Samo im odgovori, ako sve i dalje bude ovako dobro stvarno nema razloga da idem ni iz firme ni iz bosne ali je lijepo znati njemacki zlu ne trebalo.teuta06 wrote:meni nisu jasne privatne firme (između ostalih i moja).. koji pitaju da li cu ici vani i kakvi su mi planovi, kako ne vole kad nekog obuce, pa taj ode...a placa minimalna... pa plati me covjece pa necu nigdje... sto bi trazila bolje...
i onda se cude gazde tesko naci radnika... i ljuti kad netko da otkaz
Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- mirsek
#451 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- madner
#452 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Zle firme, sa svojim sebicnim interesima. 
- Hajvan
#453 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
mirsek wrote: A kad ja na temi IT poslodavci pisem o platama i kako je vazno da se zna koliko neko moze da trazi za neku poziciju, odmah na mene osude sto su ti plate bitne, treba samo uciti, plata postane nebitna poslije odredjenog iznosa itd.. Zato meni ne moze poslodavac/gazda prosipati suplju da kao iskusni konsultant zaradjuje ispod 3000 eura mjesecno ili da ima velike troskove da bi meni na osnovu te suplje dao manju platu. Niti mi poslodavac koji me outsource-a kao devopsa fullstacka ili SRE moze prosipati suplju da naplacuje ispod 50 USD po satu klijentu za moje angazovanje.Tu suplju u startu prekidam i insistiram na povecanju plate za added value ili smanjenje angazmana bez povecanja plate ili odoh traziti bolju firmu.
Skontao sam da sto sam stariji sve manje zelim da gubim vrijeme na supljatore, petljance i wannabe gazde.
-
mali jomu
#454 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Stvarno su ove firme pokvarene, nece da me zaposle..... ne valja ni jedna
Znam jednog kojeg niko nije htjeo primit, lik zavrsio muzicku pa nista od muzike, svugdje trazio dok mu nisu rekli da se mora prekfalifikovati, jer tamo gdje je on trazio niko se ne bavi muzikom...... nije nasao posao dok se nije prekvalifikovao, a muziku ostavio kuci.
Znam jednog kojeg niko nije htjeo primit, lik zavrsio muzicku pa nista od muzike, svugdje trazio dok mu nisu rekli da se mora prekfalifikovati, jer tamo gdje je on trazio niko se ne bavi muzikom...... nije nasao posao dok se nije prekvalifikovao, a muziku ostavio kuci.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#455 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ima posla samo narod neće da rOdi
šuplja priča profitera i političara na vlasti...
Evo ja već godinu dana ne mogu naći ništa da liči na koliko-toliko normalan posao
Sve što se nudi ako nemaš vezu i dobru preporuku je odbijanje kičme za 500-600 KM što se ne isplati nikako....Većina oglasa za posao na ovom posao.ba portalu su šupljaci i zajebavanje raje, aplicirao sam na desetine oglasa tamo gotovo se niko nije javio, a i ako se javio to su bili robovlasnici ili ova šatro testiranja na koja neću uopšte da idem. Ukoliko nemaš nekog da te preporuči, odnosno da te pošalje kome treba, džaba si krečio
Većina oglasa su tu pro forme, a na jedan od njih gdje sam probao ići preko poznanstva (moja struka) dobio sam odgovor da je direktor tu već uvalio rođaka, ali trebaće mu magacioner i dostavljač
e tu dovedi ćaću neka ti radi! I gledam taj isti je predavač na skupu mladih ekonomista neki dan, a kod njega nepotizam samo takav
Ova lafo HR testiranja su većinom gubljenje vremena i opravdanje švalerki i familije vlasnika da su kao nešto radili, a na razgovor za posao gdje se traže određene kvalifikacije i stručna sprema pozovu ljude sa tri godine zanata koji su došli sa mješalice i sa auto praone, pa postavlja ista pitanja i njima kao i ljudima sa VSS i 5+ godina iskustva
Trud i zalaganje se iz mog iskustva slabo isplati, jer vučeš ko mazga za još bar tri hvatača krivine i prdoklačara, i kad dodje do unapređenja tu se ističu isti po babu i stričevima, a kad krenu kola nizbrdo dobijaš nogu uz obrazloženje kako si vrijedan i pametan i "snaćeš se ti već"
Ja sam lično zadnjih 8 godina bacio u vjetar, radio sam na ugovor o privremenom radu, trudio se i nervirao da bi švalerke i familija šefova napredovali i uvaljivali se na mjesta gdje im je najveći misaoni napor da uz kafu ujutro se prekontaju gdje će ići da jedu za dva sata....
