Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#451 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
animals wrote:
Nije lijepo ono sto je lijepo, vec ono sto je meni lijepo...
:lol:
Znam. Taj svoj stav si mi već dokazao.

Btw. Ja se nisam petljao u tvoj svjetonazor, već ti u moj, tako da ne osjećam ni mrvu krivice za ovo što sam ti napisao. :oops:
Oprosteno ti je..
Samo mi reci jedno..
jesi li uvijek bio takav ili si to postao utjecajem Arapa u ratu.
Nisam tražio oprost, nizi očekivao izvinjenje, mada bi ovo drugo bilo za očekivati da si shvatio.
Vidim da nisi, pa idemo dalje.
Ja nikad nisam krio način na koji sam spoznao i ušao u vjeru. Prvog arapa sam upoznao tek poslije 2-3 godine prakticiranja vjere, a to bi bilo 4-5 godina poslije prvog "sudara s Bogom", tako da ti ta insinuacija neće proći. Ja nisam ni selefija, ni vehabija, čak sam veliki njihov kritičar.
Najiskreniji odgovor bi bio da su me u vjeru privukli Hrvati. Ne katolici, već Hrvati, koji su me obilježili i natjerali da se počnem raspitivati i izučavati vjeru. Iako to nije bio jedini razlog. Desio se sklop više empirijskih iskustava od kojih, jednostavno, nisam mogao pobjeći, već sam bio prinuđen potražiti odgovore.
I sam sam ih našao. Da ne praviš opet nekakve kvazikonstrukcije da sam išao kod nekog hodže ili šejha po odgovore. Odgovore sam tražio i, hvala Bogu, našao čitajući.
Connaisseur Karlin

#452 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Da li ti mozes razumjeti da nenosenje hidzba moze biti rezultat drugacijih misljenja osim tvojih postavljenih 95% u tvom hipotetickom istrazivanju?
Zene ne nose hidzab jer ga ne dozivljavaju svojim religisjkim identitetom,nisu tako odrasle,i nemaju potrebu da ga nose; ne nose ga jer nije udobno nositi maramu,isto ako sto nije ugodno imati obucu cijeli dan, i sl. Uvijek se spominje ta hrabrost,ama o kakvoj hrabrosti pises? Ta ista hrabrost je nametnuta zenama jer je marama ispolitizirana upravo od strane muslimana. Mnoge zene jednsotavno ne zele da nosenjem marame budu identificirane kao muslianke. malo je muslimana msukaraca koje ces prepoznati na ulici kao muslimana,i vecina danasnjih muskaraca muslimana nisu osjetili potrebu da pocnu nostiti nesto specificno da ih svako prepozna. Zasto muskarci u Evropi,rodjeni i dorasli,npr. Bosanjci sebe ne zele identificirati odjevanjem i kapicom na glavi kao muslianima? ;-) Ne moras mi dogvoriti,jer znam da nemate hrabrosti,ali znate zenama nametati ideju kako su hrabre :D Licemjernost na djelu.
Razumijem ja šta ti pokušavaš da kažeš, ali ti ne možeš da razumiješ da neko iz ljubavi prema Bogu nosi tu maramu. Ograničena si svojim mišljenjem.
To što neko ne želi da se identifikuje kroz nošenje marame je lični stav i problem. Niko, zbog nečijeg ličnog stava, neće promijeniti vjerski propis, ili izbaciti dio iz Kur'ana samo zato, da bi se neko mogao identifikovati kao muslimanka, bez da stavi maramu na glavu.
Niti je bilo ko prisiljen da se identifikuje kao musliman ili muslimanka.
Ne znam zašto uopšte imaš potrebu da praviš komparaciju sa muškarcima, ali razumijem tvoje feminističke frustracije, iz kojih proističe većina tvojih postova.
Ne razumijes ili jednostavno,opet,razumijems pogresno,ili ne zelis priznati.

