Greta Thunberg

Post Reply
The 51st State

#451 Re: Greta Thunberg

Post by The 51st State »

tranquil wrote:
The 51st State wrote:ko god kaze sta kriticki oko ove male odma emocionalno kmecanje sta god to znacilo u stvarnom svijetu :-) :lol:
Pa vidiš kako su ljudi triggerovani, mala ih je potpalila k'o hepo kocke. I niko da prigovori nešto racionalno, samo "idi bona ranije u krevet, skrati suknju, šta se petljaš", pa onda uvrede oko "jezivosti", bilo je čak i pominjanje šamaranja... Ako to nije emocionalno kmečanje, ne znam šta je.

Srećom, činjenice boli briga za povrijeđene emocije kmečavaca 8-)
zavisi kako gledas na to, iz tvoje vizure je tako, iz moje je to primjenjena pedagogija,
Last edited by The 51st State on 01/10/2019 11:39, edited 1 time in total.
The 51st State

#452 Re: Greta Thunberg

Post by The 51st State »

SaraFina wrote:
tranquil wrote:
The 51st State wrote:ko god kaze sta kriticki oko ove male odma emocionalno kmecanje sta god to znacilo u stvarnom svijetu :-) :lol:
Pa vidiš kako su ljudi triggerovani, mala ih je potpalila k'o hepo kocke. I niko da prigovori nešto racionalno, samo "idi bona ranije u krevet, skrati suknju, šta se petljaš", pa onda uvrede oko "jezivosti", bilo je čak i pominjanje šamaranja... Ako to nije emocionalno kmečanje, ne znam šta je.

Ne "boli" briga činjenice za povrijeđene osjećaje "kmečavaca".. Nego one koji koriste beskrupolozno Gretu i Aspergerov poremećaj za promodžbu. Da se razumijemo.
to je jasno od pocetka, no kao nebitno jer je ko biva problem veci od toga :-)
SaraFina

#453 Re: Greta Thunberg

Post by SaraFina »

Pa jesu, jer se koriste kao alibi.
tranquil

#454 Re: Greta Thunberg

Post by tranquil »

SaraFina wrote:
tranquil wrote:

Ne "boli" briga činjenice za povrijeđene osjećaje "kmečavaca".. Nego one koji koriste beskrupolozno Gretu i Aspergerov poremećaj za promodžbu. Da se razumijemo.
Koji ti je tačno kriterij da kažeš "ova osoba se ne smije baviti javnim aktivizmom"? Hoćemo li sve koji imaju ovaj ili onaj poremećaj isključiti iz javnog života? Koja ćemo im još prava oduzeti? Gdje povlačiš liniju?
SaraFina

#455 Re: Greta Thunberg

Post by SaraFina »

Ja sam u prvom upisu na ovoj temi objasnila šta mislim po tom pitanju. Opširno. Da ne presipam iz šupljeg u prazno.
Meni osobno problem s ovom djevojčicom i njenom eksponiranošću... je u iskorištavanje Aspergerovog sindroma i njegovih karakteristika.

Aspergerov sindrom je poremećaj u razvoju, čija je glavna odlika nesposobnost razumijevanja kako funkcionisati u društvu 

Greta je očigledno površno informirana, te blago rečeno govoreći sposobna, pričati isključivo o jednoj temi. A to je i jedna od od karakteristika Aspergerov sindroma. Sve dok je neko bude ispitivao o temi na koju je fokusirana ona će davati opširne odgovore shodno svojim mogućnostima i razumijevanju... Da je novinari pitaju bilo šta drugo ili da joj se upute pitanja van konteksta njenog interesovanja njeni odgovori bi se sveli na kratko "Da" ili "Ne"...A možda čak i u potpunosti izostali.

Dakle djevojčica ni na najednostavnija pitanja izvan fokusa svog interesovanja ne bi bila spremna dati složeniji odgovor.

Što je jako tužno. Jer njen fokus na ovu trenutno goruću temu, pa i njen razvikani govor su izvještačeno namješteni. Upravo koristeći Aspergerov sindrom.

