Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hrasno38 wrote:Da je na celu muzeja Semir a ne nesposobni ljudi siguran sam da bi taj muzej blistao ali tesko je nauciti koristiti e-mail a da ne govorim o menadzerskim sposobnostima.
To je sigurno. Osmanagic je veoma sposoban manager i businessman.
I da su htjeli udružiti snage, odnosno svoje stručno znanje sa Semirovim sposobnostima, do jeseni bi započeli radovi na renoviranju Zemaljskog muzeja. A ne ovako apriori odbacivati bilo kakvu drugu mogućnost.
Trebali su se priključiti Fondaciji kao institucija, i praktično nadgledati radove na istraživanju arheološkog lokaliteta, bez nepotrbnog dramatizovanja. "Mi smo tu da pružimo stručnu pomoć. Mi kao naučnici nećemo prejudicirati moguće rezultate istraživanja. Ne želimo špekulisati o tome ko je i zašto postavio ove kamene blokove dok ne dobijemo konkretnije rezultate" itd. Ovakvim izjavama ne bi ugrozili obraz naučnika, a okoristili bi se eventualnim pronalaskom.
hrasno38 wrote:
Diplome ne potenciram ja nego vi koji kazete da Osmanagic nije arheolog i nema reference za to a eto vi ih ko imate. na zalost kao sto je rekao Ciciban zar smo morali cekati jednog Osmanagica iz Amerike da bi vidjeli sta se krije ispod Visocice. Neko mora ili da budem precizniji neko je trebao i da je to bio bilo ko drugi pa i sam Imamovic ja bi bio na njegovoj strani jer uvijek cu biti na strani ljudi koji teorije i znanja hoce da dokazu svojim radom. Evo otjerajte Osmanagica a natjerajte Imamovica i kompaniju da nastave istrazivanja ali pod obavezno im se pridruzite ti, Ludost, Propast, Znanje i jos nekoliko pojedinaca i ja cu 100% biti na vasoj strani jer cete svojim radom dokazati da u "Dolini Kraljeva" nesto ima ili nesto nema. Do pojave Osmanagica za mene licno je to bilo brdo piramidalnog oblika, zaraslo u rastinje sa velikom predpostavkom da bi dozivjelo da postane prasuma s obzirom na entuzijazam nasih arheologa.
Hakeri znaju cuda napraviti, zar ne?
To sto pojma nemas o istoriji svoje zemlje je iskljucivo tvoj problem.
O Visocici tj. o starom gradu Visoki, prije pojave Osmanagica i Piramide, mozes procitati dosta ovdje (mada sam cijeli tekst postirao prije svega sat vremena, ali koga je to jos briga ...) http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=2409
Prenj, sto se ti malo vise ne angazujes da narod ne gleda sapunice i da prestane ici po tim turbofolk budalestinama.
Jer sramota je da se 50% ulaznica za neku kvalitetnu ozbiljnu muziku mora podijeliti, a tamo neka Jelena puni. kako tebe nije stid da se pored takvih problema bavis benignim Semirom.
Ciciban, evo samo da još malo potkrijepim moj prethodni post, jer otkako mi je Black zaprijetio banom, trudim se da sve svoje tvrdnje iznesem argumentirano i bez vrijeđanja. To je, valjda, dijalog.
Murat Sabanovic je nedavno na staru temu o piramidi stavio ovaj jako zanimljiv link: http://www.cin.ba/Stories/P2_Culture/?cid=400,2,1. Na njemu se može ne samo pročitati zanimljivih informacija koje bacaju jedno novo svjetlo na odnos između visočkog regionalnog i nacionalnog muzeja u Sarajevu, nego vidjeti i sljedeća fotografija jedne ture arheoloških iskopavanja na Okolištu kod Visokog iz prethodne godine. To iskopavanje je zajednički projekt Zemaljskog muzeja i Njemačkog arheološkog instituta ( http://www.dainst.org/index_930_de.html ). Na slici se jasno vidi čitava metodologija jednog ozbiljnog arheološkog iskopavanja - da sad ne idem u detalje (ako treba, to mogu posebno, čisto da se vide razlike između ovog i Osmanagićevog kopanja...).
