da, slao ih 124000, ali je onda rekao cek malo. ako im nisam dokazao do sada, onda bolje da dalje ne pokusavam? zvuci razumno...Smrcak15 wrote:vrijeme takvih cuda je proslo, takva cuda su mogli inicirati samo Boziji poslanici u sklopu svoje poslanicke misije kao izazov onima koji ih opovrgavajuZaitsev wrote: Ama brate, evo ne treba ti Bog, ja ti kažem da KAD BI Allah poslao meleke ili mrtvog oživio, da svi nevjernici koji bi to vidjeli bi automatski priznali Allaha. APSOLUTNO SVE I JEDAN! Ja prvi !!!
ali nam je ostao Kur'an kao cudo, ali vi ga opet osporavati iako je ocito, kad se sve sabere i oduzme da ga nije mogao covjek napisati u tom vremenu.
Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
-
belfy
#451 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
- Smrcak15
#452 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ne, nego da ljudi u tim vremenima nebi imali opravdanje pred njim kad ih pozove(umru) a ne tako kao sto ti hoces da predstavis.belfy wrote:da, slao ih 124000, ali je onda rekao cek malo. ako im nisam dokazao do sada, onda bolje da dalje ne pokusavam? zvuci razumno...Smrcak15 wrote:vrijeme takvih cuda je proslo, takva cuda su mogli inicirati samo Boziji poslanici u sklopu svoje poslanicke misije kao izazov onima koji ih opovrgavajuZaitsev wrote: Ama brate, evo ne treba ti Bog, ja ti kažem da KAD BI Allah poslao meleke ili mrtvog oživio, da svi nevjernici koji bi to vidjeli bi automatski priznali Allaha. APSOLUTNO SVE I JEDAN! Ja prvi !!!
ali nam je ostao Kur'an kao cudo, ali vi ga opet osporavati iako je ocito, kad se sve sabere i oduzme da ga nije mogao covjek napisati u tom vremenu.
a sad nema potrebe da se salji novi poslanik jer se obavezao da ce cuvati Kur'an od iskrivljenja a poslanika Muhammeda je poslao cijelom covjecanstvu.
Jedino po nasem vjerovanju treba da dodje Isus u buducnosti , ali ne sa novom vjerom, nego kao praktikant islama, ali necemo sad o tome nije ovdje tema.
Last edited by Smrcak15 on 26/02/2017 01:12, edited 1 time in total.
-
belfy
#453 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
znaci ljudi sada imaju opravdanje pred njim, jer im vise ne salje poslanike?Smrcak15 wrote:ne, nego da ljudi u tim vremenima nebi imali opravdanje pred njim kad ih pozove(umru) a ne tako kao sto ti hoces da predstavis.belfy wrote: da, slao ih 124000, ali je onda rekao cek malo. ako im nisam dokazao do sada, onda bolje da dalje ne pokusavam? zvuci razumno...
- Smrcak15
#454 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ne, sad imaju KUr'an, a ko god ima dostupan Kur'an, ma dovljno je da imas TV, ili da imas smartphone/pameti telefon da vise nemas opravdanje.belfy wrote:znaci ljudi sada imaju opravdanje pred njim, jer im vise ne salje poslanike?Smrcak15 wrote:ne, nego da ljudi u tim vremenima nebi imali opravdanje pred njim kad ih pozove(umru) a ne tako kao sto ti hoces da predstavis.belfy wrote: da, slao ih 124000, ali je onda rekao cek malo. ako im nisam dokazao do sada, onda bolje da dalje ne pokusavam? zvuci razumno...
opravdanje mogu samo da imaju oni ljudi u dzunglama bez ikakve moderne tehnike, i necuju nista o vjeri, takvi imaju opravdanje, a mi u modernom svijeta nemamo.
Allah kaze:
19. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš - nakon što je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika – da vam objasni, da ne biste rekli: "Nije nam dolazio ni onaj koji donosi radosne vijesti, ni onaj koji opominje!" Pa, došao vam je, eto, onaj koji donosi radosne vijesti i koji opominje. A Allah sve može.
-
belfy
#455 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
da li ovim zelis da kazes da ostalih 124000 poslanika to nisu govorili?Smrcak15 wrote: ne, sad imaju KUr'an, a ko god ima dostupan Kur'an, ma dovljno je da imas TV, ili da imas smartphone/pameti telefon da vise nemas opravdanje.
opravdanje mogu samo da imaju oni ljudi u dzunglama bez ikakve moderne tehnike, i necuju nista o vjeri, takvi imaju opravdanje, a mi u modernom svijeta nemamo.
Allah kaze:
19. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš - nakon što je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika – da vam objasni, da ne biste rekli: "Nije nam dolazio ni onaj koji donosi radosne vijesti, ni onaj koji opominje!" Pa, došao vam je, eto, onaj koji donosi radosne vijesti i koji opominje. A Allah sve može.