Nosenje marame kao rezultat ljubavi prema Bogu je naucena emocija,istrenirana takodjer,a nametnuta kao vjerksi propis i religijska idelogija koje nema podrsku u religijiskim zapisima,vec u tradicijama starih kutlura i obicaja. Uprorno pises da zene nisu prisiljene,a istovremeno podlvacis da je vjerksi propis iz Kurana! Mnoge zene jesu pristale da nose hidzab jer je iskljucivo vjerski propis ili zakon,inace ne bi ni nosile maramu kao dio religijskog idnetieta! Da li ti mozes razumjeti da je nosenje dijela garderobe ,obiljezenog kao religijska obaveza ,a vlro prepoznatvljiva u svijetu prilicno neobicno pravilo.Zamisli da ti nosis na glavi nesto sto je tipicno za msukarca muslimana,i da se u javnosti automatski identifirciras kao musliman. Da li je normalno svoju religijsku orijetnaciju isticati dijelom odjece? Naravno da su zene sa hidzabom svakodenvna meta pogleda,pa tako je i sa svim drugim pripadnicima religija koji nose nesto specificno za njihovu religiju ili sektu!
ABH017

#453 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:Provala stoljeca..
Iz ljubavi prema Bogu nosi maramu. :D
pa sto je ti ne nosis, sta je sa tvojom ljubavi :D
:
Stoljeća? Ma hajde?
Ne misliš li da se ti provaljuješ za tisućljeće, time što izvrćeš teze?
Ako ti ne možeš da shvatiš ljubav, ne znači da ona ne postoji.
Ja za ljubav Bogu radim ono što on traži od mene, ili ono za šta mislim da će On biti zadovoljan sa mnom.
Valjda tako razmišlja i muslimanka koja nosi hidžab.
Nemaš potrebe da svoju nesposobnost da shvatiš, pripisuješ kao tuđi grijeh ili licemjerstvo.
animals

#454 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

[quote="ABH017"]

Nije mi jasno ovo sa Hrvatima..
animals

#455 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

ABH017 wrote:
:
Stoljeća? Ma hajde?
Ja za ljubav Bogu radim ono što on traži od mene, ili ono za šta mislim da će On biti zadovoljan sa mnom.
Nemaš potrebe da svoju nesposobnost da shvatiš, pripisuješ kao tuđi grijeh ili licemjerstvo.
Poenta svega do sada..
za ono sto ti mislis da on trazi od tebe..
ti mislis.
ABH017

#456 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Da li ti mozes razumjeti da nenosenje hidzba moze biti rezultat drugacijih misljenja osim tvojih postavljenih 95% u tvom hipotetickom istrazivanju?
Zene ne nose hidzab jer ga ne dozivljavaju svojim religisjkim identitetom,nisu tako odrasle,i nemaju potrebu da ga nose; ne nose ga jer nije udobno nositi maramu,isto ako sto nije ugodno imati obucu cijeli dan, i sl. Uvijek se spominje ta hrabrost,ama o kakvoj hrabrosti pises? Ta ista hrabrost je nametnuta zenama jer je marama ispolitizirana upravo od strane muslimana. Mnoge zene jednsotavno ne zele da nosenjem marame budu identificirane kao muslianke. malo je muslimana msukaraca koje ces prepoznati na ulici kao muslimana,i vecina danasnjih muskaraca muslimana nisu osjetili potrebu da pocnu nostiti nesto specificno da ih svako prepozna. Zasto muskarci u Evropi,rodjeni i dorasli,npr. Bosanjci sebe ne zele identificirati odjevanjem i kapicom na glavi kao muslianima? ;-) Ne moras mi dogvoriti,jer znam da nemate hrabrosti,ali znate zenama nametati ideju kako su hrabre :D Licemjernost na djelu.
Razumijem ja šta ti pokušavaš da kažeš, ali ti ne možeš da razumiješ da neko iz ljubavi prema Bogu nosi tu maramu. Ograničena si svojim mišljenjem.
To što neko ne želi da se identifikuje kroz nošenje marame je lični stav i problem. Niko, zbog nečijeg ličnog stava, neće promijeniti vjerski propis, ili izbaciti dio iz Kur'ana samo zato, da bi se neko mogao identifikovati kao muslimanka, bez da stavi maramu na glavu.
Niti je bilo ko prisiljen da se identifikuje kao musliman ili muslimanka.
Ne znam zašto uopšte imaš potrebu da praviš komparaciju sa muškarcima, ali razumijem tvoje feminističke frustracije, iz kojih proističe većina tvojih postova.
Ne razumijes ili jednostavno,opet,razumijems pogresno,ili ne zelis priznati.

