Druga Gimnazija Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
♥ Julianna ♥

#451 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by ♥ Julianna ♥ »

Kakva BA gimnazija Obala?! Šta je to? :-)
wall3

#452 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by wall3 »

Impavidus wrote:Ima istine u tome da kriteriji u drugoj polako padaju, dovode se neki profesori koji su realno kvalitetom ispod onog do kojeg je Druga znala držati, i po čemu je bila poznata. Isto tako nekoliko onih profesora starog kova svake godine lagano napušta svoju jazbinu, dolaze te već spomenute nove generacije, ali mislim da je to još uvijek na visokom nivou.
Normalno neće druga biti bolja od svake druge srednje škole u svim mogućim oblastima. Iako su srednje manje više sve deklarisane kao opšte, uvijek je bilo prva-jezička, druga-matematička/informatika, peta-sportska, itd.

Ja sam prošle godine maturirao u drugoj, upisao elektrotehniku. Od 250-300 studenata koji su upisali prvu godinu, nas oko 25 je završilo sve u roku. Ostalih preko 2 stotine brige vuče sad do septembra, a sigurno pola od toga će i obnovit.
od tih 25, 13 je iz Druge gimnazije, dok od ovih 10-ak ostalih nema nijedan slučaj da su 2 studenta iz iste srednje.
Valjda i to nešto govori o drugoj, i njenoj struci. :)
To samo znači da su djeca koja su matematički nadarena, jer njihovi roditelji misle da je druga još matematička gimnazija upisuju tu školu, a onda kasnije naravno PMF ili ETF.
Ja nisam upisao drugu baš zbog navedenih razloga.
delirium.sa wrote:Obala pokušava da dostigne neki nivo time što će obarati ljude na popravni i godinu, ali ne znam kako nekome broj takvih učenika može biti mjerilo kvaliteta škole. Lično znam osobe iz obje škole i ako ništa, u Drugoj su gradska raja, dok je Obala leglo kića i šunda (neka se niko ne nađe uvrijeđenim).
]
Jesi li to i ti jedan od onih kojim je samo mahala Sarajevo?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#453 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by ladyblue18 »

Meni se cini da u naslovu teme jos uvijek stoji Druga a ne Obala. :oops:
Impavidus

#454 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Impavidus »

wall3 wrote:
Impavidus wrote:Ima istine u tome da kriteriji u drugoj polako padaju, dovode se neki profesori koji su realno kvalitetom ispod onog do kojeg je Druga znala držati, i po čemu je bila poznata. Isto tako nekoliko onih profesora starog kova svake godine lagano napušta svoju jazbinu, dolaze te već spomenute nove generacije, ali mislim da je to još uvijek na visokom nivou.
Normalno neće druga biti bolja od svake druge srednje škole u svim mogućim oblastima. Iako su srednje manje više sve deklarisane kao opšte, uvijek je bilo prva-jezička, druga-matematička/informatika, peta-sportska, itd.

Ja sam prošle godine maturirao u drugoj, upisao elektrotehniku. Od 250-300 studenata koji su upisali prvu godinu, nas oko 25 je završilo sve u roku. Ostalih preko 2 stotine brige vuče sad do septembra, a sigurno pola od toga će i obnovit.
od tih 25, 13 je iz Druge gimnazije, dok od ovih 10-ak ostalih nema nijedan slučaj da su 2 studenta iz iste srednje.
To samo znači da su djeca koja su matematički nadarena, jer njihovi roditelji misle da je druga još matematička gimnazija upisuju tu školu, a onda kasnije naravno PMF ili ETF.
Ja sam naveo primjer etf-a, jer je meni najbliži, a isto tako dovoljno mi je pogledati srednjoškolske drugove sa ostalih fakulteta kako prolaze na tim svojima fakultetima. Zna se druga je druga. 8-)
Al' čuj priče da 6.-u porede sa Drugom, valjda to do one Belinde Obale i njenih sportskih talenata... :D
wall3

#455 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by wall3 »

Impavidus wrote:
wall3 wrote:

Ja sam naveo primjer etf-a, jer je meni najbliži, a isto tako dovoljno mi je pogledati srednjoškolske drugove sa ostalih fakulteta kako prolaze na tim svojima fakultetima. Zna se druga je druga. 8-)
Al' čuj priče da 6.-u porede sa Drugom, valjda to do one Belinde Obale i njenih sportskih talenata... :D
Prvo, nismo 6. i nikada nismo bili šesta, a drugo zbog te radoholičarke(blago rečeno) smo najbolji u kantonu :-D .
Samo me zanima šta vam rade tamo pa se osjećate superiorno nad ostalima :evil:
Impavidus

#456 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Impavidus »

Ne znam ima li tema na forumu o toj tvojoj školi, ako nema napravi je, raspisao si se na pogrešnoj...
A nema potrebe da nam išta rade da bi se osjećali superiorno nad ostalima, rezultati i brojevi ne lažu. ;-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#457 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by ladyblue18 »

@ wall3 - zaista ne vidim potrebu da ovu temu trollas pricama o svojoj skoli, koja nema dodirnih tacaka sa Drugom, i zato molim te zavrsi. :sax:
wall3

#458 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by wall3 »

ladyblue18 wrote:@ wall3 - zaista ne vidim potrebu da ovu temu trollas pricama o svojoj skoli, koja nema dodirnih tacaka sa Drugom, i zato molim te zavrsi. :sax:
Otvorena tema, izvinjavam se na trollanju
Aida_xy

#459 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Aida_xy »

Može li mi neko nešto reći o profesorici Dženeti Ajanić koja predaje nacrtnu geometriju? Kakva je profesorica, da li je stroga, kako ocjenjuje? Isto pitanje i za profesora Ivana (ne znam prezime) koji predaje tjelesni i zdravstveni odgoj. Hvalaa.
casanova123

#460 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by casanova123 »

Ivan normala momak.. Sta moze da bude upitno za profesora fizickog :)

Dzeneta super Professor i super je onako za zezanciju.. mein razrednica zadnje dvije godine bila..
Individualism18

#461 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Individualism18 »

Dženeta je baš dobra profesorica. Može se dosta naučiti, ali uvijek ostavi vremena za šalu i opuštena je atmosfera na času, nije kao kod recimo Emire (ako ti predaje) da se radi bez prestanka, a opet ti ništa nije jasno. Uz malo truda, nećeš imati nikakvih problema s njom. (:
Za Ivana ne znam, nije mi predavao.
timurv123

#462 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by timurv123 »

Joj, ljudi, super je ova skola, i dalje idem u nju, i ne zalim ni malo sto sam se upisao ovdje (idem i u Srednju muzicku, solo-pjevanje, pa mi je malo nagurano, al da se). I moja je stara isla ovdje...Sto se profesora tice, predaju mi (i dalje moram koristiti prof. i puno ime, ne zelim da neki profesor procita nadimak pa da budem u problemima ;-) ) :
prof. Tatjana Zarkovic-Tafro - istoriju (nosac sam joj karata, kad zatreba iz kabineta historije, nosam, nosac Samuel :lol: )
prof. Dzenisa Buljugic - biologija (super profesorica, iz starog grada, prvi dan kad smo se upoznavali, bas se cijeli razred ismijao kad sam se ja njoj predstavljao i ona meni, bas je super bilo :) )
prof. Emir Kalajdzija - matematika (on nam je razrednik, al super je pedagog, odlicno predaje, veoma jednostavno shvatit. samo sto jedan dan imamo dvocas i odjeljensku pa odjeljensku pretvori u matematiku, tako da pola dana imamo matematiku... :-? )
prof. Srmen Pasalic - likovno ( ko da je juce bilo kad nam je pricao pricu o svom nadimku SR MAN, ona kad je ulazio u kafic u titovoj, pa kad je njegov prijatelj vlasnik stisao muziku i rekao: Sada ulazi SR MAN i podigao ruku!!! :-) :lol: )
prof. Razija Karakas - geografija ( super je ona, al je malo koma na casovima, nema testova samo odgovaranje jer moramo:" Razvijati svoju sposobnost govora." al haj eto...)
prof.Merisa Drakovac - bosanski (nije da mrzim bosanski, al kad sat i po moram slusati o realno najdosadnijem predmetu iz kojeg mozes dobit dvocas, onda i najzanimljiviji nastanik postane dosadan.)
prof. Sabin Mujakic - fizika (ovo je jedan od najveselijih profesora u skoli, ucinio je nemoguce-od fizike napravio zanimljiv predmet. joo kad nam je citao plan i program... joo mi smo popadali po podu od smijeha :lol: :lol: :lol: )
To je od mene ne mogu se sjetit ni jednog vise... AL ugl svi su bas super, a menza je jos bolja !!! :mrgreen:
casanova123

