darago mi vidjeti da ste svi presli na "njihovu" stranu......crveno-crno....Fair Life wrote:novel wrote:@fair, ajd malo bolje pogledaj Suljinu sliku.....vidi police iza![]()
koga vidis?????
Debili nisu prihvatili promjene...
-
Frankyee
jeza u ledja wrote:Namjere Dodika - jasno i glasno kaze - ne volim BiH, hocu RS. Da li se u tome razlikuje od ijednog politicara iz RS, ne?branimir_s wrote:Primjer 3.
Kurvanjski savez sa tzv. SNSD-om (Ja bih za BiH navijao samo u slučaju da igra protiv Turske...)
I on da ima čiste namjere? I on da me vodi u Evropu?
Covjek nije opterecen prosloscu, ako nista to mu je veliki poen. 99% sadasnjih politicara u RS su na neki nacin imali ucesca ili u SDS ili u ratu. Dodik je u vrijeme najzescih sukoba bio opozicija SDS-u, kad je takvih bilo vrlo vrlo malo. To ne znaci da on voli BiH, vec da ne bi vodio vojsku u divljacki pohod i genocid, kao sto je radila SDS. Kad je prvi put dosao na vlast 1998 prvi je optuzio SDS-ovce za ratne zlocine, za to je trebalo hrabrosti.
Sada kad je ponovo na vlasti poceo je raskinkavati korumpiranu i teroristicku vlast u RS. Tek sad izlazi na vidjelo koliko je tamo kriticno stanje, uvezane su podrska Karadzicu, narkomafija, policija, upravni odbori i politicari, u jednom uzasnom stanju. To sto on ne voli BiH me ne zanima, on nece sprovoditi fasisticku politiku SDS-a i to je jedino sto je sada bitno. Covjek je pragmaticar i zanima ga socijalno stanje vise nego nacionalizam, to je ono sto je uvijek na kraju bitno za obicne ljude. To je ono po cemu je njegova stranka slicna SDPu i zato ja tu koaliciju svakako podravam. Raduje me to sto ce drzavna vlast sve vise jacati u odnosu na entitetsku i sto ce na tom nivou SDP imati manju potrebu za eventualnim koaliranjem sa SDA, naravno...treba pricekati izborne rezultate.
Mnogo grijesis po pitanju Dodika. One je za veliku srbiju isto onoliko koliko i Karadzic, samo sto je Dodik malo pametniji i shvata da puskom se vise se ne moze. Da moze Dodik bi bio gori or Arkana.
By the way on nije bio u SDS-u 92 zboj jednog jednostavnog razloga a to je novac. Dodik je prije rata imao jednu privatnu firmu u mjestu Laktasi pored Banjaluke i tu je zakuhao sa jednim visoko uvazenim clanom SDS-a jer ga je nategao za nekih 500.000 ondasnjih DM. Radili su neki posao u vezi nekih masina i izvoza u Rusiju ili slicno a Dodik mu digo pare pa je zbog toga put u SDS mu bio zatvoren. I dan danas Dodik je duzan mnogim Srbima i Bosnjacima za pare sto je ukro preko te firme. Takode da znas Dodik je imao jako velike uloge u placki mnogih uglednih familija iz BL za vrijeme rata.
Dobro razmisli na primjer zasto Dodik zeli da sacuva kontrolu nad policijom. Nema tu nikakvog obracuna sa bandama jer je to sve namjesteno za stampu. Dodik zeli da pokrije svoje pljacke i krade i na sve pozicije stavlja svoje ljude.
-
klif
Da li je moguce s takvim ljudima praviti drzavu?jeza u ledja wrote: Namjere Dodika - jasno i glasno kaze - ne volim BiH, hocu RS. Da li se u tome razlikuje od ijednog politicara iz RS, ne?
...99% sadasnjih politicara u RS su na neki nacin imali ucesca ili u SDS ili u ratu.
- jeza u ledja
Isjecak iz Dana, 2002 godina
Porijeklom iz dobrostojeće seoske kuće u Aleksandrovcu kod Laktaša, zbog čega se često neopravdano nalazio na meti podsmijeha političkih protivnika (jednu njegovu pobjedu na takmičenju mladih traktorista iskoristili su da ga kompromituju kao političara koji bolje upravlja traktorom nego vladom), Dodik (1959) diplomirao je početkom 80--ih na političkim naukama u Beogradu. Jedan njegov kolega sa studija, a danas poznati beogradski novinar, tvrdi da Dodik u historiji tamošnjih studentskih domova drži neformalni rekord u dužini sjedenja u domskoj čitaonici.
Samo neku godinu poslije studija kao mladi komunistički aktivista postaje visoki funkcioner Općine Laktaši. Koristeći se pogodnostima zakonskih rupa, tamo je uspio u vrijeme zrelog socijalizma da napravi poreski raj za privatne firme. Ubrzo Laktaši postaju općina sa više registrovanih privatnih firmi nego domaćinstava, što je preporodilo općinski budžet. Sa aurom perspektivnog političara koji je reformisao socijalizam na lokalnom nivou i uspješnog privatnika koji proizvodi i prodaje namještaj, ulazi u stranku Ante Markovića, uvjeren da ekonomija može biti rješenje problema raspada Jugoslavije. Sa reformistima 1990. ulazi u parlament BiH i sve do početka rata stoji u opoziciji nacionalnim strankama.
