Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post Reply
Connaisseur Karlin

#451 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Connaisseur Karlin »

PM72 wrote:Šta mu dođe "religijski instrument"? :-)
nije koristen za religijske ceremonije ili nije korsiten tokom pjevanja religijskih pjesama :D

uz gusle su pjevane iskljucivo herojske pjesme,a tip je poredio sa festivalom gusli i na drugoj strani,Ilahija :) nonsense :-)

entomuzikologja je pravi departmene za izucavanje dileme :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#452 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by _BataZiv_0809 »

Ovo tvoje lupetanje na forumu je jace od bilo kojeg udarackog instrumenta.
PM72

#453 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by PM72 »

A znaš li odakle su gusle?
wmosi

#454 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by wmosi »

BISCANIN2 wrote: A sta je tacno, ????? Srbija je procentualno najvise vojske izgubila, povukla se u Grcku,gdje je docekalakraj rata. Zatim kao pobjednica napravila kraljevinuSHS, to je jedan od najmracnijih perioda za Bosnu. Stagnacija i sistematsko unistavanje i obezvrjedjivanje Bosne i Bosanaca. Sreca pa je rat unistio Shs i agoniju Bosne.

Gdje si ti čuo za to "sistematsko unistavanje i obezvrjedjivanje Bosne i Bosanaca"?
Moj pradjed je bio Bosanac pa je od te iste države dobio na poklon 50 duluma zemlje. Nas niko nije obezvrjeđivao iako smo Bosanci. Nije možda bila napredna država kao SFRJ, ali je u svoje vrijeme bila solidna država.
Nije bila dobra jedino separatistima i fašistima.
Baš to što je Srbija najvišu cijenu platila u tom ratu, imala je pravo da traži šta je htjela. A ipak vidimo kako je velikodušno prihvatila ,sad već bivšu, braću.
Connaisseur Karlin

#455 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

PM72 wrote:A znaš li odakle su gusle?
ima vise teorija, jedan od njih je da su arpaskog/orijentlanog porijekla ; zasto pitas
Last edited by Connaisseur Karlin on 27/03/2017 20:11, edited 1 time in total.
PM72

#456 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by PM72 »

Connaisseur Karlin wrote:
ima vise teorija, jedan od njih je da su arpaskog porijekla ; zasto pitas
Gusle su porijeklom iz Azije a i njih su Srbi preuzeli kao svoj ekskluzivitet,kao što su preuzeli i sarmu,rakiju,himnu,grb Nemanjića.Uglavnom,slažem se sa konstatacijom da su i ilahije i gusle sredstvo za okupljanje neuke i primitivne mase.
dudevitz

#457 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by dudevitz »

wmosi wrote:
Gdje si ti čuo za to "sistematsko unistavanje i obezvrjedjivanje Bosne i Bosanaca"?
Moj pradjed je bio Bosanac pa je od te iste države dobio na poklon 50 duluma zemlje. Nas niko nije obezvrjeđivao iako smo Bosanci. Nije možda bila napredna država kao SFRJ, ali je u svoje vrijeme bila solidna država.
Baš to što je Srbija najvišu cijenu platila u tom ratu, imala je pravo da traži šta je htjela. A ipak vidimo kako je velikodušno prihvatila ,sad već bivšu, braću.
Od ovolike količine gluposti je zagarantovan proljev :lol:
PM72

#458 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by PM72 »

Mogao je dobiti jedino kao srpski dobrovoljac ili doseljenik iz Crne Gore ili stare Hercegovine.Domaće stanovništo je dobilo samo po ušima.
Connaisseur Karlin

#459 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

PM72 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
ima vise teorija, jedan od njih je da su arpaskog porijekla ; zasto pitas
Gusle su porijeklom iz Azije a i njih su Srbi preuzeli kao svoj ekskluzivitet,kao što su preuzeli i sarmu,rakiju,himnu,grb Nemanjića.Uglavnom,slažem se sa konstatacijom da su i ilahije i gusle sredstvo za okupljanje neuke i primitivne mase.
pa svi narodi na Zemlji su posudili nesto iz drugh kulutra i usvojili kao svoje

mislim da su gusle ipak katakteristicne za Dinarske Alpe,jer njihovo koristenje stoljecima kasnije, nigdje nije kasnije zabiljezeno :) fazon je u broju zica i oblik gusli od slicnih isntruemenata :) tako moezmeo reci da su ukrali liru i slicno :P

ne bih rekla da su gusle , ili festival Ilahija iskljucivo za primitivne mase, tj. ne znam zasto bi to bilo iskljucivo rezerivrano za neuke ljude :?
wmosi

