Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post Reply
mali jomu

#451 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

tuzlak1212 wrote: Slabo inzinjere uce za praksu... Zato i sluze ljudi sa SSS. Sreca po mene da sam i elektrotehnicku zavrsio pa onda faks. Al generalno opasno je s tim cackat, treba pustit ljude koji znaju to pa nek oni rade ili ginu
Zivio ti meni i sretno..... i svi drugi :thumbup: :thumbup: :thumbup:
tomhagen

#452 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by tomhagen »

bilic wrote:Uzmi dva Priključka mono po 6,7 kw . I imas 10 % da prekoracis to ti izadze 7,4 kw
To je da popalis sve skoro po kući . Jedino ako se ne grijes na struju ....
Trofazna ti ne treba Ako nemas neku masinu veću .
Ovo ti je najeftinija varianta .
Hvala na savjetima i informacijama. Grijanje je na plin, al imam el.bojlere kao backup. Zato sam ranije i morao "podebljavati" prikljucak jer prvobitni trofazni koji je bio nije mogao podnijeti ovo backup grijanje one zime kad su rusi plin zavrtali. Tako da cu ipak ici na 2xtrofazni pa dokupljivati te kilovate, jbg. Samo mi je nejasno u svemu tome da li sad od ovog 12.5kW halalim 2.5 i dokupim novi s npr 10kW ili mogu samo dokupiti 7.5 da dodjem do 20kW=2x10kW ako je jedna osoba vlasnik kuce, svugdje se u papirima vodi kuca, nigdje se ne spominju dva odvojena stana. Jedna osoba ce bit vlasnik oba brojila tj racuna?
triconja

#453 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

Cuj amperaza, bitna je jaro snaga :lol: . Snaga ubija :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#454 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

tuzlak1212 wrote:
mali jomu wrote:
tuzlak1212 wrote: Ja sam se sjebo prije jedno godinu i po il malo vise kad mi je kolega s faksa na distributivnom trafou pogino. Uzas jebeni, a ovdje ljudi brkaju osnove osnova i ne daju da im nesto strucnije kazes :roll:

i ja sam malo sjebao, neka sam, jer sam konto da ste malo zajebaniji elektricari..... svako se zajebe, a sto se ne bi i vi mogli zajebat, e pa u praksi je totalno drugacije..... zato vas i treba trzat :thumbup:
Slabo inzinjere uce za praksu... Zato i sluze ljudi sa SSS. Sreca po mene da sam i elektrotehnicku zavrsio pa onda faks. Al generalno opasno je s tim cackat, treba pustit ljude koji znaju to pa nek oni rade ili ginu
SN i VN su posebna prica... tu greske nema

ja sam iz gimnazije na fakultet, i što sam naučio sam sam naučio, hvala bogu sve OK za sad...
na SN/VN ne bih pustio nikog dok godinu dana ne bude okolo da gleda samo, niski napon je smjesno za ovo

ps ispitujem i rukavice i ostalu VN opremu, i sjebem se često kad vidim kako slabo koriste većinu opreme... :skoljka:
ispituju što moraju i radi papira...
bilic

#455 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bilic »

tomhagen wrote:
bilic wrote:Uzmi dva Priključka mono po 6,7 kw . I imas 10 % da prekoracis to ti izadze 7,4 kw
To je da popalis sve skoro po kući . Jedino ako se ne grijes na struju ....
Trofazna ti ne treba Ako nemas neku masinu veću .
Ovo ti je najeftinija varianta .
Hvala na savjetima i informacijama. Grijanje je na plin, al imam el.bojlere kao backup. Zato sam ranije i morao "podebljavati" prikljucak jer prvobitni trofazni koji je bio nije mogao podnijeti ovo backup grijanje one zime kad su rusi plin zavrtali. Tako da cu ipak ici na 2xtrofazni pa dokupljivati te kilovate, jbg. Samo mi je nejasno u svemu tome da li sad od ovog 12.5kW halalim 2.5 i dokupim novi s npr 10kW ili mogu samo dokupiti 7.5 da dodjem do 20kW=2x10kW ako je jedna osoba vlasnik kuce, svugdje se u papirima vodi kuca, nigdje se ne spominju dva odvojena stana. Jedna osoba ce bit vlasnik oba brojila tj racuna?
Ne znam kakvo ti je grijanje na el energiju obično je 18 kw ili 24 kw a da ti je moglo biti to brojilo od 12,5 kw. Vjerovatno da nije limitirano ( parametrirano ) al to sad nije bitno .
Ja ne bi dirao to brojilo i kilovate , doplati novi trof. 10 kw ( oko 2300 KM ) i atest
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#456 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bitanga_sa_otesa »

