Fala vi.arzuhal wrote:Pa, recimo, blagoslov.piupiu wrote:Šta je salavat? Ima li za to neka približna/adekvatna riječ na našem jeziku, k'o što ima za selam, rahmet, itd? Danke.arzuhal wrote:Zaista, savršeni moralni uzor do Sudnjeg dana, neka su najbolji salavati i najpotpuniji selami na njega
Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
- piupiu
#451 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
- bogoljub
#452 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Hvala Towelie na otvaranju ove teme!
Ona 'ce sigurno nagnati mnoge da istrazuju I da upoznaju ovog velikana covjecanstva .
HVALA ToWelie!!
VIDEO TRAJE MANJE OD 10 MIN. A VRIJEDI GODINE ISTRAZIVANJA ZATO BUJRUM ZA SVE ONE KOJI ISTINSKI TRAGAJU ZA LIKOM I DJELOM OVOG VELIKANA, DESETINE UMNIH LJUDI, FILOZOFA, PROFESORA SU GOVORILI O NJEMU BUJRUM>
https://www.youtube.com/watch?v=MnNgQBQ92yM
Ona 'ce sigurno nagnati mnoge da istrazuju I da upoznaju ovog velikana covjecanstva .
HVALA ToWelie!!
VIDEO TRAJE MANJE OD 10 MIN. A VRIJEDI GODINE ISTRAZIVANJA ZATO BUJRUM ZA SVE ONE KOJI ISTINSKI TRAGAJU ZA LIKOM I DJELOM OVOG VELIKANA, DESETINE UMNIH LJUDI, FILOZOFA, PROFESORA SU GOVORILI O NJEMU BUJRUM>
- wewa
#453 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
nadam se da ce moderator reagovati.bogoljub wrote:Hvala Towelie na otvaranju ove teme!
HVALA ToWelie!!
- arzuhal
#454 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Iz ovog što si rekao nameće mi se zaključak, a ti me ispravi, da ti nisi nikada u potpunosti ni imao Poslanika, alejhi-selam, za istinskog uzora i primjera? Prvo si ga smatrao uzorom, kao i svako dijete koje to kaže a nema pojma o čemu se tačno radi, iako nisi ni znao o čemu se tu radi i zašto je on uzor, potom si, kroz čitanje knjiga i učenje o islamu, saznao za neke pozitivne stvari kod njega koje su bile hvale vrijedne ali ni tada ti nije bio on ultimativni uzor, a sada, kada si napustio islam, tek ti nije uzor ali tek sada i postavljaš pitanje o njemu kao uzoru?Towelie wrote:Kad zivis i odrastas kao musliman i u muslimanskoj porodici Muhamed ti je uzor po defaultu nekako. Cim je bio dovoljno dobar da Allahu bude poslanik , onda je dovoljno dobar i da svakom muslimanu bude role-model. To je dogma i ne dovodi se u pitanje. Tako je makar bilo na pocetku. Kasnije, kako sam odlucio saznati vise o tom posebnom coveku, otkrio sam i neke pozitivne strane, za koje i danas smatram da su istinite, i ako smo pravedni, nikad ih ne treba zanegirati.
Hoću da kažem ono o čemu smo pričali, odnosno čega smo se doticali: ti nikada u životu i nisi stvarno prihvatio Poslanika, u duhovnoj punini i u suštini, kao svoj uzor, kao nekoga ko je bio stjecište najljepših ćudi i od koga treba uzimati mudrost u djelovanju?