E, sad pitam - zašto Visočaci od ovog nisu napravili turizam? Jel to ovaj lokalitet nije toliko bitan - najvažnije neolitsko nalazište u Evropi? Jesu li RTV Visoko i ostale medijske adrese slale svoje novinare svakog dana da prate događanja? Jesu li naši političari tamo išli da dadnu podršku tom istraživanju i podignu interes? Jesu li naši privatni poduzetnici to iskoristili kao priliku da patriotski ulože u kulturnu baštinu svoje zemlje? itd...
Tu je fotografija s Okolista, kao link, da ne opterećuje thread:
Slazem se sa Cicibanom....serija autogolova....Semir, ni kriv ni duzan, pobjedjuje jos jedan duel...sto naravno nije dokaz da piramida postoji ....ali daje siroj javnosti uvid u to o kakvim se tipovima radi u glavnom stabu antipiramidista.
previse puta ponavljali rijec ubleha, tako da su i sami postali ubleha.............idu okolo ko zombiji i samo ponavljaju ubleha, ubleha....ubleha...
ludost wrote:
E, sad pitam - zašto Visočaci od ovog nisu napravili turizam? Jel to ovaj lokalitet nije toliko bitan - najvažnije neolitsko nalazište u Evropi? Jesu li RTV Visoko i ostale medijske adrese slale svoje novinare svakog dana da prate događanja? Jesu li naši političari tamo išli da dadnu podršku tom istraživanju i podignu interes? Jesu li naši privatni poduzetnici to iskoristili kao priliku da patriotski ulože u kulturnu baštinu svoje zemlje? itd...
ludost wrote:E, sad pitam - za¹to Visoèaci od ovog nisu napravili turizam? Jel to ovaj lokalitet nije toliko bitan - najva¾nije neolitsko nalazi¹te u Evropi? Jesu li RTV Visoko i ostale medijske adrese slale svoje novinare svakog dana da prate dogaðanja? Jesu li na¹i politièari tamo i¹li da dadnu podr¹ku tom istra¾ivanju i podignu interes? Jesu li na¹i privatni poduzetnici to iskoristili kao priliku da patriotski ulo¾e u kulturnu ba¹tinu svoje zemlje? itd...
upitas se ko je bio PR i koliko konferencija za stampu sazvao, da li mu je bio cilj da animira ljude.
Najlakse se cuditi zasto "grozni Visocaci" nisu i tada napravili .....
hrasno38 wrote:
Diplome ne potenciram ja nego vi koji kazete da Osmanagic nije arheolog i nema reference za to a eto vi ih ko imate. na zalost kao sto je rekao Ciciban zar smo morali cekati jednog Osmanagica iz Amerike da bi vidjeli sta se krije ispod Visocice. Neko mora ili da budem precizniji neko je trebao i da je to bio bilo ko drugi pa i sam Imamovic ja bi bio na njegovoj strani jer uvijek cu biti na strani ljudi koji teorije i znanja hoce da dokazu svojim radom. Evo otjerajte Osmanagica a natjerajte Imamovica i kompaniju da nastave istrazivanja ali pod obavezno im se pridruzite ti, Ludost, Propast, Znanje i jos nekoliko pojedinaca i ja cu 100% biti na vasoj strani jer cete svojim radom dokazati da u "Dolini Kraljeva" nesto ima ili nesto nema. Do pojave Osmanagica za mene licno je to bilo brdo piramidalnog oblika, zaraslo u rastinje sa velikom predpostavkom da bi dozivjelo da postane prasuma s obzirom na entuzijazam nasih arheologa.
Hakeri znaju cuda napraviti, zar ne?
To sto pojma nemas o istoriji svoje zemlje je iskljucivo tvoj problem.
