Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#451 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

I ja bih volio da imam platu od 3000 EUR, ali nemam, i ova mi je sasvim fina, da se ne zalim... Kad mi treba jos, malo se potrudim pa namaknem nesto i sa "strane"... Dakle, hoces vise, radi vise... Ne mogu se oni pouzdati da svaki dan naleti po jedna musterija do Bugojna, pa da mogu s obrazom 200 EUR traziti. To sto bi oni voljeli, nek procitaju pocetak moje recenice, sta bih ja volio... I tata bi sine... :dance: Ja tvrdim, s obzirom na broj taxista na standu aerodrom, a oni su najuocljiviji kukolj, da im je odbijanje voznje i do Dobrinje kontraproduktivno, jer mogu zaraditi 5 KM po taximetru, i vratiti se u roku 10 minuta nazad u red, i obaviti isti broj voznji kao i da je odbio...

Svakako su avioni nagurani u 3-3.5 sata razmaka popodne, u godisnjem prosjeku mogu imati svaki dan 2 postene voznje do grada, plus jednu kracu, vjerovatno... Plus jedna vecernja... To je dosta za pristojnu dnevnicu. Sve ostalo sto "ubode" taj dan je dodatni plus...

Dakle, dok god ni ljudi sa standova u Hadzicima ne vracaju licence, isplati im se raditi, i sva kuknjava je samo to, kuknjava za Titinim vremenima... *ebi ga, nije nam valjalo tada kad smo bili drugovi, bili smo svi ugrozeni, sad nam je lako, sad smo svi "gospoda"... :mrgreen:

Da pitam ovog taxistu, jel postoji nacin da se zaista covjek zali vasem udruzenju na nekoga od njih koji im svima narusava ugled ? A da ne bude da nece vrana vrani oci kopati, i da ta unutrasnja kontrola sluzi za zajebanciju ? Ja recimo mislim da bi bila super kazna za odbijanje voznje sa npr. aerodroma, oduzimanje tog standa takvom kolegi, i premjestaj u Hadzice, a da jedan od kolega iz Hadzica dobije priliku da vozi te "neisplative" linije...
JThomas

#452 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

ma sve u svemu, realno, kada uporediš sa prosjekom SSS u ovom gradu - taksistima sarajevo taksija je k'o bubregu u loju. i zato ni ti iz hadžića ne vraćaju licence, a kamoli oni sa aerodroma.
samo malo reloaded

#453 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by samo malo reloaded »

JThomas wrote:ma sve u svemu, realno, kada uporediš sa prosjekom SSS u ovom gradu - taksistima sarajevo taksija je k'o bubregu u loju. i zato ni ti iz hadžića ne vraćaju licence, a kamoli oni sa aerodroma.
Ali ja sam po prici kolege taksiste, shvatio da su ovi na standu Aerodrom dole kao po kazni, gulag.
ganjeta

#454 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ganjeta »

Ne znam sta se zale ovi iz Sarajevo taxija.Imam par drugova koji su vrtili u zutom,crvenom,narandzastom itd...i svaki je dnevno navrtio po stoju,od toga imaju 20-30% i tako izdrzavaju porodice.
Nek se stavi u tu situaciju ovaj sa aerodroma,ali jok najlakse je naprdjivati ovdje.
The Realist

#455 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by The Realist »

Jon Spencer wrote: Nije uredu da te varaju i to ne podržavam. Ali interesantno je da svima smeta cijena taxija a nikome ne smetaju npr. cijena kafe na aerodromu, sat parkinga na aerodromu 3 KM. Štruca hljeba 1,20. Malo mi ličite na onaj skeč nadrealista sa penzionerima na dnu, kad ih pitaju a šta vam najviše smeta penzionerka ko iz topa odgovara carinske dadžbine na tehničku robu i luksuzne automobile. http://www.youtube.com/watch?v=4ga91JOL0zk

A stvari se nisu puno promjenile i ne izgledaju mnogo bolje od ovoga. Majstore može li jedna kratka? http://www.youtube.com/watch?v=NZ25ZQdXpRk
Pa iste su cijene i za SA Taxi i za Crveni i šta ja znam kome još, znači da je očito da cijene nisu problem, problem je ponašanje pojednihi tvojih kolega, a pogotovo onih na određenim štandovima.
Pasiflora

#456 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Pasiflora »