Nosenje marame kao rezultat ljubavi prema Bogu je naucena emocija,istrenirana takodjer,a nametnuta kao vjerksi propis i religijska idelogija koje nema podrsku u religijiskim zapisima,vec u tradicijama starih kutlura i obicaja. Uprorno pises da zene nisu prisiljene,a istovremeno podlvacis da je vjerksi propis iz Kurana! Mnoge zene jesu pristale da nose hidzab jer je iskljucivo vjerski propis ili zakon,inace ne bi ni nosile maramu kao dio religijskog idnetieta! Da li ti mozes razumjeti da je nosenje dijela garderobe ,obiljezenog kao religijska obaveza ,a vlro prepoznatvljiva u svijetu prilicno neobicno pravilo.Zamisli da ti nosis na glavi nesto sto je tipicno za msukarca muslimana,i da se u javnosti automatski identifirciras kao musliman. Da li je normalno svoju religijsku orijetnaciju isticati dijelom odjece? Naravno da su zene sa hidzabom svakodenvna meta pogleda,pa tako je i sa svim drugim pripadnicima religija koji nose nesto specificno za njihovu religiju ili sektu!
Koje stare kulture i običaji?
Arapska kultura i običaji, u kojima se rodio Muhammed a.s.? Pa bio prognan jer je propovijedao nešto, što se kosi sa tim istim običajima i kulturom?
Probaj da shvatiš da ona muslimanka, koja vjeruje u Boga (ne ona koja samo hoće da se identifikuje sa religijskom skupinom), nema smetnju da nosi hidžab ili da ga ne nosi, ali ni ne osuđuje taj propis. Zato što je vjernica.
One koje nisu vjernice, bi da se bore za njihova prava, tako što bi da mijenjaju vjerski propis.
Nađi mi jednu vjernicu, koja vjeruje u Boga, Muhammeda a.s. kao Božijeg poslanika, Kur'an kao Božiju Knjigu, meleke i Sudnji dan, da negira hidžab.
ABH017

#457 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
:
Stoljeća? Ma hajde?
Poenta svega do sada..
za ono sto ti mislis da on trazi od tebe..
ti mislis.
Ne. Ja čitam.
Za razliku od tebe.
ABH017

#458 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
Nije mi jasno ovo sa Hrvatima..
A sa Arapima bi ti bilo jasno na prvu?
Znam. :D
ABH017

#459 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: Mnoge zene jesu pristale da nose hidzab jer je iskljucivo vjerski propis ili zakon,inace ne bi ni nosile maramu kao dio religijskog idnetieta!
Samim tim ne bi ni bile muslimanke.
Što je, opet, svojevrstan izbor.
animals

#460 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

Ne. Ja čitam.
Za razliku od tebe.[/quote]

Ljudske zapise..ili
Bozije..
Connaisseur Karlin

#461 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ne razumijes ili jednostavno,opet,razumijems pogresno,ili ne zelis priznati.

