Identitet Bosnjaka

Post Reply
General War

#451 Re: Identitet Bosnjaka

Post by General War »

nelle_tz wrote: Ja sam drzavljanin BiH, i koliko ja znam , meni se samo trazilo citizenship da popunim prilikom ispujavanja dokumenata, tu bih napisao BIH.
to vezano za UN, odmah ti navodim link MVP BiH
http://www.mvp.gov.ba/vanjska_politika_ ... _un/?id=10
i prva recenica je----Ujedinjeni narodi
To je naziv organizacije
.I Svjetska banka se zove tako, a to je privatna organizacija.
Image
hAZNADAR

#452 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
BH Srbi i BH Hrvati su vjekovni domicilni stanovnici Bosne, koji su se nekada nazivali Bosnjacima, prije toga Bosnjanima (a oboje na danasnjem jeziku znaci Bosanci), a bili su katolici pravoslavci,.....
Treba jednostavno izbjeci tumacenje drugih,... kako god Bosnjaci ne vole da drugi tumace njihov identiet, porijeklo, historijat,.... tako ne treba ni obrnuto. Oni sebe ne smatraju bivsim Bosnjanima ili Bosnjacima - vec da su uvijek bili to sto jesu - i tu rasprava staje.

A danasnji Bosanac nije danasnji izraz za Bosnjaka kroz vjekove. Bosanac je tek od postanka drzave BiH dobio status nacije vezano za drzavu - ako uopce mozemo to uzeti kao skracenicu za naziv drzave. Prije toga je Bosanac postojao samo kao regionalni naziv za stanovnika Bosne i kulturoloski termin vezan za mnogo toga vezano za Bosnu do Ivan Sedla. Buduci da znam za tvoje ranije ispade da je Bosnjak samo Bosanac na turskom. :roll:

Oba termina su dobila nova znacenja danas. Bosnjak je uglavnom nastavio isto znacenje kao nekada sa razlikom sto su neki svojom voljom ispali iz te raje i mi im to necemo osporavati.
Bosanac je od kultoroloskog i reginonalnog postao i sinonim za drzavu.

Pa tako imamo danas
- Bosnjake koji nisu Bosanci(Sandzak, Kosovo, Turska,...)
- Bosnjake koji su i Bosanci (BiH)

- Bosance koji su svi drzavljani BiH i koji imaju i narodnost, vjeru, naciju, etnikum,..
- Bosance koji su samo Bosanci i nista drugo - medjutim njihovo ogradjivanje od nekog drugog identiteta a posebno od bosnjackog je vise socioloski fenomen.

Sve ove glupe rasprave i cjepidlacenja, smaranje,.... se vode zbog zabluda i frustracija te zadnje grupe.
high_volume

#453 Re: Identitet Bosnjaka

Post by high_volume »

Kejn wrote:
high_volume wrote:Ja razumijem šta nelle želi reći, ali jebe ga Dayton i Ustav.

A zapravo, kompletnu koncepciju nacionalnog identiteta stanovništva BiH upropastili su intelektualci iz Holiday-a, '93, promjenom M u B, i time identificiranjem religije sa nacionalnim, selekcijom etničkog podudarno s vjerskom pripadnošću.

Nelegalno i nelegitimno, i bez javne diskusije, bez javnog odlučivanja, tiho, hinjski, podmuklo, u jeku rata u kojem se svako zabavio o sebi i svom.. Perfidno i neprocjenjivo štetno uzurpiranja prava i odlučivanje u ime većine, u ime svih.

Da nije bilo ovog kvarnog podmetanja, bili bismo danas svi nacionalno Bošnjaci, Bosanci, kako kod, neovisno od religiozne pripadnosti, ili imena, kako smo i bili nazivani i shvaćeni prije puno godina, prije raznoraznih "emisara" komšija i susjeda.
Kakvo naivno razmišljanje :lol: To je isto ko "neće ba međunarodna zajedncia dopustit" :lol:
Ovo su činjenice
LBVIEW

#454 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

high_volume wrote:
Kejn wrote:
high_volume wrote:Ja razumijem šta nelle želi reći, ali jebe ga Dayton i Ustav.

A zapravo, kompletnu koncepciju nacionalnog identiteta stanovništva BiH upropastili su intelektualci iz Holiday-a, '93, promjenom M u B, i time identificiranjem religije sa nacionalnim, selekcijom etničkog podudarno s vjerskom pripadnošću.

Nelegalno i nelegitimno, i bez javne diskusije, bez javnog odlučivanja, tiho, hinjski, podmuklo, u jeku rata u kojem se svako zabavio o sebi i svom.. Perfidno i neprocjenjivo štetno uzurpiranja prava i odlučivanje u ime većine, u ime svih.

Da nije bilo ovog kvarnog podmetanja, bili bismo danas svi nacionalno Bošnjaci, Bosanci, kako kod, neovisno od religiozne pripadnosti, ili imena, kako smo i bili nazivani i shvaćeni prije puno godina, prije raznoraznih "emisara" komšija i susjeda.
Kakvo naivno razmišljanje :lol: To je isto ko "neće ba međunarodna zajedncia dopustit" :lol:
Ovo su činjenice
Jes vala, Mitru na Jevrejskom sve suze isle kad je cuo kako ne moze bidnuti Bosanac.
Point.

