Imena u Bosni i Hercegovini
-
zonbirile
#451 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
mislim da je problem u nerazumjevanju,kao i uvijek dvije sada jasno oprečne struje forumaša.Isprepliče se vjersko,etničko,nacionalno,drava i državotvornost,nacija.Najbolje je možda primjerima prikazati želje i nastojanja jednih,a nerazumjevanje drugih,bez želje za presuđivanjem.
U praksi,u svijesti, danas kada čujete ime i prezime npr.Hans Miler,vi iskustveno imate percepciju nacionalne pripadnosti,u 90% državnosti,generalnoj vjerskoj pripadnosti.Tako je i sa imenom Žan,Đon i sl.S druge strane imate imena,kao Faruk,Muhamed i sl.koja su na prostorima pojave islama bila uobičajena imena,tako da su ih zadržali i tamošnji hriščani.Danas vi imate Faruka,Muhameda,kriščana u arapskom svijetu.Tako da sada imate jezičku,iskustvenu,pojavnu "konfuziju",kada primjenite šnit Evropske tradicije.
Po meni zagovorenici starih bosanskih/slavenskih imena samo su djelimično u pravu,jer postoje i prezimena koja imaju isto značenje određenja kao i imena.Tako naprimjer sam Gorčin Dizdar,prezime ga ne identifikuje kao npr.Hans Miler.O čemu se radi,pa Hans Mileri su generalno hriščani,i dijele se na protestante i rimokatolike.Protestanti imaju opet par pravaca,ali na razini imena i prezimena svi su zadržali svoja stara izvorna imena i prezimena.Kod nas to nije bio slučaj i sada je utopija iluzorno o tome pričati.
U praksi,u svijesti, danas kada čujete ime i prezime npr.Hans Miler,vi iskustveno imate percepciju nacionalne pripadnosti,u 90% državnosti,generalnoj vjerskoj pripadnosti.Tako je i sa imenom Žan,Đon i sl.S druge strane imate imena,kao Faruk,Muhamed i sl.koja su na prostorima pojave islama bila uobičajena imena,tako da su ih zadržali i tamošnji hriščani.Danas vi imate Faruka,Muhameda,kriščana u arapskom svijetu.Tako da sada imate jezičku,iskustvenu,pojavnu "konfuziju",kada primjenite šnit Evropske tradicije.
Po meni zagovorenici starih bosanskih/slavenskih imena samo su djelimično u pravu,jer postoje i prezimena koja imaju isto značenje određenja kao i imena.Tako naprimjer sam Gorčin Dizdar,prezime ga ne identifikuje kao npr.Hans Miler.O čemu se radi,pa Hans Mileri su generalno hriščani,i dijele se na protestante i rimokatolike.Protestanti imaju opet par pravaca,ali na razini imena i prezimena svi su zadržali svoja stara izvorna imena i prezimena.Kod nas to nije bio slučaj i sada je utopija iluzorno o tome pričati.
- avicena
#452 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ako živiš u Njemačkoj, nemoj nipošto dati djetetu ime Ismet.
- hrabren miloradovic
#453 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Evo jednog imena i prezimena slavjansko-bosanskog , koji nosi žena sa najlepšim glasom prožetim pravoslavnom duhovnošću!!!
http://www.youtube.com/watch?v=fbBbTeF1 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fbBbTeF1 ... re=related
- s-iou-x
#454 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Religija ima veliko mjesto u identitetu kako pojedinca tako i odredene grupe. U novije vrijeme javljaju se trendovi kod Bosnjaka, uglavnom ateista, da u svome nacionalnom definisanju vide smetnju u onome sto ima i dio islamskog identiteta. Ja kao Bosnjak vjernik sam dugo razmisljao da li da dam svojoj djeci "turska" imena kao sto je i moje ili da im dam ime nekog bosanskog srednjovjekovnog velikasa, znaci "predislamsko" ime. Imao sam u opticaju neka cisto bosanska imena koja su mi se svidjala kao Bosnan, Djevana, Tvrtko i sl. ali ipak sam na kraju nakon dugih analiza i razmisljanja od toga odustao te dao "turska" imena kao sto je i moje. Kad je sin Herceg Stjepana uzeo ime Ahmed a i mnogi drugi koa npr. Ajas beg i sl. onda nisam vidio nista lose da i ja ne uradim isto. Kod Bosnjaka vjernika islam igra jednu vaznu ulogu u identitetu i meni je malo kompleksaski to osporavati i bjezati od toga. Iran je veca civilizacija od nase pa i oni nadijevaju uglavnom "turska" imena. Da se razumijemo postujem to da neko da ime Tvrtko iz ljubavi prema nasim precima ali ako je to da se samo ogradi od naseg islamskog identiteta onda mi se gadi. Kao i kod muslimana tako i kod krscana vjera igra jaku ulogu u identitetu i u tome nimao ne zaostaje. Kao sto kod krscana imaju biblijska imena imaju i kod nas kur'anska tj. "turska" pa kao vjernik uvijek cu prije dati kur'ansko ime nego neko drugo jer vjera i ubjedjenje, po meni, je najveci identitet. Mozda ne bi bilo lose imati dva imena, jedno bosansko a jedno islamsko, nesto kao "srednje ime" npr. Ali Tvrtko, Salko Zlatko
, Esma Djevana, Ahmed Bosnan, Hamza Lav, Hana Ana itd......