- Towelie
#455 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
No true Scotsman, ili u ovom slučaju no true prihvatilac Muhameda.arzuhal wrote:Iz ovog što si rekao nameće mi se zaključak, a ti me ispravi, da ti nisi nikada u potpunosti ni imao Poslanika, alejhi-selam, za istinskog uzora i primjera? Prvo si ga smatrao uzorom, kao i svako dijete koje to kaže a nema pojma o čemu se tačno radi, iako nisi ni znao o čemu se tu radi i zašto je on uzor, potom si, kroz čitanje knjiga i učenje o islamu, saznao za neke pozitivne stvari kod njega koje su bile hvale vrijedne ali ni tada ti nije bio on ultimativni uzor, a sada, kada si napustio islam, tek ti nije uzor ali tek sada i postavljaš pitanje o njemu kao uzoru?Towelie wrote:Kad zivis i odrastas kao musliman i u muslimanskoj porodici Muhamed ti je uzor po defaultu nekako. Cim je bio dovoljno dobar da Allahu bude poslanik , onda je dovoljno dobar i da svakom muslimanu bude role-model. To je dogma i ne dovodi se u pitanje. Tako je makar bilo na pocetku. Kasnije, kako sam odlucio saznati vise o tom posebnom coveku, otkrio sam i neke pozitivne strane, za koje i danas smatram da su istinite, i ako smo pravedni, nikad ih ne treba zanegirati.
Hoću da kažem ono o čemu smo pričali, odnosno čega smo se doticali: ti nikada u životu i nisi stvarno prihvatio Poslanika, u duhovnoj punini i u suštini, kao svoj uzor, kao nekoga ko je bio stjecište najljepših ćudi i od koga treba uzimati mudrost u djelovanju?
- Towelie
#456 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
A seti se samo u kojem si tonu pisao o ovoj temi.bogoljub wrote:Hvala Towelie na otvaranju ove teme!
HVALA ToWelie!!
EDIT: Pogledao sam komentare na video
Ne znam dal se zajebavas ili si ozbiljan, voleo bih da je prvo, jer ako je drugo ovo je autogol prve klase.
Last edited by Towelie on 26/01/2018 15:17, edited 2 times in total.
- HardcoreMX
#457 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
ma hajte molim vas...moralni uzor u bih sigurno ne...korupcija, mito, lazi, lopovluk, srebroljublje, neisplacivanje radnika, uznemiravanje komsija, gramzljivost, oholost, skrtost....
- arzuhal
#458 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Dakle ipak sam ja u pravu kada sam ono govorio o nepostojanju potpunog prihvatanja islama i slijeđenja islamskog puta? Jer nije to meni potrebno da nekoga omalovažim nego pokušavam shvatiti nešto onako sasvim ljudski: neko ko nije u potpunosti, na način kojeg sam islam traži (imamo upute u Kur'anu o tome), bio u islamu, živio islam, razumio islam, takav ustvari i ne napušta islam jer, logično, nikad nije ni živio islam na način kakav sam islam propisuje...Pa šta će napuštati?Towelie wrote:No true Scotsman, ili u ovom slučaju no true prihvatilac Muhameda.arzuhal wrote:Iz ovog što si rekao nameće mi se zaključak, a ti me ispravi, da ti nisi nikada u potpunosti ni imao Poslanika, alejhi-selam, za istinskog uzora i primjera? Prvo si ga smatrao uzorom, kao i svako dijete koje to kaže a nema pojma o čemu se tačno radi, iako nisi ni znao o čemu se tu radi i zašto je on uzor, potom si, kroz čitanje knjiga i učenje o islamu, saznao za neke pozitivne stvari kod njega koje su bile hvale vrijedne ali ni tada ti nije bio on ultimativni uzor, a sada, kada si napustio islam, tek ti nije uzor ali tek sada i postavljaš pitanje o njemu kao uzoru?Towelie wrote:Kad zivis i odrastas kao musliman i u muslimanskoj porodici Muhamed ti je uzor po defaultu nekako. Cim je bio dovoljno dobar da Allahu bude poslanik , onda je dovoljno dobar i da svakom muslimanu bude role-model. To je dogma i ne dovodi se u pitanje. Tako je makar bilo na pocetku. Kasnije, kako sam odlucio saznati vise o tom posebnom coveku, otkrio sam i neke pozitivne strane, za koje i danas smatram da su istinite, i ako smo pravedni, nikad ih ne treba zanegirati.
