Hajmo realno - ko je kriv?

Post Reply
kiligonzales

#451 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by kiligonzales »

Krivi su oni cija dva UZP su potvrdjena i presudjena u Hagu i tome nema ALI... Glavni krivci su dobili kazne za ono sto su tada uradili...

A ovo ko nas bre i kaj zavadi, nakon svega ne pije vode...
kiligonzales

#452 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by kiligonzales »

hAZNADAR wrote:
zavrzlama wrote:Da krenem. :mrgreen:

Kompletan vojni,politicki i policijski vrh BIH srba optuzen za etnicko ciscenje,zlocine i genocid...Istinu o tome donio medjunarodni sud u Hagu...the end.

Isti sud osudio hrvatsku i BIH hrvatsko vojno i politicko rukovodstvo za UZP...the end.

Isti sud osudio nekolicinu bosnjackih vojnih lica za ne sprecavanje zlocina nad nebosnjacima u izolovanim slucajevima..

Sta tebi@cyprus vise nije jasno..
Tema svakako ide off zbog par dezurnih mitomana.
Mislim da cyprus nije dobro postavio pitanje na samom pocetku.
Nesto u stilu,.. iako je jasno ko je najvise kriv - zasto mnogi to odbijaju da prihvate i pored osuda, informacija,....? Jedino bi to imalo smisla u ovoj temi. Inace je Kazan vs Tomasica i jeli veci trn ili balvan.
Njih je ubila propaganda koja ih je mobisala gdje god je Srba bilo, treba pogledat priloge TV Beograda i Srne kasnije i vidjecete kakvi su to kraljevi propagande, Gebels na aparatima... Jedna antologijska laz iz naseg glavnog grada....

Epizoda lavovi i srpska nejac...

Kristina u posjet lavovima koji su jeli srpsku nejac, koji su plakali izgladnjeli sto su svu srpsku nejac pojeli u Sarajevu...
http://edition.cnn.com/videos/world/201 ... vo-zoo.cnn

Al kako su lagali za spaljivanje Vjecnice, ne zna se kako je pozar izbio :)

Najace sravnili Vukovar i okolicu Vukovara i onda nasli nekog neokrznutog srpskog mladica da svijedoci kako su ustase u Borovom selu zaklale 43 srpska djeteta, ni slike ni kadra ni nicega, samo on hoda od tv do tv, lik navodno fotograf, on je kao to vidio...
bole1st

#453 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by bole1st »

cyprus wrote:Zbog toga i jesam izrazio čuđenje o tome kako je moguće da pored toliko dokaza i dokumentovanih činjenica postoje tolike razlike u gledištima na protekla zbivanja...
Kad pogledas kolike su razlike izmedju vijesti koje se serviraju ljudima na tri strane uopce ne bih rekao da je tako cudno sto postoje velike razlike.

Kad su konkretno zlocini u pitanju, ne bih rekao da Srbi generalno misle da su sve tri strane pocinile podjednak broj zlocina od 92-95.

Razlike u percepciji ima zbog propagande, ako ni zbog ceg drugoga onda zbog izlozenosti informacijama. Svako obiljezava stradanje svojih zrtava a ljudski mozak misli da onoga cemu je vise izlozen ima vise i u stvarnosti, kao sto misli da ima vise onoga sto izaziva vise emocija. Svoje zrtve izazivaju vise emocija.

Razlika je i u pridavanju vaznosti zlocnima iz proteklog rata, gdje ce Srbi imati tendenciju da minimiziraju vaznost. Ljudi generalno daju vecu vaznost cinjenicama koje im odgovaraju, a ignoriraju cinjenice koje im ne odgovaraju. Kao ilustraciju pogledaj kako se mijenja vaznost sportova u odnosu na broj pobjeda kluba ili reprezentacije.
LBVIEW

#454 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

General War wrote:
Bodkin wrote:

Kompletan vojni,politicki i policijski vrh BIH srba optuzen za etnicko ciscenje,zlocine i genocid...Istinu o tome donio medjunarodni sud u Hagu...the end.

Isti sud osudio hrvatsku i BIH hrvatsko vojno i politicko rukovodstvo za UZP...the end.

Isti sud osudio nekolicinu bosnjackih vojnih lica za ne sprecavanje zlocina nad nebosnjacima u izolovanim slucajevima..

