Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#451 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Chmoljo »

Boddah wrote:
Lakat Jebić wrote:ja dobre emisije, sto bi reko djuro

onaj trazi vehabijski statut, ona vice da se ne mora klanjat, onaj da vehabije nemaju intelektualni bekgraund...

:sax:
a ti si zreo za ban
mogu li ja raditi svoj posao? hvala. :)
Boddah

#452 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

Masooma wrote:
Glavna ucenja o islamu su sadrzana u Kur'anu koji je objava od Allaha, Bozija nepatvorena rijec, koja nije vec 1431 godinu bila ni jednog harfa izmjenjena. To je temelj. Za drugi temelj islama ti daj odgovor ako znas!
Imal kod tebe išta da je naučno dokazano...na stranu Džibril, Allah i ostala čudesa...gdje piše da su Džibril i Muhammed pričali, iz kojeg ajeta se može naučiti kako klanjati, i da li to znači da neko nije musliman ako je dobio Kur'an, recimo uči iz njega svaki dan ali normalno ne zna da treba klanjati
Masooma

#453 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Boddah wrote:
Masooma wrote:
Glavna ucenja o islamu su sadrzana u Kur'anu koji je objava od Allaha, Bozija nepatvorena rijec, koja nije vec 1431 godinu bila ni jednog harfa izmjenjena. To je temelj. Za drugi temelj islama ti daj odgovor ako znas!
Imal kod tebe išta da je naučno dokazano...na stranu Džibril, Allah i ostala čudesa...gdje piše da su Džibril i Muhammed pričali, iz kojeg ajeta se može naučiti kako klanjati, i da li to znači da neko nije musliman ako je dobio Kur'an, recimo uči iz njega svaki dan ali normalno ne zna da treba klanjati
"uci ga jedan ogromne snage, razboriti, koji se pojavio u liku svome, na obzorju najvisem" (sura Zvijezda, 5-7 ajeta)
Onaj koji je ogromne snage, razboriti, koji se pojavio u liku svome to je Dzibiril a uci koga ? Uci Muhammeda, alejhi selam.
Ovo je jedan od dokaza. Druge dokaze imas u hadisu koji govori od dolasku Dzibrila, alejhi selam, Muhammedu, alejhi selam, u
covjecijem liku i postavlja mu pitanja o islamu, imanu, ihsanu i o Sudnjem danu i predznacima Sudnjeg Dana.
Ovo su cinjenice i to utvrdjene.

Kur'an nije jedini temelj. Ono sto nije precizirano u Kur'anu kao sto je namaz, ima precizirano u Sunnetu Poslanika, alejhi selam.
Ako covjek uci Kur'an kao sto kazes onda je nemoguce da ne zna da treba klanjati, jer namaz (molitva) se spominje na mnogo mjesta.
Boddah

#454 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

Masooma wrote:
Boddah wrote:
Masooma wrote:
"uci ga jedan ogromne snage, razboriti, koji se pojavio u liku svome, na obzorju najvisem" (sura Zvijezda, 5-7 ajeta)
Onaj koji je ogromne snage, razboriti, koji se pojavio u liku svome to je Dzibiril a uci koga ? Uci Muhammeda, alejhi selam.
Ovo je jedan od dokaza. Druge dokaze imas u hadisu koji govori od dolasku Dzibrila, alejhi selam, Muhammedu, alejhi selam, u
covjecijem liku i postavlja mu pitanja o islamu, imanu, ihsanu i o Sudnjem danu i predznacima Sudnjeg Dana.
Ovo su cinjenice i to utvrdjene.

Kur'an nije jedini temelj. Ono sto nije precizirano u Kur'anu kao sto je namaz, ima precizirano u Sunnetu Poslanika, alejhi selam.
Ako covjek uci Kur'an kao sto kazes onda je nemoguce da ne zna da treba klanjati, jer namaz (molitva) se spominje na mnogo mjesta.
Kao prvo taj ajet ne govori ništa, nađi mi gdje decidno piše da je Džibril pokazao Muhammedu kako treba klanjati, a ovo da su utvrđenje činjenice, nema tog smajlija kod kojeg je kez toliko širok da replicira moj....a drugo, ja sam rekao da taj čitač ne zna da treba klanjati, ne zna kako treba klanjati, nema pojma o tome. Znaš li ti razliku između namaza i klanjanja..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#455 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Chmoljo »

nemojte pretvarati temu u opštu diskusiju o Islamu jer ću je zaključati.
Masooma

#456 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Boddah wrote: Kao prvo taj ajet ne govori ništa, nađi mi gdje decidno piše da je Džibril pokazao Muhammedu kako treba klanjati, a ovo da su utvrđenje činjenice, nema tog smajlija kod kojeg je kez toliko širok da replicira moj....a drugo, ja sam rekao da taj čitač ne zna da treba klanjati, ne zna kako treba klanjati, nema pojma o tome. Znaš li ti razliku između namaza i klanjanja..
Pitao si gdje pise da su Dzibril, alejhi selam i Muhammed, alejhi selam, pricali i dobio si odgovor.
Ajet je cinjenica a i hadis je historijska cinjenica, sad je drugo sto ti to uopste ne prihvatas.