- s-iou-x
#455 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Bosanska historija i nije bas tako jednostavna da bi se uprostila samo na slavensku kulturu jer u novijim istrazivanjima dolazi se do saznanja da je i slavenska kultura dosla u Bosnu pa se nakalemila na kulturu koja je vec postojala. Isto je sa fenomenom bogumila, bosanskih krstajana itd...Znaci u toj misterioznoj "bosanskoj crkvi" koja je igrala mozda najvazniju ulogu u identitetu srednjovjekovnih Bosnjana nalazimo kako tragove vjere dualizma "bogumilizma" (koji nemaju veze sa krscanstvom) ali i nekog mozda izvornog krscanstva. Evo sada tu je i islam pa ne vidim nista lose u tome. Kultura i vjera jedna drugu nadopunjuje i nadograduje a nase je da se prepoznamo ili prihvatimo ono sto hocemo..
-
almin-78
#456 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Bosnjacima je vrlo vazno da im djeca nose muslimanska imena,to pokazuje istrazivanje radjeno u Njemackoj medju raznim muslimanima..cak 88% Bosnjaka,dok kod turaka ta brojka ide ispod 50%,negdje oko 40%
to razumijem,,jedino ne volim sto Bosnjaci danas masovno daju arapska imena tipa Dalal,Hanan,Iman,Farah,Faris,Hamad itd itd.Ta imena su za mene vec strana i ne pripadaju BIH.Mislim da itekako ima imena koja su tokom 500 godina uspjela postati dio nase tradicije i istorije,imena kao Mehmed,Ahmed,Sulejman,Djula,Emina,Samira itd itd
to razumijem,,jedino ne volim sto Bosnjaci danas masovno daju arapska imena tipa Dalal,Hanan,Iman,Farah,Faris,Hamad itd itd.Ta imena su za mene vec strana i ne pripadaju BIH.Mislim da itekako ima imena koja su tokom 500 godina uspjela postati dio nase tradicije i istorije,imena kao Mehmed,Ahmed,Sulejman,Djula,Emina,Samira itd itd
- _aja_
#457 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pa šta su Ahmed, Muhamed i ost. nego arapska imena ?
-
zonbirile
#458 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
s-iou-x wrote:Bosanska historija i nije bas tako jednostavna da bi se uprostila samo na slavensku kulturu jer u novijim istrazivanjima dolazi se do saznanja da je i slavenska kultura dosla u Bosnu pa se nakalemila na kulturu koja je vec postojala. Isto je sa fenomenom bogumila, bosanskih krstajana itd...Znaci u toj misterioznoj "bosanskoj crkvi" koja je igrala mozda najvazniju ulogu u identitetu srednjovjekovnih Bosnjana nalazimo kako tragove vjere dualizma "bogumilizma" (koji nemaju veze sa krscanstvom) ali i nekog mozda izvornog krscanstva. Evo sada tu je i islam pa ne vidim nista lose u tome. Kultura i vjera jedna drugu nadopunjuje i nadograduje a nase je da se prepoznamo ili prihvatimo ono sto hocemo..
ne znam šta je tu fenomen i misterija,pogotovu u kontekstu imena.Kada se "riješe etnički" fenomen,mnoge stvari će izgubiti na mističnosti.