Sto apsolutno ne mora imati veze sa pitanjem "ko je kriv za rat". To je odgovor na "ko je pocinio vise zlocina".
Pa pitanje je koliko razumijem bilo ko je kriv za pocetak rata a ne ko je pocinio vise zlocina, sad ocito namjerno se potura ovo drugo pitanje.
Pa odgovor je isti na oba pitanja.
Osim ako ne mislis na Cacu i starog svata.
Bodkin

#455 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Bodkin »

General War wrote:
Bodkin wrote:

Sto apsolutno ne mora imati veze sa pitanjem "ko je kriv za rat". To je odgovor na "ko je pocinio vise zlocina".
Pa pitanje je koliko razumijem bilo ko je kriv za pocetak rata a ne ko je pocinio vise zlocina, sad ocito namjerno se potura ovo drugo pitanje.
Od koga je, ocekivano je :D
General War

#456 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

LBVIEW wrote: Pa odgovor je isti na oba pitanja.
Je li to caco OK, a stari svat zasluzio metak u celo?
Bodkin

#457 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
General War wrote:
Bodkin wrote:
Pa odgovor je isti na oba pitanja.
Sigurno ne zbog stvari koje su gore spomenute
General War

#458 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

Bodkin wrote:
Ne pitam tebe vec doticnog, posto svako malo ih spomene...
Bodkin

#459 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Bodkin »

General War wrote:
Bodkin wrote:
Pa znam. Njemu sam odgovorio
General War

#460 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

Bodkin wrote:
General War wrote:
Bodkin wrote:
Pa znam. Njemu sam odgovorio
aha, ok
zavrzlama

#461 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zavrzlama »

Ova tema postala dosadna.. Hajmo u next level..

"Da li vjerujete da je bio genocid u Srebrenici"

Pitam jer svaki narod ima svoju istinu...de@cyprus postavi temu to tebi ide od tastature :mrgreen:
General War

#462 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

Historijski sporazum

Muhamed Filipović
15.10.2008 21:07
Prvo ću se, dakle, osvrnuti na "historijski sporazum", o kojem su vođeni pregovori tokom ljetnih mjeseci 1991. godine, da bi u ranu jesen bili grubo prekinuti od strane Alije Izetbegovića i SDA (voditelj TV emisije, u kojoj su Adil Zulfikarpašić i Nikola Koljević saopćavali javnosti preliminarni tekst sporazuma, dobio je telegram iz Centrale SDA, u kojem je odbijen ne samo tekst o kojem je postignuta određena saglasnost, nego je bila odbačena čak i sama ideja i svaka mogućnost sporazuma), čime je ova inicijativa, koja je počela davati rezultate, ne samo u toku sporazumijevanja, nego i u poboljšavanju odnosa na terenu, neslavno završila.

Pregovori su vođeni na inicijativu Adila Zulfikarpašića i moju. U njima smo učestvovali, s muslimanske strane, nas dvojica, a sa srpske strane pokojni Nikola Koljević i Momčilo Krajišnik. Pregovori su započeli uz punu saglasnost Alije Izetbegovića, koji nam je dao plan da pregovaramo u ime Muslimana, jer mi nismo željeli da pregovaramo bez njegovog mandata, a srpske predstavnike je ovlastio Radovan Karadžić, koji je i sam učestvovao u prvom razgovoru prilikom otpočinjanja pregovora. Inicijativa za pregovore nastala je zbog očitog i stalnog pogoršavanja stanja u zemlji i napetih odnosa između nacionalnih stranaka, od kojih su se neke već uveliko vojno organizirale i naoružavale i ušle u sistem vojnih i policijskih organizacija susjednih država (Jugoslavije i Hrvatske), dok su Muslimani bili bez ikakve podrške sa strane, bez oružja i između čekića i nakovlja, tj. hrvatskih i srpskih želja za prisvajanjem naših teritorija i priključenjem matičnim državama. U razgovoru s Izetbegovićem smo ukazali na sve te okolnosti i krajnje zabrinjavajući tok stvari i zatražili od njega da pregovara sa Srbima, s kojima je njegova stranka bila u savezu i vladala zemljom, a s kojima je bilo najviše napetosti u odnosima. On je rekao da se slaže s nama u analizi i ocjeni da je krajnje vrijeme da se pregovara, ali da njemu Srbi više ne vjeruju, te je nas dvojicu zamolio da pregovaramo u ime Muslimana. Znajući Izetbegovićevu kolebljivost i sklonost da demantira i sebe, a kamoli nas, ja sam kazao da mi trebamo njegovu javnu izjavu da odobrava pregovore i podržava naš pregovarački plan. Mislio sam, naivno, da će to biti dovoljno da se izbjegnu moguće situacije osporavanja našeg pregovaračkog mandata.

