Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#451 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

Bloo wrote:
moonca wrote:
Sarajevo jos uvijek ima niske iznajmljivacke kirije .

Naglaseno je najveci problem zasto narod zeli otici.
Recimo da imaš prosječnu platu (prema statistici :D) od 850 KM.

Iole pristojan stan je 400 KM+režije (struja, voda, plin, internet, odvoz smeća, sarajevostan, telefon...)
Na to dodaš hranu, higijenske momente ako si žensko, i sve prateće troškove.

Još ubaci ako imaš kakav mini kredit za nešto.

Nema te nigdje.
Ja mislm da treba prikazati realnu sliku ovdje u Sarajevu. Stan vecinom iznajmljuju parovi. Samac ce stan iznajmiti samo ako bas ima dobar posao i svejedno mu je oko cijene. Ili ako bas mora, a nema neki posao - onda ce traziti bilo kakvu rupu (onda mozes naci i za 200 KM). Inace dosta mladih zivi sa roditeljima.

Dakle, uzmimo da dvoje radi i da imaju solidne plate po milju. To je 2000 KM. Onda odbijaj ovo gore. Ako jos imaju dijete, troskovi idu jos gore.

Isto tako treba uzeti u obzri i vani isti primjer. Dvoje ako radi i zivi u jednom stanu, mislim da je puno lakse.
Bloo
Globalna šefica

#452 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bloo »

Thorgerson wrote:
Bloo wrote:
moonca wrote:

Iole pristojan stan je 400 KM+režije (struja, voda, plin, internet, odvoz smeća, sarajevostan, telefon...)

Nema te nigdje.
Ja mislm da treba prikazati realnu sliku ovdje u Sarajevu. Stan vecinom iznajmljuju parovi. Samac ce stan iznajmiti samo ako bas ima dobar posao i svejedno mu je oko cijene. Ili ako bas mora, a nema neki posao - onda ce traziti bilo kakvu rupu (onda mozes naci i za 200 KM). Inace dosta mladih zivi sa roditeljima.

Dakle, uzmimo da dvoje radi i da imaju solidne plate po milju. To je 2000 KM. Onda odbijaj ovo gore. Ako jos imaju dijete, troskovi idu jos gore.

Isto tako treba uzeti u obzri i vani isti primjer. Dvoje ako radi i zivi u jednom stanu, mislim da je puno lakse.
Živi dok se ne vjenča :lol: . Što je stvarno tužno, da ne možeš samostalno krenuti u život u vidu rentanja stana...
A kad kažeš rupe u Sarajevu, tačno mi prolaze slike rupa koje sam išla pogledati za 200 KM...od onih u kojima ti je zdravlje ugroženo (mem, čudno plinsko grijanje...) do sobe u privatnoj kući...
Kako god okreneš mi samci najebali...
mali jomu

#453 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

HAVANA wrote:
meteorit135531 wrote:
Ommadawn wrote: Vec sam napisao ali eto, nece mi biti mrsko ponoviti:

Ukoliko tebi, kao zitelju BiH, je dobro i ne zelis otici, dakle optimista si, bice nekad bolje, imas posao, rodbinu, vezan si ili bolje receno da razlog nije ni bitan - odlicno! Ja, ili bilo ko drugi, cak da je tvoj prvi komsija nemamo prava da te osudjujemo na osnovu tvoje odluke - tvoja licna volja.
Bas kao sto niko nema pravo da osudjuje nas koji smo otisli i ostali van BiH. Imam svoje razloge zbog toga.
I kao sto niko nema pravo da osudi @HAVANU sto se vratio iz Belgije zbog roditelja i zbog nostalgije.
Moji se prijatelji iz Swe htjeli vratiti nazad u BiH. Raja ih odvracala, nema sta im nisu govorili, jedino im ja rekao "Sretno vam ako hocete, posaljite samo razglednicu ponekad. Bujrum u posjetu!". Nije proslo ni dvije godine, eto ih vracaju se nazad u SWE. I onda dezurni pljuvaci "Sta je, ne valja Bosna, tesko ostaviti socijalu, krune...". Ja im rekao "Bujrum! Ako treba sta pomoci, na raspolaganju sam, koliko god mogu".