A kakva je razlika izmedju toga sto kazes klanjati ili namaza ? Namaz je naziv za radnje koje ljudi kod nas zovu klanjanje.
Ako ti koristis rijec klanjanje u smislu obozavanja onda i to ima u Kur'anu. Naredba da se samo Allah obozava.

No tema je VEHABIZAM -SELEFIZAM, pa odvlacenje u stranu ne doprinosi dijalogu.
Boddah

#457 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

Masooma wrote:
Boddah wrote: Kao prvo taj ajet ne govori ništa, nađi mi gdje decidno piše da je Džibril pokazao Muhammedu kako treba klanjati, a ovo da su utvrđenje činjenice, nema tog smajlija kod kojeg je kez toliko širok da replicira moj....a drugo, ja sam rekao da taj čitač ne zna da treba klanjati, ne zna kako treba klanjati, nema pojma o tome. Znaš li ti razliku između namaza i klanjanja..
Pitao si gdje pise da su Dzibril, alejhi selam i Muhammed, alejhi selam, pricali i dobio si odgovor.
Ajet je cinjenica a i hadis je historijska cinjenica, sad je drugo sto ti to uopste ne prihvatas.

A kakva je razlika izmedju toga sto kazes klanjati ili namaza ? Namaz je naziv za radnje koje ljudi kod nas zovu klanjanje.
Ako ti koristis rijec klanjanje u smislu obozavanja onda i to ima u Kur'anu. Naredba da se samo Allah obozava.

No tema je VEHABIZAM -SELEFIZAM, pa odvlacenje u stranu ne doprinosi dijalogu.
generalno, malo je glupo raspravljati na neku temu ako se svi služe stvarima koje su načuli...pogotovo od takvih rasprava nemaju koristi oni koji su pretragom slučajno došli na ovaj forum, ovu temu, da bi tamo našli 5 od 150 odgovora koji stvarno nešto govore (a među tih 5 nije nijedan moj). Zato sam ja tražio nešto kao statut, ne direktno statut, barem skup pravila, normi, dogmi zovite kako hoćete, po kojima se vehabije ravnaju.
ikrime

#458 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

Zato sam ja tražio nešto kao statut, ne direktno statut, barem skup pravila, normi, dogmi zovite kako hoćete, po kojima se vehabije ravnaju.
Mislim da na ovim linkovima možeš pronaći to što te zanima.

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... iew&id=101

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=56

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=56
Masooma

#459 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Boddah wrote: generalno, malo je glupo raspravljati na neku temu ako se svi služe stvarima koje su načuli...pogotovo od takvih rasprava nemaju koristi oni koji su pretragom slučajno došli na ovaj forum, ovu temu, da bi tamo našli 5 od 150 odgovora koji stvarno nešto govore (a među tih 5 nije nijedan moj). Zato sam ja tražio nešto kao statut, ne direktno statut, barem skup pravila, normi, dogmi zovite kako hoćete, po kojima se vehabije ravnaju.
Ne postoji statut niti neke zasebne dogme niti norme po kojima se vjernici koje prozivaju vehabijama vladaju.
Oni se vladaju po ucenjima Kur'an i sunneta, kao i sto slijede misljenja priznatih ucenjaka.
Rijec vehabija kao rijec potice od Allahovog imena El-Vehhab sto u prijevodu znaci Onaj koji mnogo daruje.
Ovo vehabija se udomacilo kao sljedbenik Muhammeda ibn Abdulvehaba ali to uopste nije tacno. Ti ljudi ne slijede
Muhammeda ibn Abdulvehaba (iako ga cijene i njegove knjige citaju) nego nastoje da slijede Muhammeda, alejhi selam.
ljubav_aha