Pregovori su otvoreni početkom jula jednim razgovorom, u kojem su učestvovali Adil Zulfikarpašić i ja s jedne i Radovan Karadžić, Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić sa druge strane. Karadžić je znao (od Izetbegovića) da smo ovlašteni da pregovaramo i zbog toga je i pristao na pregovore, u kojima su se glavna pitanja ticala naših odnosa i budućnosti Bosne i Hercegovine. Glavno pitanje je bio raspad Jugoslavije, do kojeg je već došlo zbog izlaska iz nje Makedonije, Slovenije i Hrvatske. Pitanje od kojeg su pregovori morali započeti bilo je kako će se Bosna i Hercegovina i njene glavne političke snage ponašati u toj situaciji. Budući da smo mi bili inicijatori pregovora, ja sam rekao da smo pregovore inicirali kako bismo na miran i civliziran način riješili glavno pitanje, a to je pitanje odnosa BiH prema Jugoslaviji, koje implicira i odnose između Srba i ostalih naroda u Bosni i Hercegovini. Rekao sam da znam da Srbi žele pod svaku cijenu da Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji. Muslimani u načelu nemaju ništa protiv toga, jer mi nismo nikada mislili o nekoj muslimanskoj nacionalnoj državi i ne smeta nam da sa Srbima i Hrvatima živimo u zajedničkoj državi, kao što smo živjeli u cijeloj svojoj historiji. Ono što mi od te zajedničke države zahtijevamo i od čega ni mi nikako nećemo odstupiti, je da Bosna i Hercegovina ostane teritorijalno cjelovita i državno suverena, a Muslimani potpuno ravnopravni, dok se o svim drugim aspektima odnosa u zajedničkoj državi može postići sporazum. S obzirom na ponašanje Srbije u zadnjih nekoliko godina i njenu želju da mijenja stanje stvari u Jugoslaviji i s obzirom na rat u Hrvatskoj, kojeg u stvari vodi Srbija i za koji vjerujem da će se slomiti na lokalnim Srbima, bez obzira na ozbiljne razloge njihovog nezadovoljstva Tuđmanovim režimom i ulaskom ostatka ustaša u taj režim, kao i ustavnim rješenjima koja sve druge narode svode na status manjina u Hrvatskoj, nije ispravno započinjati rat. To govorim zbog Srba. Oni imaju loša sjećanja na ustaški režim, zbog genocida koji su ustaše nad njima vršile, ali Srbi bi trebalo da znaju da su u toj situaciji imali i političku i moralnu podršku svih poštenih ljudi i 80% Muslimana u Bosni i Hercegovini, koji su već u ljeto 1941. godine odlučno odbili ustašku genocidnu politiku u Muslimanskim rezolucijama. Ako bi Srbi danas započeli neki novi rat, a u Bosni i Hercegovini bi taj rat bio rat protiv Muslimana, oni će biti izolirani u svijetu i neće uspjeti u ostvarenju svojih ciljeva. Zbog toga je za nas sve najbolje da postignemo sporazum o uvjetima pod kojim će Bosna i Hercegovina moći ostati u Jugoslaviji i na taj način će Srbi ostvariti svoj najbitniji cilj o ostanku u zajedničkoj državi s ostalim Srbima, a Muslimani biti zadovoljni svojim statusom i položajem Bosne i Hercegovine u budućoj zajedničkoj državi. Jugoslavije više nema i treba stvarati novu zajedničku državu i mi stojimo na stajalištu da to bude savez država koje žele ostati zajedno zbog brojnih historijskih, političkih, kulturnih, ekonomskih i strategijskih razloga, a mi i zbog velike muslimanske manjine u Srbiji i Crnoj Gori. Zulfikarpašić je govorio o tome da pregovori treba da se razlikuju od pregovora koji se kod nas uobičajeno vode i da započnemo od toga što ćemo fiksirati naše minimume, tj. ono od čega ni jedna ni druga strana neće nikako i nikada odstupiti. Mi Muslimani nećemo nikada pristati na podjelu Bosne i Hercegovine i dovođenje u pitanje njene ustavnopravne i historijske individualnosti u bilo kojoj varijanti buduće države. Za Srbe pretpostavljamo da je najvažnije da ne žele izaći iz zajedničke države s ostalim Srbima. Usvajanjem ova dva načela mi smo veoma blizu sporazumu koji može donijeti mir i sigurnost u ovoj zemlji i među nama. Radovan Karadžić je podržao pregovore i rekao da je za Srbe najvažnije da ostanu u Jugoslaviji i u nekoj formi državne veze s ostalim Srbima, ma kakva ona bila, te da je to načelo ono što određuje njihovo političko ponašanje. On podržava pregovore i uvjeren je da oni mogu doprinijeti da se situacija smiri i izbjegnu dalje komplikacije koje prijete miru u zemlji. I ostali učesnici ovih preliminarnih razgovora su izrazili zadovoljstvo zbog otpočinjanja ozbiljnih i sadržajnih razgovora o najbitnijem pitanju naših odnosa, tj. definiciji uvjeta pod kojima je Bosna i Hercegovina spremna ostati u državnoj zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom, a da Muslimani budu potpuno ravnopravni u toj zajednici bez ikakvih ograničenja i diskriminacija. Zajedno smo zaključili da ćemo o toku pregovora obavještavati Izetbegovića i posebno Stjepana Kljujića, kako bi i Hrvati bili u toku i kako bi znali da ovdje nema ništa antihrvatsko, osim da mi želimo da spriječimo rat u zemlji i da ne želimo da budemo uvučeni u rat između Srbije i Hrvatske. Taj prvi razgovor mogao se ocijeniti kao veoma dobar početak. Osnovna načela su bila da Bosna i Hercegovina ostane u Jugoslaviji, čime bi bio realiziran najvažniji cilj srpske politke, a da Bosna i Hercegovina zadrži puni suverenitet, ostane u svojim historijskim granicama sa statusom države koja s ostalim članicama zajedničke države ima spoljnju politiku, vojsku, carine, novac i opću ekonomsku politiku, dok je u svim ostalim aspketima samostalna. U budućim pregovorima je trebalo ove elemente konkretizirati u osnovnim definicijama budućih odnosa. Koljević je zamolio da se o tome zvanično obavijesti i Slobodan Milošević, jer je u cijelu stvar involvirana i Jugoslavija. Kako mi nismo imali ništa protiv toga, to je ovaj prvi sastanak završen sa osjećanjem da smo uspješno otvorili pregovore i postavili solidnu osnovu za sporazum.

