Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#451 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

apsidejzi wrote:
vatrogasac wrote: Muslimani bi se sami riješili ISIL-a i nije im trebala ni američka ni ruska pomoć, ali svi su 'požurili' da pomognu i napravili veći haos.
Muslimani nisu u stanju rijesiti isil vec punih 1371 godinu tako da ti ovaj argument ne stoji. Doduse, ranije su se zvali haridzije al ista su to govna.

Bas bih volio cuti odgovor na (retoricko) pitanje (posto vec znam odgovor) jel kamata dozvoljena i treba li uracunavati inflaciju na posudjeni novac iz ugla nekog isilovca. Paralelno sa njegovim odgovorom imati u mislima da i isilovci koriste isti onaj Kur'an koji daje odgovor na SVA pitanja i onda probati uklopiti tu slagalicu.

I biti oprezan sa kognitivnom pristrasnosti, jer se lagano moze desiti ad hominem napad u stilu: Isilovci nisu pravi muslimani pa se njihovo misljenje ne pika. Iz isilovskog ugla ovi drugi nisu pravi muslimani tako da ste jedan jedan. Kako ce nezavisni posmatrac znati ciji odgovor je pravi odgovor na SVA pitanja na koja Kur'an daje odgovor.
Muslimana je preko milijardu i po i zanimljivo je da se kao primjer islama uzimaju grupe ili sekte koje ne prelaze ni par stotina hiljada svi zajedno. Da zaokružimo na milion. Ko je otvorio put ISIL-u u Irak i Siriju koje su nekada uz Egipat i Libiju znali se brinuti o sebi i razvijati se, a danas više ne mogu?
Imaš na gornjem linku to svjetsko licemjerje u kojem muslimani nastradaše zbog strateških pozicija i resursa. Što mi preskačete uglednog ateistu Staljina? Čovjek toliko činio za ateizam. Nije pravedno.
apsidejzi

#452 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

vatrogasac wrote:U svim prevodima u Fatihi "jewmi-ddin" se prevodi kao Sudnji dan iako jewm znači dan, a din znači vjera. Ono što se meni dopada kod Kur'ana je što kada pomislim da sam nešto otkrio ovori se u tom otkriću još pet pitanja. Izraz koji upućuje na razum i razmišljanje u Kur’anu upotrijebljen je 49 puta. Nije bez razloga. “Reci, zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo pametni pouku primaju.” (Ez-Zummer, 9.)
Ovdje se vidi ocit primjer kako se na fin i kulturan nacin uzdigne svoj ego i dobije osjecaj nadmoci nad ostalim ljudima. Sad ti, posto si iskonstruisao nesto u svojoj glavi sto je drugacije od svih ostalih prevoda i posto si upao u najmanje desetak logickih pristrasnosti, imas osjecaj nadmoci nad svim ostalim ljudima jer si ko biva otkrio nesto sto drugi nisu.

Simpaticno :)

Bio sam tu i znam taj osjecaj. Dobar je. Prava droga il sto bi Marks reci (jedna od rijetkih istina) "opijum za narodne mase". Zamisli sad da ti svoju teoriju izbacis na trziste i da te neko podrzi. Odmah bi se nasao neko ko bi to opovrgnuo a to bi narodu zeljnom turbofolka dalo temu za razbibrigu i sad je samo pitanje koliko je para u igri. Ako bude mnogo para u igri doslo bi i do sukoba medju tim grupama. Tacno si u ovom citiranom opisao sjeme svih sukoba u islamu.
vatrogasac

#453 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Sara03 wrote:
vatrogasac wrote:Ne očekujem ja ništa od tebe osim ismijavanja islama i islamskog sa nekakvi crtaći. :mrgreen:
U pitanju je satira, za što inače prema "religion of peace" leti glava. Imaju i drugi forumi gdje je takvo nešto nezamislivo, pa bujrum, ako baš ne možeš u koštac.
I Charlie Hebdo je samo satirični časopis. :wink:
broj dva

#454 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Nekada mi se čini da vjernici polaze od predpostavke da moram poznavati kuran da bi ga mogao odbaciti kao istinu. Ne. Ako sam.već odbacio toru i bibiju kao neosnovane onda me zaista ne interesuje ni sadržaj kurana da ga svrstam u isti koš.
apsidejzi