#460 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
i dalje ti pisem moj izbor nije zasnovan na ne-znanju :-D Bozija, milsot,hm, mnogi ne klanjaju,pa im je dobro :-D iskljucivost nije formula ;-) , a drugo,kako cu klanjati ako ne osjecam potrebu,da lazem sebe i Boga kao sto mnnogi tako rade :mrgreen: znaci,bez namaza ne mogu u dzenet :-) glupost :lol: ne omalovazavam propise,ali omalovazavam propise koje su drugi dodali,improvizirali,izumili :mrgreen: ti ocevidno ne razumijes radove enesa karica :)
I to ti logika,"mnogi ne klanjaju pa im je dobro"?!?! :-? Evo zasto je to tako: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘Da dunjaluk vrijedi kod Allaha kao krilce mušice, ne bi kafir na njemu popio ni gutljaj vode."' - (Trmizi, Hasen-sahih)
Idemo dalje...Normalno da nemas volju prema namazu jer ga nisi dozivjela onako kako treba,to jeste nemas namasku naviku,a sve sto vise padas na sedzdu sve ti je draza i bliza,moras od nule krenuti a ti ocigledno nemas zelje za tim!A time sto opravdas ne klanjanje odnosno kazes da neces zbog toga biti kaznjenja jer ipak mnoga druga dobra cinis,automatski negiras mnoge ajete u Kur`anu u kojima se naredjuje namaz i hhadise Poslanika saws!!!
Navedi,koje su to propise i kako donijeli "drugi",ko je to sta izumio,improvizovao?!A jesi li svjesna da tom recenicom sto si sad rekla,negiras samu sebe i opovrgavas :lol: Kazes islam se treba mijenjati prema vremenu,novi propisi itd,a negiras onda te iste ako neko donese sa danasnjim vremenom?! :-? :lol:
Da bi ovakve krupne stvari izrekla i osudila oko propisa moras poznavati islam i fikh,a ti ocigledno o tome blage nemas,pa eto kad vec gotivis Karica(i meni je drag jer je enormno inteligentan i NACITAN :wink: )onda malo porazgovaraj kad budes u mogucnosti sa njim o svim ovim pitanjima,pa kad ti kaze neke stvari onda ces sve sama skontati :wink:

PS kad tolikoj ljubavi tezis,pravdi,dobrocinstvu itd,jer napala si Arzuhala zbog toga,onda vjerovatno znas da u islamu nema osudjivanja onih koji sehadet donose,nemas rpavo brata muslimana ili sestru muslimanku napasti ako joj vec ne mozes pomoci,a ti to upravo radis,kontra si selefija,jos jednom samoj sebi u stomak skaces :wink:

BHF_Manijak,ti mene ,po starom obicaju ne razumijes :)

sto se tice korsitenje termina,sestre muslimanke ili braca muslimana,najezim se takovj kategorizaciji,grupisanju

konverzacija izmedju mene i arzuhala je nas problem,a koja opcenito nije ni bila problem

nije samo logika,cinjenica je da mnogi ne klanjaju,pa im je dobro,ali i obratno,mnogi se mole,i nista,osim sto ce zaraditi mejsto u dzenetu

svoje ne-klanjanje uopste ne opravdavam,ti stvrano pretjerujes

podvukla sma rijeci enesa karica,meni uopste nije jasno ,kako konstatno podvlacis nesto sto nije bila moja namjera

meni je drago da poznajes Islam,ali i dalje tvrdim,da grijesis o nivou mog ne/znanja,imam osjecaj da prosto gubis orijentaciju o meni
ljubav_aha

#461 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:
ljubav_aha wrote: aha,nisu za javnost
napisao si dovljno
a mislim da mi nisi jos odgovorila sta to ljudi tebe licno rade? a odgovor o naucno-inelektualnoj percepciji mislim da ne vidim da tebi opet neko nesto radi :-)a ne znam sta je cudno ako sam napisao nisu za javnost? mozda si cula za rijec gibet ako jesi mislim da ce ti biti jasnije sto nisam nista pisao. opet bih volio odgovor sta ti ljudi tebi licno rade i cime ugrozavaju nasu nam BiH. Ja se trudim odgovoriti na svaku tvoju repliku pa bih zelio ako je moguce da konkretno s dokazom odgovoris.
u pitanju su dvije lokacije u BiH ,u pitanju je bliza sredina mojih prjatelja,o detaljima ne zelim pricati,jer ce naravno,biti deklarisano kao lazna informacija
BHF_Manijak