#455 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

General War wrote:
Point. wrote:
Dozer wrote:
Ovo je vrlo jednostavno objasniti. A nsam siguran koliko je jednostavno za shvatiti, a pogotovo prihvatiti...
Etnije su kategorije koje u danasnjem svijetu vise bas i ne igraju bitnu ulogu ni u cemu. Nekada su bile najbitnije, ali s definisanjem modernih drzava i pripadajucih nacija (prije nekih 200+ godina), a u koje su se mnoge etnije stopile (danas imamo manje od 200 nacija, sto znaci isto toliko i drzava, a preko 600 etnija).
Sad se postavlja pitanje - sta je bitnije imati definisano i priznato danas? Etniju ili naciju/drzavu? Ja mislim da je bitnije ovo drugo.
I u tome nikakvu ulogu ne igraju BH Srbi i BH Hrvati u odnosu na BH Bosnjake.

Imam i ja jedno pitanje za tebe ( i sve ostale) - za sta je i zbog cega DANAS toliko bitna enija, bilo koja...?
Jebiga, po tvom mi zvuči da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati isti narod. Jesu malo sutra.

Nisi baš odgovorio zašto bi za Bošnjake bilo najbolje da su za ime svoje etnije uzeli Bosanci umjesto Bošnjaci.
Isto juznoslovensko pleme, nisi s marsa pao.
Isti narod nismo da ga jebeš. Ništa ja zajedničko nemam sa Mitrom i Antom. Jedan je pokušao genocid, drugi UZP.
high_volume

#456 Re: Identitet Bosnjaka

Post by high_volume »

Dijasporac... Bio Mitar ili neko drugi, nevažno je. Činjenica je da je samozvana grupa Muslimana na nezakonit i nelegitiman način donijela odluku da se naziv jedne etničke grupe staniovnika u BiH preimenuje. Ta odluka uzrokovala je i ovu i sve slične rasprave, i bila je i ostat će jedan od glavnih političkih problema BiH, jer je indirektno dala prostor Srbima i Hrvatima da svoju vjersku pripadnost poistovjete sa etničkom, kasnije i sa nacionalnom susjednih država. Jedna idiotska odluka koja se više nikad neće moći promijeniti, jedna perfidna islamizacija Bošnjaka. A ti se i dalje rugaj...
Point.

#457 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

Dozer wrote:
Point. wrote:
Dozer wrote:Ovo je vrlo jednostavno objasniti. A nsam siguran koliko je jednostavno za shvatiti, a pogotovo prihvatiti...
Etnije su kategorije koje u danasnjem svijetu vise bas i ne igraju bitnu ulogu ni u cemu. Nekada su bile najbitnije, ali s definisanjem modernih drzava i pripadajucih nacija (prije nekih 200+ godina), a u koje su se mnoge etnije stopile (danas imamo manje od 200 nacija, sto znaci isto toliko i drzava, a preko 600 etnija).
Sad se postavlja pitanje - sta je bitnije imati definisano i priznato danas? Etniju ili naciju/drzavu? Ja mislim da je bitnije ovo drugo.
I u tome nikakvu ulogu ne igraju BH Srbi i BH Hrvati u odnosu na BH Bosnjake.

Imam i ja jedno pitanje za tebe ( i sve ostale) - za sta je i zbog cega DANAS toliko bitna enija, bilo koja...?
Jebiga, po tvom mi zvuči da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati isti narod. Jesu malo sutra.

Nisi baš odgovorio zašto bi za Bošnjake bilo najbolje da su za ime svoje etnije uzeli Bosanci umjesto Bošnjaci.
Odgovorio sam, ali kako i predvidjeh - nisi shvatio.
Da ne pricamo da ti meni nisi ni pokusao odgovoriti, pa te to onda diskredituje iz daljeg kviza, jbg...
Jesi zajeban jebote, pa ti već osmoj ili devetoj osobi pišeš da te ne shvata, nije valjda da je do nas sviju ili je možda do tebe?

Nemoj da okolišiš, pito sam te fino što bi za Bošnjake konkretno bilo bolje da su uzeli ime Bosanci? Pusti me drugih 200 nacija i etnija, pitam te za Bošnjake. Ako je zbog Stipe i Milorada da se lakše osjećaju Bosancima, onda je to tanko brate..
Point.

#458 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

high_volume wrote:Dijasporac... Bio Mitar ili neko drugi, nevažno je. Činjenica je da je samozvana grupa Muslimana na nezakonit i nelegitiman način donijela odluku da se naziv jedne etničke grupe staniovnika u BiH preimenuje. Ta odluka uzrokovala je i ovu i sve slične rasprave, i bila je i ostat će jedan od glavnih političkih problema BiH, jer je indirektno dala prostor Srbima i Hrvatima da svoju vjersku pripadnost poistovjete sa etničkom, kasnije i sa nacionalnom susjednih država. Jedna idiotska odluka koja se više nikad neće moći promijeniti, jedna perfidna islamizacija Bošnjaka. A ti se i dalje rugaj...
Gle ovog pogubljenog. Kakve ima veze što sam dijasporac, to me valjda diskredituje? Čuj ti bisera, nezakonit, nelegitiman i nadasve samozvani Muslimani. Pa nisu se sami nazvali Muslimani Bog ti dao pameti, nego je nametnut. Kad su mogli samozvano uzelibsu istorijsko ime Bošnjaci, zar je to toliko teško za skontati.

