BH Plivanje
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- NeKi_LiK
#451 Re: BH Plivanje
Evo ti mala stan da živiš i bazen da plivaš pa plivaj besplatno i donesi nam olimpijsku medalju...
Koliko to god bilo lijepo na prvu, to jednostavno ne ide tako... niti će se Lana ikada odreći da pliva u pozitivnom okruženju roditelja, kompletnog Orka tima, mjesta gdje se osjeća ugodno niti će se Lana od države percipirati kao sportski projekat državne važnosti pa će ista izdvojiti da naredne dvije godine preseli cijeli tim i unaprijed isplati sve što žrtvuju time što klub presele u Sarajevo...
Poređenje sa tenisom baš i ne stoji, jer u plivanju ne postoji ni promil novca kao u tenisu, i sve da na narednih par SP pobere sve medalje i okiti se Olimpijskim zlatom, niti će ona zaraditi neke strašne pare, niti će trenerima iz Mostara kucati neke svjetske plivačke zvijezde sa stotinama hiljada eura koje su voljni dati da ih baš oni treniraju...
Koliko to god bilo lijepo na prvu, to jednostavno ne ide tako... niti će se Lana ikada odreći da pliva u pozitivnom okruženju roditelja, kompletnog Orka tima, mjesta gdje se osjeća ugodno niti će se Lana od države percipirati kao sportski projekat državne važnosti pa će ista izdvojiti da naredne dvije godine preseli cijeli tim i unaprijed isplati sve što žrtvuju time što klub presele u Sarajevo...
Poređenje sa tenisom baš i ne stoji, jer u plivanju ne postoji ni promil novca kao u tenisu, i sve da na narednih par SP pobere sve medalje i okiti se Olimpijskim zlatom, niti će ona zaraditi neke strašne pare, niti će trenerima iz Mostara kucati neke svjetske plivačke zvijezde sa stotinama hiljada eura koje su voljni dati da ih baš oni treniraju...
- shalla
#452 Re: BH Plivanje
U pravu si, Lana i Nole su na istom nivou po pitanju finansija, evo nemam argumenata da išta dalje pišemDope_Man wrote: ↑12/07/2023 14:55U svijetu vrhunskog sporta to je tako, pogotovo u individualnim sportovima. Citava ekipa se zrtvuje oko pojedinca u nadi da ce se isplatiti sve to kada bude na vrhu. Sta mislis da Ivanisevic sjedi kuci i telefonom se cuje sa Djokovicem? Il pak ode i provodi sa njim sedmice, hiljade kilometara od kuce, dok se pripremaju za nastup na turniru?
- Dope_Man
#453 Re: BH Plivanje
Ljudino, ako nisi sposoban shvatiti sta znaci primjer (uzet opcepoznat sportista samo jer je svima poznat) onda stvarno i ne trebas dalje pisati.shalla wrote: ↑12/07/2023 15:44U pravu si, Lana i Nole su na istom nivou po pitanju finansija, evo nemam argumenata da išta dalje pišemDope_Man wrote: ↑12/07/2023 14:55
U svijetu vrhunskog sporta to je tako, pogotovo u individualnim sportovima. Citava ekipa se zrtvuje oko pojedinca u nadi da ce se isplatiti sve to kada bude na vrhu. Sta mislis da Ivanisevic sjedi kuci i telefonom se cuje sa Djokovicem? Il pak ode i provodi sa njim sedmice, hiljade kilometara od kuce, dok se pripremaju za nastup na turniru?![]()
Ne, nisu na istom nivou, ali ona da bi dosla na vrhunski nivo, mnogo ljudi oko nje ce se morati zrtvovati - ili ce morati ici tamo gdje ima uslove i tim ljudi na lokaciji gdje moze trenirati. Ne moze se ostati u zoni komfora i napredovati do vrha, osim ako slucajno bas tu nisu i najbolji ljudi i uslovi - a u Mostaru znamo da nema uslove, o treneru ne mogu nista govoriti jer nemam pojma o tome.