Nekome kome Poslanik Muhammed, alejhi-selam, nikada nije istinski uzor - takav istinski i ne odbacuje Poslanika kao uzor, samo nastavlja graditi nekakav odnos spram njega i stvarati nekakvu sliku o njemu.
- arzuhal
#459 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Na što reagovati?wewa wrote:nadam se da ce moderator reagovati.bogoljub wrote:Hvala Towelie na otvaranju ove teme!
HVALA ToWelie!!
- wewa
#460 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
klikni na link, ali pazi na sadrzaj zeluca.arzuhal wrote:Na što reagovati?wewa wrote:nadam se da ce moderator reagovati.bogoljub wrote:Hvala Towelie na otvaranju ove teme!
HVALA ToWelie!!
- arzuhal
#461 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Dokumentarac o Poslaniku, alejhi-selam? Nije mi jasno...wewa wrote:klikni na link, ali pazi na sadrzaj zeluca.arzuhal wrote: Na što reagovati?
- wewa
#462 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
pogledaj komentare ispod videa - nisu ih onemogucili. a ono sto je napisano je jezivo...arzuhal wrote:Dokumentarac o Poslaniku, alejhi-selam? Nije mi jasno...wewa wrote:klikni na link, ali pazi na sadrzaj zeluca.arzuhal wrote: Na što reagovati?
- arzuhal
#463 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
To je baška...wewa wrote: pogledaj komentare ispod videa - nisu ih onemogucili. a ono sto je napisano je jezivo...
- wewa
#464 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
ok.arzuhal wrote:To je baška...wewa wrote: pogledaj komentare ispod videa - nisu ih onemogucili. a ono sto je napisano je jezivo...
imajuci na umu ko sve i sta sve pise po forumu, nikad ne znas zasto je nesto postavljeno. nazalost.
- Towelie
#465 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Kako, bolan, u pravu kad si napravio logicku gresku to true Scotsman? Ja znam da je kod muslimana de facto logika haram i sejtanov posao, ali ovo bas nisam ocekivao.Dakle ipak sam ja u pravu kada sam ono govorio o nepostojanju potpunog prihvatanja islama i slijeđenja islamskog puta? Jer nije to meni potrebno da nekoga omalovažim nego pokušavam shvatiti nešto onako sasvim ljudski: neko ko nije u potpunosti, na način kojeg sam islam traži (imamo upute u Kur'anu o tome), bio u islamu, živio islam, razumio islam, takav ustvari i ne napušta islam jer, logično, nikad nije ni živio islam na način kakav sam islam propisuje...Pa šta će napuštati?
Nekome kome Poslanik Muhammed, alejhi-selam, nikada nije istinski uzor - takav istinski i ne odbacuje Poslanika kao uzor, samo nastavlja graditi nekakav odnos spram njega i stvarati nekakvu sliku o njemu.
Po ovom tvom shvatanju svako onaj kome moralni uzor danas ne moze biti pedofil i robovlansnik, nije zapravo nikad ni upoznao Muhameda "na pravi nacin",i nije "potpuno prihvatio Islam", sta god ta sintagma znacila. I jos kazes da ko je zaista bio u Islamu i ziveo ga, isti ne moze napustiti EL OU EL
Podsecas me sa ovom retorikom na onu voditeljku sto je skoro intervjuisala Jordana Petersona i posteno se isprovaljivala gde bi ona pokusala da mu stavi u usta zakljucke koje nije izneo, pa bi on na svako njeno So, you are saying.. odgovarao sa NO.
- Towelie
#466 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Sa videa gore

Inace, sadrzaj videa je klasicni cherry-picking, govorili su umni ljudi i neke ruzne stvari o Muhi, ali nekim cudom to nismo videli na sminku.
Pobjeda Istine
Пре 3 месеца
nećemo tako, Đole
Inace, sadrzaj videa je klasicni cherry-picking, govorili su umni ljudi i neke ruzne stvari o Muhi, ali nekim cudom to nismo videli na sminku.