Ništa, trebali smo pitati Srbe i Hrvate kako da se zovemo i da nam oni daju svoj amin odnosno blagoslov. Bošnjaci su krivi što su se Srbi i Hrvati još i prije rata okretali ka Srbiji i Hrvatskoj. Kakvo nakaradno razmišljanje, nije ni čudo što takvih nije bilo više od 1%.
decembar2017

#459 Re: Identitet Bosnjaka

Post by decembar2017 »

high_volume wrote:Dijasporac... Bio Mitar ili neko drugi, nevažno je. Činjenica je da je samozvana grupa Muslimana na nezakonit i nelegitiman način donijela odluku da se naziv jedne etničke grupe staniovnika u BiH preimenuje. Ta odluka uzrokovala je i ovu i sve slične rasprave, i bila je i ostat će jedan od glavnih političkih problema BiH, jer je indirektno dala prostor Srbima i Hrvatima da svoju vjersku pripadnost poistovjete sa etničkom, kasnije i sa nacionalnom susjednih država. Jedna idiotska odluka koja se više nikad neće moći promijeniti, jedna perfidna islamizacija Bošnjaka. A ti se i dalje rugaj...
Upravo tako :thumbup:

Trebali su da pitaju dozvolu Beograda a pozeljno i Zagreba da li da se zovu : Srbi , Hrvati, neopredjeljeni ili Muslimani, kao u divna i bajna vremena bratstva i jedinstva a ne ovako, da sami donose odluke o sebi. Zivio drug Tito i drug Slobodan i drug Franjo , dole Alija koji je dijelio Bosnu jer je izmislio ime Bosnjak :sax:

Ovaj plakat nije vise aktuelan, braca Simic ne zele da se forum ikako poistovjecuje sa glavnim gradom drzave u kojoj zive pa je vakat da se stavi plakat i za nas koji volimo ovaj novi naziv.
Dozer

#460 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Ovo sto ti lupas je zaista prestrasno... Pa, covjece, ti ne znas ni elementarne stvari o onome o cemu trabusnjas.... Izvini, ali naprosto ne mogu reci drugacije nego ovako kao kazem. Nije cilj da te vrijedjam, nego ti samo ukazujem da pises totalno netacne stvari.
nelle_tz wrote: Ja sam drzavljanin BiH, i koliko ja znam , meni se samo trazilo citizenship da popunim prilikom ispujavanja dokumenata, tu bih napisao BIH.
i prva recenica je----Ujedinjeni narodi, meni je bitno kako mi na to gledamo i kako to prevodimo
http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=63043
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ujedinjeni_narodi
Super ti je ovo - nas prevod, a onda linkovi na hr wiki :D
A, ne rece mi - ko ili sta moze biti clan(ica) UN-a? Etnije/narodi ili drzave/nacije? :D
A...jel' ti se trazilo ili bi ti se trazilo? I jesi li napisao BiH ili bi to napisao? :D
To je naziv organizacije.I Svjetska banka se zove tako Svjetska, a to je privatna organizacija nije svjetska, nije zajednicka.
Sta da ti kazem na ovo... Jedino ovako, pa mozda i skontas...
The World Bank is like a cooperative, made up of 189 member countries. These member countries, or shareholders, are represented by a Board of Governors, who are the ultimate policymakers at the World Bank.
http://www.worldbank.org/en/about/leadership
Medjunarodni monetarni fond je privatna organizacija,
Kao i gore... :roll:
The International Monetary Fund (IMF) is an organization of 189 countries, working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.
https://www.imf.org/en/About
Federalne rezerve u Americi su privatna organizacija, nisu federalne.
I na ovo ti nemam reci sta drugo, osim... :roll:
The Federal Reserve System is the central bank of the United States.
https://www.federalreserve.gov/aboutthefed.htm
Opet vi i semantika. Rijec je o osjecaju.nacija je stvar osjecaja, ne prava
Opet ti i gluposti...Netacno. Nacija je formalno pravna kategorija. Etnija je stvar osjecaja.
Popunjavao sam vize i dobro znam sta je nationality u pasosu ili vizi-
evo ti, izvoli pa popuni
https://sarajewo.diplo.de/blob/1628462/ ... s-data.pdf
pa uzmes prevesti Staatsangehorigkeit i vidis sta je to.
Evo, preveo :D
Image
Image
Image
Proberi, slobodno :D
Bosnjaci postoje i kao etnija i kao nacija, maticna drzava svih Bosnjaka svijeta je BiH
Kao nacija ne. Pokazi mi gdje pise da su priznati kao nacija (ne nacionalna manjina u ex Yu drzavama).
i ti bjezis od pitanja i nemoj molim te vrijedjati time da lupetam .Ja kazem da nisi upravu. Svaki put kad ti se navede nesto novo, ti negiras i kazes da je kod njih tako, da nije kao kod nas
Koliko vidim, na sve sto si pitao, ja sam ti odgovorio. I to potkrijepim. Za razliku od tebe koji samo mantras svoje, i ne odgovaras konkretno ni na sta i nikome.
Ako je kod njih tako, onda priznajes da nacija nije jednako drzava.
Ne mogu jednostavnije od ovoga...
BH gradjani koji imaju BH drzavljanstvo, nose sljedece odrednice:
1. Nacionalnost: Bosanskohercegovacka (u slucaju da imaju neko dvojno drzavljanstvo, tada se nacionalno mogu izjasniti i kao pripadnici nacije cije dvojno drzavljanstvo imaju. Pripadnost naciji se, na medjunarodnom nivou, dokazuje pasosem ili drugim identifikacionim dokumentom izdatim od drzave cije drzavljanstvo se posjeduje)
2. Etnicka pripadnost: Bosnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, itd. (ovo je stvar licnog izbora, i svako ovo izjasnjavanje moze promijeniti kad god hoce, pri cemu ovo nema i ne mora imati nikakve veze s nacionalnoscu. Ne postoji nacin da neko dokaze svoju etnicku pripadnost.)
3. Vjeroispovijest: Stvar licnog izbora, i takodjer promjenjiva kategorija u skladu s licnim zeljama. Nema i ne mora imati nikakve veze ni s nacionalnoscu, ni s etnickom pripadnoscu/opredjeljenjem.
Last edited by Dozer on 08/04/2019 11:40, edited 3 times in total.
Dozer