- shalla
#454 Re: BH Plivanje
Zar stvarno ne misliš da Lana ili Velibor ne bi već to odlučili da smatraju da je to najispravniji potez?
Imaju mogućnost sigurno, ne sumnjam da bi joj se vrlo brzo kupio stan ili sponzorskom lovom ili uz pomoć KS, grada Sarajeva ili sl.
Jel misliš, da oni smatraju da je to najbolji potez za njenu karijeru, da to dosad ne bi uradili?
Ja navodim plastične primjere sa porodicom oko njene ekipe ali evo ja da sam Lanin trener, da živim u Mostaru, da mi žena radi u Mostaru i dijete ide u vrtić/školu, žena bi mi hladno rekla, vidi, idi ti živi u Sarajevo i treniraj Lanu ali nas dvoje ostajemo ovdje pa na volju ti...
Nervira me što se počelo to potencirati, kao da je to neka revolucionarna ideja, kao, prvi se neko na KLIX forumu sjetio, wow, čekaj imam genijalnu ideju, što se Lana ne preseli u Sarajevo... Pa jebemu mater valjda vas je ekipa oko nje dosad uvjerila da vuče sve ispravne poteze tako da sam 101% siguran da su itekako već prežvakali tu temu i odlučili da to nije to...
Imaju mogućnost sigurno, ne sumnjam da bi joj se vrlo brzo kupio stan ili sponzorskom lovom ili uz pomoć KS, grada Sarajeva ili sl.
Jel misliš, da oni smatraju da je to najbolji potez za njenu karijeru, da to dosad ne bi uradili?
Ja navodim plastične primjere sa porodicom oko njene ekipe ali evo ja da sam Lanin trener, da živim u Mostaru, da mi žena radi u Mostaru i dijete ide u vrtić/školu, žena bi mi hladno rekla, vidi, idi ti živi u Sarajevo i treniraj Lanu ali nas dvoje ostajemo ovdje pa na volju ti...
Nervira me što se počelo to potencirati, kao da je to neka revolucionarna ideja, kao, prvi se neko na KLIX forumu sjetio, wow, čekaj imam genijalnu ideju, što se Lana ne preseli u Sarajevo... Pa jebemu mater valjda vas je ekipa oko nje dosad uvjerila da vuče sve ispravne poteze tako da sam 101% siguran da su itekako već prežvakali tu temu i odlučili da to nije to...
- Dope_Man
#455 Re: BH Plivanje
Svi misle da rade najbolje sto mogu u tom trenutku - ne znaci da im je svaka odluka zaista najbolja koju mogu donijeti.
Ne kazem ja ni da je to preseljene u Sarajeveo, mada tu bar dobija posten bazen u kom moze trenirati.
Uglavnom, mnogi sportisti koji su harali juniorima su upravo zbog lose organizacije oko njih na prelasku medju seniore potpuno zakazali i nestali. Ja se zaista nadam da ce Lana imati sto bolje rezultate, a za nekih 4-5 godina cemo se moci osvrnuti i vidjeti gdje je. Jedno je sigurno - Mostar ni za 5 godina nece imati pristojan bazen za ovu, ili neku buducu Lanu.
Ne kazem ja ni da je to preseljene u Sarajeveo, mada tu bar dobija posten bazen u kom moze trenirati.
