Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
- hadzinicasa
#451 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Sve ovo je posljedica haosa, nestrucnosti, nepotizma i nebrige - odsustva bilo kakvog sistema u svakom aspektu drustva i na svim nivoima. O odgovornosti da ne govorim.
Sto utice na (ne)kvalitet zivota - pa imamo ljude koji prezivljavaju na hljebu sto ih takodjer ubija, disu zagadjeno zrak koji ih ubija, izlozeni su svakodnevnom psiholoskom pritisku koji ih ubija, etc.
U zdravstvu „samo“ to ovako plakativno i direktno ispliva u vidu smrti jednog djeteta.
Jadno dijete i jadni roditelji. I jadni mi svi i sram nas bilo sto u tome necinjenjem ucestvujemo.
Sto utice na (ne)kvalitet zivota - pa imamo ljude koji prezivljavaju na hljebu sto ih takodjer ubija, disu zagadjeno zrak koji ih ubija, izlozeni su svakodnevnom psiholoskom pritisku koji ih ubija, etc.
U zdravstvu „samo“ to ovako plakativno i direktno ispliva u vidu smrti jednog djeteta.
Jadno dijete i jadni roditelji. I jadni mi svi i sram nas bilo sto u tome necinjenjem ucestvujemo.
- Bloo
- Globalna šefica
- muhafuca
#453 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
ko nas j..e kad sjedimo i shutimo i trpimo i duramohadzinicasa wrote: ↑14/11/2021 10:59 Sve ovo je posljedica haosa, nestrucnosti, nepotizma i nebrige - odsustva bilo kakvog sistema u svakom aspektu drustva i na svim nivoima. O odgovornosti da ne govorim.
ljudi u mnogo razvijenijim zemljama izadju na ulice radi puno banalnijih stvari i pokazu zube vlasti
kod nas jos uvjek "samo nek ne puca" mentalitet
- vjeshalica
#454 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
- vjeshalica
-
Forsaken
#456 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
zajebi licencu, sta je sa ovim:
Podsjetimo, doktorica Nina Jovanović iz Zenice je radila prvu operaciju prije godinu dana u Kantonalnoj bolnici Zenica. Svaki put ih je upućivala na kontrole u Sarajevo u ordinaciju Halimić, gdje privatno radi, što je informacija koju niko normalan, jednostavno, ne može da svari. Zašto bi se porodica, slabog materijalnmog stanja, slala na kontrole u privatnu kliniku u Sarajevo,posebno kada se radi o privatnoj klinici gdje je dotična dodatno zaposlena? Gdje je tu etika, gdje je moral, gdje je suosjećanje, gdje je bilo šta što ima veze sa tim da li si čovjek ili nisi?
U tih godinu dana došlo je do infekcije i kako im je dr. Jovanović rekla – potrebna je hitna operacija, ali se mora dugo čekati u KB Zenica. I tu opet sada dolazimo do jednog moralnog ludila koje je ograničeno visokim zidovima i bodljikavom žicom. Zar u takvim hitnim slučajevima se ne postupa po hitnom postupku? Zar za hitan postupak postoji ikakvo opravdanje? Šta ako sutra svi budemo hitan slučaj, znači li to da moramo hitno da idemo na privatne klinike, za novac, hitno da se operišemo? Opet se vraćamo na prethodne rečenice. Gdje je tu etika, gdje je moral, gdje je suosjećanje, gdje je bilo šta što ima veze sa tim da li si čovjek ili nisi?
- vjeshalica
#457 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Izvlacila bijedi pare, i radila nelegalno, ali opet fokus nije na njoj vec na anesteziologu i aparatima.
- Ajs_Nigrutin
#458 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ovako nekako. Ništa mi kao pojedinci (a ni kolektivno) ne radimo preventivno, da se problemi svedu na minimum prije nego dođe do nekog sranja.hadzinicasa wrote: ↑14/11/2021 10:59 Sve ovo je posljedica haosa, nestrucnosti, nepotizma i nebrige - odsustva bilo kakvog sistema u svakom aspektu drustva i na svim nivoima. O odgovornosti da ne govorim.