#461 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: Treba jednostavno izbjeci tumacenje drugih,... kako god Bosnjaci ne vole da drugi tumace njihov identiet, porijeklo, historijat,.... tako ne treba ni obrnuto. Oni sebe ne smatraju bivsim Bosnjanima ili Bosnjacima - vec da su uvijek bili to sto jesu - i tu rasprava staje.
Apsolutno netacno i apsolutno neprihvatljivo. Oni se tako smatraju danas, ali ih istorija demantuje da je to bilo tako i prije 200+ godina. Kao i mnogi obrazovani ljudi iz H i S BH korpusa koji dokumentovano i argumentovano pobijaju ove veliko-ovo-i-ono teze, franjveci pogotovo. Dovoljno ti je uci u sarajevsku Katedralu i vidjeti natpis na jednom od prozora iz 1887.
A danasnji Bosanac nije danasnji izraz za Bosnjaka kroz vjekove. Bosanac je tek od postanka drzave BiH dobio status nacije vezano za drzavu - ako uopce mozemo to uzeti kao skracenicu za naziv drzave. Prije toga je Bosanac postojao samo kao regionalni naziv za stanovnika Bosne i kulturoloski termin vezan za mnogo toga vezano za Bosnu do Ivan Sedla. Buduci da znam za tvoje ranije ispade da je Bosnjak samo Bosanac na turskom. :roll:
Identicno kako je to bilo i za Srbiju, i Hrvatsku, i sva ostala podrucja/zemlje prije formiranja nacionalnih drzava. Sve su to bile samo regionalne odrednice. Na kraju krajeva, to su i danas jer - sta svaka drzava je i geografski pojam, teritorijalna odrednica koja oznacava neki geofgrafski prostor na planeti koji pripada nekoj naciji.
Oba termina su dobila nova znacenja danas. Bosnjak je uglavnom nastavio isto znacenje kao nekada sa razlikom sto su neki svojom voljom ispali iz te raje i mi im to necemo osporavati.
Bosanac je od kultoroloskog i reginonalnog postao i sinonim za drzavu.
Pogresno, jbg... Onda isto ovo mozemo reci i za Srbijancce iz Srbije, i za Hrvate iz Hrvatske, i za bilo koju drugu naciju na planeti, zar ne?
Termin "Bosnjak" nije nastavio isto znacenje kakvo je imao do 19. vijeka. Ovo je ta velikobosnjacka mantra koja je na istoj deredzi s velikosrpskom i velikohrvatskom... Iako je nas Ustav nakaradan, cak ti i on ovo demantuje. Danasnji termin "Bosnjaci" je nastavio samo ono od 19. vijeka, a niposto ono prije toga.
Pa tako imamo danas
- Bosnjake koji nisu Bosanci (Sandzak, Kosovo, Turska,...)
- Bosnjake koji su i Bosanci (BiH)
Tacno. Prvi su nacionalni Srbijanci, Kosovari, Turci, a etnicki Bosnjaci, dok su drugi nacionalni Bosanci i Hercegovci, a etnicki Bosnjaci.
- Bosance koji su svi drzavljani BiH i koji imaju i narodnost, vjeru, naciju, etnikum,..
- Bosance koji su samo Bosanci i nista drugo - medjutim njihovo ogradjivanje od nekog drugog identiteta a posebno od bosnjackog je vise socioloski fenomen.
Tacno, s tim sto ovo drugo nije nikakav socioloski fenomen, nego samo nedvosmisleno dokazuje ono sto i govorim - etnija je stvar osjecaja. Promjenjiva kategorija koja se nicim ne moze ni dokazati ni potvrditi. Danas se mogu izjasniti kao Bosnjak, sutra kao Srbin, prekosutra kao Hrvat, itd. I niko mi ne moze osporiti ni jedan od tih izbora. Kao sto ih ni ja ne mogu nicim dokazati. Stvar licnih osjecaja i izjasnjavanja.
Sve ove glupe rasprave i cjepidlacenja, smaranje,.... se vode zbog zabluda i frustracija te zadnje grupe.
Apsolutno netacno. Ove rasprave se vode upravo radi one prve grupe, i ostale dvije identicne "konstitutivne", a koje negiraju zadnju. Ja savrseno dobro znam ko sam, odakle sam i sta sam. I savrsen sam dokaz da je etnija danas obicna blasfemija nebitna za bilo sta u realnom zivotu. Naravno, pod uslovom ako ne zivis u BiH, gdje je etnija najbitnija stvar svakome, a niko ne zna objasniti zasto mu je zaista to toliko bitno.