Uglavnom, mnogi sportisti koji su harali juniorima su upravo zbog lose organizacije oko njih na prelasku medju seniore potpuno zakazali i nestali. Ja se zaista nadam da ce Lana imati sto bolje rezultate, a za nekih 4-5 godina cemo se moci osvrnuti i vidjeti gdje je. Jedno je sigurno - Mostar ni za 5 godina nece imati pristojan bazen za ovu, ili neku buducu Lanu.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#456 Re: BH Plivanje
Momcino ti moras jos ppuno pure pojesti da bi sa mnom mogao da pricas o plivanju. Ja Lanu pratim od kad je malte ne skocila u bazen a sin mi je bio jedan od najboljih BH plivaca. Bio sam a na neki nacin i sad sam u BH plivanju involviran direktno i ono sto napisem stojim 101% iza toga. Lanini rezultati nisu juniorski nego debelo seniorski ili da ti prevedom 200m delfin sa kojim je prosle godine osvojila seniorsku zlatnu medalju na EP je sada jaci za pola sekunde. Ona ima 17 godina i u trci na 50m je pobjedila za bobu sto znaci da mora da jos radi na reakciji i na eksplozivnosti da bi i tu disciplinu kompletirala. Ona je juniorka i sljedece godine i plivat ce da zakuca rekorde koje nece niko oboriti sljedecih 10 godina jer ovaj koji je ona oborila je star preko 10 godina i jaci je za 2 sekunde. Start je vazan u svakoj disciplini ali ne i krucijalan jer na 100 i 200 ti taj start mozes nadoknaditi vecim intenzitetom zaveslaja a na 50 je ekstremno bitan. Na 200m ti ne znaci skoro nista jer trka 200 dellfin poslije 400 mix je jedan od najtezih i trka koja se bukvalno uci plivati i posebno trenira jer ako krenes i zapnes ko sivonja nema te nigdje, ako kalkulises previse na pocetku opet te nema nigdje....moras jednostavno stvoriti osjecaj. I ja nemam sta da provjeravam ja znam koja je ona i u Evropi i u svijetu i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji i nikada ne pisem stvari na pamet.RJ57 wrote: ↑10/07/2023 23:16ja razumijem tvoje oduševljenje ali de malo odvadi, lana je više nego super, za nas vanzemaljska, ali ti debelo pretjeruješ. od laninih rekorda su juniorke dobro mlađe od nje plivale puno brže samo se tada to nije tako zapisivalo jer se juniorski rekordi nisu vodili. neke su rušile i svjetske seniorske rekorde sa 15 ili 16 godinahrasno38 wrote: ↑10/07/2023 22:41
Cuj djecijoj konkurenciji. To mogu napisati samo zesce neznalice. Kad vidis rezultate i recimo skontas da su u finalu 100m delfin sedam od osam takmicarki isle preko 800 FINA bodova a Lana 924. Ili npr. da je plivac iz Bugarske u disciplini 400m slobodno uzeo 944 boda i oborio svjetski juniorski rekord onda je to sve samo ne djecija konkurencija.
Lana je otplivala dvije A olimpijske norme sa 17 godina skoro po 2 sekunde brze nego je to predvidjeno. Lana Pudar je trenutno No1 plivacica u Evropi za 2023 godinu u seniorskoj konkurenciji u 100 i 200 delfin a 8 na svijetu za 2023 godinu. I sljedecu godinu Lana ce plivati evropsko juniorsko zadnji put pa mozes zamisliti kakve ce tek rezultate imati. Predpostavljam da ce ici na zakucavanje sva tri rekorda koji ce dugo da budu zapisani mada su ova dva bas prejaka i bit ce ih pretesko oboriti. Lanin rezultat na 100m je treci najjaci svih vremena u juniorskoj konkurenciji a na 200m delfin drugi najjaci svih vremena. Cak i na 50m delfin ikao nije sprinterka ima 7 najbolji juniorski rezultat svih vremena naravno ovo sve vriedi za Evropu.
U senorskoj konkurenciji na 100 i 200m ima deveti rezultat svih vremena u seniorskoj konkurenciji sa 17 godina.
Dakle ovo jeste junorsko Evropsko ali ovdje se do bola ozbiljno pliva i ovdje nastupaju neki od najboljih plivaca danasnjice.
Od 24-30 ovog mjeseca Lana je na svjetskom prvenstvu u Fukaki u Japanu a mislim da ide vec 14-tog damo radi aklimatizacije sto joj predstavlja veliki problem kao sto je bilo i proslu godinu u Australiji. Medjutim nikada nije bila spremnija i ide na svjetsku medalju ali naravno to nije imperativ. Od Januara su pocele pripreme za Olimpijske igre i sve podredjeno tome i tu ce biti imperativ borba za medalje. Takođe ove godine imamo i svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se održati u Izraelu od 04-09 Septembra kao i o evropsko seniorsko prvenstvo na malim 25m bazenima koje će se održati od 05-10 Decembra u glavnom gradu Rumunije Bukureštu.
