Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Moderator: O'zone

Locked
seoBIH

#451 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by seoBIH »

To nije moguće, pa piše da se primjenjuje do 30
04?
Ci-Nick

#452 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Ci-Nick »

strucnjakdemagog wrote: 01/05/2020 10:26
Ci-Nick wrote: 01/05/2020 09:55 Jučer vidim policija zaustavila auto, uključena rotacija, zapisuju momka i djevojku, valjda zbog maske.
Mislim, ili kažnjavaj sve po redu nekom primjerenom kaznom od 30 ili 50 KM, ili nemoj nikog. Ako 30% ljudi nema maske i 40% njih nosi masku na vratu ili bradi, koji je razlog da nekog pišu a nekog ne,.. po sistemu, ovaj mi se ne sviđa, njega ću pisati,..ili,..
Pa otkud ti znaš zbog čega ih pišu? Joj lupetanja... :lol:
A zbog čega bi pisali pješake?
Zbog neadekvatnih cipela?
nekome

#453 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by nekome »

Mislim da je bila vijest da se mjere opreme produzavaju...
Isaiah4110

#454 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Isaiah4110 »

Escobarmc wrote: 19/04/2020 14:30 LP svim korisnicima. Izasao sam s bratom do prodavnice, pjesice. Na putu do prodavnice nas zaustavlja patrola. Otvara prozor ispruzi ruku i mahnu kao ono dodjite. Trazi licne dokumente, dali smo mu licne karte ja i brat. Policajac mi kaze 500 KM kazne ce stici na adresu, pitao sam ga za sta ce mi doci kazna, dobio sam odgovor tebi ce doci 1000 KM. Pitao sam policajca za ime i prezime, bahato je odgovorio "Ja sam oficir mupa kantona sarajevo A*** S********". To je bila otprilike ta konverzacija. Predpostavljam da ce kazna doci za nenosenje maske i rukavica, ja i brat smo imali masku i rukavice u dzepu. Posto zivim u prigradskom naselju u krugu od 500 metara oko nas nije bilo zivog srvorenja u trenutku kad smo zaustavljeni, pa me zanima na osnovu cega je "oficir" zakljucio da treba da platim 1000 KM kazne? Nemam sredstava da platim kaznu. Prije mjesec dana mi je ustanovljen kamen u mokracnom kanalu koji treba laserski razbit, ali u domu zdravlja su mi rekli da taj dio uopste ne radi za vrijeme pandemije. Vecinu plate potrosim na tablete protiv bolova i kojekakve cajeve, da bi uopste mogao raditi. Sada u svemu ovome mene zanima, ako ovaj slucaj iznesem pred sud kolike su sanse da sta postignem, koliki su troskovi u slucaju da izgubim slucaj? Ili u krajnjem slucaju sta ja kao gradjanin mogu uraditi ako se policijski sluzbenik ponasa bahato ili prekoracuje ovlasti? Kome se mogu zaliti? Nije mi potrebno nicije sazaljevanje, ali ni osudjivanje pa vas molim da to ne radite. Trebaju mi savjeti i konkretne informacije, hvala unaprijed.
Koliki ti je taj kamencic? Prije razbijanja probaj rowatineksom da ga smanjis/izbacis recimo ako je velicina do nekih 8mm moze pomoci, zavisi od oblika i cvrstoce kamencica ali vrijedi pokusati...ako bas moras razbijati idi u BL u Sarajevu im je aparat prestar...400 KM je cijena razbijanja...dobar aparat siemens svakih 6 mjeseci mu mijenjaju glavu...ali nisam siguran da sada rade radi ovog cirkusa...sto se tice kazne ako dodje idi na sud...nigdje u naredbi ne pise da masku non stop moras imati preko nosa i usta...nigdje...postujes naredbu nosas je, nisi zasluzio kaznu, diskriminira te jer 40% ljudi ne nosa maske, 40% ih nosa u ruci ili na vratu a 20% ih nosa preko usta i nosa i ako se kaznjava treba se kazniti 80% stanovnistva, nema tu baksuz lutrija raspolozenje policajca, ako je zakon onda mora da vazi za svakoga i tacka...ali kazem naredba im nije definisana i imas pravo da se branis i trazis pravdu, a pravde ima ali ljudi ne vjeruju predaju se lako i brzo...drugo, nasem organizmu ne smijemo uskracivati potrebnu kolicinu kisika i maska se mora skinuti nekad i normalno disati...to ti nece reci ni Solak ni policajac, kancerogene stanice mogu prezivjeti samo u organima u kojima nema dovoljno kisika, i svi imamo kancerogene stanice u organizmu koje nas imuni sistem redovno "ubija" tek kad se one puno umnoze i narastu e onda se mogu otkriti i onda je problem, samim tim policajci i Solak ti ugrozava zdravlje sa ovom naredbom...nema sanse da na sudu ovo ne poniste pa da ne znam ko odlucuje ako ima mrvicu postenja i pravde i mozga...na kraju imas i Instituciju ombudsmena, krse ti se ljudska prava, imas ustavni sud prije toga ako nekim cudom sud nalozi da moras platiti kaznu...sve u vezi corone je cirkus i debilizam pa tako i ove naredbe i kazne...kad i ako definisu naredbu i navedu da se non stop svake sekunde na ulici maska mora drzati preko usta i nosa, e onda nema izgovora i spasa ako te kazne...tvoja rijec protiv njihove...nema pretpostavke u naredbama i zakonima tako je kako pise, nisu nista napisali i definisali...i prije svega red je bio da te upozori ako nista posto te prvi put sreo i imao si masku, s obzirom da 80% stanovnista nije kaznjeno ne trebas biti ni ti...
strucnjakdemagog

