Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
piupiu

#451 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by piupiu »

arzuhal wrote:
piupiu wrote:
arzuhal wrote:Zaista, savršeni moralni uzor do Sudnjeg dana, neka su najbolji salavati i najpotpuniji selami na njega :-D
Šta je salavat? Ima li za to neka približna/adekvatna riječ na našem jeziku, k'o što ima za selam, rahmet, itd? Danke.
Pa, recimo, blagoslov.
Fala vi.
bogoljub

#452 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by bogoljub »

Hvala Towelie na otvaranju ove teme!
Ona 'ce sigurno nagnati mnoge da istrazuju I da upoznaju ovog velikana covjecanstva .
HVALA ToWelie!!
VIDEO TRAJE MANJE OD 10 MIN. A VRIJEDI GODINE ISTRAZIVANJA ZATO BUJRUM ZA SVE ONE KOJI ISTINSKI TRAGAJU ZA LIKOM I DJELOM OVOG VELIKANA, DESETINE UMNIH LJUDI, FILOZOFA, PROFESORA SU GOVORILI O NJEMU BUJRUM>
https://www.youtube.com/watch?v=MnNgQBQ92yM
wewa

#453 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by wewa »

bogoljub wrote:Hvala Towelie na otvaranju ove teme!
Ona 'ce sigurno nagnati mnoge da istrazuju I da upoznaju ovog velikana covjecanstva .
HVALA ToWelie!!
VIDEO TRAJE MANJE OD 10 MIN. A VRIJEDI GODINE ISTRAZIVANJA ZATO BUJRUM ZA SVE ONE KOJI ISTINSKI TRAGAJU ZA LIKOM I DJELOM OVOG VELIKANA, DESETINE UMNIH LJUDI, FILOZOFA, PROFESORA SU GOVORILI O NJEMU BUJRUM>
nadam se da ce moderator reagovati.
arzuhal

#454 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote:Kad zivis i odrastas kao musliman i u muslimanskoj porodici Muhamed ti je uzor po defaultu nekako. Cim je bio dovoljno dobar da Allahu bude poslanik , onda je dovoljno dobar i da svakom muslimanu bude role-model. To je dogma i ne dovodi se u pitanje. Tako je makar bilo na pocetku. Kasnije, kako sam odlucio saznati vise o tom posebnom coveku, otkrio sam i neke pozitivne strane, za koje i danas smatram da su istinite, i ako smo pravedni, nikad ih ne treba zanegirati.
Iz ovog što si rekao nameće mi se zaključak, a ti me ispravi, da ti nisi nikada u potpunosti ni imao Poslanika, alejhi-selam, za istinskog uzora i primjera? Prvo si ga smatrao uzorom, kao i svako dijete koje to kaže a nema pojma o čemu se tačno radi, iako nisi ni znao o čemu se tu radi i zašto je on uzor, potom si, kroz čitanje knjiga i učenje o islamu, saznao za neke pozitivne stvari kod njega koje su bile hvale vrijedne ali ni tada ti nije bio on ultimativni uzor, a sada, kada si napustio islam, tek ti nije uzor ali tek sada i postavljaš pitanje o njemu kao uzoru?

Hoću da kažem ono o čemu smo pričali, odnosno čega smo se doticali: ti nikada u životu i nisi stvarno prihvatio Poslanika, u duhovnoj punini i u suštini, kao svoj uzor, kao nekoga ko je bio stjecište najljepših ćudi i od koga treba uzimati mudrost u djelovanju?
Towelie

#455 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:Kad zivis i odrastas kao musliman i u muslimanskoj porodici Muhamed ti je uzor po defaultu nekako. Cim je bio dovoljno dobar da Allahu bude poslanik , onda je dovoljno dobar i da svakom muslimanu bude role-model. To je dogma i ne dovodi se u pitanje. Tako je makar bilo na pocetku. Kasnije, kako sam odlucio saznati vise o tom posebnom coveku, otkrio sam i neke pozitivne strane, za koje i danas smatram da su istinite, i ako smo pravedni, nikad ih ne treba zanegirati.
Iz ovog što si rekao nameće mi se zaključak, a ti me ispravi, da ti nisi nikada u potpunosti ni imao Poslanika, alejhi-selam, za istinskog uzora i primjera? Prvo si ga smatrao uzorom, kao i svako dijete koje to kaže a nema pojma o čemu se tačno radi, iako nisi ni znao o čemu se tu radi i zašto je on uzor, potom si, kroz čitanje knjiga i učenje o islamu, saznao za neke pozitivne stvari kod njega koje su bile hvale vrijedne ali ni tada ti nije bio on ultimativni uzor, a sada, kada si napustio islam, tek ti nije uzor ali tek sada i postavljaš pitanje o njemu kao uzoru?