- Zaitsev
#456 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Očito je da je od kad je stvorio Adema on slao njake poslanike i njake objave. Onda se zasitio i rekao: "Ma znate šta, dosta više. Odoh ja u penziju. Evo vama ova posljednja objava i znam da ste ih imali kijamet do sad, ali ovo je fakat zadnja, ćune više! Ko se tuspasio, tuspasio se, ovi ostali nek se jebu, ima da gore i pate u najgorim mukama, jer ja sve vidim i sve znam. I da, slao sam i čuda i svemoguć sam i mogu učiniti da čovjek razumije životinje i još svašta nešto, ali više neću. Ko je vidio - vidio je i zapisao sam to fino u knjizi, evo vam je, čitajte je i bojte me se inače ću vam kičme u čvor sabijati i sjećati vam se familije. I da, što se žena tiče, možete taslačiti djevojčice čim mogu šteku od vrata dobaviti jer tad su zrele. I još nešto, alkohol vam strogo zabranjujem, kao i svinjetinu, jer svinja jede što posere i nečista je, ali kokoš je druga priča i neću više da pričam o tome. Nekad tamo kad mi dopizdi sve, poslaću 2 mangupa. Jedan će biti pravi ono zloćo, a drugi, Isa, on je fin i on će vam potvrditi sve. Do tad se jebite, ubijajte međusobno, krvite, koljite, i boli me više k**** za sve. Ali sve damgle i sve znam i krvi ću vam se napiti. Eto tako, upućenima je dosta!"Smrcak15 wrote:vrijeme takvih cuda je proslo, takva cuda su mogli inicirati samo Boziji poslanici u sklopu svoje poslanicke misije kao izazov onima koji ih opovrgavajuZaitsev wrote: Ama brate, evo ne treba ti Bog, ja ti kažem da KAD BI Allah poslao meleke ili mrtvog oživio, da svi nevjernici koji bi to vidjeli bi automatski priznali Allaha. APSOLUTNO SVE I JEDAN! Ja prvi !!!
- Dope_Man
#457 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
To nije nesto sto vjernici svjesno kazu. To mi ateisti kazemo svjesno, ismijavajuci ono sto vi kazete nesvjesno ili bar nenamjerno. Eto ti ponavljas upravo to kao jedan od dokaza da je istinita jer pobogu, knjiga kaze da ce neki ljudi odbijati da povjeruju i u tome je knjiga upravu, sto znaci da mora da je istina sve sto pise u knjizi.Smrcak15 wrote:neznam jeli ikad i jedan musliman potegao sa ovom foromDope_Man wrote:Smrle, Smrle, ne razumijes da taj tekst za nas nije nista do pisceva zamka kojom pokusava uciniti da knjiga samu sebe dokazuje istinitom, Iz toga slijedi ono sto cesto zamjeramo vjernicima kroz recenicu "kur'an/biblija je potpuna istina, a zanmo to jer u kur'anu/bibliji pise da je kur'an/biblija istina.
Lako je taj trik napisati u bilo kojoj knjizi. Ja da sutra pisem knjigu mogu staviti "I procitace ove rijeci, a nece vjerovati da su istinite sve i da im slike donesem". Sama ta recenica NE CINI da knjiga postane istina. Ako zaista dobijemo slike, tj. ako taj bog zaista posalje svoje meleke ili bar kaznu, onda bi povjerovali. Ali to se nesto ne desava.
moja knjiga je istina zato sto kaze za sebe da je sitina.
apsolutno ne, nikad, nego tvrdimo svi, istina je zato sto daje logiske naucne i razumske dokaze da je istina, a ne da je istina samo sto kaze "ja sam istina" , ne nego istina zbog dokaza koje nudi.
Kao sto rekoh to je obicni trik pisca koji zna da ce SVAKU takvu pricu neko odbiti prihvatiti, odnosno pise prorocanstvo koje se MORA ispuniti. To sto Zaitsev kaze je tacno, uostalom to mi svi stalno govorimo, vjerovali bi da imamo stvarnog razloga/dokaza. Ali nemamo nista osim knjige koja sama za sebe tvrdi da je istina.
Last edited by Dope_Man on 26/02/2017 01:37, edited 1 time in total.
- Dope_Man
#458 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Da smo u kakvoj kafani sad bih ti rekao da je sve sto si vec popio, i sto ces popiti do polaska kuci, na moj racun. Obozavam ovako jednostavan, ali zapravo realan, rezime religijskih prica.Zaitsev wrote: Očito je da je od kad je stvorio Adema on slao njake poslanike i njake objave. Onda se zasitio i rekao: "Ma znate šta, dosta više. Odoh ja u penziju. Evo vama ova posljednja objava i znam da ste ih imali kijamet do sad, ali ovo je fakat zadnja, ćune više! Ko se tuspasio, tuspasio se, ovi ostali nek se jebu, ima da gore i pate u najgorim mukama, jer ja sve vidim i sve znam. I da, slao sam i čuda i svemoguć sam i mogu učiniti da čovjek razumije životinje i još svašta nešto, ali više neću. Ko je vidio - vidio je i zapisao sam to fino u knjizi, evo vam je, čitajte je i bojte me se inače ću vam kičme u čvor sabijati i sjećati vam se familije. I da, što se žena tiče, možete taslačiti djevojčice čim mogu šteku od vrata dobaviti jer tad su zrele. I još nešto, alkohol vam strogo zabranjujem, kao i svinjetinu, jer svinja jede što posere i nečista je, ali kokoš je druga priča i neću više da pričam o tome. Nekad tamo kad mi dopizdi sve, poslaću 2 mangupa. Jedan će biti pravi ono zloćo, a drugi, Isa, on je fin i on će vam potvrditi sve. Do tad se jebite, ubijajte međusobno, krvite, koljite, i boli me više k**** za sve. Ali sve damgle i sve znam i krvi ću vam se napiti. Eto tako, upućenima je dosta!"
Last edited by Dope_Man on 26/02/2017 01:38, edited 1 time in total.
