Sve je to meni jasno, ali kae pravila ratovanja to i to i eto. Covjek je covjek, a pogotovo u tim situacijama kad ga handri sa svih strana, kad ispuca psihicki i fizicki, ali to se nije uzimalo u obzir prilikom pravljenja tih konvencija.archi_a wrote:@triconja Uhhhhh, ne znam. Znam šta se dešavalo u našoj z/o. Privedeš ga na ikm, a tamo VP koji je dan prije izgubio brata. Krene da saspe rafal, jedva ga spriječiš. Šta ćeš mu? Padne dosta teških riječi, zakrviš a ne možeš brata kriviti. Udarila krv na oči, plače ti se, al komanda takva. Masni nam vrijedniji živ nego mrtav.
Uhapšen Atif Dudaković
- triconja
#451 Re: Uhapšen Atif Dudaković
-
swanfilter
#452 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Obecavam ...archi_a wrote:Al da ne stavljaš na forum. Jel ok?
- BHCluster
#453 Re: Uhapšen Atif Dudaković
imal taj link vise?
- triconja
#454 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Nisi ni svjestan svoje nesvijesti, bas je to nesto najdraze covjeku izac da ga ubiju.swanfilter wrote:Ckapi vlaske se posakrivale u bazi Umprofora. Dimom ga izvlacili kao stakora. Neka ... Mada mislim da ovo nije Bos Krupa jer je njihova baza bila na nasem teritoriju ...
-
mali jomu
#455 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Ramzess Veliki wrote:mali jomu wrote:Ramzess Veliki wrote: Nije Marko pogrijesio, Bosnjacka armija. Sastavljena od Bosnjaka islamske, pravoslavne i katolicke vjere.![]()
Gdje su ti jevreji, ateisti, romi i drugi...... koji su bili u Bosanskoj Armiji?
Sta hoces da kazes?
Sa mnom u rovu nisu bili samo muslimani, katolici i pravoslavci......

-
kakavdanakneiskustvu
#456 Re: Uhapšen Atif Dudaković
mali jomu wrote:Ramzess Veliki wrote:[quote="mali jomu
Nije Marko pogrijesio, Bosnjacka armija. Sastavljena od Bosnjaka islamske, pravoslavne i katolicke vjere.![]()
Gdje su ti jevreji, ateisti, romi i drugi...... koji su bili u Bosanskoj Armiji?
Sta hoces da kazes? [/quote]
Sa mnom u rovu nisu bili samo muslimani, katolici i pravoslavci......
[/quote]-
mali jomu
#457 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Atif Dudaković nije Ratko Mladić da se krije po štalama
Istaknuto je kako je 5. korpus objedinio sve patriotske snage u jedinstveni front i bio štit odbrane i očuvanja opstojnosti i opstanka naroda tog kraja i vjerni čuvar Bosne i Hercegovine i njenog historijskog kontinuiteta.
"Ima naredba iz 1992. godine, od generala Ramiza Drekovića koju sam lično vidio, a u kojoj stoji da se ne smije niti jedan građanin Bihaća na silu otjerati da ide u razmjenu. Naši komadanti su to pisali u vrijeme kada su ljudi ubijani u Prijedoru, Čarakovu, Biljanima i Ključu. To smo mi! To je Bihać, to je Bihaćki okrug i to smo mi", istakao je Fazlić, dodavši kako su pripadnici 5. korpusa uprkos što su bili takvi, sada dovedeni u situaciju da brane dostojanstvo svoje brobe i njenu svrhu i ciljeve.
"Atif Dudaković nije Ratko Mladić da se krije po štalama, niti ijedan borac 5. Korpusa bi to radio. Svako od nas bi se dostojanstveno javio našim bosanskohercegovačkim isntitucijama i tako smo radili tokom perioda 1992-1995. godine. Zašto naš ni jedan pripadnik nije procesuiran u Hagu, ni jedan vjerki objekat nismo srušili, niti smo vršili streljanja. Mi nismo bili nacionalno zagriženi niti smo bilo kome nanosili zlo osim u odbrani vlastitih života i teritorije", kazao je Selmanović.