Vec te upitah da mi kazes znas li ko je koje etnije tu gdje zivis (ne medju nasim ljudima, nego tim tu, domicilnim). Nisi odgovorio. A nisi jer si i sam skontao - da nemas pojma. A nemas jer ljudi o tome uopste ne pricaju. Nebitno im je. Sve sto eventualno kazu jeste iz koje su zemlje, to jest koja im je izvorna nacionalnost ako su dosli odnekud kao i ti, i hajd' vozdra.
Last edited by Dozer on 08/04/2019 12:03, edited 5 times in total.
Dozer

#462 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Upravo ovako. Lijepo receno. :thumbup:
Maraschino

#463 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Maraschino »

Dozer wrote:
:-)

A taman pravoslavci i katolici planirali sebi vratiti ime Bosnjak ali su zakasnili koji mjesec.

Za oba, zasto stariji stanovnici Bihaca za svje komsije katolicke vjeroispovijesti kazu Madzari?

...a danas se svi izjasnjavaju kao Hrvati.
decembar2017

#464 Re: Identitet Bosnjaka

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:
Upravo ovako. :thumbup:

Alija je dao ime Bosnjaci da bi mogao da dijeli drzavu u trenutku kada je drzao sve poluge vlasti: kontrola nad politikom, vojskom, policijom, DB,medijima, kada je mogao da mnogo brze i lakse dobije otvorenu i tajnu podrsku za podjelu ne samo od Beograda i Zagreba vec i Amerike, Evrope , Rusije tj svih najvaznijih igraca u svijetu i okruzenju..ali nije jer se bojao onih koji ni tada a ni danas ne znaju jesu li posli ili dosli, koji su aprila 1992 mahali jugoslovenskim zastavama, 1993 pisali " potpisuj Alija makar i avlija " a danas po bespucima internete i sankovima barova brane bosanstvo od Bosnjaka sanjajuci da se uvale u neki NVO :thumbup:

Upravo ovako :thumbup:
Dozer

#465 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

:thumbup:
:lol:
Point.

#466 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

@Dozer

Još čekam odgovor zašto bi za isključivo Bošnjake bilo bolje da su uzeli ime Bosanci? Dakle ne 200 svjetskih etnija, nacija i šta već, nego Bošnjaci? Šta bi bilo drugačije nego sad? Jer onaj odgovor da bi se u tom slucaju i par hiljada Slobodana i Stipi osjećalo Bosancima je praaaavo tanak.
LBVIEW

#467 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

Maraschino wrote:
Dozer wrote:
:-)

A taman pravoslavci i katolici planirali sebi vratiti ime Bosnjak ali su zakasnili koji mjesec.

Za oba, zasto stariji stanovnici Bihaca za svje komsije katolicke vjeroispovijesti kazu Madzari?

...a danas se svi izjasnjavaju kao Hrvati.
Hvala Volumenu na prosvijecenju - Radovan & co se nisu, kako su nas uvjeravali iz centrale SDA, borili za srpstvo i Veliku Srbiju, vec bosanstvo, samo ih zli Alija sprijeci u zadnji cas.
Dalje, vracanjem historijskog narodnog imena/ukidanjem vjerskog Alija je, ustvari, izvrsio islamizaciju. :mrgreen:
Sanjarko

#468 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

Kakve veze ima Alija sa bilo cim kad malo razmislim. DMS kreatori Amerika i Zapad, raspad Juge kreatori Milosevic, Tudzman i co. Naziv narodnosti kreator Adil i co., sa sabora.

Alija bio izgubljen u vremenu i prostoru kao politicar. Cisto sumnjam da je bio uopste materijal za politicara ili da je bio uspjesan politicar.
nelle_tz

#469 Re: Identitet Bosnjaka

Post by nelle_tz »