- Zaitsev
#459 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dobio bi onda i pjesmu... I to onu Šta ću kući tako rano...Dope_Man wrote:Da smo u kakvoj kafani sad bih ti rekao da je sve sto si vec popio, i sto ces popiti do polaska kuci, na moj racun. Obozavam ovako jednostavan, ali zapravo realistican, rezime religijskih prica.Zaitsev wrote: Očito je da je od kad je stvorio Adema on slao njake poslanike i njake objave. Onda se zasitio i rekao: "Ma znate šta, dosta više. Odoh ja u penziju. Evo vama ova posljednja objava i znam da ste ih imali kijamet do sad, ali ovo je fakat zadnja, ćune više! Ko se tuspasio, tuspasio se, ovi ostali nek se jebu, ima da gore i pate u najgorim mukama, jer ja sve vidim i sve znam. I da, slao sam i čuda i svemoguć sam i mogu učiniti da čovjek razumije životinje i još svašta nešto, ali više neću. Ko je vidio - vidio je i zapisao sam to fino u knjizi, evo vam je, čitajte je i bojte me se inače ću vam kičme u čvor sabijati i sjećati vam se familije. I da, što se žena tiče, možete taslačiti djevojčice čim mogu šteku od vrata dobaviti jer tad su zrele. I još nešto, alkohol vam strogo zabranjujem, kao i svinjetinu, jer svinja jede što posere i nečista je, ali kokoš je druga priča i neću više da pričam o tome. Nekad tamo kad mi dopizdi sve, poslaću 2 mangupa. Jedan će biti pravi ono zloćo, a drugi, Isa, on je fin i on će vam potvrditi sve. Do tad se jebite, ubijajte međusobno, krvite, koljite, i boli me više k**** za sve. Ali sve damgle i sve znam i krvi ću vam se napiti. Eto tako, upućenima je dosta!"![]()
- irac300
#460 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Slao 124 000 poslanika, a nijedan da dobaci do onolikih Kineza, pa da i oni postuju abrahamskog boga. Jos Kinezi medju prvim civilizacijama koristili pismo, nijednog slova, nijednog zapisa, nijednog znaka da je neki pustinjak naletio do Pekinga i pricao o Allahu/Jehovi kako se vec voli zvat. (Ovo za Kineze se takodje odnosi i za Indijce)
-
belfy
#461 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
jarane, sad si nahebao sa videima koji slijede...irac300 wrote:Slao 124 000 poslanika, a nijedan da dobaci do onolikih Kineza, pa da i oni postuju abrahamskog boga. Jos Kinezi medju prvim civilizacijama koristili pismo, nijednog slova, nijednog zapisa, nijednog znaka da je neki pustinjak naletio do Pekinga i pricao o Allahu/Jehovi kako se vec voli zvat. (Ovo za Kineze se takodje odnosi i za Indijce)
- Dope_Man
#462 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Bilo je tu pokusaja al te komunjare mu nisu htjele izdati radnu vizuirac300 wrote:Slao 124 000 poslanika, a nijedan da dobaci do onolikih Kineza, pa da i oni postuju abrahamskog boga. Jos Kinezi medju prvim civilizacijama koristili pismo, nijednog slova, nijednog zapisa, nijednog znaka da je neki pustinjak naletio do Pekinga i pricao o Allahu/Jehovi kako se vec voli zvat. (Ovo za Kineze se takodje odnosi i za Indijce)
- Smrcak15
#463 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
nemaju opravdanje jer im je poslat Muhammed sa Kur'anom, dok god imas dostupan Kur'an nemas opravdanje.belfy wrote:znaci ljudi sada imaju opravdanje pred njim, jer im vise ne salje poslanike?Smrcak15 wrote:ne, nego da ljudi u tim vremenima nebi imali opravdanje pred njim kad ih pozove(umru) a ne tako kao sto ti hoces da predstavis.belfy wrote: da, slao ih 124000, ali je onda rekao cek malo. ako im nisam dokazao do sada, onda bolje da dalje ne pokusavam? zvuci razumno...
- irac300
#464 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Može on milion video klipova nalijepiti, džaba kada neće da uključi mozak. Njegovo teoretisanje je identično onim likovima iz Ancient Aliens. Kod njih svaka pora ljudskog života ima veze sa vanzemaljcima, a nijednog jedinog dokaza, samo naprđivanje.belfy wrote:jarane, sad si nahebao sa videima koji slijede...irac300 wrote:Slao 124 000 poslanika, a nijedan da dobaci do onolikih Kineza, pa da i oni postuju abrahamskog boga. Jos Kinezi medju prvim civilizacijama koristili pismo, nijednog slova, nijednog zapisa, nijednog znaka da je neki pustinjak naletio do Pekinga i pricao o Allahu/Jehovi kako se vec voli zvat. (Ovo za Kineze se takodje odnosi i za Indijce)
- Smrcak15
#465 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ti tvrdis da je Kur'an od covjeka, pa kako ce covjek znati naucne cinjenice koje ce se otkriti tek nakon 1400 godina ili koje ce najaviti neke stvari koje se su desile u nasem vremenu.Dope_Man wrote: To nije nesto sto vjernici svjesno kazu. To mi ateisti kazemo svjesno, ismijavajuci ono sto vi kazete nesvjesno ili bar nenamjerno. Eto ti ponavljas upravo to kao jedan od dokaza da je istinita jer pobogu, knjiga kaze da ce neki ljudi odbijati da povjeruju i u tome je knjiga upravu, sto znaci da mora da je istina sve sto pise u knjizi.
Kao sto rekoh to je obicni trik pisca koji zna da ce SVAKU takvu pricu neko odbiti prihvatiti, odnosno pise prorocanstvo koje se MORA ispuniti. To sto Zaitsev kaze je tacno, uostalom to mi svi stalno govorimo, vjerovali bi da imamo stvarnog razloga/dokaza. Ali nemamo nista osim knjige koja sama za sebe tvrdi da je istina.
nemozes ocekivati to od nepismenog Muhammeda iz 7 stoljeca.