- s-iou-x
#459 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Uprosteno to su arapska imena, medutim danas su to vise internacionalna imena, "formalno arapskog ali sustinski kur'ansko-islamskog porijekla" a islam nije samo arapska vjera, naprotiv najvise muslimana na svijetu je nearapa. Muhamed je ime koje se najvise koristi u cijelome svijetu. Nijedan musliman nearap nije dao ime svome djetetu sto je to arapsko nego zato sto je to kur'ansko tj islamsko ime. Ime Muhammed je nepoznato prije Poslanika Muhammeda kod arapa. Koliko god zvucalo smijesno ova imena su opet na neki nacin prilagodena nasem jeziku. Npr arapski je Muhammed a bosanski je Muhamed a kod nekog drugog je Mohamed, dalje sam izgovor slova "h" nije izvorno arapski nego cisto bosanski. Izvorno arapski je U'mer a kod nas je Omer jer "o" ne postoji u arapskom. Isa ili Isus je ime semitskog porijekla ali npr. domaci ljudi kaqzu Isaija a slicno je i kod imena Ali (izvorno) a od toga Alija. Svaki narod opet na jedan nacin ime prilagodi svome jeziku. Imamo dalje imena koja su totalno dobila domaci karakter a u pocetku su bili samo skraceni nadimci ali danas to su u stvari prava imena kao sto je; Meho od Mehmed, Suljo od Sulejman, Salko od Salih, Mato od Matija, Pero od Petar, Franjo od Franc, Ivica od Ivan itd
- Pietje_Bel
#460 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
s-iou-x wrote:Religija ima veliko mjesto u identitetu kako pojedinca tako i odredene grupe. U novije vrijeme javljaju se trendovi kod Bosnjaka, uglavnom ateista, da u svome nacionalnom definisanju vide smetnju u onome sto ima i dio islamskog identiteta. Ja kao Bosnjak vjernik sam dugo razmisljao da li da dam svojoj djeci "turska" imena kao sto je i moje ili da im dam ime nekog bosanskog srednjovjekovnog velikasa, znaci "predislamsko" ime. Imao sam u opticaju neka cisto bosanska imena koja su mi se svidjala kao Bosnan, Djevana, Tvrtko i sl. ali ipak sam na kraju nakon dugih analiza i razmisljanja od toga odustao te dao "turska" imena kao sto je i moje. Kad je sin Herceg Stjepana uzeo ime Ahmed a i mnogi drugi koa npr. Ajas beg i sl. onda nisam vidio nista lose da i ja ne uradim isto. Kod Bosnjaka vjernika islam igra jednu vaznu ulogu u identitetu i meni je malo kompleksaski to osporavati i bjezati od toga. Iran je veca civilizacija od nase pa i oni nadijevaju uglavnom "turska" imena. Da se razumijemo postujem to da neko da ime Tvrtko iz ljubavi prema nasim precima ali ako je to da se samo ogradi od naseg islamskog identiteta onda mi se gadi. Kao i kod muslimana tako i kod krscana vjera igra jaku ulogu u identitetu i u tome nimao ne zaostaje. Kao sto kod krscana imaju biblijska imena imaju i kod nas kur'anska tj. "turska" pa kao vjernik uvijek cu prije dati kur'ansko ime nego neko drugo jer vjera i ubjedjenje, po meni, je najveci identitet. Mozda ne bi bilo lose imati dva imena, jedno bosansko a jedno islamsko, nesto kao "srednje ime" npr. Ali Tvrtko, Salko Zlatko, Esma Djevana, Ahmed Bosnan, Hamza Lav, Hana Ana itd......
Za mene je svakako neko ko ne vjeruje u Boga malo cudan. To da Iranci davaju Turska imena nije istina. Tu Iranac nikada nebi uradio. Oni su jedina Islamska zemlja na svijetu ali ipak daju perzijska imena: Mirza, Mehran itd. Ti Iranci o kojima ti pricas nisu Iranci nego Aziri. To su jedan Turski narod koji zivi u Iranu. Tako imamo i u Kini oko 60 miliona muslimana koji su isto Turski narod. Imamo Turkemene i jos neke ali svi su oni znaci Turskoga roda isto kao sto smo mi Slavesnkoga roda. Za mene je velik covijek onaj koji vjeruje u Alaha, postuje svoju vjeru ali ko pored toga ipak ima dovoljno siroko gledanje na svijet da svome dijetetu da ime koje je vezano za vlastitu zemlju i kulturu a ne za Tursku. Ponavljam: nema tog naroda na svijetu osim Bosnjaka a da ne pripada Turskom roda te da daje Turska imena djeci. Nema mi Turaka a da daju Perzijska imena. Ima ih ali u zanemarljivom broju. Musliman moze dati Kuransko, Arapsko ime ili ime koje je vezano za njegovu zemlju. Sve ostalo je nelogicno.
-
zonbirile
#461 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
ja budale,spomenu logiku
-
almin-78
#462 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pa ne daju ni Bosnjaci turska imena,,jedino ime kojeg se ja trenutno mogu sjetiti a koje je tursko a popularno kod bosnjaka je Ajla i Dzejla,,sva ostala su arapska
turska imena su Hakan,Emrah,Eren, itd
rijetko se ko tako zove,bar koliko ja vidim
- Pietje_Bel
#463 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Mehmed je turski prevod "Muhameda". Ima tu jos imena.almin-78 wrote:Pa ne daju ni Bosnjaci turska imena,,jedino ime kojeg se ja trenutno mogu sjetiti a koje je tursko a popularno kod bosnjaka je Ajla i Dzejla,,sva ostala su arapska
-
zonbirile
#464 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
cc koliko znanja ,a zna li iko naše iskonsko bošnjačko/bosansko ime.
- Pietje_Bel
#465 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Iskonsko? Mislis Ikonsko?zonbirile wrote:cc koliko znanja ,a zna li iko naše iskonsko bošnjačko/bosansko ime.
- Pietje_Bel
#466 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Stablo Kotromanica
Banovi nepoznatog imena do IX stoljeca. Ban nepoznatog imena, spominje se 968. godine prilikom napada hrvatskog kralja Kresimira II na Bosnu. Ban nepoznatog imena spominje se oko 1041. godine kao saveznik Bizantskog cara Konstantina IX Monomaha u ratu protiv Dukije. Ban nepoznatog imena, kojeg je oko 1084. godine uklonio dukljanski kralj Bodin prilikom napada na Bosnu. Ban Stijepan zasjeo na prijestolje oko 1084. g. uz pomoc dukljanskog kralja Bodina. Ban nepoznatog imena spominje se 1103. godine kao tast dukljanskog kralja Kocopara.