#455 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

vatrogasac wrote:Muslimana je preko milijardu i po i zanimljivo je da se kao primjer islama uzimaju grupe ili sekte koje ne prelaze ni par stotina hiljada svi zajedno. Da zaokružimo na milion. Ko je otvorio put ISIL-u u Irak i Siriju koje su nekada uz Egipat i Libiju znali se brinuti o sebi i razvijati se, a danas više ne mogu?
Imaš na gornjem linku to svjetsko licemjerje u kojem muslimani nastradaše zbog strateških pozicija i resursa. Što mi preskačete uglednog ateistu Staljina? Čovjek toliko činio za ateizam. Nije pravedno.
Ah, sad odjednom milijardu i po muslimana kad treba relativizirati raznorazna ucenja. Jos jedna od logickih pristrasnosti. Vidis kako ih je islamska logika puna. Samo se filtrira po potrebi. Maloprije nema dovoljno muslimana koji razumiju Kur'an i sta bog koji daje odgovor na svako pitanje hoce da kaze, a sad odjednom ima ih mnogo.

Pogledaj ovo: https://www.lesswrong.com/posts/R8DBQD7 ... ge-numbers
vatrogasac

#456 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

apsidejzi wrote: Sad ti, posto si iskonstruisao nesto u svojoj glavi sto je drugacije od svih ostalih prevoda ...
Nije to samo moje otkriće nego i jednog od prevodioca Kur'ana poznatog našeg akademika Esada Durakovića. Šta sve otkrijem sam ili uz pomoć drugog mogao bih ovdje pisati svaki dan, ali čemu?

edit:

Last edited by vatrogasac on 14/07/2019 14:34, edited 1 time in total.
vatrogasac

#457 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

apsidejzi wrote:
vatrogasac wrote:Muslimana je preko milijardu i po i zanimljivo je da se kao primjer islama uzimaju grupe ili sekte koje ne prelaze ni par stotina hiljada svi zajedno. Da zaokružimo na milion. Ko je otvorio put ISIL-u u Irak i Siriju koje su nekada uz Egipat i Libiju znali se brinuti o sebi i razvijati se, a danas više ne mogu?
Ah, sad odjednom milijardu i po muslimana kad treba relativizirati raznorazna ucenja. Jos jedna od logickih pristrasnosti. Vidis kako ih je islamska logika puna. Samo se filtrira po potrebi. Maloprije nema dovoljno muslimana koji razumiju Kur'an i sta bog koji daje odgovor na svako pitanje hoce da kaze, a sad odjednom ima ih mnogo.

Pogledaj ovo: https://www.lesswrong.com/posts/R8DBQD7 ... ge-numbers
Napraviš razliku između glavnog toka islamske misli od sporednih. Mi bosanski muslimani smo više voljeli ove reformiste. Bar tako djeluje po prevođenjima i citiranjima.
Sara03

#458 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sara03 »

vatrogasac wrote:
Sara03 wrote:
vatrogasac wrote:Ne očekujem ja ništa od tebe osim ismijavanja islama i islamskog sa nekakvi crtaći. :mrgreen:
U pitanju je satira, za što inače prema "religion of peace" leti glava. Imaju i drugi forumi gdje je takvo nešto nezamislivo, pa bujrum, ako baš ne možeš u koštac.
Naravno, i? Zapravo, jasno mi je da sljedbenici religije, koji sebe i istu percipiraju kao nešto privilegovano, sveto i nedostižno, samu satiru doživljavaju na posve drukčiji način. Kada islam, kao i svaka druga religija, ideologija i doktrina, konačno shvati i prihvati, da nije imuna na kritiku, svijet će biti bolje mjesto.
asurbanipal

#459 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by asurbanipal »

vatrogasac wrote:Ko je otvorio put ISIL-u u Irak i Siriju koje su nekada uz Egipat i Libiju znali se brinuti o sebi i razvijati se, a danas više ne mogu?