Sve dok je to bilo cija slobodna volja - tu je moja svesrdna podrska.

Meni vise na kurac idu veliki patrioti koji zive u dijaspori a nemaju pojma kako je zivjeti u BiH. Puna usta Bosne ali niko se ne vraca niti zivi tamo.

Eto, nije neka empirija ali dovoljno za odgovor.

Ti trebas i moras Sarajevo i Bosnu posmatrati kao polaznu tacku dijaspore. Sve se vrti i oko Sarajeva.
Od 100 000 Bosanaca koji zive u Svedskoj , njih 90% dolazi sa podrucja koja su najteze pogodjena ratom, i sa kojih su protjerani.
Vecinom su to ljudi iz Srebrenice, Podrinja, Istocna Bosna uglavnom..
I sta se desava? Njima svima je Sarajevo kao jedan mali mikrosvijet potpuno odvojen od ostatka drzave gdje se svi ljeti sastanu . Tu su im rodbina , rodjaci koji su dosli nakon rata i naselili se. I naravno , kad dodje ljeto i kad dijaspora nahrli, za tih 10 dana druzenja, obilazaka i pokazivanja moci pokupi se sva pamet svijeta i iz dva - tri vecernja sijela se pomisli da se zna sve o zivotu ovdje.

Imam osjecaj da dijaspora proseta od Bascarsije do SCC i eto , mi super zivimo.
Nema normalan covjek koji zeli da zivi od svog rada sta traziti u Bosni.

Perspektivu ovdje vidi samo onaj ko je donio nesto kapitala sa Zapada , obrnuo ga i otvorio privatni biznis, za sebe.
Perspektivu ovdje vidi onaj ko se snaso i kupio radno mjesto za 15 hiljada maraka i nakacio se na drzavnu sisu i polagano sisa i uziva.
Ostatak nema sta da trazi u Bosni ni cemu da se nada.

Tu je kraj price.
Jebo te vise drzavna sisa :-) 12 stoja neka pljacka, sta li,sta balis toliko za njom.Moj vodoinstalater duplo i vise izadje,mehanicar...Jesi skolovan,ok...Sta znas i koje su tvoje vjestine,znanje i iskustvo?Znas stvoriti novu vrijednost?Dacu ti ja platu 5 milja napravi 7.Meni dosta 2.Pricaj ti sta hoces,ko zna raditi,stvarno raditi,i hoce...rijetki su da nemaju od cega zivjeti.Za sarajevo pricam,drugo ne znam.Priucene budale me ne zanimaju, sto sve ofrlje rade.Sto bi prava a obaveze da preskoce.Radio sam ja vani,nema ja doso,nako dosao na posao.Zna se sta moram i koliko uraditi.Ne uradim li,pusi kurac.Ima ko hoce i zna.Nema para nako,nigdje.Skup je radnik i 5 stoja ako je doso nako...Hljeb te jebo juce odem na tehnicki u 15.30 h kaze gotovo.Do 17 h radno vrijeme. :-) I ono bi fol u njemacku.Hoces u picku materinu.U 15 h stao.U 8 h dosao,pio kafu do 9 ,u 12 pauza,u 15 h zavrsio.Kaze sto si mi sad doso? O jebem ti mater i tebi i ko te zaposli.Najsretniji sam sto nemam radnika.Sad platim onom ko hoce i zna,u privatnom aranzmanu i cao.Miran.Gazde su ovde govna iskompleksirana,vrlo cesto.Al sto je radna snaga kurac,to je za price...Da me ne bi napadali,nemam radnika,sve sam radim.3 djelatnosti.Sa kolegom,zenom i cerkom.Ne treba mi niko.Ko zna ,bujrum.Radi i uradi sta ti ja kazem i kako ja uradim,ne treba ti njemacka.Ja cu ti dati tu platu.Sad mogu zaposliti 10 ljudi.Necu vise nikog ni da preporucim.Samo me obruka.Monter centralnog grijanja.1500 plata.Prijavljen.Auto mehanicar,i do 2000 km.Prijavljen.Keramicar,1700 km,prijavljen...Kompjuteri,programeri,snimatelji,varioci,elektricari,auto elektricari...Pa jebo te eno onaj sto alarme radi,ne zna frajer dje goni,sve sam radi.Izadje dnevno para sramota me napisati...Godinama tako,ne moze nikog da nadje da mu pomaze i da ga nauci.Sve sam.Sad voda sina od 14 godina da mu on pomaze.Nema koga drugog. :-)

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kloniran

#454 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kloniran »

Thorgerson wrote:
Bloo wrote:
moonca wrote:

Nema te nigdje.