Ban Boric (1154- 1163) imao dva sina: Stijepana i Pavla, te unuke i praunuke (Odola, Celko, Boric, Detmar, Matija). Ban Kulin (1180-1204). Zena mu se zvala Vojslava. Imao sina i sestru (nepoznatog imena), udata za humskog kneza Miroslava.
Ban Stijepan (1204-1232), sin Kulina Bana. Zena mu se zvala Anka. Imali sina Sebislava. Ban Matija Ninoslav (1232-1250). Dokumenti ne spominju ko su mu roditelji, ali izricito kazu da je bio clan uze dinastije, dakle Kulinovog roda. Imao nekoliko brace od kojeg se jedan zvao Simeon, te vise sinova (jedan se zvao Stijepan) i brojnu unucad.
Ban Prijezda (1250 -1290). Dokumenti navode da je bio u srodstvu s Banom Ninoslavom, najvjerovatnije je brat mu ili stricevic. Imao tri sina: Stijepan (Kotroman) i Prijezdu i Vuka, te kcerku Katarinu, udata za slavonskog banovica Radislava Babonica. Vukova kcerka se zvala Jelena. Udala se za Humskog vojvodu Vuka Hranica.
Ban Stijepan Kotroman (1290 - 1312), sin bana Prijezde. Bio ozenjen Jelisavetom (Elizabetom), kcerkom srpskog kralja Dragutina. Imao tri sina: Stijepana, Vladislava, Ninoslava i kcerku Katarinu (udala se za humskog kneza Nikolu). Vladislav bio ozenjen Jelenom, kcerkom bibirskog kneza Jurija Subica. Imali dva sina: Tvrtka i Vuka i kcerku Mariju (udala se za Ulricha X Helfsteina u Njemackoj) Ninoslav imao sina Dabisu. Prijestolje naslijedio Stijepan.
Ban Stijepan Kotroman II, po ocu nazvan Kotromanic (1314- 1353). Zenio se tri puta. Prva zena mu bila Ortenburska princeza iz Koruske (nepoznato ime), druga Bugarska princeza (nepoznato ime) a treca Elizabeta, kcerka Kazimira III iz Poljske. Imao sestero djece: Cetri sina (svi pomrli u djecijoj dobi), i dvije kcerke: Elizabetu i Katarinu. Elizabeta se udala za Madarskog kralja Isudovika, a Katarina za Hermana I Celjskog u Stajerskoj.
Kralj Tvrtko (1353 -1391). Sin Vladislava, a unuk bana Stijepana Kotromana. Zenio se dva puta. Prva sena bila domaca plemkinja Grubaca, a druga Bugarska princeza Doroteja iz kuce Bugarskog cara Ivana Sismana. Imao tri sina: Ostoju, Tvrtka i Vuka (Banica). Prijestolje naslijedio Dabisa.
Kralj Dabisa (1391 - 1395), sin Ninoslava, a unuk Bana Stijepana Kotromana. Zena mu bila Jelena Gruba, domaca plemkinja iz Huma. Imao kcerku Stanu, udata za Humskog kneza Jurja Radivojevica i sina nepoznatog imena. Kraljica Jelena Gruba (1395-1398), zena kralja Dabise. Nakon njegove smrti nasliedila ga na prijestolju.
Kralj Ostoja (1398 - 1404 i 1409 - 1418), sin kralja Tvrtka i njegove prve zene Grubace. Zenio se tri puta. Prva zena mu bila Vitaca, druga Kuljava (domaca plemkinja), a treca Jelena, kcerka bibirskog kneza Ivana Nelipica. Imao tri sina: Stijepana (po ocu nazvan Ostojic), Radivoja i Tomasa. Radivoj se zenio dva puta. Prva zena mu bila Katarina a druga Margarita. Imao tri sina: Tvrtka, Matiju i Djuraka.
Kralj Stijepan Ostojic (1418-1421). Sin kralja Tvrtka po kojem je nazvan Tvrtkovic. Bio ozenjen Dorotejom, necakinjom Madarskog kralja Sigismunda (kcerka Ugarskog Vojvode Ivana Gorjanskog). Nisu imali djece.
Kralj Tomas (1443 -1461). Sin kralja Ostoje a unuk kralja Tvrtka I. Zenio se dva puta. Prva zena mu bila Vojaca, djevojka iz naroda a druga Katarina, kcerka Bosanskog vojvode i hercega Vukcica iz Huma. Imao tri sina: Stijepana i Sigismunda, trecem nepoznato ime (umro kao dijete na mijetu), i kcerku Katarinu. Prilikom Turskog osvajanja Bosne Sigismund i Katarina (kao djeca) zarobljeni i odvedeni u Tursku.