Dozer wrote:Ovo sto ti lupas je zaista prestrasno... Pa, covjece, ti ne znas ni elementarne stvari o onome o cemu trabusnjas.... Izvini, ali naprosto ne mogu reci drugacije nego ovako kao kazem. Nije cilj da te vrijedjam, nego ti samo ukazujem da pises totalno netacne stvari.
i prva recenica je----Ujedinjeni narodi, meni je bitno kako mi na to gledamo i kako to prevodimo
http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=63043
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ujedinjeni_narodi
Super ti je ovo - nas prevod, a onda linkovi na hr wiki :D
A, ne rece mi - ko ili sta moze biti clan(ica) UN-a? Etnije/narodi ili drzave/nacije? :D
A...jel' ti se trazilo ili bi ti se trazilo? I jesi li napisao BiH ili bi to napisao? :D
To je naziv organizacije.I Svjetska banka se zove tako Svjetska, a to je privatna organizacija nije svjetska, nije zajednicka.
Sta da ti kazem na ovo... Jedino ovako, pa mozda i skontas...
The World Bank is like a cooperative, made up of 189 member countries. These member countries, or shareholders, are represented by a Board of Governors, who are the ultimate policymakers at the World Bank.
http://www.worldbank.org/en/about/leadership
Medjunarodni monetarni fond je privatna organizacija,
Kao i gore... :roll:
The International Monetary Fund (IMF) is an organization of 189 countries, working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.
https://www.imf.org/en/About
Federalne rezerve u Americi su privatna organizacija, nisu federalne.
I na ovo ti nemam reci sta drugo, osim... :roll:
The Federal Reserve System is the central bank of the United States.
https://www.federalreserve.gov/aboutthefed.htm
Opet vi i semantika. Rijec je o osjecaju.nacija je stvar osjecaja, ne prava
Opet ti i gluposti...Netacno. Nacija je formalno pravna kategorija. Etnija je stvar osjecaja.
Popunjavao sam vize i dobro znam sta je nationality u pasosu ili vizi-
evo ti, izvoli pa popuni
https://sarajewo.diplo.de/blob/1628462/ ... s-data.pdf
pa uzmes prevesti Staatsangehorigkeit i vidis sta je to.
Evo, preveo :D
Image
Image
Image
Proberi, slobodno :D
Bosnjaci postoje i kao etnija i kao nacija, maticna drzava svih Bosnjaka svijeta je BiH
Kao nacija ne. Pokazi mi gdje pise da su priznati kao nacija (ne nacionalna manjina u ex Yu drzavama).
i ti bjezis od pitanja i nemoj molim te vrijedjati time da lupetam .Ja kazem da nisi upravu. Svaki put kad ti se navede nesto novo, ti negiras i kazes da je kod njih tako, da nije kao kod nas
Koliko vidim, na sve sto si pitao, ja sam ti odgovorio. I to potkrijepim. Za razliku od tebe koji samo mantras svoje, i ne odgovaras konkretno ni na sta i nikome.
Ako je kod njih tako, onda priznajes da nacija nije jednako drzava.
Ne mogu jednostavnije od ovoga...
BH gradjani koji imaju BH drzavljanstvo, nose sljedece odrednice:
1. Nacionalnost: Bosanskohercegovacka (u slucaju da imaju neko dvojno drzavljanstvo, tada se nacionalno mogu izjasniti i kao pripadnici nacije cije dvojno drzavljanstvo imaju. Pripadnost naciji se, na medjunarodnom nivou, dokazuje pasosem ili drugim identifikacionim dokumentom izdatim od drzave cije drzavljanstvo se posjeduje)
2. Etnicka pripadnost: Bosnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, itd. (ovo je stvar licnog izbora, i svako ovo izjasnjavanje moze promijeniti kad god hoce, pri cemu ovo nema i ne mora imati nikakve veze s nacionalnoscu. Ne postoji nacin da neko dokaze svoju etnicku pripadnost.)
3. Vjeroispovijest: Stvar licnog izbora, i takodjer promjenjiva kategorija u skladu s licnim zeljama. Nema i ne mora imati nikakve veze ni s nacionalnoscu, ni s etnickom pripadnoscu/opredjeljenjem.
Federalne rezerve jesu privatna kompanija
FED danas predstavlja najveću i najprofitabilniju privatnu korporaciju na svijetu koja upravlja imovinom od od 4,3 triliona dolara (podaci avgust 2016), dok je njen prošlogodišnji profit iznosio 100,2 mlrd dolara. Kako je moguće da u savremenom društvu centralna monetarna vlast bude isključivo u rukama privatnih korporacija. Stavom Njujorškog okružnog suda iz 2009. godine, u postupku Blumberga protiv Borda direktora FED-a 2009, njujorški FED i ostale regionalne banke predstavljaju PRIVATNE korporacije i nisu predmet državnih restrikcija odnosno samog zakona.
FED jeste privatna kompanija, meni je zao da to ne znas, presuda suda u Americi da je FED privatna kompanija.Raun Paul, bivsi kandidat za nominaciju za predsjednika USA
Congress Man Tells TRUTH about Privately Owned Federal Reserve !!!
Greenspan Admits Federal Reserve Bank is Above the Law
https://www.youtube.com/watch?v=czQa1C2Tvqw
"Federal resevers are independent agency and that means,basically, that there is no other agencies of goverment that can overrule actions thatwe take."