#462 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak,ti mene ,po starom obicaju ne razumijes :)

sto se tice korsitenje termina,sestre muslimanke ili braca muslimana,najezim se takovj

kategorizaciji,grupisanjukonverzacija izmedju mene i arzuhala je nas problem,a koja opcenito nije ni bila problem

nije samo logika,cinjenica je da mnogi ne klanjaju,pa im je dobro,ali i obratno,mnogi se mole,i nista,osim sto ce zaraditi mejsto u dzenetu

svoje ne-klanjanje uopste ne opravdavam,ti stvrano pretjerujes

podvukla sma rijeci enesa karica,meni uopste nije jasno ,kako konstatno podvlacis nesto sto nije bila moja namjera

meni je drago da poznajes Islam,ali i dalje tvrdim,da grijesis o nivou mog ne/znanja,imam osjecaj da prosto gubis orijentaciju o meni
Prvo da odgovorim na ovo boldirano,koje je vrh vrhova,ne mogu da vjerujem,ali zaista,da si ovo rekla...Cuj "i NISTA,,osim sto ce dobiti mjesto u Dzennetu"?!?!? :-? Da te pitam,sta je sekunda naspram vjecnosti,ma minut,aogidna,100 godina?!Je li ti tezis ka ovom ili onom svijetu,zar si toliko ovodunjalucki orjentisana,ako da,onda shvatam sve ove tvoje postove i rijeci! :wink:

Druga stvar,nisu moje rijeci "braca muslimani,ummet,jedinstvo, itd" vec rijeci Poslanika i njegova teznja ka zajednistvu,ako se ti na to grozis,onda ok...ali meni je precie misljenje Resulullaha nego tvoje,ili bilo cije drugo,da se razumijemmo :thumbup:
madner

#463 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Masooma wrote:
Boddah wrote: generalno, malo je glupo raspravljati na neku temu ako se svi služe stvarima koje su načuli...pogotovo od takvih rasprava nemaju koristi oni koji su pretragom slučajno došli na ovaj forum, ovu temu, da bi tamo našli 5 od 150 odgovora koji stvarno nešto govore (a među tih 5 nije nijedan moj). Zato sam ja tražio nešto kao statut, ne direktno statut, barem skup pravila, normi, dogmi zovite kako hoćete, po kojima se vehabije ravnaju.
Ne postoji statut niti neke zasebne dogme niti norme po kojima se vjernici koje prozivaju vehabijama vladaju.
Oni se vladaju po ucenjima Kur'an i sunneta, kao i sto slijede misljenja priznatih ucenjaka.
Rijec vehabija kao rijec potice od Allahovog imena El-Vehhab sto u prijevodu znaci Onaj koji mnogo daruje.
Ovo vehabija se udomacilo kao sljedbenik Muhammeda ibn Abdulvehaba ali to uopste nije tacno. Ti ljudi ne slijede
Muhammeda ibn Abdulvehaba (iako ga cijene i njegove knjige citaju) nego nastoje da slijede Muhammeda, alejhi selam.
Naravno da je tacno. Malo koji sektas priznaje da je u sekti, u tome i jeste problem.
senadin

#464 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by senadin »

Ova tema je svakako aktuelna, zanimljiva i dosta široka, a internet je pun stvari koje tretiraju ovu problematiku. Iz tog razloga, ja bih zadržao pogled na naše okruženje (Bosna i Hercegovina) i pojavu vehabija na ovim prostorima. Svima je poznato da su se ovi novopečeni muslimani pojavili tokom i poslije rata u Bosni. U kontaktu sa ljudima iz arapskih zemalja oni su od njih prihvatili Islam onako kako su im ga dotični ljudi predstavili, bez truna kontrole onoga čime su im ti ljudi napunili glave, a kamoli da poznaju njihov način života i ono što ti ljudi rade u svojim zemljama. Jasno, ti stranci su djelovali po manjim mjestima i selima vidjevši pogodan teren za lansiranje svojih ideja, obzirom da njihovi slušaoci nisu u svojim porodicama imali priliku praktikovati Islam, a naravno ni sticati islamski odgoj.
Šta danas mi imamo u Bosni kao posljedicu indoktrinacije ovih neukih ljudi?
Svi vidimo te uglavnom mlade ljude određenog izgleda i ponašanja kako svoja mišljenja nastoje nametnuti drugim muslimanima pod parolom „pravog Islama“. Zapravo, riječ je o neznalicama koji svojim devijantnim mišljenjem i ponašanjem siju smutnju, bez ikakvog stida i straha od Uzvišenog Allaha. Na njihovom udaru su najčasniji učenjaci ovog ummeta, pa kako tek da ne bude običan bosanski musliman?! Da imaju i trun stida (a stid je od imana), ne bi se usudili muslimane nazivati kjafirima, mušricima i sl. Ali šta se može i očekivati od takvih ljudi, koji ne posjeduju elementarni kućni odgoj, možda u životu nisu pročitali nijednu knjigu, a o Islamu su čuli „jučer“. Pronicljivom oku ne mogu se sakriti iza svojih pozivanja na Sunnet, jer da slijede Sunnet posjedovali bi i ona dva glavna svojstva kojima Uzvišeni Allah opisuje H. Pejgambera s.a.v.s.- blagost i mudrost. Naravno da oni ova svojsva ne posjeduju, a i kako bi kada ne odgajaju svoju dušu, kada kod njih preovlađuju gruba svojstva ljudske ćudi i oholost svojstvena neznalicama. Pa dovoljno je pogledati njihove neuredne brade, spoljašnji izgled i ponašanje pa da je čovjeku jasno koga to oni slijede, a slijede svoju kratku pamet i svoje strasti. Davno je rečeno: „Iskrivljeno ogledalo pokazuje krive slike“. Uzvišeni Allah na tu sofru nije spustio ni oglođanu kost. Islam je Gospodska Vjera, a Ljudi Islama su gospoda Božanske kulture i ahlaka, pa kako da ih shvati jedan primitivac? O nastanku ove sekte u svijetu i njenim idejama i protagonistima pune su stranice interneta, tako da nema potrebe pisati o tome.
mrle