Zašto okrivljuješ nemuslimanske države? Velikim dijelom, logistika, oružje i novac ISIL-u su stizali sa Arapskog poluostrva, i to kolijevke islama.
vatrogasac

#460 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

asurbanipal wrote:
vatrogasac wrote:Ko je otvorio put ISIL-u u Irak i Siriju koje su nekada uz Egipat i Libiju znali se brinuti o sebi i razvijati se, a danas više ne mogu?

Zašto okrivljuješ nemuslimanske države? Velikim dijelom, logistika, oružje i novac ISIL-u su stizali sa Arapskog poluostrva, i to kolijevke islama.
Nije valjda da i ti vjeruješ da je ISIL nešto što su muslimani željeli? Od ruke ISIL-a najviše je pobijeno, protjerano muslimana i ISIL im je uništio domove i svaku mogućnost za bilo kakvu egzistenciju. Kada su pitali Kavazovića šta misli o ISIL-u samo je rekao da će se jednom saznati čiji je to projekat. Sigurno je da on već i zna. A Saudija nije nikada bila više izgubljena nego danas, a počelo je tamo nekim Lorensom od Arabije.

Image
Sam Lorens je o strategiji zapada zapisao sledeće:

„Opasnost koja nam preti od islama možemo da uklonimo tako što ćemo njegovu osnovu u korenu podeliti. Tada će postojati kalif u Arabiji i kalif u Turskoj, koji će se na verskoj osnovi boriti jedan protiv drugog, a islam će postati bezopasan, kao što je Sveta stolica bila bezopasna kada su pape bile u Avinjonu.“
JVC

#461 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by JVC »

:thumbup:
tuzlak1212

#462 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tuzlak1212 »

apsidejzi wrote:
vatrogasac wrote: Muslimani bi se sami riješili ISIL-a i nije im trebala ni američka ni ruska pomoć, ali svi su 'požurili' da pomognu i napravili veći haos.
Muslimani nisu u stanju rijesiti isil vec punih 1371 godinu tako da ti ovaj argument ne stoji. Doduse, ranije su se zvali haridzije al ista su to govna.
.
Stvar haridzija ti je kao stvar nacizma, nemas pojma ko to krije u sebi... To je kao da kazes pobjedom nad Hitlerom se pobjedio nacizam ali to je bila samo statisticka pobjeda, ne i apsolutna.
U bliskom istoku je od WWI uspostavljana apsolutna kontrola nad oruzjem i to je bio nacin kontrole nad haridzijama, koliko se sjecam u 100 godina bez terorista nije im bilo vise od 3 interna rata sto je realno veliki uspjeh. Oruzje koje je dostizalo u ruke teroristima od Bin Ladena pa do ISIL-a je bilo iz vanjskih izvora, dovoljno je reci da su ljudi nove toyote vozali i mjesavinu ruskog oruzja a malo USA-EU.

Pogledaj film Body of Lies :D
tuzlak1212

#463 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tuzlak1212 »

Sve je tu stvar politike i nadmoci po pitanju terorizma, glupo je misliti da obicni covjek hoce terorizam i nemir oko svoje kuce. To je sve igra mocnika, religija je ponovo samo igracka s kojom ce poklat 2 strane ljudi i time sebi otvorit prostor za pljackanja raznog zlata, nafte i cega :D
A bliski istok je teren na kojem ce se imati sta pljackati jos makar 3 stoljeca, plus tamo mocnim drzavama je u interesu imati slab komsiluk, opet ego i borba za nadmoci i kontrolom... Ljudi se nikad ne mjenjaju...
allem_77

#464 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Filozof JS Mill (nekršćanin) je sažeo ono do čega smo sada došli: „Samo po sebi je jasno da jedino Um može stvoriti um.“

Bivši ateist Lee Strobel, koji je prije mnogo godina došao do ovog zaključka, komentira: „U osnovi, shvaćam da bih, ako želim ostati ateist, morao vjerovati da je ništa stvorilo sve; da je nešto neživo stvorilo život; da slučajnost stvara finu podešenost; da kaos stvara informaciju; da nesvijest stvara svijest; i da bezrazložnost stvara razlog. Toliko slijepe vjere je tu potrebno da je jednostavno bilo previše za mene.