"Krajišni narod i krajiški čovjek nikada nije saginjao glavu i onda kada je to bilo najteže Krajišnik je s ponosom i dostojanstvom, uzdignute glave hodao Bosnom i Hercegovinom. Tako trebate i dalje nastaviti i ja vjerujem da će general Dudaković dokazati svoju nevinost. Nama nisu potrebni zapaljivi govori, niti bilo šta što će multiplicirati i praviti probleme u Bosni i Hercegovini, jer želimo državu ravnopravnih naroda i građana, i da konačno čovjek bude u fokusu, i da ima osnovna ljudska i građanska prava. To je naš glavni zadatak i na tom putu se moramo boriti i ne smijemo stati", istakao je general Dreković.
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... ama/298655
Istaknuto je kako je 5. korpus objedinio sve patriotske snage u jedinstveni front i bio štit odbrane i očuvanja opstojnosti i opstanka naroda tog kraja i vjerni čuvar Bosne i Hercegovine i njenog historijskog kontinuiteta.
"Ima naredba iz 1992. godine, od generala Ramiza Drekovića koju sam lično vidio, a u kojoj stoji da se ne smije niti jedan građanin Bihaća na silu otjerati da ide u razmjenu. Naši komadanti su to pisali u vrijeme kada su ljudi ubijani u Prijedoru, Čarakovu, Biljanima i Ključu. To smo mi! To je Bihać, to je Bihaćki okrug i to smo mi", istakao je Fazlić, dodavši kako su pripadnici 5. korpusa uprkos što su bili takvi, sada dovedeni u situaciju da brane dostojanstvo svoje brobe i njenu svrhu i ciljeve.
"Atif Dudaković nije Ratko Mladić da se krije po štalama, niti ijedan borac 5. Korpusa bi to radio. Svako od nas bi se dostojanstveno javio našim bosanskohercegovačkim isntitucijama i tako smo radili tokom perioda 1992-1995. godine. Zašto naš ni jedan pripadnik nije procesuiran u Hagu, ni jedan vjerki objekat nismo srušili, niti smo vršili streljanja. Mi nismo bili nacionalno zagriženi niti smo bilo kome nanosili zlo osim u odbrani vlastitih života i teritorije", kazao je Selmanović.
"Krajišni narod i krajiški čovjek nikada nije saginjao glavu i onda kada je to bilo najteže Krajišnik je s ponosom i dostojanstvom, uzdignute glave hodao Bosnom i Hercegovinom. Tako trebate i dalje nastaviti i ja vjerujem da će general Dudaković dokazati svoju nevinost. Nama nisu potrebni zapaljivi govori, niti bilo šta što će multiplicirati i praviti probleme u Bosni i Hercegovini, jer želimo državu ravnopravnih naroda i građana, i da konačno čovjek bude u fokusu, i da ima osnovna ljudska i građanska prava. To je naš glavni zadatak i na tom putu se moramo boriti i ne smijemo stati", istakao je general Dreković.
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... ama/298655
-
mali jomu
#458 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Trg Musala - Borci iz Mostara i Hercegovine uz generala: Mi se ne krijemo i nemamo druge države
- Naša borba je bila pravedna i čestita i s istinom možemo pobijediti sve. Odavno nam se upućuju poruke kako je u ovoj državi bio građanski rat. To je laž, a naši generali ne bježe, oni su tu, uvijek su dostupni pravosuđu BiH i oni nemaju rezervnu domovinu. Mi se ne krijemo i nemamo druge države. Svoju smo državu branili i odbranili od onih koji su je napadali. U potpunosti vjerujemo u državne i sudske organe, a ne kao neki koji negiraju i međunarodno izrečene presude - kazao je Esad Kosić, predsjednik Skupštine Udruženja „Zlatni ljiljani“ HNK.
https://avaz.ba/kantoni/hercegovacko-ne ... uge-drzave
- Naša borba je bila pravedna i čestita i s istinom možemo pobijediti sve. Odavno nam se upućuju poruke kako je u ovoj državi bio građanski rat. To je laž, a naši generali ne bježe, oni su tu, uvijek su dostupni pravosuđu BiH i oni nemaju rezervnu domovinu. Mi se ne krijemo i nemamo druge države. Svoju smo državu branili i odbranili od onih koji su je napadali. U potpunosti vjerujemo u državne i sudske organe, a ne kao neki koji negiraju i međunarodno izrečene presude - kazao je Esad Kosić, predsjednik Skupštine Udruženja „Zlatni ljiljani“ HNK.
https://avaz.ba/kantoni/hercegovacko-ne ... uge-drzave
-
tr_ba
#459 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Haj ako nije za postavljnja taj snimak,makar prepricajte sta se dogadza u njemu...