Ljudino u Sarajevu najmanje 90% parova nemaju tolika primanja zajedno, ne moze se od te pretpostavke kretati.
Nisu svi na drzavnoj sisi.
Prije da je to negdje oko 1200-1500KM max
moonca

#455 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

Bloo wrote:
moonca wrote:

Nema te nigdje.
:roll: Moji podstanari placaju 160KM, godinama-ali nije centar grada.
Ako je prihod samo 850KM, onda su prinudjeni po brdima ili oko grada. :cry: Ne znam kako narod to sve poplaca.
Bloo
Globalna šefica

#456 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bloo »

moonca wrote:
Ako je prihod samo 850KM, onda su prinudjeni po brdima ili oko grada. :cry: Ne znam kako narod to sve poplaca.
Ne govorim samo o centru grada. Ako hoćeš iole pristojan stan da nije rupčaga, to je 250/300 KM.
Sobe su naravno jeftinije.

Ti baš voliš svoje podstanare :D
moonca

#457 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

Bloo wrote:
moonca wrote:
Ne govorim samo o centru grada. Ako hoćeš iole pristojan stan da nije rupčaga, to je 250/300 KM. :-)
Sobe su naravno jeftinije.

Ti baš voliš svoje podstanare :D
:-)
Samo da nije prazan, nisam tamo.

Tacno ko nudi stan, malo mu 300 - no, zbilja nabere se troskova za one koji minimalno zaradjuju. :-)
Streptokok

#458 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Streptokok »

uglavnomja wrote:
Streptokok wrote: Ti mislis u sarajevu dobro? Cijena kvadrata stana 2000 a prosjecna plata 850km. .

u oslu m2 14.000 + km, plata ispod 6000 km

ali ne pricam o nominalnim cijenama

ono sto ja pokusavam reci je da se sa prosjecnom platom svugdje zivi prosjecno

a da bi se doslo negdje i krenulo od 0 i stiglo do prosjeka - treba puno vremena, truda, patnje :D ko se ne useli kod nekoga.

to se najvise odnosi na ljude koji imaju pristojan zivot i dvije plate u bh, spasce sa konja na magarca i potrajace dugo da stignu do sadasnjeg nivoa, a mozda i nikad

a socijalni status :-)
zaboravio si reći da je u oslu nezaposlenost nepoznat pojam. pa kad dvoje ima platu po 6000Km to je već druga priča. u ovoj našoj vukojebini premija je ako jedno od supružnika radi.
meteorit135531

#459 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by meteorit135531 »

Thorgerson wrote:
meteorit135531 wrote:Stvar je sto ni 10% ovoga sto pisete nije istina. Ne postoji nijedan promil sanse da prodate pricu da su Nijemci govno od naroda , i da nas tretiraju kao smece.
Bosnjo dijasporac hoce svog zemljaka gledati kao nize bice, i pokusat ce ga zajebat.
Nijemac nece , rijetke su situacije da ce te zednog preko vode prevesti.
Tu pricu pricajte maloj djecici pred spavanje.
Nijamci ili Svedjani isto je to.
Ma druze, samo radi i jebe se njemcu ko si. Samo radi svoj posao koji si dobio.