- JedanOdBraceMorica
#466 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Zaitsev wrote:Očito je da je od kad je stvorio Adema on slao njake poslanike i njake objave. Onda se zasitio i rekao: "Ma znate šta, dosta više. Odoh ja u penziju. Evo vama ova posljednja objava i znam da ste ih imali kijamet do sad, ali ovo je fakat zadnja, ćune više! Ko se tuspasio, tuspasio se, ovi ostali nek se jebu, ima da gore i pate u najgorim mukama, jer ja sve vidim i sve znam. I da, slao sam i čuda i svemoguć sam i mogu učiniti da čovjek razumije životinje i još svašta nešto, ali više neću. Ko je vidio - vidio je i zapisao sam to fino u knjizi, evo vam je, čitajte je i bojte me se inače ću vam kičme u čvor sabijati i sjećati vam se familije. I da, što se žena tiče, možete taslačiti djevojčice čim mogu šteku od vrata dobaviti jer tad su zrele. I još nešto, alkohol vam strogo zabranjujem, kao i svinjetinu, jer svinja jede što posere i nečista je, ali kokoš je druga priča i neću više da pričam o tome. Nekad tamo kad mi dopizdi sve, poslaću 2 mangupa. Jedan će biti pravi ono zloćo, a drugi, Isa, on je fin i on će vam potvrditi sve. Do tad se jebite, ubijajte međusobno, krvite, koljite, i boli me više k**** za sve. Ali sve damgle i sve znam i krvi ću vam se napiti. Eto tako, upućenima je dosta!"Smrcak15 wrote:vrijeme takvih cuda je proslo, takva cuda su mogli inicirati samo Boziji poslanici u sklopu svoje poslanicke misije kao izazov onima koji ih opovrgavajuZaitsev wrote: Ama brate, evo ne treba ti Bog, ja ti kažem da KAD BI Allah poslao meleke ili mrtvog oživio, da svi nevjernici koji bi to vidjeli bi automatski priznali Allaha. APSOLUTNO SVE I JEDAN! Ja prvi !!!
Ovo da udje u udzbenike vjeronauke (ili kulture religija ili kako vec sad zovu tu dangubu od casa) kao univerzalna definicija religije
- Diwan
#467 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Čovjek koji ne poznaje osnove 'svoje vjere' uzeo na sebe zadatak Mehdijanskog prosvetitelja i tumača .... koju gomilu ludaka ovaj internet neće istrpiti ...Smrcak15 wrote:ti tvrdis da je Kur'an od covjeka, pa kako ce covjek znati naucne cinjenice koje ce se otkriti tek nakon 1400 godina ili koje ce najaviti neke stvari koje se su desile u nasem vremenu.Dope_Man wrote: To nije nesto sto vjernici svjesno kazu. To mi ateisti kazemo svjesno, ismijavajuci ono sto vi kazete nesvjesno ili bar nenamjerno. Eto ti ponavljas upravo to kao jedan od dokaza da je istinita jer pobogu, knjiga kaze da ce neki ljudi odbijati da povjeruju i u tome je knjiga upravu, sto znaci da mora da je istina sve sto pise u knjizi.
nemozes ocekivati to od nepismenog Muhammeda iz 7 stoljeca.
- Dope_Man
#468 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smrle, Smrle.. prvo sebi objasni u vezi tog opravdanja zasto je bog, koji zna sve sto ce se desiti, uopste slao prethodne knjige pa tek cetvrtu (prema islamu) odlucio cuvati, a prethodne tri se valjda ni samom njemu nisu svidjale pa je pustio da se ih ljudi ''iskrive''. Mogao je prvu napisati ''savrsenu'', obecati da ce je cuvati za sva vremena, i reci ''ko ne vjeruje, a ja evo poslao, nehebo je''.
Zatim sebi probaj objasniti kako je to Muhamed uspio biti valjda relativno dobar trgovac skoro cijeli zivot, ako se ne varam vec sa nekih 15tak je uveden u taj svijet, i ostati potpuno nepismen. Nije nemoguce da je ostao nepismen, da je neko drugi vodio knjige, a on dogovarao posao. Ali imao je sve preduslove da bude medju rijetkim pismenim ljudima u to vrijeme. Lik je trgovao, putovao.. naslusao se prica sa svih strana i imao ljude oko sebe.. sve to mu je dalo odredjeno znanje o judaizmu i krscanstvu koje je ocito iskoristio kao osnovu. A ako je bio nepismen, to stvara veci problem jer nije mogao provjeravati da li ljudi pisu ono sto im govori.. naravno, tu dolazi bog koji nadgleda, ali mora da komplikuje objavu tako sto je kaze svom meleku, koji sleti na Zemlju pa je kaze Muhamedu, koji ode do pisara da je isprica kako bi oni zapisali... efikasnost na nivou. Nije sad ni cudo da mu trebaju dva pisara na ramenima svakog covjeka.
Na ovo dodaj dvolicnost Muhameda.. zar ne bjese PRVA RIJEC koji je prenio ''UCI'' ili ''CITAJ'' ovisno od prevoda. Kasnije se jos tu i tamo spominje vaznost pismenosti kroz Kur'an. I on, za svojih 15-20 godina propovjedanja islama i sirenja istog vojnim pohodima.. um veoma miroljubivim naravno, nije poslusao rijeci koje je citirao kao pravilo ponasanja za druge?