Ljudima s Aspergerovim sindromom nedostaje razumijevanje, (zato kažem da je njena pažnja "namjerno' potaknuta i usmjerena) procesuiranje i opisivanje vlastitih emocija, a također i mogućnost da budu potpuno svjesni okolnosti koje ih okružuju u nekom trenutku. Greta (kai što je vidljivo) nema
zastoje u govornom i kognitivnom razvoju. Ali, često se pojavljuje motorička nespretnost i atipična upotreba govora. (što je također vidljivo u Gretinim istupima)

Nadalje, karakteristike Aspergerovog sindroma su: nedostatak empatije, naivna, neodgovarajuća, jednostrana interakcija, nepostojanje sposobnosti ili smanjena sposobnost sklapanja prijateljstva, pedantan, repetitivni govor, slaba neverbalna komunikacij, intenzivna zaokupljenost određenim temama, nespretni i loše koordinirani pokreti i neobičan tjelesni pokreti (afektiranje i plač, grimase dolaze od toga, ne zbog emocija)

Djeci poput Grete nakon dijagnosticiranja poremećaja potrebna je pomoć od najranije dobi (obdaništa pa preko škole) da se snađu u društvu i okolini...Ako ne dobiju podrška i razumijevanje od vaspitačica, učitelja, profesora, te porodice i sredine mogu ostati zauvijek "neprilsgiđeni" tj oni koje društvo izopćava. A što za posljedicu može imati razvoj niskog samopoštovanja i lošiju sliku o sebi. Time se, naravno, još više otežava djetetov razvoj jer ne samo da ima slabije socijalne vještine zbog razvojnog poremećaja, dijete sada biva i kažnjeno radi svoje prirodno smanjene sposobnosti da ih savlada kao druga djeca. A pomoć ne dobija od onih od kojih bi trebalo. (Ispis djevojčice iz škole totalno je sulud postupak roditelja i stručnjaka koji su to "sminovali")

Tretmani terapijom kroz igru i sozijalizaciju djece od ratnog doba mogu biti od velikog značaja za dijete s Aspergerovim sindromom kao i za cijelu njegovu porodicu.
Pa mi nije jasno kako opet na Diva i njen mužić su zakazali u tim roditeljskim obavezama, a prepustili djevojčicu medijskom eksponiranju i pažnji koja u njenom slučaju može biti pogubna. A pozitivan učinak sigurno neće imati
The 51st State

#456 Re: Greta Thunberg

Post by The 51st State »

ako se ne moze zakljuciti da ovakva osoba vise stete causu pravi nego sto koristi zbog nje same jer kupi veci dio fokusa onda je to bas onako nedotupavno. sad se vise prica o njoj nego o onome sta je pricala, tako da clarckson i slicna raja ustvari vise koriste stvari nego ona,
JohnnyS

#457 Re: Greta Thunberg

Post by JohnnyS »

U zlatna vremena se i na zapadu hapsilo roditelje koji su svoju djecu s poremećajem u razvoju i ponašanju medijski eksponirali.

Nesumnjivo je uz globalno zatopljenje prisutno i globalno zaglupljenje, samo se ne mogu odlučiti koje je pogubnije.
JohnnyS

#458 Re: Greta Thunberg

Post by JohnnyS »

SaraFina wrote:Ja sam u prvom upisu na ovoj temi objasnila šta mislim po tom pitanju. Opširno. Da ne presipam iz šupljeg u prazno.
Meni osobno problem s ovom djevojčicom i njenom eksponiranošću... je u iskorištavanje Aspergerovog sindroma i njegovih karakteristika.

Aspergerov sindrom je poremećaj u razvoju, čija je glavna odlika nesposobnost razumijevanja kako funkcionisati u društvu 

Greta je očigledno površno informirana, te blago rečeno govoreći sposobna, pričati isključivo o jednoj temi. A to je i jedna od od karakteristika Aspergerov sindroma. Sve dok je neko bude ispitivao o temi na koju je fokusirana ona će davati opširne odgovore shodno svojim mogućnostima i razumijevanju... Da je novinari pitaju bilo šta drugo ili da joj se upute pitanja van konteksta njenog interesovanja njeni odgovori bi se sveli na kratko "Da" ili "Ne"...A možda čak i u potpunosti izostali.

Dakle djevojčica ni na najednostavnija pitanja izvan fokusa svog interesovanja ne bi bila spremna dati složeniji odgovor.

Što je jako tužno. Jer njen fokus na ovu trenutno goruću temu, pa i njen razvikani govor su izvještačeno namješteni. Upravo koristeći Aspergerov sindrom.