Hvala.
Hvala.
- triconja
#460 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Dosli borci cini mi se 505e brigade pred neku utvrdjenu poziciju (nesta ko bunker) i ubili one sto su se predali, i "ranjenika" koji je bio sakriven u samoj poziciji. (more bit bidne a i ne mora). Ukratko, to je to.tr_ba wrote:Haj ako nije za postavljnja taj snimak,makar prepricajte sta se dogadza u njemu...
Hvala.
-
tr_ba
#461 Re: Uhapšen Atif Dudaković
i to je neko snimao?
i svo vrijeme cuvao snimak?
aaaaaa...
aaaaaa...
-
Mirza007
#462 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Ima jos snimaka pa se ljudi ne hapse.tr_ba wrote:i to je neko snimao?
aaaaaa...
Sta je recimo sa Lukacem?
Na VHS snimci se vidi zarobljeni Dizdarevic kojeg on licno ispituje i naredjuje svojim vojnicima da ga "odvedu".
Gje i kako su ga "odveli" je poznato.
Kod Dudakovica je makar poznato da su oba vojnika sa snimke i dan danas ziva.
I sada Dudakovica se hapsi a Lukac prav-zdrav na funkciji. Toliko sto se tice dvostrukih arsina.
-
PM72
#463 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Iskren da budem,sve bih generale pohapsio i pozatvarao jer nijedan kurcom nije mrdnuo ni na jednom boračkom mitingu ili protestu.Niti jedan!Svi do jednog imaju vile,maksimalne penzije i privilegije,unosne poslove a svaki je u nekom "uspješnom" preduzeću,firmi ili opštini .Nijedan od njih nije ni kiflu donio svojim borcima.E zato ih nabijem na kardan!
A opet,drago mi što Dudaković nije uhapšen i sproveden kao klošar sa lisicama na rukama i pognutim leđima nego priveden pa pušten,čisto da nervira četnike.
A opet,drago mi što Dudaković nije uhapšen i sproveden kao klošar sa lisicama na rukama i pognutim leđima nego priveden pa pušten,čisto da nervira četnike.
- 512MB
#464 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Jesul ti u zemunici barem stigli otpjevat bosno moja gizdava i to?
-
swanfilter
#465 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Cinjenica jeste, nakon smrti Nanica, Buzimljani su pukli, pao mrak na oci i tamanili su od krmaca pa nadalje, na sve sto su nalatjeli. Sve zbog cega se pripadnici 5. Korpusa optuzuju danas je posljedica tog događaja. Da se rat nastavio, da se islo na Prijedor i BL, Srbima bi Drina bila jedini spas ...
- mO k3
#466 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Onaj prasac stevandic po Kotor varosu maskirani manekeni .... znam jednog iz Kotor varosi koji je pričao da je bilo mučenja sa viljuškarom i da je i on tu bio prisutanMirza007 wrote:Ima jos snimaka pa se ljudi ne hapse.tr_ba wrote:i to je neko snimao?
aaaaaa...
Sta je recimo sa Lukacem?
Na VHS snimci se vidi zarobljeni Dizdarevic kojeg on licno ispituje i naredjuje svojim vojnicima da ga "odvedu".
Gje i kako su ga "odveli" je poznato.
Kod Dudakovica je makar poznato da su oba vojnika sa snimke i dan danas ziva.
I sada Dudakovica se hapsi a Lukac prav-zdrav na funkciji. Toliko sto se tice dvostrukih arsina.
-
mishic
#467 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Mnogo je detalja ovdje koji razumna čovjeka tjeraju da počne razmišljati nakaradno.
Ovo nije prvo nepotrebno hapšenje. Hapsili su ovako rahmetli Alagića, Mahmuljina i mnoge druge. Hapsili ljude koji bi se normalno odazvali na sudske pozive da bi napravili spektakle od tih hapšenja. Drugo, tuže Dudakovića za "osvajanje" nekoliko gradova?!! Znači te gradove su prije Dudakovića i ARBiH neki oslobodili pa ih Dudaković nakon tog oslobođenja osvojio!!! Koja je to logika? Od kada i kako se nešto prvo oslobodi /da ne pitamo od koga ili čega/ pa se poslije oslobođenja osvoji?!!