Ali, uskoro prelazi u srpsku skupštinu, koju ne napušta ni kada se poslije početka rata našao u Beogradu zajedno sa svojim političkim mentorom Nenadom Kecmanovićem. U ratnoj Skupštini RS-a Dodik često glasa protiv, osim kada glasa za mirovne planove koje tih godina nudi međunarodna zajednica. Ali tada ostali glasaju protiv. Oni, međutim, koji misle da je to mala stvar, varaju se: nositi tih godina oreol izdajnika na Palama nije bilo malo.
Ono, međutim, što za svog mandata nikada nije uspio, a što je bilo važnije i od ljepljive supstance koju su lučili njegovi premijerski prsti, odnosilo se na pravila igre. Dodik u RS-u nije učinio ništa na promjeni shvatanja rata, zločina, odnosa prema BiH. Iako je otvoreno pitanje koliko je mogao da sam učini na toj stvari, ostaje da je vrlo brzo shvatio da se izbori u RS-u dobijaju patriotskom pričom. Ali ta stolica bila je odavno zauzeta: eto zašto je Dodik sve izbore na kojima se pojavio izgubio, čak i one na kojima je postao premijer, pa i one u septembru 1998, kada je zadržao mjesto prvog čovjeka vlade sa samo osam svojih poslanika u parlamentu.
Predizborni patriotizam Dodika, međutim, nikada nije napuštao, čak ni sada, kada su se, pored SDS-a, u igru vratili i Poplašenovi radikali i kada se Ivanić pokazao mnogo uspješnijim Srbinom nego ekonomskim reformatorom. "Čujem da me u Sarajevu kvalifikuju kao nacionalistu. Ja i ne krijem da sam umjereni srpski nacionalista, ali ne smatram da je to nešto loše", kaže Dodik ovih dana.
A svoj pragmatični nacionalizam objašnjava na sljedeći način: "Pošto 99 odsto ljudi želi Republiku Srpsku, i ja moram da se borim za nju. Ako neko udari na moju svetinju - meni Bosna i Hercegovina ne predstavlja svetinju, ali mi predstavlja Republika Srpska - zašto bih ja uvažavao njegovu svetinju?! U namjeri da se ukinu entiteti u BiH vidim želju za dominacijom. Ja ne želim da iko dominira. Ni Srbi u RS-u, a ni Bošnjaci u BiH."
- dizZaster
citat;jeza u ledja wrote:
Namjere Dodika - jasno i glasno kaze - ne volim BiH, hocu RS. Da li se u tome razlikuje od ijednog politicara iz RS, ne?
Covjek nije opterecen prosloscu, ako nista to mu je veliki poen. 99% sadasnjih politicara u RS su na neki nacin imali ucesca ili u SDS ili u ratu. Dodik je u vrijeme najzescih sukoba bio opozicija SDS-u, kad je takvih bilo vrlo vrlo malo. To ne znaci da on voli BiH, vec da ne bi vodio vojsku u divljacki pohod i genocid, kao sto je radila SDS. Kad je prvi put dosao na vlast 1998 prvi je optuzio SDS-ovce za ratne zlocine, za to je trebalo hrabrosti.
RANG LISTA: Nosioci najsjajnijeg Karadžićevog odličja, Ordena Republike Srpske sa ogrlicom, „koji se dodjeljuje najistaknutijim ličnostima za stvaranje RS-a“ su patrijarh srpski Pavle i pokojni Slobodan Milošević. Odmah iza njih, Ordenom Republike Srpske sa lentom odlikovani su ratni zločinac Biljana Plavšić, haški pritvorenik Momčilo Krajišnik, te bliski Karadžićevi saradnici pokojni Nikola Koljević i psihijatar Jovan Rašković, ako ga se još neko sjeća - predsjednik samozvane Srpske Krajine u Hrvatskoj. Na prijedlog Momčila Krajišnika i drugih poslanika, Narodna skupština RS-a odlikovala je i Radovana Karadžića sa Ordenom Republike Srpske sa lentom.
Sljedeće odličje je Orden Nemanjića. Taj orden se dodjeljuje za istaknute vojničke podvige. Izuzetno, i gradanskim licima „zbog posebnog doprinosa u organizovanju i vođenju odbrane srpskog naroda i države“. Među dobitnicima tog ratnog Karadžićevog priznanja, medijski su atraktivni aktuelni premijer Republike Srpske, socijaldemokrata Milorad Dodik, i bivši crnogorski predsjednik Momir Bulatović. Tu je i bivši premijer RS-a Rajko Kasagić, te Radoslav Brđanin osuđen u Hagu na 32 godine zatvora za genocid, pomaganje u genocidu, zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teška kršenja Ženevskih konvencija.
