Kontaktne leće - Sve o njima

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
urocnoposljedicna

#451 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by urocnoposljedicna »

raja, meni je doslo vrijeme da idem na pregled i narucim nove lece, ove nosim vec vise nego sto je trebalo (ne smijem vam ni reci koliko koristim ovaj par :run: )
vec sam pocela osjecati da mi smetaju, oci su mi postale preosjetljive i vrlo lako pocrvene.. znam da sam glupa i da se igram sa zdravljem :sad: uglavnom, do sada sam narucivala u barosu, po cetiri para tromjesecnih sam kupovala.
medjutim, sad bi htjela nesto jeftinije. ovaj hamerlik sto spominjete prvi put cujem za ovo, ali me zaintrigirao. i mene interesuje gdje mogu obaviti najbolji pregled, i koliko je u prosjeku potrebno da stignu lece kad tu narucujete?
Rimljankaa

#452 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Rimljankaa »

kiki-miki wrote:
Rimljankaa wrote:Kupovala sam sociva kod Salihbegovica, 65 Km mjesecna, meka. Zadnji put me pregledao neki doktor arap i nsiam zadovoljna pregledom. Zadnjih dana, zbog mnogo sati rada za racunarom javilo mi se crvenilo u ocima i imam osjecaj d ami se dioptrija povecala, htjela bi dobar pregled,pa da li neko ima prekoruku za neku optiku u gradu,za dobrog doktora gdje je pregled besplatan,a da cijena sociva da nije pretjerana?

Očna klinika,zgrada CUM-a,treba ti uputnica.A pregled možeš zakazati putem telefona.Mislim da sam pisala broj na nekoj od prethodnih stranica.
Hvala, ali ipak bi se opredjelila za neku od opticarskih radnji,samo iz razloga sto nemroam cekati i sto nemam vremena ganjati uputnice isl.
Better Man

#453 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Better Man »

Rimljankaa wrote:
kiki-miki wrote:
Rimljankaa wrote:Kupovala sam sociva kod Salihbegovica, 65 Km mjesecna, meka. Zadnji put me pregledao neki doktor arap i nsiam zadovoljna pregledom. Zadnjih dana, zbog mnogo sati rada za racunarom javilo mi se crvenilo u ocima i imam osjecaj d ami se dioptrija povecala, htjela bi dobar pregled,pa da li neko ima prekoruku za neku optiku u gradu,za dobrog doktora gdje je pregled besplatan,a da cijena sociva da nije pretjerana?

Očna klinika,zgrada CUM-a,treba ti uputnica.A pregled možeš zakazati putem telefona.Mislim da sam pisala broj na nekoj od prethodnih stranica.
Hvala, ali ipak bi se opredjelila za neku od opticarskih radnji,samo iz razloga sto nemroam cekati i sto nemam vremena ganjati uputnice isl.
Otiđi u Ghetaldus!
Gray

#454 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Gray »

Rimljankaa wrote:
kiki-miki wrote:

Oculto je super, samo što su im leće skupe, ja sam platio oko 320 km za šest mjeseci bausch and lomb purevision za astigmatizam, ali mi je doktor rekao da uz tečnost ao sept plus mogu 6 pari koristiti 10 mjeseci... doduše i ta tekućina je 30 km ali je stvarno super...

Ali sada ću naručiti preko interneta druge leće cooper vision biofinity toric, koje sam prije koristio prije nego sam saznao da imam astigmatizam i koje su mi bile udobnije nego b&l.
palmica

#455 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by palmica »

Dr. Sehovic - prije radila u Vrazovoj, sad radi privatno u Velesicima. Za nju sve pohvale...
Starlove

#456 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Starlove »

ja sam samo jednom uzela kod dr.Sefic i bile su skupe i plus kutija je bila za tvrda sociva a ne za meka, to sam tek kasnije saznala. sad kupujem kod autobuske stanice u I.Sarajevu, jest da malo cudno izgleda, na stanici i mala je radnja skroz ali uvijek je guzva, ali jedan komad dode 10km ja odmah uzmem dvije kutije za 60km znaci 6 kom, mjesecna koja uvijek mogu duze nositi. doktor je super jednom mi se pojavila infekcija i sve sam nase doktore obisla svi govorili konjuktivitis on me samo pogledao napisao recept za kremu i za par dana je proslo, tako da i sto se toga tice isplati se btw nije mi naplatio pregled ni tada niti ikada :)
nerma.

