Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#451 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

dakle, uopšte nije ista tematika, ni blizu
bach

#452 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bach »

MrShadow wrote:
bach wrote:Otvorite bankovni račun u Brčko distriktu...Onda vam Porezna uprava i Šerif Isović ne mogu ništa
Kako?
Odeš u Brčko u otvoriš račun. I tamo postoje banke. A PUF i Šerif Isović nemaju nadležnost na onim što se dešava u BD - u.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#453 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

vjerovatno bi morao promijeniti i mjesto prebivališta, a. mislim. da Distrikt nije tax free svakako :D
bach

#454 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bach »

Velkoski wrote:vjerovatno bi morao promijeniti i mjesto prebivališta, a. mislim. da Distrikt nije tax free svakako :D
Mislim da su porezi u BD niži nego ostatku države.

https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... kt-BIH.pdf

https://www.paragraf.ba/propisi/brcko/z ... ovine.html
wowausername

#455 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by wowausername »

victom wrote:prema ovome SVI plaćaju 10% + 6% , jer piše fino "novčani dar", znači i nane i dede.
e ja čekam da nana prva plati.
onda ću i ja.
Po zakonu izgleda da su i nane najebale, ali i ja sam istog misljenja. Kad nane pocnu placati, i ja cu. Mada, vjerovatno necu, garant bi ispalo da im dugujem previse, jer je retroaktivno. U tom slucaju, radije cu u zatvor... Jos samo kad bi mogao doci na red.

Ali u svakom slucaju, vidjet cemo sta ce biti. Najvjerovatnije jedno veliko nista.
MrShadow

#456 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

wowausername wrote:
victom wrote:prema ovome SVI plaćaju 10% + 6% , jer piše fino "novčani dar", znači i nane i dede.
e ja čekam da nana prva plati.
onda ću i ja.
Po zakonu izgleda da su i nane najebale, ali i ja sam istog misljenja. Kad nane pocnu placati, i ja cu. Mada, vjerovatno necu, garant bi ispalo da im dugujem previse, jer je retroaktivno. U tom slucaju, radije cu u zatvor... Jos samo kad bi mogao doci na red.

Ali u svakom slucaju, vidjet cemo sta ce biti. Najvjerovatnije jedno veliko nista.
Koji je zakon za poklone i donacije u KS ? Koliki je porez ako se paypal uplate prijave kao pokloni ?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#457 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Image

pa 10%... :mrgreen:

Svi kojima dijaspora šalje pare su po ovome najebali
MrShadow

#458 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

e svasta, dakle ako sam prikupljao donacije za razvoj nekog projekta/programa koji ce pomoci covjecanstvu i olaksati zivot ljudima, a od toga nemam nikakvu korist sem moralnog zadovoljstva, drzava zeli 10% tj da ima korist.
Jel ovo stvarno sve ima uporiste u zakonu kao tacka ili je ovo vise njihov poziv?
madner

#459 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Ovo se ljudi stvarno cude da drzava naplacuje porez?

I to bas na sirotinju udarili, ljude koje rade sa inostranstvom. :D
madner

#460 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

MrShadow wrote:e svasta, dakle ako sam prikupljao donacije za razvoj nekog projekta/programa koji ce pomoci covjecanstvu i olaksati zivot ljudima, a od toga nemam nikakvu korist sem moralnog zadovoljstva, drzava zeli 10% tj da ima korist.
Jel ovo stvarno sve ima uporiste u zakonu kao tacka ili je ovo vise njihov poziv?
Ako si prikupljao pare za nesto, to nesto obicno ima i racun.
Dakle nisi dobio ni marke na svoj racun, ne placas porez.
MrShadow

#461 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

madner wrote:
MrShadow wrote:e svasta, dakle ako sam prikupljao donacije za razvoj nekog projekta/programa koji ce pomoci covjecanstvu i olaksati zivot ljudima, a od toga nemam nikakvu korist sem moralnog zadovoljstva, drzava zeli 10% tj da ima korist.
Jel ti razumijes sta znaci "donacija"?? Nesto od cega nemas korist vec su to sredstva koja usmjeravas na neki projekat za dobrobit drustva, tipa neka knjiga koja ce biti besplatna a educirat ce ljude.
I onda ti moras platiti drzavi porez na to, i to ima smisla ?
jahh

#462 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

madner wrote:Ovo se ljudi stvarno cude da drzava naplacuje porez?

Naplacuje ga svakako kroz PDV, akcize, registracije, plate, carine, kazne itd.
madner

#463 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

jahh wrote:
madner wrote:Ovo se ljudi stvarno cude da drzava naplacuje porez?

