Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Boemica

#451 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boemica »

Irsar wrote:
Boemica wrote:Wow, ali fakat, wow :shock:

Znači ne mogu sebi doći, čovjek pita zašto je ropstvo loše :shock:
Možeš to i kraće i reći: "ne znam". :wink:

Ništa novo, ja znam da ti ne znaš, i da samo u praksi ponavljaš ono što je danas moderno ponavljati. Moda i te stvari, ljudi uvijek olako nasjedaju na te gluposti...
Naravno da znam, ali je ljudima poput tebe besmisleno objašnjavat zašto je to loše.

A zašto je besmisleno? Svako ko ima trun pameti (i ljudskosti) ne bi izjavio ono što si ti izjavio.
Irsar

#452 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

славянин wrote:Znam da je pogresno imati roba ili podrzavati robstvo .. toj mi moj “urodjeni” moral kaze i sto god pisalo u nekoj knjizi ili neki tamo pricao to nece promjeniti.
Ti "znaš" na osnovu "urođenog morala". Dobro. A šta ćeš reći za neke druge ljude, nekih drugih vremena, koji su također "znali" na osnovu nekih svojih "urođenih morala" da ropstvo nije loše? Ne mora biti ni nešto dobro, ali možemo reći da je na primjer "potrebno s obzirom na te i te okolnosti" i tome slično.

Vidiš, u konačnici, ti imaš svoj urođeni osjećaj, kojeg svi ljudi imaju, pa opet ljudi se ne slažu međusobno. Ne govori li ti to da je potrebno se osloniti na nešto "van sebe", na nešto objektivno i samim time neovisno od tebe i drugih, u procjeni toga šta je dobro a šta loše? Jer bez toga imamo milione različitih "urođenih osjećaja ili morala" o svemu, tipa "urođeni osjećaj" trudnice da je OK da ubije svoje nerođeno dijete i kao sad je to zaista OK?
Irsar

#453 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Boemica wrote:Naravno da znam, ali je ljudima poput tebe besmisleno objašnjavat zašto je to loše.

A zašto je besmisleno? Svako ko ima trun pameti (i ljudskosti) ne bi izjavio ono što si ti izjavio.
Mogao/mogla si bar iznijeti koji "naučni dokaz" za svoju tvrdnju, i to bi bilo nešto. Ovako, imamo samo tvoj subjektivni osjećaj, koji sa objektivnom istinom naravno nema nikakve veze. :wink:

Ništa, ostaje ti samo da ponavljaš šta je danas moderno da ponavljaš, to je bar lako.
Boemica

#454 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boemica »

Irsar wrote:
Boemica wrote:Naravno da znam, ali je ljudima poput tebe besmisleno objašnjavat zašto je to loše.

Mogao/mogla si bar iznijeti koji "naučni dokaz" za svoju tvrdnju, i to bi bilo nešto. Ovako, imamo samo tvoj subjektivni osjećaj, koji sa objektivnom istinom naravno nema nikakve veze. :wink:

Ništa, ostaje ti samo da ponavljaš šta je danas moderno da ponavljaš, to je bar lako.
A koji je NAUČNI DOKAZ koji kaže da je ropstvo dobro?

I kako si ti to NAUČNO dokazao da je bolje doslovno ropstvo od toga što ljudi dobrovoljno "robuju dunjaluku" ?
ultrasarajevo87

#455 Re: Pitanje za vjernike

Post by ultrasarajevo87 »

Ropstvo i normalan um ne idu jedno uz drugo.

Sva sreća pa su muslimani i započeli sa oslobađanjem robova prvi. Zamislite da npr Ebu Bekr r.a. nije oslobodio Bilala r.a. koliko bi još ljudi ostali robovi u tom periodu? SVI!

Ovdje su mnogi dočekali moje pitanje kao samo izgovor da se napada Islam, ali Islam će odoljeti svim napadima, jer mi smo do groba uvjereni u ispravnost Allahovu i služenje Gospodaru azze ve džel Poslanika Muhammeda.
Boemica

#456 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boemica »

ultrasarajevo87 wrote:Ropstvo i normalan um ne idu jedno uz drugo.

Sva sreća pa su muslimani i započeli sa oslobađanjem robova prvi. Zamislite da npr Ebu Bekr r.a. nije oslobodio Bilala r.a. koliko bi još ljudi ostali robovi u tom periodu? SVI!