#457 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by nerma. »

urocnoposljedicna wrote:raja, meni je doslo vrijeme da idem na pregled i narucim nove lece, ove nosim vec vise nego sto je trebalo (ne smijem vam ni reci koliko koristim ovaj par :run: )
vec sam pocela osjecati da mi smetaju, oci su mi postale preosjetljive i vrlo lako pocrvene.. znam da sam glupa i da se igram sa zdravljem :sad: uglavnom, do sada sam narucivala u barosu, po cetiri para tromjesecnih sam kupovala.
medjutim, sad bi htjela nesto jeftinije. ovaj hamerlik sto spominjete prvi put cujem za ovo, ali me zaintrigirao. i mene interesuje gdje mogu obaviti najbolji pregled, i koliko je u prosjeku potrebno da stignu lece kad tu narucujete?
Meni su posiljke sa hamerlika stizale za cca mjesec dana, mozda koji dan vise. Mislim da im treba ovako dugo, jer imam i cilindar pa ih nemaju na stanju, tako da prvo oni moraju da naruce od prizvodjaca. To sam zakljucila jer datum slanja na paketicu bude nekih 15ak dana nakon moje uplate.

Inace, jako sam zadovoljna, i ustedim po 150KM, sto i nije malo. :)
Danoninoxx

#458 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Danoninoxx »

Možeš opet kod Salihbegovića, i ja sam prošli put imao kontrolu vida kod arapa i nisam zadovoljan, pregled je trajao 3 minute, on mi kaže da je sve u redu, a meni po noći sve blješti, kaže on da nosim sunčane naočale...tako da sam se opet naručio u istoj optici, ali kod drugog doktora, možeš i ti tako, jer svaki dan dolazi drugi doktor... :))
Danoninoxx

#459 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Danoninoxx »

Pozdrav dragi moji...Ako bi neko bio ljubazan da mi odgovori...Da li su mi potrebne naočale: dioptrija +0,50 na oba oka i cilindri -0,50 na oba oka, znam da su ove vrijednosti male, ali se bojim da mi se vremenom ne poveca, da li neko ima iskustva sa ovim vrijednostima i da li zaista trebam da ostavim kako jeste...Hvala :))
rinna0304

#460 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

Danoninoxx wrote:Pozdrav dragi moji...Ako bi neko bio ljubazan da mi odgovori...Da li su mi potrebne naočale: dioptrija +0,50 na oba oka i cilindri -0,50 na oba oka, znam da su ove vrijednosti male, ali se bojim da mi se vremenom ne poveca, da li neko ima iskustva sa ovim vrijednostima i da li zaista trebam da ostavim kako jeste...Hvala :))
Meni je dioptrija bila na pocetku -0,25(prije 7-8 god) sad je vec -2, a zato krivim sebe jer sam tek od 2-3 srednje pocela stalno da nosim naocale
Danoninoxx

#461 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Danoninoxx »

rinna0304 wrote:
Danoninoxx wrote:Pozdrav dragi moji...Ako bi neko bio ljubazan da mi odgovori...Da li su mi potrebne naočale: dioptrija +0,50 na oba oka i cilindri -0,50 na oba oka, znam da su ove vrijednosti male, ali se bojim da mi se vremenom ne poveca, da li neko ima iskustva sa ovim vrijednostima i da li zaista trebam da ostavim kako jeste...Hvala :))
Meni je dioptrija bila na pocetku -0,25(prije 7-8 god) sad je vec -2, a zato krivim sebe jer sam tek od 2-3 srednje pocela stalno da nosim naocale
valter.ba

#462 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by valter.ba »

Starlove wrote:ja sam samo jednom uzela kod dr.Sefic i bile su skupe i plus kutija je bila za tvrda sociva a ne za meka, to sam tek kasnije saznala. sad kupujem kod autobuske stanice u I.Sarajevu, jest da malo cudno izgleda, na stanici i mala je radnja skroz ali uvijek je guzva, ali jedan komad dode 10km ja odmah uzmem dvije kutije za 60km znaci 6 kom, mjesecna koja uvijek mogu duze nositi. doktor je super jednom mi se pojavila infekcija i sve sam nase doktore obisla svi govorili konjuktivitis on me samo pogledao napisao recept za kremu i za par dana je proslo, tako da i sto se toga tice isplati se btw nije mi naplatio pregled ni tada niti ikada :)
Dobar je ovaj iz Lukavice :lol: . Kupim isto kao ti i 9 mjeseci miran za 60 KM :thumbup:
bomba