Kukaju gazde kako odlaze radnici i teško je naći dobrog roba, ali ne pada ima napamet da podignu plate preko 600 KM i da plate prekovremeni, rad vikendom i praznicima
gdje će se odreći koke, kurvi i šampanjca, molim lijepo....
I naravno gdje god se šta nudi uslov je da si mlad i imaš ispod 25 godina, višegodišnje iskustvo, pričaš dva jezika, VSS, a moraš i pristati na "fleksibilno" radno vrijeme
a plata rijetko prelazi 700 KM...Ljudi preko 30 godina sve teže i teže mogu naći posao bez obzira na iskustvo i kvalifikacije iz razloga što ih gazda ne može ušuškavati bajkama o lošijem danas za bolje (malo) sutra dok sinu kupuje stančinu u centru grada
Za ove gore pametologe: nismo svi uber zanatlije, inžinjeri i programeri i ne možemo to svi biti i da hoćemo. Do prije dvije tri godine većina keramičara, bravara, stolara i zidara je radila za crkavicu uz obrazloženje "ako nećeš ti ima ko hoće" i "što nisi učio škole pa ne bi sad kičmao", kad su se otvorile granice ćurak se okrenuo...znači ne drži vam vodu priča
Evo ja već godinu dana ne mogu naći ništa da liči na koliko-toliko normalan posao
Ova lafo HR testiranja su većinom gubljenje vremena i opravdanje švalerki i familije vlasnika da su kao nešto radili, a na razgovor za posao gdje se traže određene kvalifikacije i stručna sprema pozovu ljude sa tri godine zanata koji su došli sa mješalice i sa auto praone, pa postavlja ista pitanja i njima kao i ljudima sa VSS i 5+ godina iskustva
Kukaju gazde kako odlaze radnici i teško je naći dobrog roba, ali ne pada ima napamet da podignu plate preko 600 KM i da plate prekovremeni, rad vikendom i praznicima
Za ove gore pametologe: nismo svi uber zanatlije, inžinjeri i programeri i ne možemo to svi biti i da hoćemo. Do prije dvije tri godine većina keramičara, bravara, stolara i zidara je radila za crkavicu uz obrazloženje "ako nećeš ti ima ko hoće" i "što nisi učio škole pa ne bi sad kičmao", kad su se otvorile granice ćurak se okrenuo...znači ne drži vam vodu priča
-
Fudo387
#456 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa cek lajavi, sta bude sa onim poslom u njemackoj?
- Domaci izdajnik
#457 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Bude kad dobiDnem termin za vizu....Fudo387 wrote:Pa cek lajavi, sta bude sa onim poslom u njemackoj?
-
Fudo387
#458 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Auuuu...zajebacete.Lajavikrelac wrote:Bude kad dobiDnem termin za vizu....Fudo387 wrote:Pa cek lajavi, sta bude sa onim poslom u njemackoj?Odužilo se u pm...
- int21
#459 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A mozda da budes uber zanatlija, inzinjer ili programer ili sta ja znam vec.Lajavikrelac wrote: ...
Pun mi nos price kako nisam ovo nisam ono. Pa budi, skontaj se, prekvalifikuj se, nauci nesto, zasuci rukave i oderi guzove. Kao da je meni i drugima palo sa Marsa direktno u gavu ovo sto sam ja sad.
Neces kod izrabljivaca, pocni sam.
Neces da krivis kicmu za drugoga, razumljivo, pocni sam.
- Domaci izdajnik
#460 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Za DE se ne sikiram ima kod koga i gdje
Već su mi pomagali do sad tako da nema zime po tom pitanju. Samo se razvuklo....