#460 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by wmosi »

zunazu wrote:Ljudski gledano, do ovoga mora doći kad tad, jer nadmudrivanje ne može vječno trajati. Moramo se kretati ka boljoj budućnosti i izvlačenju Balkana iz blata. Ali to mora biti na iskrenim osnovama i međusobnom poštivanju i uvažavanju. Bošnjaci čekaju da Srbija prizna svoje grijehe, otvoreno i jasno kaže da je tadašnji sistem napravio agresiju i genocid na BiH, da zatraži oprost i očisti svoju dušu u ime nekadašnjeg rukovodstva svoje države, SANU i SPC-a. Srbi očekuju da se Bošnjaci ponašaju domaćinski u BiH i ne naprave iste greške nad manjinama ovdje kakve su pravili Srbi.

Šta mislite o tome? Vjerujem da bi većina ljudi sa olakšanjem i rado prihvatila takav razvoj situacije, uz preduslov da budemo iskreni o prošlosti.

Na ovu temu je i Blažo Stevović neki dan govorio:
Ja ne mislim ništa dobro o tome. Ako treba da se mirimo pod pretpostavkama koje si naveo, nikad se ne mirili!
Zapitaj se ti, zašto bi se nešto deklarativno, formalno..izmirivali? Neka vrijeme odradi svoje, dje bude interesa za saradnju, biće i mirenja.
I sad ljudi odlično sarađuju, kad god imaju interes. Svi živimo u manje više multinacionalnim sredinama, pa šta kome smeta? Ja nemam nikakav problem, ni većina drugih nema.
Ti bi sad usvajao neke rezolucije a i sam znaš da to jedino može izvaliti Čedo Jovanović dok je opozicija, a kad bi došao na neku vlast, i on bi drugu pjesmu pjevao.
PM72

#461 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by PM72 »

Ako pod učenim ljudima smatraš ove sa diplomama iz Travnika,Kiseljaka , sa DIF-a ,Političkih nauka i FIN-a ...onda se izvinjavam.To je srž naše pameti i klica razvoja. :-)

A što se tiče gusli...i sad se nasmijem kad se sjetim jednom momka sa linije koji je naglas četnicima psovao instrument za koji trebaju "dlake iz konjske guzice".
Connaisseur Karlin

#462 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

PM72 wrote:Ako pod učenim ljudima smatraš ove sa diplomama iz Travnika,Kiseljaka , sa DIF-a ,Političkih nauka i FIN-a ...onda se izvinjavam.To je srž naše pameti i klica razvoja. :-)

A što se tiče gusli...i sad se nasmijem kad se sjetim jednom momka sa linije koji je naglas četnicima psovao instrument za koji trebaju "dlake iz konjske guzice".
naravno da ne podrazumjem tu grupu :D

pa mnogi muzicki insturmeni koriste konjsku dlaku, tako da se tvoj koelga sa linije malo zeznuo, ako je mislio da je istim komenatrom postigao nekakav podjcjenjujuci i omlaovazavajuci cilj :D :lol:
wmosi

#463 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by wmosi »

PM72 wrote:
Mogao je dobiti jedino kao srpski dobrovoljac ili doseljenik iz Crne Gore ili stare Hercegovine.Domaće stanovništo je dobilo samo po ušima.
Domaći čovjek. Dobrovoljac. U mom kraju najviše ih Kravica dala, 37. To o doseljenicima si negdje čuo, ali to je bilo ranije, kad su se ljudi naseljavali kao kmetovi kod turskih aga i begova.
Svo stanovništvo u toj državi moglo je dobro da živi, svakome su prava poštovana, bez obzira na vjeru. Osim komunistima, naravno.
bh.tornjak

#464 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by bh.tornjak »

PM72 wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

to je ona cuvena "agrarna reforma"
PM72

#465 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by PM72 »

Tad nije bilo googla da onaj sa druge strane pokupi koju informaciju. :D uglavnom,nije mi jasno kako neko zvuk gusala može nazvati muzikom i uživati u tome.Ili mumljati neke nerazumljive riječi uz ilahije.
PM72

#466 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by PM72 »

wmosi wrote:
PM72 wrote:
Domaći čovjek. Dobrovoljac. U mom kraju najviše ih Kravica dala, 37. To o doseljenicima si negdje čuo, ali to je bilo ranije, kad su se ljudi naseljavali kao kmetovi kod turskih aga i begova.
Svo stanovništvo u toj državi moglo je dobro da živi, svakome su prava poštovana, bez obzira na vjeru. Osim komunistima, naravno.
Mani se šuplje priče.Kralj SHS je DIJELIO tuđu zemlju samo u Bosni i Hercegovini a ta pljačka i oduzimanje zemlje nije odrađena recimo u Sloveniji,Hrvatskoj,Srbiji,Crnoj gori.Samo ovdje i to sa namjerom mjenjanja demografske slike i vlasništva nad zemljom.

