Institucija braka i današnji vakat

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
anchor85

#451 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by anchor85 »

Mis mekinjas wrote:
Nije neizvodivo. I kad su zajednicke pare stedices na svemu za nesto trece bilo to tvoja ili zajednicka potreba ako u datom trenutku nema dovoljno love za ispunjavanje zelja.
A i te kako je izvedivo biti u braku i ne ovisiti o bilo kome cak i o bracnom partneru.

Ja sam stava da u braku obje osobe moraju biti i dalje samostalne u donosenju pojedinih odluka i da osim partnera i djece moraju voljeti i sebe. Vrlo je lako kako vidim izgubiti u tim odnosima svoje ja.

Jel’ pobjesnjeli max rekao da je jedan racun a da on pare ne trosi? To je u principu bit svega. Vjerovatno se dogovore da im treba (navodim banalan primjer) novi usisivac i odu ga zajedno kupiti jer je on musko i “zna” nesto o tome, mozda ga nekad i upali ko zna, ali nije sigurno prvi potegao pricu da treba novi usisivac. :mrgreen:
Mislim da Max nije mislio na to, nego vise da on ne zna sa parama pa ono drugo kontrolise. Od prijateljice muz cijelu platu daje njoj, jer je on u stanju da za dva dana potrosi sve na nista. A imam i prijateljicu koja iz istog razloga daje muzu svoju platu. A valja zivjet do kraja mjeseca.
Isto kao i ti sam stava da svako treba imat nesto svoje, ali ako sam ja u stanju na nista i gluposti potrositi sve za kratko vrijeme, spremna sam vecinu svoje plate dati svom muzu ako ce on to pravilno rasporediti. To je ono partnerstvo, gdje sve treba biti zajednicko, i pare, i problemi, a i lijepe stvari. I da se sve dijeli. A ne meni moje, tebi tvoje. To nije, za mene, ispravno u braku.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#452 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Velkoski »

ne znam kako moji starci nisu nikad propali s "našim" parama i završenim stambenim kreditom :hm:

bit će da nismo svi isti, čudno...
anchor85

#453 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by anchor85 »

HAVANA wrote:
sekerbay wrote: Ravnopravnost :? Kaka crna ravnopravnost :lol:
Kad se nađe ona koja je u stanju da iscijepa 10 metara granate hrastovine, onda ćemo o ravnopravnosti.
Haj nadji jednog da rodi dijete :lol: Ja bio. :shock: :cry:
Vala bas. Ja cu iscjepat ta drva prije nego ce musko rodit. Ne mogooh sad da nadjem, ima onaj video kad liku simuliraju porodjajne bolove strujom. Kako place i vristi, a zene to znaju zavrsit bez zvuka.
Bellomo

#454 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Bellomo »

Ma sve je kristalno jasno. Današnji vakat je naopak, zajedno sa njim sve ostalo, pa i "institucija braka". Čitajući komentare, iznova se uvjeravam u to. Večinom gotovani i gotovanke. Kad uporedim ove silne rasprave i kako su se moji "uzeli" 92' u jeku rata u Sarajevu, bukvalno bez ičega i sami izgradili i stvorili, zajedno, sve što imaju danas, bukvalno mi smiješno dođe šta sve čitam. I tako je uglavnom uvijek i bilo nekad, vrlo jednostavno, osim kod ugovorenih brakova, ali to je priča za sebe.

Mislim, tolika polemika oko braka, a brak u nekom obliku postoji od kad je ljudi i čovječanstva. Kako to da se baš danas vodi najviše polemike oko toga i postoji najviše različitih stavova? Baš zato što se u svakodnevnicu uvode svakakvi novi "savremeni pokreti", da ih ne nabrajam.

Ako ti se ženi/udaje, uradi to s kim misliš da trebaš. Bori se sa problemima, izgradi porodicu i odgoji kvalitetnu djecu.
Ako nećeš, nemoj. I vozdra. Nije nuklearna fizika.
zoomba

#455 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

anchor85 wrote:
Mis mekinjas wrote:
Nije neizvodivo. I kad su zajednicke pare stedices na svemu za nesto trece bilo to tvoja ili zajednicka potreba ako u datom trenutku nema dovoljno love za ispunjavanje zelja.
A i te kako je izvedivo biti u braku i ne ovisiti o bilo kome cak i o bracnom partneru.