O Visocici tj. o starom gradu Visoki, prije pojave Osmanagica i Piramide, mozes procitati dosta ovdje (mada sam cijeli tekst postirao prije svega sat vremena, ali koga je to jos briga ...) http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=2409
Jesi ti uporan nema sta. Napisao mi je i Zlatko Hurtic da nece biti poskupljenja nakon PDV-a pa sta bi u praksi? Daj bolan nemoj se samo hvatati slova na papiru i sta je ko napisao jer da su radili posteno i kako treba ova tema ne bi ni nastala. Citava je drzava (ako drzave uopste ima) u nekoj stvari radi pametovanja i palamudjenja upravo takvih kakvi su potpisnici peticije i sad ti meni ko nesto dokazujes sa ovim linkom. I lijepo su ti napisali na tom linku sto mi ga saljes, ta ista komisija, da je sve zapusteno, zaraslo i neznam ti sta i tako je stanje i zateceno sa dolaskom Osmanagica, tri godine poslije. Pusti vise supljiranja "nisam ovdje dosao da dajem argumente" jer da ih imas sa osmjehom na licu bi razbacao po studiju. Tako isto pametuju i za autoput i za sve ostalo u ovoj drzavi i zato jesmo gdje jesmo samo zato sto misle da su najpametniji oni koji sjede u foteljama.
Sarafcina wrote:upitas se ko je bio PR i koliko konferencija za stampu sazvao, da li mu je bio cilj da animira ljude.
Okej. Do sad su za sve bili krivi foteljaši iz Sarajeva, što ništa nisu radili, jel tako? E sad vidimo da su radili, ali da to nikog iz Visokog nije zanimalo ni pišljivog boba. Hajde da vidimo ko će sad biti kriv?
Vjerovatno su foteljaši iz Sarajeva krivi što nisu išli od kuće do kuće po Visokom i ljudima govorili da im se u komšiluku istražuje najvažniji neolitski lokalitet u Evropi?
Da li stvarno misliš da je to dobra životna strategija - sjediti začepljenih očiju i ušiju, i čekati da ti neko drugi nešto donese, ili se možda i sam nekad zainteresirati za nešto što se događa u tvojoj okolini?
ludost wrote:
Tu je fotografija s Okolista, kao link, da ne opterećuje thread:
Koga jos interesuje nekakvo istrazivanje kojem su sanse jadne, bilo da zakljuci da smo u necemu najbolji, najveci, najstariji, ... ukratko grandiozni, bilo da postane druga zlatna koka medjugorska.
Pun je Zemaljski muzej takvih bezvrijednih gluposti ... kome jos toga treba.
Cuda nama trebaju, cuda ...
Last edited by Prenj on 25/04/2006 14:40, edited 1 time in total.
ludost wrote:
Da li stvarno misliš da je to dobra životna strategija - sjediti začepljenih očiju i ušiju, i čekati da ti neko drugi nešto donese, ili se možda i sam nekad zainteresirati za nešto što se događa u tvojoj okolini?
O tome se cijelo vrijeme i govori kad se spominje gospoda iz Zemaljskog
semir mi se cini (ne samo u ovoj emisiji) ko da je na nekim sedativima.. samo crta, nema uzbudjenja..
dr. lovrenovic me se dojmio ko pijacar, kome je neki konkurent oborio stand negdje na buvljaku, i sad njemu ko vokri.. nije ni cudo sto onakvim ljudiima niko ne odobrava nikakva sredstva.. bahato, s visine, puno sujete, itd..
ludost wrote:E, sad pitam - zašto Visočaci od ovog nisu napravili turizam? Jel to ovaj lokalitet nije toliko bitan - najvažnije neolitsko nalazište u Evropi? Jesu li RTV Visoko i ostale medijske adrese slale svoje novinare svakog dana da prate događanja? Jesu li naši političari tamo išli da dadnu podršku tom istraživanju i podignu interes? Jesu li naši privatni poduzetnici to iskoristili kao priliku da patriotski ulože u kulturnu baštinu svoje zemlje? itd...
upitas se ko je bio PR i koliko konferencija za stampu sazvao, da li mu je bio cilj da animira ljude.
