BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Almir_

#451 Re: Energija u BIH

Post by Almir_ »

Ja vam garantujem da smanje administraciju, sa druge strane domacinski odnos prema firmi - u ovome slucaju prema rudnicima oni bi poslovali odlicno.
Ovako,da se poveca cijena uglja bilo bi dobro jedno vrijeme a onda bi zaposlili mnogo i dobijes isto.
Moze se desiti da drzava otpise dugovanja rudnicima,
to bi bilo idealno da se privatizuju tj.sansa za nekog ko zeli uloziti novac.
Mislim strancima je cilj EpBiH onaj dio za cistu energiju iz vode, sunca, vjetra.
prof.

#452 Re: Energija u BIH

Post by prof. »

Kakvo crno privatizovanje rudnika uglja u 2021. godini?! :-) nijedna banka neće više da ima veze sa ugljem, to ni kinezi ne bi uzeli džabe da im daš.
A za propast rudnika ponajviše su krivi sami rudari koji decenijama gledaju krađu i lopovluke a šute. Evo u TK, pa i ptice na grani znaju da se rudnika mehanizacija namjerno sabotira i uništava da bi se onda angažovale mašine privatnika, ponajprije junuzovića iz lukavca. I niko ništa, kad pitaš rudara za to svi se prave ludi. I onda kažu blokiraće državu. Što se mene tiče nek idu junuzoviću ako smiju i ako su tolika sila.
Login77777

#453 Re: Energija u BIH

Post by Login77777 »

Te rudnike treba sve svakako pozatvarati.
Haris.ba

#454 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

Almir_ wrote: 13/08/2021 09:17 Ja vam garantujem da smanje administraciju, sa druge strane domacinski odnos prema firmi - u ovome slucaju prema rudnicima oni bi poslovali odlicno.
Ima li ijedan primjer tog domacinskog poslovanja u drzavnoj firmi u BiH?
bob_1921

#455 Re: Energija u BIH

Post by bob_1921 »

Haris.ba wrote: 15/08/2021 15:26
Almir_ wrote: 13/08/2021 09:17 Ja vam garantujem da smanje administraciju, sa druge strane domacinski odnos prema firmi - u ovome slucaju prema rudnicima oni bi poslovali odlicno.
ma kakvi ovdje su svi krivi od politike (najveci krivac koja je dopustala sve i svasta radi glasova a i sama se okoristila) do radnika tj. onih obicnih portira ccc ... 20 god. se sakrivaju iza pravih rudara a cinjenica da je njih bas manjina... kud ces vise da rudnici angazuju privatne firme da kopaju, dosta ih na bolovanju prima procenat plate a radi privatno da ne pricamo o kradji uglja gdje portira trebas zakititi i slicno a ovo su sve sitni lopovluci do onih milionskih sto je pisalo na portalima o unistavanju masina iznamljivanju tudjih itd. ... jbga doslo je do tacke kad im ni ep ne moze davati lovu i naravno da ce biti frka, trka jbt dizu frku sad jer su radnici poslani na cekanje a isti ce dobijati 50% ili 60% posto plate a ogromni minusiu svake godine pa valjda svi su mogli ocekivati ovakav rasplet kad tad realno ... nadams e samo da ep nisu uvukli u dubiozu a sa ovakvom vlascu vjerovatno jesu cim je i ona digla ruke od rudnika ...
Ci-Nick

#456 Re: Energija u BIH

Post by Ci-Nick »