Nacija jeste stvar socijalne kategorije, kao narod i nije odredjena pravom kao sto je to drzavljanstvo
Sta pise u ovom dokumentu njemacke ambasade prilikom popunjavanja vize
Staatsangehorigkeit, prijevod na zvanicnom dokumentu:
Derzeitige Staatsangehörigkeit(en)--------Sadašnje(a) državljanstvo(a)-
Frühere Staatsangehörigkeit(en)---------Ranije(a) državljanstvo(a)
Trebam li ti uslikati zvanicni dokument i postaviti ovdje?
Na stranici MUP Njemacke pise
Die Staats­angehörigkeit stellt somit das rechtliche Band dar, das den Bürger mit seinem Staat verbindet.
Pogledaj kako su Nijemci na svom zvanicom dokumentu prilikom popunjavanja vize preveli na nas Frühere Staatsangehörigkeit(en)----Ranije(a) državljanstvo(a)
https://www.crodict.hr/njemacki-hrvatsk ... %B6rigkeit
die Staatsangehörigkeit erwerben - steći državljanstvo
welche Staatsangehörigkeit haben Sie - čije državljanstvo imate
Idemo dalje , ja ti kazem da je nationality uglavnom sinonim za cityzenship (drzavljanstvo) u engleskom jeziku
Rjecnik engleskog jezika,Longman Dictionary
Citizenship 1. legal right of belonging to a particular country also see Nationality
2.the ways in which a good citizen behaves
idemo dalje Nationality-pl.nationalities
1. The state of being legally a citizen of a particular country also see Citizenship
2. Large group of people with the same race, origin, language: the different NATIONALITIES with the former USSR.
nationality Synonyms: citizenship...
Nationality is often used as a synonym for citizenship in English.
Trebam li ovdje pisati da Spanci priznaju Katalonce, Andaluzane, Baske, Galicane kao nacije?Da Cheeroke Indijanci sebe vide kao naciju, da su Kurdi i Plaestinci sebe vide kao naciju, da nema nacija Britanac. Nacija je drugo od zemlje do zemlje i nije isto sto i nationality cega si se ti uhvatio i mijesas sa drzavljanstvom kod nas.
Prestani povezivati pasos sa nacijom, jer nacija nije jednako drzavljanstvo svugdje
Bitno je kako mi gledamo na to, Amerikanci su totalno druga prica
Ja kazem da nisi upravu. Svaki put kad ti se navede nesto novo, ti negiras i kazes da je kod njih tako, da nije kao kod nas
Ako je kod njih tako,a kod nas nije, onda priznajes da nacija nije jednako uvijek drzava i da se drugacije gleda na pojam nacija od drzave do drzave. To znaci da je socijalna kategorija
Teorija nacija ima na desetine i nijedna nije tacna
Nacija i etnije jesu kod nas drugo nesto ih vide Amerikanci ili drugi.Amerika je nastala na totaln drugaciji nacin i ne moze se uzimati kao primjer za stanje u ex yu, jer su narodi-nacije ovdje nastali na drugaciji nacin.
Last edited by nelle_tz on 08/04/2019 14:56, edited 2 times in total.
Dozer

#470 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

@Point
Vec ti odgovorih, ali ocito i dalje nisi shvatio...

Poenta je u naciji. Da su uzeli nacionalno, a ne etnicko-vjersko "istorijsko" ime, sad bismo u drzavi imali oko 60% Bosanaca i niko, pa ni etnicki Srbi i Hrvati, ne bi mogli negirati postojanje BH nacije.
Istovremeno, to bi i Aliji '95 dalo jak argument da ne prihvati nikakvu ustavnu konstitutivnost (iako nigdje u originalnom DMS-u ne stoji "konstitutivnost", nego "konstituitentnost", a sto je formalno i pravno razlicito od "konstitutivnost"), nego da insistira na stvaranju BH jedinstvene drzave, a s tim i nacije.

Naravno, ovo apsolutno ne znaci da bi se to i postiglo i da bi danas bilo ista drugacije, jer svima nama je danas jasno da se DMS i kreirao s ciljem da ide na ruku BH Srbima i Hrvatima, a na stetu muslimana.
Ali, i Alijina i SDA politka tada, od '93, zapravo je takodjer isla na ruku svemu ovome, jer je vec sredinom '93 pocelo postajati jasno da je Alija samo slijedio svoj mladomuslimanski san, u kojem ce BH muslimani biti zasebna etnija u BiH. I upravo radi ovoga se i jeste uzeo naziv "Bosnjaci", a ne neki drugi, jer se znalo da je to naziv koji se od neke sredine 19. vijeka ticao samo bosanskih muslimana.
Onda su, nakon rata, neki kraci period pokusavali ubijediti i BH Srbe i Hrvate da su i oni zapravo Bosnjaci, pozivajuci se na tu neku istoriju, ali to je tada bila klasicna blasfemija jer su se ovi nazivali Srbima i Hrvatima skoro 200 godina.

Mozemo se praviti blesavi, mozemo izmisljati, mozemo zatvarati oci, ali istorijske cinjenice iz razlicitih perioda su sasvim jasne, i svaki pokusaj njihovog tumacenja na nacin da se time danas navlaci voda na svoj mlin, nije nista drugo nego pokusaj falsifikovanja istorije.

I ja uopste ne mogu da shvatim zasto je Bosnjacima to danas problem reci i priznati... Jeste, odabrali smo to ime jer smo pod tim imenom u 19 vijeku ostali samo mi, bosanski muslimani, i sta je sporno?
Kako su se tada bosanski pravoslavci i katolici presaltali na Srbe i Hrvate, tako i mi hocemo da opet imamo ime koje smo i tada zadrzali. I gotova stvar.
Ja tu zaista ne vidim nista sporno.

Ali, upravo radi svega ovoga se doslo u danasnji slus, u kojem je BiH onemogucena da bude funkcionalna, moderna i demokratska gradjanska drzava. Imamo 3 etnicka korpusa koji tegle svaki na svoju stranu. I dzaba je tu sto Bosnjaci BiH nazivaju svojom domovinom i, kao, bore se za nju kao drzavu, kad sustinski zapravo ne rade nista konkretno da ona to i postane. S druge strane imamo Srbe i HRvate koji, kao, ne vole ovu zemlju, ali su i te kako svjesni da je ne mogu podijeliti, i onda su se svi oni zajedno priklonili famoznoj ENV matrici, jer znaju da im nikad i nigdje ne bi bilo dobro kako im je to ovdje, u ovoj i ovako nakaradno uredjenoj drzavi.