Istim ordenom čašćen je Miroslav Vještica, predsjednik SDS-a za Bosansku Krupu, osumnjičeni za ratne zločine nad civilima, te profesor filozofije Aleksa Buha. Ordenom Njemanića može se pohvaliti i Dragan Kalinić, Karadžićev nasljednik na mjesto predsjednika SDS-a, Vojo Kuprešanin, predsjednik tzv. Autonomne regije Krajina, ministar pravde RS-a Milan Trbojević inače svjedok Srbije i Crne Gore na suđenju u Hagu gdje je BiH tužila SCG za genocid. Interesantno: od osam svjedoka SCG u tom predmetu šestorica su dobitnici Karadžićevog ordena. Pored Trbojevića i Kasagića to su Vitomir Popović, vjerovali ili ne, aktuelni ombudsmen za ljudska prava BiH, književnik Miroslav Toholj, Dragan Davidović aktuelni direktor Radio-televizije Republike Srpske, prof. Vladimir Lukić.
preneseno iz Monitora 04.05.06.
ultranacionalista M. Dodik je poslušnik ratnog zločinca R.Karadžića.
- jeza u ledja
Kad je dodjeljen taj orden?
Ko ga dodjeljuje? Narodna skupstina rs?
Dodik nije mogao dobiti priznanje od Karadzica nikako.
- jeza u ledja
Evo pronadjoh i ja taj clanak iz Monitora....(prije toga se satra trazeci kome je sve dodjeljeno odlikovanje, ali nije ni cudo sto to ne mogu naci...)
Pise na pocetku:
) dosao do tog spiska da mi je samo znati...
Pise na pocetku:
Kako li je potpisnik tih redova - Seki Radoncic (valjda poznata novinarska porodicaJedan od najbolje skrivanih dokumenata u Republici Srpskoj svakako je lista dobitnika ordena Radovana Karadžića.
- Vodenjak
I Dani su to objavili...jeza u ledja wrote:Kad je dodjeljen taj orden?
Nemanjici Sljedeci orden je Orden Nemanjica. Osnovan je, piše u Zakonu, u jednom redu, nosi se oko vrata
i ima svoju ordensku zvijezdu. Orden se dodjeljuje jedinicama i pripadnicima oružanih snaga Republike Srpske
za istaknute vojnicke podvige u oružanoj borbi. Izuzetno se može dodijeliti i gradanskim licima zbog posebnog
doprinosa u organizovanju i vodenju odbrane srpskog naroda i države.
-
pisko
Obzirom da ne vidjeh primjedbu na onu parlamentarnu matematiku, nužan zaključak je da ste se složili sa proračunom, jer kad je račun tačan tu nema komentara, već samom kimanje glavom – da ne kažem mahanje repićem.
I šta sad, šta imate reći na sve one Lagumdžijine bljuvotine o Šešeljevim radikalima...
I šta sad, šta imate reći na sve one Lagumdžijine bljuvotine o Šešeljevim radikalima...
- Vodenjak
A jes´ ti to im´o neki post ovdje @pisko?pisko wrote:Obzirom da ne vidjeh primjedbu na onu parlamentarnu matematiku, nužan zaključak je da ste se složili sa proračunom, jer kad je račun tačan tu nema komentara, već samom kimanje glavom – da ne kažem mahanje repićem.
-
dzida
EH EVO ZA ONE KOJI SU ZA USVAJANJEAMANDMANA NA USTAV JASAN ODGOVOR U DOBRONAMJERNOSTI MEDJUNARODNE ZAJEDNICE I OVIH NASIH "VODJA". PROCITAJTE PODEBLJANO.
Datum: 07.05.2006
Zoran Živković, bivši premijer Srbije
R. Čengić
Zoran Živković: Koštunica neće uhapsiti Mladića do 11. maja
Haški optuženik Ratko Mladić neće biti uhapšen do 11. maja ove godine, kako je najavio predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, tvrdi Zoran Živković, bivši premijer Srbije.
On smatra da je sasvim prirodna stvar da se Crna Gora odvoji od Srbije, jer već odavno nemaju zajedničkih elemenata koje treba da ima državna zajednica. Ističe da je nezavisnost Kosova neminovnost, te da to treba otvoreno priznati građanima Srbije. Ističe da ni Srbija, ni Republika Srpska nisu u situaciji da postavljaju uslove, zbog čega su bespredmetne političke trgovine na relaciji RS - Kosovo.
Iako više nije među živima, Živković tvrdi da "Srbijom vlada duh Slobodana Miloševića, jer je na vlasti Vojislav Koštunica za kog glasaju Miloševićevi ljudi".
NN: EU je prekinula pregovore sa Srbijom zbog nehapšenja haškog optuženika Ratka Mladića. Kakve su moguće refleksije na Srbiju zbog neizvršavanje obaveza prema međunarodnoj zajednici?
