Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Locked
bunk

#451 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by bunk »

Vilajet_Bosna wrote:
bunk wrote:Oni su pruzali nenasilni otpor Turskoj :lol: mitomani i lazljivci kojima je laz u pocetnim postavkama.
Nema veze neka trubaju,NATO je tu.
Pa da vidimo ko ce popiti Drinu.
ja kad ovako nešto pročitam, sam bih sebe ciglom u glavu :zid:

jedna stvar koju primijećujem ovdje jeste i da (pretpostavljam najviše Bošnjaci) iznose nekakve nalize, liste propalih firmi, podatke o tome kako Srbi teško žive, nemaju ni leba, siromaštvo bijeda, bravo Mile samo ih oderi, penzija 150 maraka, bla bla a najviše zločina, pokolja, silovanja, pljačke, počinili su Srbi u opancima, sa zakrpljenim gaćama na guzici, sa opletenom torbicom i komadom proJe u njoj.

fakat smo jebeno glup narod.
Opaska o NATO je tu cisto zbog toga da se zna da se ulaskom u NATO zauvijek razbijaju bilo cije iluzije o zadiranju u Drzavu Bosnu i Hercegovinu i njene medjunarodno priznate granice.
A mi koji zivimo unutar tih medjunarodno priznatih granica cemo naci nacin da zivimo i napredujemo.
LBVIEW

#452 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by LBVIEW »

sinuhe wrote:Je li taj Petrovcanin Bursac ikad pisao o zlocinu sto ga se na neki nacin i licno dotice? Ili dok isprica sve o drugim zlocinima.
Nije bolest sve sto boli, druze Zametica. :D
hAZNADAR

#453 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

SaraFina wrote:HR i Sr kao jednonacionalna države Hrvata i Srba najbolji su pokazatelji "sposobnosti" istih.

Bugarska i Rumunija u EU jače od Hrvata, Srbija je pak šupak europe.
Hrvatska i Srbija jesu nacionalne drzave Hrvata i Srba ali nisu jednonacionalne.
Podsjecam da tamo zive brojne manjine koje ipak prihvataju i postuju identitet drzave gdje zive, taj prefiks u svemu, simbole,...

Nije hvaljenje - samo cinjenica koja pokazuje paradoks u BiH gdje jedino Bosnjaci paze da ne povrijede nekoga.
SaraFina

#454 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

hAZNADAR wrote:
SaraFina wrote:HR i Sr kao jednonacionalna države Hrvata i Srba najbolji su pokazatelji "sposobnosti" istih.

Hrvatska i Srbija jesu nacionalne drzave Hrvata i Srba ali nisu jednonacionalne.
Podsjecam da tamo zive brojne manjine koje ipak prihvataju i postuju identitet drzave gdje zive, taj prefiks u svemu, simbole,...

Nije hvaljenje - samo cinjenica koja pokazuje paradoks u BiH gdje jedino Bosnjaci paze da ne povrijede nekoga.

Pa dobro, ali te brojne manjine nemaju ni 10% utjecaja na politiku i ekonomiju. Zna se ko to kroji.
hAZNADAR

#455 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

SaraFina wrote:
hAZNADAR wrote:

Pa dobro, ali te brojne manjine nemaju ni 10% utjecaja na politiku i ekonomiju. Zna se ko to kroji.
Naravno, ali ja nesto drugo pricam. Negdje je jednonacionalni identitet drzave/entitet/opcine default a negdje majorizacija. U Srbiji, Hrvatskoj, RS i opcinama sa hrvatskom vecinom u BiH svi ostali nekako lakse prihvataju jednonacionalnu simboliku i prefiks nego kod Bosnjaka gdje se sve nesto pazi i nalaze kompromisi. Pod sahovnicom ili orlovima nastupaju u sportu mnogi drugi. To je teze zamisliti drugdje.
Valjda bolje postuje nesto drugo ako sami drugi to postuju.

