burazeru, ko iz crtanog filma

Altsa wrote:tema je svinjetina, a ne poroci. prema tomekakavdanakneiskustvu wrote:Altsa wrote:Ispade krmetina bolja od teletine i janjetine.![]()
Svako nek jede sta hoce i niko nema nikome pravo da prebacuje sto jede ili ne jede svinjetinu. njegov odabir. medutim meni su najgore one bosnje sto se busaju u prsa sto jedu svinjetinu i okolo pricaju jo jesam se danas napuco prasetine. sta time postize nemam pojma.
a one bošnje što se busaju u prsa što se napiju,prokockaju sve,drogiraju,to ti ne smeta?to sto si ti svinjozderac je tvoja licna stvar i licni tvoj izbor i ja to postujem.ali ne petljaj druge stvari sa onim sto je tema.
A ja opet mislim da niko do nas nije nacisto sa sobom je li Bosnjak ili musliman. Naravno, moze se biti oboje, ali se moze biti i samo jedno.arzuhal wrote:
Mislim da je ovaj prvi razlog konzumacije svinjetine kod Bošnjaka izrazitiji nakon rata, u dobroj mjeri određen i političkom manipulacijom i zloupotrebom vjersko-etničkih odrednica koja je, za posljedicu, izazvala onaj bunt: nisam ja nikakav "Bošnjak", ni musliman, ja sam građanin BiH, Bosanac...
a onaj drugi razlog koji leži u iskompleksiranosti, frustraciji i nedozrelom snalaženju s vlastitim identiteom je bio prisutniji tokom decenija bratstva & jedinstva...
Pa to sam i pokušao da objasnim (ovo zadnje što govoriš): ne jesti svinjetinu je jedan od najlakših propisa/zabrana koje se mogu ispuniti - kojih se može neko pridržavati, jer za svinjetinu ima dosta alternativa (generalno, u islamu ništa nije zabranjeno a da ne postoji neka vrsta halal alternative onome zabranjenom) - za one ljude kojima pridržavanje te zabrane ne predstavlja nekakav čisto vjerski (odnosno bilo kakav vjerski) razlog nego više kulturološki. Kao kada Meša Selimović kaže da je Srbin u nacionalnom smislu, ali i da je "musliman", odnosno da potiče iz islamskog kulturno-civilizacijskog kruga, ima taj background...Musliman-ateista, recimo to nekadašnjim rječnikom...seln wrote:A ja opet mislim da niko do nas nije nacisto sa sobom je li Bosnjak ili musliman. Naravno, moze se biti oboje, ali se moze biti i samo jedno.arzuhal wrote:
Mislim da je ovaj prvi razlog konzumacije svinjetine kod Bošnjaka izrazitiji nakon rata, u dobroj mjeri određen i političkom manipulacijom i zloupotrebom vjersko-etničkih odrednica koja je, za posljedicu, izazvala onaj bunt: nisam ja nikakav "Bošnjak", ni musliman, ja sam građanin BiH, Bosanac...
a onaj drugi razlog koji leži u iskompleksiranosti, frustraciji i nedozrelom snalaženju s vlastitim identiteom je bio prisutniji tokom decenija bratstva & jedinstva...
Zasto bi Bosnjak ateista imao probleme sa konzumacijom svinjetine? Odnosno, ako neko ne jede svinjetinu iz vjerskih razloga... zasto iz istih razloga ne izbjegava alkohol i vanbracni seks, o kladarama da ne govorimo?
seln wrote:A ja opet mislim da niko do nas nije nacisto sa sobom je li Bosnjak ili musliman. Naravno, moze se biti oboje, ali se moze biti i samo jedno.arzuhal wrote:
Zasto bi Bosnjak ateista imao probleme sa konzumacijom svinjetine? Odnosno, ako neko ne jede svinjetinu iz vjerskih razloga... zasto iz istih razloga ne izbjegava alkohol i vanbracni seks, o kladarama da ne govorimo?
Jedna od Sadetinihpiupiu wrote:Je l' ovo neka tema o zdravoj prehrani? Jedete li gluten? Samo poneku kopnenu životinju? Preferirate li peskaterijanstvo? Da niste slučajno vegetarijanac? Ili možda frutarijanac? Ili je ovo opet neka hinjska naparoverazbrojs bedastoća?
Pa to ti je forum zar se nisi navikao vec?Nadzorna_ploca wrote:Koja kenjaza na temi od jucer.
kolko se uz njeg more popit...Bodkin wrote:Kako se mjeri kvalitet mesa?
Tacno tako - NIKO. Dobar dio krscana je, takodjer, u dilemi po pitanju zabrane konzumacije svinjetine, jer Stari zavjet izricito zabranjuje ruckanje ovog mesa, dok se Novi zavjet predomislio navodeci kako je Isus rekao da je cisto sve sto stvori bog, medjutim ni sam Isus nije konzumirao gicka.seln wrote: A ja opet mislim da niko do nas nije nacisto sa sobom
avetinja wrote:Već 19 stranica.
Nekima pitanje svih pitanja u zivotu ... iliti odgovor nakon kojeg je zivot daleko laksi, smisleniji ...arzuhal wrote:seln wrote:
Pa to sam i pokušao da objasnim (ovo zadnje što govoriš): ne jesti svinjetinu je jedan od najlakših propisa/zabrana koje se mogu ispuniti - kojih se može neko pridržavati, jer za svinjetinu ima dosta alternativa (generalno, u islamu ništa nije zabranjeno a da ne postoji neka vrsta halal alternative onome zabranjenom) - za one ljude kojima pridržavanje te zabrane ne predstavlja nekakav čisto vjerski (odnosno bilo kakav vjerski) razlog nego više kulturološki. Kao kada Meša Selimović kaže da je Srbin u nacionalnom smislu, ali i da je "musliman", odnosno da potiče iz islamskog kulturno-civilizacijskog kruga, ima taj background...Musliman-ateista, recimo to nekadašnjim rječnikom...
Ne sporim ja da neko može biti Bošnjak i ateista koji konzumira svinjetinu a da se opet smatra Bošnjakom, ništa manji od drugih...
Inače, pitanje identiteta je jedno od najlakših i ujedno najtežih pitanja i odgovora, to je stvar najdubljih i najvećih manipulacija i ubleha koju mnogi niti razumiju niti žele da razumiju...
Ima mjerac kod brace arapaBodkin wrote:Kako se mjeri kvalitet mesa?
Kada? Samo jedan?nema me tamo wrote:avetinja wrote:Već 19 stranica.
Pade vam i na čvili standard...
Ako se mjeri cijenom koštanja, onda se u Sarajevu prodaje neka "plaho kvalitetna krmetina"Bodkin wrote:Kako se mjeri kvalitet mesa?
avetinja wrote:Kada? Samo jedan?nema me tamo wrote:avetinja wrote:Već 19 stranica.
Pade vam i na čvili standard...
Hoće to kad se ne pazi.nema me tamo wrote:Ma onaj vi nas mrzite..
seln wrote: Zasto bi Bosnjak ateista imao probleme sa konzumacijom svinjetine?
Kako si to zaključio?nema me tamo wrote:Nego ti meni nako po prici izgledaš kao momak koji voli pršutu da li je to istina?