Helem-novo cudo u bosanskoj literaturi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

ibro je legenda a nije nista skrivio...sto pitas???
Helem

Post by Helem »

Ima bizona jos , ima i Indijanaca ali je i drugaciji sistem, drugaciji nacin razmisljanja od naseg nacina razmisljanja i drugacija postavka u svemu, ma koliko se cinila nelogicna, ipak je tako cesto ispravna, logika pocesto nije u pravu.

Tako je birvaktile Osman Kovacevic, odbornik SO-e, na Konferenciji Skupstine Opstine Kotor Varos,raspravljalo se o zastiti divljaci na podrucju opstine gdje su se poljoprivrednici zalili na medvjede, medvjedi su cinili stetu na usjevima i vocu pa je trazeno da se odstrijele od strane seljaka, Osman je bio protivnik prijedloga, bio je protiv odstrijela medvjeda, ustao i rekao:
"Dok je Osmana Kovacevica u Sipragama ce biti medvjeda".

Smijeh prisutnih koji su razumijeli Osmanovu nezgrapnu recenicu se kasnije prosirio na citavu carsiju.

Osman je mislio dobro ali se nije dobro ono kako mi kazemo odrazio, izrazio.

Ja hocu sa da dam primjer da je samo tvoje pitanje u osnovi nesuvislo u vezi bizona a ti ces pomisliti da ja opet nestoi filozofiram i ucim nekoga pameti.
Nije i nije mi namjera i nema razloga za to.

Ispeci pa reci, rastabiri nekoliko puta ono o cemu mislis i jednostavno, sam ces doci do odgovora koliko je bizona ovamo u Americi.

Ja bizon nisam.

Amerika jeste okrutna i mi nismo navikli na tu okrutnost, i ja licno ne podnosim tu grubost i tesko mi pada ali istu shvacam i povinujem se
a sa svojim postovima i analizama samo zelim da dam sve od sebe da bi drugi imali bilo kakvu korist o mene, trudeci se da na tom putu budem iskren i maximalno realan, u okviru mojih najboljih mogucnosti i razuma.

To je prirodni dio vjere u meni i ja bez toga ne mogu i pokusavam onima koji ne shvataju srz pisanja, na taj nacin omoguciti ono sto ne umijem ili nemam snage da napisem.
ObiVan

Post by ObiVan »

Ne mogu da se ne osvrnem na nebuloze, prepotentnost i takozvanu (ne)narcisoidnost. Evo sada te javno izazivam na duel, knjizevne, literarne, pjesnicke, poetske i kakve hoces prirode. Ako si toliko pun sebe, ne navlacim na sebe ban, nego ako si toliko pun sebe, daj da i ostali vidimo sta je iza ili u tome, malo nas impresioniraj, pusti se supljih rijeci, posalji bar jednu misao u eter...neko nekad rece dosta nam je suplje, i ja bih to podvukao bezbroj puta. Razmisli ili eto ispeci pa reci...
Helem

Post by Helem »

Znaci izazvan sa na dvoboj a kako ono rece Kalamiti Dzejn kada ce da joj Bil Hikok, najbrzi revolveras na Divljem zapadu, ponudi brak u 6o-oj godini zivota :" Kalamiti Dzejn nije odbila ni jedan izazov, pa nece ni ovaj".
stickitout

Post by stickitout »

Kad odpocima siz??? To ce bit' pravi spektakluk, ovo treba na "ne propusti" obavezno postaviti! :lol: :lol: :D :D
sember

Post by sember »

biti il nebit pitanje je sad :oops:
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Sto se ovdje zakuhalo :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Helem wrote:Hvala na iskrenosti Mister Bosnjak...
I hvala na citanju postova....

