lutko, da nisu roditelji iz Crne GoreBloo wrote:izfoče...oklen drugo...svi smo došli izfoče...uglavnomja wrote:svemirska_vjeverica wrote:obicno te najglasnije i najvece sarajlije su rodjene u Sarajevu... a dok su im roditelji iz Crne Gore, Romanije, Foce .
u muzeju grada sarajeva stoji da moja porodica ima zabiljen trag u sarajevu prije nekih 400 godina ... ne pise odakle su dosli
Nestaje li sarajevski akcenat?
-
svemirska_vjeverica
#451 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
- Dozer
#452 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Svi su odnekud dosli, logicno. Sarajevo su, kao grad, osnovali Turci u 15. vijeku, sto znaci da je ovo kao grad staro nekih skoro 600 godina. Prije toga su postojale neke regije (Butmir, Tilava, Carina, Bijela tabija, itd.), ali to u to predosmansko vrijeme nije bilo grad.
I moji su ovdje nekih 300-injak godina, a dosli iz Gradacca nekad u 18. vijeku. Nekad u prvoj polovici 19. vijeka dio porodice mijenja prezime kako bi sacuvali glave, iz tada razumljivih razloga. Prezime do tada bilo Gradascevic. Toliko znam, dalje od toga nemam pojma.
I moji su ovdje nekih 300-injak godina, a dosli iz Gradacca nekad u 18. vijeku. Nekad u prvoj polovici 19. vijeka dio porodice mijenja prezime kako bi sacuvali glave, iz tada razumljivih razloga. Prezime do tada bilo Gradascevic. Toliko znam, dalje od toga nemam pojma.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#453 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Sta mai zmaju....... 
- alphonse kauders
#454 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Brano i Vedran su primjer normalnog sarajevskog akcenta:
(ona čaršijska prese.ravanja "ša" "šoo" i alipaš'nsko meko "L" su samo primjer klošarluka)
(ona čaršijska prese.ravanja "ša" "šoo" i alipaš'nsko meko "L" su samo primjer klošarluka)
- Dozer
#455 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ma sta znaju Brano i Vedran ba... 
-
Tromblon
#456 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ha jaDozer wrote:Ma sta znaju Brano i Vedran ba...
-
Tromblon
#457 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Kakve to gluposti valjas!insomnia78 wrote:Jebes li ti kad trznes rodni il?
Jbt led za Zagreb i Bg bili stepenicu iznad šiptara. Krezavi jalijas od 75 kila sa tepavim glasicem idealan muzijak
-
Tromblon
#458 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Zlatnim slovima u krasnopisu ispisati.Velkoski wrote:ako su meme haljevci reprezenti mog naglaska onda dabogda moj naglasak umromislim nest'o
- konektovan
#459 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ovaj Brano više baca na Ze -Do kanton, nije mi baš za peimjer...alphonse kauders wrote:Brano i Vedran su primjer normalnog sarajevskog akcenta:
- alphonse kauders
#460 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Brano priča original kao Đuro, tako da se ne bih baš složio da je Ze-Do:)konektovan wrote:
Ovaj Brano više baca na Ze -Do kanton, nije mi baš za peimjer...
-
zikamu
#461 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Poslusajte samo neki od intervjua sa Zdravkom Colicem, koji ne zivi vec 40-ak godina u rodnom Sarajevu i znacete sta je originalni sarajevski akcenat... Bolji primjer vam ne treba. 
- manijak1
#462 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Velkoski wrote:ako su meme haljevci reprezenti mog naglaska onda dabogda moj naglasak umromislim nest'o
- sheilak
#463 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Kakav ze do covjek sa c vilekonektovan wrote:Ovaj Brano više baca na Ze -Do kanton, nije mi baš za peimjer...alphonse kauders wrote:Brano i Vedran su primjer normalnog sarajevskog akcenta:
- Haris033
#464 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Na koga ti bacas, da mi je znati?konektovan wrote:Ovaj Brano više baca na Ze -Do kanton, nije mi baš za peimjer...alphonse kauders wrote:Brano i Vedran su primjer normalnog sarajevskog akcenta:
Vjerujem na Fikreta sa Hayata
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#465 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Haris033 wrote:Na koga ti bacas, da mi je znati?konektovan wrote:
Ovaj Brano više baca na Ze -Do kanton, nije mi baš za peimjer...
rogatica koling
-
Romanija
#466 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Jea sam to onako javno primjetio medju rajm vec neko vrijeme, i svaki mi je put odgovoreno da se to meni samo cini kako sve duze i duze zivim vani i sve manje dolazim 'dole'.
Valjda je sve je u ocima posmatraca, tj. slusaca.
- Edin H.
#467 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Jos malo pa ce se u skolama stranih jezika uciti i sarajevski akcenat.
- konektovan
#468 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Malo sam bolhi od Branićka, malo, al' bolji.Haris033 wrote:Na koga ti bacas, da mi je znati?konektovan wrote:Ovaj Brano više baca na Ze -Do kanton, nije mi baš za peimjer...alphonse kauders wrote:Brano i Vedran su primjer normalnog sarajevskog akcenta:
A tebe hebo Fikret, i komplet takvu ekipicu k'o što si ti, umišljenje i iskompleksirane likove, koji sve pljuju što ne dolazi od ćaršije do M. Dvora...