#455 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by strucnjakdemagog »

Ci-Nick wrote: 01/05/2020 11:48
Ci-Nick wrote: 01/05/2020 09:55 Jučer vidim policija zaustavila auto, uključena rotacija, zapisuju momka i djevojku, valjda zbog maske.
Mislim, ili kažnjavaj sve po redu nekom primjerenom kaznom od 30 ili 50 KM, ili nemoj nikog. Ako 30% ljudi nema maske i 40% njih nosi masku na vratu ili bradi, koji je razlog da nekog pišu a nekog ne,.. po sistemu, ovaj mi se ne sviđa, njega ću pisati,..ili,..
Napisao si "policija zaustavila auto", otkud sad da su pješaci?
Ci-Nick

#456 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Ci-Nick »

strucnjakdemagog wrote: 01/05/2020 14:31
Ci-Nick wrote: 01/05/2020 11:48

Napisao si "policija zaustavila auto", otkud sad da su pješaci?
napisao sam,..policija zaustavila auto, uključila rotaciju,..
al hajd nije bitno,.. ili kažnjavati sve po redu ili nikog,.. uz to kazna je nenormalna,.. ako je u Njemačkoj od 10 do 50 eura za nenošenje maske u trgovini.
vjeshalica

#457 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by vjeshalica »

Eto ti vidio i odma znas da je zbog maske hahah sta sve covjek nece procitat, nisi ni cuo konverzaciju, ni nista al sve znas...haos
vjeshalica

#458 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by vjeshalica »

artur morgan wrote: 01/05/2020 11:13 Oni koji rade na trafici ili prodavnicama bolje da ne nose one rukavice kad vidis u kakvom su stanju. Prljave i onda ti nesto daje iz ruku. Isto i sa maskama drze ih cijeli dan na bradi diraju takvim rukama, samo da se zadovolji forma....
Kako su prljave? One bijele i plave pozute?
Pa to nije prljavstina vec oksidiraju
Ako vec ciljas na to
vjeshalica

#459 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by vjeshalica »

problemnatravunu wrote: 01/05/2020 07:46
strucnjakdemagog wrote: 28/04/2020 17:45
mayab wrote: 28/04/2020 15:46 Ja im to ne bi platio, pa da dođem na kraju do zatvora i "odležim" kaznu !
To je moj stav!
Masku imam uvijek u džepu, stavim je po potrebi, eto da bi se neki oko mene osjećali sretnije
Nigdje ne piše da se maska mora nositi na licu. U naredbi našeg bajnog Kriznog štaba piše da se mora nositi, ali ne i gdje. Dakle, ako je nosiš u džepu nemaju zakonskog osnova da te kazne. :D
E to ja pričam ! :thumbup:
Recimo u ZOBS-u, kad se spominje kaciga za motocikliste , pa kaznjavanje "....vozač mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četvorocikla ili četvorocikla, kao i osobe koje se prevoze tim vozilima, koji za vrijeme vožnje ne nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu....."
Zato sto papci u japankama nabiju kacigu na motor ili ruku pa misle da su zadovoljili poentu nosanja kacige
sinuhe

#460 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by sinuhe »

Sigurnosne mjere u kineskoj mesnici. Maska po propisima ali frizider nije obavezan.
Image
vjeshalica

#461 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by vjeshalica »

Susena pascetina i macketina....no problem
coco1

#462 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by coco1 »

vjeshalica wrote: 01/05/2020 15:38
artur morgan wrote: 01/05/2020 11:13 Oni koji rade na trafici ili prodavnicama bolje da ne nose one rukavice kad vidis u kakvom su stanju. Prljave i onda ti nesto daje iz ruku. Isto i sa maskama drze ih cijeli dan na bradi diraju takvim rukama, samo da se zadovolji forma....
Ako vec ciljas na to
neki dan sam kupovao cigare na trafici, kod trolejbuske okretaljke na austrijskom trgu. kod prodavacice rukavice ko one za teretanu bez prstiju. sva ona plastika nestala na mjestima jagodica i noktiju. koliko ih ona dana koristi, boga pitaj
laik1981

#463 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by laik1981 »

Ono kad ovog ljeta zaspis na plazi..
Image
NediM17

#464 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

coco1 wrote: 01/05/2020 18:48
Ako vec ciljas na to
neki dan sam kupovao cigare na trafici, kod trolejbuske okretaljke na austrijskom trgu. kod prodavacice rukavice ko one za teretanu bez prstiju. sva ona plastika nestala na mjestima jagodica i noktiju. koliko ih ona dana koristi, boga pitaj
Pojela "hin" varikina. :lol:
palermo

#465 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by palermo »

Mene jednom kazniše zbog priče na mobitel tokom vožnje. A stotinu puta sam pričao pa me nisu kaznili. Hoću reći, ne postoji baš način da sve koji krše kazne, suštinski ove kazne i služe kao sredtsvo odvraćanja, tj tjeranje na poštovanje mjera /u ovom slučaju nošenja maske.Nekog kazniš da bi drugi poštovali. Naravno, neko u toj priči i prav zdrav najebe.

