EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#451 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by supercali »

Jedan je planuo kad je onaj iz Pete brzine se skrho a za drugi ne zmam
Al I meni sve vise I vise obo sa njegovim autima lici na ublehu neku
Mada kako sam ja skontao iz njegovih izjava on uopste ne gura da postane proizvodjac automobila nego da prodaje baterije I te elektricne pogone velikim proizvodjacima jer tu u biti lezi zarada a ne u proizvodnji automobila
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#452 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mali_milojica »

On ide da prodaje tehnologiju,ne auta. Ovo mu sluzi samo za pokazivanje. Covjek je vec sa nekoliko ozbiljnih igraca u igri i saradnji
Edin H.

#453 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Edin H. »

S obzirom da je ekologija prioritet nasoj dijaspori, kao i gastarbajterima za ocekivati je dolazak brojnih dijasporaca ljetos vozilima na elekrtricni pogon.

Da li se BiH priprema adekvatnim brojem stanica za punjenje strujom? :oops:
Throttle

#454 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Throttle »

Ima monofazna, ima trofazna
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#455 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by bitanga_sa_otesa »

ejsidisi :D
drndalo

#456 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by drndalo »

Ja upravo spremam jednu TDI punionicu na 380 V, ostalo mi od TA peci elemenata...
Edin H.

#457 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Edin H. »

Elektroprivrda obezbjedila besplatni punjac, ali nekakav usporeni. :D

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... evu/264866
condy

#458 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by condy »

Odeš na pumpu, sipaš gorivo nema obično onih plastificiranih rukavica :-D odeš po pi...colu, i sve završiš za 5 minuta! Kad zavladaju ovi električni, moćeš gajbu ovih osvježavajućih pića satrt dok se auto napuni, taman da se i ti napuniš :D
Dope_Man

#459 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Dope_Man »

mayab wrote:http://www.facebook.com/RimacAutomobili ... 046843119/
S jednim punim spremnikom goriva Rimčev hiperautomobil može prijeći 659 kilometara. Novom automobilu će do 300 km/h trebati 11,8 sekundi, imat će 1914 konjskih snaga, a proizvest će ih 150 komada. Rimac je otkrio i da automobil ima četiri motora, aktivnu aerodinamiku i ovjes, osam kamera, električno upravljanje volanom te električno kočenje. Rečeno je da će Concept Two nadmašiti dosadašnje brojke, a to je potvrdio i sam Rimac, objavivši kako će bolid imati 1914 konjskih snaga, a do 100 km/h ubrzavat će za samo 1,85 sekundi.
Jako cijenim ovo sto radi zemljak, ali hebem ga, pa dajte napravite neki normalan el auto za obicne ljude i po normalnoj cijeni....
Duga je prica o tome zasto je lakse poceti sa ultrasportskim ili kako god ih zovu, uglavnom sa luksuznom robom, nego sa obicnom. Kod luksuznih stvari uzimas daleko vise po kupcu, a treba ti daleko manje kupaca i na kraju ulaganja i radnika da se odrzis na samom pocetku. Da bi pravio auta za obicnu buraniju trebas ogromne fabrike sa stotinama ili hiljadama radnika da bi proizvodio ogromne kolicine automobila.. i onda ih nece niko jer si nepoznat brend na trzistu a ljudi koji ganjaju ta auta nemaju para na bacanje i uzimaju ono sto je sigurno.

Luksuzna auta mozes pravit u malo vecoj garazi, sa malim timom ljudi (ali jako strucnih) i uvijek ima poneki bogatas kojem je sve trenutno dosadilo pa je spreman baciti lovu na to sto neki lijevi brend radi. E zato Rimac ne moze poceti sa autima za obicne ljude. To mogu samo vec postojeci proizvodjaci a on, ako projekat zazivi i pocne prodavati vece brojeve auta, bi mogao za par decenija (ili ranije uz jake investitore kao Tesla) doci do toga da polakko pravi sve ''obicnija'' auta dok ne dodje na nivo gdje moze i praviti seriju obicnih za raju, i odvojeno luksuzne modele.

Ono sto je meni zanimljivije kod njega su brojevi spomenuti u zadnjem clanku na klixu, tj autonomija od 650 kilometara. Djeluje mi krajnje nerealno za tako jak auto. Ne pratim pretjerano, ali ne mogu se sjetiti da je iko od drugih tvrdio da ima toliku autonomiju. Tesla S se koliko znam hvali sa jednom od najvecih, a to je deklarativno oko 550, i to nije sportski auto koji ce trositi bateriju brze vec obicni sedan.
mali_milojica

#460 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mali_milojica »

Tesla navodi da će njihov novi Roadster imati 200kwh bateriju i domet od 1000km. Ali to je trenutno sve projekcija,ne nešto dokazano.
Ako je neko gledao gostovanje u NU2 i sam Mate je rekao da ga ne zanima velika serija nego razvoj tehnologije koju će prodavati velikim igračima.
condy

#461 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by condy »

I da naprave takvo nešto, to nikad neće vidjeti komercijalnu prodaju. Električna vozila nemaju budućnost i zbog kapaciteta baterije i autonomije vozila ali najviše zbog cijene.
drndalo

#462 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by drndalo »

Kaze strucnjak za ulagacke fondove da Tesla ovako nece dugo...

https://www.marketwatch.com/story/tesla ... 2018-03-27

Doduse, koliko shvatih, on se sa svojim fondovskim parama dosta kladio da ce Tesla dole sa vrijednoscu akcija, dakle direktno je zainteresovan da im ide losije nego bolje... S druge strane neka razmisljanja su mu legitimna...
Edin H.