Sve se svodi na odrzavanje stecenih i zauzetih etnickih pozicija i busija, sve s ciljem vladanja i krcmljenja budzeta, i tu pocinje i zavrsava svo vizionarstvo Bosnjaka o BiH kao prosperitetnoj i funkcionalnoj drzavi.
decembar2017

#471 Re: Identitet Bosnjaka

Post by decembar2017 »

Dozer wrote:@Point

Mozemo se praviti blesavi, mozemo izmisljati, mozemo zatvarati oci
.
Od citave teme , od svih svojih javljanja jedino si ovdje pogodio u sridu :D
Dozer

#472 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

decembar2017 wrote:
Dozer wrote:@Point

Mozemo se praviti blesavi, mozemo izmisljati, mozemo zatvarati oci
.
Od citave teme , od svih svojih javljanja jedino si ovdje pogodio u sridu :D
Znam. Samo sto ti nisi skont'o da se to odnosi na tebe & Co. :D
Al' hajd', ja sam bar nesto pogodio, ti nista :D
hAZNADAR

#473 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
Za informaciju Srbi i Hrvati su mnogo decenija prije vec poistovjetili nacionalno sa vjerskim, i okrenuli susjednim drzavama. Mnogo prije "nelegitimne i nezakonite odluke" Sabora koji utice na prilike u Srba i Hrvata kol´ko lanjski snijeg.

Velika je zabluda da su Bosnjaci ikome dali prostora, pogotovo onima koji su taj proces zavrsili davno prije i betonirali. Kada imas na jednoj strani Musliman sa velikim M a na drugoj Bosnjak koji nikada nije znacio samo muslimana i sve to u sjenci ljiljana - pitanje je sta je tu "perfidna islamizacija". Problem kod vas sto drobite vjecito tu pricu je sto ne poznajete ni blizu ni dalju historiju niti ikakve fakte. Pricate o Srbima i Hrvatima kao da smo ih mi otjerali u srpstvo i hrvatstvo i kao da je bilo sanse da nasom zaslugom postanu nesto drugo? Ono stvarno,....

Da je Sabor kojim slucajem izabrao Bosanac - i to bi danas bio sinonim za muslimane,... kao sto se vec dugo vremena za muslimane veze i ova neutralna zastava, neutralna himna, proslava ZavnoBiH,... zato sto uglavnom ili samo muslimani bilo vjernici ili tog kulturoloskog backrgrounda postuju nabrojano.

Islamofobima ne odgovara nikakav naziv koji se odnosi na muslimane.
hAZNADAR

#474 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

Vrijedi podsjetiti da je danas 816. godisnjica od Bilinopoljske izjave Kulina bana.
Uprilicen i mali skup u parku Kulina bana.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zenican ... /190408069

Forum gradjana Zenice godinama obiljezava i taj datum i povelju Kulina bana.

U komentarima najvise lajkova izjava kako to pripada Bosancima a poturad na aparatima. Sto me podsjeti na tradiciju ovog foruma i izjavu jednog Bosanca kako je Tvrtko njihov a Alija nas. :D

O identitetu se ne moze diskutivati bez poimanja historije - pa kako se oko identiteta lome koplja - tako i oko historije kome sta pripada.
Irsar

#475 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Irsar »

John Cleese wrote:
Irsar wrote:No imam osjećaj da je prva grupa ogrezla u mržnji i ljutnji, ali i druga grupa je ogrezla u jednom drugom poroku - gluposti i slabosti. Samim time to znači da ne smatram da bi bilo dobro da druga grupa imitira prvu, ali... nešto se mora promijeniti, slažeš li se? Jer ponavljanje historije kao gubitnik je znak nečeg ozbiljno poremećenog u takvom društvu.
Vjerujem da bi "gubitnistvo", da ga je bilo (i da je bilo "slabosti"), izgledalo mnogo, mnogo drugacije i vjerujem da i ti to dobro znas, pa se necu time opsirnije baviti.
Tvoje vjerovanje ne može poništiti realnost, realnost u kojem Bošnjaci imaju punu slobodu na otprilike 50% teritorije koju su imali prije 30ak godina. Svi biološki pokazatelji zdravlja populacije (natalitet, fertilnost) također opadaju, emigracija i "brain drain" su itekako ozbiljan problem, a uz sve to RS kao polu-država sve više sabotira normalno funkcionisanje BiH. To je za mene, ipak, relativni gubitak, u odnosu na kako su stvari bile... Istina, nije gubitak u smislu da su Bošnjaci nestali, ali ne mogu to nazvati ni nekom pobjedom, možda kao kompromis da kažem da je to "status quo"?
Gluposti ovdje nema nista vise nego u drugim sredinama - to ti je do vizure.
Pa... slažem se da je danas glupost praktično politika za sebe danas širom svijeta, ali ipak Bosna u mnogo čemu prednjači, u prvom redu prednjači u patetičnom nastojanju da kopira "EU i Zapadne zemlje", uvozeći iz njih i šta treba i šta ne treba.
dobro uredjen vec postojeci okvir, u Evropsku uniju, sto ce se, nadam se, na kraju i desiti.
Evropska unija je sve samo ne "dobro uređena", EU ima brojne interne probleme i mnoge države se ne slažu sa putanjom iste; u prvom redu države koje iole drže do svoje nezavisnosti i naravno identiteta. Njemačka je totalno globalizirana, tako da ne čudi da i nema neki identitet i da gura svoju prevlast u EU. EU će se raspasti u dogledno doba, sama činjenica da jedna od najjačih njenih članica (Velika Britanija) je odlučila napustiti EU je veliki znak za to.
Post Reply