Lopez1981 wrote:Ma govori kako hoces i kad sa najmilijma pricam kazem nekad ludjaku, konju itd takvo me nesto nikad nece uvrijediti ali ok nije bitno to.
Covjece da nije bilo prije toga Slovenije i Hrvatske, da je odjednom u Ustiklini i Kalinoviku neko reko ajmo se rokat sa muslimanima i da se zapucalo to bi bio gradjanski rat. To je bio plan Velike Srbije, pa to ptice na grani znaju i mnogi Srbi ce ti potvrditi, to se godinama kovalo u Beogradu, kasnije i Zagreb je namirisao pa se ukljucio i zelio dio kolaca. Hoces li i to negirati? JNA je na pocetku uradila svoje, zauzeli vecinu BiH i sve naoruzanje ostavili lokalnim Srbima. Naravno da su poginuli vecinom iz BiH, pa ni jedna strana nije imala problem u ljudstvu, da je trebalo 100 hiljada Srbijanaca da dodje da se ratuje pa nikad ne bi bilo rata ovdje, znali su da imaju veliku bazu ljudstva, i sve sto je trebalo je naoruzanje sto su dobili sve od JNA. Ne mogu vjerovati da postoji neko ko misli da smo se mi tek tako porokali u BiH, a da to nije bio plan Beograda.
Mitomanija da su Bosnjaci bili goloruki? sta pricas covjece? Sve sto su Srbi u BiH zatrazili a sto je bilo u arsenalu JNA su dobili. Ne znam nekako mi bas glupo pricati o ovoj temi, jok eto mi sa 1000 tenkova udarili na Srbe jadne

Srbi su vise na svadbama ispucavali metaka nego sto je Armija bih u Mostaru za godinu, to tebi izgleda smijesno, jer ne znas , nisi upucen jbg raspitaj se malo. Pricam ti ono sto znam 100% sta je bilo u Zenici,Gradaccu ne znam jer mi niko gore nije bio, municija za deblokadu mostara za presudnu akciju je dosla na konju preko Prenja, i agresor je potucen i grad deblokiran vjerovao ti ili ne. O borbi golorukih Bosnjaka se trebaa izucavati, to sta je taj narod uspio je nezamislivo, a ti se sprdaj sa tim.

Meni tvoje pisanje izgleda kao amenstiranje bosanskih Srba od zlocinackog projekta. Sve smislio Beograd, pokrenuo, izmanipulisao i iskoristio bosanske Srbe itd. SDS i bosanski Srbi su zavedeni od strane Beograda. Da nije Beograda, bosanski Srbi bi rado prihvatili ideju o BiH u kojoj ce Bosnjaci biti vecina i diktirati procese u drzavi.
Ovo sto ti kazes je istina ili blizu istine. Medjutim, to je samo dio istine... Drugi dio istine je da Srbi iz BiH nisu zeljeli raspad Jugoslavije i da nisu htjeli biti odvojeni od Beograda. Je li ovo cinjenica?
Hoces reci da Srbima u BiH ne bi pomoglo 200 000 vojnika iz Srbije i par stotina tenkova i teske artiljerije vise!?? Srbi sami pisu da su na sarajevskom ratistu imali deficit sa ljudstvom, da je ABiH bila brojacno nadmocna. Srbi su cesto prebacivali snage sa fronta na front jer su imali itekakve probleme sa ljudstvom. Tako i jeste uspostavljena ravnoteza, Srbi su imali bolje oruzje - Bosnjaci brojnost. Ne pusim mitomaniju da su Bosnjaci bolji i hrabriji ratnici. To je glupost. Bosnjaci i Srbi su jednako hrabri i sposobni. Da je vojska Srbije 100% bila involvirana, Bosnjaci bi bili u gadnom problemu. Vidi na Kosovu kako su krenuli, bas zato sto su imali gomile oruzja i kvalitetne oficrske kadrove. Albanac i Srbin su podjednako hrabri i sposobni. Isti je to narod.
Izvlacis kriv zakljucak. Beograd je debelo involviran u rat u BiH. I ja mislim da su dosta toga oni smislili, ali isto tako smatram da je SDS imao itekakav doprinos i da nisu samo slusali, da su dali snazan pecat.
Na kraju, ratovali su Bosanaci, tri etnije i tri vjere. To rat karakterise kao etnicki. To, pazi sad, pazi, ne iskljucuje agresiju. Nemoj bolan da ponavljam sto puta. Gradjanski rat i agresija ne iskljucuju jedno drugo. U BiH je bio gradjanski rat, do kosti posvadjana tri naroda, tri politike, tri bosanske vojske.... plus agresija iz Hrvatske i Srbije. Zasto se bojite formulacije 'gradjanski rat'? Jebi mi sve ako kontam.

Jebi mi familiju al' nemoj govoriti da je bio gradjanski rat, je li to!??

Mislis da ces dobiti nesto od toga ako utvrdis da niposto i ni pod koju cijenu u BiH nije bio gradjanski rat!?? Neces dobiti apsolutno nista.
I jedno pitanje za tebe.
Znas li za neki gradjanski rat u koji nisu bili involvirani akteri sa strane?
I ovaj drugi pasus. Da su bili goloruki kako bi se odbranili? Prackama? Nisu Bosnjaci supermeni, ni spajdermeni. Bili su slabo naoruzani, puno slabije nego Srbi, ali su bili brojniji. I tako se stvorila ravnoteza. Mene neces ubjediti u superiornost bosnjackog vojnika u odnosu na srpskog. To je besmislica. Podjednako su sposobni. Samo, logicno je, veci motiv ima branioc i lakse se braniti nego napadati. Uglavnom, vrlo brzo se stvorila ravnoteza i vodio se pozicioni rat bez ozbiljnijeg napredovanja neke od strana.