Srpsko stanovništvo u BiH je bilo mobilisano u vojsku AU monarhije kao i svaki drugi bosanci ili hercegovci.Nakon uspostavljanja kraljevine SHS pravoslavnom življu koje je nosilo pušku AU monarhije kralj "halalio" dok je većinu muslimana i katolika šikanirao i raseljavao.

Također,šuplja je priča o silnim solunskom dobrovoljcima i to svi poletjeli na džabnu zemlju u Bosni,što to nijedan ne ode u Korušku ili Zagorje?
wmosi

#467 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by wmosi »

dudevitz wrote:
wmosi wrote:
Od ovolike količine gluposti je zagarantovan proljev :lol:
Poštujem tvoje proljevanje..
to je samo mali dokaz da je iluzija i pokušavati usklađivati stavove oko nekih pitanja i odgovora.
wmosi

#468 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by wmosi »

PM72 wrote: Također,šuplja je priča o silnim solunskom dobrovoljcima i to svi poletjeli na džabnu zemlju u Bosni,što to nijedan ne ode u Korušku ili Zagorje?
Ja ne znam koji su bili razlozi takvog ponašanja. Do sad nisam čuo da je bilo šikaniranja, lako je provjeriti po izvorima.
Connaisseur Karlin

#469 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

PM72 wrote:Tad nije bilo googla da onaj sa druge strane pokupi koju informaciju. :D uglavnom,nije mi jasno kako neko zvuk gusala može nazvati muzikom i uživati u tome.Ili mumljati neke nerazumljive riječi uz ilahije.
m adobro,to je ovisilo od kalitet muzickog obrazovanja , nastavnika i od poznavanja osoba koje su svirale zicane instumente ,a i bez obzir ana posotjanej Googleta danas, narod i dalje nema potrebu da nesto nauci :D

ja sam culak od sandzackih muslimana , regija plav gusinje upravo da slusaju gusle :)

a evo sto google kaze :

http://www.gusinje-plav.com/2011pages/m ... ument.html

Image

Image

procitaj zadnju recenicu :)
bh.tornjak

#470 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by bh.tornjak »

wmosi wrote:
PM72 wrote: Također,šuplja je priča o silnim solunskom dobrovoljcima i to svi poletjeli na džabnu zemlju u Bosni,što to nijedan ne ode u Korušku ili Zagorje?
Ja ne znam koji su bili razlozi takvog ponašanja. Do sad nisam čuo da je bilo šikaniranja, lako je provjeriti po izvorima.
zar nije sikaniranje nekome oduzeti zemlju, imanje....ostaviti ga i porodicu bez igdje icega...???
zar nije sikaniranje otjerati...ili dovesti do toga da se "neko" odseli za Tursku ili AU (bilo je i tih slucajeva ali jako malo)
Zar nije sikaniranje traziti od saveznika Fra i Grcke da Bosnjake zarobljenike (koji su sluzili AU) drze mjesecima po raznim logorima i da im se ne dozvoli da se vrate kuci....dok se planirano ne odradi tj. dok se BiH nije "ugurala" u kraljevinu SHS...???

ima toga jos....
PM72

#471 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by PM72 »

wmosi wrote:
Ti nisi čuo? :lol: Ne čudi me jer si iz poznatog "slobodarskog " kraja.Ti si samo čuo neku priču da je u kraljevoj vojsci bio poseban kazan za muslimane (bez svinjske masti i mesa) a to je isto kao kad je Ratko Mladić djelio toblerone čokolade po Potočarima pa će neko za 50 godina srati kako je bilo švicarskih čokolada u Srebrenici zahvaljujući Srbima.Iz kraljevine SHS protjerano i na drugi način prisiljeno da ode preko 200 000 muslimana a ti nisi čuo za te slučajeve?