- Domaci izdajnik
#461 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sanjao sam ko klinac da budem pilotint21 wrote:
A mozda da budes uber zanatlija, inzinjer ili programer ili sta ja znam vec.
Pun mi nos price kako nisam ovo nisam ono. Pa budi, skontaj se, prekvalifikuj se, nauci nesto, zasuci rukave i oderi guzove. Kao da je meni i drugima palo sa Marsa direktno u gavu ovo sto sam ja sad.
Neces da krivis kicmu za drugoga, razumljivo, pocni sam.
- kloniran
#462 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
imam ja prijatelje koji tamo rade i bas sam to pitao, sto ne zovu poslodavci na razgovorteuta06 wrote:ja ne znam kakav je portal posao.ba ili kakvi su ti poslodavci.... ja sam se prijavljivala i nisu me nikad zvali... isto i sestru...
nazalost ne mogu natjerati poslodavca da vas zovne ili obavjesti da niste primljeni ili pozvani na razgovor sto je bas glupo
ovi uzmu pare za oglas ili selekciju kandidata, a poslodavac onda odluci hoce li zvati ili nece
-
Fudo387
#463 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Uplati ti vitre, za svaki slucaj.Lajavikrelac wrote:Za DE se ne sikiram ima kod koga i gdjeVeć su mi pomagali do sad tako da nema zime po tom pitanju. Samo se razvuklo....
- int21
#464 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa ako nisi zanatlija ili programer ili neki pametolog kao mi....sta onda znas raditi?Lajavikrelac wrote:Sanjao sam ko klinac da budem pilotint21 wrote:
A mozda da budes uber zanatlija, inzinjer ili programer ili sta ja znam vec.
Neces da krivis kicmu za drugoga, razumljivo, pocni sam.Hoćeš li da me uputiš na takav kurs? Nemoj lupati živ bio....
Ne lupam. 3x sam platio da mi se okreci stan i svaku put sam morao gledati godinu dana kako su mi se posrali. Sad sam krecim ali uradim kako treba.
Platio bih duplo da imam molera koji ce sve uraditi kako treba, a ne da za svaku sitnicu koju zasere kaze "hajde boga ti, ko ce to skontati".
Dok god majstori kazu "koliko si uzeo" a ne "koliko si zaradio"...to ce biti tako.
- Domaci izdajnik
#465 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa kad ti moler da valja kaže cifru zakoceniš se
. To što svi gledaju dunđere da prođu jeftinije je drugi par cipela....
-
espn
#466 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Najpametnija odluka je otići iz ove crne rupe zvana BiH.
-
moonca
#467 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Youtube -unistava zanatlije- ko je imalo od ruku, ima malo mozga - dosta stravrcica moze sam odraditi/popraviti, ako mu se da... naravno... 
-
espn
#468 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Čujte ovo, policija u Mostaru hoće da bije građane jer su se pobunili protiv deponije smeća koju je ta ista vlast i napravila.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukoliko ... /190617118
Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu, Finska na prvom, a BiH na 78. mjestu
https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /190617080
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukoliko ... /190617118
Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu, Finska na prvom, a BiH na 78. mjestu
https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /190617080
- vazi
#469 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
"Jedna porodica je proizvodila i prodavala cipele.
To je bila velika porodica od 60 ljudi.
Njih 50 je pravilo cipele, a 10 prodavalo.
Imali su dobru maržu. 40% prosečno.
Jednog dana došli su im stranci i ponudili cipele 20% jeftinije, da prodaju kao dodatni asortiman. Marža na tim cipelama bi bila 50%, a one bi i dalje bila jeftinija od domaće proizvodnje.
Kvalitet nije bio isti, ali u siromašnom selu kao što je bilo naše cena je bila važna.
Šta se onda dogodilo?
Umesto 50.000 komada domaće proizvodnje, sada se proizvodilo 20.000 komada, a 30.000 komada se uvozilo. Cena koštanja domaćih cipela je porasla i zbog manjih nabavki sirovina, kao i zbog nepopunjenih kapaciteta pogona. Budući da su u fabrici svi bili porodica, niko nije hteo nikoga da otpusti.
Stranci su još malo spustili cenu i zarada na uvoznim cipelama se povećavala, a na domaćim smanjivala.