Kralj Stijepan Tomasevic (1461 - 1463). Sin kralja Tomasa (po kojem je nazvan Tomasevic), i njegove prve zene Vojace. Bio ozenjen Marom (djevojacko ime Jelena), kcerkom srpskog despota Isazara Brankovica. Nisu imali djece.
Prilikom Turskog osvajanja Bosne (1463.) uhvacen u Kljucu a pogubljen u Jajcu. S njim je se ugasila dinastija Kotromanica i nestalo Bosanskog kraljevstva.
Banovi nepoznatog imena do IX stoljeca. Ban nepoznatog imena, spominje se 968. godine prilikom napada hrvatskog kralja Kresimira II na Bosnu. Ban nepoznatog imena spominje se oko 1041. godine kao saveznik Bizantskog cara Konstantina IX Monomaha u ratu protiv Dukije. Ban nepoznatog imena, kojeg je oko 1084. godine uklonio dukljanski kralj Bodin prilikom napada na Bosnu. Ban Stijepan zasjeo na prijestolje oko 1084. g. uz pomoc dukljanskog kralja Bodina. Ban nepoznatog imena spominje se 1103. godine kao tast dukljanskog kralja Kocopara.
Ban Boric (1154- 1163) imao dva sina: Stijepana i Pavla, te unuke i praunuke (Odola, Celko, Boric, Detmar, Matija). Ban Kulin (1180-1204). Zena mu se zvala Vojslava. Imao sina i sestru (nepoznatog imena), udata za humskog kneza Miroslava.
Ban Stijepan (1204-1232), sin Kulina Bana. Zena mu se zvala Anka. Imali sina Sebislava. Ban Matija Ninoslav (1232-1250). Dokumenti ne spominju ko su mu roditelji, ali izricito kazu da je bio clan uze dinastije, dakle Kulinovog roda. Imao nekoliko brace od kojeg se jedan zvao Simeon, te vise sinova (jedan se zvao Stijepan) i brojnu unucad.
Ban Prijezda (1250 -1290). Dokumenti navode da je bio u srodstvu s Banom Ninoslavom, najvjerovatnije je brat mu ili stricevic. Imao tri sina: Stijepan (Kotroman) i Prijezdu i Vuka, te kcerku Katarinu, udata za slavonskog banovica Radislava Babonica. Vukova kcerka se zvala Jelena. Udala se za Humskog vojvodu Vuka Hranica.
Ban Stijepan Kotroman (1290 - 1312), sin bana Prijezde. Bio ozenjen Jelisavetom (Elizabetom), kcerkom srpskog kralja Dragutina. Imao tri sina: Stijepana, Vladislava, Ninoslava i kcerku Katarinu (udala se za humskog kneza Nikolu). Vladislav bio ozenjen Jelenom, kcerkom bibirskog kneza Jurija Subica. Imali dva sina: Tvrtka i Vuka i kcerku Mariju (udala se za Ulricha X Helfsteina u Njemackoj) Ninoslav imao sina Dabisu. Prijestolje naslijedio Stijepan.
Ban Stijepan Kotroman II, po ocu nazvan Kotromanic (1314- 1353). Zenio se tri puta. Prva zena mu bila Ortenburska princeza iz Koruske (nepoznato ime), druga Bugarska princeza (nepoznato ime) a treca Elizabeta, kcerka Kazimira III iz Poljske. Imao sestero djece: Cetri sina (svi pomrli u djecijoj dobi), i dvije kcerke: Elizabetu i Katarinu. Elizabeta se udala za Madarskog kralja Isudovika, a Katarina za Hermana I Celjskog u Stajerskoj.
Kralj Tvrtko (1353 -1391). Sin Vladislava, a unuk bana Stijepana Kotromana. Zenio se dva puta. Prva sena bila domaca plemkinja Grubaca, a druga Bugarska princeza Doroteja iz kuce Bugarskog cara Ivana Sismana. Imao tri sina: Ostoju, Tvrtka i Vuka (Banica). Prijestolje naslijedio Dabisa.
Kralj Dabisa (1391 - 1395), sin Ninoslava, a unuk Bana Stijepana Kotromana. Zena mu bila Jelena Gruba, domaca plemkinja iz Huma. Imao kcerku Stanu, udata za Humskog kneza Jurja Radivojevica i sina nepoznatog imena. Kraljica Jelena Gruba (1395-1398), zena kralja Dabise. Nakon njegove smrti nasliedila ga na prijestolju.
Kralj Ostoja (1398 - 1404 i 1409 - 1418), sin kralja Tvrtka i njegove prve zene Grubace. Zenio se tri puta. Prva zena mu bila Vitaca, druga Kuljava (domaca plemkinja), a treca Jelena, kcerka bibirskog kneza Ivana Nelipica. Imao tri sina: Stijepana (po ocu nazvan Ostojic), Radivoja i Tomasa. Radivoj se zenio dva puta. Prva zena mu bila Katarina a druga Margarita. Imao tri sina: Tvrtka, Matiju i Djuraka.