Osjećanje da je učinjeno nešto dobro imalo je svoje opravdanje u daljem toku pregovora koje smo vodili Adil i ja s Koljevićem i Krajišnikom. Oni su informirali rukovodstvo SDS-a, a mi smo informirali Izetbegovića o toku pregovora, a u potrebnoj mjeri i Stjepana Kljujića. Nije prošlo mnogo vremena, a mi smo došli do nacrta sporazuma u kojem su izraženi elementi o kojima smo se sporazumjeli. Sporazum je predviđao da smo saglasni oko toga da Bosna i Hercegovina ostane u okviru zajedničke države sa Srbijom i Crnom Gorom, uz uvjet da ima položaj potpuno ravnopravne i suverene države jednak ovim dvjema i da je neovisna i suverena u onoj mjeri u kojoj su to i one u odnosu na sopstvenu sudbinu. Bosna i Hercegovina mora ostati u svojim historijskim granicama koje su nepovredive. U njoj ne može biti nacionalno definiranih teritorija. Zajednička država će biti savez država (naš stav) ili savezna država (stav srpske strane), gdje je došlo do jedinog razmimoilaženja, a dogovor će dobiti podršku EU. U Bosni i Hercegovini neće biti unutarnjih teritorijalnih separacija. Vojska koja će biti stacionirana u Bosni i Hercegovini biće sastavljena od Bosanaca i Hercegovaca i njom će komandovati general koji je Bosanac ili Hercegovac. U zajedničkoj državi će delegacije država članica imati veto u svim pitanjima koja se tiču opstanka i vitalnih interesa njihovih nacija i država. Kada je sve ovo utvrđeno, održan je plenarni sastanak pregovarača uz učešće lidera obje strane, tj. Izebegovića i Karadžića, na kojem smo pokojni Nikola Koljević i ja izložili ono oko čega smo postigli sporazum, kao i ono oko čega se još nismo potpuno složili (savez država ili savezna država). Izetbegović, koji je prilikom dolaska iz posjete SAD, na aerodromu izjavio da zna da su pregovori u toku i da ih odobrava, sada je izjavio da smatra da su pregovori uspješni i da je nacrt teksta budućeg sporazuma dobar te predložio da "dvojica profesora" (Koljević i ja) definiraju konačnu verziju teksta. Na to sam ja upozorio da nismo došli do pune saglasnosti oko prirode buduće zajedničke države, što je on ocijenio kao marginalno. Srpska strana je tražila da pregovarači odu u Beograd i da se razgovara i s Miloševićem. To nije bilo nužno jer je on svakodnevno bivao informiran (Koljević ga je svaki dan obavještavao o toku pregovora), ali smo mi prihvatili taj zahtjev i zbog naših partnera, ali i zbog toga da ocijenimo kako se onaj koji vodi cijelu srpsku politiku odnosi prema cijelom pitanju. S Miloševićem smo razgovarali Zulfikarpašić i ja. On je bio zadovoljan postignutim i počeo je govoriti o tome kako Srbi nemaju ništa protiv Muslimana i kako u Beogradu ima 150.000 Muslimana, a u ostaloj Srbiji gotovo pola miliona, da ne računa Albance. Na to sam mu ja replicirao da je Beograd jedno, a Sandžak ili Bosna i Hercegovina drugo, a i što se tiče Muslimana u Beogradu, kad ih ima 150.000, upitao sam ga zašto im već 40 godina odbijaju zahtjev za izgradnju barem još jedne džamije nego se tiskaju u maloj Bajrakli džamiji, dok Srbi sebi grade najveći hram na Balkanu. Predložio sam da se ne razgovara o blagodeti položaja Muslimana u Srbiji nego o rješenju pitanja odnosa naših država. On se složio i odmah predožio da u smislu potvrde dobre volje i ozbiljnosti njihovog odnosa prema ovom sporazumu, kako je u Bosni i Hercergovini većina Muslimana, on predlaže da prvi predsjednik buduće države bude Alija Izetbegović, a da Bosna i Hercegovina bude jedinstvena vojna oblast u kojoj će služiti samo Bosanci i Hercegovci i da komandant te oblasti uvijek bude general koji je Musliman. Sve ovo je našlo snažnog odjeka u srpskoj, ali i bosanskoj javnosti, osobito ondje gdje Srbi i Muslimani žive pomiješani. Odnosi su relaksirali i svijet je odahnuo. Međutim, to se nikao nije svidjelo Tuđmanu, koji je Bosnu i Hercegovinu tretirao kao stratešku rezervu i želio je da Muslimani postanu tampon između Srba i Hrvata. Sa druge strane, neki desni krugovi u SDA su smatrali da je mala stranka Adila Zulfikarpašića i moja (svega tri poslanika u Skupštini) ovim pregovorima dobila silnu afirmaciju i da dobiva sve veću podršku muslimanske javnosti. Vjerojatno u tome treba tražiti razloge da se SDA i Alija Izetbegović odluče preko noći i bez ikakve najave da grubo i uz opasnost otvaranja nezaustavljive krize odnosa prekinu ove pregovore, diskvalificiraju mene i Adila i otvore onaj zloćudni tok zbivanja koji je uveo Bosnu i Hercegovinu u najteži i nakrvaviji rat u njenoj historiji. Najveća žalost je u tome što su svi učesnici rata, bez obzira na njihove planove i nade dobili mnogo manje nego su mogli dobiti ovim sporazumom.