@Bloo da je do sad bilo drakonskog kažnjavanja, vrlo vjerovatno do ovog a i mnogih drugih nesretnih slučajeva ne bi došlo. Ne zanosimo se, nije ovo Norveška već pripizdina gdje šutimo kad nam neki ustupak odgovara (npr primi nas doktor preko reda) a galamio kad vidimo da se neko drugi primi preko reda. Sve je ogledalo nesistema. I generalno premalo sranja se dešava u ovoj zemlji popločanoj svemu nabrojanom iz prve rečenice quotanog teksta.
-
NediM17
- Bloo
- Globalna šefica
#460 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Yep, slažem se.Ajs_Nigrutin wrote: ↑14/11/2021 11:11Ovako nekako. Ništa mi kao pojedinci (a ni kolektivno) ne radimo preventivno, da se problemi svedu na minimum prije nego dođe do nekog sranja.hadzinicasa wrote: ↑14/11/2021 10:59 Sve ovo je posljedica haosa, nestrucnosti, nepotizma i nebrige - odsustva bilo kakvog sistema u svakom aspektu drustva i na svim nivoima. O odgovornosti da ne govorim.
@Bloo da je do sad bilo drakonskog kažnjavanja, vrlo vjerovatno do ovog a i mnogih drugih nesretnih slučajeva ne bi došlo. Ne zanosimo se, nije ovo Norveška već pripizdina gdje šutimo kad nam neki ustupak odgovara (npr primi nas doktor preko reda) a galamio kad vidimo da se neko drugi primi preko reda. Sve je ogledalo nesistema. I generalno premalo sranja se dešava u ovoj zemlji popločanoj svemu nabrojanom iz prve rečenice quotanog teksta.
- uglavnomja
#461 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
izvor? osim necijeg statusa na fb, blogu, forumu ...Forsaken wrote: ↑14/11/2021 11:07 zajebi licencu, sta je sa ovim:
Podsjetimo, doktorica Nina Jovanović iz Zenice je radila prvu operaciju prije godinu dana u Kantonalnoj bolnici Zenica. Svaki put ih je upućivala na kontrole u Sarajevo u ordinaciju Halimić, gdje privatno radi, što je informacija koju niko normalan, jednostavno, ne može da svari. Zašto bi se porodica, slabog materijalnmog stanja, slala na kontrole u privatnu kliniku u Sarajevo,posebno kada se radi o privatnoj klinici gdje je dotična dodatno zaposlena? Gdje je tu etika, gdje je moral, gdje je suosjećanje, gdje je bilo šta što ima veze sa tim da li si čovjek ili nisi?
U tih godinu dana došlo je do infekcije i kako im je dr. Jovanović rekla – potrebna je hitna operacija, ali se mora dugo čekati u KB Zenica. I tu opet sada dolazimo do jednog moralnog ludila koje je ograničeno visokim zidovima i bodljikavom žicom. Zar u takvim hitnim slučajevima se ne postupa po hitnom postupku? Zar za hitan postupak postoji ikakvo opravdanje? Šta ako sutra svi budemo hitan slučaj, znači li to da moramo hitno da idemo na privatne klinike, za novac, hitno da se operišemo? Opet se vraćamo na prethodne rečenice. Gdje je tu etika, gdje je moral, gdje je suosjećanje, gdje je bilo šta što ima veze sa tim da li si čovjek ili nisi?
- Bloo
- Globalna šefica
#462 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
S tim da ne vidim potrebu da se toliko fokusira na lijecnicu Ninu Jovanovic prije nalaza obdukcije. Za mene licno, vecu ulogu tu igra anesteziolog.
-
Forsaken
#463 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
source. ba
- vjeshalica
#464 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Pa kako su dosli do Halimica u Sarajevu i da ona operise licno dijete,nego po njenoj uputi. Nisu se ljudi napamet tu pojavili, a nalazi su dokaz gdje je kontrolisana.