Molim još samo da se ovdje primjeti kako se nekom u usta trpa ovo "grozni Visočaci". Ni u jednom mom postu takvo nešto ne piše. Možda bi moderator trebao upozoriti na ovakva podmetanja i podizanja tenzija na temi.
meni jedino nije jasno otkud ovolika mržnja i animozitet spram onoga što osmanagić radi? mislim, niko mi nije do sada uspio ponuditi niti jedan valjan razlog (propast je pokusao da mi objasni kako je prica o piramidama odvaraca paznju ljudima koji bi se, da nije osmanagica, osvrnuli oko sebe, vidjeli u kakvim govnima zivimo, podigli revoluciju i promijenili stanje - sve skupa prilicno djetinjasto objasnjenje, moram kazati).
lovrenovic je sinoc demonstrirao svu ljigavost navodnih zastitnika bosanske kulturne bastine, koji sjede i pisu ogavna saopstenja u kojima osmanagica optuzuju da ustvari provodi politiku 'muslimanskih gospodara rata', saopstenja koja rasirenih ruku docekaju publikacije poput 'the art' a oni se potom pozivaju na pisanje tih publikacija kao na krunski dokaz da je osmanagic ublehas. pozivaju se sami na sebe!
umjesto da traze da nadgledaju citav proces, da paze da osmanagic ne osteti nesto od silnog arheoloskog bogatstva tog podrucja, ali i da guraju iskopavanje koje je konacno pokrenulo stvari sa mrtve tacke po tom pitanju u nasoj zemlji (u toj prici uopste nije bitno ima li piramide ili nema), oni bljuju jed i seru se po citavom projektu ali paze da ostanu dovoljno blizu kako bi mogli uskociti u voz ako bi, neki slucajem, od citave price nesto bilo (lovrenovic: ' ja, gospodine osmanagicu, jos uvijek nisam dio vaseg projekta.').
moze pricati ko sta hoce, ali na svijetu nema pogani k'o u bosni.
Sarafcina wrote:upitas se ko je bio PR i koliko konferencija za stampu sazvao, da li mu je bio cilj da animira ljude.
Okej. Do sad su za sve bili krivi fotelja¹i iz Sarajeva, ¹to ni¹ta nisu radili, jel tako? E sad vidimo da su radili, ali da to nikog iz Visokog nije zanimalo ni pi¹ljivog boba. Hajde da vidimo ko æe sad biti kriv?
Vjerovatno su fotelja¹i iz Sarajeva krivi ¹to nisu i¹li od kuæe do kuæe po Visokom i ljudima govorili da im se u kom¹iluku istra¾uje najva¾niji neolitski lokalitet u Evropi?
Da li stvarno misli¹ da je to dobra ¾ivotna strategija - sjediti zaèepljenih oèiju i u¹iju, i èekati da ti neko drugi ne¹to donese, ili se mo¾da i sam nekad zainteresirati za ne¹to ¹to se dogaða u tvojoj okolini?
eeee ba , ne znam zasto gledas crno/bijelo...
meni nikada ne bi na pamet palo da od svog posla pravim medijsku kampanju. Isto tako to nije palo ni nekome iz Muzeja...to je OK.
Ali ne vidim sta imam pizditi ako to uradi neko drugi...
Meni je samo smijesno to prebacivanje "krivice" na narodni kolektivitet (Visocaci). Svako radi za sebe i radi ono u cemu se nalazi. U Visokom je piramida dobra zajebancija prodaju suvenire, dodje im raje da vide budalestinu, popiju kafu... sta je tu lose?
Okej. Do sad su za sve bili krivi foteljaši iz Sarajeva, što ništa nisu radili, jel tako? E sad vidimo da su radili, ali da to nikog iz Visokog nije zanimalo ni pišljivog boba. Hajde da vidimo ko će sad biti kriv?
Vjerovatno su foteljaši iz Sarajeva krivi što nisu išli od kuće do kuće po Visokom i ljudima govorili da im se u komšiluku istražuje najvažniji neolitski lokalitet u Evropi?
Da li ti ikada prepoznas samoga sebe u svom pisanju ti si meni king svih kingova hebo sema
ludost wrote:
Nije ih zanimalo jer nisu ni znali je je promocija istrazivanja bila 0 (nula). Neka se ugledaju na fondaciju kako se radi promocija.
ludost wrote:
Promocija se ne mora vrsiti od kuce do kuce postoje mnoge naprednije metode
ludost wrote:
Ljudi su bas zainteresirani za dogadjanja, to je jedan od razloga odlicne promcije fondacije
ludost wrote:
O tome se cijelo vrijeme i govori kad se spominje gospoda iz Zemaljskog
Seljak_cojek, predlažem da malo bolje pročitaš gornje postove. U njima se objašnjava kako su gospoda iz Zemaljskog muzeja s Njemačkim arheološkim institutom napravila projekt iskopavanja Okolišta kod Visokog - jednog od najznačajnijih neolitskih lokaliteta u Evropi - ali da nikome u Visokom to nije bilo interesantno da to poprati na bilo koji način.