A mozda ste samo ljubomorni na te ljude, sto dodju iz vukojebine i postanu uspješni u vasem okruzenju, bez obzira sto su neki prošli tako teske stvari u svom zivotu, koje ti ne mozes ni zamisliti, jer ti je mozak bas kapaciteta k'o od sebilja do m.dvora.
- konektovan
#469 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
zikamu wrote:Poslusajte samo neki od intervjua sa Zdravkom Colicem, koji ne zivi vec 40-ak godina u rodnom Sarajevu i znacete sta je originalni sarajevski akcenat... Bolji primjer vam ne treba.
Od javnih faca, fakat mozda najbolji primjer..
- O'zone
- Globalni moderator
#470 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Banned user for reason “Kršenje pravila foruma - vrijeđanje”konektovan wrote:Malo sam bolhi od Branićka, malo, al' bolji.Haris033 wrote: Na koga ti bacas, da mi je znati?
Vjerujem na Fikreta sa Hayata![]()
A tebe hebo Fikret, i komplet takvu ekipicu k'o što si ti, umišljenje i iskompleksirane likove, koji sve pljuju što ne dolazi od ćaršije do M. Dvora...
A mozda ste samo ljubomorni na te ljude, sto dodju iz vukojebine i postanu uspješni u vasem okruzenju, bez obzira sto su neki prošli tako teske stvari u svom zivotu, koje ti ne mozes ni zamisliti, jer ti je mozak bas kapaciteta k'o od sebilja do m.dvora.
» konektovan
7 Dana
- Ramzess Veliki
#471 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
A zato si ti tako zajebat ...Dozer wrote:Svi su odnekud dosli, logicno. Sarajevo su, kao grad, osnovali Turci u 15. vijeku, sto znaci da je ovo kao grad staro nekih skoro 600 godina. Prije toga su postojale neke regije (Butmir, Tilava, Carina, Bijela tabija, itd.), ali to u to predosmansko vrijeme nije bilo grad.
- zateznistub
#472 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Sve objašnjeno, motaj kablove, gasi...zikamu wrote:Poslusajte samo neki od intervjua sa Zdravkom Colicem, koji ne zivi vec 40-ak godina u rodnom Sarajevu i znacete sta je originalni sarajevski akcenat... Bolji primjer vam ne treba.
-
svemirska_vjeverica
#473 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
orginalni akcenat iz Trebinja. Sarajevo je postojalo i prije 1945 godine....Sarajlije su ljudi koji vole svoj grad i ginuli su vise puta za Sarajevo, ne samo u ovom ratu nego i prije...protiv austrougarske okupacije i sl. A ovo sto su komunisti naseljavali 1950-tih, iz Trebinja, i ostalih dijelova, i tvrditi da je to izvorni sarajevski akcenat su vise oportunisiti koji su dosli trbuhom za hljebom sto je i ok. Ti oportunisti se lako daju prepoznat, jer danas sjede u Beogradu, Parizu i ostalim gradovima i zbrisali su 1992.zateznistub wrote:Sve objašnjeno, motaj kablove, gasi...zikamu wrote:Poslusajte samo neki od intervjua sa Zdravkom Colicem, koji ne zivi vec 40-ak godina u rodnom Sarajevu i znacete sta je originalni sarajevski akcenat... Bolji primjer vam ne treba.
Last edited by svemirska_vjeverica on 21/08/2018 15:16, edited 2 times in total.
- piupiu
#474 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Kakav Ze-Do, zezaš,pa ne pjeva kad priča?konektovan wrote:Ovaj Brano više baca na Ze -Do kanton, nije mi baš za peimjer...alphonse kauders wrote:(ona čaršijska prese.ravanja "ša" "šoo" i alipaš'nsko meko "L" su samo primjer klošarluka)
-
Tromblon
#475 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Svaka cast. Odavno mi je pun kurac Te oficirske djece (brega,cola,neke) sljeglih od raznih picki materina I Koji mi tribe kako Su ONI sarajlije I o njihovom sarajevu. Naravno da je njihovo pa nece se Te pustopoljine sjetiti Ni u snu. Isto Kao I ovi sto Su se poslije njoj sljegali.svemirska_vjeverica wrote:orginalni akcenat iz Trebinja. Sarajevo je postojalo i prije 1945 godine....Sarajlije su ljudi koji vole svoj grad i ginuli su vise puta za Sarajevo, ne samo u ovom ratu nego i prije...protiv austrougarske okupacije i sl. A ovo sto su komunisti naseljavali 1950-tih, iz Trebinja, i ostalih dijelova, i tvrditi da je to izvorni sarajevski akcenat su vise oportunisiti koji su dosli trbuhom za hljebom sto je i ok. Ti oportunisti se lako daju prepoznat, jer danas sjede u Beogradu, Parizu i ostalim gradovima i zbrisali su 1992.zateznistub wrote:Sve objašnjeno, motaj kablove, gasi...zikamu wrote:Poslusajte samo neki od intervjua sa Zdravkom Colicem, koji ne zivi vec 40-ak godina u rodnom Sarajevu i znacete sta je originalni sarajevski akcenat... Bolji primjer vam ne treba.