Tjesi sebe da Kur'an posjeduje nekakvo magicno znanje a NIJEDNO naucno otkrice nije potaknuto istim. Od naucnih cinjenica sadrzi samo ono sto su ljudi znali u to vrijeme, i od toga mnogo pogresno interpretiranog poput granice koja ne dozvoljava mijesanje izmedju slatke i slane vode, a kojom se vjernici jos ponose. Sve ostalo se REINTERPRETIRALO NAKON naucnog otkrica kako bi se otkrice uklopilo u knjigu. Prvim arapima je bilo sasvim dovoljno da je nebo granica izmedju ovog i ''onog'' svijeta koji se prostire na nekoliko nivoa iznad.. a onda skontasmo da iza oblaka nema boga i njegovog kraljevstva.
Kada knjiga potakne otkrice onda mozes imati neki osnov za tvrdnju da sadrzi nesto vise od znanja koja su se u to vrijeme rasirila i do pustinja.
Onda se tu jos trebas zapitati kako to da knjiga koja ja ''poslata cijelom svijetu'' fokusirana ISKLJUCIVO na arapsku pustinju iz koje Muhamed nikad nije izasao, pa se ne bavi, niti spominje ikakvim konkretnim opisom, drugacije dijelove svijeta. Gdje im je snijeg sjevera i led artika/antartika, gdje su im prasume, silne zivotinje koje arapi tog doba nikad nisu vidjeli, kukuruz koji su Maje uzgajale uveliko.. ah da, njima je mogao jednog poslati, da im ukine ono silno zrtvovanje ljudi. Nista od toga se ne spominje, ali se zato spominju mitska bica preuzeta od ranijih civilizacija sa kojima su arapi imali dodira.
Vezano za prethodno, sebi pokusaj objasniti gdje su svi ti silni poslanici da se na bilo koji nacin spomenu u bilo kom dijelu svijeta osim bliskog istoka, kao sto ti raja spomenu Kinezi su bili pojam civilizacije i za stare Grke.. a ni slova o bilo cemu slicnom abrahamskom monoteizmu.
Ti se hvatas za ono sto ima u tim knjigama i sebe uvjeravas da je to cijeli svijet, a svijet je daleko vise od onoga sto Kur'an spominje. Ali kada bi to vidio onda bi shvatio i falicnost te knjige, zbog toga i zmiris.
Zatim sebi probaj objasniti kako je to Muhamed uspio biti valjda relativno dobar trgovac skoro cijeli zivot, ako se ne varam vec sa nekih 15tak je uveden u taj svijet, i ostati potpuno nepismen. Nije nemoguce da je ostao nepismen, da je neko drugi vodio knjige, a on dogovarao posao. Ali imao je sve preduslove da bude medju rijetkim pismenim ljudima u to vrijeme. Lik je trgovao, putovao.. naslusao se prica sa svih strana i imao ljude oko sebe.. sve to mu je dalo odredjeno znanje o judaizmu i krscanstvu koje je ocito iskoristio kao osnovu. A ako je bio nepismen, to stvara veci problem jer nije mogao provjeravati da li ljudi pisu ono sto im govori.. naravno, tu dolazi bog koji nadgleda, ali mora da komplikuje objavu tako sto je kaze svom meleku, koji sleti na Zemlju pa je kaze Muhamedu, koji ode do pisara da je isprica kako bi oni zapisali... efikasnost na nivou. Nije sad ni cudo da mu trebaju dva pisara na ramenima svakog covjeka.
Na ovo dodaj dvolicnost Muhameda.. zar ne bjese PRVA RIJEC koji je prenio ''UCI'' ili ''CITAJ'' ovisno od prevoda. Kasnije se jos tu i tamo spominje vaznost pismenosti kroz Kur'an. I on, za svojih 15-20 godina propovjedanja islama i sirenja istog vojnim pohodima.. um veoma miroljubivim naravno, nije poslusao rijeci koje je citirao kao pravilo ponasanja za druge?
Tjesi sebe da Kur'an posjeduje nekakvo magicno znanje a NIJEDNO naucno otkrice nije potaknuto istim. Od naucnih cinjenica sadrzi samo ono sto su ljudi znali u to vrijeme, i od toga mnogo pogresno interpretiranog poput granice koja ne dozvoljava mijesanje izmedju slatke i slane vode, a kojom se vjernici jos ponose. Sve ostalo se REINTERPRETIRALO NAKON naucnog otkrica kako bi se otkrice uklopilo u knjigu. Prvim arapima je bilo sasvim dovoljno da je nebo granica izmedju ovog i ''onog'' svijeta koji se prostire na nekoliko nivoa iznad.. a onda skontasmo da iza oblaka nema boga i njegovog kraljevstva.
Kada knjiga potakne otkrice onda mozes imati neki osnov za tvrdnju da sadrzi nesto vise od znanja koja su se u to vrijeme rasirila i do pustinja.
Onda se tu jos trebas zapitati kako to da knjiga koja ja ''poslata cijelom svijetu'' fokusirana ISKLJUCIVO na arapsku pustinju iz koje Muhamed nikad nije izasao, pa se ne bavi, niti spominje ikakvim konkretnim opisom, drugacije dijelove svijeta. Gdje im je snijeg sjevera i led artika/antartika, gdje su im prasume, silne zivotinje koje arapi tog doba nikad nisu vidjeli, kukuruz koji su Maje uzgajale uveliko.. ah da, njima je mogao jednog poslati, da im ukine ono silno zrtvovanje ljudi. Nista od toga se ne spominje, ali se zato spominju mitska bica preuzeta od ranijih civilizacija sa kojima su arapi imali dodira.
Vezano za prethodno, sebi pokusaj objasniti gdje su svi ti silni poslanici da se na bilo koji nacin spomenu u bilo kom dijelu svijeta osim bliskog istoka, kao sto ti raja spomenu Kinezi su bili pojam civilizacije i za stare Grke.. a ni slova o bilo cemu slicnom abrahamskom monoteizmu.
