Jala Brat & Buba Corelli
Moderator: _BataZiv_0809
-
shin
#451 Re: Jala Brat & Buba Corelli
TO je autotune ''odvrnut do 11'', čak i na Cher pjesmi je korišten van originalne svrhe i to ga je provalilo.
- dale cooper
#452 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Da, tako sam i ja mislio. Hvala na pojašnjenju.shin wrote:TO je autotune ''odvrnut do 11'', čak i na Cher pjesmi je korišten van originalne svrhe i to ga je provalilo.
- zomri
#453 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Svi danas koriste autotune i onda ovdje citam komentare tipa “ne podnosim taj zvuk”
Cinjenica je da se vise primjeti kod slabijih pjevaca a neki poput Cher ili Jale namjerno odvrnu radi efekta.
Cinjenica je da se vise primjeti kod slabijih pjevaca a neki poput Cher ili Jale namjerno odvrnu radi efekta.
-
shin
#454 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Narod nema pojma, bitno je nešta napisati.
Jebena California Love je autotune do daske, Roger Troutman (refren) je karijeru izgradio na talkboxu.
Jebena California Love je autotune do daske, Roger Troutman (refren) je karijeru izgradio na talkboxu.
- Industrialyzer
#455 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ma jok, to samo seljak Jala koristi 
- dale cooper
#456 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ovo je opet nešto drugo. Peter Frampton je to isto često koristio. Bon Jovi također. I gomila drugih.shin wrote:Narod nema pojma, bitno je nešta napisati.
-
shin
#458 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Tehnički ista stvar, klavijaturom mijenja notu glasa i naravno sve ide kroz synthesizer.
To što tebi ne paše Jalina izvedba ne znači da je autotune ne može biti u pjesmi koja ti se sviđa.
To što tebi ne paše Jalina izvedba ne znači da je autotune ne može biti u pjesmi koja ti se sviđa.
- dale cooper
#460 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ja ovaj dvojac od početka diskusije nisam ni spomenuo, ustvari to sam i podcrtao kad sam ušao u ovu raspravu zbog sasvim druge stvari.shin wrote:Tehnički ista stvar, klavijaturom mijenja notu glasa i naravno sve ide kroz synthesizer.
To što tebi ne paše Jalina izvedba ne znači da je autotune ne može biti u pjesmi koja ti se ne sviđa.
Tako da ti ne stoji ovo obraćanje meni u vezi Jale i Bube. Savršeno me boli kurac i za njima i da li ih i ko sluša.dale cooper wrote:Ustvari postoji. Postoji nešto što se zove konsenzus između kritike i publike. Tako dođeš do neke objektivne vrijednosti nekog muzičkogSteph wrote:Nema tebi, nema meni, nekome drugom ima, to je sva poenta. Ne postoji referenca za DOBRU muziku jer je to stvar ukusa.
Svi mi doduše imamo sindrom zvani "prije je sve bilo bolje"
djela. Mislim, nisu Bach, Mozart, Miles Davis, Muddy Waters, The Beatles, Led Zeppelin, Public Enemy ili bilo ko drugi iz različitih žanrova
postao dio tog istorijskog muzičkog canona tek tako. Kroz godine se moglo isprofilisati ono što je stvarno dobro i što pripada vrhu.
Kod nas je problem danas što prava muzička kritika gotovo i da ne postoji.
Ovim ne želim da ulazim u muzičku vrijednost ovog dua, ne slušam ih i imam svoje mišljenje o njima koje ću zadržati za sebe da ne bih ulazio u
besmislene rasprave. Samo sam htio skrenuti pažnju da dobra muzika nije baš tako jednostavno stvar ličnog ukusa.
- zomri
#461 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Jesu dio, ali nisu obavezni kao u rockizmu. Ko zna možda bi se zvalo hiphopizam da je izmišljen prije rokadale cooper wrote: Čekaj, ne kontam, zar autentičnost i emocije nisu dio i hip-hop muzike?Mislim nije li to dio bilo kojeg muzičkog žanra?
I misliš li da Kanye ili bilo koji drugi od ovih vrhunskih repera i producenata svoju muziku ne shvataju ozbiljno samo zato što ne
rapaju/pjevaju o ozbiljnim stvarima (iako i to naravno nije tačno, tematika je raznolika)
Ja uopšte nisam sugerisao da je auto-tune došao od Vernona, čak sam i napisao da je mnogo ranije bio u upotrebi. Mislim da je Believe
od Cher jedan od najranijih primjera korištenja auto-tune tehnologije u pjesmi.
