Pa nećemo sad i tehnološki napredak pripisati vlasti.Nurudin wrote:
Ono što vidim svojim očima jeste da se ljudi bolje oblače nego nekad, bolja auta su na parkinzima, bolje se jede...i jako
puno se kuka. Djelom zato što su ljudi skloni negativizmu , djelom jer im se kreira takav stav putem fokusa medija na kritiku,
što je sasvim legalno i poželjno čak ALI kad je istinito, a ne kad je riječ o spinovima i laganju radi interesa nekih uskih političkih
krugova koji takve spinove plaćaju.
Dakle, pred mojim očima , selo iz kojeg sam ja , je za ovih 25 godina potpuno promjenilo izgled , uvećalo se , uljepšalo ,
asvaltirani su neki sporedni putevi , dostupan internet, kablovska,market , građevinski materijal, odvoz smeća itd.
Prije 25 godina ovo je bila selendra pored magistralnog puta kojim je tu i tamo prolazilo neko auto i prastari državni autobusi.
Uglavnom, prije rata ih je pola bilo za socijale, po današnjim standardima.
Danas, kažem , izgleda 20 x bolje, bogatije, uređenije . Istina da trećina mještana radi vani ali i prije je jednak broj ako ne i više
radilo po slovenskim bauštelama, a najbolju kuću je imao komšija što je radio u Njemačkoj. I sad ima najbolju kuću ali ima i konkurenciju.
Prije je bio jedini , njegova djeca su jela "njemačke bonbone" i imale novu odjeću i torbu svake godine, a mi svi ostali smo nosili
istu torbu po 4-5 generacija i krpili odjeću . U školi nas je bilo more takvih, samo su se izdvajala djeca ovih rijetkih iz Njemačke
i djeca milicajaca . Biciklo "poni" ili "violeta" je bio san koji nam roditelji nisu mogli priuštiti.
Danas je situacija obrnuta . Velikoj većini je dostupno sve to, a manjina su socijlani slučajevi, par postotaka njih je ono što smo mi
nekad bili svi. Dosta često putujem pa vidim da je slično , bar po fasadama i izgledu ljudi , po cijeloj BiH.
Sarajevo ima vjerovatno najveći broj stanovnika ikad, puno se obnovilo , stvari ipak funkcionišu. Golubovi su deblji nego što
smo mi nekad bili , hljeba po Miljacki i parkovima razbacanog koliko hoćeš.
Inače ko nema hljeba , recimo Adis Arapović, nek ode u sarajevske pekare na Grbavici, piše da ima hljeba za ponijeti kome treba.
Vozni park oko svake zgrade je u bar 70 % slučajeva riječ o autima iznad 10.000km . Jes kredit al jbg takav je sistem u kapitalizmu.
Osim toga, nigdje jeftinije a bolje hrane nema nego u BiH . Uglavnom, nije nikakvo zatvaranje očiju već vrlo jasno i objektivno
gledam i vidim i ne može mi niko ubjeđivati da loše vidim.
Naravno, postoji puno negativnih trendova i po meni su oni više vezani za opću kulturu i samu atmosferu, nego za stvarno ekonomsko stanje.
Nema berićet na svakom koraku, neznam čemu sekiracija. Mi smo ustvari Njemačka, samo ovi iz NVO sektora nikako da nam kažu istinu.
Opasno pretjeruješ i iskrivljuješ sliku, a zaboravljaš da je redovno snabdjevanje vodom problem, ili da u kliničkom centru u glavnom gradu neke osnovne usluge nisu dostupne, što nije više slučaj ni u Somaliji.
A i to što pišeš je aplikativno samo za Sarajevo. Ostatak BiH, uz izuzetak par opština, opasno je siv, i bliže Africi, nego Europi. Mada i u Africi ima lokacija na kojima se živi perverzno dobro.
Ne proturječim, da rastemo progresivnim stopama, ali kad si na dnu onda je logično da početni napredak donosi progresivnije stope rasta, tako je kad krećeš sa niskim brojkama. I uglavnom taj rast je proizvod rada poduzetnika, a ne bolje klime za poslovanje.
Naime, činjenice su da nam odlaze mladi obrazovani ljudi u enormnim količinama, što će nas vrlo brzo usporiti, jer radni potencijal neće moći servisirati potrebe privrede. To ne znači da će posao nalaziti nesposbni i da će se nezaposlenost smanjivati, jer privatnici kalkulišu koga zaposliti, već će nesposobni i dalje harčiti budžet.
Međutim, zbog opasnog nedostatka kvalitetne radne snage treba očekivati probleme, zbog kojih ćemo početi padati. Tehnološki smo zaostali, u nauku neulažemo, i vrlo brzo će ovo privrede što imamo, čak i domaće tražiti pogodnije lokacijeza poslovanje.
Zato i netreba čuditi činjenica da smo 97. zemlja po kompleksnosti poslovanja, sa prljavom birokracijom, lošim pravnim sistemom, visokom korupcijom, niskom tehnološkom snagom i solidnim obrazovanjem.
Dobra stvar za vladajuće je samo to, da je opozicija barem duplo nesposobnija, gladnija i pokvarenija od njih. Uključivo i novog uber političara g. Arapovića.