Naplacuje ga svakako kroz PDV, akcize, registracije, plate, carine, kazne itd.
Kroz plate znaci naplacuju.
Zanimljiva ideja.
HAVANA

#464 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by HAVANA »

A sto bi ja i neko drugi placao a ti i neko treci ne? 20 godina placam sume,rijeke,vode,istaknutu firmu,komoru,knjigovodju,plate,doprinose,kamate,bankovne transakcije,jebu me s radnim vremenom,kifom,kufom,fiskalnom kasom,carinjenima,kirije,uredjenja...Neko otvori radnju i mora napraviti 30000 km prometa u odredjenim djelatnostima da mu ostane 2000 milje plate dok sve podmiri od robe do troskova...A neko strpa dvicka, prihod dvicak ,rashod kurcic.Jel to ok?
HAVANA

#465 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by HAVANA »

Svi bi prava a niko obaveze.Onda drzava ne valja.Slazem se,ne valja,al ne valjamo ni mi.Zbog nas ovakvih naopakih i ne valja.Pola drzave na crno radi. :-)
madner

#466 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

MrShadow wrote:
madner wrote:
Jel ti razumijes sta znaci "donacija"?? Nesto od cega nemas korist vec su to sredstva koja usmjeravas na neki projekat za dobrobit drustva, tipa neka knjiga koja ce biti besplatna a educirat ce ljude.
I onda ti moras platiti drzavi porez na to, i to ima smisla ?
Naravno, ali vidim da se nisi nikad bavio necim takvim. Dakle ako ti kao MrShadow otvoris racun, onda je to uplata za tebe. Ti naravno mozes reci da zelis da to usmjeris u borbu protiv raka, ali u biti to mozes iskoristiti i za kurve i cigare.
Da bi pak izdao knjigu, otvoris neko UG ili nesto slicno sa svojim racunom i transparetnim poslovanjem. Onda ja kao donator mogu viditi gdje su otisle moje pare, koliko na plate, koliko na ugovore o djelu, koliko na reprezentacije a koliko na stampanje knjiga.
I tako nema poreza za stampanje knjiga.
Prpa.ba

#467 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Prpa.ba »

HAVANA wrote:A sto bi ja i neko drugi placao a ti i neko treci ne? 20 godina placam sume,rijeke,vode,istaknutu firmu,komoru,knjigovodju,plate,doprinose,kamate,bankovne transakcije,jebu me s radnim vremenom,kifom,kufom,fiskalnom kasom,carinjenima,kirije,uredjenja...Neko otvori radnju i mora napraviti 30000 km prometa u odredjenim djelatnostima da mu ostane 2000 milje plate dok sve podmiri od robe do troskova...A neko strpa dvicka, prihod dvicak ,rashod kurcic.Jel to ok?
Apsolutno posten pristup, samo treba biti svjestan posljedica. A posljedice su to je da su aktivnosti nelojalne konkurencije koju @nivla spominje (izigravanje poreskih propisa) dovele do toga da iznenadjujuce velik broj ljudi u IT sektoru ostane u BiH i Sarajevu konkretno u odnosu na ono sta im ova drzava i grad nude. Ako neko misli da ce ljudi pristati na to da im se prepolove prihodi bez da dobiju ista zauzvrat, grdno se vara. Govorimo o hiljadama veoma mobilnih ljudi i milionima maraka mjesecno koji ce se kroz pola godine trositi u SR Njemackoj. To nije beznacajna cifra, a situacija podsjeca na pristup sa akcizama na cigarete koje su dovele do rekordnog pada prihoda. Sami pali, sami se ubili. 8)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#468 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

HAVANA wrote:A sto bi ja i neko drugi placao a ti i neko treci ne? 20 godina placam sume,rijeke,vode,istaknutu firmu,komoru,knjigovodju,plate,doprinose,kamate,bankovne transakcije,jebu me s radnim vremenom,kifom,kufom,fiskalnom kasom,carinjenima,kirije,uredjenja...Neko otvori radnju i mora napraviti 30000 km prometa u odredjenim djelatnostima da mu ostane 2000 milje plate dok sve podmiri od robe do troskova...A neko strpa dvicka, prihod dvicak ,rashod kurcic.Jel to ok?
U pravu si, država i jeste u kurcu jer firme gledaju na radnike kao na robove i plaćaju ih mizerno, tu se apsolutno slažem. Šta država radi po tom pitanju? Ništa.

Ovo je direktan udar na one koji nemaju posla ovdje, država ne radi ništa da im omogući posao, direktan udar na one koji žive od dijaspore, a takvih je MNOGO, pogotovo van Sarajeva. Ova država praktično i živi od toga. Jedno je rješenje, da se još više ljudi iseli, pa nek' plaća ovdje ko šta hoće i nek' puni budžet ovim što forumaju od 8 do 16. :mrgreen:

Doprinosi nenormalni, poticaji nikakvi, klempanje maksimalno, umjesto da su svi protiv toga, da ti mnogobrojni ljudi nađu normalnu stranku i promijene zakone ovdje se gleda i navija da komšiji crknu obje krave, po običaju jelte.

Jedva čekam krah ove države, totalni, nek' ide sve u kurac. :mrgreen:
SpecialOffer

#469 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SpecialOffer »

Moze li neko samo da mi objasni logiku kojom se nama koji zaradjujemo novac vani ne priznaje 20% a ovim u BiH se priznaje sto placaju preko AUG-a :?