Ovdje su mnogi dočekali moje pitanje kao samo izgovor da se napada Islam, ali Islam će odoljeti svim napadima, jer mi smo do groba uvjereni u ispravnost Allahovu i služenje Gospodaru azze ve džel Poslanika Muhammeda.
Pa tvoj fellow muslim brani ropstvo? Niko još nije napao Islam, već njega.
Irsar

#457 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Boemica wrote:A koji je NAUČNI DOKAZ koji kaže da je ropstvo dobro?

I kako si ti to NAUČNO dokazao da je bolje doslovno ropstvo od toga što ljudi dobrovoljno "robuju dunjaluku" ?
Prvi sam pitao. :D

A nisam rekao da je ropstvo dobro, a ako smatraš da je robovanje Dunjaluku bolje od "pravog" ropstva nekome uz imanje vjere... onda šta reći doli da si praktično najdalje od Boga što je moguće biti.
ultrasarajevo87

#458 Re: Pitanje za vjernike

Boemica wrote:

Pa tvoj fellow muslim brani ropstvo? Niko još nije napao Islam, već njega.
Ropstvo jednostavno moramo odbaciti.
Suludo je braniti nešto takvo. To je možda bilo ok ranije, ali danas NE.
Islam je izjednačio i neArape sa Arapima i bijelce sa crncima, a i obratno. Stoga, ako smo izjednačili crnce sa nama (koji su u to vrijeme uglavnom bili robovi, kao i uvijek) onda ih po svim normama moramo izjednačiti sa sobom i dan danas i hitno odbaciti bilo kakvo poimanje ropstva kao nečeg što je OK.
Irsar

#459 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Boemica wrote:Pa tvoj fellow muslim brani ropstvo? Niko još nije napao Islam, već njega.
Ma da trenutna tema nije ropstvo, bila bi neka od milion drugih koje se vama ne sviđaju. Vanbračni spolni odnosi, LGBT stvari, feminizam, materijalizam, bankarstvo, totalno odvajanje vjere od države, evolucija i tako dalje. Tema je bezbroj, a u svim stavovi Islama se bar donekle kose sa vašim, što je naravno sasvim dovoljan razlog da se Islam proglasi neprijateljem i uništi (da možete).
Boemica

#460 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boemica »

Irsar wrote:
Boemica wrote:A koji je NAUČNI DOKAZ koji kaže da je ropstvo dobro?

Prvi sam pitao. :D

A nisam rekao da je ropstvo dobro, a ako smatraš da je robovanje Dunjaluku bolje od "pravog" ropstva nekome uz imanje vjere... onda šta reći doli da si praktično najdalje od Boga što je moguće biti.

Ako neko ima vjere zar je moguće da dozvoli da postane rob recimo alkohola, promiskuiteta i sličnih stvari?
Boemica

#461 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boemica »

Irsar wrote:
Boemica wrote:Pa tvoj fellow muslim brani ropstvo? Niko još nije napao Islam, već njega.
Ma da trenutna tema nije ropstvo, bila bi neka od milion drugih koje se vama ne sviđaju. Vanbračni spolni odnosi, LGBT stvari, feminizam, materijalizam, bankarstvo, totalno odvajanje vjere od države, evolucija i tako dalje. Tema je bezbroj, a u svim stavovi Islama se bar donekle kose sa vašim, što je naravno sasvim dovoljan razlog da se Islam proglasi neprijateljem i uništi (da možete).
Pa bila bi, ali nije, trenutno je tema ropstvo i trenutno još niko nije napao islam, samo se isčuđavamo tvojim izjavam.
Bloo
Globalna šefica

#462 Re: Pitanje za vjernike

Post by Bloo »

Da li je seksualni odnos sa robinjom vanbračni seks? :|
ultrasarajevo87

#463 Re: Pitanje za vjernike

Bloo wrote:Da li je seksualni odnos sa robinjom vanbračni seks? :|
Pa svaki seks van braka je vanbračni seks. :-)
Boemica

#464 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boemica »

Bloo wrote:Da li je seksualni odnos sa robinjom vanbračni seks? :|
Nije. Robinje nisu osobe, već imovina.
To ti je današnji ekvivalent seksu sa plastičnom lutkom.
insomnia78

#465 Re: Pitanje za vjernike

Post by insomnia78 »

