Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

dječak sa šibicama

#451 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by dječak sa šibicama »

Image

burazeru, ko iz crtanog filma
kakavdanakneiskustvu

#452 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Altsa wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
Altsa wrote:Ispade krmetina bolja od teletine i janjetine. :D

Svako nek jede sta hoce i niko nema nikome pravo da prebacuje sto jede ili ne jede svinjetinu. njegov odabir. medutim meni su najgore one bosnje sto se busaju u prsa sto jedu svinjetinu i okolo pricaju jo jesam se danas napuco prasetine. sta time postize nemam pojma.

a one bošnje što se busaju u prsa što se napiju,prokockaju sve,drogiraju,to ti ne smeta?
tema je svinjetina, a ne poroci. prema tome :run: to sto si ti svinjozderac je tvoja licna stvar i licni tvoj izbor i ja to postujem.ali ne petljaj druge stvari sa onim sto je tema.

A ja sam negdje napisao da sam svinjozderac?
seln

#453 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by seln »

arzuhal wrote:
Mislim da je ovaj prvi razlog konzumacije svinjetine kod Bošnjaka izrazitiji nakon rata, u dobroj mjeri određen i političkom manipulacijom i zloupotrebom vjersko-etničkih odrednica koja je, za posljedicu, izazvala onaj bunt: nisam ja nikakav "Bošnjak", ni musliman, ja sam građanin BiH, Bosanac...
a onaj drugi razlog koji leži u iskompleksiranosti, frustraciji i nedozrelom snalaženju s vlastitim identiteom je bio prisutniji tokom decenija bratstva & jedinstva...
A ja opet mislim da niko do nas nije nacisto sa sobom je li Bosnjak ili musliman. Naravno, moze se biti oboje, ali se moze biti i samo jedno.
Zasto bi Bosnjak ateista imao probleme sa konzumacijom svinjetine? Odnosno, ako neko ne jede svinjetinu iz vjerskih razloga... zasto iz istih razloga ne izbjegava alkohol i vanbracni seks, o kladarama da ne govorimo?
piupiu

#454 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by piupiu »

Je l' ovo neka tema o zdravoj prehrani? Jedete li gluten? Samo poneku kopnenu životinju? Preferirate li peskaterijanstvo? Da niste slučajno vegetarijanac? Ili možda frutarijanac? Ili je ovo opet neka hinjska naparoverazbrojs bedastoća? :-?
arzuhal

#455 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by arzuhal »

seln wrote:
arzuhal wrote:
Mislim da je ovaj prvi razlog konzumacije svinjetine kod Bošnjaka izrazitiji nakon rata, u dobroj mjeri određen i političkom manipulacijom i zloupotrebom vjersko-etničkih odrednica koja je, za posljedicu, izazvala onaj bunt: nisam ja nikakav "Bošnjak", ni musliman, ja sam građanin BiH, Bosanac...
a onaj drugi razlog koji leži u iskompleksiranosti, frustraciji i nedozrelom snalaženju s vlastitim identiteom je bio prisutniji tokom decenija bratstva & jedinstva...
A ja opet mislim da niko do nas nije nacisto sa sobom je li Bosnjak ili musliman. Naravno, moze se biti oboje, ali se moze biti i samo jedno.
Zasto bi Bosnjak ateista imao probleme sa konzumacijom svinjetine? Odnosno, ako neko ne jede svinjetinu iz vjerskih razloga... zasto iz istih razloga ne izbjegava alkohol i vanbracni seks, o kladarama da ne govorimo?
Pa to sam i pokušao da objasnim (ovo zadnje što govoriš): ne jesti svinjetinu je jedan od najlakših propisa/zabrana koje se mogu ispuniti - kojih se može neko pridržavati, jer za svinjetinu ima dosta alternativa (generalno, u islamu ništa nije zabranjeno a da ne postoji neka vrsta halal alternative onome zabranjenom) - za one ljude kojima pridržavanje te zabrane ne predstavlja nekakav čisto vjerski (odnosno bilo kakav vjerski) razlog nego više kulturološki. Kao kada Meša Selimović kaže da je Srbin u nacionalnom smislu, ali i da je "musliman", odnosno da potiče iz islamskog kulturno-civilizacijskog kruga, ima taj background...Musliman-ateista, recimo to nekadašnjim rječnikom...

