riverflow wrote:
Jeste, Gurdjijev je baš onako školski razumjivo podijelio čovjeka na suštinu i ličnost i razradio njihov medjusobni odnos u različitim slučajevima.
Onako ukratko, prema njemu, postoje četiri puta prema kojima čovjek može da slijedi svoje duhovne težnje:
prvi, najniži put je fizička imitacija, kontrola tijela i ritualizam (fakiri, šamani, ritualna magija, vjerski obredi...),
drugi put je vjerski zanos, usmjeravanje emocija (vjerski fanatici, mistici, pjesnici i zanesenjaci),
treći put je upoznavanje i kontrola uma (filozofi i jogini) i
četvriti put ("Četvrti put" P.D. Uspenski) koji nadilazi prethodne puteve tako što navodi na objektivno osvješćenje svih tjelesnih, emocionalnih i mentalnih funkcija i reakcija ovdje i sada, u realnim i individualnim uslovima kako se one i odvijaju kod svake osobe posebno u dinamici svakodnevnog života, bez ikakvog stvaranja vještačkih i idealnih okolnosti (odlaskom u ašram, manastir ili putem materijalnog bogatstva) s kojima samo ugađamo sebi da bi izbjegli istinsku spoznaju i preobražaj.
Ovaj četvrti put je inače najinteresantniji ali eto još nikako da pročitam tu knjigu jer mi se Uspenski učinio malo naporan.
Btw. meni se svidja kod Gurdjijeva što je često naglašavao da čovjek sebe sam jako puno laže, mnogo više nego što može da osvijesti. To je zaista tačno
1. Karma yoga, 2. Bhakti yoga, 3. Džnana yoga, 4. Radža yoga.
Iako se ti modaliteti opisuju kao različiti putevi, u stvarnosti se radi o četiri etape jednog puta. Kraljevska joga je ona u kojoj se sve čini ništa ne radeći, tj. bez ikakvog truda (u smislu vezanosti za rezultat, ne u smislu vegetiranja, kako neki pogrešno shvataju). Analogna središtu osovine točka koje je točka

, tj. tačka bez dimenzija i, iako samo ne prelazi nikakav put u rotiranju točka, čini da se točak svijeta okreće. Poput kralja koji samim tim što je kralj i na prijestolju ne mora ništa činiti, dovoljno je što je kralj, podanici znaju šta im je raditi i bez da kralj kaže i riječ.
Recimo da su faze analogne stvaranju potpunog čovjeka u sufizmu, tri tmine, dok je četvrta faza samo svjetlo, Nur, koje transcendira, odnosno potpuno nadilazi prethodeće tmine koje su miks tame i svjetla samim time što su stepenovane.