vlastimir mijovic - novi urednik oslobodjenja

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

dizZaster wrote:citat;
U našim sudbinama, prvi sinonim za „novine“ bilo je „Oslobođenje“. Novine koje su se kupovale jer se tako moralo, ali bogami i htjelo. U predvečerje rata „Oslobođenje“ pod rukom je značilo jedno, a neke druge novine nešto sasvim drugo.
kraj citata;

tipični tekst jednog jugonostalgičara.
nije istina. Poznajem ljude koji nikad nisu citali nista drugo osim "Politike". Cijeli rat proveli u Sarajevu i dan-danas citaju "Politiku". U Sarajevu se uvijek mogla kupiti i "Borba", i "Ekspres Politika" i "Vjesnik" ... niko nikada nikog nije tjerao da cita "Oslobodjenje§
StupskaBitanga

#452 ev

Post by StupskaBitanga »

ovako nije da nikog hvalim bože sačuvaj ali ako ćemo objektivno:
Kvalitet papira u kojem oslobođenje izlazi je užasan
onda vrsta slova i sivilo u noinama je užasno
također raspored dešavanja npr oni na 3 strani udarnoj pišu o sjednici vlade KS-a. Treba pisati to bez sumnje ali što jeste to je za rubriku Sarajevo. Onda objavljuju vijesti sa interneta koje su objavljene i po 5 dana prije.
Prilog o TV programu je ok svjetski ali je sadržaj....
preuzimaju dosta sa http://www.vecernji.hr i http://www.satelitv.net
pogledajte vidjeti ćete
oslobođenje se mora jakooo potruditi da skoči sa 6 ili 7 mjesta da bude u rangu sa jačim novinama.
sofist

Post by sofist »

Vec duze vremena sam u dilemi da li da prestanem kupovati Oslobodjenje. Sa dolaskom Mijovica sam pomislio kako ce se ta novina promijeniti na bolje i u pravom smislu postati nezavisna, kako joj to i sam naziv govori. Cak sam i na ovoj temi pohvalio glavnog i odgovornog urednika Mijovica i zazelio mu sve najbolje. Grdno sam se prevario. Oslobodjenje ne samo da nije opravdalo moja ocekivanja nego je postalo najgori, jednostranacki propagator uredjen na podilazenju vodji i na jeftinim populistickim trikovima, sto je vec vidjeno kod gospodina Radoncica. I ako sam osudjen na izbor izmedju kopije i originala radije cu izabrati original. S listom kakav je danasnje Oslobodjenje Bosna nema perspektive i zato zbogom Oslobodjenje.
sekspir

Post by sekspir »

Zbogom Sofisto!
bos

Post by bos »

basta sljezove boje wrote:
dizZaster wrote:citat;
U našim sudbinama, prvi sinonim za „novine“ bilo je „Oslobođenje“. Novine koje su se kupovale jer se tako moralo, ali bogami i htjelo. U predvečerje rata „Oslobođenje“ pod rukom je značilo jedno, a neke druge novine nešto sasvim drugo.
kraj citata;

tipični tekst jednog jugonostalgičara.
nije istina. Poznajem ljude koji nikad nisu citali nista drugo osim "Politike". Cijeli rat proveli u Sarajevu i dan-danas citaju "Politiku". U Sarajevu se uvijek mogla kupiti i "Borba", i "Ekspres Politika" i "Vjesnik" ... niko nikada nikog nije tjerao da cita "Oslobodjenje§
Genijalno!
Ja kupujem NYT i idem na sve domace tekme Yankeesa :-)