mk ultra wrote: SN i VN su posebna prica... tu greske nema

ja sam iz gimnazije na fakultet, i što sam naučio sam sam naučio, hvala bogu sve OK za sad...
na SN/VN ne bih pustio nikog dok godinu dana ne bude okolo da gleda samo, niski napon je smjesno za ovo

ps ispitujem i rukavice i ostalu VN opremu, i sjebem se često kad vidim kako slabo koriste većinu opreme... :skoljka:
bude tu dosta gresaka,vecina prezivi,neki s opekotinama ,neki nazalost ne :(
vn rukavice i cizme rijetko ko koristi ,ja sam ih za 10 godina rada par puta koristio,a ni tad nije bilo potrebe,ali eto...
a ovo za godinu dana...nije mjerilo...ljudi penziju zarade ostanu retardirani klocevi,a svakodnevno rade taj posao...
jednom sam tako pustio jednog kloca iz energoinvesta s 35-40 godina staza u ispitivanju zastite koji melje i pametuje po cijeli dan,mjesec,godinu..sve zna,ne da sebi progovoriti.cekamo iskljucenje za godisnji remont trafostanice u vodovodu,otvorena vrata ,on hladno udje u trafo boks i uhvati za fazu 10kv kabla,sreca za izolaciju i kad je skontao sta je uradio sjeba se,pridje meni i kaze zasto mi niste rekli da nije iskljuceno .reko sta cu ti ja govoriti ,ti si najpametniji sve znas ,poznas materiju,pametujes i filozofiras cijeli dan ,cijeli mjesec prije toga ...ko ti je rekao da smijes raditi ? kaze niko,pa sto onda ulazis? ima slike nema tona :lol: vise nije isao s nama ,koje olaksanje :D kad sumiram poslije 25 godina rada,sreo sam dosta tih ljudi koji samo seru i pametuju ,jezik samo mlati ,ja sam najbolji,najpametniji,ja ovo ,ja ono ,to su obicno najveci neradnici i ublehari koji pojma nemaju sa zivotom.
kuli1961

#457 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by kuli1961 »

Ne znam da li moje pitanje spada u ovaj topic, pa ako ne, ne zamjerite mi:

Htio bih u osiguracku kutiju (zasebna kutija na spratu kuce, automatski osiguraci, ABB- kucni) staviti i onu sklopku ili sta je vec- sluzi kao zastita od "bojlerskog" napona- sprecava da napon sa bojlerske instalacije dodje u dorir sa vodom iz kazana(cijevi.. rekose mi da je 100% zastita.. koja joj je oznaka, moze li stati na onu sinu na koju se i osuguraci kace (bocno imam dovoljno mjesta), koji proizvodjac, ima li ko kakva saznanja, iskustva?
Hvala svima na odgovoru

Edit: je li potrebno neko baška znanje za ugradnju, ili ga moze ugraditi elektricar kucnih instalacija? (ja to ni u kom slucaju nisam, ne pada mi na pamet da se petljam, nego pitam, da bih znao potraziti elektricara)
bilic

#458 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bilic »

kuli1961 wrote:Ne znam da li moje pitanje spada u ovaj topic, pa ako ne, ne zamjerite mi:

Htio bih u osiguracku kutiju (zasebna kutija na spratu kuce, automatski osiguraci, ABB- kucni) staviti i onu sklopku ili sta je vec- sluzi kao zastita od "bojlerskog" napona- sprecava da napon sa bojlerske instalacije dodje u dorir sa vodom iz kazana(cijevi.. rekose mi da je 100% zastita.. koja joj je oznaka, moze li stati na onu sinu na koju se i osuguraci kace (bocno imam dovoljno mjesta), koji proizvodjac, ima li ko kakva saznanja, iskustva?
Hvala svima na odgovoru

