bisao wrote:kiligonzales wrote:bisao wrote:
1. U proteklom ratu je srušeno više od 120 pravoslavnih crkava.
2. Niti sam klao, niti bih klao.
3. Za jezik i djecu netačno.
4. Zabole me za vaš napredak. Sve dok se on ogleda u srpskoj patnji.
Sruseno je 125 pravoslavnih crvki, a osteceno 120 , sta je to u odnosu na broj od 614 porusenih dzamija i 557 mesdzida, 307 dzamija je osteceno, o drugoj porusenoj imovini islamske zajednice BiH suvisno je govoriti?
Sto je interesantno, recimo osudjeni ratni zlocinac i samoubica Praljak kaze da je od 65 unistenih katolickih crvki u BiH 64 njih unistili Srbi, a jednu Bosnjaci? Sad bi bilo interesantno sracunati cija je vojska bila destruktivnija za srpske crkve.
Vala ste u zadnjem ratu vise dramili nego patili, sta je 4 hiljade srpskih civila u odnosu na 30 hiljada bosnjackih? Po ovome se vidi ko se koliko trudio da bude necovjekom u ovome ratu.
Je li to znači da je jedino bitno čijih je srušeno više?
Za mene je svaka srušena svetinja znak vandalizma, nebitno čija je.
I nikada se nisam vodio onim, pa znaš njihovih je bilo duplo više, pa je logično da je srušeno više.
Ne svaka svetinja (to govorim kao vjernik) koja je srušena je bruka onih koji je srušiše.
Neko pomenu i Crknu na Baščaršiji, pa i ona je u 7 navrata bila na udaru granata.
Što se tiče tih brojki i strukture ubijenih, o tome neću, iz prostog razloga što znam stajalište 99% foruma... Ono što niko ovdje ne zna jeste ko je zapravo i na koji način vršio tu strukturu. Jer, imamo gotovo nerealne strukturne podatke stradalih u pojedinim opštinama. Tipa, da niko nije umro (prirodnom smrću) tokom četiri godine. Što je samo po sebi prosto osmo svjetsko čudo.
Da ne govorim o činjenici da još uvijek par hiljada ljudi se traži... Vrlo je lako manipulisati tim podacima. Kažem, ni jedna relevantna strukturalna obrada stradalih ne postoji. Banalan primjer, neko je bio vojnik VRS-a ili Armije bih... otišao kući da odmori jedan dan i poginuo od zalutale granate, metka, rikošeta, stao na minu dok je sjekao šumu da zapali vatru.... i kako je on zavođen u strukturi stradalih?
Da ne govorimo da je velikih manipulacija moglo biti i u stradanju zatvorenika.
Stoga, ne bavim se ovim detaljem proteklog rata, jer kažem, niko to nije relevantno utvrdio. Već se nagađalo, zarad budućih političkih ciljeva.
Početna brojka je bila da je stradalo 200k ljudi... Na kraju se svelo na manje od 100k.
Kažem, jednostavno niko i nikada ozbiljno nije sproveo nezavisnu analizu.
Da ne govorim da na nekim spomenicima uopšte nemaš ime i prezime stradalih. Isto tako bilo je slučajeva da su čovjeka sahranili, pa posle deset godina se utvrdi da on uopšte nije stradao. Bilo je na BHT-u par priloga o takvima, dobro se sjećam...
Ne znaci uopste, ali bitno jeste pogotovo je bitno kada neko planski minira dzamiju srusije i na njenom mjestu napravi parking ili napravi park, kao da je nikada nije tu ni bilo. To se prvo desilo u Bjeljini jos u proljece 1992. godine, a nastavilo se prostorom RS. Itekako je bitno i to ko je koliku razmjeru zla prema necijem nasljedju imao. Recimo od 614 porusenih dzamija, 85 je porusio HVO, ostale je porusila VRS. Recimo od katolickih crkvi 64 je porusila VRS, a jednu Armija BiH. E sada treba reci ko je vise porusio pravoslavnih crkvi HVO ili Armija BiH, istine radi, pa da znamo i razmjer toga urbicida, kulturocida.
S tobom cu se sloziti, za svakog normalnog to je cin vandalizma. Meni osobno nikada nisu smetale ni crkve, ni sinagoge, ni bilo cije druge bogomolje, pa ni njihove vjere. Porodica mi je uza i sira poprilicno sarena po tome pitanju.
Saborna crkva je stradala u ratu, ostecena je bila, za crkvu na Bascarsiji bas i nisam siguran dali je pretrpila ostecenja.
Bez obzira ko je kako pravio strukturu, okvir od oko 105 hiljada mrtvih je utvrdjen i od strane Haga i od strane ovdasnjih domacih analiticara koji su isli pristupom od opstine do opstine.
Trazi se koliko mi je poznato oko 7 hiljada osoba.
Sto se tice podataka koje sam navodio izvedeni su iz Bosanske knjige mrtvih, gdje su jasno odvojeno vojnici i civili. Pa nebih se slozio da je Mirsad Tokaca bio politicki motiviran dok su radili na Bosanskoj knjizi mrtvih, ono sto je sigurno na sve tri strane ta je knjiga izazvala kontroverzu. Pored toga tu je i ta Haska analiza.
Greske su moguce, ali tesko da ce ijedna analiza promjeniti okviran broj zrtava u BiH i ko je, kako i u kojim procentima stradao u BiH i ova domaca analiza, kao i haska govore o nekih 105 hiljada mrtvih.
Uglavnom istina nam treba pa kakva god je, ali posto nismo voljni uciti iz proslosti i graditi neko bolje drustvo za nas, ne ocekujmo mnogo dobra sve dok za sve imamo tri istine.