Oslobodjenje 50 godina nije imalo konkurenciju u BiH, posebno Sarajevu i da su na vrijeme shvatili znacenje pada berlinskog zida mozda bi i bolje prosli...
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

callmethebreeeze wrote:
Fair Life wrote:
Spliff.Master wrote:...
Ako se Oslobodjenje ozbiljno vratiti na vrh, to mora biti uz GRATIS INTERNET IZDANJE! Svaka velika svjetska novina ima pun dnevni sadrzaj na netu, pa zasto ne i Oslobodjenje?
...
Upravo zato sto Oslobodjenje nije "velika svjetska novina".
tacno. meni jos uvijek nije jasno zasto ne uloze u razvoj stranice, ne vjerujem da bi ih raja u bosni prestala kupovati, pretpostavljam da vecina citala i nisu bas neki internetfanatici, s druge strane bi ih dijaspora masovno citala i na osnovu toga bi mogli prodati masu reklamnog prostora na netu. siguran sam da bi raznorazne turisticke i putne agencije i sl rado placali reklamu kada bi znali da je stranica dobro posjecena. uz malo truda i (dugo) vremena ulozeni novac bi im se sigurno vratio.
Naravno da bi trebali uloziti u web stranicu, slazem se sa ovim uz malo truda, ali ne mislim da bi za vracanje ulozenog novca trebalo dugo vremena. Prije mislim da nemaju organiziranu marketing sluzbu.

Poredeci broj posjeta na web stranicama Oslobodjenja, FENE i ONASE (oglasivaci paznja :D ) primjetila sam da Oslobodjenje ima puno vise posjeta (u prosjeku 5-6 puta vise posjetilaca), a jednog oglasivaca, dok druge dvije stranice imaju mnostvo, narocito ONASA. Onaj ko zna svoj posao u marketingu bi to vrlo dobro iskoristio, jer ce se banke, turisticke agencije, telekom, … prije oglasiti na stranici sa vecim brojem posjeta. Takodje vidim da su u Httpool sustavu, ali ni to nije iskoristeno. Sve ovo naravno ne podrazumjeva da trebaju marketing tim nego nekoga ko zna svoj posao.
I sa postavljanjem sadrzaja na net nece izgubiti puno, jer onaj ko je navikao da kupuje novine nastavice i dalje, ali ce se broj posjeta na web-u znatno povecati.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

imas u Politici ponedjeljkom tjedni prilog clanaka iz NYT-a, pa cak i glosar nepoznatih rijeci, ali Oslobodjenje je bolji list :D
suncica24

Post by suncica24 »

Timotije, ja se ne sjecam ricka, za to bijah premala, jednostavno toliko mi je išao na nerve da sam potražila na google-u ko je, šta je, gdje bio, šta radio, i uz zlo od čitanja neke od sadašnjih tekstova sve mi je jasno. Pa pomislim na onu "Vuk ćud mijenja, ali dlaku nikada".
I da, sorry sto nije bilo ni mukajeta, ali... ne visim bas na forumu, u suprotnom bih rado prokomentarisala, jer... ima se sta.
I da, nane, da mi uputimo kakav oficijelni prijedlog Vlasti da ga posalje na baustelu u Mostar, Trebinje, Stolac, da vec vidi ono o cemu laprda. Iako, sumnjam da bi ista pomoglo, jer... :-x

E sad, samo jos nesto... veoma mi je drago sto Oslobodjenje konacno ima dopisnike iz Mostara, Bihaca..., ali ako zaista zeli biti gradjansko, probosansko, "moje" Oslobodjenje predlazem "uvodjenje" dopisnika i iz Banja Luke, Bijeljine, Foce, Prijedora... jer mene zanima i misljenje ljudi i iz tog dijela Bih, mene zanima i "ona strana vidjenja" i da zanima me svakodnevno sta se desava i u tim gradovima, njihovim rijecima i njihovim ocima
Fair Life

Post by Fair Life »

bos wrote:...
... i da su na vrijeme shvatili znacenje pada berlinskog zida mozda bi i bolje prosli...
Da je, kako ti kazes, "Oslobodjenje shvatilo znacenje pada berlinskog zida"...
moglo je bolje proci tako sto je Kurspahic trebao na vakat klepnuti usima,
spandjati se sa Izetbegovicima i SDA... lapiti lovu i izgraditi rotirajuci restoran...

Jesil' na to mislio?