Ljudima s Aspergerovim sindromom nedostaje razumijevanje, (zato kažem da je njena pažnja "namjerno' potaknuta i usmjerena) procesuiranje i opisivanje vlastitih emocija, a također i mogućnost da budu potpuno svjesni okolnosti koje ih okružuju u nekom trenutku. Greta (kai što je vidljivo) nema
zastoje u govornom i kognitivnom razvoju. Ali, često se pojavljuje motorička nespretnost i atipična upotreba govora. (što je također vidljivo u Gretinim istupima)

Nadalje, karakteristike Aspergerovog sindroma su: nedostatak empatije, naivna, neodgovarajuća, jednostrana interakcija, nepostojanje sposobnosti ili smanjena sposobnost sklapanja prijateljstva, pedantan, repetitivni govor, slaba neverbalna komunikacij, intenzivna zaokupljenost određenim temama, nespretni i loše koordinirani pokreti i neobičan tjelesni pokreti (afektiranje i plač, grimase dolaze od toga, ne zbog emocija)

Djeci poput Grete nakon dijagnosticiranja poremećaja potrebna je pomoć od najranije dobi (obdaništa pa preko škole) da se snađu u društvu i okolini...Ako ne dobiju podrška i razumijevanje od vaspitačica, učitelja, profesora, te porodice i sredine mogu ostati zauvijek "neprilsgiđeni" tj oni koje društvo izopćava. A što za posljedicu može imati razvoj niskog samopoštovanja i lošiju sliku o sebi. Time se, naravno, još više otežava djetetov razvoj jer ne samo da ima slabije socijalne vještine zbog razvojnog poremećaja, dijete sada biva i kažnjeno radi svoje prirodno smanjene sposobnosti da ih savlada kao druga djeca. A pomoć ne dobija od onih od kojih bi trebalo. (Ispis djevojčice iz škole totalno je sulud postupak roditelja i stručnjaka koji su to "sminovali")

Tretmani terapijom kroz igru i sozijalizaciju djece od ratnog doba mogu biti od velikog značaja za dijete s Aspergerovim sindromom kao i za cijelu njegovu porodicu.
Pa mi nije jasno kako opet na Diva i njen mužić su zakazali u tim roditeljskim obavezama, a prepustili djevojčicu medijskom eksponiranju i pažnji koja u njenom slučaju može biti pogubna. A pozitivan učinak sigurno neće imati
Čitam neki dan tekst na Indexu, ispade AS cool, sve ga face imale, maltene bih ga sebi poželio... Zanima me da netko autoru teksta (i svima koji govore kako ovo jadno dijete nema zbog toga realan problem u životu) kaže dabogda ti dijete imalo Aspergera što bi na to odgovorio?
Hvala ili jebo ti pas mater?

Što kad jednog dana mediji nađu novi temu, što kad Greti poremete rutinu, tko će onda ostati skupljati ostatke uništenog djeteta? I zbog čega, hoće li to Kina manje zagađivati planet zbog Grete? Hoće li se Trump predomisliti jer ga je ona prozvala? Više je štete ona uradila svojim nastupima da se točno zapita čovjek je li false flag u pitanju. A sve preko leđa bolesna djeteta.
Banksy

#459 Re: Greta Thunberg

Post by Banksy »

daddy-kool wrote:
Edin H. wrote:
Banksy wrote:

Kakva zamjena teza :lol:
I inače agresivna papčina, očekivano.
Koji je izgubio posao na Top Gearu zato sto je maltretirao producenta 20 minuta, a onda ga i fizicki napao zato sto je hotel u kome su bili smjesteni prestao sluziti toplu hranu, kada su se kasno vratili sa snimanja. :run:
Nakon čega je Top Gear propao.
Agresivan - da, papčina - ne to je dio javne persone, ali je upravu što ga ne doima emocionalno kmečanje tinejdžerke.
Kakve veze ima šta je bilo s tp-om, koga briga,
Priimitivni, agresivni, plitki starohan koji malu sikteriše s "idi kuhaj pitu", sa zamjenom teza umjesto argumentacije, dobro si da ga " ne doima", ali papčina je ipak progovorio, pa lukavo dobio tražene reflektore, Greta je vruća roba, zašto se ne ogrebati.
SaraFina

#460 Re: Greta Thunberg

Post by SaraFina »

JohnnyS wrote:
SaraFina wrote:Ja sam u prvom upisu na ovoj temi objasnila šta mislim po tom pitanju. Opširno. Da ne presipam iz šupljeg u prazno.

Čitam neki dan tekst na Indexu, ispade AS cool, sve ga face imale, maltene bih ga sebi poželio... Zanima me da netko autoru teksta (i svima koji govore kako ovo jadno dijete nema zbog toga realan problem u životu) kaže dabogda ti dijete imalo Aspergera što bi na to odgovorio?
Hvala ili jebo ti pas mater?