Dakle ovo sto Lana radi je planterani uspjeh jer su joj odavno rezultati svjetski a tek joj je 17 godina i ona je takav mentalni sklop da se nece zaustaviti dok ne bude i svjetska i olimpijska pobjednica a i trener joj je takav.
takmičenje je bilo bitno samo da se vidi trenutna forma i da se osjeti draž takmičenja pred SP, ona je plivala bez ikakve konkurencije jer je dječja takmičenja prevazišla i tu joj više nije mjesto, ona je evropska prvakinja na 200 delfin, takve ne bi trebalo da više plivaju sa djecom. ali eto, beograd, blizu, fini test itd…. isto važi i za mitsina kao i za popovicija prošle godine. niko od njih tu nije došao zbog titula već iz drugih razloga
a start je ekstremno važan i na stotki, ko drugačije tvrdi nema pojma
p.s. to sa devetim rezultatom svih vremena malo bolje provjeri ..vjerovatno u napadu oduševljenja nisi ni svjestan šta si tu napisao![]()
Da bas kako sam napisao DEVETI REZULTAT SVIH VREMENA U EVROPI NA 100 I 200 DELFIN U 50m BAZENIMA!!!
https://www.swimrankings.net/index.php? ... &season=-1
- hrasno38
#457 Re: BH Plivanje
Lana se nece preseljavati u Sarajevo ali hoce s vremena na vrijeme trenirati. Njoj je puno blizi bazen u Trebinju ali je najcesce u Banja Luci posto njen trener Goran Grahovac je iz Banja Luke. U svakom slucaju Lani ne fali ni sredstava a nece ni bazena za treniranje. Ona je u Januaru zapocela pripreme za Olimpisjke igre i sva takmicenja ove godine su sa osnovnim ciljem da se izganjaju A olimpisjke norme sto je ona vec uradila na ovom juniorskom i nalazi se u strasnoj formi. Ovih danna krece u Japan malo ranije radi aklimatizacije na svjetsko prvenestvo gdje ce napasti prije svega disciplinu 200m delfina ali bez ikakvih pritisaka jer u biti ona je jos uvijek junorka.Njoj je najveca konkurencija za buducnost kanadjanka Summer Mcintosh koja ima 16 godina i plivacko je cudo ali onda jako malo ucestvuje po svjetskim takmicenjima.Dope_Man wrote: ↑12/07/2023 16:05 Svi misle da rade najbolje sto mogu u tom trenutku - ne znaci da im je svaka odluka zaista najbolja koju mogu donijeti.
Lana je trenutno sa ovim rezultatom u 2023 godini SESTA na svijetu u 200m delfin a na 100 delfin deveta ali ubjedljivo najmladja. Po nekom mom misljenju ako neka od tri trenutno najjace plivacice ne dodje na SP mogla bi uzeti medalju na 200m delfin sto bi bio nevidjen uspjeh za za BH i ogroma za balkansko plivanje.
Sto se ticce bazena bazen se moze napraviti za 1 godinu ako se zeli napraviti a sad se opet dobro zatalasalo pa se cak pokrecu i neke inicijaticve sa dijasporom. Lanina YT stranica njenih trka ima preko milion pregleda o cemu mnogi sportisti mogu da sanjaju.
- hrasno38
#458 Re: BH Plivanje
I da bez brige Lana ce imati sve potrebne uslove, ima najboljeg trenera u Evropi, imat ce bazene i sto je najvaznije imat ce i sredstva da pokrije svoja takmicenja i naravno plivat ce iskljucivo za BiH!