Kako ateisti na ovom PF-u objašnjavaju kako su oni odlučili da budu to što jesu? Nemojte se referirati na vjerske knjige. Zamislite da ih nema, jer svakako većina vas ih nije ni pročitala.

Ja mogu iznijeti neku svoju trenutnu teoriju, naravno ne znači da je tačna? Da je u pitanju nešto u mozgu i srcu tih ljudi. Šta je to tačno, ne bih znao? Nazovimo to gljivica, koja je ušla u ljudski organizam i nekako se uvukla u srce i mozak. Postavlja se pitanje da li postoji lijek za tu gljivicu? Ili je to nešto slično kao sa osobama koji su homoseksualci? O homoseksualizmu bi nam Sara mogla nešto prozboriti? Vjerujem da ona vlada dobro ovom materijom? I da, vjerojatno ta gljivica nije naslijedna?
1Dante1

#465 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by 1Dante1 »

Sara03 wrote:
vatrogasac wrote:
Sara03 wrote: U pitanju je satira, za što inače prema "religion of peace" leti glava. Imaju i drugi forumi gdje je takvo nešto nezamislivo, pa bujrum, ako baš ne možeš u koštac.
Naravno, i? Zapravo, jasno mi je da sljedbenici religije, koji sebe i istu percipiraju kao nešto privilegovano, sveto i nedostižno, samu satiru doživljavaju na posve drukčiji način. Kada islam, kao i svaka druga religija, ideologija i doktrina, konačno shvati i prihvati, da nije imuna na kritiku, svijet će biti bolje mjesto.
Nista tebi nije jasno. :D
broj dva

#466 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

allem_77 wrote:Filozof JS Mill (nekršćanin) je sažeo ono do čega smo sada došli: „Samo po sebi je jasno da jedino Um može stvoriti um.“

Bivši ateist Lee Strobel, koji je prije mnogo godina došao do ovog zaključka, komentira: „U osnovi, shvaćam da bih, ako želim ostati ateist, morao vjerovati da je ništa stvorilo sve; da je nešto neživo stvorilo život; da slučajnost stvara finu podešenost; da kaos stvara informaciju; da nesvijest stvara svijest; i da bezrazložnost stvara razlog. Toliko slijepe vjere je tu potrebno da je jednostavno bilo previše za mene.

Kako ateisti na ovom PF-u objašnjavaju kako su oni odlučili da budu to što jesu? Nemojte se referirati na vjerske knjige. Zamislite da ih nema, jer svakako većina vas ih nije ni pročitala.

Ja mogu iznijeti neku svoju trenutnu teoriju, naravno ne znači da je tačna? Da je u pitanju nešto u mozgu i srcu tih ljudi. Šta je to tačno, ne bih znao? Nazovimo to gljivica, koja je ušla u ljudski organizam i nekako se uvukla u srce i mozak. Postavlja se pitanje da li postoji lijek za tu gljivicu? Ili je to nešto slično kao sa osobama koji su homoseksualci? O homoseksualizmu bi nam Sara mogla nešto prozboriti? Vjerujem da ona vlada dobro ovom materijom? I da, vjerojatno ta gljivica nije naslijedna?
Odakle taj um što stvara umove, koji um ga stvori ? I koji um stvori um što stvara umove ?
Da bi mogao biti vjernik morao bi vjerovati da ideja boga daje odgovor na pitanja a u stvari sve što postiže je da gura pitanja korak unatrag.
Meni je lakše vjerovati u slučajnost i besmislenost postojanja nego u božanstva
O "svetim" knjigama neću, mnogo su čudne.
Dope_Man

#467 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

broj dva wrote: Odakle taj um što stvara umove, koji um ga stvori ? I koji um stvori um što stvara umove ?
Da bi mogao biti vjernik morao bi vjerovati da ideja boga daje odgovor na pitanja a u stvari sve što postiže je da gura pitanja korak unatrag.
I tu je kraj te ideje, ali naravno, niti jedan vjernik ne zeli da se pozabavi tim pitanjem. Jednostavno: "on postoji oduvjek" je odjednom sasvim dovoljno, a taj odgovor je neprihvatljim ako govoris o materiji koja cini univerzum. Sto sam i ranije na ovoj temi spominjao. Naravno, nikada se niko od vjernika nece uhvatiti u kostac sa ovim pitanjem.
1Dante1