Edit: je li potrebno neko baška znanje za ugradnju, ili ga moze ugraditi elektricar kucnih instalacija? (ja to ni u kom slucaju nisam, ne pada mi na pamet da se petljam, nego pitam, da bih znao potraziti elektricara)
Trebaš postaviti FID sklopku i ona ide u istu tablu sa osiguračima.
Večina električara je može postaviti .
tomhagen

#459 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by tomhagen »

bilic wrote: Ne znam kakvo ti je grijanje na el energiju obično je 18 kw ili 24 kw a da ti je moglo biti to brojilo od 12,5 kw. Vjerovatno da nije limitirano ( parametrirano ) al to sad nije bitno .
Ja ne bi dirao to brojilo i kilovate , doplati novi trof. 10 kw ( oko 2300 KM ) i atest
Moguce i da je sadasnji prikljucak vise od 12.5, sjecam se da je bilo nesto nize i da smo morali dokupiti bas zbog ovog grijanja, al sad na koliko ne sjecam se. Moracu se zarovit u papire da pogledam.

Uglavnom trebale su mi ove info oko principa, procedure i okvirno cijena, sto si sve fino objasnio, pa cu se skontati...Hvala ti!
bilic

#460 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bilic »

tomhagen wrote:
bilic wrote: Ne znam kakvo ti je grijanje na el energiju obično je 18 kw ili 24 kw a da ti je moglo biti to brojilo od 12,5 kw. Vjerovatno da nije limitirano ( parametrirano ) al to sad nije bitno .
Moguce i da je sadasnji prikljucak vise od 12.5, sjecam se da je bilo nesto nize i da smo morali dokupiti bas zbog ovog grijanja, al sad na koliko ne sjecam se. Moracu se zarovit u papire da pogledam.

Uglavnom trebale su mi ove info oko principa, procedure i okvirno cijena, sto si sve fino objasnio, pa cu se skontati...Hvala ti!
Ako ne nadzes El. en. saglasnost javi meni broj brojila ili Šifru potrosaca pa ti provjerim u kompjuteru .
061-182-121 moze i na viber
Pozzz
tuzlak1212

#461 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by tuzlak1212 »

Ne ispituju jer misle da su pokupili svu pamet svijeta. Cesto je nivo znanja proporcionalan nivou paznje i strahopostovanja prema poslu. Al nazalost neznanje se skupo placa :(
mali jomu

#462 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

triconja wrote: Cuj amperaza, bitna je jaro snaga :lol: . Snaga ubija :lol:

Legendo jednostavno ovako, energija usmjerena na elektriku pravi amperazu koja se prebacuje na voltazu za potrebu wataze. Zato je struja matematika cijim izracunima moras to sve poklopiti...... da nebi bio zajeb :mrgreen:
mali jomu

#463 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

Svaki put svako 100% mora ispitati svu opremu koju ce koristiti prije upotrebe...... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
mali jomu

#464 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

bitanga_sa_otesa wrote:
bude tu dosta gresaka,vecina prezivi,neki s opekotinama ,neki nazalost ne :(
vn rukavice i cizme rijetko ko koristi ,ja sam ih za 10 godina rada par puta koristio,a ni tad nije bilo potrebe,ali eto...
a ovo za godinu dana...nije mjerilo...ljudi penziju zarade ostanu retardirani klocevi,a svakodnevno rade taj posao...
jednom sam tako pustio jednog kloca iz energoinvesta s 35-40 godina staza u ispitivanju zastite koji melje i pametuje po cijeli dan,mjesec,godinu..sve zna,ne da sebi progovoriti.cekamo iskljucenje za godisnji remont trafostanice u vodovodu,otvorena vrata ,on hladno udje u trafo boks i uhvati za fazu 10kv kabla,sreca za izolaciju i kad je skontao sta je uradio sjeba se,pridje meni i kaze zasto mi niste rekli da nije iskljuceno .reko sta cu ti ja govoriti ,ti si najpametniji sve znas ,poznas materiju,pametujes i filozofiras cijeli dan ,cijeli mjesec prije toga ...ko ti je rekao da smijes raditi ? kaze niko,pa sto onda ulazis? ima slike nema tona :lol: vise nije isao s nama ,koje olaksanje :D kad sumiram poslije 25 godina rada,sreo sam dosta tih ljudi koji samo seru i pametuju ,jezik samo mlati ,ja sam najbolji,najpametniji,ja ovo ,ja ono ,to su obicno najveci neradnici i ublehari koji pojma nemaju sa zivotom.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
mali jomu

#465 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

bilic wrote:
kuli1961 wrote: Ne znam da li moje pitanje spada u ovaj topic, pa ako ne, ne zamjerite mi:

Hvala svima na odgovoru

Trebaš postaviti FID sklopku i ona ide u istu tablu sa osiguračima.
Večina električara je može postaviti .