Hoću da kažem ono o čemu smo pričali, odnosno čega smo se doticali: ti nikada u životu i nisi stvarno prihvatio Poslanika, u duhovnoj punini i u suštini, kao svoj uzor, kao nekoga ko je bio stjecište najljepših ćudi i od koga treba uzimati mudrost u djelovanju?
No true Scotsman, ili u ovom slučaju no true prihvatilac Muhameda. :P
Towelie

#456 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

HVALA ToWelie!!
A seti se samo u kojem si tonu pisao o ovoj temi. :wink: Ne volite nešto, a ono je dobro po vas..
EDIT: Pogledao sam komentare na video :lol: :lol: :lol:
Ne znam dal se zajebavas ili si ozbiljan, voleo bih da je prvo, jer ako je drugo ovo je autogol prve klase. :-D
Last edited by Towelie on 26/01/2018 15:17, edited 2 times in total.
HardcoreMX

#457 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by HardcoreMX »

ma hajte molim vas...moralni uzor u bih sigurno ne...korupcija, mito, lazi, lopovluk, srebroljublje, neisplacivanje radnika, uznemiravanje komsija, gramzljivost, oholost, skrtost....
arzuhal

#458 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:

No true Scotsman, ili u ovom slučaju no true prihvatilac Muhameda. :P
Dakle ipak sam ja u pravu kada sam ono govorio o nepostojanju potpunog prihvatanja islama i slijeđenja islamskog puta? Jer nije to meni potrebno da nekoga omalovažim nego pokušavam shvatiti nešto onako sasvim ljudski: neko ko nije u potpunosti, na način kojeg sam islam traži (imamo upute u Kur'anu o tome), bio u islamu, živio islam, razumio islam, takav ustvari i ne napušta islam jer, logično, nikad nije ni živio islam na način kakav sam islam propisuje...Pa šta će napuštati?
Nekome kome Poslanik Muhammed, alejhi-selam, nikada nije istinski uzor - takav istinski i ne odbacuje Poslanika kao uzor, samo nastavlja graditi nekakav odnos spram njega i stvarati nekakvu sliku o njemu.
arzuhal

#459 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

wewa wrote:
HVALA ToWelie!!
Na što reagovati?
wewa

#460 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by wewa »

arzuhal wrote:
wewa wrote:
HVALA ToWelie!!
Na što reagovati?
klikni na link, ali pazi na sadrzaj zeluca.
arzuhal

#461 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

wewa wrote:
arzuhal wrote: Na što reagovati?
Dokumentarac o Poslaniku, alejhi-selam? Nije mi jasno...
wewa

#462 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by wewa »

arzuhal wrote:
wewa wrote:
arzuhal wrote: Na što reagovati?
Dokumentarac o Poslaniku, alejhi-selam? Nije mi jasno...
pogledaj komentare ispod videa - nisu ih onemogucili. a ono sto je napisano je jezivo...
arzuhal

#463 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

wewa wrote: pogledaj komentare ispod videa - nisu ih onemogucili. a ono sto je napisano je jezivo...
To je baška...
wewa

#464 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by wewa »

arzuhal wrote:
wewa wrote: pogledaj komentare ispod videa - nisu ih onemogucili. a ono sto je napisano je jezivo...
To je baška...
ok.

imajuci na umu ko sve i sta sve pise po forumu, nikad ne znas zasto je nesto postavljeno. nazalost.
Towelie