Arapska kultura i običaji, u kojima se rodio Muhammed a.s.? Pa bio prognan jer je propovijedao nešto, što se kosi sa tim istim običajima i kulturom?
Probaj da shvatiš da ona muslimanka, koja vjeruje u Boga (ne ona koja samo hoće da se identifikuje sa religijskom skupinom), nema smetnju da nosi hidžab ili da ga ne nosi, ali ni ne osuđuje taj propis. Zato što je vjernica.
One koje nisu vjernice, bi da se bore za njihova prava, tako što bi da mijenjaju vjerski propis.
Nađi mi jednu vjernicu, koja vjeruje u Boga, Muhammeda a.s. kao Božijeg poslanika, Kur'an kao Božiju Knjigu, meleke i Sudnji dan, da negira hidžab.
Pa vjerovanje da je hidzab dio vjerovanja u Boga jeste nametnuto kao religijska obaveza u propisima ,a to je upravo vlro ogranicen nacin vjerovanja ,jer se dio garderobe poksava postaviti kao nivo zblizavanja Bogu.Moge zene su tako anucene da vjeruju. Znam osobe koje su bile na hadzu,a ne nose hidzab. :) Znam muslimanke koje klanjaju i poste, a ne nose hidzab. Shvati,sistem procsiranja religijskih emocija se ne mora spustati na nivo nosenja marame,jer vjerovanje je iznad stupnja nosenja marame. Hidzab/marama je dodana sistematski kao sredstvo identifikacije muslimanki ,automatski namtnuto pravilo koje zene autoamtski identificira u javnosti na svakom koraku. Moras razumjeti da nije potrebno idetificirati svoju religiju komadom odjece. Zato danasnji Bosanjci to ne rade,jer bi se osjecali neugodno,a istovremeno daju podrsku zenama sa hidzabm,to je jako licemjeran i ruzan gest. Zasto se ne solidariste sa zenskim hidzabom i ne pocnete nositi kapice u javnom zivotu? ;-)
Connaisseur Karlin

#462 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Mnoge zene jesu pristale da nose hidzab jer je iskljucivo vjerski propis ili zakon,inace ne bi ni nosile maramu kao dio religijskog idnetieta!
:D :lol:

Izbor je da zene musimanke nemaju izbora :D
ABH017

#463 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

animals wrote:Ne. Ja čitam.
Za razliku od tebe.
Ljudske zapise..ili
Bozije..[/quote]

Ja postim, pa mi se ne da odgovarati na tvoje provokacije. A i vakat je spavati, a diskusija je već odavno postala besmislena i neargumentovana.
Da skratim.
Meni moja, tebi tvoja vjera.
Hidžab vam može smetati koliko hoćete. Možete se truditi, koliko god hoćete, da ga osporite, kao i Islam u cjelosti, uostalom.
Svako ima pravo da vjeruje i radi po svojoj savjesti.
Posebno u komforu anonimnosti na forumu. ;-)
ABH017

#464 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
:D :lol:

Izbor je da zene musimanke nemaju izbora :D
To se sama sebi smiješ, jer misliš da si napisala nešto duhovito.
Pa muslimanke su izabrale da to budu.
Meni ti izgledaš zarobljenija u svom neshvatanju drugog i drugačijeg. Pozdrav.
animals

#465 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

ABH017 wrote:
Ja postim, pa mi se ne da odgovarati na tvoje provokacije. A i vakat je spavati, a diskusija je već odavno postala besmislena i neargumentovana.
Da skratim.
Meni moja, tebi tvoja vjera.
Hidžab vam može smetati koliko hoćete. Možete se truditi, koliko god hoćete, da ga osporite, kao i Islam u cjelosti, uostalom.
Svako ima pravo da vjeruje i radi po svojoj savjesti.
Posebno u komforu anonimnosti na forumu. ;-)
Evo i ja jos malo pa zavrsavam ovu radnu noc..
Hvala na drustvu..
P.S.
Ne smeta meni nista
.svakom svoje..
ABH017

#466 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ne razumijes ili jednostavno,opet,razumijems pogresno,ili ne zelis priznati.