U ovoj temi - RS forsira jednonacionalnu simboliku i prefiks u svemu,... BiH potencira kompromisnu zastavu, himnu, dan drzavnosti,.... kojeg niko drugi nece osim Bosnjaka.
Kikibombona

#456 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Kikibombona »

KatarinaKosaca wrote:nije prosjecna plata u Federaciji 800. Da ti ne stavljam linkove kako se mjeri ekonomska razvijenost jednog regiona. Po ucescu investicija, privatnog u odnosu na drzavno, % nezaposlenosti, strukturi priliva novca itd. Ne radi se o drzavi kad su parametri nesto drukciji. Nemam sta lagat sebe...
Ti si napisala da je F najmanje duplo i vjerovatno troduplo jaca od RS. Razumijem da si ljuta na RS, da su ti odvratni i da im zelis najgore, ali ovo jednostavno nije ni blizu istine. Samozavaravanje koje ti mozda olaksava...

Sarajevo je prilicno iznad bosanskog prosjeka i ja sam davno primjetio da Sarajlije nisu svjesne koliko je ostatak BiH manje razvijen. Mnoge Sarajlije imaju sasvim iskrivljenu sliku. Meni nisu vjerovali kada bih rekao da ljudi u Zenici rade za 400-500km.

I opet, uzmi recimo pekara iz Modrice i pekara iz Sarajeva. Prvi ima 400km a drugi 800km. To jeste duplo vise, medjutim, koliko kosta rentanje stana u M a koliko u SA? U M 100 u SA 400km. Koliko kosta grijanje u M a koliko u SA? U SA je sve drasticno, ponekad troduplo i cetveroduplo skuplje. I tu se prilicno gubi razliga radi duplo vece plate.

Prosjecna plata u F je 880 a u RS 850. Zvanicni podaci. Dakle, isto.

Kod mene su svaki dan na poslu ljudi iz RS. Oni tamo u BL imaju iste plate kao mi u ZE. Sve je to veoma slicno.

Njemacka je recimo troduplo bolja od nas (ako plate uzimamo kao parametar). A mi od RS za 5-10%, kada se sve sagleda. RS recimo ima vecu prosjecnu platu od Srbije. :idea:
SaraFina

#457 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

hAZNADAR wrote:
SaraFina wrote:
hAZNADAR wrote:

Naravno, ali ja nesto drugo pricam. Negdje je jednonacionalni identitet drzave/entitet/opcine default a negdje majorizacija. U Srbiji, Hrvatskoj, RS i opcinama sa hrvatskom vecinom u BiH svi ostali nekako lakse prihvataju jednonacionalnu simboliku i prefiks nego kod Bosnjaka gdje se sve nesto pazi i nalaze kompromisi. Pod sahovnicom ili orlovima nastupaju u sportu mnogi drugi. To je teze zamisliti drugdje.
Valjda bolje postuje nesto drugo ako sami drugi to postuju.

U ovoj temi - RS forsira jednonacionalnu simboliku i prefiks u svemu,... BiH potencira kompromisnu zastavu, himnu, dan drzavnosti,.... kojeg niko drugi nece osim Bosnjaka.

Nismo se razumjeli. Moj komentar se odnosio na loš status u ekonomiji i politici kod susjeda i komšija.
Hrvatska iako je u EU daleko slabija je od jedne Bugarske ili Rumunije. Sa Češkom i Madjarskom ne možemo ih ni usporedjivati. Srbija je kratko rečeno ekonomski i politički š'... Balkana.
A stalno se povlači mantra kod susjeda i komšija kako su Bošnjaci parazitirali u BiH na osnovu njih i njihovog finansiranja.
U praksi dvadeset i kusur godina nakon rata te države su zadnje u svemu, te jedino Slovenija prosperira.
Dakle na osnovu uspješnosti matica i svega onoga što se u BiH dešavalo, budali je jasno kakva intelektualna klika vlada i kod jednih i kod drugih.
Pa je ova BiH i dobra u odnosu na matice onda. Ovakva kakva jeste, sa vječnim opstrukcijama i susjeda i komšija.
animals