Mada ja zaista ne znam otkud ove drakonske kazne od 500 ili 1000 KM.....50 KM bi bilo sasvim dovoljno, meni brate žao kad mi i pedesetku izbiju iz džepa, a nisam socijalni slučaj.

Ma ima jedna stara krasna priča o Ali-paši Rizvanbegoviću, njegovim maslinama i seoskim volovima,upravo primjenjiva za ovaj slučaj, ovi naši vlastodršci bi je trebali naučiti....(malo je dugačka za foruma, pa da je sad ne pričam)
Edin H.

#466 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Edin H. »

palermo wrote: 01/05/2020 19:43
Mene jednom kazniše zbog priče na mobitel tokom vožnje. A stotinu puta sam pričao pa me nisu kaznili. Hoću reći, ne postoji baš način da sve koji krše kazne, suštinski ove kazne i služe kao sredtsvo odvraćanja, tj tjeranje na poštovanje mjera /u ovom slučaju nošenja maske.Nekog kazniš da bi drugi poštovali. Naravno, neko u toj priči i prav zdrav najebe.

Mada ja zaista ne znam otkud ove drakonske kazne od 500 ili 1000 KM.....50 KM bi bilo sasvim dovoljno, meni brate žao kad mi i pedesetku izbiju iz džepa, a nisam socijalni slučaj.

Ma ima jedna stara krasna priča o Ali-paši Rizvanbegoviću, njegovim maslinama i seoskim volovima,upravo primjenjiva za ovaj slučaj, ovi naši vlastodršci bi je trebali naučiti....(malo je dugačka za foruma, pa da je sad ne pričam)
Puno je ba petoba na plate u BiH, ma puno je i cvaja.
U Engleskoj je 60 funti za krsenja pravila tokom pandemije, 40 funti ako platis u petnaest dana
seoBIH

#467 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by seoBIH »

Malo je i 200KM! Čim se krše neka pravila znaj da nije puno.
Ci-Nick

#468 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Ci-Nick »

seoBIH wrote: 01/05/2020 21:17 Malo je i 200KM! Čim se krše neka pravila znaj da nije puno.
Treba naredbu učiniti prihvatljivom.
Ako je skoro svuda u Europi nošenje samo preporuka i to u zatvorenim prostorima,.. čemu onda kod nas obaveza na praznom trotoaru ili livadi.
Ako je fizička distanca zadovoljena čemu maltretiranje.
Po prirodi sam legalista, nisam nikad pomjerio auto a da nisam vezao pojas. Ali propis mora imati realnu svrhu a ne neke irealne.
seoBIH

#469 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by seoBIH »

Pa kada si normalna drzava, onda mozes imati i normalne propise. Vi kao da ste se probudili iz zimsnog sna koji traje skoro 30 godina.
strucnjakdemagog

#470 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by strucnjakdemagog »

seoBIH wrote: 01/05/2020 21:44 Pa kada si normalna drzava, onda mozes imati i normalne propise. Vi kao da ste se probudili iz zimsnog sna koji traje skoro 30 godina.

Pa što onda podržavaš te mjere koje su propisali? Ti sam sebe demantuješ.
seoBIH

#471 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by seoBIH »

Zato što kada poštujem onda mi ne može niko reći svi ste isti, svi smo isti. Poštujem mjere i imam pravo da se žalim i pokušavam postići nešto, a ako ne poštujem, nisam bolji od fikre malinara.
kakavdanakneiskustvu

#472 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by kakavdanakneiskustvu »

Zaključak Štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja osobu RS-u kojom je zabranjeno kretanje osobasa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 12 do 5 sati u protekla 24 sata prekršio je 201 građanin, saopćeno je iz MUP-a.
Policijski službenici su evidentirali i osam prekršaja zbog okupljanja više od tri osobe na jednom javnom mjestu, navodi se u saopćenju.

U RS-u je na snazi je zabrana kretanja danas od 12 sati do sutra ujutro u 5 sati. Također i sutra i prekosutra će policijski sat nastupiti u istom vremenskom periodu.
L u c i f e r

#473 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by L u c i f e r »

Nepostivanje nepravednih zakona je gradjanska duznost.
- Neki filozof haman, mrsko mi da trazim.
bunk

#474 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by bunk »

Ustav SAD .
allem_77

#475 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by allem_77 »

Ako vec ciljas na to
Sinoć doktor na Face TV kaže da bi se rukavice svaki put trebale dezinfikovati kada dođe drugi klijent, kupac...
Locked