Sporazum Karadžić-Filipović imao je osam točaka, prvi put objavljenih u Beogradu 1. kolovoza 1991., a u BiH ih je prvi puta objavilo Oslobođenje dan poslije.[3]

1.Svjesni teškoća koje su naslijeđene i onih do kojih je doveo dosadašnji politički život poslije izbora, odlučili smo da se u duhu otvorenosti i uzajamnog poštovanja, založimo za ostvarenje povijesnih i političkih interesa naša dva naroda. Pri tome, ovo nije sporazum ni protiv koga, već za sve i kao takav biće otvoren svima koji podržavaju načelo zajedničkog života u slobodi i punoj ravnopravnosti.
2.Smatramo da osnovu takvog života čini međusobno priznavanje suverenosti pojedinih naroda i osiguranje punog teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta naše Republike Bosne i Hercegovine i njezinog istovjetnog ustavno-pravnog položaja s ostalim republikama u zajedničkoj državi Jugoslaviji.
3.Po našem mišljenju Jugoslavija ima puno povijesno opravdanje kao zajednička država potpuno ravnopravnih republika i naroda, te ćemo se zalagati za održanje i razvoj takve zajednice.
4.Suglasni smo da Bosna i Hercegovina treba biti pravno-politički jedinstvena i demokratski uređena federalna jedinica, s pravnim ingerencijama na svakom dijelu svog teritorija, pod uvjetom da su savezni ustav i zakonodavstvo osnova pravnog sustava zemlje i garant ravnopravnosti građana, naroda i republika.
5.zražavamo svoj interes da Hrvati u Bosni i Hercegovini žive s nama u punoj ravnopravnosti te ih pozivamo da pristupe ovom sporazumu. Bez obzira na položaj Republike Hrvatske u ili izvan Jugoslavije, Hrvati u BiH su potpuno ravnopravan narod.
6.Međusobni odnosi građana, naroda i republika u Jugoslaviji biti će uređeni u zajedničkom ustavu, uz korištenje europskih standarda.
7.Svjesni smo da ovaj Sporazum predstavlja tek političku i povijesnu osnovu za naš trajan i miran zajednički život. Međutim, ovakav politički dogovor otvara prostor za nalaženje najkonstruktivnijih i najracionalnijih rješenja na planu funkcioniranja saveznih odnosno zajedničkih tijela: monetarnog sustava, jedinstvenog tržišta, jedinstvenih oružanih snaga, kao i vanjskih poslova.
8.Isto tako, smatramo da je optimalna jugoslavenska zajednica ona koja obuhvaća svih šest republika i sve narode koji inicijalno konstituiraju takvu zajednicu. Svako istupanje iz takve zajednice, onih naroda i republika koje to žele, podrazumijeva postizanje sporazuma o tome i pružanje garancije za realne interese svake od članica u odnosu na druge.
General War

#463 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

zavrzlama wrote:Ova tema postala dosadna.. Hajmo u next level..

Pitam jer svaki narod ima svoju istinu...de@cyprus postavi temu to tebi ide od tastature :mrgreen:
Ma jok, hajmo bolje jesu li srbi iz obijesti napustali svoje domove po bosni ? De ti zavrzlama, nekim prigodnim rijecima opisi kako je bilo :mrgreen:
Last edited by General War on 20/12/2017 18:11, edited 1 time in total.
zavrzlama

#464 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zavrzlama »

Znaci@muha nosi 12 poena..