#463 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by bomba »

Pozdrav svima i jedno pitanje
Jucer sam isao na pregled da vidim da li sam kandidat za sociva i na kraju kupio 6 jednomjesecnih ali obzirom da mi je ovo prvi put da nosam sociva (jos se navikavam) zanima me jedan detalj

Sa socivima vidim extra i nemam nekih primjedbi ali upratio sam da ako stavim i naocale dok nosim i sociva, vidim jos ostrije. Ovo je posebno izrazeno nocu gdje mi npr svjetla u daljini imaju malo sjene (sa socivima ) a kad stavim i cvike, onda te sjene nema, perfektan fokus.
Jel ovo normalno il nije ?
hypko_nurko

#464 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by hypko_nurko »

trebo si uzeti duplu dioptriju od trenutne i vidio bi ko soko sivi :oops:
rinna0304

#465 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

Da li je neko imao problem da se navikne na cilindre? Prije mi je dioptrija bila -1,5 i -2 bez cilindra, a sada je -1.75 i -2.25 + na to cilindri -0,5 i -1 .. medjutim od kad sam uzela novu dipotriju glava me nenormalno boli i imam osjecaj da mi je sve nekako duplirano( kad idem niz stepenice ). Jel mi moze neko reci kako se najlakse naviknuti na ovo jer meni jedino pada na pamet da se vratim na stare naocale i izbacim ovu glavobolju :D
Albin_

#466 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Albin_ »

rinna0304 wrote:Da li je neko imao problem da se navikne na cilindre? Prije mi je dioptrija bila -1,5 i -2 bez cilindra, a sada je -1.75 i -2.25 + na to cilindri -0,5 i -1 .. medjutim od kad sam uzela novu dipotriju glava me nenormalno boli i imam osjecaj da mi je sve nekako duplirano( kad idem niz stepenice ). Jel mi moze neko reci kako se najlakse naviknuti na ovo jer meni jedino pada na pamet da se vratim na stare naocale i izbacim ovu glavobolju :D
Otidji ti kod drugog opticara pa to opet prekontrolisi :-D I ja sam presao na sociva sa cilindrima ali nisam imao nikakvih problema niti potrebe da se navikavam...
lerdi

#467 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by lerdi »

E ovako raja. Već duže nosim naočale i odlučio sam se uskoro uzimati leće. Interesuje me gdje je najbolje otići za pregled, ima li razlike u dioptriji leća i naočala, koliko treba da se odprilike navikne na leće, gdje kupovati itd. Ako ko ima da mi odogovri na ova osnovna pitanja jer sa lećama do sada nisam ima nikakvog kontakta. Pozdrav.
rinna0304

#468 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

Albin_ wrote:
rinna0304 wrote:Da li je neko imao problem da se navikne na cilindre? Prije mi je dioptrija bila -1,5 i -2 bez cilindra, a sada je -1.75 i -2.25 + na to cilindri -0,5 i -1 .. medjutim od kad sam uzela novu dipotriju glava me nenormalno boli i imam osjecaj da mi je sve nekako duplirano( kad idem niz stepenice ). Jel mi moze neko reci kako se najlakse naviknuti na ovo jer meni jedino pada na pamet da se vratim na stare naocale i izbacim ovu glavobolju :D
Otidji ti kod drugog opticara pa to opet prekontrolisi :-D I ja sam presao na sociva sa cilindrima ali nisam imao nikakvih problema niti potrebe da se navikavam...
naocale su nisu sociva :D Sociva imam al mi nikako ne odg nakon 1h oko skroz postane suho pa sam od njih odustala :D
Chuckie