#468 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by 1Dante1 »

allem_77 wrote:Filozof JS Mill (nekršćanin) je sažeo ono do čega smo sada došli: „Samo po sebi je jasno da jedino Um može stvoriti um.“

Pa otprilike i ja mislim slicno, samo sto to ne nih nazvao gljivicom. To je ono sto nas odvaja od zivotinja i po cemu odstupamo od prirode. Oslanjamo se vise na razum nego na instinkt za razliku od zivotinja. Nismo u skladu sa prirodom, u prirodi sve ima neku svrhu dok ju mi unistavamo i nismo prilagodjeni uslovima u prirodi. Ima nesto "vjestacko" u nama.
allem_77

#469 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Ja sam gore samo naveo primjere drugih ljudi. U svome pitanju nisam spominjao Boga ni vjernike. Niti zašto vjernici vjeruju.
Pitanje je bilo,

allem_77

#470 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

1Dante1 wrote: Ima nesto "vjestacko" u nama.
A to "vjestacko" šta li bi to moglo biti? Činjenica je da mi u sebi imamo oko 3 kg bakterija, koji su dio nas. :D
tuzlak1212

#471 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tuzlak1212 »

Dope_Man wrote: I tu je kraj te ideje, ali naravno, niti jedan vjernik ne zeli da se pozabavi tim pitanjem. Jednostavno: "on postoji oduvjek" je odjednom sasvim dovoljno, a taj odgovor je neprihvatljim ako govoris o materiji koja cini univerzum. Sto sam i ranije na ovoj temi spominjao. Naravno, nikada se niko od vjernika nece uhvatiti u kostac sa ovim pitanjem.
Zašto bi se hvatao u koštac s ovim ako otkako znam za sebe vjerujem da Bog postoji s tim da mi to niko nikad nije nametao? Prosto vjerujem i svako postavljanje pitanja i odgovor na pitanje će potvrdit moje vjerovanje. Kao što će kod ateista potvrditi nevjerovanje, veći je problem arogancija i egoizam kod pojedinaca u obje strane diskusije.
broj dva

#472 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

1Dante1 wrote:

Pa otprilike i ja mislim slicno, samo sto to ne nih nazvao gljivicom. To je ono sto nas odvaja od zivotinja i po cemu odstupamo od prirode. Oslanjamo se vise na razum nego na instinkt za razliku od zivotinja. Nismo u skladu sa prirodom, u prirodi sve ima neku svrhu dok ju mi unistavamo i nismo prilagodjeni uslovima u prirodi. Ima nesto "vjestacko" u nama.

Ništa nas ne odvaja od životinja jer i mi smo životinje. Inteligentne životinje,.inteligentnije od svih drugih nama poznatih ali i dalje.životinje. A to "vještačko" je samo naša sposobnost da prirodu prilagodimo sebi.umjesto sebe prirodi. To što to radimo loše, uništavajući prirodu i osnovu za budućnost je već rezultat socioekonomskih (ne)prilika poput okrutnog kapitalizma i potrošačkog društva.
allem_77

#473 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

"On postoji oduvjek"
Ja sam vjernik, ali mi ovo malo čudno?

Ja bih prije rekao, "On postoji sada"
Jer ako je vrijeme stvoreno, zapitajmo se, šta je prošlost, sadašnjost i budućnost?
vatrogasac

#474 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

broj dva wrote:
Odakle taj um što stvara umove, koji um ga stvori ? I koji um stvori um što stvara umove ?
Antropomorfizam. Unutar svemira koji je bio čestica i eksplozijom postao 'duhan' i unutar tog duhana vladaju zakoni nastajanja i nestajanja kojima ne podliježe Bog kao tvorac 'bozije cestice' kako je neki zovu i u načnim krugovima. Čovjek je kreator stolice, bojlera, kompjutera, ali nema ni blizu znaka jednakosti između njega i tih svih ljudskih kreacija. Slično je apsurdno stavljati znakove slicnosti između Boga i čovjeka.
exampLe.

#475 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Pretvorismo temu u filozofiju. :D
Post Reply