Sarafcina wrote:
eeee ba , ne znam zasto gledas crno/bijelo...
meni nikada ne bi na pamet palo da od svog posla pravim medijsku kampanju. Isto tako to nije palo ni nekome iz Muzeja...to je OK. Ali ne vidim sta imam pizditi ako to uradi neko drugi...
Meni je samo smijesno to prebacivanje "krivice" na narodni kolektivitet (Visocaci). Svako radi za sebe i radi ono u cemu se nalazi. U Visokom je piramida dobra zajebancija prodaju suvenire, dodje im raje da vide budalestinu, popiju kafu... sta je tu lose?
Ako bi bio ljubazan da nam nadjes neki slican primjer u ostatku svijeta, gdje je za inicijalno arheolosko istrazivanje osnovana Fondacija, sa stotinama clanova, komitetima i potkomitetima, ...
korto_malteze wrote:meni jedino nije jasno otkud ovolika mržnja i animozitet spram onoga što osmanagić radi? mislim, niko mi nije do sada uspio ponuditi niti jedan valjan razlog (propast je pokusao da mi objasni kako je prica o piramidama odvaraca paznju ljudima koji bi se, da nije osmanagica, osvrnuli oko sebe, vidjeli u kakvim govnima zivimo, podigli revoluciju i promijenili stanje - sve skupa prilicno djetinjasto objasnjenje, moram kazati).
lovrenovic je sinoc demonstrirao svu ljigavost navodnih zastitnika bosanske kulturne bastine, koji sjede i pisu ogavna saopstenja u kojima osmanagica optuzuju da ustvari provodi politiku 'muslimanskih gospodara rata', saopstenja koja rasirenih ruku docekaju publikacije poput 'the art' a oni se potom pozivaju na pisanje tih publikacija kao na krunski dokaz da je osmanagic ublehas. pozivaju se sami na sebe!
umjesto da traze da nadgledaju citav proces, da paze da osmanagic ne osteti nesto od silnog arheoloskog bogatstva tog podrucja, ali i da guraju iskopavanje koje je konacno pokrenulo stvari sa mrtve tacke po tom pitanju u nasoj zemlji (u toj prici uopste nije bitno ima li piramide ili nema), oni bljuju jed i seru se po citavom projektu ali paze da ostanu dovoljno blizu kako bi mogli uskociti u voz ako bi, neki slucajem, od citave price nesto bilo (lovrenovic: ' ja, gospodine osmanagicu, jos uvijek nisam dio vaseg projekta.').
moze pricati ko sta hoce, ali na svijetu nema pogani k'o u bosni.
Bez ikakve lazne skromnosti mogu reci da sam se jedno vrijeme bavio ...tako nekim stvarima koje su bi se mogle nazvati naucnim radom...daleko od arheologije koliko je to uopste moguce...bavio sam se tehnickim naukama al nekad davno ...odavno se vise ne ubrajam u taj krug ljudi. to sto tu bezvrijednu sitnicu uopste spominjem je zbog toga sto mi nekako potpuno strano odsustvo znatizelje kod profesora i univerzitetske oligarhije u Sarajevu.
Eto situacija je takva da svima vec postaje jasno da tu nekakvih kamenih blokova ima ... u direktnom prijenosu vodeci profesor (svake hvale vrijedan potez) posteno priznaje da ne bi znao objasniti o cemu bi se tu moglo raditi. I nogdje ni trunke volje da se zainteresuje u smislu ....u stilu: daj da u vrazju majku vidimo sta je to kog vraga. Eto nije piramida jer to pise u naucnim radovima...Eto ...Semir je prolupao ima vec 10-15 godina ....ali nesto ipak jest pa da , sa oprostenjem na izrazu, sprca rak - raka... Kao naucni radnik ...covjek bi trebao biti znatizeljan ako nista drugo....Dubravko to ocito nije...zasto ... e to je vec sasvim druga prica