bob_1921 wrote: 15/08/2021 15:57
Haris.ba wrote: 15/08/2021 15:26

ma kakvi ovdje su svi krivi od politike (najveci krivac koja je dopustala sve i svasta radi glasova a i sama se okoristila) do radnika tj. onih obicnih portira ccc ... 20 god. se sakrivaju iza pravih rudara a cinjenica da je njih bas manjina... kud ces vise da rudnici angazuju privatne firme da kopaju, dosta ih na bolovanju prima procenat plate a radi privatno da ne pricamo o kradji uglja gdje portira trebas zakititi i slicno a ovo su sve sitni lopovluci do onih milionskih sto je pisalo na portalima o unistavanju masina iznamljivanju tudjih itd. ... jbga doslo je do tacke kad im ni ep ne moze davati lovu i naravno da ce biti frka, trka jbt dizu frku sad jer su radnici poslani na cekanje a isti ce dobijati 50% ili 60% posto plate a ogromni minusiu svake godine pa valjda svi su mogli ocekivati ovakav rasplet kad tad realno ... nadams e samo da ep nisu uvukli u dubiozu a sa ovakvom vlascu vjerovatno jesu cim je i ona digla ruke od rudnika ...
Elektroprivreda je imala na računima preko 500 miliona maraka.
Kad su rudnike ugurali u koncern Elektroprivreda je dala skoro 400 miliona maraka u modernizaciju rudnika s ciljem povećanja proizvodnje..
Nažalost uzalud jer proizvodnja nije povećana nego smanjena..
Iz razloga koje si već spomenuo..
Dalje Elektroprivreda daje avanse rudnicima pa su i po tom osnovu rudnici dužni preko 200 miliona maraka.
I sad je počelo sa plaćanjem dugova za radnike koji trebaju u penziju.
Pa bi po tom osnovu u narednom periodu za otpremnine suvišnih i dugove budućih penzionera Elektroprivreda trebala uplatiti oko 150 miliona maraka.
Dakle umjesto da uloži 600 miliona u obnovljive izvore Elektroprivreda je svu gotovinu potrošila na rješavanje problema koji su stvorile ranije Vlade FBiH i Rudnici.
A u rudnicima nema nedužnih od rudara koji zdravi po pola godine provedu na bolovanju pa do direktora.
Elektroprivreda će se izvući ali rudnici su je unazadili 10 godina.
saimidin

#457 Re: Energija u BIH

Post by saimidin »

Login77777 wrote: 15/08/2021 15:13 Te rudnike treba sve svakako pozatvarati.
Ma ni slucajno

Propasti ce sami
:bih:
zigzag

#458 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-tuzla ... /210816135

Uhljebi su zablokirani sa svih strana pa sad igraju na neku socijalnu kartu.
babanovac

#459 Re: Energija u BIH

Post by babanovac »

Dodik napravi Stanare, nikom nista. Blok 7 TE Tuzla - Nece da moze!!!!
Srbija ce da pravi HE sa Srpskom na Drini. Nikom nista.
Fadil kreno sa mini-HE: "Spasite rijeke u BiH", zavapi Di Caprio ?!? (otkud ovaj?).

Na kradju su dosli na red i rudnici. I EP. Nema se jos mnogo toga pokrasti. Nakon rudnika, na redu je zdravstvo. Kad privatne bolnice udju u fondove, opuhat ce ih za dva mjeseca.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#460 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

https://www.klix.ba/biznis/elektroprivr ... /210817043

idemo dalje...

nista se ne durite, koji su idioti na čelu Bošnjačkog naroda, dobro je da išta postoji. Nažalost, dok im dođe do glave ono što im neko stručan govori, ode sve u helać. malo po malo.
Ci-Nick

#461 Re: Energija u BIH

Post by Ci-Nick »

Rudare treba plaćati sa budžeta,.. i nek iskopaju koliko hoće,.. jedino bi tako bili zadovoljni..
saimidin

#462 Re: Energija u BIH

Post by saimidin »

Po meni svi smo krivi

Kaze kradu politicari, pa mi smo ih birali

Ovo je sistem kleptokratija, svako krade koliko moze
:bih:

Trebalo je sve privatizovati jos davno I sto je vrijedno proraditi ce, ostalo propasti I onda krenuti u nesto novo

Ljudi su zaglavili u 70-tim ili gdje vec, I dalje pricaju pricu kaze propala fabrika, a prije radilo 4000 ljudi, ne kontaju da je zato propala jer je bila neproduktivna

Mi bosnjaci smo potpuno zapusten, neobrazovan I dobrim dijelom lijen narod, uhljeba I tenderasa, bez mnogo privatne inicijative

Jebalo nas socijalisticko samoupravljanje :lol:
zigzag

#463 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

Prijete štrajkom pod parolom : ne damo uhljebe,dole vlada.
Isto tako prijete štrajkom ako Sud donese odluku koja se njima ne sviđa.

Hrabro,hrabro.
Haris.ba

#464 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 17/08/2021 12:13 Prijete štrajkom pod parolom : ne damo uhljebe,dole vlada.

Hrabro,hrabro.
Puna podrska rudarima. :bih:
babanovac

#465 Re: Energija u BIH

Post by babanovac »

Haris.ba wrote: 17/08/2021 12:15
zigzag wrote: 17/08/2021 12:13 Prijete štrajkom pod parolom : ne damo uhljebe,dole vlada.