-
RJ57
#459 Re: BH Plivanje
@hrasno, ti se jednostavno previše oduševljavaš svim time i vjerovatno zbog toga pretjeruješ. meni možda treba dosta pure da naučim puno o plivanju ali mi ne treba ni zalogaj da vidim očigledne stvari. lana je genijalna stvar koja se svima nama dešava, ali treba to posmatrati realno. navijati kad pliva a onda hladne glave analizirati
prvo, napisao si deveti rezultat, nisi napisao u evropi. pored toga to naravno nije zglave deveti rezultat nego je ona deveta najbrža, neke plivačice su same plivale dvocifreno puta brže od laninog rekorda
drugo, start je na stotki ekstremno bitan, koliko god ti to relativizirao. start, ronjenje i okret su jako bitne stvari. start joj je katastrofa, ronjenje nako a okret odličan ali problem kod okreta je da na prvi okret ne dolazi uvijek sa istim zamahom, tu ima prostora za napredak. pogledaj mcneil na olimpijadi i na SP prije toga. svaki put identično! to mora biti cilj
dalje, mcintosh je dvije klase ispred lane, njen nivo su van almsick, pellegrini, sjöström, egerszegi i njima slične koje su sa 15 godina rušile svjetske. daj bože da je lana ikad pobijedi, to bi značilo nivo blizu svjetskog
i na kraju, najbolji trener u evropi? odvadi malo!
prvo, napisao si deveti rezultat, nisi napisao u evropi. pored toga to naravno nije zglave deveti rezultat nego je ona deveta najbrža, neke plivačice su same plivale dvocifreno puta brže od laninog rekorda
drugo, start je na stotki ekstremno bitan, koliko god ti to relativizirao. start, ronjenje i okret su jako bitne stvari. start joj je katastrofa, ronjenje nako a okret odličan ali problem kod okreta je da na prvi okret ne dolazi uvijek sa istim zamahom, tu ima prostora za napredak. pogledaj mcneil na olimpijadi i na SP prije toga. svaki put identično! to mora biti cilj
dalje, mcintosh je dvije klase ispred lane, njen nivo su van almsick, pellegrini, sjöström, egerszegi i njima slične koje su sa 15 godina rušile svjetske. daj bože da je lana ikad pobijedi, to bi značilo nivo blizu svjetskog
-
RJ57
#460 Re: BH Plivanje
još nešto, kad već sve znaš, dedera nam postavi link ko je koju disciplinu prijavio za SP … ako tako nešto (već) ima
- hrasno38
#461 Re: BH Plivanje
Plivanje pocinje od 23.07 posto je to svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima i Lana odmah 23.07 u nedelju ujutro u 03.30 po nasem vremenu pliva 100m delfin kvalifikacije, onda isti dan po nasem vremenu u 13.00 polufinale i sutra tj ponedeljak u 13.00 pliva finale.
200m delfin pliva 26.07 sa istim rasporedom i ako prodje u finale sutra 27.07 u 13.sati pliva.
Ima jos 50m delfin i oni se plivaju u istim satnicama 28-29.07. Ali to su jos uvijek preliminarna vremena. Javim kad se bude znalo 100%
- hrasno38
#462 Re: BH Plivanje
Naravno da se odusevljavam jer Lana je jedan od najvecih plivackih taleneta koji je ikada se pojavio na Balkanu s obzirom na njene godine i niko nikada sa nasih prostora nije sa 16 godina osvojio seniorsko zlato na Evropskom prvenstvu, dva zlata sa 16 godina na Mediteranskim igrama, sa 15 godina bronzu na svjetskom prvenstvu na malim bazenima u Abu Dabiju.RJ57 wrote: ↑12/07/2023 21:32 @hrasno, ti se jednostavno previše oduševljavaš svim time i vjerovatno zbog toga pretjeruješ. meni možda treba dosta pure da naučim puno o plivanju ali mi ne treba ni zalogaj da vidim očigledne stvari. lana je genijalna stvar koja se svima nama dešava, ali treba to posmatrati realno. navijati kad pliva a onda hladne glave analizirati
Jarane ti valjas nebuloze ali bas zesce nebuloze i ne kontam sta pokusavas. Posto sam pisao o evrospkim rezultatima to se podrazumjevalo da je Evropski i da ponovim LANA PUDAR IMA NA 100 I 200m DELFIN NAJBRZI 9 REZULTAT SVIH VREMENA U EVROPI i to ti je prelako preovjeriti na swimrankingsu. Sad bit ti izfilozofirao neku novu matematiku kako se racunaju rezultati. Stavio sam ti link sa zvanicne evropske plivackee stranice i ti opet pametujes. Ne kontam fakat.