Ti se hvatas za ono sto ima u tim knjigama i sebe uvjeravas da je to cijeli svijet, a svijet je daleko vise od onoga sto Kur'an spominje. Ali kada bi to vidio onda bi shvatio i falicnost te knjige, zbog toga i zmiris.
- Sara03
#469 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
1. Odakle ti informacija da su tri prvobitne svete knjige u islamu iskrivljene.Dope_Man wrote:1. Smrle, Smrle.. prvo sebi objasni u vezi tog opravdanja zasto je bog, koji zna sve sto ce se desiti, uopste slao prethodne knjige pa tek cetvrtu (prema islamu) odlucio cuvati, a prethodne tri se valjda ni samom njemu nisu svidjale pa je pustio da se ih ljudi ''iskrive''. Mogao je prvu napisati ''savrsenu'', obecati da ce je cuvati za sva vremena, i reci ''ko ne vjeruje, a ja evo poslao, nehebo je''.
2. Posjeduje nekakvo magicno znanje a NIJEDNO naucno otkrice nije potaknuto istim. Od naucnih cinjenica sadrzi samo ono sto su ljudi znali u to vrijeme, i od toga mnogo pogresno interpretiranog poput granice koja ne dozvoljava mijesanje izmedju slatke i slane vode, a kojom se vjernici jos ponose. Sve ostalo se REINTERPRETIRALO NAKON naucnog otkrica kako bi se otkrice uklopilo u knjigu. Prvim arapima je bilo sasvim dovoljno da je nebo granica izmedju ovog i ''onog'' svijeta koji se prostire na nekoliko nivoa iznad.. a onda skontasmo da iza oblaka nema boga i njegovog kraljevstva.
3. Vezano za prethodno, sebi pokusaj objasniti gdje su svi ti silni poslanici da se na bilo koji nacin spomenu u bilo kom dijelu svijeta osim bliskog istoka, kao sto ti raja spomenu Kinezi su bili pojam civilizacije i za stare Grke.. a ni slova o bilo cemu slicnom abrahamskom monoteizmu.
Da, Bog zna sve što će se desiti, al' smisao i postojanje ovozemaljskog svijeta nije zarad Boga, već nas samih.
Bog je dobro svjestan svih odlika čovjeka, ali čovjek nije svjestan sebe, niti je njegova spoznaja Boga urođena. Radi se o procesu spoznaje koji je dugoročan, jer sama perfekcija nije smisao života. To je smisao onoga što slijedi.
Bog želi staviti čovjeka na iskušenje, moralno, etičko, vjersko, kako bi došao do spoznaje svoga bića, života i na kraju onoga koji je to dvoje stvorio, tj. Boga. Sve je stvar postepenog procesa, a ne nagle promjene.
Po vama bi novorođenče odmah trebalo prohodati i progovoriti. Jel' misliš da bi se poslije osnovne škole trebalo odmah ići na doktorski studij?
2. Po čemu je tebi taj ajet pogrešno interpretiran? Kako ga tvoja malenkost interpretira?
" Pustio je dva mora da se susreću. Između njih je pregrada i oni se ne miješaju."
" On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio."
Živo me interesuje.
3. Vidiš taj isti argument navode Jevreji, jer se bune što posljednji poslanik nije došao iz reda njihovog naroda. Zar ne misliš da je to pomalo šovinistički? Da li je to preduslov vjerovanja? To bi značilo da ja ne mogu vjerovati onome koji je druge rase, nacije, etnije, vjere, nego što sam ja ... Moram vjerovati samo i jedino onome koji ima iste karakteristike, jer smatram da su one iznad ovih drugih, ništa drugo.
Taj vaš argument je pomalo arijevski. Bit života je upravo u različitosti koja nas povezuje, ne u istovjetnosti. Baš zbog toga je prema proučavanju topografa Kaba centar svijeta, a Meka mjesto ukrštanja kontinenata, dok je arapski jezik najbogatiji i najčistiji ...
- Dope_Man
#470 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Je li ti znas osnovnu postavku islama? Ako ista znas o islamu onda ne bi ovo pitanje postavila. Da se podsjetimo: Islam tvrdi da je originalna vjera, koju su ljudi vremenom kvarili pa je bog stalno slao vece i manje poslanike da ljude vrate na pravi put. Kroz to je poslao i neke spise da se ljudi njima vode medju kojima su 4 velike knjige: Tevrat (Tora), Zebur, Indzil (Isusova objava ali ne Biblija kakvu danas znamo) i Kur'an. Svaka knjiga je originalno bila bozija rijec, ali vremenom su ih ljudi mijenjali.Sara03 wrote: 1. Odakle ti informacija da su tri prvobitne svete knjige u islamu iskrivljene.
Zbog toga se bog odlucuje poslati posljednjeg poslanika i finalnu knjigu u godini 2000. kada je svijet vec imao mogucnost da sve to zabiljezi u digitalnoj formi i sacuva u originalnom obli... ah ne, salje ga oko 609. godine, a njegovi zapisnicari biljeze rijeci na sve od koze do kostiju kamila, pa to kasnije sklopise u jednu knjigu. I tu bog odluci da ce je cuvati do kraja vremena, iako je isto mogao uraditi mnogo ranije.
Nije ajet taj koji je pogresno interpretiran, rekao sam da su znanje o svijetu, odnosno prirodne pojave pogresno interpretirali/shvatili. Neki sretnik je dosao do kraja pustinje i vidio kako se rijeka ulijeva u more, pimjetio tu ''granicu'' i zakljucio da se slatka i slana voda ne mijesaju.. HINT: Mijesaju se.Sara03 wrote: 2. Po čemu je tebi taj ajet pogrešno interpretiran? Kako ga tvoja malenkost interpretira?