Kralj Stijepan Ostojic (1418-1421). Sin kralja Tvrtka po kojem je nazvan Tvrtkovic. Bio ozenjen Dorotejom, necakinjom Madarskog kralja Sigismunda (kcerka Ugarskog Vojvode Ivana Gorjanskog). Nisu imali djece.
Kralj Tomas (1443 -1461). Sin kralja Ostoje a unuk kralja Tvrtka I. Zenio se dva puta. Prva zena mu bila Vojaca, djevojka iz naroda a druga Katarina, kcerka Bosanskog vojvode i hercega Vukcica iz Huma. Imao tri sina: Stijepana i Sigismunda, trecem nepoznato ime (umro kao dijete na mijetu), i kcerku Katarinu. Prilikom Turskog osvajanja Bosne Sigismund i Katarina (kao djeca) zarobljeni i odvedeni u Tursku.
Kralj Stijepan Tomasevic (1461 - 1463). Sin kralja Tomasa (po kojem je nazvan Tomasevic), i njegove prve zene Vojace. Bio ozenjen Marom (djevojacko ime Jelena), kcerkom srpskog despota Isazara Brankovica. Nisu imali djece.
Prilikom Turskog osvajanja Bosne (1463.) uhvacen u Kljucu a pogubljen u Jajcu. S njim je se ugasila dinastija Kotromanica i nestalo Bosanskog kraljevstva.
-
zonbirile
#467 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pietje_Bel wrote:Iskonsko? Mislis Ikonsko?zonbirile wrote:cc koliko znanja ,a zna li iko naše iskonsko bošnjačko/bosansko ime.
vidiš mislio sam da te razumijem,ali evo opet ću ti korektno odgovoriti.Pročitaj moje postove na temu,ali nema veze.
Današnja praksa konvertizma pokazuje,upravo da se ne može vratiti,prevoditi ,slavenizirati imena.Dnevno politički rečeno imenom se identifikuje ne samo vjerska pripadnost,nego pripadnost drugom i drugačijem.Na račun nacionalne identifikacije,dobija se vjerska i ekskluzivnost drukčijeg.Evo Majk Tajson,je Tarik Aziz.On nije promjenuo samo vjeru i ime,da ne znaš ko je i o kome se radi,prva asocijacija ne bi bila američki crnac.Kao Majk on bi isto bio musliman,ako je to odlučio.Problem je što Majk u njegovoj kulturi,civilizaciji,njega ne identifikuje kao muslimana,a on bi to da naglasi,da objavi.
A sada ti meni ,kako se iskonsko,prevodi na ikonsko.
- Pietje_Bel
#468 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Joj jesi ovo komplikovano napisao.zonbirile wrote:Pietje_Bel wrote:Iskonsko? Mislis Ikonsko?zonbirile wrote:cc koliko znanja ,a zna li iko naše iskonsko bošnjačko/bosansko ime.
vidiš mislio sam da te razumijem,ali evo opet ću ti korektno odgovoriti.Pročitaj moje postove na temu,ali nema veze.
Današnja praksa konvertizma pokazuje,upravo da se ne može vratiti,prevoditi ,slavenizirati imena.Dnevno politički rečeno imenom se identifikuje ne samo vjerska pripadnost,nego pripadnost drugom i drugačijem.Na račun nacionalne identifikacije,dobija se vjerska i ekskluzivnost drukčijeg.Evo Majk Tajson,je Tarik Aziz.On nije promjenuo samo vjeru i ime,da ne znaš ko je i o kome se radi,prva asocijacija ne bi bila američki crnac.Kao Majk on bi isto bio musliman,ako je to odlučio.Problem je što Majk u njegovoj kulturi,civilizaciji,njega ne identifikuje kao muslimana,a on bi to da naglasi,da objavi.
A sada ti meni ,kako se iskonsko,prevodi na ikonsko.
Ja stvarno ne shvatam sta si zelio reci...
- s-iou-x
#469 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Kad sam rekao turska imena stavio sam to pod navodnike, sto znaci da sam mislio na islamska imena a turcin ili poturciti
u domacem prostoru cesto se poistovjecuje sa musliman iz poznatih historijskih razloga. Koliko ja znam islam ne zabranjuje da damo nearapsko ime ali ako u njemu nije sadrzano nesto sto se kosi sa vjerskim nacelima. Preporucuje se da se da lijepo ime tj ime sa lijepim znacenjem. Bilo je slucajeva mnogo da su i Bosnjaci davali nearapska imena kao sto su npr. Zlatko, Zlatan, Zlatija, Dragija, mozda Hanka itd. Sto se tice Irana oni, vecinom, uostalom kao i turci i svi ostali muslimani nadjevaju kur'anska-islamska imena iako imaju i nacionalnih imena ali u manjem broju. Mak Dizdar je imao pravo dvojno "tursko" ime MehmedAlija
.
Slazem se da treba dati vise prostora nekim imenima nerapskog porijekla i da o tome treba pisati ali nikako se ne slazem da se islamska imena u ovom prostoru proglasavaju strancem jer to nisu i Ahmed je i bosansko ime isto kao i Tvrtko.