ŽIVKOVIĆ: I ranije sam izjavljivao da je očekivanje da Koštunica uhapsi Mladića bilo naivno očekivanje. To je čovek koji je štitio i Radeta Markovića i Acu Tomića, bivše šefove tajnih službi i Jedinice za specijalne operacije, koja je u jednom momentu pokušala državni udar, a pojedinci iz te jedinice su i ubili premijera Đinđića. Njegova obećanja da će ispuniti obaveze prema Tribunalu došla su nekoliko godina posle izjave da je "Tribunal poslednja rupa na svirali" i "najneinteresantnija tema od koje dobija napad u želucu" i ko god je očekivao da će se to, ipak, desiti pogrešio je. Sam Koštunica je rekao da bi bilo lepo da se Mladić preda i ja se slažem da bi to bilo lepo, ali bilo bi lepo i da nađemo naftu negde oko Niša, rudnik zlata oko Beograda i da izađemo na Mediteran negde oko Požarevca, te da svi budemo visoki oko dva metra i imamo crnu kosu i plave oči, ali to nije moguće i može da bude želja neozbiljnih ljudi, ali ne i ozbiljna politika.
NN: Kako onda komentarišete izjavu da će Mladić biti uhapšen do 10. ili 11. maja?
ŽIVKOVIĆ: Voleo bih da mi neko kaže zašto 10. ili 11. maja, a ne 7. maja. Da li on to dolazi od negde ili je na odmoru, pa se čeka da bude uhapšen? Vlada Vojislava Koštunice je pre neki dan rekla da ne zna gde je Mladić, a onda da je znala gde je bio od 2002. do 2005. godine. Uhvaćeni su u laži: ili lažu da znaju gde je bio do 2005. godine ili sada lažu da ne znaju gde je. Pohapšeni su mnogi Mladićevi navodni saradnici, a onda je jedan ministar privrede, iako ne znam šta ministar privrede ima da se bavi tim stvarima, rekao da je sada teže uhapsiti Mladića jer je sam, jer nema saradnike. Pa, što ste ih hapsili? Hajde vratite ih onda, ako je to lakše. Mladić je, nažalost, simbol jednog lošeg vremena i ne ulazeći u njegovu krivicu on mora da završi u Hagu, pa da tamo dokaže da je nevin ili da se dokaže njegova krivica. Za to postoji više razloga: međunarodna obaveza Srbije, domaći zakon, ali i moralna obaveza koja je postojala i u moje vreme, ali ja objektivno nisam imao nikakvu informaciju gde se on nalazi.
NN: Šta očekujete od referenduma u Crnoj Gori?
ŽIVKOVIĆ: Mislim da je bolje i za obe države ove državne zajednice da Crna Gora bude nezavisna. To nije rasturanje nikakve čvrste države, jer one nemaju nikakvu stvarnu kohezionu moć. Nemaju jedinstveni budžet, a mnoge zajedničke institucije su kompromitovane: sud ne radi ništa, Skupština zaseda dva puta godišnje, Vlada je imala više afera nego sednica, iako mnogo manje nego Koštuničina vlada. Zato u odvajanju ja ne vidim ništa tragično. To jesu dva bratska naroda, ali ja sa svojim bratom ne živim u istoj sobi, niti znam nekoga ko živi sa bratom u istoj sobi, nego žive u zasebnim sobama ili u kućama, ali to ne znači da se svađaju ili da se ne vole i da treba da ratuju, nego je to jedan normalan život. Crna Gora je u zajednicu sa Srbijom ušla pre 80 godina, a to nije večnost, obe su postojale mnogo duže kao posebne države, pa su se posle ujedinile i očigledno da ta država nije mogla da preživi sva istorijska iskušenja. Objektivno sve države bivše Jugoslavije su bile nezavisne od ustavnih amandmana iz 1974. godine, kada su sve dobile sve državne atribute, osim spoljne politike i vojske. Samo jedna partija i Tito su to držali zajedno. Da je tada bio višestranački sistem sve bi se raspalo za dve godine.
NN: Sve je izvjesnija nezavisnost Kosova. Da li bi to moglo imati krupne posljedice na situaciju u Srbiji?
ŽIVKOVIĆ: To je već svima jasno, samo što se političari dele na one koji to hoće da kažu građanima Srbije i na one koji misle da je slatka laž bolja nego istina kakvog god ukusa bila. Srpska vlast i političari nisu učinili ništa da poboljšaju poziciju Srbije u tom odnosu i nerealno je očekivati da Kosovo ostane deo Srbije na način kao što je to bilo 1999. godine. Koji je drugi način? Široka ili visoka autonomija bi se danas ili sutra pretvorila u nezavisnost i zbog toga treba ići na neko rešenje koje nije prijatno, ali je konačno. Ja sam zastupao tezu o podeli Kosova jer mislim da je tamo nemoguć multietnički život jer ga nikada nije ni bilo. Tamo su Albanci i Srbi uvek živeli jedni pored drugih, a nikada jedni s drugima. Svako je imao svoje selo, svoju kafanu, svoju stranu ulice za korzo i hajde da se više ne igramo eksperimenta sa živim ljudima i da ih ne teramo da posle ubijanja i toliko krvi žive zajedno jer to nije moguće. Hajde da donesemo jedno rešenje koje je moderno, koje spasava živote i otvara perspektivu svih građana na Kosovu.
NN: Kako Vi gledate na tezu da je SAD u okviru pregovora o ustavnim promjenama u BiH pristala na entitetsko glasanje da bi jačanjem RS odobrovoljila Srbiju da pristane na nezavisnost Kosova?