Što kad jednog dana mediji nađu novi temu, što kad Greti poremete rutinu, tko će onda ostati skupljati ostatke uništenog djeteta? I zbog čega, hoće li to Kina manje zagađivati planet zbog Grete? Hoće li se Trump predomisliti jer ga je ona prozvala? Više je štete ona uradila svojim nastupima da se točno zapita čovjek je li false flag u pitanju. A sve preko leđa bolesna djeteta.

Ja sam također napisala nešto slično na predhodnim stranicama teme. Greta je sad fokusirana na jednu tačku/dio kompleksne teme, no stvorili nerealna očekivanja, u budućnosti podsticana od beskrupuloznih ljudi... Njen fokus će biti "ambiciozniji" mnogo. Dijete će bukvalno sagoreti onda u željama koje će joj biti nedosstupne za ostvarivanje.
tranquil

#461 Re: Greta Thunberg

Post by tranquil »

SaraFina wrote:...
Kao što ti je neko već odgovorio, njeno stanje nije u centru teme, niti se koristi za odbranu. Pominje se u medijima, tačno, ali čisto informativno, i od svih ljudi više si ti pričala o tome nego bilo ko.

Ona nema 5 nego 16 godina. To je u dosta država dovoljno godina da joj se odobre mnoga prava, i sasvim sigurno dovoljno godina da se ima mišljenje o društvenim temama, i da se to mišljenje javno izrazi.

Uz to, njeno mišljenje je čak i zrelije od mišljenja mnogih "odraslih" po tom istom pitanju, tako da ne vidim niti jednu prepreku da joj se dopusti da ga izrazi.

Pedagoške metode njenih roditelja vjerovatno nisu adekvatne (po pitanju školovanja i sl.). Ali to i dalje ne diskvalifikuje nju, nego njene roditelje po pitanju pedagogije.

Kad smo već kod pedagogije, na ovoj temi je više forumaša predlagalo batine kao "pedagoško rješenje", javne ličnosti su govorile "Gretenizam" i "idi mala ranije u krevet", ali tebi su izgleda jedini problem oni koji ne vide ništa loše u tome da i ona učestvuje u javnoj debati o pitanju koje je očito zanima.
daddy-kool

#462 Re: Greta Thunberg

Post by daddy-kool »

Banksy wrote:

Priimitivni, agresivni, plitki starohan koji malu sikteriše s "idi kuhaj pitu", sa zamjenom teza umjesto argumentacije, dobro si da ga " ne doima", ali papčina je ipak progovorio, pa lukavo dobio tražene reflektore, Greta je vruća roba, zašto se ne ogrebati.
Meni se čini da i nisi baš Clarksonov fan. :D
SaraFina

#463 Re: Greta Thunberg

Post by SaraFina »

tranquil wrote:
SaraFina wrote:...
Kao što ti je neko već odgovorio, njeno stanje nije u centru teme, niti se koristi za odbranu. Pominje se u medijima, tačno, ali čisto informativno, i od svih ljudi više si ti pričala o tome nego bilo ko.

Ona nema 5 nego 16 godina. To je u dosta država dovoljno godina da joj se odobre mnoga prava, i sasvim sigurno dovoljno godina da se ima mišljenje o društvenim temama, i da se to mišljenje javno izrazi.

Uz to, njeno mišljenje je čak i zrelije od mišljenja mnogih "odraslih" po tom istom pitanju, tako da ne vidim niti jednu prepreku da joj se dopusti da ga izrazi.

Pedagoške metode njenih roditelja vjerovatno nisu adekvatne (po pitanju školovanja i sl.). Ali to i dalje ne diskvalifikuje nju, nego njene roditelje po pitanju pedagogije.

Kad smo već kod pedagogije, na ovoj temi je više forumaša predlagalo batine kao "pedagoško rješenje", javne ličnosti su govorile "Gretenizam" i "idi mala ranije u krevet", ali tebi su izgleda jedini problem oni koji ne vide ništa loše u tome da i ona učestvuje u javnoj debati o pitanju koje je očito zanima.

Njeno stanje, bilo ili ne u centru teme i koristilo se ili ne za odbranu, ne možeš zanemariti. NE MOŽEŠ. I ne možeš ga pominjati u medijima čisto informativno. NE MOŽEŠ. Mislim možeš, zašto ne, ali to je beskrupulozno i monstruozno upravo prema Greti.
Ako ti nije jasno zašto, ponovo pročitaj šta sam napisala u tom dužem upisu.
Ako ti opet ne bude jasno, izvini onda je do tebe.
Nadzornik

#464 Re: Greta Thunberg

Post by Nadzornik »

Cossack wrote:Ma hajte molim vas...