#458 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

SaraFina wrote:

Nismo se razumjeli. Moj komentar se odnosio na loš status u ekonomiji i politici kod susjeda i komšija.
Hrvatska iako je u EU daleko slabija je od jedne Bugarske ili Rumunije. Sa Češkom i Madjarskom ne možemo ih ni usporedjivati. Srbija je kratko rečeno ekonomski i politički š'... Balkana.
A stalno se povlači mantra kod susjeda i komšija kako su Bošnjaci parazitirali u BiH na osnovu njih i njihovog finansiranja.
U praksi dvadeset i kusur godina nakon rata te države su zadnje u svemu, te jedino Slovenija prosperira.
Dakle na osnovu uspješnosti matica i svega onoga što se u BiH dešavalo, budali je jasno kakva intelektualna klika vlada i kod jednih i kod drugih.
Pa je ova BiH i dobra u odnosu na matice onda. Ovakva kakva jeste, sa vječnim opstrukcijama i susjeda i komšija.
A to znaci da nema Srba i Hrvata, BIH samo sa Bosnjacima bi bila u najmanju ruku
Svicarska..
pa u Federaciji ste vecina, Hrvati se u 80% te federacije ne pitaju ni za sta..
i gdje je taj prosperitet..
The 51st State

#459 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by The 51st State »

Cuj ne pitaju se ni zasta, imaju veto na sve.
Dupli telekom, elektroprivreda, sasvim dovoljno da nas sviju vuku unazad.
animals

#460 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

The 51st State wrote:Cuj ne pitaju se ni zasta, imaju veto na sve.
U Sarajevu imaju veto, na dotok vode..
U Sarajevo se sliva najvise love, i da nije glavni grad, bio bi selendra.. a pogledaj ostale gradove gdje su Bosnjaci
na vlasti..
tuga i cemer..
The 51st State

#461 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by The 51st State »

animals wrote:
U Sarajevo se sliva najvise love, a pogledaj ostale gradove gdje su Bosnjaci
na vlasti..
tuga i cemer..
Sarajevo se bori da se neke druge vlasti formiraju, ljudi razlicito glasaju, evo sad ova novoformirana vlada je fino krenula, kod srba i hrvata je sjeverna koreja, ne diraj u tor makar svi u irskoj i sloveniji zavrsili.
The 51st State

#462 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by The 51st State »

animals wrote:
U Sarajevo se sliva najvise love, a pogledaj ostale gradove gdje su Bosnjaci
na vlasti..
tuga i cemer..
Sarajevo se bori da se neke druge vlasti formiraju, ljudi razlicito glasaju, evo sad ova novoformirana vlada je fino krenula, kod srba i hrvata je sjeverna koreja, ne diraj u tor makar svi u irskoj i sloveniji zavrsili.
SaraFina

#463 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

animals wrote:
SaraFina wrote:

A to znaci da nema Srba i Hrvata, BIH samo sa Bosnjacima bi bila u najmanju ruku
Svicarska..
pa u Federaciji ste vecina, Hrvati se u 80% te federacije ne pitaju ni za sta..
i gdje je taj prosperitet..

Ne znam kako da ti pomognem. Replicirati ne vrijedi :(
Sanjarko

#464 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Sanjarko »

Animals rat nas pravo skrisio. Demografski itd. Vise nismo vitalan narod itd., nema vise ni kao prije ulaganja itd., pa zato smo u ovakvom stanju. Uz to sve ide odmah korupcija, lopovluk itd. Propast i slabljenje jednostavno receno. Kao u proslosti sto se mnogima desavalo od Rima pa nadalje.
animals