ŽIVKOVIĆ: Vrlo površno pratim dešavanja u BiH i RS, ali to je nešto o čemu je moglo da se govori ranije, a sada niti Srbija, niti RS nisu u poziciji da postavljaju nove teme za diskusiju.
NN: Koliko Srbijom i sada upravlja duh Slobodana Miloševića?
ŽIVKOVIĆ: Naravno da upravlja, jer za Koštunicu glasaju Baki Anđelković, Ivica Dačić i ostali Miloševićevi kadrovi, a kada mu oni izmaknu podršku, Koštunica pada. Vlada Srbije je Vlada koju podržava partija pokojnog Miloševića.[/b]
Datum: 07.05.2006
Zoran Živković, bivši premijer Srbije
R. Čengić
Zoran Živković: Koštunica neće uhapsiti Mladića do 11. maja
Haški optuženik Ratko Mladić neće biti uhapšen do 11. maja ove godine, kako je najavio predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, tvrdi Zoran Živković, bivši premijer Srbije.
On smatra da je sasvim prirodna stvar da se Crna Gora odvoji od Srbije, jer već odavno nemaju zajedničkih elemenata koje treba da ima državna zajednica. Ističe da je nezavisnost Kosova neminovnost, te da to treba otvoreno priznati građanima Srbije. Ističe da ni Srbija, ni Republika Srpska nisu u situaciji da postavljaju uslove, zbog čega su bespredmetne političke trgovine na relaciji RS - Kosovo.
Iako više nije među živima, Živković tvrdi da "Srbijom vlada duh Slobodana Miloševića, jer je na vlasti Vojislav Koštunica za kog glasaju Miloševićevi ljudi".
NN: EU je prekinula pregovore sa Srbijom zbog nehapšenja haškog optuženika Ratka Mladića. Kakve su moguće refleksije na Srbiju zbog neizvršavanje obaveza prema međunarodnoj zajednici?
ŽIVKOVIĆ: I ranije sam izjavljivao da je očekivanje da Koštunica uhapsi Mladića bilo naivno očekivanje. To je čovek koji je štitio i Radeta Markovića i Acu Tomića, bivše šefove tajnih službi i Jedinice za specijalne operacije, koja je u jednom momentu pokušala državni udar, a pojedinci iz te jedinice su i ubili premijera Đinđića. Njegova obećanja da će ispuniti obaveze prema Tribunalu došla su nekoliko godina posle izjave da je "Tribunal poslednja rupa na svirali" i "najneinteresantnija tema od koje dobija napad u želucu" i ko god je očekivao da će se to, ipak, desiti pogrešio je. Sam Koštunica je rekao da bi bilo lepo da se Mladić preda i ja se slažem da bi to bilo lepo, ali bilo bi lepo i da nađemo naftu negde oko Niša, rudnik zlata oko Beograda i da izađemo na Mediteran negde oko Požarevca, te da svi budemo visoki oko dva metra i imamo crnu kosu i plave oči, ali to nije moguće i može da bude želja neozbiljnih ljudi, ali ne i ozbiljna politika.
NN: Kako onda komentarišete izjavu da će Mladić biti uhapšen do 10. ili 11. maja?
ŽIVKOVIĆ: Voleo bih da mi neko kaže zašto 10. ili 11. maja, a ne 7. maja. Da li on to dolazi od negde ili je na odmoru, pa se čeka da bude uhapšen? Vlada Vojislava Koštunice je pre neki dan rekla da ne zna gde je Mladić, a onda da je znala gde je bio od 2002. do 2005. godine. Uhvaćeni su u laži: ili lažu da znaju gde je bio do 2005. godine ili sada lažu da ne znaju gde je. Pohapšeni su mnogi Mladićevi navodni saradnici, a onda je jedan ministar privrede, iako ne znam šta ministar privrede ima da se bavi tim stvarima, rekao da je sada teže uhapsiti Mladića jer je sam, jer nema saradnike. Pa, što ste ih hapsili? Hajde vratite ih onda, ako je to lakše. Mladić je, nažalost, simbol jednog lošeg vremena i ne ulazeći u njegovu krivicu on mora da završi u Hagu, pa da tamo dokaže da je nevin ili da se dokaže njegova krivica. Za to postoji više razloga: međunarodna obaveza Srbije, domaći zakon, ali i moralna obaveza koja je postojala i u moje vreme, ali ja objektivno nisam imao nikakvu informaciju gde se on nalazi.
NN: Šta očekujete od referenduma u Crnoj Gori?