Jedini masovni zločin na nacionalnoj bazi u toj usranoj kraljevini desio se upravo nad Muslimanima u Šahovićima 1924.Pobijeno nekoliko stotina ljudi na pravdi Boga i na osnovu lažnog svjedočenja.Ko je odgovarao ? Niko.trebam li te pitati gdje nestadoše one silne džamije po Srbi i Crnoj gori? Istruhle ili ih srušio vjetar?
wmosi

#472 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by wmosi »

bh.tornjak wrote:
wmosi wrote:
zar nije sikaniranje nekome oduzeti zemlju, imanje....ostaviti ga i porodicu bez igdje icega...???
zar nije sikaniranje otjerati...ili dovesti do toga da se "neko" odseli za Tursku ili AU (bilo je i tih slucajeva ali jako malo)
Zar nije sikaniranje traziti od saveznika Fra i Grcke da Bosnjake zarobljenike (koji su sluzili AU) drze mjesecima po raznim logorima i da im se ne dozvoli da se vrate kuci....dok se planirano ne odradi tj. dok se BiH nije "ugurala" u kraljevinu SHS...???

ima toga jos....
Da li je to bilo baš tako?
U svakom slučaju, AU je bila poražena strana i svi njeni iskreni podanici morali su valjda pretrpjeti neki zijan, neko duševni a neko materijalni.
Ne bih se vraćao u istoriju, samo mislim neka piše svako svoje.
Mirza007

#473 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by Mirza007 »

wmosi wrote:
BISCANIN2 wrote: A sta je tacno, ????? Srbija je procentualno najvise vojske izgubila, povukla se u Grcku,gdje je docekalakraj rata. Zatim kao pobjednica napravila kraljevinuSHS, to je jedan od najmracnijih perioda za Bosnu. Stagnacija i sistematsko unistavanje i obezvrjedjivanje Bosne i Bosanaca. Sreca pa je rat unistio Shs i agoniju Bosne.

O sistematskom unistavanju i obezvredjivanju nesrba u kraljevini Jugoslaviji su knjige napisane. Tvoj problem je sto ih nisi procitao ali su lako dostupne vjeruj mi. Po velikom broju autora ta hegemonisticka tvorevina zasnovana na velikosrpskom imperijalizmu je jedan od osnovnih razloga krvoprolica u 2. svjetskom ratu a teze te i takve politike su itekako vidljive jos uvijek (izmedju ostalog i u ovom tvom postu - vidi boldano gore).
Ta drzava u biti ne da nije odgovarala fasistima nego je naprotiv favorizirala jugoslavenski (citaj velikosrpski) fasizam.
Da karadjordjevicevska velikosrpska bratija nije pokusala prodati muda pod bubrege tj. jugoslovenstvo pod velikosrpstvo kraljevina SHS a kasnije kraljevina Jugoslavija nikada Drinu ne bi prebacila. Da je sta valjala ne bi se tako krvavo raspala.
PM72

#474 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by PM72 »

AU je bila poražena strana i svi njeni iskreni podanici morali su valjda pretrpjeti neki zijan, neko duševni a neko materijalni.
"iskreni" podanici AU monarhije bili su muslimani i katolici a "neiskreni" pravoslavci? :D A slovenci? Dalmatinci,zagorci,istrijani? I oni su bili "neiskreni" ali njima u bašče i imanja kralj ne posla "dobrovoljce".

Slabo znanje imaš.
wmosi

#475 Re: Pomirenje Bošnjaka i Srba

Post by wmosi »

PM72 wrote:
wmosi wrote:
Ti nisi čuo? :lol: Ne čudi me jer si iz poznatog "slobodarskog " kraja.Ti si samo čuo neku priču da je u kraljevoj vojsci bio poseban kazan za muslimane (bez svinjske masti i mesa) a to je isto kao kad je Ratko Mladić djelio toblerone čokolade po Potočarima pa će neko za 50 godina srati kako je bilo švicarskih čokolada u Srebrenici zahvaljujući Srbima.Iz kraljevine SHS protjerano i na drugi način prisiljeno da ode preko 200 000 muslimana a ti nisi čuo za te slučajeve?

Jedini masovni zločin na nacionalnoj bazi u toj usranoj kraljevini desio se upravo nad Muslimanima u Šahovićima 1924.Pobijeno nekoliko stotina ljudi na pravdi Boga i na osnovu lažnog svjedočenja.Ko je odgovarao ? Niko.trebam li te pitati gdje nestadoše one silne džamije po Srbi i Crnoj gori? Istruhle ili ih srušio vjetar?
Eto, ja sam čuo da je bilo sve u redu. Možda griješim, ali ja nisam istoričar, tako da neću da tvrdim nešto što ne znam sigurno.
Za te Šahoviće sam saznao iz neke knjige od Milovana Đilasa. Jeste bilo ružno, to se slažem.

Što se tiče Srbije i Crne Gore, one su imale problem sa državom Turskom. Turska je odobrila iseljenje turskih podanika na tursku teritoriju. Tako da ne znam kakve ti veze imaš sa tim?
Što se tiče Turske države, haj provjeri koliko je crkava ostalo tamo posle iseljenja Grka? Srbija je imala problem sa Turskom (okupacija, revolucija, bune, seobe, borba za nezavisnost), a to nije definitivno tvoj problem.
Post Reply