Pa vjerovanje da je hidzab dio vjerovanja u Boga jeste nametnuto kao religijska obaveza u propisima ,a to je upravo vlro ogranicen nacin vjerovanja ,jer se dio garderobe poksava postaviti kao nivo zblizavanja Bogu.Moge zene su tako anucene da vjeruju. Znam osobe koje su bile na hadzu,a ne nose hidzab. :) Znam muslimanke koje klanjaju i poste, a ne nose hidzab. Shvati,sistem procsiranja religijskih emocija se ne mora spustati na nivo nosenja marame,jer vjerovanje je iznad stupnja nosenja marame. Hidzab/marama je dodana sistematski kao sredstvo identifikacije muslimanki ,automatski namtnuto pravilo koje zene autoamtski identificira u javnosti na svakom koraku. Moras razumjeti da nije potrebno idetificirati svoju religiju komadom odjece. Zato danasnji Bosanjci to ne rade,jer bi se osjecali neugodno,a istovremeno daju podrsku zenama sa hidzabm,to je jako licemjeran i ruzan gest. Zasto se ne solidariste sa zenskim hidzabom i ne pocnete nositi kapice u javnom zivotu? ;-)
A zašto ti imaš potrebu da meni ili bilo kome, bilo šta namećeš? Jel' te možda uzbuđuje to? Ta kapica, šta li? Smiješna si. Od kud ti pravo da nekog nazivaš licemjernim?
Jesam li ja tebi nešto nametao?
Jesam li ti predložio išta?
Nisam. Zašto?
Pa nisam bolestan.
Nisam opterećen tvojim mišljenjem, ni tvojim vjerovanjem, niti bilo čijim drugim.
Jel toliko teško shvatiti?

Btw.
Trebalo bi te predložiti za novog reisa. Izgleda da više znaš i od njega... Ili možda za halifu.. :-)
paja patak

#467 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by paja patak »

Nece nikada ni shvatiti ni prihvatiti jer je takvima trn u oku STO TI TO TAKO, STO NISI OVAKO KAKO JA KAZEM?! I sve sto nije u skladu sa njihovim uvjerenjem je nakaradno. I oni bi da tumace vjeru ciji slijedbenici nisu.

Ne treba meni odobrenje za hidzab, i ne treba meni niko tumaciti (ne)obaveznost nosenja istog. Pored toliko alima i klasika, zar da mi tamo neko tumaci serijatska pravila?

Ne razumijem otkud izvire tolika ogorcenost i bezobrazluk...
mirzaaa33

#468 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

Koliko god to glupo zvučalo ali pitanje hidžaba i onog što se direktno i indirektno veže uz to je možda...ma vrlo vjerovatno...ma sigurno, jedno od najbitnijih pitanja.
Na hidžabu će Bosna pasti ili preživjeti. Ovdje se Bosna brani. Patrioti iz svih zemalja ujedinite se da spasimo Bosnu od mraka. :run:
ABH017

#469 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

:jbt:
:pisnuo: :pisnula:
arzuhal

#470 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: Pa vjerovanje da je hidzab dio vjerovanja u Boga jeste nametnuto kao religijska obaveza u propisima ,a to je upravo vlro ogranicen nacin vjerovanja ,jer se dio garderobe poksava postaviti kao nivo zblizavanja Bogu.Moge zene su tako anucene da vjeruju. Znam osobe koje su bile na hadzu,a ne nose hidzab. :) Znam muslimanke koje klanjaju i poste, a ne nose hidzab. Shvati,sistem procsiranja religijskih emocija se ne mora spustati na nivo nosenja marame,jer vjerovanje je iznad stupnja nosenja marame. Hidzab/marama je dodana sistematski kao sredstvo identifikacije muslimanki ,automatski namtnuto pravilo koje zene autoamtski identificira u javnosti na svakom koraku. Moras razumjeti da nije potrebno idetificirati svoju religiju komadom odjece. Zato danasnji Bosanjci to ne rade,jer bi se osjecali neugodno,a istovremeno daju podrsku zenama sa hidzabm,to je jako licemjeran i ruzan gest. Zasto se ne solidariste sa zenskim hidzabom i ne pocnete nositi kapice u javnom zivotu? ;-)
Čuj, zna osobe koje su bile na hadžu i koje klanjaju i poste a ne nose hidžab!? To je ništa...Ja znam muškarce i žene, muslimane i muslimanke, koji uopće ne obavljaju namaz osim slučajno, iako se naredba za obavljanje namaza u Kur'anu ponavlja više stotina puta (ne tek povremno klanjanje kada ti duši prahne nego na način uvođenja namaza u svoj život kao svakodnevne vjerske obaveze), pa opet sebe smatraju muslimanima, vjeruju u Allaha i vjeruju da Muhamed Njegov poslanik i vjeruju u ahiret, i ja ih također smatram muslimanima.
Znam muškaraca, naprimjer, koji više dana u godini provedu pod utjecajem alkohola nego pod utjecajem posta, a vjeruju u Allaha, kao jedan moj nekadašnji komšija koji, kada se vraća s posla, tugu malo utopi u čaši rakije pa u jacijskom vaktu, dok se vraća kući, mahalom uči kelimei-šehadet da nebesa hoće da puknu...