ŽIVKOVIĆ: Mislim da je bolje i za obe države ove državne zajednice da Crna Gora bude nezavisna. To nije rasturanje nikakve čvrste države, jer one nemaju nikakvu stvarnu kohezionu moć. Nemaju jedinstveni budžet, a mnoge zajedničke institucije su kompromitovane: sud ne radi ništa, Skupština zaseda dva puta godišnje, Vlada je imala više afera nego sednica, iako mnogo manje nego Koštuničina vlada. Zato u odvajanju ja ne vidim ništa tragično. To jesu dva bratska naroda, ali ja sa svojim bratom ne živim u istoj sobi, niti znam nekoga ko živi sa bratom u istoj sobi, nego žive u zasebnim sobama ili u kućama, ali to ne znači da se svađaju ili da se ne vole i da treba da ratuju, nego je to jedan normalan život. Crna Gora je u zajednicu sa Srbijom ušla pre 80 godina, a to nije večnost, obe su postojale mnogo duže kao posebne države, pa su se posle ujedinile i očigledno da ta država nije mogla da preživi sva istorijska iskušenja. Objektivno sve države bivše Jugoslavije su bile nezavisne od ustavnih amandmana iz 1974. godine, kada su sve dobile sve državne atribute, osim spoljne politike i vojske. Samo jedna partija i Tito su to držali zajedno. Da je tada bio višestranački sistem sve bi se raspalo za dve godine.
NN: Sve je izvjesnija nezavisnost Kosova. Da li bi to moglo imati krupne posljedice na situaciju u Srbiji?
ŽIVKOVIĆ: To je već svima jasno, samo što se političari dele na one koji to hoće da kažu građanima Srbije i na one koji misle da je slatka laž bolja nego istina kakvog god ukusa bila. Srpska vlast i političari nisu učinili ništa da poboljšaju poziciju Srbije u tom odnosu i nerealno je očekivati da Kosovo ostane deo Srbije na način kao što je to bilo 1999. godine. Koji je drugi način? Široka ili visoka autonomija bi se danas ili sutra pretvorila u nezavisnost i zbog toga treba ići na neko rešenje koje nije prijatno, ali je konačno. Ja sam zastupao tezu o podeli Kosova jer mislim da je tamo nemoguć multietnički život jer ga nikada nije ni bilo. Tamo su Albanci i Srbi uvek živeli jedni pored drugih, a nikada jedni s drugima. Svako je imao svoje selo, svoju kafanu, svoju stranu ulice za korzo i hajde da se više ne igramo eksperimenta sa živim ljudima i da ih ne teramo da posle ubijanja i toliko krvi žive zajedno jer to nije moguće. Hajde da donesemo jedno rešenje koje je moderno, koje spasava živote i otvara perspektivu svih građana na Kosovu.
NN: Kako Vi gledate na tezu da je SAD u okviru pregovora o ustavnim promjenama u BiH pristala na entitetsko glasanje da bi jačanjem RS odobrovoljila Srbiju da pristane na nezavisnost Kosova?
ŽIVKOVIĆ: Vrlo površno pratim dešavanja u BiH i RS, ali to je nešto o čemu je moglo da se govori ranije, a sada niti Srbija, niti RS nisu u poziciji da postavljaju nove teme za diskusiju.
NN: Koliko Srbijom i sada upravlja duh Slobodana Miloševića?
ŽIVKOVIĆ: Naravno da upravlja, jer za Koštunicu glasaju Baki Anđelković, Ivica Dačić i ostali Miloševićevi kadrovi, a kada mu oni izmaknu podršku, Koštunica pada. Vlada Srbije je Vlada koju podržava partija pokojnog Miloševića.[/b]
-
novel
sve je isto samo njega....NN: Koliko Srbijom i sada upravlja duh Slobodana Miloševića?
ŽIVKOVIĆ: Naravno da upravlja, jer za Koštunicu glasaju Baki Anđelković, Ivica Dačić i ostali Miloševićevi kadrovi, a kada mu oni izmaknu podršku, Koštunica pada. Vlada Srbije je Vlada koju podržava partija pokojnog Miloševića
Nastavak reformi tek nakon oktobarskih izbora
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
-
Hadzi-Murat
Totalna glupost.jeza u ledja wrote:
Dodik je jedini srpski politicar iz BiH koji je svjedocio u korist dva sada vec osudjena ratna zlocinca.
Prvi je Biljana Plavsic s kojom je bio u koaliciji...
Drugi je cuveni Radoslav Brdjanin koji je na velikom skupu u Banja Luci javno pozivao Srbe da ubijaju Bosnjake...
Dodikov stranacki kolega, Simic, je najpoznatiji advokat srpskih ratnih zlocinaca u Haagu, i btw zgrce velike pare....
Takodjer, Dodikova desna ruka od Drvara, Nikola Spiric koji je svojim "poslovnikom" blokirao sve moguce i nemoguce zakone u Parlamentu BiH pocevsi od tablica i licnih karti, pa do zastave i himne, je bivsi SDS-ovac.
...Dodik nije socijaldemokrata, nego nacional-socijalista, a znamo sta je to...
Nema nikakvih razlika izmedju politicara u RS-u, oni se bore za ono sto su oteli od BiH, a oteli su genocidom pola drzave...njihov jedinstveni nastup u ustavnim promjenama dovoljno je rekao...
-
Cleen
Evo je proslo neko vrijeme od neusvajanja ustavnih promjena. I sta se promijenilo ??? Pa naravno, NISTA. A zasto, pa zato sto te promijene i nisu donosile NISTA.