Jon Spencer wrote:Ali interesantno je da svima smeta cijena taxija a nikome ne smetaju npr. cijena kafe na aerodromu, sat parkinga na aerodromu 3 KM. Štruca hljeba 1,20.
Ovo sto ti pricas nema veze s vezom. Kakve veze ima kafa na aerodromu ili hjeb? Pa i na aerodromu i u trgovinama su cijene jasno istaknute. Ako na aerodromu pise da je kafa 3KM, onda ces i platiti 3KM, a ne 15Km zato sto si tek sletio, sto si umoran, sto si stranac... :x :x :x :x :x :x !!!!!
Kako vise ne kontas o cemu mi pricamo? Evo reci cu ti: pricamo o lopovluku i nekulturi tvojih kolega!
Koji dio nisi shvatio?
jutarnji

#457 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by jutarnji »

A ljudi sto vi volite komplikovati oko svega, to je cudo jedno.
Najbolji taxisti na svijetu su u Sarajevu. Natrapam na nekog lika prosle godine da me odveze do Travnika, ono
samo kod nas ima. Prica, neprica, u neka doba svratimo u neku kafancugu kod Viteza i ubijemo se k`o majke.
Nakon boga pitaj koje ture i kilometara suplje skontamo da smo se zapucali u nekakve kukuruze kod Okuke.
Ako je suditi po onom drotovskom izvjestaju, men`s`cini da sam ja vozio :mrgreen: .
samo malo reloaded

#458 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by samo malo reloaded »

jutarnji wrote:A ljudi sto vi volite komplikovati oko svega, to je cudo jedno.
Najbolji taxisti na svijetu su u Sarajevu. Natrapam na nekog lika prosle godine da me odveze do Travnika, ono
samo kod nas ima. Prica, neprica, u neka doba svratimo u neku kafancugu kod Viteza i ubijemo se k`o majke.
Nakon boga pitaj koje ture i kilometara suplje skontamo da smo se zapucali u nekakve kukuruze kod Okuke.
Ako je suditi po onom drotovskom izvjestaju, men`s`cini da sam ja vozio :mrgreen: .
Krasno, profesionalost do kraja :D

Vozio pijan, dao musteriji volan u ruke, sta je tu "najbolje na svijetu"?
jutarnji

#459 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by jutarnji »

samo malo reloaded wrote:Vozio pijan, dao musteriji volan u ruke, sta je tu "najbolje na svijetu"?
Nije lik vozio pijan, ja sam. :D
Cuj sta je tu najbolje na svijetu, ti meni postavljas pitanje k`o da si svabo.
Edin H.

#460 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

jutarnji wrote:
samo malo reloaded wrote:Vozio pijan, dao musteriji volan u ruke, sta je tu "najbolje na svijetu"?
Nije lik vozio pijan, ja sam. :D
Cuj sta je tu najbolje na svijetu, ti meni postavljas pitanje k`o da si svabo.
Svaka ti je zlatna, ali cini mi se da ne nudis rjesenje kako se nositi sa modernim hajducima sa sarajevskog aerodroma.

Ili ipak nudis :oops:

Znaci sljedeci put kada doputujem moram napiti i najesti taksistu, preuzeti volan, pa mi mozda naplati po taksimetru :cry:
jutarnji

#461 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by jutarnji »

Edin H. wrote:Znaci sljedeci put kada doputujem moram napiti i najesti taksistu, preuzeti volan, pa mi mozda naplati po taksimetru
Majke mi, ti k`o da si se rodio i odrastao u Londonu pa ti sva ta bosanska svakodnevnica skroz neobicna.
Ko kaze da sam ja lika najeo i napio, normala, zovne on turu, ja turu, sta mislis da su u Bosni svi kokuzi?
Znaci, kad dodjes opusti se, dosao si kuci i zaboravi angloamericki pederluk. :D
Edin H.

#462 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

jutarnji wrote:
Edin H. wrote:Znaci sljedeci put kada doputujem moram napiti i najesti taksistu, preuzeti volan, pa mi mozda naplati po taksimetru
Majke mi, ti k`o da si se rodio i odrastao u Londonu pa ti sva ta bosanska svakodnevnica skroz neobicna.
Ko kaze da sam ja lika najeo i napio, normala, zovne on turu, ja turu, sta mislis da su u Bosni svi kokuzi?
Znaci, kad dodjes opusti se, dosao si kuci i zaboravi angloamericki pederluk. :D

Malo karikiram bolan, ja sam se volio nacugati u vozu sa onim radnikom u restoranu (frajer jednom mal' nije posao zijanio), ali mi barem nije niko trazio da vozim voz :D

However :D utoku navodno ne smijes nositi u avion da na fini nacin objasnim privatnom prevozniku njegove obaveze, a tvoja varijanta je priznaces, kompleksna :D
Jon Spencer