Dijametralno suprotna misljenja citam ovdje na forumu i od ljudi koje znam i s kojima sam u kontaktu, koje vidim kada dodju u BiH. I znam veoma dobro kome cu vise vjerovati.
Nikad se u istoriji nije desilo nit ce se desiti da neko od dijaspore kaze ili napise
Vamo je bas dobro, moze se uspjeti, predobro se zivi, slobodno dodji, ima posla , moras biti zestoko retardiran da ne mozes naci posao, ne mozes potrositi platu koju dobijes na vrijeme svakog mjeseca, mali milion mogucnosti za napredovanje, kad se razbolis ili ostanes bez posla, sistem stoji iza tebe, novi posao mozes naci istog dana, neces biti gladan ni na ulici, savrseno zdravstvo i kvaliteta zivota , hrana 10 puta kvalitetnija od hrane u Bosni, kvalitetno auto mozes kupiti za 5 plata

Ali uvijek, ali bas uvijek im se vrti ista prica koju kao da ih je jedna mater rodila, ponavljaju :
- Domaci covjek ce uvijek dobiti posao prije stranca, (ko tamo sad nema posla , pa se moraju trazit stele) kome je ovdje drzava jos dala stan-kucu, vi mislite da ovdje pare rastu na grani, stranac ostaje stranac, nije ovdje zivot, zivot je u Bosni, ovdje samo radis , radis , radis (a ko fol u Bosni ljudi ne rade po 12 sati, subote, nedelje i praznike za 400 maraka) , ne moze se ustediti nista, sve sto se zaradimo, potrosimo na kiriju , tezak je zivot ovdje haman sto ne zaplacu koliko im je tesko.

Ali samo da budu iskreni, i da prestanu zajebavat i prosipat lovacke price.
Prijateljica je radila u tvornici Granoffa. Prvi radni dan je peglala pod presom kosulje sto se siju.
I nakon 5 sati rada, upitala je sefa smjene da li moze da sjedi na stolici dok pegla jer je noge bole.
Kaze sef: "Puno pitas, nemoj dolazit sutra"
Za platu od 350 KM.

I onda dodje dijaspora i krene nesto srat.
dječak sa šibicama

#460 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by dječak sa šibicama »

Necu o sebi, meni je dobro jer sam mali potrosac :D evo primjer sestre i zeta, oboje dobri poslovi, dobre plate pa izadju preko 2500 mjesecno sa toplim obrocima, gorivom itd... i opet iza dvadesetog u mjesecu mrka kapa.. a imaju svoj stan, dakle nisu podstanari niti vracaju ikakve kredite. Stan dobijen sto bi se reklo u nasljedstvo.

A nista se ne luksuziraju, osim ako se dva auta (nuznost zbog prirode posla) racunaju kao luksuz.

Gadno je ovdje, ja ne znam kako prezive oni sto imaju porodicu, sitna djeca, a primanja ispod 1000 km. Sta jedu ti ljudi.
dječak sa šibicama

#461 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Sa druge strane, rodica, udata u Danskoj, muz taksista zaradi 4-5 milja eura otprilike (tako kaze, ako ne laze) ona radi u vrticu sa djecom takodje dobra plata, zive dobro, kupili stan odavno otplatili, ljetuje se po Spaniji, Francuskoj, obavezno i u Makarskoj kad se dodje ljeti ugorazde, svaki put noviji auto se voza, fakticki luksuziraju ljudi. Iza nove godine bili u Dubaiju.
Svi im na FB pisemo "joj bas ste slatki, uzivate jelde, toplo dole", svi kontamo u glavi "pu ova dijaspora samo putuje a sljeglo od krava i ovaca" i tako to...
meteorit135531

#462 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by meteorit135531 »

Samo sto svi zaboravljaju da je 40% radno aktivnog stanovnistva nezaposleno, a 70% mladih do 25 godina u BIH nema posao.
Pustimo ove sto rade , sta cemo sa ovima sto ne rade ?
Tomahawk11
Globalni moderator

#463 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

meteorit135531 wrote:Samo sto svi zaboravljaju da je 40% radno aktivnog stanovnistva nezaposleno, a 70% mladih do 25 godina u BIH nema posao.
70%? Gdje, u Drvaru?
dječak sa šibicama

#464 Re: Ne idem nigdje iz BiH

meteorit135531 wrote:Samo sto svi zaboravljaju da je 40% radno aktivnog stanovnistva nezaposleno, a 70% mladih do 25 godina u BIH nema posao.
Jedan dio radi na crno, za nikakve plate uglavnom, a da puno je nezaposlenih i puno je penzionera i veliko je opterecenje budzeta nevezano za plate mlatimudana i guzonja iz drzavnih firmi i uprave.