#463 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by casanova123 »

Sto se tice Zare..

S obzirom da nosas karte, to znaci da sjedis u prvoj klupi ispred nje najvjerovatnije i to znaci da najvjerovatnije imas 5, a najmanje 4 :D

znam kako ti je.. i ja sam bio u prvoj klupi u drugom razredu(imao sam 4) i nosao karte, a u prvom razredu sjedio u zadnjoj(ona me poslala tamo prvi cas - nisam joj se svidio na prvi pogled, i imao sam 2 jer nisam mogao sve da zapisem jer kako se zna, nakon 5 min pocetne glasne price stisa ton tako da je normalno mogu cuti smao oni iz prve klupe haha ) D:
Unbelievable

#464 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Unbelievable »

casanova123 wrote:Sto se tice Zare..

S obzirom da nosas karte, to znaci da sjedis u prvoj klupi ispred nje najvjerovatnije i to znaci da najvjerovatnije imas 5, a najmanje 4 :D

znam kako ti je.. i ja sam bio u prvoj klupi u drugom razredu(imao sam 4) i nosao karte, a u prvom razredu sjedio u zadnjoj(ona me poslala tamo prvi cas - nisam joj se svidio na prvi pogled, i imao sam 2 jer nisam mogao sve da zapisem jer kako se zna, nakon 5 min pocetne glasne price stisa ton tako da je normalno mogu cuti smao oni iz prve klupe haha ) D:

I onda kad ne stignes zapisat neko ime, pogledas u 10 drugih sveski, a ono svugdje razlicito :lol: Kakogod okrenes, zena je zastitni znak skole i bude s njom dosta smijesnih momenata kojih se kasnije sa zadovoljstvom sjecas :)
Dzenisa je sjajna osoba prije svega, a i profesorica :)
Razija puno trazi sto se tice geografije, ali, opet kroz prezentacije i referate koje daje, skontas na sta moras obratiti paznju jer dobro prati izlaganja i daje opsirne kritike :)
Sto se tice Srmena, bas me zanima hoce li i ove godine biti radijator na testu :-D
Sabin je genije sto se tice fizike. Kad je meni predavao, vidjelo se da je covjek zaista pun znanja i tad sam po prvi put neke teoretske stvari iz fizike kontala, ono, da nesto bas ima smisla, da je razumljivo. Problem je bio sto nam je falilo predznanje, pa smo kao generacija imali problema sa nekim zadacima i stvarima koje je on podrazumijevao da znamo. Ipak, ja mislim da kad bi on vodio jednu generaciju od 1. do 4. razreda, moglo bi tu dosta fizicara izac. Na njegovim casovima prati sta prica i zapisuj sto mozes vise, sveska ti je sasvim dovoljna za teoriju.
timurv123

#465 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by timurv123 »

Unbelievable wrote:

I onda kad ne stignes zapisat neko ime, pogledas u 10 drugih sveski, a ono svugdje razlicito :lol: Kakogod okrenes, zena je zastitni znak skole i bude s njom dosta smijesnih momenata kojih se kasnije sa zadovoljstvom sjecas :)
Razija puno trazi sto se tice geografije, ali, opet kroz prezentacije i referate koje daje, skontas na sta moras obratiti paznju jer dobro prati izlaganja i daje opsirne kritike :)
Sto se tice Srmena, bas me zanima hoce li i ove godine biti radijator na testu :-D
Sabin je genije sto se tice fizike. Kad je meni predavao, vidjelo se da je covjek zaista pun znanja i tad sam po prvi put neke teoretske stvari iz fizike kontala, ono, da nesto bas ima smisla, da je razumljivo. Problem je bio sto nam je falilo predznanje, pa smo kao generacija imali problema sa nekim zadacima i stvarima koje je on podrazumijevao da znamo. Ipak, ja mislim da kad bi on vodio jednu generaciju od 1. do 4. razreda, moglo bi tu dosta fizicara izac. Na njegovim casovima prati sta prica i zapisuj sto mozes vise, sveska ti je sasvim dovoljna za teoriju.
Pa u stvari, sjedim u zadnjoj klupi. Al nebitno, stvarno je legenda, samo ocekuje da mi pisemo onako kako ona prica- cetri rijeci u sekundi. Nama je Razija rekla da cemo samo odgovarati i da necemo imat ni testova, ni referata, ni prezentacija. A sto se tice kritika, otkrili smo to vec, kad nam je dva casa pricala kako se ne znamo izrazavati... A Sabin, covjek ne samo sto je dobar pedagog i sto je pun znanja, vec je sega lik, bas mi je osvijetlio cas fizike. Imam srecu sto me zanima fizika i sto mi je predavala najbolja u kantonu profesorica fizike (priznato je to). Stvarno uzivam u ovoj skoli, samo sto njemacki (predaje mi neka nova, prof. Amna) nikako ne podnosim.
drina96

#466 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by drina96 »

Napisite mi nesto o ovim profesorima (nacin predavanja, ocjenjivanja, koliko su strogi, jesu li raja s ucenicima, kakve su ocjene...). Citala sam odgovore na temi i nema bas nesto puno o sljedecim profesorima:
1.Emira Omeragic
2.Lejla Causevic
3.Jasmina Hasanbegovic
4.Amela V.. (ne znam prezime, ali mislim da predaje bos. j.)
5.Adila Salihbasic
6.Dzana Salibasic
7.Adnan Salaka
8.Amar Basic
9.Razija Karakas
10.Jasmina Balukovic
11.Sabin Mujkic (ili tako nesto)
Eto slobodno se raspisite... :D
Individualism18

#467 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Individualism18 »

.
Last edited by Individualism18 on 08/12/2012 17:58, edited 1 time in total.
Unbelievable

#468 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Unbelievable »

Kod Amele iz svake lektire dobijas ocjenu. Znaci, ona da teze za lektiru i na casu ti ocjena zavisi od aktivnosti, moras se javljati. Uglavnom izlazi u susret ucenicima, mozda jednom- dvaput odgovaras gradivo to je to. Organizuje odlaske u pozoriste, ok je.

Dzana je OK, moze se kod nje fino nauciti ako slusas. Zadaci nisu teski.

Amar je za mene super profesor. Matematika mi je postala draga zbog njegovih casova i naucio me kako da vjezbam. Znaci, u 1. razredu sam startala sa losim ocjenama, da bi onda stvarno krenula sa vjezbanjem i SVAKI zadatak koji sam ga zamolila da objasni, objasnio je. Strpljiv je jako sa ucenicima za koje zna da rade i da se trude. Super objasnjava i ne brza sa lekcijama. Danas imam super ocjene iza matematike, ali iza svake je zaista veliki trud i mnogo sveski za vjezbanje. Hvala Bogu pa mi je predavao :) Casovi su mu opusteni, poneka provala i tako to... Uglavnom, ako si ti prema njemu OK, bice i on prema tebi.
timurv123