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
славянин

#466 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

Ima da okida ako ode vode na bojler dok se brckas :D - sto se tice zastite vrh je sigurno..
kuli1961

#467 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by kuli1961 »

FID- ok; a od kojeg proizvodjača da tražim, ima li još nešto što bi trebalo da se ugradi/doda?
da li je ispravna logika da se FID postavlja prije osigurača, tj ovim redoslijedom : bojler-FID-osigurac- mreza
mali jomu

#468 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

kuli1961 wrote:FID- ok; a od kojeg proizvodjača da tražim, ima li još nešto što bi trebalo da se ugradi/doda?
da li je ispravna logika da se FID postavlja prije osigurača, tj ovim redoslijedom : bojler-FID-osigurac- mreza

ma bjezi ba, ako ne znas ovu dole sliku procitat zovni pravog elektricara da ti je postavi, jer ako je ti postavis ili neko ko nije pravi elektricar (youtube majstor itd....) moze biti da ti nece raditi...... pa si dobar zajeb

Image

(a i treba je provjeriti da li radi..... a to je vec majstorsko znanje)
pirmin

#469 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by pirmin »

Image
славянин

#470 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:lol: :lol:
kuli1961

#471 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by kuli1961 »

mali jomu wrote:
kuli1961 wrote:FID- ok; a od kojeg proizvodjača da tražim, ima li još nešto što bi trebalo da se ugradi/doda?

ma bjezi ba, ako ne znas ovu dole sliku procitat zovni pravog elektricara da ti je postavi, jer ako je ti postavis ili neko ko nije pravi elektricar (youtube majstor itd....) moze biti da ti nece raditi...... pa si dobar zajeb

Image

(a i treba je provjeriti da li radi..... a to je vec majstorsko znanje)
izgleda da nisi do kraja citao sta pisem i pitam, ili nisi zapamtio- necu je ja postavljati, jer to nije moja oblast, a pitao sam "sta sve treba" upravo da bih izbjegao "YT majstore"- jer danas nije jednostavno naci dobrog meštra, ono malo sto je ostalo- nema vremena za tu "siću", a majstorom se zove i onaj koji je dva puta otvorio i pogledao kucni razvodni ormar....
u svakom slucaju, hvala za semu-naci cu dobrog elektricara, ovo mu poturiti pod nos da mi tacno rastumaci, a dok to ne bude, jedan drug ce mi je uvodno objasniti...
pirmin

#472 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by pirmin »

Bio je ElektroBoom na ovoj temi.
Jedan od najjacih kanala na temu elektronike i elektrotehnike. Ima se stosta nauciti jer covjek zna sta radi a to prezentuje na prilicno lud nacin.
Da sam bogdom imao takvog ucitelja.
Kad se samo sjetim pajsera nastavnika iz srednje skole - bude mi muka. Kakva je to anemicna gomila beskicmenjaka bila. :roll: Sijalicu nisam znao zamjeniti poslije 4 godine "skolovanja".
славянин

#473 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

pirmin wrote:Bio je ElektroBoom na ovoj temi.
Jedan od najjacih kanala na temu elektronike i elektrotehnike. Ima se stosta nauciti jer covjek zna sta radi a to prezentuje na prilicno lud nacin.
Da sam bogdom imao takvog ucitelja.
Kad se samo sjetim pajsera nastavnika iz srednje skole - bude mi muka. Kakva je to anemicna gomila beskicmenjaka bila. :roll: Sijalicu nisam znao zamjeniti poslije 4 godine "skolovanja".
Covjek razvaljuje... zamisli stvarno imati takve profesore i predavace.
Hakiz

#474 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Hakiz »

Ako i nećeš postavljati sam FID, osigurače itd, čisto da imaš predstavu kako to izgleda:

kuli1961

#475 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by kuli1961 »

HVALA, drug! Upravo je ovo sto sam i trazio- izgled FID sklopke, osjetljivost 30mA
Sad u radnju, da vidim sta se nudi i po kojim cijenama.
Post Reply