Koliko samo para ide na lazne invalide, lazne penzionere, stalno neke revizije a nista se ne revidira jer ovi vladajuci ne smiju dirati svoje glasacko tijelo. Sto bi rekli "invalidi" na protestima "jesmo li vas zato birali, da nam ukidate i smanjujete primanja?".

Cijela drzava zivi na tom principu, samo se pitam do kada, ne moze se ni od naznaka iz dijaspore zivjeti a i nemaju svi nekoga vani. Skoro se nista ne proizvodi, mislim proizvodi se ali to je u globalnim okvirima skoro pa nista. totalno nekonkurentna drzava, crna rupa Europe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#465 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote:Sa druge strane, rodica, udata u Danskoj, muz taksista zaradi 4-5 milja eura otprilike (tako kaze, ako ne laze) ona radi u vrticu sa djecom takodje dobra plata, zive dobro, kupili stan odavno otplatili, ljetuje se po Spaniji, Francuskoj, obavezno i u Makarskoj kad se dodje ljeti ugorazde, svaki put noviji auto se voza, fakticki luksuziraju ljudi. Iza nove godine bili u Dubaiju.
Svi im na FB pisemo "joj bas ste slatki, uzivate jelde, toplo dole", svi kontamo u glavi "pu ova dijaspora samo putuje a sljeglo od krava i ovaca" i tako to...
Ili taksista valja robu ili odvadi :D
dječak sa šibicama

#466 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Pa i ja mislim da je prije to 5000 maraka odnosno 2500 eura, ali hajde de, taksisti i u Sarajevu zaradjuju, njima je svugdje dobro. Zato ih ne volim :D
meteorit135531

#467 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by meteorit135531 »

Imam rodjaka u Frankfurtu, u gradicu blizu Frankfurta, ali kao i da ga nemam. Samo kad sam mu poslao poruku da li moze da se raspita da li postoji negdje soba za izdavanje za pocetak , jer mi treba smjestaj, opalio mi je seen i nikad nista nije napisao.
Toliko o toj rodbini koja pomaze. :D
Mislim , mentalitet je jeben , balkanski.
Nijemci su pravili studiju na tu temu, recimo Albanac sa Kosova nikad ne bi ozenio Njemicu, protestanticu Lenu.
Snima kamera, i decko govori, nikad, to je kod nas smrtni grijeh, mora biti Albanka, muslimanka. :D
Nijemci stali i cudili se.
Slicno je i sa nama.
Nijemci su uredan narod, nacija koja je dozivjela osvjescenje, preporod i koja prihvata razlicitosti. :thumbup:
Nijemica ce se udati za Bosanca, no problem. :kiss:
Ali nece Bosanac nju.
On ide sa mankinom dole, i dovede sebi zenu odozdo da je moze ponizavat i zajebavat za papire i da mu se ona pokorava i da ga slusa. :izet:
Mi smo problem, u nama je glavni kvar.
E onda , ne mozes ti sa nasim narodom izaci na kraj.
Uvijek tu neko mora najebat.
dječak sa šibicama

#468 Re: Ne idem nigdje iz BiH

meteorit135531 wrote:Imam rodjaka u Frankfurtu, u gradicu blizu Frankfurta, ali kao i da ga nemam. Samo kad sam mu poslao poruku da li moze da se raspita da li postoji negdje soba za izdavanje za pocetak , jer mi treba smjestaj, opalio mi je seen i nikad nista nije napisao. .
eeee u startu si napravio gresku... to se prvo lajkuju slike po FB, napises mu za zenu "sultanijo prelijepa si, ko najljepsi cvijet iz careve basce", pitas ga sta ima sta se radi, pozoves ga da svrati kod tebe kad bude dolazhio na ljeto da gleda SFF crveni tepih, ugostis ga, meza rakija hajneken ovo ono, i tek onda pitas "rodjak, kad da dodjem gore i nemoj mi poslova ispod 3 milje plata"