Ne sporim ja da neko može biti Bošnjak i ateista koji konzumira svinjetinu a da se opet smatra Bošnjakom, ništa manji od drugih...

Inače, pitanje identiteta je jedno od najlakših i ujedno najtežih pitanja i odgovora, to je stvar najdubljih i najvećih manipulacija i ubleha koju mnogi niti razumiju niti žele da razumiju...
pustopoljina

#456 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

pa vec je neko na to odgovorio...svinjetina je haman nebitno odricanje...toliko dobre hrane ima, da mozes rahat prozivjeti svoj vijek a da ne jedes nista svinjsko.
ovo ostalo su ventili prijeko potrebni danasnjem svijetu, a tesko im je naci adekvatnu zamjenu...
ljudi su se prije zenili sa <20 godina, a sad se ne zene ni sa 40 i to ogromno tracenje resursa, energije...kako da ne dodje do vanbracnog seksa? u najboljim godinama zivota?
drugo, prije si radio sa 4-5 ljudi ili na zemlji...a onda dosle fabrike i kompanije sa 1000 radnika, sa Deadline, sa predvidjenom zaradom...a dodjes kuci ili si sam, ili porodica ceka svojih 5 minuta...a ti nikako da se iskopcas iz poslovnog moda...popijes 2-3 i sve utihne i ti dobar i fino ides leci...kako zamijeniti to? tabletama? kako produziti dan?
za kladionicu nemam objasnjenja, za mene je to poremecaj ranije nastao.
ugl. svinjetina je...kao da ti neko sad zabrani jesti aroniju...ono...koga briga?

@piuipiu...ovo je opet neka sadetina tema, na kojoj ona prenosi neku raspravu iz kuce i ima veze sa muzem...ili je jeo, ili je neki prijatelj jeo ili je ona jela, a on se sokirao i sad egzistencija univerzuma visi o koncu.
ostalima je jos jedna tema na kojoj pises na autopilotu i voajerski ponesto saznas o drugima, a to je zanimljivo i kad je prosjecno.

arzuhal je "neko" :zoka:
kakavdanakneiskustvu

#457 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

seln wrote:
arzuhal wrote:

Da,dobro pitanje
Nadzorna_ploca

#458 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Nadzorna_ploca »

Koja kenjaza na temi od jucer. :run:
petunija

#459 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by petunija »

piupiu wrote:Je l' ovo neka tema o zdravoj prehrani? Jedete li gluten? Samo poneku kopnenu životinju? Preferirate li peskaterijanstvo? Da niste slučajno vegetarijanac? Ili možda frutarijanac? Ili je ovo opet neka hinjska naparoverazbrojs bedastoća? :-?
Jedna od Sadetinih :D
A znaš da su sve njene teme :roll:
Bodkin

#460 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Bodkin »

Kako se mjeri kvalitet mesa?
nema me tamo

#461 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by nema me tamo »

Nadzorna_ploca wrote:Koja kenjaza na temi od jucer. :run:
Pa to ti je forum zar se nisi navikao vec?
sumirprimus

#462 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

Bodkin wrote:Kako se mjeri kvalitet mesa?
kolko se uz njeg more popit...
avetinja

#463 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by avetinja »

Već 19 stranica. :lol:
cLo

#464 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by cLo »

seln wrote: A ja opet mislim da niko do nas nije nacisto sa sobom
Tacno tako - NIKO. Dobar dio krscana je, takodjer, u dilemi po pitanju zabrane konzumacije svinjetine, jer Stari zavjet izricito zabranjuje ruckanje ovog mesa, dok se Novi zavjet predomislio navodeci kako je Isus rekao da je cisto sve sto stvori bog, medjutim ni sam Isus nije konzumirao gicka. :D I bio je obrezan. :D
sumirprimus