Treće i najvažnije, neovisno od toga jeli u pitanju Dudaković ili bilo koji pripadnik ARBiH, zločini koji su činjeni u BiH činjeni su u omjeru 7-2-1, kako je to davno definirao Tadeusz Mazowiecki pa bi i hapšenja, suđenja i sve druge ujdurme morale biti u tom odnosu 7-2-1. Srbi, Hrvati, Bošnjaci.
Da ne govorimo o slijedećoj, daleko, daleko, katastrofalnijoj stvari, da je ovdje u višestruko većoj prednosti i potpuno zaštićen onaj ko je napadao slobodnu, nezavisnu, međunarodno priznatu i suverenu državu od onoga ko je tu državu branio. Još katastrofalnije je to što su napadaći u glavnom napadali i ubijali civile a branioci naoružane zločince. Da su kojim slučajem pripadnici ARBiH počinili ono što su počinile JNA, VRS i četnici, ili ono što su počinili HVO, HV, i ustaše, mislim da ni jedan pripadnik ARBiH nebi ostao a da ne bude uhapšen.
Dakle, kad čovjek želi biti human i objektivan, kada želi da tužilaštva i sudovi rade svoj posao, da se uvodi red i pravi država, ovakvi idiotski potezi DRŽAVNIH ORGANA ga uvjere da je na sceni pravda iz 1992. godine. Agresija se nastavlja i traje... Agresori su i onda i danas legalitet i legitimitet svojih zločina, klanja, silovanja, ubijanja, progona, rušenja, paljenja i svega drugog što su činili, izvlačili iz iste ove logike kojom danas tužilac obrazlaže optužnicu protiv generala Dudakovića.
Pa budi normalan!!! U pravu su oni što tvrde da će se suditi žrtvi što se vrtila dok je džellat klao jer je zbog njenog vrćenja dželalat okrvavio ruke. A Sarajevo šuti!!!
Ovo nije prvo nepotrebno hapšenje. Hapsili su ovako rahmetli Alagića, Mahmuljina i mnoge druge. Hapsili ljude koji bi se normalno odazvali na sudske pozive da bi napravili spektakle od tih hapšenja. Drugo, tuže Dudakovića za "osvajanje" nekoliko gradova?!! Znači te gradove su prije Dudakovića i ARBiH neki oslobodili pa ih Dudaković nakon tog oslobođenja osvojio!!! Koja je to logika? Od kada i kako se nešto prvo oslobodi /da ne pitamo od koga ili čega/ pa se poslije oslobođenja osvoji?!!
Treće i najvažnije, neovisno od toga jeli u pitanju Dudaković ili bilo koji pripadnik ARBiH, zločini koji su činjeni u BiH činjeni su u omjeru 7-2-1, kako je to davno definirao Tadeusz Mazowiecki pa bi i hapšenja, suđenja i sve druge ujdurme morale biti u tom odnosu 7-2-1. Srbi, Hrvati, Bošnjaci.
Da ne govorimo o slijedećoj, daleko, daleko, katastrofalnijoj stvari, da je ovdje u višestruko većoj prednosti i potpuno zaštićen onaj ko je napadao slobodnu, nezavisnu, međunarodno priznatu i suverenu državu od onoga ko je tu državu branio. Još katastrofalnije je to što su napadaći u glavnom napadali i ubijali civile a branioci naoružane zločince. Da su kojim slučajem pripadnici ARBiH počinili ono što su počinile JNA, VRS i četnici, ili ono što su počinili HVO, HV, i ustaše, mislim da ni jedan pripadnik ARBiH nebi ostao a da ne bude uhapšen.
Dakle, kad čovjek želi biti human i objektivan, kada želi da tužilaštva i sudovi rade svoj posao, da se uvodi red i pravi država, ovakvi idiotski potezi DRŽAVNIH ORGANA ga uvjere da je na sceni pravda iz 1992. godine. Agresija se nastavlja i traje... Agresori su i onda i danas legalitet i legitimitet svojih zločina, klanja, silovanja, ubijanja, progona, rušenja, paljenja i svega drugog što su činili, izvlačili iz iste ove logike kojom danas tužilac obrazlaže optužnicu protiv generala Dudakovića.