Ti se opet ufatio start pa start pa da je bitan start ne bi pobjedila na 50m delfin jer je imala najgoru reakciju koliko se sjecam. Naravno ne sporim ja da je sve bitno ali za 100 a pogtovo 200 manje je bitno jer je nadoknadivo. Na 50 puno teze.
Ponavljam ti sin mi je bio delfinas i brat bratu imam sa njim intenzivno provedenih 6-7 godina na bazenu, svaki boziji dan a da ne govorim pripreme, putovanja, stotine takmicenja itd itd. I zato kazem da odlicno znam sta govorim i zato tako intenzivno pratim Lanu i zato znam koliko su ovi rezultati i njeno plivanje prejaki. Pa covjece slusas li ti komentatore na prenosima koji vicu "o my god" na njene rezultate. Sara Sjostrom je odusevljena sa njom i moguce da ce i trenirati sa njom za OI. To je talenat koji se radja jednom u 50 godina. Pa Amina Kajtaz je bila zaista izvanredna delfinasica i plivacica ali ni blizuuuuuu Lane. Lanu je zvalo brat brati 15 drzava da pliva za njih ali Vela i Nada necee ni da cuju mada imaju 100 razloga da se pokupe ali to je jedna izvanredna BH porodica dobrih ljudi.
Ovako kako Lana napreduje mnogi predvidjaju medalje na Olimpijskim igrama.
I da Goran Grahovac je jedan od najboljih evropskih trenera jer nema drzave u Evropi koja ga nije trazila da im vodi reprezentaciju. Sa Lanom trenira i najveci srpski talenat Anja Crevar koja je na zalost bar ja mislim svoje sanse propustila.
-
RJ57
#463 Re: BH Plivanje
stvarno misliš da lana neće poslije olimpijade otići na studij u ameriku?
- dulekrele
#464 Re: BH Plivanje
I treneri i sportisti idu gdje im je bolje. Pa cijeli svijet tako funkcionise. A plivanje je tipican primjer toga. Pa pola plivaca dok su mladi ide u ameriku i tamo trenira i skoluje se. Jel mislis da vode sa sobom mame i tate
A @hrasno opet sve najbolje zna
- NeKi_LiK
-
Stari
#466 Re: BH Plivanje
Odlazak u Ameriku eventualno Australiju ili neku drugu zemlju plivackih velesila ne treba gledati kao na nekakvu tragediju ... ovdje u Svedskoj gdje ja zivim su svi veliki ... oni koji su osvajali medalje na olimpijadama ... odlazili u neku od tih zemalja na usavrsavanje ... e sad neki su bili duze u smislu studirali i trenirali 2-3 godine ... neki su odlazili na krace periode da bi trenirali zajedno sa najboljima u toj bransi - mjesec dva ... Lars Frölander (zlato u Sydneju) je recimo studirao u Americi ... Theresa Alshammar je trenirala u Juznoj Karolini da bi mogla plivati sa R. Lochtiem ... i primjera je mnogo ... i izuzetaka naravno ... Sarah Sjöström je recimo ipak najcesce ostajala u Stockholmu... nije uspjela redovno zavrsiti srednju skolu jer nije izlazila iz bazena ...kasnije je polagala predmete i studirala ...
Neka Lana nadje svoj nacin ... ako odluci ostati u Mostaru, Banjaluci ili poceti studirati u Americi , Australiji ili...ybm-liga gdje vec ... to ne bi bio nikakav smak svijeta naprotiv ...
Neka Lana nadje svoj nacin ... ako odluci ostati u Mostaru, Banjaluci ili poceti studirati u Americi , Australiji ili...ybm-liga gdje vec ... to ne bi bio nikakav smak svijeta naprotiv ...