- arzuhal
#467 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Kakav transreligiozni oblik duhovnosti kod Rumija i ibn Arebija?Towelie wrote: Ja kazem upravo suprotno, da ko zaista iskreno zivi islam bez kompromisa, isti pre ili kasnije napusti kao religiju, maturira i prelazi na sledeci transreligiozni oblik duhovnosti, kao sto su uradili Rumi, Ibn Arabi i mnogi drugi.![]()
- Towelie
#468 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Da si malo s razumevanjem citao te ljude u koje se kunes i na koje donosis dove i salavate, bilo bi ti jasno vec na prvu.arzuhal wrote:Kakav transreligiozni oblik duhovnosti kod Rumija i ibn Arebija?Towelie wrote: Ja kazem upravo suprotno, da ko zaista iskreno zivi islam bez kompromisa, isti pre ili kasnije napusti kao religiju, maturira i prelazi na sledeci transreligiozni oblik duhovnosti, kao sto su uradili Rumi, Ibn Arabi i mnogi drugi.![]()
- arzuhal
#469 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Da si ti makar otvorio knjige koje su pisali ili barem knjige koje su o njima pisali drugi, ne bi govorio takve gluposti.Towelie wrote:Da si malo s razumevanjem citao te ljude u koje se kunes i na koje donosis dove i salavate, bilo bi ti jasno vec na prvu.arzuhal wrote:Kakav transreligiozni oblik duhovnosti kod Rumija i ibn Arebija?Towelie wrote: Ja kazem upravo suprotno, da ko zaista iskreno zivi islam bez kompromisa, isti pre ili kasnije napusti kao religiju, maturira i prelazi na sledeci transreligiozni oblik duhovnosti, kao sto su uradili Rumi, Ibn Arabi i mnogi drugi.![]()
- harač
#470 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
da se citiramTowelie wrote:Kako, bolan, u pravu kad si napravio logicku gresku to true Scotsman? Ja znam da je kod muslimana de facto logika haram i sejtanov posao, ali ovo bas nisam ocekivao.Dakle ipak sam ja u pravu kada sam ono govorio o nepostojanju potpunog prihvatanja islama i slijeđenja islamskog puta? Jer nije to meni potrebno da nekoga omalovažim nego pokušavam shvatiti nešto onako sasvim ljudski: neko ko nije u potpunosti, na način kojeg sam islam traži (imamo upute u Kur'anu o tome), bio u islamu, živio islam, razumio islam, takav ustvari i ne napušta islam jer, logično, nikad nije ni živio islam na način kakav sam islam propisuje...Pa šta će napuštati?
Nekome kome Poslanik Muhammed, alejhi-selam, nikada nije istinski uzor - takav istinski i ne odbacuje Poslanika kao uzor, samo nastavlja graditi nekakav odnos spram njega i stvarati nekakvu sliku o njemu.![]()
Po ovom tvom shvatanju svako onaj kome moralni uzor danas ne moze biti pedofil i robovlansnik, nije zapravo nikad ni upoznao Muhameda "na pravi nacin",i nije "potpuno prihvatio Islam", sta god ta sintagma znacila. I jos kazes da ko je zaista bio u Islamu i ziveo ga, isti ne moze napustiti EL OU ELJa kazem upravo suprotno, da ko zaista iskreno zivi islam bez kompromisa, isti pre ili kasnije napusti kao religiju, maturira i prelazi na sledeci transreligiozni oblik duhovnosti, kao sto su uradili Rumi, Ibn Arabi i mnogi drugi.