" Pustio je dva mora da se susreću. Između njih je pregrada i oni se ne miješaju."
" On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio."
??? Zar nije bog taj koji se ponasa kao da je samo ''njegov'' narod bitan - pa na konkursu za posao poslanika pise: ''Kandidat mora biti porijeklom sa Arapskog poluotoka ili neke od pustinja udaljenih ne dalje od 40 dana jahanja kamile''? Samo ljudi iz pustinja Arapskog poluotoka su bitni da im se salju poslanici, a ostali ako prihvate dobro i je, ako ne pakao je dovoljno velik za sve.Sara03 wrote: 3. Vidiš taj isti argument navode Jevreji, jer se bune što posljednji poslanik nije došao iz reda njihovog naroda. Zar ne misliš da je to pomalo šovinistički? Da li je to preduslov vjerovanja? To bi značilo da ja ne mogu vjerovati onome koji je druge rase, nacije, etnije, vjere, nego što sam ja ... Moram vjerovati samo i jedino onome koji ima iste karakteristike, jer smatram da su one iznad ovih drugih, ništa drugo.
Al hajde, oprostio bih mu to da je neki od tih poslanika bar dosao do npr. Kine. To mi trazimo, da vidimo da je zaista po cijelom svijetu propovjedana ta religija. Nebitno da li je u Kini to radio neki Muli ibn Suli ili Chong Lee Moo.
- Smrcak15
#471 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dope_Man wrote:Smrle, Smrle.. prvo sebi objasni u vezi tog opravdanja zasto je bog, koji zna sve sto ce se desiti, uopste slao prethodne knjige pa tek cetvrtu (prema islamu) odlucio cuvati, a prethodne tri se valjda ni samom njemu nisu svidjale pa je pustio da se ih ljudi ''iskrive''. Mogao je prvu napisati ''savrsenu'', obecati da ce je cuvati za sva vremena, i reci ''ko ne vjeruje, a ja evo poslao, nehebo je''.
netrebam sebi ali trebam tebi objasnit, pitanje je vrlo lahko za odgovorit.Smrle, Smrle.. prvo sebi objasni u vezi tog opravdanja zasto je bog, koji zna sve sto ce se desiti, uopste slao prethodne knjige pa tek cetvrtu (prema islamu) odlucio cuvati, a prethodne tri se valjda ni samom njemu nisu svidjale pa je pustio da se ih ljudi ''iskrive''. Mogao je prvu napisati ''savrsenu'', obecati da ce je cuvati za sva vremena, i reci ''ko ne vjeruje, a ja evo poslao, nehebo je''.
Prijasnje knjige su bile namijenjene samo za odredjene narode, u odredjeno vrijeme a ne za cijelo vrijeme do sudnjeg dana, zato su i iskrivljene dok nije dosao Kur'an gdje je BOg licno u njemu obecao cuvanje Kur'ana od iskrivljenja.
ostao je potpuno nepismen jer mu nije potrebno to bilo da bude trgovac, dovoljno je znati da nista drugo, samo koju ces robu zamijeniti, placanje u naturi(zamjena robe, daj ti meni daj ti meni ovaj zacin ja cu tebi ovaj, daj ti meni svilu ja cu tebi ovo drugo), i nek je znao barem brojati do nekoliko samo da bi znao koliko treba zlatnika/srebrenjaka dobiti i to je to.Zatim sebi probaj objasniti kako je to Muhamed uspio biti valjda relativno dobar trgovac skoro cijeli zivot, ako se ne varam vec sa nekih 15tak je uveden u taj svijet, i ostati potpuno nepismen. ... A ako je bio nepismen, to stvara veci problem jer nije mogao provjeravati da li ljudi pisu ono sto im govori.. naravno, tu dolazi bog koji nadgleda, ali mora da komplikuje objavu tako sto je kaze svom meleku, koji sleti na Zemlju pa je kaze Muhamedu, koji ode do pisara da je isprica kako bi oni zapisali... efikasnost na nivou. Nije sad ni cudo da mu trebaju dva pisara na ramenima svakog covjeka.
puno nagadjas druze moj, kazes nije mogao provjeravati, o glavni pisar objave kako je to sve islo, kaze da kad bi pisari zavrsili pisanje objave odmah nakon zavrsetka recitacije poslanika Muhamemda, trazio je Muhammed da oni njemu recituju ponovo da vidi jeli ko zapisao gresku.
jeli ti sad jasno.
- Smrcak15
#472 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dope_Man wrote:
kako nekontas, pa upravo u tome je mudrost Bozija da ga ne poduci pisanju i ctanju, jer objava dobija na snazi tad, vjerodostojnost objave jaca kad dolazi od nepismenog covjeka nego od pismenog.Na ovo dodaj dvolicnost Muhameda.. zar ne bjese PRVA RIJEC koji je prenio ''UCI'' ili ''CITAJ'' ovisno od prevoda. Kasnije se jos tu i tamo spominje vaznost pismenosti kroz Kur'an. I on, za svojih 15-20 godina propovjedanja islama i sirenja istog vojnim pohodima.. um veoma miroljubivim naravno, nije poslusao rijeci koje je citirao kao pravilo ponasanja za druge?