- hrasno38
- hrasno38
#468 Re: BH Plivanje
Svi plivaci iz BiH koji su bili perspektivni pocevsi od Ivane Ninkovic pa na dalje a koji su otisli u USA su zavrsili sa plivanjem i uspjesima u plivanju. Ovdje Lana ima vrhunskog trenera samo za sebe koji fakticki samo nju trenira i planira za nju a kad odes na koledz ima ih na stootine takvih. Nije vezana pupcanom vrpcom ali jeste uspjesima koje je postigla sa njim i koje ce tek da postigne. A @hrasno i za tebe najbolje zna jer hrasno nije zizot provodio gledajuci sport pored TV-a nego se bavio sportom velikim dijelom svoga zivota.dulekrele wrote: ↑13/07/2023 08:40I treneri i sportisti idu gdje im je bolje. Pa cijeli svijet tako funkcionise. A plivanje je tipican primjer toga. Pa pola plivaca dok su mladi ide u ameriku i tamo trenira i skoluje se. Jel mislis da vode sa sobom mame i tateNije pupcanom vrpcom vezana za trenera. Ima sigurno boljih trenera od trenutnog. Vjerojatno ce se ubrzo desiti da ce ga ona prevazici i traziti boljeg i kvalitetnijeg u inostranstvu. De se probudi.
A @hrasno opet sve najbolje zna![]()
- hrasno38
#469 Re: BH Plivanje
Nije druze smak svijeta ali jeste velika sansa da propadne. Napisao sam ovdje da svi nasi perspektivni plivaci koji su otisli u USA su zavrsili sa plivanjem ali recimo Hajder koji je otisao u Njemacku je unaprijedio svoje plivanje. Lana ovdje ima oko sebe citav tim koji se brine o njoj, o njenoj ishrani i o svemu sto joj je potrebno a ponavljam da hje Goran Grahovacc jedan od najboljih trenera u Evropi. On je prije Lane stvorio i Ceprkala koji se na zalost povrijedio i prekinuo karijeru. Najbolja srbijanska plivacica Anja Crevar trenira sa Lanom kod Gorana. Covjek je jednostavno 101% u plivanju i zna sve o plivanju i sigurno je sposoban da sa Lanom ostvari SVE!Koliko je to trenera u Evropi napravilo 16-godisnjeg seniorskog prvaka Evrope i 15-godisnjeg treceg na svijetu na malim bazenima a da ne pricam medalje na svjetskom kupu itd itd. Neki laici ove rezultate sa juniorskog gledaju sa podozrenjem kao pliva sa djecom a zaboravljaju da je i ona dijete i da su ti rezultati vrhunski seniorski. nema veze s kim plivas neego kakva vremena postizes. Vrlo moguce je da ce do Olimpijade Lana imati i priliku da se priprema sa Sarom Sjostrom jer je bilo neke price o tome. Dakle zaista ona nema nikakve potrebe da radi napretka svoga plivanja ide u USA a radi skolovanja je druga prica ali u tom slucaju ozbiljno plivanje je dovidjenja. Osim toga Lana je strasno vezana za Mostar, svoje roditelej i brata, za svoj klub Orku i posebno Alenu Cemalovic tako da USA ja vjerujem da nije u kombinaciji. E sad ako bi otisla negdje u Evropu je druga prica.Stari wrote: ↑13/07/2023 18:34 Odlazak u Ameriku eventualno Australiju ili neku drugu zemlju plivackih velesila ne treba gledati kao na nekakvu tragediju ... ovdje u Svedskoj gdje ja zivim su svi veliki ... oni koji su osvajali medalje na olimpijadama ... odlazili u neku od tih zemalja na usavrsavanje ... e sad neki su bili duze u smislu studirali i trenirali 2-3 godine ... neki su odlazili na krace periode da bi trenirali zajedno sa najboljima u toj bransi - mjesec dva ... Lars Frölander (zlato u Sydneju) je recimo studirao u Americi ... Theresa Alshammar je trenirala u Juznoj Karolini da bi mogla plivati sa R. Lochtiem ... i primjera je mnogo ... i izuzetaka naravno ... Sarah Sjöström je recimo ipak najcesce ostajala u Stockholmu... nije uspjela redovno zavrsiti srednju skolu jer nije izlazila iz bazena ...kasnije je polagala predmete i studirala ...