#463 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Samo se Chuck Norris vozi po taksimetru sa aerodroma i ne plaća prtljag! :lol:
helpdesk

#464 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by helpdesk »

MOze li se prijava protiv nekog taksiste podnijeti nadleznom Kantonalnom Ministarstvu umjesto Sarajevo taksiju?
Zasto nije Pravilnikom regulisan poseban status taksistima sa standa Aerodrom? Pod ovim mislim da automobili moraju zadovoljavati odredene standrade tipa marka i godiste, da taksisti moraju poznavati makar jedan strani jezik, da moraju biti pristojno odjeveni...Pretpostavljam da nema, ali bi ga trebalo napraviti. Statistika je majka!!!Neka se izracuna prosjecna zarada taksistima sa standa aerodrom i ako budu u manjku u odnosu na kolege iz grada, neka im se da bonitet, skuplja pocetna ..., ali samo pod uslovom da ispunjavaju one gore uslove.
Tek kada bude propisan nacin rada, njihov izgled i ostalo, tek tada se mi kao korisnici njihovih usluga mozemo zaliti kako ne ispunjavaju propisane uslove.
JThomas

#465 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

znaš da bi bila u manjku...
Edin H.

#466 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

helpdesk wrote:MOze li se prijava protiv nekog taksiste podnijeti nadleznom Kantonalnom Ministarstvu umjesto Sarajevo taksiju?
Zasto nije Pravilnikom regulisan poseban status taksistima sa standa Aerodrom? Pod ovim mislim da automobili moraju zadovoljavati odredene standrade tipa marka i godiste, da taksisti moraju poznavati makar jedan strani jezik, da moraju biti pristojno odjeveni...Pretpostavljam da nema, ali bi ga trebalo napraviti. Statistika je majka!!!Neka se izracuna prosjecna zarada taksistima sa standa aerodrom i ako budu u manjku u odnosu na kolege iz grada, neka im se da bonitet, skuplja pocetna ..., ali samo pod uslovom da ispunjavaju one gore uslove.
Tek kada bude propisan nacin rada, njihov izgled i ostalo, tek tada se mi kao korisnici njihovih usluga mozemo zaliti kako ne ispunjavaju propisane uslove.

Dubrovnik je bio poznat po paljenju turista.

E sada su postavili velike table (recimo kada izadjes sa Straduna) sa cijenama do popularnih odredista, ko npr. do aerodroma.
Samo da odgovorim taxi da poredjenje sa Ljubljanom je neumjesno, jer kada sletis na Brnik postoji autobus koji te za par eura odvede do centra grada. Ako uzmes taxi voze po taksimetru.
Cijene jesu vise, ali barem nema paljenja, do mene je da li zelim da platim odredjenu svotu za voznju ili ne.
Nagovorite i vi nadlezne da dignete cijene, pa probajte da li cete imati dovoljno musterija.
Niko vam ovdje ne brani da dignete cijene, ali morate voziti po taksimetru.
zonbirile

#467 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zonbirile »

Jon Spencer wrote:Samo se Chuck Norris vozi po taksimetru sa aerodroma i ne plaća prtljag! :lol:
----------------------------
jednom je došao dva puta :lol:
Topla voda

#468 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Topla voda »

na svim aerodromima na svijetu te pale taxisti.

posebno onima koji rade 0-24...pa sletis u 3 ujutro,nikakvog drugog prevoza nemas,sem aerodromskih taksista.
ja sam bio prisiljen da platim 200 km za voznju od 20 kilometara,jer nisam imao druge opcije,u jednoj ne zapadnoj zemlji.

i u principu,sve ide na prevaru u toj bransi,na varanje turista.

al serbez nasu raju paliti,to mi je van smisla,znam da su jednoj djevojci uzeli,ustvari jedan od njih,40 eura do breke,neka nasa klinka,odrasla vani,kasnije se upoznali i kaze iznenadila se kad je u gradu sjela i platila par maraka neku voznju u centru.

a prije desetak godina je na nasem aerodromu bilo 10 taxista,i to je bio zlatni rudnik za prevare.
sad je drugacije,ima ih 40,a raja stalno zove crveni i zuti,koji imaju stand na 100 metara od aerodroma.

tako da je sad mala lova njima dole,ispadnes iz reda za 10 km i vratis se i vrlo vjerovatno je to jedina voznja za taj dan.cak su i smjene napravili,da bi ih bilo manje,da bi mogli da zavrte dvije voznje.

uglavnom,kako su posijali,takva im je zetva sad...
pips

#469 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by pips »

zna li neko koliko odprilike kosta aerodrom-vogosca a da me ne uzmu ko levata
drndalo