#465 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by mrle »

senadin wrote:Ova tema je svakako aktuelna, zanimljiva i dosta široka, a internet je pun stvari koje tretiraju ovu problematiku. Iz tog razloga, ja bih zadržao pogled na naše okruženje (Bosna i Hercegovina) i pojavu vehabija na ovim prostorima. Svima je poznato da su se ovi novopečeni muslimani pojavili tokom i poslije rata u Bosni. U kontaktu sa ljudima iz arapskih zemalja oni su od njih prihvatili Islam onako kako su im ga dotični ljudi predstavili, bez truna kontrole onoga čime su im ti ljudi napunili glave, a kamoli da poznaju njihov način života i ono što ti ljudi rade u svojim zemljama. Jasno, ti stranci su djelovali po manjim mjestima i selima vidjevši pogodan teren za lansiranje svojih ideja, obzirom da njihovi slušaoci nisu u svojim porodicama imali priliku praktikovati Islam, a naravno ni sticati islamski odgoj.
Svi vidimo te uglavnom mlade ljude određenog izgleda i ponašanja kako svoja mišljenja nastoje nametnuti drugim muslimanima pod parolom „pravog Islama“. Zapravo, riječ je o neznalicama koji svojim devijantnim mišljenjem i ponašanjem siju smutnju, bez ikakvog stida i straha od Uzvišenog Allaha. Na njihovom udaru su najčasniji učenjaci ovog ummeta, pa kako tek da ne bude običan bosanski musliman?! Da imaju i trun stida (a stid je od imana), ne bi se usudili muslimane nazivati kjafirima, mušricima i sl. Ali šta se može i očekivati od takvih ljudi, koji ne posjeduju elementarni kućni odgoj, možda u životu nisu pročitali nijednu knjigu, a o Islamu su čuli „jučer“. Pronicljivom oku ne mogu se sakriti iza svojih pozivanja na Sunnet, jer da slijede Sunnet posjedovali bi i ona dva glavna svojstva kojima Uzvišeni Allah opisuje H. Pejgambera s.a.v.s.- blagost i mudrost. Naravno da oni ova svojsva ne posjeduju, a i kako bi kada ne odgajaju svoju dušu, kada kod njih preovlađuju gruba svojstva ljudske ćudi i oholost svojstvena neznalicama. Pa dovoljno je pogledati njihove neuredne brade, spoljašnji izgled i ponašanje pa da je čovjeku jasno koga to oni slijede, a slijede svoju kratku pamet i svoje strasti. Davno je rečeno: „Iskrivljeno ogledalo pokazuje krive slike“. Uzvišeni Allah na tu sofru nije spustio ni oglođanu kost. Islam je Gospodska Vjera, a Ljudi Islama su gospoda Božanske kulture i ahlaka, pa kako da ih shvati jedan primitivac? O nastanku ove sekte u svijetu i njenim idejama i protagonistima pune su stranice interneta, tako da nema potrebe pisati o tome.
E nek si nam rekao.
Ti i takvi kao ti ste pravi muslimani.Nosite uredne frizurice, karirane kosuljice i kravatice.Radite po bankama, izlazite po kafanama i tamo pricate kako Allah sve moze!
Stanje muslimana, u svijetu opcenito, pa tako i kod nas, nije dobro.Medjutim, uocljivi su pomaci nabolje kada je u pitanju vracanje ispravnom putu i vjerovanju.Veliki otpor tome pruzaju nevjernici a isto tako i munafici iz redova samih muslimana.Bice bolje, insallah...
Sto se tice citanja knjiga...Bolje je procitati jedno djelo, akaidski ispravno, nego metar knjiga, prepunih zabluda, kojima vas truju i zaglupljuju na FIN-u i slicnim ustanovama gdje, ako je vjerovati pricama, neki profesori kazu da je Muhamed s.a.v.s. ziv da bi nosio odjela i kravate i sl. hahaha
To je valjda znak vaseg ispravnog menhedza.
Odijelo i kravata, ipak ste vi gospoda Bozanske kulture i ahlaka.A kad treba namaz obaviti -Ne mogu, izvuci ce mi se koljena na hlacama, pa cu naklanjati kuci kad dodjem. hahaha Allah vise voli da sam uredan i popeglan k'o pjevacica, nego da se valjam po podu.