Nije tu samo autentičnost, pročitaj malo šta se misli pod pojmom rockizam pa ćemo se možda lakše sporazumjeti. Osim autentičnosti tražene kvalitete su inovativnost, buntovništvo, ozbiljnost...a nepoželjne zabava, hvalisanje, repetitivnost i slično. Tako se iz istorije muzike praktično brišu stvari namjenjene pomenutoj zabavi, hedonizmu, trošenju para a ostaju ove prve. Dozvoljeni formati za konzumaciju su singl, album i koncert, a traka i mix nepoznate kategorije.
T-pain možda bude spomenut u nekoj fusnoti a realno je ostavio veliki trag u muzici.
A drago mi je da se slažemo da je Vernon auto-tune iskoristio pod uticajem Kanyea, a ne obratno
- HAVANA
#462 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Vi to pravo nesta znalacki.Ja vam to nista ne znam.Al znam svirat 3 instrumenta i pjevat.Onako,nista posebno,ljubav i hobi,nekad i poso bio,I otac mi pjeva,sestra svira i pjeva,cerka,i zena klavir svira,i dedo mi pjevo...Svi bez tih kurcica.
Sta cu peglat,ubi pjesmu,ubi dusu.Eno medo zna, na forumskom derneku kad dodjose oni iz srbije,izvadi gitaru,violinu...Ma daj ba,kako peglanje,jedu ljudi...
Mozda kad bi se boba napuco pa bi i mogo te struje slusat,posto smo mi djeca cvijeca i opijata
ne mogu.Udri dok ne pukne zica,il glas.
-
Hakiz
#463 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Zato izdaješ sobe i nick ti je Havana, a ne izdaješ albume i nick ti nije Phil SpectorHAVANA wrote:Vi to pravo nesta znalacki.Ja vam to nista ne znam.Al znam svirat 3 instrumenta i pjevat.Onako,nista posebno,ljubav i hobi,nekad i poso bio,I otac mi pjeva,sestra svira i pjeva,cerka,i zena klavir svira,i dedo mi pjevo...Svi bez tih kurcica.Sta cu peglat,ubi pjesmu,ubi dusu.Eno medo zna, na forumskom derneku kad dodjose oni iz srbije,izvadi gitaru,violinu...Ma daj ba,kako peglanje,jedu ljudi...
Mozda kad bi se boba napuco pa bi i mogo te struje slusat,posto smo mi djeca cvijeca i opijata
- dale cooper
#464 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Znam ja vrlo dobro o čemu se radi u rockizmu, i nikada se nisam identifikovao sa poimanjem rocka kao žanra postavljenog na tron kao neko opšte mjerilo kvalitete sve muzike. Pa valjda to i sam znaš ako si iole čitao moje upise na drugim temama, i muziku koju slušam.zomri wrote:Jesu dio, ali nisu obavezni kao u rockizmu. Ko zna možda bi se zvalo hiphopizam da je izmišljen prije rokadale cooper wrote: Čekaj, ne kontam, zar autentičnost i emocije nisu dio i hip-hop muzike?Mislim nije li to dio bilo kojeg muzičkog žanra?
I misliš li da Kanye ili bilo koji drugi od ovih vrhunskih repera i producenata svoju muziku ne shvataju ozbiljno samo zato što ne
rapaju/pjevaju o ozbiljnim stvarima (iako i to naravno nije tačno, tematika je raznolika)
Ja uopšte nisam sugerisao da je auto-tune došao od Vernona, čak sam i napisao da je mnogo ranije bio u upotrebi. Mislim da je Believe
od Cher jedan od najranijih primjera korištenja auto-tune tehnologije u pjesmi.![]()
Nije tu samo autentičnost, pročitaj malo šta se misli pod pojmom rockizam pa ćemo se možda lakše sporazumjeti. Osim autentičnosti tražene kvalitete su inovativnost, buntovništvo, ozbiljnost...a nepoželjne zabava, hvalisanje, repetitivnost i slično. Tako se iz istorije muzike praktično brišu stvari namjenjene pomenutoj zabavi, hedonizmu, trošenju para a ostaju ove prve. Dozvoljeni formati za konzumaciju su singl, album i koncert, a traka i mix nepoznate kategorije.