#469 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Chuckie »

lerdi wrote:E ovako raja. Već duže nosim naočale i odlučio sam se uskoro uzimati leće. Interesuje me gdje je najbolje otići za pregled, ima li razlike u dioptriji leća i naočala, koliko treba da se odprilike navikne na leće, gdje kupovati itd. Ako ko ima da mi odogovri na ova osnovna pitanja jer sa lećama do sada nisam ima nikakvog kontakta. Pozdrav.
Razlike u manjim dioptrijama do -3 ili -4 nema, a iznad se preracunava pa dioptrija leca bude nesto manja nego ona na naocalama. Privikavanja nema, cim ih ubacis kao da nemas nista na ocima, sad je problem samo dok se uspraksiras da ih stavljas i vadis. Meni treba 10tak sekundi, a na pocezku mi je trebalo 20 minuta. :D
rudy81

#470 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rudy81 »

Chuckie wrote:
lerdi wrote:E ovako raja. Već duže nosim naočale i odlučio sam se uskoro uzimati leće. Interesuje me gdje je najbolje otići za pregled, ima li razlike u dioptriji leća i naočala, koliko treba da se odprilike navikne na leće, gdje kupovati itd. Ako ko ima da mi odogovri na ova osnovna pitanja jer sa lećama do sada nisam ima nikakvog kontakta. Pozdrav.
Razlike u manjim dioptrijama do -3 ili -4 nema, a iznad se preracunava pa dioptrija leca bude nesto manja nego ona na naocalama. Privikavanja nema, cim ih ubacis kao da nemas nista na ocima, sad je problem samo dok se uspraksiras da ih stavljas i vadis. Meni treba 10tak sekundi, a na pocezku mi je trebalo 20 minuta. :D

kod mene je dioptrija ispod tri na oba oka, al svejedno na naocalama mi je otprilike za 0.25 jaca nego na lecama
Chuckie

#471 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Chuckie »

Kod mene je ista, zato vidim bolje na leće. :D
muhanata

#472 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by muhanata »

I moja je ista i na cvikama i na sočivima.

@Starlove Jel' ta radnja tačno na stanici, ne mogu je fuliti? :)

Ja sam radila pregled u optici nešto sa D :-) imaju radnje u Merkuru, na pijaci Otoka, odmah kod ulaza u pijacu, kod Katedrale, kad od Katedrale krenete prema Baščaršiji, na desnoj strani i na samoj Čaršiji, kod Begove, negdje u jednoj uličici, nemam pojma kako se zove :-) Uglavnom sočiva "jednomjesečna" koja se, u mom slučaju, razvuku na dva :oops: koštaju 16 KM, a pregled i sočiva su 32 KM :thumbup: Obzirom da ovi "izvikani" naplaćuju samo pregled po 50 KM :x

Evo za "početnike" sa sočivima mala pomoć. Kupila bih te u IS, jer na više se isplati, ali ovi su baš super kad ti se ne da ići do IS i trebaju ti sočiva hitno :D
rudy81

#473 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rudy81 »

pa ne naplacuju bas svi tako puno...

evo optika gdje sam ja zadnji put isla ima doktora koji odredjenim danima vrsi preglede za sociva i naocale, pregled kosta 30 km ako ne kupujes kod njih (sociva/naocale) a ako kupis onda besplatno. i mislim da je bolje ici kod doktora na pregled nego da nestrucna osoba mjeri dioptriju...

malo mi je cudno da su vam iste dioptrije i na jednom i drugom, ja vec 10+ godina kuburim s ovim 'sljepilom' i uvijek je isti slucaj, na preporuku doktora (vise njih) nosim manju odnosno vecu diopttriju na socivima/naocalama....
palmica

#474 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by palmica »

Kod mene je takodjer na socivima nesto niza dioptrija nego na naocalama. Dr. kaze da kad je minus u pitanju bolje da je sto manji, a da proizvodi efekat tj. da ti dobro vidis. Uglavnom ja corim kako god okrenes :-)
Benny Lava

#475 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Benny Lava »

U ulici Kralja Tomislava (u SA), ima mala apoteka u kojoj je kutija mekih sočiva (6 kom.) oko 36 KM (ne upamtih tačno u marku). Ne znam od kojeg proizvođača su, jer uposlenica nije znala odgovoriti na upit a u bazi podataka im kao nije navedeno ime proizvođača :-); preuzeti ih se može dan nakon narudžbe. Pa eto, koga zanima može otići pogledati (ako se do sada šta nije promjenilo jer ovo je slučaj od prije nekih par mjeseci).
Post Reply