On je prvi napisao da je Alija kriv.. kljucaj temu :D
hizo ramidovic

#465 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by hizo ramidovic »

Za rat su krivi svi oni koji su zeljeli da BiH uopce postoji kao drzava i da je jos pri tome nezavisna i suverena a ne dio velike Srbije, odnosno krnje Jugoslavije, kako je neki zovu
zavrzlama

#466 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zavrzlama »

General War wrote:

Ma jok, hajmo bolje jesu li srbi iz obijesti napustali svoje domove po bosni iz obijesti? De ti zavrzlama, nekim prigodnim rijecima opisi kako je bilo :mrgreen:
Cini mi se da su napustali na lijep poziv karadzica i krajisnika...ono ljudi ih pozvali oni potovarlii sve uredno,ostatak popalili da iza njih ne ostaje smece. Jer valjalo je popuniti silne gradove gdje su nesrbi bili vecina a uredno su etnickim ciscenjem,zlocinima i genocidom odradjeni i to bez ispaljenog metka(osim tokom strijeljanja)..cak su porusili i sve dzamije da se iseljenici bolje osjecaju...eto sad znas o egzodusu srba..
tr_ba

#467 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by tr_ba »

Hajmo realno - Koga boli qrac?
General War

#468 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

zavrzlama wrote:
General War wrote:

Ma jok, hajmo bolje jesu li srbi iz obijesti napustali svoje domove po bosni iz obijesti? De ti zavrzlama, nekim prigodnim rijecima opisi kako je bilo :mrgreen:
Cini mi se da su napustali na lijep poziv karadzica i krajisnika...ono ljudi ih pozvali oni potovarlii sve uredno,ostatak popalili da iza njih ne ostaje smece. Jer valjalo je popuniti silne gradove gdje su nesrbi bili vecina a uredno su etnickim ciscenjem,zlocinima i genocidom odradjeni i to bez ispaljenog metka(osim tokom strijeljanja)..cak su porusili i sve dzamije da se iseljenici bolje osjecaju...eto sad znas o egzodusu srba..
Cini mi se da je to bilo 1995, de malo zapakuj to ovako je ofirno.
Necu licitirati, evo jedan svjetao primjer covjeka:
Bošnjak koji je spasio 45 Srba jer nije želio biti zločinac
amo nekoliko dana nakon toga pristigla je zapovijed iz Općinskog štaba Teritorijalne odbrane da se selo Bučje, s većinskim srpskim stanovništvom 'očisti' jer je predstavljalo potencijalnu prijetnju zbog srpskih snaga koje su napredovale. Za mnoge bi to bila idealna prilika za krvavu osvetu, ali...

"Ali način na koji je zapovjedništvo željelo realizirati napad na selo za mene je bio potpuno neprihvatljiv. Na to nikako nisam mogao pristati. Čak mi je bilo prigovarano da ne želim uraditi ono što je 'potpuno normalno', da sam slabić, izdajnik, a čak je poslana i druga jedinica da to učini i to sam morao spriječiti. Iako su neki od njih bili dobro naoružani, morao sam te ljude spasiti jer to nije bio način...zločin se nije smio dogoditi", i danas je uvjeren u svoj ispravan postupak.
http://ba.n1info.com/a131096/Vijesti/Vi ... -Srbe.html
i mozemo do ujutro ovako
cyprus

#469 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:Zato sto si postavio tri grafikona za tri naroda kako koji narod vidi krivicu za rat u BIH..Gdje si konstatovao da svaki narod ima svoju istinu....

Umjesto da si rekao da je istina vec jasno predocena u Hagu ti guras tezu da se treba raspravljat o istini...sto realno daje sumnju u tvoje namjere u vezi istine.. istina je tu zna se i ponovno raspravljanje je ustvari pokusaj da se ista ospori...
.
Pa postavio sam i četvrti, gdje sam izložio svoje viđenje i nastojao da ukažem gdje mislim da svaki od tri dominantna narativa treba korigovati da bi ovdje došlo do nekog pomaka u izgradnji normalnog društva i iole normalnih odnosa... Istina, to je samo moje mišljenje, za koje se nadam da je objektivno, tj. trudim se da bude maksimalno objektivno i realno... Međutim, naravno da ne mogu ja sam svoje mišljenje proglasit za ultimativnu istinu, zbog čega sam i tražio druga mišljenja, tj. ako se neko u nečemu ne slaže, da mi kaže u čemu, ali argumentovano...

Ali jok...
zavrzlama

#470 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:
zavrzlama wrote:Zato sto si postavio tri grafikona za tri naroda kako koji narod vidi krivicu za rat u BIH..Gdje si konstatovao da svaki narod ima svoju istinu....

Umjesto da si rekao da je istina vec jasno predocena u Hagu ti guras tezu da se treba raspravljat o istini...sto realno daje sumnju u tvoje namjere u vezi istine.. istina je tu zna se i ponovno raspravljanje je ustvari pokusaj da se ista ospori...
.
Pa postavio sam i četvrti, gdje sam izložio svoje viđenje i nastojao da ukažem gdje mislim da svaki od tri dominantna narativa treba korigovati da bi ovdje došlo do nekog pomaka u izgradnji normalnog društva i iole normalnih odnosa... Istina, to je samo moje mišljenje, za koje se nadam da je objektivno, tj. trudim se da bude maksimalno objektivno i realno... Međutim, naravno da ne mogu ja sam svoje mišljenje proglasit za ultimativnu istinu, zbog čega sam i tražio druga mišljenja, tj. ako se neko u nečemu ne slaže, da mi kaže u čemu, ali argumentovano...