La hawle we la kuwete illabillah
madner

#466 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

mrle wrote:
senadin wrote:Ova tema je svakako aktuelna, zanimljiva i dosta široka, a internet je pun stvari koje tretiraju ovu problematiku. Iz tog razloga, ja bih zadržao pogled na naše okruženje (Bosna i Hercegovina) i pojavu vehabija na ovim prostorima. Svima je poznato da su se ovi novopečeni muslimani pojavili tokom i poslije rata u Bosni. U kontaktu sa ljudima iz arapskih zemalja oni su od njih prihvatili Islam onako kako su im ga dotični ljudi predstavili, bez truna kontrole onoga čime su im ti ljudi napunili glave, a kamoli da poznaju njihov način života i ono što ti ljudi rade u svojim zemljama. Jasno, ti stranci su djelovali po manjim mjestima i selima vidjevši pogodan teren za lansiranje svojih ideja, obzirom da njihovi slušaoci nisu u svojim porodicama imali priliku praktikovati Islam, a naravno ni sticati islamski odgoj.
E nek si nam rekao.
Ti i takvi kao ti ste pravi muslimani.Nosite uredne frizurice, karirane kosuljice i kravatice.Radite po bankama, izlazite po kafanama i tamo pricate kako Allah sve moze!
Stanje muslimana, u svijetu opcenito, pa tako i kod nas, nije dobro.Medjutim, uocljivi su pomaci nabolje kada je u pitanju vracanje ispravnom putu i vjerovanju.Veliki otpor tome pruzaju nevjernici a isto tako i munafici iz redova samih muslimana.Bice bolje, insallah...
Sto se tice citanja knjiga...Bolje je procitati jedno djelo, akaidski ispravno, nego metar knjiga, prepunih zabluda, kojima vas truju i zaglupljuju na FIN-u i slicnim ustanovama gdje, ako je vjerovati pricama, neki profesori kazu da je Muhamed s.a.v.s. ziv da bi nosio odjela i kravate i sl. hahaha
To je valjda znak vaseg ispravnog menhedza.
Odijelo i kravata, ipak ste vi gospoda Bozanske kulture i ahlaka.A kad treba namaz obaviti -Ne mogu, izvuci ce mi se koljena na hlacama, pa cu naklanjati kuci kad dodjem. hahaha Allah vise voli da sam uredan i popeglan k'o pjevacica, nego da se valjam po podu.

La hawle we la kuwete illabillah
:sax:
NIN

#467 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by NIN »

mrle wrote:Sto se tice citanja knjiga...Bolje je procitati jedno djelo, akaidski ispravno, nego metar knjiga, prepunih zabluda, kojima vas truju i zaglupljuju na FIN-u i slicnim ustanovama...
Bas me zanima koliko u Bosni ima ljudi da dijele ovakvo misljenje...
bogumil-8

#468 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Iz knige "Vjerovanja imama tewhida":
3. tema
Definicija nevjerničke države I odnos muslimana prema njoj
Ako se širk i ono što ga prati proširi u jednoj zemlji, tako da sud, vlast i pozivanje bude na nečemu mimo Kur’ana i suneta, ta zemlja postaje zemlja kufra i širka, po konsenzusu učenjaka, utemeljenog na osnovama objave.
Kur’an u cjelosti ukazuje na to. Zbog toga stanovnicima takve zemlje od muslimana je obaveza da se odreknu i osude ubjeđenja nevjernika i zablude, a ako ne onda je potrebno odseliti se (napustiti tu zemlju).
--------
4. tema
Obaveza borbe protiv mušrika sve dok ne bude samo Allahova vjera
Borba protiv mušrika je obavezna sve dok se ne ostave širka, i dok svoja djela ne usmjere iskreno Allahu, i dok se ne pokore Njegovim propisima. Ali, ako odbiju propise ili neke od njih, onda će se borba voditi protiv njih po konsenzusu. Zbog toga su vjerovjesnik i ashabi isukali svoje sablje u borbi protiv mušrika. Što znači da će se borba naći gdje god da se širk pojavi, i sve dok ne bude samo Allahova vjera, a robovi će se pridržavati Allahove čvrste vjere, slijedit će samo Njegov, pravi put.
-----
Borba protiv mušrika je obavezna sve dok se ne pokaju od širka i pređu na tevhid, i dok se ne budu pridržavali vjerskih propisa islama. A ako to odbiju, ili nešto od toga, protiv njih će se povesti borba.