T-pain možda bude spomenut u nekoj fusnoti a realno je ostavio veliki trag u muzici.
A drago mi je da se slažemo da je Vernon auto-tune iskoristio pod uticajem Kanyea, a ne obratno
Ali sve to mi ne objašnjava ovoliku defanzivnost na ovoj temi i uvlačenje kompletnog rap žanra u to. Je li to neko stvarno od vas misli da
su Jala i Buba po kvaliteti na nivou bilo kojeg od vrhunskih izvođača ovog žanra iz Amerike? Eto vi koji ste dovoljno čuli Jale i Bube, da li
mi možete dati iskren i pošten odgovor?
Ovakav si ti zomri bio i na onoj temi o Dubiozi Kolektiv. I tad mi to nije imalo smisla, sad još manje.
i tu riječ o rockizmu.
- MarlboroGold
#465 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Klasična muzika je vrh ako ćemo govoriti o kvalitetnoj muzici, međutim nema je kafićima, diskotekama i kafanama 
-
Hakiz
#466 Re: Jala Brat & Buba Corelli
A nije da nema kompozicija koje bi mogle da se puštaju i na nabrojanim mjestima. Ima, i te kako ima.MarlboroGold wrote:Klasična muzika je vrh ako ćemo govoriti o kvalitetnoj muzici, međutim nema je kafićima, diskotekama i kafanama
- MarlboroGold
#467 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Naravno... ali jbg potražnja sve diktiraHakiz wrote:A nije da nema kompozicija koje bi mogle da se puštaju i na nabrojanim mjestima. Ima, i te kako ima.MarlboroGold wrote:Klasična muzika je vrh ako ćemo govoriti o kvalitetnoj muzici, međutim nema je kafićima, diskotekama i kafanama
Odeš negdje u neki kafić u prirodi koji pušta npr. Vivaldija 4 godišnja doba... neprocjenjivo
A može i ovo što sam sa društvom puštao kada smo se penjali po snježnom Konjuhu:
Last edited by MarlboroGold on 30/07/2018 23:55, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#468 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Neznanje. U klasičnoj umjetnosti (ne samo muzici nego i u slikarstvu, baltu itd) treba znati šta nešto znači. Na primjer, nekada je bio običaj da posjetilac neke kuće, prvo da svoju podsjetnicu (nešto kao privatna vizitka) batleru. I pri davanju savije jedan od 4 ugla podsjetnice. U zavisnosti koji ugao je savijen domaćin odmah zna da li je posjeta privatna, poslovna, prijatna ili neprijatna.
U slikarstvu nije isto gledati sliku "onako" i gledati je kada znaš šta znači ruka koja je okrenuta prema lijevo a šta znači ako je okrenuta prema desno.
Znanje simbola, muzičkih kao i drugih, mijenja percepciju.
U slikarstvu nije isto gledati sliku "onako" i gledati je kada znaš šta znači ruka koja je okrenuta prema lijevo a šta znači ako je okrenuta prema desno.
- Steph
#469 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ovo im je najbolja traka iz "cash grab" ere
- MarlboroGold
#470 Re: Jala Brat & Buba Corelli
To ipak treba proučavati da bi se detaljnije moglo o tome govoriti, a ako ne, onda jednostavno uživaš u tome ako želiš.Hakiz wrote:Neznanje. U klasičnoj umjetnosti (ne samo muzici nego i u slikarstvu, baltu itd) treba znati šta nešto znači. Na primjer, nekada je bio običaj da posjetilac neke kuće, prvo da svoju podsjetnicu (nešto kao privatna vizitka) batleru. I pri davanju savije jedan od 4 ugla podsjetnice. U zavisnosti koji ugao je savijen domaćin odmah zna da li je posjeta privatna, poslovna, prijatna ili neprijatna.
I kao što kažeš, klasika je mnogo više... dakle umjetnost sama po sebi koja je bila prisutna negdje od polovine 1700-tih pa do početka 1800-tih. U suštini treba govoriti o orkestralnim izvedbama, a ne klasičnoj muzici... to je preširok pojam, a usudiću se reći i pogrešan.
- Steph
#471 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ovo je bogotac muzike
- MarlboroGold
#472 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Međutim ova je za mene iznad svih ostalih...