#469 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by timurv123 »

drina96 wrote:Napisite mi nesto o ovim profesorima (nacin predavanja, ocjenjivanja, koliko su strogi, jesu li raja s ucenicima, kakve su ocjene...). Citala sam odgovore na temi i nema bas nesto puno o sljedecim profesorima:
1.Emira Omeragic
2.Lejla Causevic
3.Jasmina Hasanbegovic
5.Adila Salihbasic
6.Dzana Salibasic
7.Adnan Salaka
8.Amar Basic
9.Razija Karakas
10.Jasmina Balukovic
Ja ti mogu reci samo za 9., 11., i nesto malo za 8.
Ono sta znam o Amaru, makar sto mi je receno, je da je super profesor i pedagog, da je pun znanja i da suradjuje sa ucenicima, zato sto je mladja generacija profesora i nije onaj stari, prekaljeni, tipa Zarkovicke, koliko god ona odlicna bila. Za prof. Raziju ti mogu reci samo da ima veoma, veoma zastarjele podatke i da tjera djecu da ih uce tako. Prihvati kritiku, ali samo formalno, nikad je ne primjeni. Nama nije davala ni referate, ni testove ni projekte, vec nas je samo pitala, jer je smatrala da se trebamo "nauciti izrazavati".
11. Prof. Sabin je do sada, pored mog razrednika, jedan od najboljih profesora ondje. To sto govori "vidi hin" nije zato sto je neobrazovan nego sto se covjek zeza (neki ne mogu shvatiti jer nemaju smisla za humor), zeli da nam priblizi fiziku i da se prestanemo bojati fizike kao predmeta. pun, prepun je znanja, i covjek, znaci, kada udje u ucionicu, svima nam izmami osmijeh. kod njega na casu samo treba pratiti, biti miran, i smijati se njegovim folovima, koji uistinu jesu smijesni (ponekad nisu).
Moennig

#470 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Moennig »

drina96 wrote:Napisite mi nesto o ovim profesorima (nacin predavanja, ocjenjivanja, koliko su strogi, jesu li raja s ucenicima, kakve su ocjene...). Citala sam odgovore na temi i nema bas nesto puno o sljedecim profesorima:
1.Emira Omeragic
2.Lejla Causevic
3.Jasmina Hasanbegovic
5.Adila Salihbasic
6.Dzana Salibasic
7.Adnan Salaka
8.Amar Basic
9.Razija Karakas
10.Jasmina Balukovic
3. Jedna od najkvalitetnijih profesorica u Drugoj gimnaziji. Uistinu predivna žena, jako dobro objašnjava materiju, ima zanimljive ideje za lektire kao maskiranja i sl, traži dosta, ali pravedna je pri ocjenjivanju.

8. Profesor za kojeg se zna da je baš raja. Ima stvarno puno znanja.

11. Mujakić*, čovjek koji je apsolutno u svom svijetu, ali na pozitivan način. On sve radi na svoju ruku. Ima veliko znanje i genijalac je što se tiče fizike. Pedagoški možda nije odličan, ali ko hoće da nauči ima veliku priliku.

Ostali mi ne predaju. :)
MarcusTulliusCicero

#471 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by MarcusTulliusCicero »

Sad gledam ovu novu stranicu i nema imena prof. Jesenke. Je li to otišla u penziju?
Tvrtko II Kotromanić

#472 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Tvrtko II Kotromanić »

MarcusTulliusCicero wrote:Sad gledam ovu novu stranicu i nema imena prof. Jesenke. Je li to otišla u penziju?
rekose mi da je na kraju prosle skolske godine otisla u penziju
MarcusTulliusCicero

#473 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by MarcusTulliusCicero »

Legenda.

Jesenka, Zakir, Ramiz i Sanja su prof. kojih se najradije sjećam.
Tvrtko II Kotromanić

#474 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Tvrtko II Kotromanić »

MarcusTulliusCicero wrote:Legenda.

Jesenka, Zakir, Ramiz i Sanja su prof. kojih se najradije sjećam.
Ramiz mi nije predavao, za ovo ostalo troje :thumbup:

plus jos Zara i Mirso (na neki svoj nacin su bili skroz ok :) ) te naravno prof. bosanskog Jasmina
timurv123

#475 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by timurv123 »

Unbelievable wrote:

Za tvoju informaciju, bas je nekidan bio test i bio je radijator. "Kako napraviti umjetnicko djelo od radijatora." :lol:
Post Reply