U trećoj godini prodavalo se 45.000 stranih i 5.000 domaćih cipela.
Porodica je bila prinuđena da zatvori pogon zbog gubitaka. Pristali su da strancu prodaju firmu za 1 evro.
Selo tj. lokalna samouprava, da bi pomoglo porodici, pristalo je da na sebe preuzme dugove.
Iduće godine, stranci su podigli cenu cipela koje se više nisu pravile od kože, nego od skaja. Prave kožne cipele bilo je nemoguće kupiti.
Proizvođač mleka koji je prodavao kožu za cipele bio je prinuđen da podigne cenu mleka da nadomesti manjak zarade na koži.
Stranci su počeli da uvoze mleko jeftinije od domaćeg.
Proizvođač mleka je prodao krave i postao uvoznik mleka.
To mleko je bilo jeftinije od drugih i svi ostali proizvođači su prodali svoje krave, jer im se nije isplatilo da proizvode mleko.
Iduće godine mleko je poskupelo.
Trave je bilo dovoljno jer nije bilo dovoljno krava. Nije se više đubrila.
Proizvođač NPK đubriva morao je otpusti višak radnika, ali zbog predimenzionisanih kapaciteta samih pogona, pri ovom obimu cena koštanja proizvoda je bila prevelika. Stranci su počeli da uvoze jeftinije đubrivo.
Obim proizvodnje je još pao, fabrika je ređala gubitke i morala je da se zatvori.
Stranci su ponudili da je kupe za 1 evro.
Lokalna samouprava je pomogla i preuzela postojeće dugove.
Stranci su fabriku zatvorili i otpustili radnike.
Zadržali su monopol na uvoz đubriva, ali to je u tom trenutku bilo jako povoljno za nas jer fabrika nije pravila gubitke, a i đubrivo je bilo jeftinije.
Iduće godine đubrivo je poskupelo, al nismo mogli da biramo.
Nestalo je cipela, mleka, krava i đubriva.
Nismo znali šta da radimo, pa smo platili strane savetnike, koji su izračunali da je situacija lošija nego ranije i da sada uz fabrike moramo da damo i subvencije.
Nismo imali para da damo subvencije.
Stranci su nam pozajmili pare da im platimo da nam uzmu fabrike. Sa kamatom."
Vladimir Lah
To se nama upravo dogadja u nasoj BiH.
Jednog dana došli su im stranci i ponudili cipele 20% jeftinije, da prodaju kao dodatni asortiman. Marža na tim cipelama bi bila 50%, a one bi i dalje bila jeftinija od domaće proizvodnje.
Kvalitet nije bio isti, ali u siromašnom selu kao što je bilo naše cena je bila važna.
Šta se onda dogodilo?
Umesto 50.000 komada domaće proizvodnje, sada se proizvodilo 20.000 komada, a 30.000 komada se uvozilo. Cena koštanja domaćih cipela je porasla i zbog manjih nabavki sirovina, kao i zbog nepopunjenih kapaciteta pogona. Budući da su u fabrici svi bili porodica, niko nije hteo nikoga da otpusti.
Stranci su još malo spustili cenu i zarada na uvoznim cipelama se povećavala, a na domaćim smanjivala.
Porodica je bila prinuđena da zatvori pogon zbog gubitaka. Pristali su da strancu prodaju firmu za 1 evro.
Selo tj. lokalna samouprava, da bi pomoglo porodici, pristalo je da na sebe preuzme dugove.
Iduće godine, stranci su podigli cenu cipela koje se više nisu pravile od kože, nego od skaja. Prave kožne cipele bilo je nemoguće kupiti.
Proizvođač mleka koji je prodavao kožu za cipele bio je prinuđen da podigne cenu mleka da nadomesti manjak zarade na koži.
To mleko je bilo jeftinije od drugih i svi ostali proizvođači su prodali svoje krave, jer im se nije isplatilo da proizvode mleko.
Proizvođač NPK đubriva morao je otpusti višak radnika, ali zbog predimenzionisanih kapaciteta samih pogona, pri ovom obimu cena koštanja proizvoda je bila prevelika. Stranci su počeli da uvoze jeftinije đubrivo.