Velike cestitke poslanicima koji su glasali protiv, jer su pokazali da znaju razmisljati svojom glavom i da znaju procitati bjelosvjetske podvale. A svi oni koji nisu shvatili sustinu ovog odbijanja, shvatit ce je jednog lijepog dana. Naravno pod uslovom da budu knjige citali i ucili, sto ce reci napredovali. Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujem.
Velike cestitke poslanicima koji su glasali protiv, jer su pokazali da znaju razmisljati svojom glavom i da znaju procitati bjelosvjetske podvale. A svi oni koji nisu shvatili sustinu ovog odbijanja, shvatit ce je jednog lijepog dana. Naravno pod uslovom da budu knjige citali i ucili, sto ce reci napredovali. Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujem.
-
senada
Ja znam jedno - samo DEBILI su od tih ISTITIH DEBILA mogli i pomisliti a ne jos i ocekivati od ISTIH tih DEBILA nekakve
kao pa promjene... priznajem ja sam oduvijek od ovih istih iz naslova DEBILA ocekivala UVIJEK ISTO - SVE VEC VIDJENO ili samo JOS DALEEEEEEKO GORE - zato sam se CVRSTO opredijelila za NOVO IME U POLITICI i za NOVU STRANKU - sa starim DEBILIMA nikada nisam bila niti cu biti - mislim na BH "elitu" tj. na "demokrate90" - (SDA&SBiH&HDZ&SDS) sa novim malignim priraslicama.
-
AjvazDedo
Frankyee wrote:jeza u ledja wrote:Namjere Dodika - jasno i glasno kaze - ne volim BiH, hocu RS. Da li se u tome razlikuje od ijednog politicara iz RS, ne?branimir_s wrote:Primjer 3.
Kurvanjski savez sa tzv. SNSD-om (Ja bih za BiH navijao samo u slučaju da igra protiv Turske...)
I on da ima čiste namjere? I on da me vodi u Evropu?
Sada kad je ponovo na vlasti poceo je raskinkavati korumpiranu i teroristicku vlast u RS. Tek sad izlazi na vidjelo koliko je tamo kriticno stanje, uvezane su podrska Karadzicu, narkomafija, policija, upravni odbori i politicari, u jednom uzasnom stanju. To sto on ne voli BiH me ne zanima, on nece sprovoditi fasisticku politiku SDS-a i to je jedino sto je sada bitno. Covjek je pragmaticar i zanima ga socijalno stanje vise nego nacionalizam, to je ono sto je uvijek na kraju bitno za obicne ljude. To je ono po cemu je njegova stranka slicna SDPu i zato ja tu koaliciju svakako podravam. Raduje me to sto ce drzavna vlast sve vise jacati u odnosu na entitetsku i sto ce na tom nivou SDP imati manju potrebu za eventualnim koaliranjem sa SDA, naravno...treba pricekati izborne rezultate.
"Sljedeće odličje je Orden Nemanjića. Taj orden se dodjeljuje za istaknute vojničke podvige. Izuzetno, i gradanskim licima „zbog posebnog doprinosa u organizovanju i vođenju odbrane srpskog naroda i države“. Među dobitnicima tog ratnog Karadžićevog priznanja, medijski su atraktivni aktuelni premijer Republike Srpske, socijaldemokrata Milorad Dodik, i bivši crnogorski predsjednik Momir Bulatović. Tu je i bivši premijer RS-a Rajko Kasagić, te Radoslav Brđanin osuđen u Hagu na 32 godine zatvora za genocid, pomaganje u genocidu, zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teška kršenja Ženevskih konvencija.
http://www.monitor.cg.yu/broj/str_08.html
Dodik je g*vno profitersko!
-
joker
Ali je najzanimljivije od svega sto su se zagovornici ovakvih "promjena" uhvatili za jednog radikala Blagojevica (cetnika), a tamo za ustav glasalo tuce SDS-ovaca i ostalih (koji kao nisu cetnici, nego su za zajednistvo i bratstvo i jedinstvo sa Bosnjacima i Hrvatima i jaku BiH). I jos je uz to Zilic KOSovac, a kao ovi naprijed spomenuti nisu.
Ja stvarno ne znam sta su to zamjene teza...
Od 28 zastupnika iz Federacije, koliko ih je glasalo ZA amandmane?
Da probamo okrenuti loptu i prebaciti je u drugu polovicu, pa da utvrdimo ko je imao vecinu i gdje. Uz osvjedocene prijatelje i borce za Bosnu i Hercegovinu (jedinstvenu, multietnicku, jaku...) iz RS-a (SDS, PDP, SNSD...) i NEKI zastupnici iz FBiH (SDA, HDZ, SDP-koje li ironije) su bili ZA ovakve amandmane, pa je to vecina zastupnika.
Pa ako pricamo o dogovoru i kompromisu svih, ocito je da je vecina zastupnika iz Federacije smatrala da ovo nije dobro po BiH.
Sad da ne ulazimo u ono da je bilo kupljenih glasova ZA. Jer ko je imao interesa i moci "kupovati" glasove (obecanjima, ustupcima i sl.) vec Meklheni i njegovi. Ovi koji su glasali PROTIV nisu mogli ni od koga dobiti ili traziti bilo sta.