Tu tanku liniju,nevidljivu, medj Bosnjakom i medj Muslimanom, razradujem pomno, uhafizace se.....
Nema na cemu...

samo ti zachatavaju temu, nedaj im bolan.

mr__bosnjak wrote:

Tu tanku liniju,nevidljivu, medj Bosnjakom i medj Muslimanom, razradujem pomno, uhafizace se.....
Nema na cemu...

mister, mogo bi ti nesto dati temi..onako od srca...
Helem

Post by Helem »

Bacena mi je rukavica u lice, izazvan sam na literarni mejdan, adjutante Salko de to sredi da ne potezem cage i divit, da me ne ufati jaca inspiracija, tada se penjem na sto i pocinjem recitovati, kafana se talambasa, trlaha.
Ja jos nisam poceo pisati.......

Helem, preko vikenda bio sam u Bostonu, kod Dony-ja, upoznali smo se,lijepo proveden dan i vrijeme,ugodno gostoprimstvo i merakli price.
Dony nas je proveo kroz grad, u autu vise ne znam sta smo vise pricali, o Bostonu ili o forumu, mijesalo se..i mogu reci da je bilo uzbudljivo,,kod Dony-ja u njegovoj kuci u Bostonu, vidio sam sliku Alifakovca.....
Predlazem ovakvo i slicna druzenja forumasa koliko god je ko u mogucnosti, neka se upozna, neka se posjeti, neka se vide i neka pricaju o temama sa foruma.....

Slijedeci puta ce Dony doci kod mene u Syracuse, pa nastavljamo fino druzenje, iako smo na razlicitim pozicijima u svezi Bosnjaka, Dony je divan sagovornik...

znaci ima puno lijepih stvari u tvom zivotu.... nije to dobro za knjizevnost...falice ti inspiracije...
Helem

Post by Helem »

Sakupljam inspiraciju,prelazim na pastoralne teme...raznoraznih cudesa nikad dosta.

ma pusti inspiraciju sad...jesil se ti nama odmorio???
Helem

Post by Helem »

Dony mi, u razgovorima, kaze da sam prejak za pisanje po odredjenim stvarima, prejako je i nije za forum, vecina nece shvatiti...
Sta da radim kad me boli glava, o cemu onda da pisem ??????
Je li ovo sve pisanje uz vjetar, je li svaki trud uzalud, je li nilko nece da prati, jesu li ovo ta jebena vremena, kada nikome ni do koga nije????
Covjeku nije ni do sebe.
A jeste mu do drugih,cudnovata neka cudnovatnost u prozaicnoj dijaspori....
Helem

Post by Helem »

ma pusti inspiraciju sad...jesil se ti nama odmorio???..

..jesam, fala Salko...
sada sam ka zapeta puska, top mi je podmazan i spreman na paljbu literarnim slovima....
Mora se Salko insan boriti citav zivot..boriti protiv zloche i zlica i ukoljica.
muha_sa

Post by muha_sa »

pisac-samo nastavi.
Helem

Post by Helem »

Dje onaj sto hoce na dvoboj, oruzje su rijeci....a podne je.

Hajmo, nije ovo Bosna pa da se bjezi, car je uz duvar.
Helem

Post by Helem »

Citat:

Pa ja vama zavidim braco muslimani.Vi se uredno zapirate i cistite se poslije nuzde a ne kao mi prljavi Srbi setamo govnjavi ulicom i to prikrivamo jakim parfemom.Sa toalet papirom ne mozemo izbrisati govno koje smo izasrali.Ali parfem ne moze nista uciniti jer ne moze izbrisati nas smrad.Onda takodjer ne odstranjujemo dlake sa stidnih mjesta pa kada se to ljeti usmrdi a dodamo parfem onda zaista taj smrad postaje otrov.
Pa onda volimo mnogo da pijemo napijavamo se po kafanama a zene nam ostaju nenamirene pa onda stalno sanjaju da dodje neki turcin da ih dobro namiri jer kao kazu nema nista bez obrezanog.Ovi nasi Srpcici od rakije ne mogu da maknu.Prema tome imam dosta razloga da se stidim moje Srpske nacije.
A ti nikako ne napustaj svoju naciju jerces se grdno zeznuti za sva vremena.
------------------------------------------------------------------------

