palermo wrote:jeza u ledja wrote:
Nije cilj gradnja karijere, karijere radi, vec profesionalni razvoj talenata, s nadom da ce neki od njih u buducnosti biti kljucni igraci reprezentacije, sto ukljucuje i gradnju karijere.
To je sasvim normalna stvar svugdje u svijetu. Gledas utakmicu Serie A, Bundeske, EPL, komentator spomene selektora X zemlje, nastupe nekog igraca, i kako ce mu to pomoci da se negdje proda i dalje razvije. Znaci potpuno normalna stvar.
Samo kod nas postoje ljudi poput tebe koji tu kljucnu stvar, znaci fundament stvaranja uspjesne reprezentacije i zdravog fudbala u zemlji ne razumiju.
Ne postoji stvar koja je bitnija sto se tice nase reprezentacije, a koja se vise radi pogresno od ove.
dobro druže, Jeza, dogovorili smo se da ti razumiješ a ja ne razumijem....i eto tako.....
Pomogla je reprezentacija Miroslavu Stevanoviću, Adnanu Zahiroviću, Toniju Šunjiću......pa šta reprezentacija ima od toga.......ništa, kvalitet postoji ili ne postoji.....
Pa sto ne spomenes recimo Emira Spahica, koji je pozivan u reprezentaciju kad bukvalno godinu dana nije igrao (zbog afere u Moskvi) ili evo danas Harisa Duljevica kog svi hvale.
"Memisevic jos u Groningenu". Eksi. To je igrac koji je prije manje od dvije godine dohvacao loptu u kukuruzima u Obarskoj, koji je u maju 2016-e dobio poziv za reprezentaciju, a u augustu iste godine presao iz jebenog Radnika u jednu od 10 najjacih liga Evrope...i gdje igra redovno. Prije dvije godine, ja sam u to potpuno uvjeren, bas su takvi kao ti pricali protiv uvrstavanja takvog igraca u reprezentaciju. (Isto vazi i za mnoge druge igrace iz lige)
I ne, naravno da ne znaci da ce svaki igrac kojeg reprezentacija progura biti uspjesan. Ovo pogotovo ne znaci ako se radi o igracu koji je u drugoj polovini 20-ih, a jos igra u PLBiH.
Ovakav narativ poput tvog se ovdje vrti vec 20 godina, vjerovatno pod uticajem silnih mesetarenja menadzera u vezi poziva u reprezentaciju u nekim starim vremenima. A cim se primjeti kakav igrac u stranom klubu, bilo gdje, makar bila druga svedska liga, taj igrac se gurao u reprezentaciju. Trebalo je dugo dugo vremena proci, uvjeravanja, sto u palamudjenju sto u praksi, da se pojam igraca iz nase lige uopste stavi u kontekst ozbiljnog igranja za reprezentaciju.
Ja razumijem da si ti razocaran u desavanja u nasem fudbalu vise od ostalih jer je Velez danas kita od tima. Ocigledno kroz prizmu srozavanja Veleza gledas i na kvalitet ostatka lige i igraca u njoj. Ovo primjecujem i kod nekih drugih ljudi koji razmisljaju slicno tebi, jer ne postoji puno jakih klubova van Sarajeva ciji su navijaci po defaultu navijaci reprezentacije BiH. Onda se ta rasprava pogresno uokviri u pricu o Sarajevu/Zeljeznicaru i o tome kako "navijaci ova dva kluba samo guraju svoje igrace", a to nije nuzno tacno. Cak sam primjetio da ce navijac jednog od ova dva kluba prije istaci nekog igraca iz lige koji
nije iz ova dva kluba, kao kandidata za reprezentaciju, nego neko poput tebe. Jer oni prate ligu i prate igrace koji u njoj igraju, i prate razvoj nekog igraca i trajektoriju njegovog eventualnog uspjeha, izmedju ostalog, upravo kroz pozive u reprezentaciju. Zato je tebi uspjeh nekog igraca "prirodna pojava", posljedica njegovog neizmjernog talenta, a ne rada, truda i zalaganja i gradnje karijere. Za tebe talentovan igrac ce automatski potpisati dobar ugovor, postati zvijezda, a tim u kojem igra je jedina ocjena njegove kvalitete. Kako je pak dosao do toga, e to je vec neobjasnjiv detalj.