#463 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Edin H. »

Richard Hammond u Rimcevom Koncept 1 :shock:
Bullet Tooth Tony

#464 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bullet Tooth Tony »

ovo bas staro :D :D
Edin H.

#465 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Edin H. »

Bullet Tooth Tony wrote:ovo bas staro :D :D
Jedno godinu ja mislim, ali gledao sam neki interview pa mi pade na pamet.

Haris.ba

#466 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Haris.ba »

drndalo wrote:Kaze strucnjak za ulagacke fondove da Tesla ovako nece dugo...

https://www.marketwatch.com/story/tesla ... 2018-03-27

Doduse, koliko shvatih, on se sa svojim fondovskim parama dosta kladio da ce Tesla dole sa vrijednoscu akcija, dakle direktno je zainteresovan da im ide losije nego bolje... S druge strane neka razmisljanja su mu legitimna...
Tesla na prvu živi od prodaje auta. Ali, pare će uzeti ako natjera kupce električnih automobila da kupi njihove baterije. A da ne pričam o tehnologiji autonomne vožnje. Ovako su im auta ustvari marketing. Plaćaš im da im budeš marketing.

Uglavnom, ne sekiram se ja za Teslu. Svi gledaju u njega i govore kako je požurio. Ali, treba samo malo sreće i imaće dovoljno novaca na novom ipo da kupi ford i gm zajedno. Ako zaštopa, Kinezi su tu da ulete i preuzmu tehnologiju. Svakako jedva čekaju.

A RImac isto ne prodaje auta. Njegova auta su samo marketing njegovih znanja. Čovjek je u poslu adaptibilne izrade dijelova za auta. To je glavno njegovo znanje. Kada mu neko dođe i kaže treba mi 100 kvaka za vrata, on zna kako to uraditi najjeftije.
Seawolf

#467 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Seawolf »

Od danas, novi EQC:

mali_milojica

#468 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mali_milojica »

Maloprije gledam na Autogefuhl predstavljanje u SWE.
Throttle

#469 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Throttle »

Znaci i Mercedes se ukljucio u trku. Pozitivna stvar je sto je dizajnom naslonjen na postojece modele, nije nista "svemirsko" kako znaju spakovat ove elektro aute. Ja nemam bas povjerenja u te baterije na duze staze al ocito se ide prema elektrifikaciji, djelimičnoj il potpunoj
Seawolf

#470 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Seawolf »

Ako koga interesuje, u Bosni i Hercegovini je u 34-mjesečnom periodu, od 01. januara 2016-e do 31. oktobra 2018-e, registrovano ukupno 11, što novih, što polovnih električnih putničkih automobila.

Od toga je 6 vozila VolksWagen, 2 Mitsubishi i po jedno vozilo proizvođača Nissan, Tesla i Toyota.
commendatore

#471 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by commendatore »

bitanga_sa_otesa wrote:ejsidisi :D
TieNTi Ajm dajnamajt
mayab

#472 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mayab »

https://net.hr/danas/hrvatska/kupujete- ... -000-kuna/

evo u najbližem susjedstvu BiH se nešto poduzima, da se olakša nabavka el auta, kod nas ništa, jel tako
Državne poticaje za nabavu električnih vozila dobit će samo oni koji 3. travnja od 9 sati budu najbrži s prijavama, a natječaj će biti zatvoren u trenutku kada se iscrpi svih osiguranih 17 milijuna kuna
Iduće srijede, 3. travnja u 9 sati ujutro, bit će otvoren natječaj koji će trajati sve dok se ne podijeli 17 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša za subvencioniranje nabave električnih vozila – bicikala, skutera i automobila. Primjerice, električni bicikl po cijeni od 10.000 kuna zainteresirani će građani uz subvenciju moći kupiti za 6000 kuna, dok će država “častiti” ostatkom iznosa
ElRe

#473 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Volvo neće pa hoće dizel motor
Naime, Volvo, proizvođač koji trenutno u svojoj ponudi ima velik broj hibridnih modela, a na nedavno predstavljenom Volvu S60 su čak iz ponude izbacili dizelaše, ipak je odlučio napraviti preokret u poslovanju. Kako stvari stoje, ipak nisu još rekli posljednje zbogom dizelima. “Predstavit ćemo novu generaciju dizelaša u junu ove godine. Jedna generacija najčešće se nudi četiri do šest godina, nakon čega više nećemo nuditi dizelaše”, objavio je Lex Kerssemakers, direktor Volva za Europu, prenosi Autocar.
https://www.automobili.ba/volvo-predsta ... el-motora/
lissics

#474 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by lissics »

Jucer sam bio u Tesla salonu u Abu Dabiju. Probao sjesti u modele X, S i 3. Mogu vam reci da sam vise ocekivao od enterijera. Nekako bas izgleda rudimentarno i jeftino.

Posebno ovaj "jeftini", model 3, plastika i sjedista nisu nesto za pohvaliti. S obzirom da košta 80,000 KM nema ama bas nikakvom smisla uzeti (nema poticaja od drzave)
problemnatravunu

#475 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by problemnatravunu »

EP beMzinska na glavnoj cesti u Sa, Č .Vila , juče svratim da pušem gume, kad vidim da pored kupatila za pse ima i punjač za elektro aute, samo nigdje nista ne pise, šta je, kako je, kako se koristi itd., ali baš sam se iznenadio
Post Reply