#465 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

Vizionar 1985 wrote:Animals rat nas pravo skrisio. Demografski itd. Vise nismo vitalan narod itd., nema vise ni kao prije ulaganja itd., pa zato smo u ovakvom stanju. Uz to sve ide odmah korupcija, lopovluk itd. Propast i slabljenje jednostavno receno. Kao u proslosti sto se mnogima desavalo od Rima pa nadalje.
Pa.nisam nista ni rekao..
Samo se osvrnem na ublehe od ove Becanke..
SaraFina

#466 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

animals wrote:
Vizionar 1985 wrote:Animals rat nas pravo skrisio. Demografski itd. Vise nismo vitalan narod itd., nema vise ni kao prije ulaganja itd., pa zato smo u ovakvom stanju. Uz to sve ide odmah korupcija, lopovluk itd. Propast i slabljenje jednostavno receno. Kao u proslosti sto se mnogima desavalo od Rima pa nadalje.

NiJesi ti za političkih diskusija. Halali što te ozbiljno ne shvatam i ne repliciram :D

Ako možeš.
seln

#467 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by seln »

sinuhe wrote:Je li taj Petrovcanin Bursac ikad pisao o zlocinu sto ga se na neki nacin i licno dotice? Ili dok isprica sve o drugim zlocinima.
Brate srbine, voistinu cenimo tvoju brigu za ujednaceno izvestavanje, ali ne brini... pisao je Bursac i o zlocinima poturica:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tr ... iz-konjica
animals

#468 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

SaraFina wrote:
animals wrote:

NiJesi ti za političkih diskusija. Halali što te ozbiljno ne shvatam i ne repliciram :D

Ako možeš.
Ako ne postanes nova Orleanka nisi nista..
uobrazenost I ambicije su tu..
P. S.
ja nijesam politicar za razliku od tebe..
to si u pravu..
sinuhe

#469 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by sinuhe »

seln wrote:
Brate srbine, voistinu cenimo tvoju brigu za ujednaceno izvestavanje, ali ne brini... pisao je Bursac i o zlocinima poturica:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tr ... iz-konjica
Ne znam kako si dosao do toga da sam mislio o zlocinima nad Srbima. Vidim da pise o zlocinima ali ne i onom njemu blizem, mada ne na nacin da je on ucestovao u necemu. Mozda jednom kad stigne.
Otto24

#470 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Otto24 »

Dragan Bursac je 20 KM novinar. Svi se slazu da ne prosipa alkohol po tastaturi kada pise.
jeza u ledja

#471 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by jeza u ledja »

SaraFina wrote: Nismo se razumjeli. Moj komentar se odnosio na loš status u ekonomiji i politici kod susjeda i komšija.
Na osnovu cega izvlacis ove zakljucke? Ovo mislim Rom i Bul "jace" od Hr. Srb ispada slabija od BiH, i tako?

Mislim, nisam bas najbolje upucen, ako mozes prosvijetli me. :D Koji su ti parametri? :?
General War

#472 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

GandalfSivi wrote:
I ja se mogu samo nasmijati i nista vise. Nisam odavno vidio vise pausalnih, a u isto vrijeme pogresnih, komentara (jer ovo nije ni analiza, ni procjena, da budem iskren, ne moze se nazvati ni realnim komentarom). Fakat ne znam odakle da krenem, apsolutno sve sto je napisano je totalno pogresno. Prvo omjer 1:2 u korist PC-a je u najmanju ruku obrnuto proporcionalan istini, po sve i jednom ekonomskom parametru. Primanja veca u Federaciji, direktna strana ulaganja 77/23% za Federaciju, odnos uvoz/izvoz ubjedljivo na strani Federacije, cijene nekretnina ne mogu ni u istu recenicu, budzet Kantona Sarajevo jednak buzdetu cijelog PC-a itd itd. Btw, imali smo i popis stanovnistva, znam da ti politicki ne odgovara, ali 95% se zna gdje ko zivi, nije to misterija.

To je bilo jednostavno, donekle poticki, ali u isto vrijeme razumljivo zasto navijas. Sada cemo preci na cirkus od teorija koje zastupas, a koje ne mogu biti dalje od istine.