#465 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Dakle ipak sam ja u pravu kada sam ono govorio o nepostojanju potpunog prihvatanja islama i slijeđenja islamskog puta? Jer nije to meni potrebno da nekoga omalovažim nego pokušavam shvatiti nešto onako sasvim ljudski: neko ko nije u potpunosti, na način kojeg sam islam traži (imamo upute u Kur'anu o tome), bio u islamu, živio islam, razumio islam, takav ustvari i ne napušta islam jer, logično, nikad nije ni živio islam na način kakav sam islam propisuje...Pa šta će napuštati?
Nekome kome Poslanik Muhammed, alejhi-selam, nikada nije istinski uzor - takav istinski i ne odbacuje Poslanika kao uzor, samo nastavlja graditi nekakav odnos spram njega i stvarati nekakvu sliku o njemu.
Kako, bolan, u pravu kad si napravio logicku gresku to true Scotsman? Ja znam da je kod muslimana de facto logika haram i sejtanov posao, ali ovo bas nisam ocekivao. :-D

Po ovom tvom shvatanju svako onaj kome moralni uzor danas ne moze biti pedofil i robovlansnik, nije zapravo nikad ni upoznao Muhameda "na pravi nacin",i nije "potpuno prihvatio Islam", sta god ta sintagma znacila. I jos kazes da ko je zaista bio u Islamu i ziveo ga, isti ne moze napustiti EL OU EL :lol: Ja kazem upravo suprotno, da ko zaista iskreno zivi islam bez kompromisa, isti pre ili kasnije napusti kao religiju, maturira i prelazi na sledeci transreligiozni oblik duhovnosti, kao sto su uradili Rumi, Ibn Arabi i mnogi drugi. :-D

Podsecas me sa ovom retorikom na onu voditeljku sto je skoro intervjuisala Jordana Petersona i posteno se isprovaljivala gde bi ona pokusala da mu stavi u usta zakljucke koje nije izneo, pa bi on na svako njeno So, you are saying.. odgovarao sa NO. :-D Nesto slicno ovde i ti pokusavas, mada ce ishod biti identican, samo da znas. :wink:
Towelie

#466 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Sa videa gore
Pobjeda Istine
Пре 3 месеца
nećemo tako, Đole
:lol: :lol: :lol:

Inace, sadrzaj videa je klasicni cherry-picking, govorili su umni ljudi i neke ruzne stvari o Muhi, ali nekim cudom to nismo videli na sminku. :D
arzuhal

#467 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Ja kazem upravo suprotno, da ko zaista iskreno zivi islam bez kompromisa, isti pre ili kasnije napusti kao religiju, maturira i prelazi na sledeci transreligiozni oblik duhovnosti, kao sto su uradili Rumi, Ibn Arabi i mnogi drugi. :-D
Kakav transreligiozni oblik duhovnosti kod Rumija i ibn Arebija?
Towelie

#468 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote: Ja kazem upravo suprotno, da ko zaista iskreno zivi islam bez kompromisa, isti pre ili kasnije napusti kao religiju, maturira i prelazi na sledeci transreligiozni oblik duhovnosti, kao sto su uradili Rumi, Ibn Arabi i mnogi drugi. :-D
Da si malo s razumevanjem citao te ljude u koje se kunes i na koje donosis dove i salavate, bilo bi ti jasno vec na prvu. :wink:
arzuhal

#469 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:
Da si malo s razumevanjem citao te ljude u koje se kunes i na koje donosis dove i salavate, bilo bi ti jasno vec na prvu. :wink:
Da si ti makar otvorio knjige koje su pisali ili barem knjige koje su o njima pisali drugi, ne bi govorio takve gluposti.
harač

#470 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

Towelie wrote:
Kako, bolan, u pravu kad si napravio logicku gresku to true Scotsman? Ja znam da je kod muslimana de facto logika haram i sejtanov posao, ali ovo bas nisam ocekivao. :-D

Po ovom tvom shvatanju svako onaj kome moralni uzor danas ne moze biti pedofil i robovlansnik, nije zapravo nikad ni upoznao Muhameda "na pravi nacin",i nije "potpuno prihvatio Islam", sta god ta sintagma znacila. I jos kazes da ko je zaista bio u Islamu i ziveo ga, isti ne moze napustiti EL OU EL :lol: Ja kazem upravo suprotno, da ko zaista iskreno zivi islam bez kompromisa, isti pre ili kasnije napusti kao religiju, maturira i prelazi na sledeci transreligiozni oblik duhovnosti, kao sto su uradili Rumi, Ibn Arabi i mnogi drugi. :-D