Npr. srbi koji su najmanje slaveni, u ovom prostoru, imaju najvise slavenskih imena upravo sto je srpska nacija sa pravoslavnom vjerom svoj autoritet uvijek nalazila u rusima koji su takode i uglavnom pravoslavci i slaveni. Bugari recimo uopce nisu slaveni ali imaju slavensku kulturu.
Neko ce reci islamska imena nisu europska a ja kazem da su islamska imena i bosanska pa ako je Bosna u Evropi onda su i europska. Ako vecina evropljana mogu imati "boga" semita, Isusa, usput biti europljani zasto ja nemogu imati vlastito ime semitkog porijekla i biti isto?
Obicno ljudi daju ime svome djetetu po nekome koga vole i ko im je uzor. Kao sto imamo uzore u srednjovjekovnoj Bosni imamo ih isto toliko i u vremenu turske dominacije na ovim prostorima, pa ko voli nek izvoli.
Druga stvar mislim da ni hrvati nisu postedeni uticaja npr germanski i romanskih ali i semitskih imena. Srbi takode jer im najveci junak nosi ime Marko koje mi i nije slavensko ime.
Zakljucak kultura, identitet pa i narod, nacija itd. nije staticna nego je u stalnom pokretu i nadogradnji pa sve dok to ima normalni prirodni tok treba to podrzati a sve sto se natura silom ili dolazi od kompleksa tome se treba suprostavljati. Kad su turci donijeli carape sta smo mi trebali to odbiti? Naravno da nismo nego smo to obukli i zvali imenom kako se i zove tj. carape. Kad su svabe donijele sarafciger mi smo ga prihvatili a evo danas donose ameri kompjuter. Ne valja biti pretjerani puritanac ali ni ekstreman u zelji za samo i iskljucivo nasim identitetom jer je to nemoguce. Ako budemo uporni dolazi do deformacije pa npr. onda cemo ovcu zvati cetveronozno cupavo travojedalo, helikopter zrakomlat a pedera supak meraklija ili drota pendrek efendija
.
Slazem se da treba dati vise prostora nekim imenima nerapskog porijekla i da o tome treba pisati ali nikako se ne slazem da se islamska imena u ovom prostoru proglasavaju strancem jer to nisu i Ahmed je i bosansko ime isto kao i Tvrtko.
Npr. srbi koji su najmanje slaveni, u ovom prostoru, imaju najvise slavenskih imena upravo sto je srpska nacija sa pravoslavnom vjerom svoj autoritet uvijek nalazila u rusima koji su takode i uglavnom pravoslavci i slaveni. Bugari recimo uopce nisu slaveni ali imaju slavensku kulturu.
Neko ce reci islamska imena nisu europska a ja kazem da su islamska imena i bosanska pa ako je Bosna u Evropi onda su i europska. Ako vecina evropljana mogu imati "boga" semita, Isusa, usput biti europljani zasto ja nemogu imati vlastito ime semitkog porijekla i biti isto?
Obicno ljudi daju ime svome djetetu po nekome koga vole i ko im je uzor. Kao sto imamo uzore u srednjovjekovnoj Bosni imamo ih isto toliko i u vremenu turske dominacije na ovim prostorima, pa ko voli nek izvoli.
Druga stvar mislim da ni hrvati nisu postedeni uticaja npr germanski i romanskih ali i semitskih imena. Srbi takode jer im najveci junak nosi ime Marko koje mi i nije slavensko ime.
Zakljucak kultura, identitet pa i narod, nacija itd. nije staticna nego je u stalnom pokretu i nadogradnji pa sve dok to ima normalni prirodni tok treba to podrzati a sve sto se natura silom ili dolazi od kompleksa tome se treba suprostavljati. Kad su turci donijeli carape sta smo mi trebali to odbiti? Naravno da nismo nego smo to obukli i zvali imenom kako se i zove tj. carape. Kad su svabe donijele sarafciger mi smo ga prihvatili a evo danas donose ameri kompjuter. Ne valja biti pretjerani puritanac ali ni ekstreman u zelji za samo i iskljucivo nasim identitetom jer je to nemoguce. Ako budemo uporni dolazi do deformacije pa npr. onda cemo ovcu zvati cetveronozno cupavo travojedalo, helikopter zrakomlat a pedera supak meraklija ili drota pendrek efendija
-
zonbirile
#470 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
pietje
kako iskonsko postaje ikonsko
kako iskonsko postaje ikonsko
- s-iou-x
#471 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pietje_Bel evo pitanje za tebe
Da li ti smatras da je Husejn bosansko i bosnjacko ime?
