Hakiz wrote:Sam si napisao:
"Hoću reći da je Bog izvor svega, pa i zakona. Bog je neovisan o zakonima koje stvori. No što se tiče zakona koje su dio Njegove prirode kao takve - naravno da je "ograničen" njima baš kao što je svako "ograničen" svojom prirodom. "
Bog je izvor svega, pa i zakona. I neovisan je o zakonima koje stvori. To znači i da je izvor zakona i neovisan o zakonima koji su dio njegove prirode. A to znači da sva ograničenja koja ima zbog zakona koja su dio prirode je sam sebi postavio, jer je izvor svega pa i zakona koji su dio njegove prirode.
Zakoni koje je Bog stvorio =/= zakoni koji su dio Boga samog. Što se tiče prvih - neovisan je. Što se tiče drugih - pa to je Njegova sama priroda, On sam, stoga ne može biti "neovisan".
Uzmimo jedan primjer. Vječnost postojanja. Bog vječno jeste. Uzmimo da je to zakon koji vrijedi za Boga. Taj zakon nije Bog stvorio, taj zakon je takoreći "oduvijek" tu, odnosno dio je samog Boga. Stoga, možemo reći 2 identične tvrdnje (identične po smislu):
1. Bog je "ograničen" zakonom vlastite vječnosti postojanja.
2. Bog je "ograničen" samim Sobom, jer zakon vječnosti postojanja je dio Njega (dio Boga).
Dakle... Bog je "ograničen" samim Sobom. Što baš i nije neko "ograničenje", ako ćemo iskreno...