Ja sam stava da u braku obje osobe moraju biti i dalje samostalne u donosenju pojedinih odluka i da osim partnera i djece moraju voljeti i sebe. Vrlo je lako kako vidim izgubiti u tim odnosima svoje ja.

Jel’ pobjesnjeli max rekao da je jedan racun a da on pare ne trosi? To je u principu bit svega. Vjerovatno se dogovore da im treba (navodim banalan primjer) novi usisivac i odu ga zajedno kupiti jer je on musko i “zna” nesto o tome, mozda ga nekad i upali ko zna, ali nije sigurno prvi potegao pricu da treba novi usisivac. :mrgreen:
Mislim da Max nije mislio na to, nego vise da on ne zna sa parama pa ono drugo kontrolise. Od prijateljice muz cijelu platu daje njoj, jer je on u stanju da za dva dana potrosi sve na nista. A imam i prijateljicu koja iz istog razloga daje muzu svoju platu. A valja zivjet do kraja mjeseca.
Isto kao i ti sam stava da svako treba imat nesto svoje, ali ako sam ja u stanju na nista i gluposti potrositi sve za kratko vrijeme, spremna sam vecinu svoje plate dati svom muzu ako ce on to pravilno rasporediti. To je ono partnerstvo, gdje sve treba biti zajednicko, i pare, i problemi, a i lijepe stvari. I da se sve dijeli. A ne meni moje, tebi tvoje. To nije, za mene, ispravno u braku.
Naravno da nije ok, proracunata je.. :D
Connaisseur Karlin

#456 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Connaisseur Karlin »

Mis mekinjas wrote:
moonca wrote:
Misice--
Meni je neizvodljivo imati zajednicke troskove i odvojene racune. Onda ce doci situacija da ja recimo hocu da stedim na hrani jer mi treba novac za neki moj licni projekat. Kako cemo organizovati zajednicku veceru, rucak... :-)

Ako neces da izgubis nezavisnost - onda ne ides u brak vec zivot u dvoje, gdje svako svoje zadrzava i bori se ko ce koga opljackati za neke zajednicke potrebe. :-) :lol:

to Cupava :kiss: :thumbup:
djana h

#457 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by djana h »

Previše se očekuje od braka,a kada treba uložiti malo strpljenja,vremena,odreći se nekih navika,stvar zapne.
Danas se rijetki žrtvuju i normalno da u tom slučaju zajednica trpi.Hoće sve i odmah,a tako ne ide.
zoomba

#458 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

Bellomo wrote:Ma sve je kristalno jasno. Današnji vakat je naopak, zajedno sa njim sve ostalo, pa i "institucija braka". Čitajući komentare, iznova se uvjeravam u to. Večinom gotovani i gotovanke. Kad uporedim ove silne rasprave i kako su se moji "uzeli" 92' u jeku rata u Sarajevu, bukvalno bez ičega i sami izgradili i stvorili, zajedno, sve što imaju danas, bukvalno mi smiješno dođe šta sve čitam. I tako je uglavnom uvijek i bilo nekad, vrlo jednostavno, osim kod ugovorenih brakova, ali to je priča za sebe.

Mislim, tolika polemika oko braka, a brak u nekom obliku postoji od kad je ljudi i čovječanstva. Kako to da se baš danas vodi najviše polemike oko toga i postoji najviše različitih stavova? Baš zato što se u svakodnevnicu uvode svakakvi novi "savremeni pokreti", da ih ne nabrajam.