- dulekrele
#470 Re: BH Plivanje
De reci hljaba ti kojim se sportom nisi bavio i o kojem ne znas bas nista. Pitam zbog raje na forumu. Da ne gubimo djaba svoje vrijeme.hrasno38 wrote: ↑13/07/2023 22:16Svi plivaci iz BiH koji su bili perspektivni pocevsi od Ivane Ninkovic pa na dalje a koji su otisli u USA su zavrsili sa plivanjem i uspjesima u plivanju. Ovdje Lana ima vrhunskog trenera samo za sebe koji fakticki samo nju trenira i planira za nju a kad odes na koledz ima ih na stootine takvih. Nije vezana pupcanom vrpcom ali jeste uspjesima koje je postigla sa njim i koje ce tek da postigne. A @hrasno i za tebe najbolje zna jer hrasno nije zizot provodio gledajuci sport pored TV-a nego se bavio sportom velikim dijelom svoga zivota.dulekrele wrote: ↑13/07/2023 08:40
I treneri i sportisti idu gdje im je bolje. Pa cijeli svijet tako funkcionise. A plivanje je tipican primjer toga. Pa pola plivaca dok su mladi ide u ameriku i tamo trenira i skoluje se. Jel mislis da vode sa sobom mame i tateNije pupcanom vrpcom vezana za trenera. Ima sigurno boljih trenera od trenutnog. Vjerojatno ce se ubrzo desiti da ce ga ona prevazici i traziti boljeg i kvalitetnijeg u inostranstvu. De se probudi.
A @hrasno opet sve najbolje zna![]()
- hrasno38
#471 Re: BH Plivanje
Bavio sam se najvise kosarkom, ali sam branio u FK Zelji ko pionir, bavio sam se pomalo ronjenjem, plivanjem, karateom. Bio sam kosarkaski trener prije rata i vodio sam jedan sportski klub poslije rata. Ne znam kojih si godina ali u moje vrijeme malte ne svako se bavio sportom i puno nas je proslo raznorazne sportove. Neke sportove bas intenzivno pratim a to su recimo skijaski skokovi, praatim kosarku i rukomet u omladinskim selekcijama BiH naravno i seniorskim, pratim od prije par godina zensku odbojku tj nasu reprezentaciju. Ali kosarka i plivanje da kazem su mi fah.dulekrele wrote: ↑14/07/2023 10:25De reci hljaba ti kojim se sportom nisi bavio i o kojem ne znas bas nista. Pitam zbog raje na forumu. Da ne gubimo djaba svoje vrijeme.hrasno38 wrote: ↑13/07/2023 22:16
Svi plivaci iz BiH koji su bili perspektivni pocevsi od Ivane Ninkovic pa na dalje a koji su otisli u USA su zavrsili sa plivanjem i uspjesima u plivanju. Ovdje Lana ima vrhunskog trenera samo za sebe koji fakticki samo nju trenira i planira za nju a kad odes na koledz ima ih na stootine takvih. Nije vezana pupcanom vrpcom ali jeste uspjesima koje je postigla sa njim i koje ce tek da postigne. A @hrasno i za tebe najbolje zna jer hrasno nije zizot provodio gledajuci sport pored TV-a nego se bavio sportom velikim dijelom svoga zivota.![]()
- hrasno38
- muha_sa
-
RJ57
#474 Re: BH Plivanje
nije mislim još nikad išla ispod 58 u kvalifikacijama. konkurencija na stotki je žestoka, vrlo je moguće da će morati otplivati blizu rekorda za finale
opet je sa 0,78 imala katastrofalan start
opet je sa 0,78 imala katastrofalan start
-
RJ57
#475 Re: BH Plivanje
šteta …. zbog samopouzdanja, ne zbog same stotke, ali biće finale na 200
očito joj bazen u beogradu najviše odgovara
očito joj bazen u beogradu najviše odgovara