Ili ako vec uplatim u zdravstveni fond novac zasto onda ako uplatim isto ili vise od minimalnog iznosa koji uplacuje i poslodavac za radnika na mimimalcu nemam pravo na to zdravstvo, a logicno nisam osiguran jer radim kao freelancer pa onda sam za sebe opet moram da uplacujem :?

I na kraju krajeva nije problem platiti taj porez (ja ga i placam) ali problem je sto je neko napisao gore nista ne dobijam za uzvrat.
madner

#470 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Prpa.ba wrote:
Apsolutno posten pristup, samo treba biti svjestan posljedica. A posljedice su to je da su aktivnosti nelojalne konkurencije koju @nivla spominje (izigravanje poreskih propisa) dovele do toga da iznenadjujuce velik broj ljudi u IT sektoru ostane u BiH i Sarajevu konkretno u odnosu na ono sta im ova drzava i grad nude. Ako neko misli da ce ljudi pristati na to da im se prepolove prihodi bez da dobiju ista zauzvrat, grdno se vara. Govorimo o hiljadama veoma mobilnih ljudi i milionima maraka mjesecno koji ce se kroz pola godine trositi u SR Njemackoj. To nije beznacajna cifra, a situacija podsjeca na pristup sa akcizama na cigarete koje su dovele do rekordnog pada prihoda. Sami pali, sami se ubili. 8)
Ovo se nece desiti iz vrlo jednostavnog razloga, porezi SR Njemacke su puno veci. :D
Nije problem dobiti ponudu za posao, samo onda ide sisanje od 4x% samo na porez na platu.

Dakle jos uvijek ce plate u Sarajevu biti dovoljno velike da se vaga.

I ne valja racunica, cak i da zatvore sve rupe (a nisu) opet govorimo o circa 40-60% plate koja je dosad isla mimo sistema.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#471 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Jeste, samo što tamo kad platiš porez i zdravstveno od toga imaš koristi i znaš šta si platio. A i nije Njemačka jedina država na svijetu :mrgreen:
Prpa.ba

#472 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Prpa.ba »

madner wrote:Ovo se nece desiti iz vrlo jednostavnog razloga, porezi SR Njemacke su puno veci. :D
Nije problem dobiti ponudu za posao, samo onda ide sisanje od 4x% samo na porez na platu.

Jesu veci od trenutnih 14% ali taj iznos nece dugo biti aktuelan. Zato i rade ovu pripremu. Ko god sastavi novu vladu, progurace nove propise kroz parlament. SDA ce gurnuti neizmijenjene trenutne varijante, SDP ce dodati jos opterecenja. Znaci minimalno 38.5%, osim ako nesto nije izaslo u javnoj raspravi. Mislim da tu vec vec vise nece biti nikakvog vaganja. :-D
madner

#473 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Velkoski wrote:Jeste, samo što tamo kad platiš porez i zdravstveno od toga imaš koristi i znaš šta si platio. A i nije Njemačka jedina država na svijetu :mrgreen:
Koliko para toliko muzike. Rjesenje za bolje zdravstvo u BiH je vise uplata, to vise uplata je vise poreza.
Nije, ali vecina ima vece poreze od BiH.
madner

#474 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Prpa.ba wrote:
madner wrote:Ovo se nece desiti iz vrlo jednostavnog razloga, porezi SR Njemacke su puno veci. :D

Jesu veci od trenutnih 14% ali taj iznos nece dugo biti aktuelan. Zato i rade ovu pripremu. Ko god sastavi novu vladu, progurace nove propise kroz parlament. SDA ce gurnuti neizmijenjene trenutne varijante, SDP ce dodati jos opterecenja. Znaci minimalno 38.5%, osim ako nesto nije izaslo u javnoj raspravi. Mislim da tu vec vec vise nece biti nikakvog vaganja. :-D
Bumo vidili, ima i sada firmi koje rade skroz legalno i imaju izuzetno visoke plate. Ukupno opterecenje je jednostavno puno nize nego vani, ima prostora za odlicne plate i profit firmi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#475 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

madner wrote:
Velkoski wrote:Jeste, samo što tamo kad platiš porez i zdravstveno od toga imaš koristi i znaš šta si platio. A i nije Njemačka jedina država na svijetu :mrgreen:
Koliko para toliko muzike. Rjesenje za bolje zdravstvo u BiH je vise uplata, to vise uplata je vise poreza.
Nije, ali vecina ima vece poreze od BiH.
Ma da, u pravu si, trenutno ne kolju sve firme i obrte s tim uplatama, treba dodatno :thumbup: :mrgreen: Sreća i kompletno zdravstvo nam ne seli iz države :lol:

Ah da, u Njemačkoj imaš i normalan posao, freelancing ti dođe kao dodatni izvor zarade pa ni to nije problem :mrgreen:

Srećom, poznavajući tebe, znam da trollaš jer ti je dosadno :D
Post Reply