Ako ti se ženi/udaje, uradi to s kim misliš da trebaš. Bori se sa problemima, izgradi porodicu i odgoji kvalitetnu djecu.
Ako nećeš, nemoj. I vozdra. Nije nuklearna fizika.
To i ja govorim, nadji insana da te postuje, napravi porudicu , a ne gledati toliko neke sitnice i gluposti zivot je kratak za ta sva razmisljanja i cekanja..
zoomba

#459 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

djana77 wrote:Previše se očekuje od braka,a kada treba uložiti malo strpljenja,vremena,odreći se nekih navika,stvar zapne.
Danas se rijetki žrtvuju i normalno da u tom slučaju zajednica trpi.Hoće sve i odmah,a tako ne ide.
Ma ovo danas sve ljeno i ceka na gotovo , a niko nece gotovancere..
moonca

#460 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by moonca »

djana77 wrote:Previše se očekuje od braka,a kada treba uložiti malo strpljenja,vremena,odreći se nekih navika,stvar zapne.
Ne treba se niko odricati navika ako su te navike bile prisutne i tokom zabavljanja. Ako je doslo do braka, podrazumjeva se da je roba --as is- :lol: :oops:
sekerbay

#461 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

zoomba wrote:ovo danas sve ljeno i ceka na gotovo , a niko nece gotovancere..
Ev hoću ja, al one mene neće :oops:
zoomba

#462 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

sekerbay wrote:

Nece nijedna modra da hoda :lol:
zoomba

#463 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

I hoce da je samo ona centar tvoga svijeta , bez dodatnih po serijatu :lol:
sekerbay

#464 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

zoomba wrote:I hoce da je samo ona centar tvoga svijeta , bez dodatnih po serijatu :lol:
Piši propalo :oops:
Budući da imam srce koje se u ljubavi može podijeliti na četiri dijela, logično je da se traže četiri :)
IL bi trebalo da ova tri dijela zjape prazna :oops:
zoomba

#465 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

sekerbay wrote:
zoomba wrote:I hoce da je samo ona centar tvoga svijeta , bez dodatnih po serijatu :lol:
Piši propalo :oops:
Budući da imam srce koje se u ljubavi može podijeliti na četiri dijela, logično je da se traže četiri :)
IL bi trebalo da ova tri dijela zjape prazna :oops:
Prvo moras sa jednom izaci na kraj :lol:
sekerbay

#466 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

Dovoljno se poznajem da znam o čemu govorim :)
zoomba

#467 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

sekerbay wrote:Dovoljno se poznajem da znam o čemu govorim :)
Pa eto nemas ni jednu a pricas o cetiri pa mi malo cudno :D
cendlerbing

#468 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by cendlerbing »

misteri
sekerbay

#469 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

zoomba wrote:
Mnogo toga je čudno, ali to ne mijenja činjenično stanje :)
Bellomo

#470 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Bellomo »

sekerbay wrote:
Što li...
sekerbay

#471 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

cendlerbing wrote:misteri
Ma šta se ti vrtiš oko mojih postova :mrgreen:
Čekaš da napišem neš pogrešno, nebitno u šali il ozbiljno, pa da mi opališ klempu :mrgreen:
Baš si neki sadista :mrgreen:
Bellomo wrote:Što li...
Šta ti misliš? Neš mi govori da imaš formirano mišljenje :trep1:
zoomba

#472 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

sekerbay wrote:
zoomba wrote:
Mnogo toga je čudno, ali to ne mijenja činjenično stanje :)
Ako hoces zenu koja ce te iskreno voljeti ta sigurno nece pristati da bude drzga,treca, itd..

Jedino kakve cetri narkomanke da nadjes :lol:

Koje ce gledati samo svoj interes i bolit ih briga za tebe da ih imas 100 pored sebe..
sekerbay

#473 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

Ili vjernice :)
Al ope dođemo na isto, reko bi drug ateista :)
zoomba

#474 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

sekerbay wrote:Ili vjernice :)
Vjeruju u sebe samo :lol:
HAVANA

#475 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by HAVANA »

sekerbay wrote:Ili vjernice :)
Haj jebat 4 se nekako i moze :cry: al valja brinuti o 4,jos ako izradjaju djece...Nan1,Nan 2 ,pelene i vlazne maramice...samo za to da i vikende radis.Nes imat kad guzit.
Locked