Jazuk... Radoncic bi ostao sitno trckaralo.
Last edited by Fair Life on 18/06/2007 11:24, edited 1 time in total.
saki

Post by saki »

Nezavisne su bolje, a i za njih pisu (manje, vise) isti oni koji pisu i za Oslobodjenje.
Jara

Post by Jara »

Današnji prilog Gurman još bolji od prethodnog ! :thumbup:
Čestitke za prelom, grafiku, izbor tekstova, recepata, fotki... vidi se da nisu tu samo da bi "popunili prostor". :)
titami

Post by titami »

neznam stvarno ti je dobro sa prelomom ovog danasnjeg gurmana.

0 bodova - amaterski.... jedino papir je dobar.
volvoxII

Post by volvoxII »

do sada tresla se gora rodio se mis
marijindvorac

Post by marijindvorac »

Cesto se pise k'o nogom a jos cesce se ne drze "W5" pravila.

A nikako mi nije jasno zasto ne traze "investigative" reportere koji ce na skupu redakcije izabrati temu oko kriminala u privredi ili politici (a hvala bogu ima ih na pretek) koju bi trebalo do tancina obraditi i predociti citaocu. Takvi napisi koji bi danima udarali dokazima po nepravdi bi doveli do rezultata.

Ukratko zauzeti poziciju da je "Sarajevsko Pivo" najbolje, a ostalima jasno proglasiti da je otvoren period odstrela.
marijindvorac

Post by marijindvorac »

InfraRedRidinghood wrote:PretErano serete :roll: :roll: :roll:
OK, slusam.
Jara

Post by Jara »

VIKEND još bolji od prethodnog! 8-) :thumbup:
bos

Post by bos »

Fair Life wrote:
bos wrote:...
... i da su na vrijeme shvatili znacenje pada berlinskog zida mozda bi i bolje prosli...
Da je, kako ti kazes, "Oslobodjenje shvatilo znacenje pada berlinskog zida"...
moglo je bolje proci tako sto je Kurspahic trebao na vakat klepnuti usima,
spandjati se sa Izetbegovicima i SDA... lapiti lovu i izgraditi rotirajuci restoran...

Jesil' na to mislio?

Jazuk... Radoncic bi ostao sitno trckaralo.
http://lupa.blogger.ba/arhiva/2007/06/22

Da, da...bas na to sam mislio. :lol:
Zov_divljine

Post by Zov_divljine »

Mislio sam da ce Oslobodjenje zaista napraviti iskorak. Ali nije!
Mislim da ce barem u jos nekoliko decenija Avaz dominirati, ne zato sto je Oslobodjenje lose(a jeste losije), vec zato sto narod ZELI da cita Avaz!
addem

Post by addem »

Zov_divljine wrote:Mislio sam da ce Oslobodjenje zaista napraviti iskorak. Ali nije!
Mislim da ce barem u jos nekoliko decenija Avaz dominirati, ne zato sto je Oslobodjenje lose(a jeste losije), vec zato sto narod ZELI da cita Avaz!
Oslobodjenje je losa kopija avaza. Ono je u principu isti avaz samo losije kvalitete, na manje strana. Njegova funkcija je ista kao avazova, da zastupa interese tajkuna i tajkuncica, da se bori za jedan lobi, da neobjektivno pise o suparnicima i slicno. Zasto su AVAZ i Oslobodjenje SLICNI:

1. Vlasnici tajkuni, prije rata niko i nista i jedan i drugi poslije rata i jedan i drugi ne znaju sta ce sa parama. Sada se svadjaju ko ce od njih biti jos bogatiji i ko ce imati vecu moc. I jedan i drugi bi pakt sa samim djavolom potpisali samo da budu prvi. Inace i jedan i drugi seljacine. Vlastimir Mijovic je obican pijuncic i rukama seljacine i tajkuna Selimovica kao sto je i glavni i odgovori urednik Avaza ( ne znam jer ne citam) pijuncic u rukama Radoncica koji je ni manje ni vise isti seljacina ko prvopomenuti.
Lisac

Post by Lisac »

addem wrote: Oslobodjenje je losa kopija avaza. Ono je u principu isti avaz samo losije kvalitete, na manje strana. Njegova funkcija je ista kao avazova, da zastupa interese tajkuna i tajkuncica, da se bori za jedan lobi, da neobjektivno pise o suparnicima i slicno. Zasto su AVAZ i Oslobodjenje SLICNI:

1. Vlasnici tajkuni, prije rata niko i nista i jedan i drugi poslije rata i jedan i drugi ne znaju sta ce sa parama. Sada se svadjaju ko ce od njih biti jos bogatiji i ko ce imati vecu moc. I jedan i drugi bi pakt sa samim djavolom potpisali samo da budu prvi. Inace i jedan i drugi seljacine. Vlastimir Mijovic je obican pijuncic i rukama seljacine i tajkuna Selimovica kao sto je i glavni i odgovori urednik Avaza ( ne znam jer ne citam) pijuncic u rukama Radoncica koji je ni manje ni vise isti seljacina ko prvopomenuti.
ti si idealan kandidat za jedan od bezbroj nivoa vlasti koje imamo :D ne znash o chemu prichash a prichash o onome shto ne znash i k tome se ne stidish to priznati :D

oslobodjenje jeste, na moju veliku radost, napravilo ogroman iskorak u odnosu na ono shto je bilo do prije godinu dana i u odnosu na ono shto je avaz oduvijek. iako ima josh dosta prostora za napredovanje. da bi se napravila ozbiljna analiza, treba kupovati obje novine i uporediti nachin na koji se prezentiraju informacije kao i redakcijski pristup tretmanu istih. o pravopisu i avazovim lektorima, od kojih vecina kao da je zavrshila izobrazbu uz nash jezik iz 6 osnovne i bilo im dosta, ovom prilikom ne bih.
titami

Post by titami »

ni mis se rodio nije
kamen

Post by kamen »

uprkos ocekivanju, proval(jotin)a u "oslobodjenju" ima dovoljno:
* pogledas "san" i ugledas tekst o starim-novim nazivima ulica u banjoj luci prenesen od "rfe" ("san" naznacio izvor), potom bacis pogled na "oslobodjenje" i ugledas preradjenu kopiju tog istog teksta potpisan kao autorski tekst "dopisnice" iz banja luke, koja se znala provaljivati glupostima i ranije (npr. u doba senke kurtovic i njenih prethodnika) - bice valjda da se sad kod novog glavnog urednika "oslobodjenja" vjerovatno "udomila" na neciju preporuku (citaj: preko veze); koliko li ce jos tekstova-kopija sa "rfe" temama biti objavljeno u "oslobodjenju" tesko je prognozirati (jedino ako u medjuvremenu ne ponestane indigo papira)
* bice "lijepo" kad novina ostane bez novinarke b. kahrimanovic koja je do sada koliko-toliko popravljala prosjek na podrucju bos. krajine (sto bi poturala svoja ledja a kajmak skidali drugi, koji "oslobodjenje" vole isto kao sto ga voli fahro r. i koje to isto "oslobodjenje" velikodusno zaposljava kao "dopisnicu")
* pronaci novinu na nekom kiosku na podrucju izvan federacije bih je isto kao traziti glavnu lutrijsku premiju, umjesto da se ljeti pojaca plasman novine (i zbog dolaska dijasporaca) "oslobodjenje" se povlaci i sa onih kioska gdje se moglo slucajno nabaviti - autoru tog postupka i "avaz" bi pozavidio na tome

sve su sanse da se zaista "tresla gora, a rodio mis"
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:46, edited 1 time in total.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Ogavni primitivizam nije dozvoljen ovdje, smatraj da imaš žuti :oops: :oops: :oops:

Post edited by: InfraRedRidinghood
van Basten

Post by van Basten »

pudlica wrote:alfa159 dobro dosao na zapad :-D ,nego sad slusajte radio m sad ce biti saopstenje poslje folka nekog njihovog,a poslano je kalmanu,hayatu,avazu,oslobodnje nece da objavi,radio m i rsg je poslano,ja od obn nisam nasao mail i na ftv je mislim poslano to nisam siguran
citat sa jedne druge teme, uz pitanje - Vlasta, zašto?
Post Reply