- Kamatne stope ne igraju nikakvu vaznu ulogu - Sada kada malo bolje razmislim, htio sam ti rastaviti na proste faktore svaki argument, ali poslije ovoga fakat nemam sta vise reci. Vidjeh negdje komentar da si napisao da si ekonomista, ali realno nisi majstore, nemoj vise, ozbiljno ti kazem, napisao si jos mnogo nebuloza (btw, zaduzenje se ne mjeri po snazi ekonomije i velicini zemlje, nego po procentu duga u odnosu na GDP) koje bih mogao rasclaniti na detalje, ali poslije gore navedenog komentara o kamatnim stopama, fakat nema smisla.

A vi se tetosite i hvalite po forumima, znam da je to osnova propagande, ali ne ide majstore, obojica samo ispadate smijesni svima koji imaju barem osnovnu ideju o cemu pisete...
Da se razumijemo, ja se razumijem u ekonomiju ko Mara u kriv q-c...Ali koliko razumijem poentu Vivaldija je da nema razloga za neko nerealno gledanje sa visine jer federacija je (barem u onom sto zivim) propast...kakavi god da su opet je bilo par kapitalni projekata (TE kod doboja, Autoput, ulaganje u infrastrukturu na potezu bijeljina-doboj-banjaluka)U TK niko nije lopatu bacio asfalta na dionici Orasje-Tuzla-Sarajevo zadnjih cetiri godine, mogu samo mislit kako izgleda Bihac i krajina. O TE Tuzla, osim nadmudrivanja nista nije uradjeno...jedanko ako ne i intenzivnije raja odavdje odlazi ko god koga ima...do evo bas citam sinoc kako preCednica PC hladno tamo kiti vjencima u Brckom D.C i niko ni mukajeta.
animals

#473 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

jeza u ledja wrote:
SaraFina wrote: Nismo se razumjeli. Moj komentar se odnosio na loš status u ekonomiji i politici kod susjeda i komšija.
Na osnovu cega izvlacis ove zakljucke? Ovo mislim Rom i Bul "jace" od Hr. Srb ispada slabija od BiH, i tako?

Mislim, nisam bas najbolje upucen, ako mozes prosvijetli me. :D Koji su ti parametri? :?
Ma njenI parametri su taman za SDA stranke.
SaraFina

#474 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

animals wrote:
jeza u ledja wrote:

Ma njenI parametri su taman za SDA stranke.

https://www.google.com/amp/s/amp.index. ... -prestigla

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... nas-avioni

Evo i Bugari bolji :( grdna rano.

Evo HR izvor :oops:

Što se Srbije tiče tu je nemoguće dobiti tačno podatke, moja vizuelna ocjena. Š... Europe :D
GandalfSivi

#475 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by GandalfSivi »

General War wrote: Da se razumijemo, ja se razumijem u ekonomiju ko Mara u kriv q-c...Ali koliko razumijem poentu Vivaldija je da nema razloga za neko nerealno gledanje sa visine jer federacija je (barem u onom sto zivim) propast...kakavi god da su opet je bilo par kapitalni projekata (TE kod doboja, Autoput, ulaganje u infrastrukturu na potezu bijeljina-doboj-banjaluka)U TK niko nije lopatu bacio asfalta na dionici Orasje-Tuzla-Sarajevo zadnjih cetiri godine, mogu samo mislit kako izgleda Bihac i krajina. O TE Tuzla, osim nadmudrivanja nista nije uradjeno...jedanko ako ne i intenzivnije raja odavdje odlazi ko god koga ima...do evo bas citam sinoc kako preCednica PC hladno tamo kiti vjencima u Brckom D.C i niko ni mukajeta.
Ne moras se puno ni razumjeti u ekonomiju da ti se upali crvena lampica kada neko napise da je ekonomija u PC-u 2:1 naspram ekonomije u Federaciji, a pritom jos napise par stvari koje s logikom ne mogu u istu recenicu...

Nejse...
Locked