Hrabro,hrabro.
Puna podrska rudarima. :bih:
Priduzujem se podrsci.
Priprema terena za Blok 7: 100 mil. KM.
Rupa u brdu, koja bi trebala biti tunel Hranjen : 90 mil Km.
Na rudarima ce da ustede...
costacurta

#466 Re: Energija u BIH

Post by costacurta »

mk ultra wrote: 17/08/2021 10:49 https://www.klix.ba/biznis/elektroprivr ... /210817043

idemo dalje...

nista se ne durite, koji su idioti na čelu Bošnjačkog naroda, dobro je da išta postoji. Nažalost, dok im dođe do glave ono što im neko stručan govori, ode sve u helać. malo po malo.
Koja govna smrdljiva.
Sad ubacuju nemir među raju okrivljujući rudare za probleme pred početak grijne sezone. To je toliko zlo da je to strašno.
Sa druge strane isto tako mislim da su rudari ispali pichke najobičnije i to ne sad već još 2014. na februarskim protestima kad je Krekin sindikalista Terzić rekao sa rudari neće na te proteste jer imaju dobre uslove za rad i ta vlada ispunjava sve dogovoreno.
Sad bujrum u Sarajevo pred EP i njima ispostavljajte račune. Neka im je sud u Tz zabranio štrajk, i realno trebaju da idu pred upravu koncerna u Sarajevo. Direkcija rudnika u Tz je samo sjedište seljaka, klovnova i uhljeba izvor problema je EPFBiH.
Da imaju malo više empatije trebali su zajedno sa radnicima Energopetrola danas biti ispred Vlade al jok, žive na račun one floskule "rudari giganti" i uvijek nešto oni mimo svih, kontaju posebni jer rade pod zemljom šta li. Ma zaebi rođače. Nek ih ponižavaju.
Alahimanet
mk ultra

#467 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

costacurta wrote: 17/08/2021 13:29
mk ultra wrote: 17/08/2021 10:49 https://www.klix.ba/biznis/elektroprivr ... /210817043

idemo dalje...

Koja govna smrdljiva.
Sad ubacuju nemir među raju okrivljujući rudare za probleme pred početak grijne sezone. To je toliko zlo da je to strašno.
Sa druge strane isto tako mislim da su rudari ispali pichke najobičnije i to ne sad već još 2014. na februarskim protestima kad je Krekin sindikalista Terzić rekao sa rudari neće na te proteste jer imaju dobre uslove za rad i ta vlada ispunjava sve dogovoreno.
Sad bujrum u Sarajevo pred EP i njima ispostavljajte račune. Neka im je sud u Tz zabranio štrajk, i realno trebaju da idu pred upravu koncerna u Sarajevo. Direkcija rudnika u Tz je samo sjedište seljaka, klovnova i uhljeba izvor problema je EPFBiH.
Da imaju malo više empatije trebali su zajedno sa radnicima Energopetrola danas biti ispred Vlade al jok, žive na račun one floskule "rudari giganti" i uvijek nešto oni mimo svih, kontaju posebni jer rade pod zemljom šta li. Ma zaebi rođače. Nek ih ponižavaju.
Alahimanet
to ti je taj problem familijarnih odnosa i dobijanja poslova
i kad škripi šuti se, jerbo dobio si posao tišu mišu, ko zna gdje bi mu amiđa drugo našao (a do sada su za male pare mogli prekvalifikovati koliko ti bog hoće drugih vrlo traženijih zanimanja)... znaju dobro oni gdje su upali i šta tu (ne)rade.

https://bhrt.ba/bh-gas-tvrdi-da-vise-ne ... -pritiska/

raspad sistema jbt
kad da očekujemo gubitak suvereniteta :shock:
costacurta

#468 Re: Energija u BIH

Post by costacurta »