![]()
Podsecas me sa ovom retorikom na onu voditeljku sto je skoro intervjuisala Jordana Petersona i posteno se isprovaljivala gde bi ona pokusala da mu stavi u usta zakljucke koje nije izneo, pa bi on na svako njeno So, you are saying.. odgovarao sa NO.Nesto slicno ovde i ti pokusavas, mada ce ishod biti identican, samo da znas.
do sada sam imao utisak da je samo smrcak operisan od logike, ali ocito sam duboko pogrijesio. i ona jos kritikuju ratzingera zbog one opaske o manjku logosa u muslimanaideja je da "ne-nakaradno" prihvatanje vjere, i "ne-nakaradno" spoznavanje tih istina ne može nikako i nikada, ni pod kojim okolnostima, voditi nevjeri; to je jednostavno contradictio in adjecto, neka vrsta metafizičke nemogućnosti. izlazak u takvom slučaju tek ukazuje na nakaradnost ulaska
jedina okolnost koja bi bila prihvatljiva je neka vrsta kognitivne predaje; vjerovanje u takvom stanju je, naravno, imuno na bilo kakav izazov; ako čovjek tako vjeruje, onda nikakve primjedbe nisu valjane. međutim, u takvo stanje se može doći samo kroz neki intenzivni brainwashing (te pojedini tek mogu biti zahvalni što nije bio baš toliko intenzivan)
- travar
#471 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Svašta čovjek ovdje može pročitati 
-
sekerbay
#472 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Kako to misliš jezivo?wewa wrote: klikni na link, ali pazi na sadrzaj zeluca.
Ako misliš na to da si saznala kakvim kretenima si okružena u ovoj našoj lijepoj bh i malo šire, onda si u pravu.
Mustafa, s.a.v.s je uvijek govorio istinu. Jedna od tih istina je i to da je on jedno fino ogledalo u kojem svaki insan vidi sebe
- Sanjarko
#473 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Sto se bog ima branit.L u c i f e r wrote:
Pa bozanstvo je itekako sposobno da se brani samo, ako zaista postoji, i da kazni onog koga treba da kazni kada to ono nadje za shodno.
- Sanjarko
#474 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
U kuranu kako znam nepise ni da je moralni uzor ni da nije. A sve ovdje sto si naveo je u hadisima osim 7 ako se nevaram i to u hadisima koji se smatraju nevjerodostojnima, tj. slabog prenosa i izvora kako znam. Ali eto ti si svu pamet svijeta popio. Posto si svu pamet svijeta popio de mi reci sta je Hurija.Towelie wrote:Tebi bi pomoglo da naucis, cisto debate radi, koji su islamski izvori. Pise ti za Muhameda da je moralni uzor u Kur'anu i u hadisima, već ssm postavljao na ranijim stranicama teme, nego ti to izgleda nisi vidio. Ili jesi, a nisi razumeo. Uglavnom, izvori postoje, bez dileme.Vizionar 1985 wrote:Kako nije. Zar ja nisam napisao gdje to pise da jest moralni uzor pa i gdje pise da nije.Towelie wrote: Indikativno je niko od vernika nije ponudio adekvatan i odrziv argument zasto bi Muhamed danas bio moralni uzor.
- Sanjarko
#475 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku
Jarane prosipas se. Nemas pojma sta alkohol i kocka porodicama i ljudima rade sirom svijeta i koje zlo rade. Koliko samo poginulih u Bosni ima radi voznje pod uticajem alkohola, koliko tuca, ubistava, maltretiranja i nasilja raznog sto fizickog sto psihickog, do upropastavanja porodica financijski radi alkohola i kocke itd. Cak je i silovanja bilo pod uticajem alkohola, i ne samo u Bosni nego sirom svijeta od ko zna kada se ovo sve izmislilo do sada sve.harač wrote:ne dao bog da ti neko u porodici koristi kapsule sa deterdzentom; eno nekakva djeca u americi pojela i umrla! PERSIL = ZLOVizionar 1985 wrote:Ne Dao Bog da ti neko u porodici bude alkoholicar ili da ima problem sa alkoholom, i Ne Dao Bog da ti neko u porodici bude kockar ili da ima problem sa kockom. Ne Dao Bog da nikad ne vidis sta alkohol i kocka i alkoholizam i kockanje donose i rade.harač wrote:
analogija s alkoholom nije dobra, i to ne samo iz razloga kojeg si naveo (ne samo da je daleko manje zlo, vec je upitno da li je zlo uopce)