- Bloo
- Globalna šefica
#465 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Na njenom linkendinu se vidi da radi tamo privatno kao i puno radno vrijeme u Zenici kao i na ugovoru naUniverzitetu. Ne ulazim u to da li ih je upucivala redovno kod Halimica.
Orbital and Oculofacial Plastic Surgery Consultant
Private Ophthalmic Practice "Dr. Halimic" Part-time
Oct 2018 – Present
Employment Duration3 yrs 2 mos
Canton Hospital Zenica
Ophthalmologist, Oculoplastic Surgeon, Strabismus and Cataract Surgeon
Canton Hospital Zenica Full-time
Nov 2009 – Present
Employment Duration12 yrs 1 mo
School of Medicine, University of Zenica
Teaching Assistant
Company NameSchool of Medicine, University of Zenica Contract
Sep 2020 – Present
Employment Duration1 yr 3 mos
Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
-
Sydnor
#466 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Ma znam ali to je samo jedna od gluposti ovog sistema i klix se najviše dovezao ove doktorice ko da je Azrail.vjeshalica wrote: ↑14/11/2021 11:04Zato sto ne moze imati po pravilniku. Ako je u ZDK onda neka tamo radi, ako ce dolaziti u KS to je fakticki rad nacrno.
Mislim ne želim da ispadne da je branim jer mi to zaista ne pada na pamet jer ako sam dobro upućen ona je u prvom slučaju i predložila ovu operaciju.
Ali mene zanima zašto je samo ona u fokusu medija a ne i:
1. Činjenica da je fakultet ipak završila u Sarajevu i činjenica da se licenca polaže i odobrava na kantonalnom, a ne makar na federalnom ili još bolje državnom nivou.
2. Šta je sa anesteziologom i njegovom odgovornošću?
3. Zašto se u pitanje ne dovodi činjenica da Inspekcija nije uradila svoj dio posla i redovno pregledala i izdavala verifikaciju aparatima koje klinika koristi?
4. Čitav zdravstveni sistem dosad nijedan medij nije doveo u pitanje, a upravo je on jadne roditelje primorao na ovaj korak.
O ovome se vrlo malo može pročitat, a svi se dovezali licence Nine Jovanović. Ja lično je smatram u određenoj mjeri krivcem ali nije jedini i nije najveći, postoji čitav lanac događaja koji se zanemaruje i vrši se inkvizicija nad njom dok će se ostali provući.
Sutra je zatvori, pojavit će se druga Nina koja će u ovom haosu mešetarit...
- uglavnomja
#467 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
impozantne biografije
- vjeshalica
- Logovan
#469 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Tuga...muha_sa wrote: ↑14/11/2021 08:40![]()
![]()
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... nja/436924
Potvrđeno / Tuga do neba: Preminula malena Džana (2) iz Kaknja
-
meridiyan
#470 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
source.ba
Novinar: Haris Ahbabović
https://--- NO LINKS ---/clanak/Haris/5865 ... yvtKtIGJXY
-
oruzana_pobuna
#471 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
dusica mala
nije te mogo zaobic prokleti bh vilajet uhljupa i kretena..... rahmet ti dusi cuftice mala
a olosu zelim sve najgore koji te je za sicar ubio....i njima i njihovoj djeci prokleto im sjeme bilo....
Last edited by oruzana_pobuna on 14/11/2021 11:26, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#472 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Nije glupost. Moze jedna komora da ne izda licencu ili je povuce, nadalje i dobro je da nema pravo jer to bi bio sveopci javasluk da iz najhore guzice dolaze za parama i rade gdje hoce.Sydnor wrote: ↑14/11/2021 11:16Ma znam ali to je samo jedna od gluposti ovog sistema i klix se najviše dovezao ove doktorice ko da je Azrail.vjeshalica wrote: ↑14/11/2021 11:04
Zato sto ne moze imati po pravilniku. Ako je u ZDK onda neka tamo radi, ako ce dolaziti u KS to je fakticki rad nacrno.
Mislim ne želim da ispadne da je branim jer mi to zaista ne pada na pamet jer ako sam dobro upućen ona je u prvom slučaju i predložila ovu operaciju.