Image

https://www.klix.ba/scitech/nauka/leden ... /191001003
Nije zbog klimatskih promijena... 8)

Odvajanje santi prirodan je proces kojim ledene ploce odrzavaju ravnotezu jer se tako balansira nanos novog snijega.
Naucnici su stoga unaprijed znali da ce doci do odvajanja.

Greta na aparatima... :D

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyy ... id=1598047
stakasa

#465 Re: Greta Thunberg

Post by stakasa »

boogy wrote:Možemo "nabit" još 100 strana to neće imati odziv na neku mjesnu zajednicu u BiH, da ne pričamo nešto šire ...
Može se pomoći i nazvati uspjehom ako komšija prestane bacati kese smeća sa nebodera na livadu ili ako odnese stari šporet na otpad umjesto da ga strovali u obljižnju rijeku.
Djevojka je animirala mase u puno vecoj mjeri nego politicari i naucnici. I sto je vaznije, animirala je mlade. A da ne ostavlja ravnodusnim, dokaz je i ova stranica
jeza u ledja

#466 Re: Greta Thunberg

Post by jeza u ledja »

heal wrote: Sta ba upravo tako placenice. Omar little postavila clanak koji je raskrinkao prevaru pa onda da mjenjamo ime i kontekst teme.
Ti ne kontas koliko si ofiran godinama na ovom forumu, samo pucas talking pointse koje ti dostave. Vidi se iz aviona ciji si.
Nego se ti osvrni na ovaj clanak sa prometeja.
Zaboravio si stavit link za tu stranicu koju reklamiras. ;-)
macmoodan

#467 Re: Greta Thunberg

Post by macmoodan »

daddy-kool wrote:
Banksy wrote:

Meni se čini da i nisi baš Clarksonov fan. :D
Klarkson je onaj što je prebio producenta jer mu ovaj nije pripremio klopu? On Gretu zove razmaženim derištem? :lol: :lol:
llull

#468 Re: Greta Thunberg

Post by llull »

https://www.youtube.com/watch?v=AJJ353epH3o

Ovako bi izgledao duel Grete i njenih sa tipicnim klincima iz manje razvijenih zemalja
SmokingMan

#469 Re: Greta Thunberg

Post by SmokingMan »

Da li je iko čuo za ime Boyan Slat?I koliko je njegov aktivizam u medijima širom svijeta zastupljen naspram gretinih teatralnih nastupa?
insomnia78

#470 Re: Greta Thunberg

Post by insomnia78 »

Image
amko761

#471 Re: Greta Thunberg

Post by amko761 »

Poor Greta :(
melac

#472 Re: Greta Thunberg

Post by melac »

Mnogima je vaznija forma od sadrzaja, pa tako predbacuju Greti neke stvari koje su samo forma, a uopste ne razgovaraju o sadrzaju njenih poruka. Bas povrsno, ono iphone i BMW x5, da se vidi izvana, a kakav sam covjek, tko pita, i ismijavaj sve koji nisu takvi. Pogotovo djecu, a jos s aspergerovim sindromom, toliko jadno i otužno, a opet i dobro je da takvi likovi izadju na povrsinu da se uistinu vidi kakvi smo i kakva nam je buducnost.
stakasa

#473 Re: Greta Thunberg

Post by stakasa »

SmokingMan wrote:Da li je iko čuo za ime Boyan Slat?I koliko je njegov aktivizam u medijima širom svijeta zastupljen naspram gretinih teatralnih nastupa?
Bogami ko da ga Greta opstruira
broj dva

#474 Re: Greta Thunberg

Post by broj dva »

Fantasticno kako neki "odrasli" misle da ako argument dolazi iz usta djeteta samim tim ne vazi.

Greta je 100 % u pravu u svojim tvrdnjama i u ime sledecih generacija i moje djece zelim joj sve najbolje.
stakasa

#475 Re: Greta Thunberg

Post by stakasa »

melac wrote:Mnogima je vaznija forma od sadrzaja, pa tako predbacuju Greti neke stvari koje su samo forma, a uopste ne razgovaraju o sadrzaju njenih poruka. Bas povrsno, ono iphone i BMW x5, da se vidi izvana, a kakav sam covjek, tko pita, i ismijavaj sve koji nisu takvi. Pogotovo djecu, a jos s aspergerovim sindromom, toliko jadno i otužno, a opet i dobro je da takvi likovi izadju na povrsinu da se uistinu vidi kakvi smo i kakva nam je buducnost.
Sto je bio i primarni razlog otvaranja teme
Post Reply