Tako i u raznolikom odnosu ljudi spram hidžaba, mislim odnosu vjerujućih muškaraca i žena u odnosu spram hidžaba, muslimana i muslimanki...
mirza_15

#471 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Nije li cak malo i bezobrazno da neko ko nije musliman objasnjava muslimanima da pogresno tumace vjerske propise? Znaci sva ulema kroz stoljeca glupa. Bolje to zna neko ko cak nije musliman. Isto kao kad bi neko ko nikada nije sutnuo loptu, kompletnoj fudbalskoj javnosti i nadleznim organima poceo objasnjavati da je gol i kada lopta pogodi precku i da svi oni grijese po tom pitanju.
animals

#472 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

mirzaaa33 wrote:Koliko god to glupo zvučalo ali pitanje hidžaba i onog što se direktno i indirektno veže uz to je možda...ma vrlo vjerovatno...ma sigurno, jedno od najbitnijih pitanja.
Na hidžabu će Bosna pasti ili preživjeti. Ovdje se Bosna brani. Patrioti iz svih zemalja ujedinite se da spasimo Bosnu od mraka. :run:
Kad je mrak,sa Hidzabom ili bez njega..
animals

#473 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

mirza_15 wrote:Nije li cak malo i bezobrazno da neko ko nije musliman objasnjava muslimanima da pogresno tumace vjerske propise? Znaci sva ulema kroz stoljeca glupa. Bolje to zna neko ko cak nije musliman. Isto kao kad bi neko ko nikada nije sutnuo loptu, kompletnoj fudbalskoj javnosti i nadleznim organima poceo objasnjavati da je gol i kada lopta pogodi precku i da svi oni grijese po tom pitanju.
Nijle li malo bezobrazno da ti ko muskarac ,objasnjavas sta je zenama dobro...
mirza_15

#474 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

animals wrote:
mirza_15 wrote:Nije li cak malo i bezobrazno da neko ko nije musliman objasnjava muslimanima da pogresno tumace vjerske propise? Znaci sva ulema kroz stoljeca glupa. Bolje to zna neko ko cak nije musliman. Isto kao kad bi neko ko nikada nije sutnuo loptu, kompletnoj fudbalskoj javnosti i nadleznim organima poceo objasnjavati da je gol i kada lopta pogodi precku i da svi oni grijese po tom pitanju.
Nijle li malo bezobrazno da ti ko muskarac ,objasnjavas sta je zenama dobro...
Gdje sam ja to konkretno radio? Za razliku od vas ja ne objasnjavam hirurzima kako treba operisati srce.
zagortenej

#475 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by zagortenej »

SamoVasGledam wrote:To nije ni stvar samo Arapa, već kultura Bliskog Istoka uopšte. Čak imamo i primer u Bibliji kako Pavle pokušava da nametne taj običaj i u Evropi, prvenstveno grčkim gradovima:

'I svaka žena koje se gologlava moli Bogu ili prorokuje, sramoti glavu svoju; jer je svejedno kao da je obrijana.
Ako se, dakle, ne pokriva žena, neka se striže; ako li je ružno ženi strići se ili brijati se, neka se pokriva.'
1. Kor. 11:5-6

Očigledno se kosa smatra intimnim delom kod žena, pa je sramota kada sa neotkrivenom (ili neobrijanom) glavom izađe u javnost.
:thumbup: to je to, tradicija.
Post Reply