Ali mene zanima zašto je samo ona u fokusu medija a ne i:
1. Činjenica da je fakultet ipak završila u Sarajevu i činjenica da se licenca polaže i odobrava na kantonalnom, a ne makar na federalnom ili još bolje državnom nivou.
2. Šta je sa anesteziologom i njegovom odgovornošću?
3. Zašto se u pitanje ne dovodi činjenica da Inspekcija nije uradila svoj dio posla i redovno pregledala i izdavala verifikaciju aparatima koje klinika koristi?
4. Čitav zdravstveni sistem dosad nijedan medij nije doveo u pitanje, a upravo je on jadne roditelje primorao na ovaj korak.
O ovome se vrlo malo može pročitat, a svi se dovezali licence Nine Jovanović. Ja lično je smatram u određenoj mjeri krivcem ali nije jedini i nije najveći, postoji čitav lanac događaja koji se zanemaruje i vrši se inkvizicija nad njom dok će se ostali provući.
Sutra je zatvori, pojavit će se druga Nina koja će u ovom haosu mešetarit...
Treba pitati zasto ordinacija nije verifikovala uredjaje, vec je jedan incident bio,ali ako oni kupe uredjaj i stave ga u pogon, kako iko moze znati osim neke dojave da imaju aparat koji nije verifikovan? To je kao neki rad aparata nacrno
Dalje izgubio se fokus na Rozajca, pitam par mudrovana,kad je tako ozbiljan doktor zasto je sebi dozvolio luxuz da operise sa aparaturom koja nije verifikovana? Ja se nikad ne bi smjela upustiti u posao ako mi aparati nisu ispravni.Nelogicno skroz.Nije glup da ne zna sta je verifikacija, stavila sam link sta ona podrazumijeva u sustini.
- Bloo
- Globalna šefica
#473 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
2. Mozda ima bolju politicku zaledinu ili ljudi ne razumiju ulogu anesteziologa u proceduri.
3. No comment.
-
mali_balon
#474 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
Naravno, najstrozije kazne, on njih napraviti primjer.Bloo wrote: ↑14/11/2021 10:40Ako smrt djevojcice nije u vezi sa neverifikovanim aparatim i radom bez licence, onda svakako izreci najvece kazne za te prekrsaje - rad sa neverifikovanim aparatima i rad bez licence. Izreci novcanu kaznu i obavezu verifikovanja svih aparata, te lijecnici koja nema licencu, istu suspendirati na odredeni broj godina tj. da istu ne moze dobiti, te izreci novcanu kaznu za rad bez licence.mali_balon wrote: ↑14/11/2021 10:34 Vala bas nek se malo ohladi, poceo lik da histerise, ali treba ga razumjeti.
Koliko vidim vec se spaljuju vjestice, a sta ako se dokaze da ljekari nisu krivi, da jednistavno organizam nije mogao podnijeti anesteziju, niti prvi ni zadnji slucaj, na zalost, mogu se donijeti svi nalazi da su ekstra, ali opet postoji mogucnost umiranja. Sta ako uprkos propustima nije njihova krivica.
Sta ako bude npr ok aparati nisu verifikovani ali nisu pridonijeli smrtnom ishodu, ok dr nema licencu ali nije uzrik smrti nestrucnost.
Sva sreca postoje vjestaci pa na osnovu njihovih vjestacenja sud donosi odluku.
Bitnije je da dobiju maksimaknu kaznu ako ih se bude teretiilo za propuste.
Svi smo mi ogorceni na ljekare iz poznatih razloga i ovo je katastrifa sto se desilo ali treba malo spustiti lopticu
I ako se uspostavi da je djevojcica umrla zbog nemara i tu bi trebalo suditi za ubistvo a ne ljekarski nemar ili nesta trece.
- uglavnomja
#475 Re: Slučaj djevojčice iz Kaknja koja je u komi :(
vidim
cinjenica je da dr zaposlena part-time privatno u halimic
samo sto roditelji nisu nikada spomenuli odlaske u sarajevo i kontrole kod privatnika