E Srbine nemas cemu da nam zavidis. Ne znas kako si sretan sto si Srbin.
Ne znas kako je tesko biti musliman. Evo ja cijeli zivot pokusavam naci sebi djevojku da i ja vidim kako ona stvar izgleda, i pitam ove nase bosnjakinje, ali nece ni jedna ni da cuje. Samo se daju Srbima, i sanjaju da budu s njima. Mozda je do kozice, ne znam. Za mene je tu kasno, babo me osunetio jos davno i haj sad ko hoce ostecenu alatku? Nece ni jedna. Srpkinje i Hrvatice nece ni da nas pogledaju. Kazu smrdimo i da nam je mali. A da je mali,jeste. Ja sam pokusavao sa istezanjem da ga povecam ali ne ide. Pitam se samo kako oni Srbi imaju onolike palice i imaju velika muda, a nas taj Allah tako kaznjava.
Stvarno zavidim tim Srbima.
Pokusavam sada sa ishranom nesto da postignem, pa svaki dan jedem krmetinu i nasjeckam si ujutro slaninice. Kazu da bi mi to pomoglo da se bar malo priblizim Srbima i da budem kao oni. Probao sam i sa rakijom, ali slabo mi islo. Popijem jednu sa Srbima, pa se onda sve pravim kao nije mi nista, a u glavi fijuuuu, sve se vrti. Slab organizam nije navikao. Ali kad se podmaze sa krmetinom ide i rakija.

Ovako vise ne ide. Stalno sam uplasen, i bojim se tih Srba. Razmisljam ako im se pridruzim i postanem Srbin, svi moji strahovi ce jednostavno nestati. Moj jaran Edin, koji je isao sa mnom u skolu je prije nekoliko mjeseci postao Srbin. Sad se zove Milos. I pricamo mi tako, i on mi kaze kako mu je sad super, kao se osjeca sigurnim u sebe, kako mu ide super sa zenama...a ja jadan slusam kao popisan i divim mu se.

O boze ima li pravde? O boze pravde mi daj ! Zasto me kazni sa ovom zaostalom islamskom vjerom i da mi braca budu Afganistanci i Alzirci...zasto?

Muhamed Ahmetovic

Dobri Bošnjani

--------------------------------------------------------------------------------

Citat:

Vjeruj nista ne propustas sto si musliman.Nas pop nas okadi dok smo mladi pa poslije toga nemamo djece i ubi nas ova bijela kuga. A vi muslimani svi najmanje po petoro djece i mashallah bas vas ima mnogo a mi Srbi ne mozemo jedva dvoje da napravimo i to je to. A nemoj misliti da su srbi neki dobri jebaci... ma ne oni su samo hrabri da siluju i da se izivljavaju nad neduznim zenama jer tada dobiju snagu i kada vide da ne mogu da ispadnu pravu muskraci oni obavezno ubiju svoju zensku zrtvu.Za njih rijec ljubav je strani pojam rijeci jer oni za to nisu culi.Oni misle da je ljubav ako se izivljavas nad zenom ako joj svrsavas po tijelu i ponizavas na neljudski nacin.Nemoj zavidjeti Srbima jer su oni jedne velike zivotinje i to su se pokazali u toku rata.A kukavice su samo takve jer na otvorenu borbu sa muslimanima nisu imali sanse a kada bi vidjeli da nema sanse oni ubij po civilima, djeci, zenama, starcima itd.Na zalost zasluzili su da im se dese mnogo losije stvari ali Bog jedini gleda i to im nece ostati nekaznjeno ako Bog da.