---------
Navedeno ukazuje na dio problema. Treba pročitati cijelu knjigu pa shvatiti cjelinu "wehabijske ideologije".
Last edited by bogumil-8 on 04/01/2010 11:26, edited 5 times in total.
zlafa

#469 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Ne bih se slozio sa cinjenicom da je vecina tih ljudi neuka naprotiv, na kraju nas Resul s.a.w.s. je bio ne pismen, sto nam kaze da nie uvjet da bi bio musliman taj da zavrsis milion skola i to. Pa nasa nane su bile neuke a po meni su bile jaci ucenjaci od mnogih danas, jer su znale sta se smije a sta ne smije. ( barem moja nana jeste Allah da joj olaksa put ka Njemu ). Druga stvar boldirana je i to da se selefizam ili vehabizam kako ko voli podijeli isto tako na jako puno frakcija i ne moze se selefizmu pripisati da oni nekoga nazivaju kjafirom(osim nekim skupinama medzu njima) jer njima je jako dobro poznat hadis Poslanika s.a.w.s. kada neko nekog nazove kjafirom u tom slucaju jedan od te dvojice je kjafir. ( hadis je sahih, samo sam ga ja nisam rekao tacnim redosljedom nego samo poentu ko zeli donijet cu mu dokaz i knjige kojima moze naci ) Ne znam koliko si imao prilike sjediti sa tim ljudima strancima pa da mozes tako pricati, ja ih hvala Allahu znam dosta, od onih koji su medzu nama ( zivima) jos uvjek do onih koji su kod Allaha. I nisam moj brate vidio takve ljude kakve ih ti prikazujes. Ne moze se reci da tu nie bilo svega al svako ko je bar malo sjeo sa ljudima tim mogao je vidjeti i blagost i sabur i vjeruj mi ahlak.
madner

#470 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Pa jesu li neuki ili nisu neuki?
Ili su neuki ali su dobili "pravu" literaturu?
:D
zlafa

#471 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote: u pitanju su dvije lokacije u BiH ,u pitanju je bliza sredina mojih prjatelja,o detaljima ne zelim pricati,jer ce naravno,biti deklarisano kao lazna informacija
To je tvoja licna stvar, al ako je opet neko kao pojedinac nesto uradio ne moze se pripisati skupini :)
black

#472 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by black »

NIN wrote:
mrle wrote:Sto se tice citanja knjiga...Bolje je procitati jedno djelo, akaidski ispravno, nego metar knjiga, prepunih zabluda, kojima vas truju i zaglupljuju na FIN-u i slicnim ustanovama...
Bas me zanima koliko u Bosni ima ljudi da dijele ovakvo misljenje...
ima sigurno podosta, dosta ih ima koji uopce i ne pricaju, sute i rade, i ne bih se bash slozio sa tim da FIN zaglupljuje, ima tu jako dobrih profesora poput Hafizovica, Karica, Silajdzica...no kao sto vidim ovde se otislo skroz van okvira teme
zlafa

#473 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

madner wrote:Pa jesu li neuki ili nisu neuki?
Ili su neuki ali su dobili "pravu" literaturu?
:D
Ja znam licno ljude koji su zavrsili doktorat iz prirodnih nauka :) i toliko o neukosti. A nasa zemlja je opcenito neuka pa pogledaj te sta nam radi turbofilk samo :)
senadin

#474 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by senadin »