Ali jok...
Posto niko ne popusta... Hajmo uzet Hag kao istinu...ja sam za.. bez ali...

Sta je s tobom,jesi li i ti za bez ali ili se protiv bez ali....
cyprus

#471 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by cyprus »

bole1st wrote:
cyprus wrote:Zbog toga i jesam izrazio čuđenje o tome kako je moguće da pored toliko dokaza i dokumentovanih činjenica postoje tolike razlike u gledištima na protekla zbivanja...
Kad pogledas kolike su razlike izmedju vijesti koje se serviraju ljudima na tri strane uopce ne bih rekao da je tako cudno sto postoje velike razlike.

Kad su konkretno zlocini u pitanju, ne bih rekao da Srbi generalno misle da su sve tri strane pocinile podjednak broj zlocina od 92-95.

Razlike u percepciji ima zbog propagande, ako ni zbog ceg drugoga onda zbog izlozenosti informacijama. Svako obiljezava stradanje svojih zrtava a ljudski mozak misli da onoga cemu je vise izlozen ima vise i u stvarnosti, kao sto misli da ima vise onoga sto izaziva vise emocija. Svoje zrtve izazivaju vise emocija.

Razlika je i u pridavanju vaznosti zlocnima iz proteklog rata, gdje ce Srbi imati tendenciju da minimiziraju vaznost. Ljudi generalno daju vecu vaznost cinjenicama koje im odgovaraju, a ignoriraju cinjenice koje im ne odgovaraju. Kao ilustraciju pogledaj kako se mijenja vaznost sportova u odnosu na broj pobjeda kluba ili reprezentacije.
Ma dobro, psihološka dimenzija mi je jasna... Ali se više čudim kako je malo pojedinaca koji sami sebi ne postave pitanje: da li je ovo kako ja vidim stvari pogrešno? Da li imam ovako mišljenje samo zato što sam Bošnjak/Srbin/Hrvat? Da li bih razmišljao drugačije da se drugačije zovem?

Što se tiče Srba i njihovog mišljenja - pa ne znam, meni se nekako čini da je baš to neko razmišljanje o ujednačenoj krivici dominantno kod njih... S tim da za početak rata više krive drugu stranu, a o zločinima izbjegavaju pričati, jer čini mi se da su svjesni da su ih više napravili...
Bodkin

#472 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Bodkin »

zavrzlama wrote:
cyprus wrote:

.

Ali jok...

Ima presuda iz haga o tome ko je kriv za rat? To je novost
cyprus

#473 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:
cyprus wrote:Pa postavio sam i četvrti, gdje sam izložio svoje viđenje i nastojao da ukažem gdje mislim da svaki od tri dominantna narativa treba korigovati da bi ovdje došlo do nekog pomaka u izgradnji normalnog društva i iole normalnih odnosa... Istina, to je samo moje mišljenje, za koje se nadam da je objektivno, tj. trudim se da bude maksimalno objektivno i realno... Međutim, naravno da ne mogu ja sam svoje mišljenje proglasit za ultimativnu istinu, zbog čega sam i tražio druga mišljenja, tj. ako se neko u nečemu ne slaže, da mi kaže u čemu, ali argumentovano...

Ali jok...

Pa zašto misliš da je to meni sporno? Ja sam apsolutno za...

Samo što na to dodajem da ima stvari gdje Hag nije stavio tačku, kao i onih kojima se nije bavio... Hag se bavio suđenjem pojedincima, a ovdje se trudimo sagledati stvari iz šireg konteksta... Da li su i u kojoj mjeri nacionalne politike iz 90-tih bile pogrešne? Hag nam naravno daje mnogo materijala da iznesemo objektivan zaključak o tome, ali nam nije sam sastavio sve kockice... To je ono što mi kao društvo trebamo uraditi...
manijak1

#474 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by manijak1 »