Slavisa ja mislim da ti nisi u pravu sto se tice vas Srba i ratovanja na bojnom polju. Vidis, ja sam bio pripadnik armije BiH, i znam kako je to bilo. Mi smo se svi upisavali od straha kad vidimo cetnike. A i nasi stari su nam pricali price o tim strasnim Srbima i njihovoj ratnickoj krvi i vojnim pobjedama i hrabrosti. A mi smo slusali,slusali , i divili se i zamisljali da smo hrabri kao Srbi. Nas komandir Enes je npr. sam sebi pucao u nogu samo da ne bude na liniji, jer je govorio da mu se Srbi prividjaju i da mu dolaze cak u san, i da ima nocne more, i da se budi sa mokrim gacama svake noci. Samoranjavanje mu je bio jedini izlaz. A mnogi od nas su posli njegovim putem.
A vi Srbi ste se stvarno hrabro borili, svaka vam dala. Mi kad bi vidjeli cetnike kako jurisaju, odma bi poceli bjezati ko da nas sam sejtan goni, bacaj pusku, brze se trci bez nje, i ne bi se zaustavljali dok se ne uvjerimo da nema Srba na vidiku.

Vjeruj nista ne propustas sto si musliman.Nas pop nas okadi dok smo mladi pa poslije toga nemamo djece i ubi nas ova bijela kuga. A vi muslimani svi najmanje po petoro djece i mashallah bas vas ima mnogo a mi Srbi ne mozemo jedva dvoje da napravimo i to je to. A nemoj misliti da su srbi neki dobri jebaci... ma

Ma jeste, u pravu si. Imamo mi po petero djece, ali sta vrijedi kad su sva kilava i retardirana,evo ja npr. imam 4 djece, od toga dvoje mi retardirano i ide u specijalnu skolu, a jedno kilavo i ima rahitis. Ovo cetvrto je bogu hvala dobro i zdravo i snazno, ali sumnjam da nije moje. A onaj moj komsija Mile me nesto cudno gleda i stalno kupuje tom mom malom cokoladice i kaze: "evo daj malo , ovom najmladjem, neka dijete malo zasladi". Ma sumnjam da ova moja hanumica nije skoknula kod Mile, ali eto tako ti je kad si musliman
Last edited by Helem on 05/11/2006 22:13, edited 1 time in total.

ma ne stidi se heleme...glavu gore i pisi...
Helem

Post by Helem »

tesko je i veliko iskusenje biti Musliman, Salko da mi to kako premetnemo u Bosnjak, ko ga jebe idemo linijom manjeg otpora kano sto su nas ucili nasi stari u familijama, haj da budemo pametni, hajmo mi sakriti da niko ne zna sta mi to radimo i da sacuvamo nasu guscu a ove ostale ko jebe...tisu misu....
Nasa djeca su zlatna a njihova djeca nevaljaju....Mi smo zlatni ali oni nevaljaju, mi smo pisemeni a oni su nepismeni, mi smo gradjani a oni su seljaci, mi smo raja a oni su papci..tisu Salko, da nas ko ne cuje, Salko kumasine moj....

heleme kumasine...nek si ti u formi...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Salko sto je u vodu skako wrote:
mr__bosnjak wrote:

Nema na cemu...

Ma nemam ja Salko nista za napisat, sta god da napisem bice bezveze....

mr__bosnjak wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote:
mr__bosnjak wrote: Nema na cemu...

Ma nemam ja Salko nista za napisat, sta god da napisem bice bezveze....
mozda ce tebi biti bezveze ali nama nece....prevedi nam sta ova trazi...

Framåt, äventyrlig och tuff - jag är en tidningsmakerska som försöker att leva i nuet och må gott. Mina intressen varierar väldigt, men jag älskar att träna och stappla ut från gymmet med ömmande muskler och ett skönt lugn inombords.

Mitt enda krav: Må bra och njuta av tillvaron.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

haha ozbiljno?

mr__bosnjak wrote:haha ozbiljno?
pa ozbiljno....naleti na jednom klix sajtu...
Locked