uopste za to ?
moje mišljenje je da će naša privreda već od sljedeće godine krenuti polako naprijed (već u ova zadnja tri kvartala je povećan uvoz i ubiranje PDV-a što su svakako dobri pokazatelji) jer smo dosta naslonjeni kroz lohn poslove na Njemačku koja gazi sve pred sobom. Njemačka uz Kinu gradi neki novi poredak u Svijetu i Amerikancima se tresu gače zbog tog. Njemci su napravili jedan mudar potez naslonili su se na privrede Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske pa smo i mi pomalo profitirali jakom Njemačkom. Mislim da se kod ocjene vrijednosti dionice treba voditi sa nekoliko parametara: perspektiva djelatnosti, kapitalna vrijednost, odnos dobiti prema kapitalnoj vrijednosti i odnos dobiti prema trenutnoj cijeni dionice. Kapitalna vrijednost dionice telecoma je oko 16 maraka, trenutna cijena je oko 19 a dobit je cca. 9% trenutne cijene. Ako je trenutna kamata na depozite oko 3% a inflacija je krenula prema 2% onda se u svakom slučaju isplati platiti telecomovu dionicu do iznosa od 30 KM što bi otprilike i bila realna vrijednost. Naravno poznavajući naš narod nije isključeno da opet bude preko 50 KM za 5 do 10 godina ali ako bi trebao da se kladim rekao bi 30 do 35 KM. Što se tiče izgleda za preuzimanje od nekog drugog operatera to je teško predvidjeti sa našim političarima ali mislim da to ne bi donijelo značajnije promjene u vrijednosti dionice. Djelatnost ostaje ista profit približan,...