- Pietje_Bel
#472 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Da smatram. Ma ja shvatam da Bosnjaci moraju da se drze Islama. Evo ja kao veliki ljubitelj srednovijekovne Bosne se mozda i nebi bas usudio da dam svome djetetu ime Tvrtko ili Kulin dok bi mi bilo lakse dati iime Muhamed ili Husejn. Ja samo pokazujem na jednu nelogicnost i na jednu dilemu u kojoj se mi Bosnjaci nalazimo. Uvijek se pozivamo na tu srednovijekovnu Bosnu, na Huseina Kapetana ali u stvarnosti i nemamo bas neke veze sa istom osim sto se zovemo Bosnjaci. Evo ja bih dao svome djetetu srednovijekovno Bosansko ime kada bi postojala jedna grupa Bosnjaka koja bi isto davala takva imena. Bez toga se cak i ja ne usudim da napravim taj korak. Ja sam pricao sa svojim roditeljima o tome i oni su mi rekli nesto poput:"Ma to samo rade ovi ljudi koji se stide Islama." Znaci ako i moji roditelji cak tako misle onda to pokazuje koliko je tesko jednom Bosnjaku napraviti korak u tom pravcu. Sreca necu imati djecu do 30. godine (ako bog da) tako da imam jos 8 godina da razmislim. Mozda ce to biti Arapska imena a mozda jedno Arapsko, jedno Bosansko. U svakom slucaju ne Tursko. Ne iz principa.s-iou-x wrote:Pietje_Bel evo pitanje za tebe
-
almin-78
#473 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
da se primjetiti da si opsjednut Bosanskim kraljevstvom :d 
- s-iou-x
#474 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Nismo mi jos uvijek zreli za takvo sto i pitanje je da li cemo ikada biti. Ono sto je istina je to da se sjaj Bosne iz srednjeg vijeka nece nikada povratiti, to je neponovljeno.
Postoji jedno krivo i zlonamjerno misljenje da je taj sjaj Bosne unistio islam medutim to nije istina ali je istina da su turci osvajanjem Bosne gusili taj narodni duh iz svojih imperijalistickih razloga.
Takode tesko je opstati Bosni izmedu dvije velike civilizacije "rimskomi i bizantskom" jer su i oni nista manje od turaka ucestvovali i danas ucestvuju u njenom unistenju.
Ja kad bi sebi nadjevao jos jedno ime onda bi to bilo Kulin. Kulin musko a Djevana zensko su mi najljepsa imena domaceg porijekla. Uvijek bi podrzao dva imena jer osjecam i jedno i drugo. Medutim ne volim eksperimente na drugima, posebno svojoj djeci, ali ako bi to uradio prvo bi to uradio sebi
. Nemamo mi ljude a ni institucije koji se bave ovom i slicnim pitanjima a sto je potrebno za sazrijevanje i izgradnju jedne kompleksne nacije u kompleksnom prostoru kao sto je to slucaj s nama. U nas Bosnjaka postoje dvije struje ona islamisticka koja neopravdano negira nas predislamski dio i ona neokomunisticka koja takode negira ili izbjegava nacionalno iz svojih ubjedenja i razloga. U novijem vremenu pojavljuje se nacionalisticka koja opet negira i jedne i druge. Normale nigdje na vidiku.
Postoji jedno krivo i zlonamjerno misljenje da je taj sjaj Bosne unistio islam medutim to nije istina ali je istina da su turci osvajanjem Bosne gusili taj narodni duh iz svojih imperijalistickih razloga.
Takode tesko je opstati Bosni izmedu dvije velike civilizacije "rimskomi i bizantskom" jer su i oni nista manje od turaka ucestvovali i danas ucestvuju u njenom unistenju.
Ja kad bi sebi nadjevao jos jedno ime onda bi to bilo Kulin. Kulin musko a Djevana zensko su mi najljepsa imena domaceg porijekla. Uvijek bi podrzao dva imena jer osjecam i jedno i drugo. Medutim ne volim eksperimente na drugima, posebno svojoj djeci, ali ako bi to uradio prvo bi to uradio sebi
- osa
#475 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
kako onda hrvati bez srama i straha daju djeci stara bosanska imena.s-iou-x wrote:Nismo mi jos uvijek zreli za takvo sto i pitanje je da li cemo ikada biti. Ono sto je istina je to da se sjaj Bosne iz srednjeg vijeka nece nikada povratiti, to je neponovljeno.
Ja kad bi sebi nadjevao jos jedno ime onda bi to bilo Kulin. Kulin musko a Djevana zensko su mi najljepsa imena domaceg porijekla. Uvijek bi podrzao dva imena jer osjecam i jedno i drugo. Medutim ne volim eksperimente na drugima, posebno svojoj djeci, ali ako bi to uradio prvo bi to uradio sebi. Nemamo mi ljude a ni institucije koji se bave ovom i slicnim pitanjima a sto je potrebno za sazrijevanje i izgradnju jedne kompleksne nacije u kompleksnom prostoru kao sto je to slucaj s nama. U nas Bosnjaka postoje dvije struje ona islamisticka koja neopravdano negira nas predislamski dio i ona neokomunisticka koja takode negira ili izbjegava nacionalno iz svojih ubjedenja i razloga. U novijem vremenu pojavljuje se nacionalisticka koja opet negira i jedne i druge. Normale nigdje na vidiku.