Ratne price - ona vedrija strana

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
sikstinajn

#451 Re: Ratne price - ona vedrija strana

Post by sikstinajn »

Ziju poznajem i fascinantno je njegovo preobraženije iz siledžije, moglo bi se reći i agresivnog psihopate, u relativno mirnog i kulturnog građanina. :)
da ne bi rata teško da ne bi završio iza rešetaka.
i dan danas kad ga vidim zaobilazim ga u širokom luku (nosi ga u pičku materinu).

prvu priču sam čuo od drugih, imena sam izmislio, ali su akteri različitih nacionalnosti, drugačije zvuči kada se priča uživo.
sjećam se, da mi je kada sam slušao lika koji priča ovaj događaj bilo urnebesno smiješna scena u kojoj prvi lik (kradljivac) zastaje pored drugog lika (opljačkani) i kaže mu ''mater vam jebem šta nam ovo radite''.
sikstinajn

#452 Re: Ratne price - ona vedrija strana

Post by sikstinajn »

1990. godine je legendarni bosanskoheregovački reditelj Bato Čengić, na Bjelašnici , snimao film ''Gluhi barut'', i tražio je statiste koji će u filmu (po motivima istoimenog romana B. Ćopića) glumiti četnike u masovnim scenama.

prijavilo se i previše kandidata , iz Sarajeva i prigradskih naselja.

statisti su nakon kastinga odabrani , pa je sa njima upriličen i sastanak na kojem će im se dati upute-šta i kako.

tokom sastanka, jedan od statista ustade i priupita reditelja:

''Hoćete li nam vi dati četničke uniforme ,ili da mi ponesemo svoje od kuće?''
dr_Evil

#453 Re: Ratne price - ona vedrija strana

Post by dr_Evil »

sikstinajn wrote: 29/07/2023 22:04 Vejsil i Svetozar

Vejsil i Svetozar su bili radne kolege, zajedno su radili u jednoj firmi od 1964. godine.
Nisu bili neki prisni prijatelji ali bi se uvijek pozdravili i ponekad bi skupa bili u društvu u kojem se pila kafa.

1992. godine su bili ljudi u kasnim pedesetim i rat ih je odveo u radne vodove.
Vejsil je bio član radnog voda na svojoj strani a Svetozar je ostao u radnom vodu na (za njega) pogrešnoj strani.

Jednog je dana Svetozar bio na zadatku, kao član radnog voda u svom prigradskom naselju.

Spazio je da se ispred njegove kuće parkirao traktor , da je iz traktora izašao neki lik, u liku je prepoznao Vejsila i vidio je kako Vejsil iz njegove kuće iznosi stvari, uglavnom elektroniku.

Stoički je stajao i gledao, traktor je bio natovaren i krenuo je prema njemu.

Kada je vozač traktora, Vejsil dakle, došao do Svetozara, stao je i rek'o:
''Majku vam jebem , šta nam ovo radite!''

Pogledali su se , dijametralno suprotnim izrazom očiju i Svetozar je pogledom ispratio Vejsila koji odvozi njegovu veš mašinu , frižider, TV, radio, kalifer, ventilator, bojler, betonsku mješalicu ....

u daljinu , nepovratno i zauvijek.
Sta je ovdje vedro Tita ti
sikstinajn

#454 Re: Ratne price - ona vedrija strana

Post by sikstinajn »

dr_Evil wrote: 16/12/2024 10:10

kada i gdjegod čujem neku priču iz ratnih vremena , zapamtim je i zabilježim.
imam već stotinjak takvih priča, one koje odbacim napišem ovdje, i na nekim drugim mjestima.

skupljam u arhiv, te, kako sam ih zamislio -kratke priče.
uzima to dosta vremena da se obrade, romantiziraju, ...
svako ko je bio sudionikk tog vremena ima bar dvije, manje- više interesantne priče za ispropovijedati :)
Tananarive

#455 Re: Ratne price - ona vedrija strana

Post by Tananarive »

dr_Evil wrote: 16/12/2024 10:10
sikstinajn wrote: 29/07/2023 22:04 Vejsil i Svetozar

Vejsil i Svetozar su bili radne kolege, zajedno su radili u jednoj firmi od 1964. godine.
Nisu bili neki prisni prijatelji ali bi se uvijek pozdravili i ponekad bi skupa bili u društvu u kojem se pila kafa.

1992. godine su bili ljudi u kasnim pedesetim i rat ih je odveo u radne vodove.
Vejsil je bio član radnog voda na svojoj strani a Svetozar je ostao u radnom vodu na (za njega) pogrešnoj strani.

Jednog je dana Svetozar bio na zadatku, kao član radnog voda u svom prigradskom naselju.

Spazio je da se ispred njegove kuće parkirao traktor , da je iz traktora izašao neki lik, u liku je prepoznao Vejsila i vidio je kako Vejsil iz njegove kuće iznosi stvari, uglavnom elektroniku.

Stoički je stajao i gledao, traktor je bio natovaren i krenuo je prema njemu.

Kada je vozač traktora, Vejsil dakle, došao do Svetozara, stao je i rek'o:
''Majku vam jebem , šta nam ovo radite!''

Pogledali su se , dijametralno suprotnim izrazom očiju i Svetozar je pogledom ispratio Vejsila koji odvozi njegovu veš mašinu , frižider, TV, radio, kalifer, ventilator, bojler, betonsku mješalicu ....

u daljinu , nepovratno i zauvijek.
dijametralno suprotnim pogledom

vidi se da je vrli pisac "poč e t n i k"
sikstinajn

#456 Re: Ratne price - ona vedrija strana

Post by sikstinajn »

Tananarive wrote: 24/12/2024 10:03
vidi se da je vrli pisac "poč e t n i k"

doći ćeš ti ...na injekciju
i brašno.
Post Reply