Obim proizvodnje je još pao, fabrika je ređala gubitke i morala je da se zatvori.
Zadržali su monopol na uvoz đubriva, ali to je u tom trenutku bilo jako povoljno za nas jer fabrika nije pravila gubitke, a i đubrivo je bilo jeftinije.
Nismo znali šta da radimo, pa smo platili strane savetnike, koji su izračunali da je situacija lošija nego ranije i da sada uz fabrike moramo da damo i subvencije.
Vladimir Lah
- Hajvan
#470 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
espn wrote:Najpametnija odluka je otići iz ove crne rupe zvana BiH.
da trosis 6,66 % energije i vrmena na usvrsavanje boljeg sebe, vec bi ti bio expert u necemu, jal’ u “crnoj rupi”, jal’ u Shangri La.
Takav ni Bosnu ne zasluzujes...
-
macchiato
#471 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Šta je problem u tome što ljudi žele raditi u svojoj struci, nešto što vole, za što su se školovali i žrtvovali vrijeme/novac/živce da bi završili faks?
Nije svako ni za inžinjera niti IT stručnjaka, ne volimo sve iste stvari, a možda nam ni ne ide. Je li rješenje problema čitav život raditi ono što ne voliš i ići na posao sa grčem u želudcu?
Za privatni posao trebaš boga oca, bez ogromnog početnog kapitala ne možeš nešto ni započeti, a kamo li opstati u tim vodama.
Nije svako ni za inžinjera niti IT stručnjaka, ne volimo sve iste stvari, a možda nam ni ne ide. Je li rješenje problema čitav život raditi ono što ne voliš i ići na posao sa grčem u želudcu?
Za privatni posao trebaš boga oca, bez ogromnog početnog kapitala ne možeš nešto ni započeti, a kamo li opstati u tim vodama.
- mirsek
#472 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Hoce ko gradjevinari, troskovi kvadrata ispod 1000 KM a prodajna cijena 3000-5000 KM. Gladne oci.madner wrote:Zle firme, sa svojim sebicnim interesima.
Srecom i radnici postaju zdravo sebicni.
-
nlt
#473 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Uspon i pad ex-YU banana državavazi wrote:"Jedna porodica je proizvodila i prodavala cipele.
Šta se onda dogodilo?
Vladimir Lah
- mirsek
#474 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Tako nekako. 3000 KM za normalan zivot u dvosobnom stanu 60+ kvadrata sa autom od 5000+ KM, djecom, normalnim zimovanjem i ljetovanjem od 1000+ KM.Mea_parvitas wrote:Izvini, 100 KM za hranu? O koliko osoba pricamo? 3 KM dnevno? Nema sanse...edo_79 wrote:
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 poguraj starce (jer imaju minimalne penzije, jednu stari da za lijekove, a drugom stara krpi rupe u budžetu)
- 100 odjeća i obuća
Ostane: 0 KM
Pokvari se auto - zavali se do plate, hoćeš sebi nešto vanserijski kupit - nemoj sad vidjećemo od iduće plate, pokvari se mobitel - jebigica tako ti grah pao, hoćeš sat - ne treba mi sat jer imam na mobitelu, i šta nam ostane. Ništa ne ostane, a gdje mi je more - o moru i ne razmišljam jer NEMERE
Minimum je 3000 KM za 2 osobe, da bi imao normalan zivot, sve ispod je razlog zasto ljudi odlaze. Ja sam i iznad tog novca, pa opet duboko razmisljam da li da idem.
-
zrakomlat
#475 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ništa čudno od njih. Ko god im je interesantan, a da imaju njegovu prijavu, oni zovu na testiranje. One još interesantnije zovnu poslije i na razgovor i to je to. Ukoliko se ukaže mjesto samo zovnu. To može biti privremeno zbog mjenjanja neke trudnice, za stalno, može biti za mjesec, a može i za tri godine a možda i nikad.Tomahawk11 wrote:Zvali x-osobu iz UC Banke da dođe u Mostar na razgovor nakon testiranja, pitali nekih par glupih pitanja koje su mogli i telefonom i hajde nazad. Sve trajalo 2 minuta![]()
Naravno, ništa od posla.