Hajde da se svi pogledamo u oči: Kada se u 600 godina dugoj istoriji Islama u ovoj zemlji pojavilo ovakvo nešto što je uzdrmalo čitavu zajednicu muslimana u BiH? Kada se tokom tog perioda pojavilo nešto slično što podriva kompletnu tradiciju ovašnjih muslimana? Evo spomenuću i najbanalniji primjer: Pojam tekfira nije se u džemaatima u Bosni pojavljivao do pojave vehabija. Ogroman broj muslimana nije nikada ni čuo za taj pojam, izuzev onih koji su se na znanstven način bavili Islamom. Ali sa pojavom vehabija ovaj termin je zauzeo svoje mjesto gotovo u svakodnevnom govoru. Naime ovdašnji musliman nikada nije nazivao kjafirom, mušrikom i sl. nekog muslimana, ali vehabije su zaista prešli granicu nazivajući tim imenima čak i autoritete koji su svojim životom i djelom ostavili dubok trag u tradiciji i učenjima Islama. Činjenica je, a to se ne može negirati da je u Bosni posijano sjeme smutnje dijelom svjesno, a dijelom nesvjesno. Svjesno - od strane onih koji su došli iz arapskih zemalja sa svojom interpretacijom islama, a nesvjesno od strane onih koji su to prihvatili nemajući pojma o tome kakvi su ideološko-politički ciljevi onih koji su mentori vehabizma. Područja djelovanja vehabijskih ideologa su oni ljudi koji su neuki po pitanju Islama. Ne želim zaista nikoga vrijeđati, ali pogledajmo naše okruženje i vidjećemo jasno gdje je ta devijantna ideja naišla na prijem i dobrodošlicu. Ogromna većiha tih ljudi su zaista neuki ljudi po pitanju Islama, oni u čijim kućama se prije rata nije praktikovao islamski način života. Oni se nisu posvetili sebi i odgoju svoje duše, nego su se odmah počeli uplitati u teška fikhska i akaidska pitanja. Ne želim poreći ni iskrenost tih ljudi u tome da upoznaju svoju vjeru i iskreno prihvate sve ono što im se kaže. Neke od takvih sam i lično upoznao, ali oni se u džemaatima koji podržavaju vehabizam nisu zadržali dugo, i onog trenutka kada su o svojoj vjeri saznali i nešto više odmah su napuštali prijašnje gledanje na Islam i muslimane. Vehabizam u Bosni nije samo pitanje neurednih brada i kratkih pantalona, to je samo spoljašnji i simboličan izraz jednog duhovnog stanja, jednog shvatanja Islama u vremenu u kojem živimo. To je pitanje kojim se trebala pozabaviti IZ, ali to nije učinila na vrijeme i na adekvatan način, iz određenih razloga. Otuda su pojedinci, uviđajući kakva je opasnost vehabizam, sami odlučili da nešto kažu i napišu o toj zaista opasnoj pojavi.
Pa pogledajmo islamski svijet, i vidjećemo talibane, bombaše samoubice koji ubijaju nedužnu djecu, žene, starce... Zar je to Islam? Ko može opravdati ta gnusna djela? Ne možemo negirati da se takve stvari dešavaju baš tamo gdje je vehabizam posijao svoje sjeme.
Ako bi smo vehabizmom označili jedan način shvatanja Islama, onda bi smo korijene vehabizma našli još u doba Hz. Pejgambera s.a.v.s. Uporište za svoj stav nalazim u jednom Hadisi Šerifu koji se nalazi u oba "Sahiha" (Buhari i Muslim), a prenose ga Ebu Hurejre r.a. i Ebu Se'id el-Hudrija r.a.:
"Poslaniče, dijeli pravedno, jer nisi bio pravedan!? Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, reče: 'Jedan sam od propalih - ako ja ne budem bio pravedan! Teško tebi, ko će onda biti pravedan, ako je ne budem pravedan!?' Omer, r.a., reče: Dozvoli mi da mu odrubim glavu! Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, reče: Nemoj ga! Iz kičme ovog čovjeka će izaći ljudi koji će biti boljeg namaza od vašeg, i boljeg posta od vašeg, i noću će klanjati više od vas; Kur'an će čitati – ali im srca neće dosezati! Ispadaće iz vjere kao što strijela probada svoju metu."
Naime, i vehabije se uporno trude pokazati gorljivim u slijeđenju Sunneta Hz. Pejgambera s.a.v.s., a ni svjesni nisu koliko svojom suštinom (duhovnim stanjem) oponiraju tome. Kada neki musliman doživi i trun ljubavi i blizine prema svom voljenom Hz. Perjgamberu s.a.v.s.- takvom čovjeku ne pada na um, recimo kritika učenja Mevluda što je lijep običaj u islamskoj tradiciji,a što vehabije tako žestoko napadaju.
Pametnu čovjeku dovoljan je išaret (aluzija)!
BHF_Manijak

#475 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

mrle wrote:

Hajd sto napadose vehabije,prave podjele ionako nas podjeljenih,sad jos ne valja ni FIN,mederse itd itd :-? :roll: :lol: E moji ljudi,nije vam lahko...Jah eto,ogromno zlo se na FIN-u krije,literatura im je haos losa a inace su zatvrovani zabludjelim idejama!! :zzzz:
A sto se tice Pejgabmera,ne vidim nista lose u tome sto je "jedan od profesora" rekao da bi nosio odjelo i kravtu,aludirajuci na to da bi Poslanik se uklopio u danasnje vrijeme ovakvko kakvo jeste a ne bi bilo obrnuto da islam kroji prema vremenu u kojem nije,no eto tebi to zapara usi kao da je rekao neuzubillah da bi nad Poslanikom bila izvrsena inkvizicija... :-? To tebi smetaju odjelo i kravata ili ljudi proislamski orjentisani ali koji doticnu odoru nose?! :roll:
Locked