Zasto nisu njegovi najveci neprijatlji govorili da muhammed to prepisiva od drugih jer znali su da nezna citati i pisati, pa su tvrdili da ga uci stranac, a Allah salje odgovor na te njihove tvrdnje
103. Mi dobro znamo da oni govore: "Poučava ga jedan čovjek!"* Jezik onoga zbog koga oni krivo govore je jezik tuđina/strani, a ovaj Kur’an je na jasnom arapskom jeziku
kaze pogresno, kako to onda ovaj vide tako lijepo jasno i cisto pokaze ono sto Kur'an tvrdi, iz dokumentarnog filma Davida Attenborough, ronioci tacno prolaze kroz liniju razgranicenja izmedju slane i slatke vodeTjesi sebe da Kur'an posjeduje nekakvo magicno znanje a NIJEDNO naucno otkrice nije potaknuto istim. Od naucnih cinjenica sadrzi samo ono sto su ljudi znali u to vrijeme, i od toga mnogo pogresno interpretiranog poput granice koja ne dozvoljava mijesanje izmedju slatke i slane vode, a kojom se vjernici jos ponose. Sve ostalo se REINTERPRETIRALO NAKON naucnog otkrica kako bi se otkrice uklopilo u knjigu. Prvim arapima je bilo sasvim dovoljno da je nebo granica izmedju ovog i ''onog'' svijeta koji se prostire na nekoliko nivoa iznad.. a onda skontasmo da iza oblaka nema boga i njegovog kraljevstva.
i gdje molim te ovdje pogresno nesto???
Kur'an se nebavi snijegom jer svaki normalan i nenormalan covjek moze da vidi kad pada snijeg kad se nalazi na mjestima gdje pada, nista specijalno sa tim.Onda se tu jos trebas zapitati kako to da knjiga koja ja ''poslata cijelom svijetu'' fokusirana ISKLJUCIVO na arapsku pustinju iz koje Muhamed nikad nije izasao, pa se ne bavi, niti spominje ikakvim konkretnim opisom, drugacije dijelove svijeta. Gdje im je snijeg sjevera i led artika/antartika, gdje su im prasume, silne zivotinje koje arapi tog doba nikad nisu vidjeli, kukuruz koji su Maje uzgajale uveliko.. ah da, njima je mogao jednog poslati, da im ukine ono silno zrtvovanje ljudi. Nista od toga se ne spominje, ali se zato spominju mitska bica preuzeta od ranijih civilizacija sa kojima su arapi imali dodira.
Kuran se bavi dosta stvari koje su nedokucivae za covjeka iz tog vremena,
big bang, sirenje univerzuma, pulsari, crne rupe, nebule, bioogija, fizika, geologija, embriologija, meteorologija, okeanologija itd itd
sta je prikladnije da se spominje u nadnaravnoj knjizi, snijeg ili pulsar? sta bi ti prije izabrao da pises ako hoces da pokazes nadnaravnost svoje knjige u tom periodu
nepostojanje nekog doumenta iz tog perioda neznaci da poslanici nisu dolazili, pa Kinezi kriju svoje piramide ko macka govno a da nebi sakrili nesto jos teze od toga a to je relgijski monoteizam, a oni komunjare.
- asurbanipal
#473 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smrcak15 wrote: Kuran se bavi dosta stvari koje su nedokucivae za covjeka iz tog vremena,
big bang, sirenje univerzuma, pulsari, crne rupe, nebule, bioogija, fizika, geologija, embriologija, meteorologija, okeanologija itd itd
sta je prikladnije da se spominje u nadnaravnoj knjizi, snijeg ili pulsar? sta bi ti prije izabrao da pises ako hoces da pokazes nadnaravnost svoje knjige u tom periodu
Kur'an prostorno ne ide dalje od bliskoistočnog kruga i naroda koji su tu obitavali i koji su graničili sa tim prostorom. Vremenski, ne ide dalje od srednjovjekovnog poimanja svijeta. Naravno, u Kur'anu postoje moralne, univerzalne poruke, koje možeš naći i u drugim kulturama i tradicijama, ali i u starijim civilizacijama...
- Smrcak15
#474 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
kako ne ide kad ide u nebesa, prica se o astronomski objektima, kao pulsar naprimjer, gdje su arapi na pulsaru milionima svjetlosnih Godina od zemlje.asurbanipal wrote:Smrcak15 wrote: Kuran se bavi dosta stvari koje su nedokucivae za covjeka iz tog vremena,
Kur'an prostorno ne ide dalje od bliskoistočnog kruga i naroda koji su tu obitavali i koji su graničili sa tim prostorom. Vremenski, ne ide dalje od srednjovjekovnog poimanja svijeta. Naravno, u Kur'anu postoje moralne, univerzalne poruke, koje možeš naći i u drugim kulturama i tradicijama, ali i u starijim civilizacijama...
vi ljudi trazite nerazume stvari, kao hej sto se ne spominje snijeg u Kur'anu, kao snijeg je cudo na cudima , a evo i da je spmenut, niko se nebi pocesao, ni vjernik ni nevjernik, jer svako bi kontao, snijeg pada na raznim dijelovima svijeta i sta je specijalno da se spominje u Kur'anu, nesto sto je vidljivo i opipljivo.
-
r_faruk
#475 Re: Smrt,Eh Sudnji Dan, Raj i Pakao
jednom prilikom si rekao da si bio u logoru te da te bog iskusavao na taj nacin. kada si napustio BiH i kada i gdje si krenuo u drugi razred? mozes a i ne moras odgovoriti.... mozda su pitanja previse licna, ako jesu, onda se izvinjavam!Smrcak15 wrote:vecinu svog zivota sam prozivio van BiH, zavrsio prvi razred u BiH poceo drugi i zaratilo se, to je to.laly wrote:Eh ne znam gdje si završio fakultet ali meni iskreno djelujes malo nepismeno.(npr. ne se pise odvojeno od glagola) pa mi tvoji tekstovi djeluju neuvjerljivo. Zato sam ti i predlozila da citas, ozbiljnije autore i da podignes diskusiju na malo ozbiljniji nivo.
jeli ti sad malo jasnije