Podsecas me sa ovom retorikom na onu voditeljku sto je skoro intervjuisala Jordana Petersona i posteno se isprovaljivala gde bi ona pokusala da mu stavi u usta zakljucke koje nije izneo, pa bi on na svako njeno So, you are saying.. odgovarao sa NO. :-D Nesto slicno ovde i ti pokusavas, mada ce ishod biti identican, samo da znas. :wink:
da se citiram :D
ideja je da "ne-nakaradno" prihvatanje vjere, i "ne-nakaradno" spoznavanje tih istina ne može nikako i nikada, ni pod kojim okolnostima, voditi nevjeri; to je jednostavno contradictio in adjecto, neka vrsta metafizičke nemogućnosti. izlazak u takvom slučaju tek ukazuje na nakaradnost ulaska

jedina okolnost koja bi bila prihvatljiva je neka vrsta kognitivne predaje; vjerovanje u takvom stanju je, naravno, imuno na bilo kakav izazov; ako čovjek tako vjeruje, onda nikakve primjedbe nisu valjane. međutim, u takvo stanje se može doći samo kroz neki intenzivni brainwashing (te pojedini tek mogu biti zahvalni što nije bio baš toliko intenzivan :D )
do sada sam imao utisak da je samo smrcak operisan od logike, ali ocito sam duboko pogrijesio. i ona jos kritikuju ratzingera zbog one opaske o manjku logosa u muslimana :lol:
travar

#471 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by travar »

Svašta čovjek ovdje može pročitati :-?
sekerbay

#472 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by sekerbay »

wewa wrote: klikni na link, ali pazi na sadrzaj zeluca.
Kako to misliš jezivo?
Ako misliš na to da si saznala kakvim kretenima si okružena u ovoj našoj lijepoj bh i malo šire, onda si u pravu.
Mustafa, s.a.v.s je uvijek govorio istinu. Jedna od tih istina je i to da je on jedno fino ogledalo u kojem svaki insan vidi sebe :)
Sanjarko

#473 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

L u c i f e r wrote:
Pa bozanstvo je itekako sposobno da se brani samo, ako zaista postoji, i da kazni onog koga treba da kazni kada to ono nadje za shodno.
Sto se bog ima branit.
Sanjarko

#474 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

Towelie wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Towelie wrote: Indikativno je niko od vernika nije ponudio adekvatan i odrziv argument zasto bi Muhamed danas bio moralni uzor.
Kako nije. Zar ja nisam napisao gdje to pise da jest moralni uzor pa i gdje pise da nije.
Tebi bi pomoglo da naucis, cisto debate radi, koji su islamski izvori. Pise ti za Muhameda da je moralni uzor u Kur'anu i u hadisima, već ssm postavljao na ranijim stranicama teme, nego ti to izgleda nisi vidio. Ili jesi, a nisi razumeo. Uglavnom, izvori postoje, bez dileme.
U kuranu kako znam nepise ni da je moralni uzor ni da nije. A sve ovdje sto si naveo je u hadisima osim 7 ako se nevaram i to u hadisima koji se smatraju nevjerodostojnima, tj. slabog prenosa i izvora kako znam. Ali eto ti si svu pamet svijeta popio. Posto si svu pamet svijeta popio de mi reci sta je Hurija.
Sanjarko

#475 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Sanjarko »

harač wrote:
Vizionar 1985 wrote:
harač wrote:
analogija s alkoholom nije dobra, i to ne samo iz razloga kojeg si naveo (ne samo da je daleko manje zlo, vec je upitno da li je zlo uopce)
Ne Dao Bog da ti neko u porodici bude alkoholicar ili da ima problem sa alkoholom, i Ne Dao Bog da ti neko u porodici bude kockar ili da ima problem sa kockom. Ne Dao Bog da nikad ne vidis sta alkohol i kocka i alkoholizam i kockanje donose i rade.
ne dao bog da ti neko u porodici koristi kapsule sa deterdzentom; eno nekakva djeca u americi pojela i umrla! PERSIL = ZLO
Jarane prosipas se. Nemas pojma sta alkohol i kocka porodicama i ljudima rade sirom svijeta i koje zlo rade. Koliko samo poginulih u Bosni ima radi voznje pod uticajem alkohola, koliko tuca, ubistava, maltretiranja i nasilja raznog sto fizickog sto psihickog, do upropastavanja porodica financijski radi alkohola i kocke itd. Cak je i silovanja bilo pod uticajem alkohola, i ne samo u Bosni nego sirom svijeta od ko zna kada se ovo sve izmislilo do sada sve.
Locked