I kako mislis nece Bosanac Njemicu, ja ih znam veliki Bosnjaci na primjer, oko vrata zlatan lanac mjesec i zvijezda, ali sin se zove Michel ili tako nesto. Kad je Njemica bogata, ideologija i patriotizam gube argumente.
deer_hunter

#469 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by deer_hunter »

meteorit135531 wrote:Bosnjo dijasporac mora i uvijek ce pljuvat po Zapadu, jer se to od njega ocekuje
Naravno da je strasno bitno pokazati stvari onakvim kakve nisu. :bih:
Otud ona prica , dok platis stan , kiriju, rezije, hranu
Ne ostane ti nista, Nijemci su strasno hladni ljudi, Svedska je dosadna zemlja, nema se sta radit, klima je uzasna, odnos domaci-stranac , neka izmisljena diskriminacija na svakom cosku, Svabo hoce rad, nema se tamo vremena za izlaske, tamo je radno odijelo - pidzama, u Bosni je bolji zivot, sa svojim si narodom itd
Bosnjo dijasporac ce uciniti sve da ti zgadi Zapad, samo jer se boji da i ti dodjes.
Neka tebe u Bosni, zemljace a ja cu zaradjivati na Zapadu 2500 EUR netto, i govorit kako se ne moze fino zivjeti. :thumbup:

Ukratko - boje se konkurencije i ne zele da uspijes.
Uvijek su ljudi govorili kako je nas narod u dijaspori strasno zavidan i pakostan , sto se uveliko potvrdjuje.

Eto , svi mi imamo nekoga vani, a nikoga od njih neces cuti da govori pozitivne stvari o zivotu vani, uvijek su tu prisutne negativne konotacije i milion razloga zasto Zapad ne valja i zasto je bolje ostati u Bosni.
Niko ne daje ohrabrenje da se dodje, uvijek neko kukanje i skepticizam :-)

To su nasa posla. Zato se sad forsira ova, toboze diskriminacija. Prica im ide u stilu , jutros me gazda Nijemac nije prvog pozdravio na poslu, ja sam diskrimiran, nemojte vamo dolazit, ako Boga znate.

To je to. 8-)
sudeci po tvojim postovima ovo pises iz licnog iskustva. e sad mozda je dijaspora stvarno takva, a mozda je problem u tebi. mozda npr. nekog koga nisi ni j.e.b.ao 2% dok je bio u Bosni , sada smaras da te primi kod sebe i nadje ti posao, jer je vrlo rasprostranjeno misljenje kod nas da se ovi dijasporci svi druze sa direktorima, generalnim menadzerima BMW-a i da mogu ljude samo tako u firme ubacivati ko da su njihove. samo to uglavnom ne ide tako(ima izuzetaka naravno). sjebi brate i uci jezik, upisi medicinu u Sirokom(snadji se nekako za pare, stedi, ako treba nemoj pivu popit godinu dana), trazi na netu sta se trazi u npr.Njemackoj, samo u se i u svoj kljuse. ne ocekuj pomoc, jer ocito te ti ljudi koje prozivas ne dozivljavaju kao bitnog.Hoces ohrabrenje?? evo ti ohrabrenje, ima jarane posla u Njemackoj da se s.a.seres ko foka, hoces puno radno vrijeme, hoces dodatni posao do 450 eura bez poreza, nije bitno. ima, al nisu svi dostupni tebi sa bh.papirima, nazalost. zato trazi one poslove koji su ti dostupni i prekvalifikuj se za tu vrstu poslova.ove ekonomije i prava, to zaboravi osim ako nisi vec kakakv h.e.b.en strucnjak, al takvi vec imaju posao i u Bosni. hoces jos ohrabrenja??evo, sa 2 hiljade eura mozes zivjeti lijepo, osim ako ne trazis da zivis u centru npr.Minhena ko ovi sto traze stanove u centru Stockholma,Goteborga il sta vec.ima lijepih gradica i oko velikih gradova gdje stanarine i nisu toliko skupe. sa 2500 si Bog otac, cak i kad zivis kao samac, mozes svaki mjesec na stranu bar 500 eura. ko to moze u Bosni na stranu 1000 maraka mjesecno?? mogu princ Trezorijan i k.u.r.v.etina mu Se(na)bija, ima ih jos naravno, al 80% Bosanaca moze samo sanjati o tome.jasno da ti drustveni zivot nece biti kao u Bosni, jer jednostavno s tobom nisu tebi dragi ljudi, al ko te pita kakav ti je drustveni zivot kad nemas ni za kifle.
uglavnomja