#470 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

To je 10-ak kilometara, sa bi trebalo ni uz guzvu i semafore preko 20 KM doci...
ema_

#471 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ema_ »

A meraka zovnuti Žuti/Crveni ovoj bagri pred nosom, pogotovo na autobusnoj ili aerodromu 8-) (Crveni taxi, aerodrom- Malta, 2 ogromne torbe- 9km :thumbup: )

I da pitam ovaj PR od Sa taxija, gdje to piše da se prljag dodatno naplaćuje? Odroni. Jednom ne stigoh zovnuti Žuti, i jedan me na dobru priču, tj. aman neku uslužnost u 4 ujutro obrlati, i onda sa još ljepšom pričom na kraju reče još 2 km za torbu :twisted: , kontam u sebi, sama sebi kriva... :roll:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#472 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Entropio »

ema_ wrote:A meraka zovnuti Žuti/Crveni ovoj bagri pred nosom, pogotovo na autobusnoj ili aerodromu 8-) (Crveni taxi, aerodrom- Malta, 2 ogromne torbe- 9km :thumbup: )

I da pitam ovaj PR od Sa taxija, gdje to piše da se prljag dodatno naplaćuje? Odroni. Jednom ne stigoh zovnuti Žuti, i jedan me na dobru priču, tj. aman neku uslužnost u 4 ujutro obrlati, i onda sa još ljepšom pričom na kraju reče još 2 km za torbu :twisted: , kontam u sebi, sama sebi kriva... :roll:
Crveni je trenutno najbolje što imamo. Nadam se da se neće pokvariti.
Topla voda

#473 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Topla voda »

ema_ wrote:A meraka zovnuti Žuti/Crveni ovoj bagri pred nosom, pogotovo na autobusnoj ili aerodromu 8-) (Crveni taxi, aerodrom- Malta, 2 ogromne torbe- 9km :thumbup: )

trebalo bi da imaju cjenovnik u taxiju,a vecinom imaju...i da bude vidno istaknut...ono malo nesto,grb kantona,plastificirano i pise cijena po kilometru,sat cekanja,prtljag...tako da je to ok,ako ti naplate torbe,samo sto crveni i zuti ne naplacuju koliko znam.

glavna fora je da ti upali taksimetar,ako ne zeli da ga upali,ako mu je pokvaren ili koja vec prica,izadjes :)

mada sam cuo da i nakucavaju taksimetre,neki dan,pa pojedincima vise kuca npr.na ilidza-carsija,za marku i nesto,a ne primjetis na kratkoj relaciji,tipa marindvor-principov.jedni druge tracaju na standu :D

meni se jednom vani dogodilo da sam skontao tipa da mi je upalio neku skupu tarifu,pa mu nisam htio platiti onoliko koliko je nakucalo,izasao do hotela dokle me ovaj dovezao i trazio policiju da zove recepcioner.i lik mi je nesto zagalamio,otersao,garant opsovao,zalupio vratima i otisao .mozda je neka kletva :D

srecom to su ukinuli kod nas,bile su dvije tarife,dnevna i nocna..i tu su samarali po novcaniku koga su stigli
Jon Spencer

#474 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Piše u cjenovniku ovjerenom kod kantonalnog ministarstva za saobraćaj i komunikacije. Cjenovnik se nalazi na vidnom mjestu najčešće zakačen na retrovizor. A relacija Malta-aerodrom ti nebi trebala preći 7 KM preko Švrakinog i Mojmila, jedino da te nije vozio preko Stupa. Privatnici ne naplaćuju prtljag iz samo jednog razloga a to je zato što su vozači većinom uzimali tu lovu sebi i gazda ne može kontrolisati naplatu prtljaga a ne zato što ne žele da vam naplate. Naplatio bi vam gazda vjerujte ali ne ide njemu u džep.
Last edited by Jon Spencer on 17/05/2011 02:19, edited 1 time in total.
Jon Spencer

#475 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

drndalo wrote:To je 10-ak kilometara, sa bi trebalo ni uz guzvu i semafore preko 20 KM doci...
Ja ću ga odvesti za SAMO 19.99 ako naruči danas. Uz ovu super ponudu dobijaš i prijatan razgovor na teme vremenskih prilika, aktuelno političke teme i neizostavne sportske teme. Naravno možeš me i slobodno upitati "Ima li posla?, Da li je Džeko dao gol?, Tako mlad a već slovenka pardon taksista". I to nije sve ova ponuda sadrži i vrhunski izbor glazbe za opuštanje i meditiranje. Sve ovo za nevjerovatnih 19.99.
Post Reply