Na kraju...

Ja stvarno ne znam sta su to zamjene teza...
Od 28 zastupnika iz Federacije, koliko ih je glasalo ZA amandmane?
Da probamo okrenuti loptu i prebaciti je u drugu polovicu, pa da utvrdimo ko je imao vecinu i gdje. Uz osvjedocene prijatelje i borce za Bosnu i Hercegovinu (jedinstvenu, multietnicku, jaku...) iz RS-a (SDS, PDP, SNSD...) i NEKI zastupnici iz FBiH (SDA, HDZ, SDP-koje li ironije) su bili ZA ovakve amandmane, pa je to vecina zastupnika.
Pa ako pricamo o dogovoru i kompromisu svih, ocito je da je vecina zastupnika iz Federacije smatrala da ovo nije dobro po BiH.
Sad da ne ulazimo u ono da je bilo kupljenih glasova ZA. Jer ko je imao interesa i moci "kupovati" glasove (obecanjima, ustupcima i sl.) vec Meklheni i njegovi. Ovi koji su glasali PROTIV nisu mogli ni od koga dobiti ili traziti bilo sta.
Na kraju...
-
joker
I SDP spada u ovu "elitu" o kojoj govoris i u "demokrate90" (prije toga su bili drugovi demokrate-komunisti), ali ih mogu prepoznati i u ovim "novim malignim priraslicama" SDA i HDZ-a.senada wrote:Ja znam jedno - samo DEBILI su od tih ISTITIH DEBILA mogli i pomisliti a ne jos i ocekivati od ISTIH tih DEBILA nekakvekao pa promjene... priznajem ja sam oduvijek od ovih istih iz naslova DEBILA ocekivala UVIJEK ISTO - SVE VEC VIDJENO ili samo JOS DALEEEEEEKO GORE - zato sam se CVRSTO opredijelila za NOVO IME U POLITICI i za NOVU STRANKU - sa starim DEBILIMA nikada nisam bila niti cu biti - mislim na BH "elitu" tj. na "demokrate90" - (SDA&SBiH&HDZ&SDS) sa novim malignim priraslicama.
A upravo SDA, SDP, HDZ i SDS o kojima govoris nisu medju "debilima" koji su glasali PROTIV... I ocito da si njihov istomisljenik.
Ne daj nam Boze da nam oni mijenjaju bilo sta pa ni ustav, jer da je po njihovom imali bi nacio torove jos 50 godina, sa tim "novim malignim priraslicama"...
-
novel
Mislim da je pocetkom 90tih veliki broj bosanaca/bosnjaka "navijalo" da u Srbiji na vlast dode Seselj......Ali je najzanimljivije od svega sto su se zagovornici ovakvih "promjena" uhvatili za jednog radikala Blagojevica (cetnika), a tamo za ustav glasalo tuce SDS-ovaca i ostalih (koji kao nisu cetnici,
Dodik je trenutno "najjaci" BiH politicar, ti gledaj kud se magla vija....Dodik je g*vno profitersko!
-
Hadzi-Murat
Nisi u toku ocigledno. Sad je SDA&HDZ&SDS&SDP...senada wrote:...zato sam se CVRSTO opredijelila za NOVO IME U POLITICI i za NOVU STRANKU - sa starim DEBILIMA nikada nisam bila niti cu biti - mislim na BH "elitu" tj. na "demokrate90" - (SDA&SBiH&HDZ&SDS) sa novim malignim priraslicama.
- jeza u ledja
Ocigledno ti nije jasno sta znaci biti svjedok ili advokat.Hadzi-Murat wrote:Totalna glupost.jeza u ledja wrote:
Dodik je jedini srpski politicar iz BiH koji je svjedocio u korist dva sada vec osudjena ratna zlocinca.
Prvi je Biljana Plavsic s kojom je bio u koaliciji...
Drugi je cuveni Radoslav Brdjanin koji je na velikom skupu u Banja Luci javno pozivao Srbe da ubijaju Bosnjake...
Dodikov stranacki kolega, Simic, je najpoznatiji advokat srpskih ratnih zlocinaca u Haagu, i btw zgrce velike pare....
Takodjer, Dodikova desna ruka od Drvara, Nikola Spiric koji je svojim "poslovnikom" blokirao sve moguce i nemoguce zakone u Parlamentu BiH pocevsi od tablica i licnih karti, pa do zastave i himne, je bivsi SDS-ovac.
...Dodik nije socijaldemokrata, nego nacional-socijalista, a znamo sta je to...
Nema nikakvih razlika izmedju politicara u RS-u, oni se bore za ono sto su oteli od BiH, a oteli su genocidom pola drzave...njihov jedinstveni nastup u ustavnim promjenama dovoljno je rekao...
A Krstan Simic je odlican politicar.
Za Spirica se slazem....
S obzirom da mislis da su svi politicari u RS nacisti toplo predlazem pusku i tenk za rjesavanje tog problema, i tebi i ostalima koji tako misle, pa pravac Banja Luka.