od tri dominantna narativa treba korigovati da bi ovdje došlo do nekog pomaka u izgradnji normalnog društva i iole normalnih odnosa...
Ovome će se moći približiti generacije kojima večeras mijenjaju pelene .Uz volju , znanje i umiijeće da budu znali predstaviti istinu.Nešto kao što jedan Mostarac hoće da ispriča i odigra priču o zločinu u Grabovici.On je Bošnjak a taj zločin su počinili Bošnjaci.On je bio u Armiji RBiH a pripadnici Armije RBiH su počinili taj zločin .
ako se neko u nečemu ne slaže, da mi kaže u čemu, ali argumentovano...
Koji ili koje argumente tražiš ? Nema više Den Haaga , ni tu se nisu dobro iskoristili najjači argumenti .
Kažem ti , ne možemo realno , pa ti kako god hoćeš drži opstojnost nečega što nije realno .Jedina realna stvar je istina.A istinu upravo jebu i handre oni koji su najveći krivci a oni koji su dozvolili da igra se zaigra sada kažu , trebamo pojest njihov izmet.A započeli su zato što će se uvijek naći slugani i vazali , jedino što ja nikada neću moći shvatiti kako je komšija komšiju mogao da pati i ubija.Znači živjeli smo laži , pa opet nastavljamo tako, sve dok ovi mudonjići što preko slugana iskamčiše akcize, ne dobiju drugačije instrukcije.
Da li bih razmišljao drugačije da se drugačije zovem?
Ma :D ovo meni kao da kažem sebi , jebi ga kad su jednom mogu i stojednom nastaviti da me ponižavaju i gaze i lažu , sve dok me ne eliminaraju fizički.
Dalje .....sve se to nekako sruši u trenutku kada neko od ljudi pravih heroja , recimo ona gospođa Hrvatica iz Hercegovine što je stotine Bošnjaka spasila , iako se radilo i o njenoj glavi , Bošnjak koji nije htio spaliti iz osvete i pobiti Srbe iz susjednog sela , ili doktor iz Foče koji je spalio svoju kuću kada su se palile kuće Bošnjacima i što je prije toga na stotine Bošnjaka krio i spasio od progona.Njega su ubili njegovi , što bismo mi ovdje onako realno kazali.
Međutim kada čitamo i gledamo isto štivo , kao da ne vjerujemo sebi kamoli drugima, da se baš tako desilo.
Eto realno , ne možemo ne što nećemo nego ne možemo još.I šta misliš ,onako realno, koliko je nosilaca partizanske Spomenice 1941 bilo u četnicima ili ustašama ili u kolaboraciji s nacistima ?.
jer čini mi se da su svjesni da su ih više napravili...
Nema tu više manje isto , ima samo tako je bilo i tako se učinilo , brojke onda dođu same na vidjelo.I to su ili samoinicijativno nadmoćne kukavice radile i pljačkale i jebale na silu trebe koje nikada ne bi mogli jebati normalno bez sile , a bilo je i onih koji su morali , jer su im porodice i djeca zavisile od nečije samovolje kada sve to prođe.Danas se ti koji su morali ubijaju , ovi koji su htjeli , oni se skrivaju i opet bi isto učinili.Realno je tako.
ali nam nije sam sastavio sve kockice... To
Realno , nije ni trebao sastaviti , trebao je definisati ako se već osnovao , kockice su bačene i to smo mi svi , kocka po kocka kockica eto čika Branka ......djeco.
I ja ću uzeti , što je svakako hendikep i svjesna greška za takozvano realno , istinu koju sam proživio i preživio.
Ne znam koju ćunu palamudim :? :D Realno , što sam budala koja se upali, na realno .
zavrzlama

#475 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:
zavrzlama wrote:
cyprus wrote:Pa postavio sam i četvrti, gdje sam izložio svoje viđenje i nastojao da ukažem gdje mislim da svaki od tri dominantna narativa treba korigovati da bi ovdje došlo do nekog pomaka u izgradnji normalnog društva i iole normalnih odnosa... Istina, to je samo moje mišljenje, za koje se nadam da je objektivno, tj. trudim se da bude maksimalno objektivno i realno... Međutim, naravno da ne mogu ja sam svoje mišljenje proglasit za ultimativnu istinu, zbog čega sam i tražio druga mišljenja, tj. ako se neko u nečemu ne slaže, da mi kaže u čemu, ali argumentovano...

Ali jok...

Pa zašto misliš da je to meni sporno? Ja sam apsolutno za...

Samo što na to dodajem da ima stvari gdje Hag nije stavio tačku, kao i onih kojima se nije bavio... Hag se bavio suđenjem pojedincima, a ovdje se trudimo sagledati stvari iz šireg konteksta... Da li su i u kojoj mjeri nacionalne politike iz 90-tih bile pogrešne? Hag nam naravno daje mnogo materijala da iznesemo objektivan zaključak o tome, ali nam nije sam sastavio sve kockice... To je ono što mi kao društvo trebamo uraditi...
Ok ako si za....

Hag ima materijala samo kojeg materijala. Po meni materijala da se krivci za agresiju na BIH dodatno optuze i osude jer nisu dovoljno kaznjeni..

I srpska i hrvatska politika trebaju i ovakve presude da hvale do nebesa jer je je stvarnost jos gora i pogubnija po njih.. ili ti mislis da se treba raspravljat o tome da je stvarnost i realnost bolja po agresore na BIH od ove koje je sluzbena istina Haga i civiliziranog svijeta...

Nema rasprave ko je kriv za rat u BIH..

Samo se moze raspravljat jesu li krivci dovoljno kaznjeni...tako da ti je tema dobra osnova koja smrdi na pokusaj "Niko nije nevin".
Post Reply