#470 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Sa druge strane, rodica, udata u Danskoj, muz taksista zaradi 4-5 milja eura otprilike (tako kaze, ako ne laze) ona radi u vrticu sa djecom takodje dobra plata, zive dobro, kupili stan odavno otplatili, ljetuje se po Spaniji, Francuskoj, obavezno i u Makarskoj kad se dodje ljeti ugorazde, svaki put noviji auto se voza, fakticki luksuziraju ljudi. Iza nove godine bili u Dubaiju.
Ili taksista valja robu ili odvadi :D

ovo boldirano je druga najniza plata, niza je samo za pravljenje virsli na benzinskim pumpama
a i kvalifikacije za posao su iste - najnizi nivo jezika i cist policijski dosje (jedino ako nije zavrsila neku pedagosku skolu gore, onda je druga prica, ali opet nije neka ekstra plata)

putovanja izvan skandinavije znace ustedu zbog troskova zivota gore

a samo tako nalete ponude, restplass, paket aranzmani ... najvise spanija ... za bagatelu, pogotovo izvan sezone
Last edited by uglavnomja on 13/01/2018 15:35, edited 1 time in total.
sinuhe

#471 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by sinuhe »

Obe plate, rekao bih, oko 2000 eura. Dobro ako predju 2000.
dječak sa šibicama

#472 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Ali zato komsija koji radi na Vomi u Njemackoj, plata bogovska, vec sam pisao o njemu ja mislim.. sad je on i u penziji koliko sam cuo. Na sramotu mu davali po nekoliko stotina eura dodatka, kao posao koji nece svako da radi, ciscenje javnih wc-a i slicno. Mada je njjegovo samo da gurne onu cijev u kiblu, Voma sve sama odradi.
Hakiz

#473 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hakiz »

Ne idem ni ja.

Nije zato što me niko neće, zaista...
moonca

#474 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

dječak sa šibicama wrote:
meteorit135531 wrote:Imam rodjaka u Frankfurtu, u gradicu blizu Frankfurta, ali kao i da ga nemam. Samo kad sam mu poslao poruku da li moze da se raspita da li postoji negdje soba za izdavanje za pocetak , jer mi treba smjestaj, opalio mi je seen i nikad nista nije napisao. .
eeee u startu si napravio gresku... to se prvo lajkuju slike po FB, napises mu za zenu "sultanijo prelijepa si, ko najljepsi cvijet iz careve basce", pitas ga sta ima sta se radi, pozoves ga da svrati kod tebe kad bude dolazhio na ljeto da gleda SFF crveni tepih, ugostis ga, meza rakija hajneken ovo ono, i tek onda pitas "rodjak, kad da dodjem gore i nemoj mi poslova ispod 3 milje plata"

I kako mislis nece Bosanac Njemicu, ja ih znam veliki Bosnjaci na primjer, oko vrata zlatan lanac mjesec i zvijezda, ali sin se zove Michel ili tako nesto. Kad je Njemica bogata, ideologija i patriotizam gube argumente.
Ne mora lajkati. Mozda se rodjak uplasio obaveze, znajuci njega -ako je 'napakaret'. :roll: :lol:

Jako je tesko nekoga primiti kod sebe, prosla sam kroz to. Novo dosli ocekuju puno , pogotovo ako ih je dijasporac ohrabrivao da dodje.
Last edited by moonca on 13/01/2018 15:52, edited 1 time in total.
sinuhe

#475 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by sinuhe »

Neobican zahtjev da mu pogleda negdje sobu. Koliko je to cest vid stanovanja u Njemackoj? Sta reci rodjaku u Bosni :-?
Post Reply