#465 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

a po izgledu stolice znas kakvo je bilo..
ako je zgusnuta, onda je bilo peceno i vjerovatno dobro..
ako je kasasto,onda corbali i tankosava...
ako kasni koji dan,suhovina nema greske..
nema me tamo

#466 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by nema me tamo »

avetinja wrote:Već 19 stranica. :lol:

Pade vam i na čvili standard... :D
Gojeni H

#467 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:
seln wrote:
Pa to sam i pokušao da objasnim (ovo zadnje što govoriš): ne jesti svinjetinu je jedan od najlakših propisa/zabrana koje se mogu ispuniti - kojih se može neko pridržavati, jer za svinjetinu ima dosta alternativa (generalno, u islamu ništa nije zabranjeno a da ne postoji neka vrsta halal alternative onome zabranjenom) - za one ljude kojima pridržavanje te zabrane ne predstavlja nekakav čisto vjerski (odnosno bilo kakav vjerski) razlog nego više kulturološki. Kao kada Meša Selimović kaže da je Srbin u nacionalnom smislu, ali i da je "musliman", odnosno da potiče iz islamskog kulturno-civilizacijskog kruga, ima taj background...Musliman-ateista, recimo to nekadašnjim rječnikom...

Ne sporim ja da neko može biti Bošnjak i ateista koji konzumira svinjetinu a da se opet smatra Bošnjakom, ništa manji od drugih...

Inače, pitanje identiteta je jedno od najlakših i ujedno najtežih pitanja i odgovora, to je stvar najdubljih i najvećih manipulacija i ubleha koju mnogi niti razumiju niti žele da razumiju...
Nekima pitanje svih pitanja u zivotu ... iliti odgovor nakon kojeg je zivot daleko laksi, smisleniji ...
insomnia78

#468 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by insomnia78 »

Ima mjerac kod brace arapa
avetinja

#469 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by avetinja »

nema me tamo wrote:

Kada? Samo jedan? :?
Stari_Jarac

#470 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Stari_Jarac »

Ako se mjeri cijenom koštanja, onda se u Sarajevu prodaje neka "plaho kvalitetna krmetina" :D možda "organic" :-)
nema me tamo

#471 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by nema me tamo »

avetinja wrote:
nema me tamo wrote:

Kada? Samo jedan? :?

Ma onaj vi nas mrzite.. :D
avetinja

#472 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by avetinja »

nema me tamo wrote:Ma onaj vi nas mrzite.. :D
Hoće to kad se ne pazi. :mrgreen:
nema me tamo

#473 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by nema me tamo »

Nego ti meni nako po prici izgledaš kao momak koji voli pršutu da li je to istina? :D
ja71

#474 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by ja71 »

seln wrote: Zasto bi Bosnjak ateista imao probleme sa konzumacijom svinjetine?

Iako je to @arzuhal lijepo objasnio da i ja ponovim (ne brise mi se sto sam vec utipkao :-D ):

Zato sto je to dio opste kulture jednog naroda. Iz istog razloga npr. ni Nijemci ateisti ne jedu pse ili macke.

A ta nasa (bosnjacka) kultura ima svoje uporiste u islamskog civilizacijskom nasledju bez obzira da li se doticni smatra muslimanom ili ne (poput mene). Iz istog razloga npr. i doticni Nijemac ateista slavi Bozic.

Mozda vise smisla ima pitanje: zasto demonstrativno jesti svinjetinu ako si Bosnjak ateista ?
avetinja

#475 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by avetinja »

nema me tamo wrote:Nego ti meni nako po prici izgledaš kao momak koji voli pršutu da li je to istina? :D
Kako si to zaključio? :mrgreen:

Ne jedem. :D
Locked