-
Hakiz
#473 Re: Jala Brat & Buba Corelli
To se nekada učilo u školama i u kućama.MarlboroGold wrote:To ipak treba proučavati da bi se detaljnije moglo o tome govoriti, a ako ne, onda jednostavno uživaš u tome ako želiš.Hakiz wrote:Neznanje. U klasičnoj umjetnosti (ne samo muzici nego i u slikarstvu, baltu itd) treba znati šta nešto znači. Na primjer, nekada je bio običaj da posjetilac neke kuće, prvo da svoju podsjetnicu (nešto kao privatna vizitka) batleru. I pri davanju savije jedan od 4 ugla podsjetnice. U zavisnosti koji ugao je savijen domaćin odmah zna da li je posjeta privatna, poslovna, prijatna ili neprijatna.
I kao što kažeš, klasika je mnogo više... dakle umjetnost sama po sebi koja je bila prisutna negdje od polovine 1700-tih pa do početka 1800-tih. U suštini treba govoriti o orkestralnim izvedbama, a ne klasičnoj muzici... to je preširok pojam, a usudiću se reći i pogrešan.
A onda su došla moderna vremena.
Usput, klasika nije nestala do početka 1800-ih. Stravinski, Šostakovič, Maler, Debisi, Sibelius, Ravel, Karl Orf, jedan od Štrausa, iz naših krajeva Jakov Gotovac itd su kompozitori 20. vijeka ili sa prelaza iz 19. u 20. vijek.
I danas se komponuje "klasična" muzika.
- MarlboroGold
#474 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Naravno da se i nakon tog perioda komponovala, te da se i danas komponuje, ali period kojeg sam spomenuo je bio boom za klasičnu umjetnost tj. klasiku, pa tako i muziku. Adekvatniji termini bi bili simfonijska, operska, oratorijumska i druge muzike. Naziv klasična muzika je opšteprihvaćen, ali eto, meni baš i ne odgovara iako sam ga i sam spomenuo.Hakiz wrote:To se nekada učilo u školama i u kućama.MarlboroGold wrote:To ipak treba proučavati da bi se detaljnije moglo o tome govoriti, a ako ne, onda jednostavno uživaš u tome ako želiš.Hakiz wrote:Neznanje. U klasičnoj umjetnosti (ne samo muzici nego i u slikarstvu, baltu itd) treba znati šta nešto znači. Na primjer, nekada je bio običaj da posjetilac neke kuće, prvo da svoju podsjetnicu (nešto kao privatna vizitka) batleru. I pri davanju savije jedan od 4 ugla podsjetnice. U zavisnosti koji ugao je savijen domaćin odmah zna da li je posjeta privatna, poslovna, prijatna ili neprijatna.
A onda su došla moderna vremena.
Usput, klasika nije nestala do početka 1800-ih. Stravinski, Šostakovič, Maler, Debisi, Sibelius, Ravel, Karl Orf, jedan od Štrausa, iz naših krajeva Jakov Gotovac itd su kompozitori 20. vijeka ili sa prelaza iz 19. u 20. vijek.
I danas se komponuje "klasična" muzika.
- medvjed23
#475 Re: Jala Brat & Buba Corelli
ono je bilo dobro.. u jednoj ruci čaša, u drugoj bruka nakih kolača, a svud okolo gitare, violine, svašta.. sviraju ljudi.. i znaju..HAVANA wrote:Vi to pravo nesta znalacki.Ja vam to nista ne znam.Al znam svirat 3 instrumenta i pjevat.Onako,nista posebno,ljubav i hobi,nekad i poso bio,I otac mi pjeva,sestra svira i pjeva,cerka,i zena klavir svira,i dedo mi pjevo...Svi bez tih kurcica.Sta cu peglat,ubi pjesmu,ubi dusu.Eno medo zna, na forumskom derneku kad dodjose oni iz srbije,izvadi gitaru,violinu...Ma daj ba,kako peglanje,jedu ljudi...
meni je najbitnije ono što je na zadnjim stranicama dosta spominjano, da pjesma ima zanimljivu i autentičnu poruku.. ta poruka bi bila torta.. auto-tune, struja i sve te tehnikalije dođu kao šlag na tortu.. slaba fajda od šlaga ako nema torte..