Pa kae
Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili - eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati
i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi - a ostale su vam dozvoljene, ako želite da im vjenčane darove date i da se njima oženite, a ne da blud činite.
Izgleda da svi i nisu bas jednaki
A onome među vama koji nije dovoljno imućan da se oženi slobodnom vjernicom - eto mu one u vašem vlasništvu, robinje vaše, vjernice
insomnia78

#466 Re: Pitanje za vjernike

Post by insomnia78 »

Doduse izgleda da je za status u dzenetu prece izbjegavati krmetinu nego ne drzati robove. SviLja je direktno i jasno zabranjena za razliku od ropstva. Lijepo je ono osloboditi roba al nije pod moranje
славянин

#467 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Doduse izgleda da je za status u dzenetu prece izbjegavati krmetinu nego ne drzati robove. SviLja je direktno i jasno zabranjena za razliku od ropstva. Lijepo je ono osloboditi roba al nije pod moranje
Zna Bog zasto ... doduse ne znam ako slaninu saperes Zemzemom dali to uklanja negativne efekte ? :D
ultrasarajevo87

#468 Re: Pitanje za vjernike

славянин wrote:
insomnia78 wrote:Doduse izgleda da je za status u dzenetu prece izbjegavati krmetinu nego ne drzati robove. SviLja je direktno i jasno zabranjena za razliku od ropstva. Lijepo je ono osloboditi roba al nije pod moranje
Zna Bog zasto ... doduse ne znam ako slaninu saperes Zemzemom dali to uklanja negativne efekte ? :D
Upravo zbog ovakvih stvari Bog će nas "nagraditi" još jednim genocidom. Ali to ništa novo nije, jer Bošnjaci prirodno pljuju po svojoj vjeri. Bog zaista neće promijeniti stanje jednog naroda, sve dok taj isti narod ne promijeni svoje stanje, a mi stanje ovog naroda mijenjamo isključivo u negativnom pravcu.

Lako je sad pisati ovakve komentare, dok si mlad i još misliš da si u pravu za sve, da je tvoje mišljenje broj jedan, ali kad stanete pred Boga vidjet ćete sve. Molit ćete Boga da dobijete drugu šansu, a nje biti neće.

Ne trebamo nikoga prisiljavali na pokajanje, ali uvjeren sam da će većina vas online Ateista kad tad spoznati Istinu. Neka vam Bog da svako dobro svakako, amin.
Idemedosumom

#469 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

Sara03 wrote: Tačno kad pomislim da je Smrle granica koja se ne dostiže niti prelazi, ovaj me duboko razuvjeri.

Lijepi Medo, naš voljeni Kuranija.
Boemica wrote: Ma Smrčak je trol :lol:

Tačno mi je medo najnormalniji, a voljela bih čuti i njegovo mišljenje na zadatu temu.
Polahko drage moje, evo me :wink:

Musliman ne može biti robovlasnik, jer to podrazumijeva odnose gospodar-rob, a jedino je Allah naš Gospodar, njemu pripadamo i njemu ćemo se vratiti.

Što se tiče ajeta koji govore o iskupljenju putem oslobađanja robova- ne radi se o tome da musliman treba svog roba osloboditi, već platiti nemuslimanskom robovlasniku da oslobodi svog roba.

Čim nema robova, nema ni silovanje robinja.

P.S. Medo nije kuranija već reformirani šiija, Super Saiyan!

Image
belfy

#470 Re: Pitanje za vjernike

Post by belfy »

Irsar wrote: Islam. Allah zna bolje i od tebe i od mene.

Ako ništa, od ovog šta sam napisao možeš uzeti pasus koji govori kako je ropstvo ipak bolja opcija od, na primjer, genocida. A ako smatraš da su vremena genocida u svijetu "iza nas", pa onda ću se samo nasmijati ovdje takvom naivnom optimizmu.
treba biti jako puno odvojen od mozga da bi se izreklo iznad boldovano. pogotovo u ovoj drzavi! a posebno na pitanje o seksu sa robinjama.

u genocid spada i ubijanje cjelokupne muske populacije, jer samim tim bi se zenska populacija porobila. daj mozgu sansu bolan. ako se pobiju muskarci iz neke grupe, a silovanje robinja je dozvoljeno, onda je to defakto genocid. pa grom te hebo, da li je moguce da neko ovo ne razumije?

ropstvo bolja opcija od genocida, jel? da neko drzi zenu, od ubijenog joj muza kao robinju, tjera je da radi i povremeno da hebe kada hoce, pa i da joj dijete napravi iako ona ne zeli sa njim je bolje od smrti? jesi ti mentalno zdrav?
Ramzess Veliki

