Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ružmarin-a

#451 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by ružmarin-a »

@soshana,hvala na odg :thumbup:
Shoshana

#452 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by Shoshana »

Toffee karamela wrote:
Shoshana wrote:

Sta meni na forumu cesto zapara usi su macici. Hajde, nek me neko popravi ako nisam u pravu, ali mlado od macke se zove 'mace' a ne 'macic'... Mace, kuce, dijete i mnoge druge imenice srednjeg roda su u nasem jeziku zadrzale dvojinu, pa se u nominativu kaze jedno mace, dva maceta, tri maceta, cetiri maceta, pet macica. Kao i dva teleta, a pet teladi.
Mislim da mačić ima objašnjenje. To je jednostavno mače muškog roda, samo se kod nas uobičajilo da se ne gledajući sad spol (a ko će im ga i znati kad su još mali) upotrebljava i za žensko i za muško mače.
Paralela bi bila-dijete-sinčić a i kod krava imamo tele-telić (samo što se ovo telić kod nas rijetko koristi, ali ja sam u Hrvatskoj čula dosta ljudi koji tako kažu)-
Ima i tele - telic - telica. Ja sam cula i jedno i drugo. I tu se nedvosmisleno ukazuje na spol mladunceta. Samo ne mogu da skontam kako se onda kaze mace zenskog roda? Macica? Ne kazem da nema, samo nisam cula. Niti mislim da bi bilo nakaradno uvesti rijec u jezik, ako se vec koristi. NIsam od jezickih konzervatora. Jezik je ziv i mijenja se, nove rijeci se stalno kuju i nakon jedne generacije u kojoj se tretiraju kao slang, u drugoj vec nadju mjesto u rjecniku.

Samo - meni para usi :)
ružmarin-a

#453 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by ružmarin-a »

jezik i ima svoju čar zbog raznolikosti

najjednostavnije je za mladunčad, pogledati u reproduktivni organ i suanoviti i reće: ovo je mladunče to i to žensko ili muško,ako nismo sigurni kako da ga nazovemo

Druga stvar je ako se radi o upotrebi književnog jezika ili poslovne korepodencije, gdje bi trebalo da se ispoštuju pravopisna i lingvistička pravila

Meni je prelaz l u o jako zanimljiv, nevješto korišten od strane žurnalista, pa tako imamao: grupu mislioca umjesto mislilaca i nerjetko se u Zakonima nađu, ili na računima Sarajevo gasa :-)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 20:45, edited 1 time in total.
caes

#455 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by caes »

nisu bas rijeci, ali jesu sintagme

velika vecina
stavio je osmijeh na lice ( ko da ga na dupe moze staviti )
karmin za usne ( isto )
fsdance

#456 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by fsdance »

A vjerodostojni kredibilitet?

Prije kredebilitet...
Post Reply