Pa budi normalan!!! U pravu su oni što tvrde da će se suditi žrtvi što se vrtila dok je džellat klao jer je zbog njenog vrćenja dželalat okrvavio ruke. A Sarajevo šuti!!!
- vatrogasac
#468 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Dobro si ovo. Iskorišteno za stvaranje novog vokabulara.mishic wrote: Drugo, tuže Dudakovića za "osvajanje" nekoliko gradova?!! Znači te gradove su prije Dudakovića i ARBiH neki oslobodili pa ih Dudaković nakon tog oslobođenja osvojio!!! Koja je to logika? Od kada i kako se nešto prvo oslobodi /da ne pitamo od koga ili čega/ pa se poslije oslobođenja osvoji?!!
-
mishic
#469 Re: Uhapšen Atif Dudaković
... o krivici, zločinima i gencidu pokojni Tadeuš Mazovjetski izjasnio se ovako:
70% JNA i VRS, 20% HV i HVO i 10% ARBiH... I definirao koji su planski, sistemski, smišljeni i naređeni a koji izazvani kao očajnički potezi pojedinaca...
Amerika (CIA) bila je još rigoroznija u ocjeni, 90%, 8% i 2%...
A o tri strane u sukobu i izjednačavanju krivice i odgovornosti zna se ko i ZBOG ČEGA prića...
Poslije svega mi ćemo s razlogom žaliti što krivica nije izjednačena.
Ovdje je ipak na sceni malo žešći scenarij. Naj više treba kazniti žrtvu. Da se žrtva nije branila rat bi kraće trajao, manje bi stradanja bilo i ona bi bila samo na jednoj strani. Ti pobijeni i poklani bili bi krivi što je do klanja uopšte došlo. I sve bi bilo kako je i planirano...
A neko se usudio da te planove pokvari. Zato će ti planovi nastaviti da se provode malo perfidnije.
A Sarajevo šuti!!!
70% JNA i VRS, 20% HV i HVO i 10% ARBiH... I definirao koji su planski, sistemski, smišljeni i naređeni a koji izazvani kao očajnički potezi pojedinaca...
Amerika (CIA) bila je još rigoroznija u ocjeni, 90%, 8% i 2%...
A o tri strane u sukobu i izjednačavanju krivice i odgovornosti zna se ko i ZBOG ČEGA prića...
Poslije svega mi ćemo s razlogom žaliti što krivica nije izjednačena.
Ovdje je ipak na sceni malo žešći scenarij. Naj više treba kazniti žrtvu. Da se žrtva nije branila rat bi kraće trajao, manje bi stradanja bilo i ona bi bila samo na jednoj strani. Ti pobijeni i poklani bili bi krivi što je do klanja uopšte došlo. I sve bi bilo kako je i planirano...
A neko se usudio da te planove pokvari. Zato će ti planovi nastaviti da se provode malo perfidnije.
A Sarajevo šuti!!!
- Janjicar
#470 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Jel krenuo Dodik izjavljivat kako se Bosnjaci pustaju a Srbi zatvaraju ?
-
mishic
#472 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Još gore, poturio Radmanovića...
- Janjicar
#473 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Sad će Bake i SDA stati uz svoj Bosnjacki narod.
Vuk sit, Ovce na broju!
Vuk sit, Ovce na broju!
- luckylaka
#474 Re: Uhapšen Atif Dudaković
Sarajevo se priprema za koncerte Ace Pejovica i Ace Lukasa,sa duznim izvinjenjem koji su bar ovdje podrzali generala Dudakovica.Il mozda nisam u tokumishic wrote:A Sarajevo šuti!!!
-
PM72
#475 Re: Uhapšen Atif Dudaković
u Sarajevu uvijek neki protesti,od poljoprivrednika pa do boraca tako da nam to više nije zanimljivoluckylaka wrote:Sarajevo se priprema za koncerte Ace Pejovica i Ace Lukasa,sa duznim izvinjenjem koji su bar ovdje podrzali generala Dudakovica.Il mozda nisam u tokumishic wrote:A Sarajevo šuti!!!