#471 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ramzess Veliki »

A zasto je ropstvo jos uvijek aktuelno u muslimanskim zemljama kao sto su Saudija i Emirati?
Irsar

#472 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Boemica wrote:
Irsar wrote:
Pa bila bi, ali nije, trenutno je tema ropstvo i trenutno još niko nije napao islam, samo se isčuđavamo tvojim izjavam.
Ropstvo je dozvoljeno u Islamu i napadate Islam svejedno. Pošto vidim da nema ništa od tvog pokušaja objašnjenja zašto je ropstvo loše (i kada, u kojim uvjetima i td.), a ništa od toga neće ni biti, možemo zaključiti priču o tome ovdje. :wink:
Irsar

#473 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

belfy wrote:
Irsar wrote: Islam. Allah zna bolje i od tebe i od mene.

Ako ništa, od ovog šta sam napisao možeš uzeti pasus koji govori kako je ropstvo ipak bolja opcija od, na primjer, genocida. A ako smatraš da su vremena genocida u svijetu "iza nas", pa onda ću se samo nasmijati ovdje takvom naivnom optimizmu.
treba biti jako puno odvojen od mozga da bi se izreklo iznad boldovano. pogotovo u ovoj drzavi! a posebno na pitanje o seksu sa robinjama.

u genocid spada i ubijanje cjelokupne muske populacije, jer samim tim bi se zenska populacija porobila. daj mozgu sansu bolan. ako se pobiju muskarci iz neke grupe, a silovanje robinja je dozvoljeno, onda je to defakto genocid. pa grom te hebo, da li je moguce da neko ovo ne razumije?

ropstvo bolja opcija od genocida, jel? da neko drzi zenu, od ubijenog joj muza kao robinju, tjera je da radi i povremeno da hebe kada hoce, pa i da joj dijete napravi iako ona ne zeli sa njim je bolje od smrti? jesi ti mentalno zdrav?
Valjda je bilo očito da sam mislio na porobljavanje sviju, a ne "ubijanje muškaraca, a ostavljanje žena". Jer svašta se dešavalo prije širom svijeta, i ono na šta sam ja mislio, i ovo na šta ti misliš.

Možeš li nam ti objasniti zašto je ropstvo loše, usput?
Irsar

#474 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Idemedosumom wrote:Musliman ne može biti robovlasnik,
Uh oh, nezgodno je samo što nam generacije prvih muslimana, među kojima i mnogi robovlasnici, govore drugačije.
jer to podrazumijeva odnose gospodar-rob, a jedino je Allah naš Gospodar, njemu pripadamo i njemu ćemo se vratiti.
Ropstvo Allahu nije isto što i ropstvo čovjeku, oba mogu postojati u isto vrijeme jer podrazumijevaju različite stvari iako se zovu isto. Tvoje nerazumijevanje Islama je očito.
P.S. Medo nije kuranija već reformirani šiija, Super Saiyan!
:lol:

Sad sve ima smisla.
MarlboroGold

#475 Re: Pitanje za vjernike

Post by MarlboroGold »

Irsar wrote:Vidim uobičajene reakcije od uobičajenih ljudi.

Ironično iako naravno posve očekivano, iste te ljude nimalo ne brine što su ljudi danas robovi svojim strastima, perverzijama, pohlepi i žudnji za materijalnim prolaznim uživancijama i skretanjima pažnje sa bitnijih stvari, u usporedbi sa čime se "pravo" ropstvo (bar ono usklađeno sa Islamskim pravilima) doima čak i poželjnijim.

Čak postoji i hadis (ne mogu ga sada naći, ali je iz Buharijevog Sahiha) gdje se spominje musliman kojeg su zarobili neprijatelji, iako je imao opciju da umre kao šehid u bitci; nije se odrekao vjere, a unatoč strahu robovlasnika, on ih je uvjerio da nemaju šta strahovati i da je njegovo da se ponaša kako robu dolikuje - poslušno u svemu što nije grijeh; pa je tako čuvao i dijete tih robovlasnika.

Šta hoću da kažem? Bolje biti i "pravi" rob u vjeri, nego rob Dunjaluka kao što su većina danas, odnosno skoro svi.
Kakvo poređenje i pokušaj da se ropstvo opravda... stvarno je nevjerovatno ovo vidjeti u 2018-toj godini.
Post Reply