Taj blok 7 u TE Tuzla je prevara stoljeća i desiće se ovako ili onako.
Slušao sam inžinjera, neki Delić iz TE koji je trvdio da TE ne učestvuje u zagađenju zraka u Tuzli skoro pa ni 1% iako spaljuju nekoliko miliona tona. Razlog su dimnjaci visoki preko 100m i sve te čestice bejagi odu u atmosferu i svo zlo pripisuje krivicu individualnim ložištima. Meni je to bio odgovor ravan laži onom djetetu u predškolskoj ustanovi.
Nedugo nakon toga priča o potrebi što brže izgradnje bloka 7 koji je izmeđuostalog EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJI.
Moje pitanje njemu je bilo ako je to tako zašto se onda ulazi u investiciju i kredite od 1.5 milijardi KM + sukob sa Evropskom energetskom unijom ako već imamo prema njegovim riječima kotlove i sistem koji uopšte ne zagađuje zrak ili su to neka minimalna zagađenja? Nisam dobio odgovor jer je isteklo vrijeme :roll:
Sad čujem da se ide na varijantu obnove kotlova, u kojoj bi učestvovala i namjenska industrija čitaj Fadilovi, čime bi se bejagi uveo i sistem odsumporavanja, cijena koštanja nekih 100tinjak miliona. Opet pitanje, što će nam toliko zaduživanje kad TE ne učestvuje u zagađenju zraka?
costacurta

#469 Re: Energija u BIH

Post by costacurta »

mk ultra wrote: 17/08/2021 13:35
costacurta wrote: 17/08/2021 13:29

Koja govna smrdljiva.
Alahimanet
i kad škripi šuti se, jerbo dobio si posao tišu mišu, ko zna gdje bi mu amiđa drugo našao (a do sada su za male pare mogli prekvalifikovati koliko ti bog hoće drugih vrlo traženijih zanimanja)... znaju dobro oni gdje su upali i šta tu (ne)rade.

raspad sistema jbt
Često sam se pitao jel moguće da smo kao narod toliki beskičmenjaci i da se ne smijemo nizašto buniti?
Shvatio zašto iz jedne priče, jednog lika koji je radio kao portir u jednom prijeratnom tuzlanskom gigantu TTU. Veli on, voljeli ga svi, bio dobar sa svima, od kuarice do inžinjera, kaže u 3 sata kad krenu kući nije nikom zavirivao šta nosi u kesi, cegeru, a svi su uzimali i iznosili, ona iz kuhinje hrenovke, onaj iz radionice čekić, teg, šarafciger, šubler....... 1000 radnika, saberi koliko su ti isti radnici učestvovali u propasti preduzeća. Eh sad ide priča "pa mora porodicu prehraniti. Mora ukrast a nije isto ukrasti CNC mašinu ili šubler". Pa što ste dozvolili da radite 12-16-19 mjeseci bez plate? Dal si normalan? Ko je dozvolio direktorima da pljačkaju? Što niste ko radnici DITAe sjeli s palijama ispred kapije firme? Moglo se znači al se kralo jbga
Svi mi imamo oraha u džepu, svi smo učestvovali u nekom nedjelu. Iz tog razloga i ovolika šutnja i apatija. Samo čekamo svoj red :roll:
bob_1921

#470 Re: Energija u BIH

Post by bob_1921 »

costacurta wrote: 17/08/2021 13:43 Taj blok 7 u TE Tuzla je prevara stoljeća i desiće se ovako ili onako.
Slušao sam inžinjera, neki Delić iz TE koji je trvdio da TE ne učestvuje u zagađenju zraka u Tuzli skoro pa ni 1% iako spaljuju nekoliko miliona tona. Razlog su dimnjaci visoki preko 100m i sve te čestice bejagi odu u atmosferu i svo zlo pripisuje krivicu individualnim ložištima. Meni je to bio odgovor ravan laži onom djetetu u predškolskoj ustanovi.
Nedugo nakon toga priča o potrebi što brže izgradnje bloka 7 koji je izmeđuostalog EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJI.
Moje pitanje njemu je bilo ako je to tako zašto se onda ulazi u investiciju i kredite od 1.5 milijardi KM + sukob sa Evropskom energetskom unijom ako već imamo prema njegovim riječima kotlove i sistem koji uopšte ne zagađuje zrak ili su to neka minimalna zagađenja? Nisam dobio odgovor jer je isteklo vrijeme :roll:
Sad čujem da se ide na varijantu obnove kotlova, u kojoj bi učestvovala i namjenska industrija čitaj Fadilovi, čime bi se bejagi uveo i sistem odsumporavanja, cijena koštanja nekih 100tinjak miliona. Opet pitanje, što će nam toliko zaduživanje kad TE ne učestvuje u zagađenju zraka?
pa koliko sam skontao, ulazi se u investiciju tj. trebalo se uci radi zamjene postojeceg jer se on gasi kroz 5,6 godina .. handrili su ga do kraja nema vise remonta i slicno jedino je novi blok mogucnost znaci il ces nastaviti proizvoditi ili kupovati inace neki poznanici mi rade u ep i prica posljednjih mjeseci se kupuje struja jer te ne rade a he ne moze zadovoljiti potrebe inace danas je nasjkuplja struja na berzi umjesto da se prodaje ona se kupuje :D ...
mk ultra

#471 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

costacurta wrote: 17/08/2021 13:58
mk ultra wrote: 17/08/2021 13:35

raspad sistema jbt
Često sam se pitao jel moguće da smo kao narod toliki beskičmenjaci i da se ne smijemo nizašto buniti?
Shvatio zašto iz jedne priče, jednog lika koji je radio kao portir u jednom prijeratnom tuzlanskom gigantu TTU. Veli on, voljeli ga svi, bio dobar sa svima, od kuarice do inžinjera, kaže u 3 sata kad krenu kući nije nikom zavirivao šta nosi u kesi, cegeru, a svi su uzimali i iznosili, ona iz kuhinje hrenovke, onaj iz radionice čekić, teg, šarafciger, šubler....... 1000 radnika, saberi koliko su ti isti radnici učestvovali u propasti preduzeća. Eh sad ide priča "pa mora porodicu prehraniti. Mora ukrast a nije isto ukrasti CNC mašinu ili šubler". Pa što ste dozvolili da radite 12-16-19 mjeseci bez plate? Dal si normalan? Ko je dozvolio direktorima da pljačkaju? Što niste ko radnici DITAe sjeli s palijama ispred kapije firme? Moglo se znači al se kralo jbga
Svi mi imamo oraha u džepu, svi smo učestvovali u nekom nedjelu. Iz tog razloga i ovolika šutnja i apatija. Samo čekamo svoj red :roll:
zato što ih je 90% strah novog i strah promjene i strah kako je to kod "privatnika"

da li bi iko od njih dao otkaz da mu neko kaže, hajde da te obučim npr za keramičara ili bilo šta drugo šta mu je slično postojećem poslu, i da radiš za pare jbt... a posla ima

sjedi, psuj po svemu, trud 0 bodova, očekuješ nafaku... nema šanse

a što se tiče zagađenja, krute čestice stvarno i ne dolaze u TZ, ali suNpor, NOx i sve ostalo je tu. ti filteri su skupi ko sam đavo, a morao bi se i sam kotao modifikovati što je češće skuplja opcija nego praviti od nule sa tim sistemom.
zigzag

#472 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

Na nešto će izaći.
Sindikat rudnika Kreka danas se, suprotno odluci suda o zabrani održavanja generalnog štrajka, okupio ispred uprave Društva i blokirao ulaske i izlaske iz zgrade, a na licu mjesta je i policija.

Sindikat rudnika Kreka danas se, suprotno odluci suda o zabrani održavanja generalnog štrajka, okupio ispred uprave Društva i blokirao ulaske i izlaske iz zgrade, a na licu mjesta je i policija.

Na ovaj način sindikat je odbio poštivati odluku Općinskog suda, a predsjednik sindikata Zuhdija Tokić najavio novu “Husinsku bunu”, odnosno oružani/fizički otpor kojeg danas očigledno sporovodi u djelo. Pravo je pitanje, zašto na sve šuti Tužilaštvo TK s obzirom da se radi o djelu nasilnog organiziranje otpora.

Ovo djelo podrazumjeva da će se onaj “Ko druge organizira ili poziva na pružanje nasilnog otpora zakonitim odlukama ili mjerama nadležnih tijela, ili ukazuje otpor službenoj osobi u vršenju službene radnje, kazniti se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”. Ako je krivičnim djelom iz prethodnog stava prouzrokovano neprovođenje ili je znatno otežano provođenje zakonite odluke ili mjere nadležnog tijela, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, a onaj ko organizira ili bilo kako rukovodi grupom ljudi koja učini ovo krivično djelo može se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetimo, Sindikat predvođen Tokićem je u javnost plasirao lažnu informaciju kako uprava namjerava na “čekanje“ uputiti 30 posto. Ustvari, radi se o 111 radnika koji nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja, odnosno 5 posto uposlenih na administrativnim poslovima. Niti jedan radnik koji je upućen na prekid rada nije iz proizvodnog procesa. Među otpuštenim je najveći broj onih koji su Kreku i doveli u nezavidnu situciju u kakvoj se nalazi danas. Radi se o bivšim direktorima, članovima uprave, rukovodiocima sektroa , pomoćnicima.

Među njima je i bivši direktor Osman Bleković, osuđivan za kriminal, a koji je nakon direktorske pozicije raspoređen na mjesto rukovodioca Službe projektovanja. On kao direktor Kreke nije uplaćivao doprinose sebi i radnicima, a nakon što je smijenjen tužio je rudnik što mu tokom njegovog direktorskog mandata nisu uplaćivani doprinosi. Dobio je presudu i odštetu od 70 hiljada maraka, zbog toga su Kreki bili blokirani računi.
babanovac

#473 Re: Energija u BIH

Post by babanovac »

zigzag wrote: 17/08/2021 15:44 Na nešto će izaći.

Na ovaj način sindikat je odbio poštivati odluku Općinskog suda, a predsjednik sindikata Zuhdija Tokić najavio novu “Husinsku bunu”, odnosno oružani/fizički otpor kojeg danas očigledno sporovodi u djelo. Pravo je pitanje, zašto na sve šuti Tužilaštvo TK s obzirom da se radi o djelu nasilnog organiziranje otpora.

Ovo djelo podrazumjeva da će se onaj “Ko druge organizira ili poziva na pružanje nasilnog otpora zakonitim odlukama ili mjerama nadležnih tijela, ili ukazuje otpor službenoj osobi u vršenju službene radnje, kazniti se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”. Ako je krivičnim djelom iz prethodnog stava prouzrokovano neprovođenje ili je znatno otežano provođenje zakonite odluke ili mjere nadležnog tijela, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, a onaj ko organizira ili bilo kako rukovodi grupom ljudi koja učini ovo krivično djelo može se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetimo, Sindikat predvođen Tokićem je u javnost plasirao lažnu informaciju kako uprava namjerava na “čekanje“ uputiti 30 posto. Ustvari, radi se o 111 radnika koji nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja, odnosno 5 posto uposlenih na administrativnim poslovima. Niti jedan radnik koji je upućen na prekid rada nije iz proizvodnog procesa. Među otpuštenim je najveći broj onih koji su Kreku i doveli u nezavidnu situciju u kakvoj se nalazi danas. Radi se o bivšim direktorima, članovima uprave, rukovodiocima sektroa , pomoćnicima.

Među njima je i bivši direktor Osman Bleković, osuđivan za kriminal, a koji je nakon direktorske pozicije raspoređen na mjesto rukovodioca Službe projektovanja. On kao direktor Kreke nije uplaćivao doprinose sebi i radnicima, a nakon što je smijenjen tužio je rudnik što mu tokom njegovog direktorskog mandata nisu uplaćivani doprinosi. Dobio je presudu i odštetu od 70 hiljada maraka, zbog toga su Kreki bili blokirani računi.
EP je najavila 600 ljudi ukupno, a u prvoj turi su napisali 111 rjesenja. Nego, ovaj prokurista iz EP-a, je li neophodan za proizvodnju uglja i distribuciju struje?Blekovic, , koga pomenuse,on ce prvi tuzit rudnik i dobice jos 140000 ovaj put. Sta cemo sa 200 mil. KM uplacenih kao avans za Blok 7? Je li tu neko od ovih 111 odgovoran?
mk ultra

#474 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

A ko je radio za 18mil ravnanje terena?

Tip
Laktasi :mrgreen:
studiorum_tuzlaensis

#475 Re: Energija u BIH

Post by studiorum_tuzlaensis »

Nema više remonta u TE Tuzla, remontovano je već tri puta. To je bacanje para. Sve ima svoj vijek trajanja pa i trofazni generatori koji se vrte desetljećima...

Plakat ćemo svi, kad umjesto 60 KM na računu za električnu energiju budemo vidjeli iznos 200 KM. :) Vidjećeš kako onda Bošnjo gasi svjetla, bojlere, kupa mlakom umjesto vrelom vodom, zatvara vrata i prozore iza sebe da se ne rasipa energija i živi na 21 Celzijus, umjesto gologuz po kući na 27.. :)

A kad poskupi struja, nema hamburger bit 4-5 maraka već 8-9. Hljeb min 1.5-2 KM, a ulje 4.

Pa vi čuvajte okolinu na TE, dok ovamo na drugoj strani proizvodimo plastičnog smeća ko prosječni Amerikanac..
Post Reply