Dzuma petkom

Post Reply
Connaisseur Karlin

#451 Re: Dzuma petkom

Post by Connaisseur Karlin »

Banksy wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Mnogi su bjezali preko granice par mjeseci prije odlaska u vojsku,a mnoge osobe su istjerane iz vojske ako im je otac ili djeda bio u ustasama ili cetnicima. Mislim da je 60 ili 70 tih godina vojska trajala cak dvije godine :-) :lol:
I pet, mornarica... nedavno se negdje na forumu pisalo o tome...
opa,5 godina, hvala to nisma znala :)
spreca wrote:
Mnogi su bjezali preko granice par mjeseci prije odlaska u vojsku,a mnoge osobe su istjerane iz vojske ako im je otac ili djeda bio u ustasama ili cetnicima. Mislim da je 60 ili 70 tih godina vojska trajala cak dvije godine :-) :lol:
dvij godine obicni vojnici i tri godine mornarica ali to do negdjw kraja 50tih....70tih je bilo 18mjeseci a 74te vec je smanjeno na 15mjeseci
aaa,danke Spreca,et' da i ja danas saznam nesto :) Taj perido u vojsi je bio predug :-)
Connaisseur Karlin

#452 Re: Dzuma petkom

spreca wrote:
Banksy wrote:

I pet, mornarica..
. nedavno se negdje na forumu pisalo o tome...
odmah posle rata a u sssru ako se ne varam tad je bilo 8 godina
a ovo cu pitati moje Ruse :kiss:
spreca

#453 Re: Dzuma petkom

Post by spreca »

https://ria.ru/spravka/20140901/1021958019.html
Banksy

#454 Re: Dzuma petkom

Post by Banksy »

omar little wrote:
Banksy wrote:
Ja nikad nisam čula da je neko završio na Golom zbog bježanja iz vojske, to je na prvu šuplja.

I lako provjerljivo...
https://noviplamen.files.wordpress.com/ ... 000132.jpg

https://noviplamen.net/2013/12/25/16000 ... po-spisku/
eto vidis, meni nije bilo bitno dovoljno za provjeravanje. ovo je ekskluzivno objavljeno debelo nakon njegove smrti, nisu ga mogli prozvati za zivota, ali se moglo ispraviti u naknadnim pisanjima i obljetnickim spominjanjima.
Nije važno ni meni - iskreno, i ne volim ga baš - ali nedavno sam listala neka imena, pa se sjetih da su spiskovi dostupni.
mayab

#455 Re: Dzuma petkom

Post by mayab »

USTAV SEKULARNE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Ajet 1.
Bosna i Hercegovina je sekularna država pripadnika Svih.

Ajet 1a.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini nema nevjerice.

Ajet 2.
Svi građani Republike Bosne i Hercegovine, kako oni islamske vjeroispovjesti tako i oni drugi, ravnopravni su pred šerijatom.

Ajet 2a.
Posebno su ravnopravni suniti i šijiti.triju konstitutivnih vjeroispovjesti, kako islamske tako i onih dviju.

Ajet 3.
Medju svim građanima sekularne Republike Bosne i Hercegovine treba da vlada vjerska tolerancija, a nad svima njima Alija Izetbegović ili netko drugi koga pošalje Prorok.

Ajet 4.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini vlast je odozgo.

Ajet 5.
Svi građani sekularne Republike Bosne i Hercegovine imaju neotuđivo pravo na minaret nad glavom.

Ajet 6.
Svaki građanin sekularne Republike Bosne i Hercegovine ima neotuđivo pravo na četiri vjenčanja i dženazu.

Ajet 7.
Svaka građanka sekularne Republike Bosne i Hercegovine ima neotuđivo pravo da vidi a da ne bude viđena.

Ajet 8.
U vrijeme ramazanskog posta svaki građanin sekularne Republike Bosne i Hercegovine ima pravo da hrani i bude hranjen od zalaska sunca pa sve do njegovog ponovnog izlaska.

Ajet 9.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini sudstvo je nezavisno. Kadija ti sudi nezavisno od toga što te kadija tuži.

Ajet 10.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini dozvoljena je sloboda štampe zdesna nalijevo.

Ajet 11.
Službeni grb sekularne Republike Bosne i Hercegovine sastoji se od šest ljiljana a službeno glasilo od jednog.

Ajet 12.
Službena zastava sekularne Republike Bosne i Hercegovine je zelena, a službeni BMW metalik.

Ajet 12a.
Službeno vozilo u sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini je ćilim.

Ajet 13.
Službeni jezik sekularne Republike Bosne i Hercegovine je diplomatski.

Ajet 14.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini u službenoj su upotrebi arapski brojevi, pa prema tome i slova.

Ajet 15.
Službeno pismo sekularne Republike Bosne i Hercegovine je pismo Alije Izetbegovića Konferenciji islamskih zemalja.

Ajet 16.
Službeni putnik sekularne Republike Bosne i Hercegovine je Evlija Čelebi.

Ajet 17.
Službeni put sekularne Republike Bosne i Hercegovine je put bez povratka.

(Feral Tribune" - 15.siječnja/januara 1996)
Kako je samo davno ova zajebancija napisana, kad čovjek skonta, vidi da je proslo preko 20 godina , a nikad mi aktuelnije nije izgledalo.... :run:
Connaisseur Karlin

#456 Re: Dzuma petkom

spreca wrote:
spasiba spreca :kiss:
spreca

#457 Re: Dzuma petkom

Post by spreca »

spreca wrote:
spasiba spreca :kiss:
:kiss: nije prevedeno ali zna to cika Google :mrgreen:
stari grad Visegrad

#458 Re: Dzuma petkom

Post by stari grad Visegrad »

@ mayab

Sta ti ljepis i pises gluposti, jedino sto zelis jeste da provociras.... tema pod katanac.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#459 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

stari grad Visegrad wrote:@ mayab

Sta ti ljepis i pises gluposti, jedino sto zelis jeste da provociras.... tema pod katanac.
eto ces ti reci sta ce ici pod katanac :-)
stari grad Visegrad

#460 Re: Dzuma petkom

Post by stari grad Visegrad »

hrasno38 wrote:

Tema pod katanac jerbo pisu gluposti. Hoce da provociraju, jedino im je to na pamenti, nista kostruktivno. ne treba se gubiti vrijeme i odgovarati nekim mrziteljima. I koga to zanima - nikoga.
prog321

#461 Re: Dzuma petkom

Post by prog321 »

Hmm,
Da nema mrzitelja ne bih imao s kim pričat.
:-D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#462 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

stari grad Visegrad wrote:
hrasno38 wrote:

Tema pod katanac jerbo pisu gluposti. Hoce da provociraju, jedino im je to na pamenti, nista kostruktivno. ne treba se gubiti vrijeme i odgovarati nekim mrziteljima. I koga to zanima - nikoga.
Mrziteljima cega??? Gluposti i nevjerovatnih nebuloza i bezobrazluka koje ispoljava vodja sarajevskih studenata. Tu nema mrznje nego samo reakcije ljudi koji ne gledaju na zivot ko konji kad im stavis ona govna na oci pa samo mogu da gledaju pravo. Niko ovdje ne vriedja vjeru niti vjerska ubjedjenja nego vrijedja ideju uvodjenja vjere u drzavu, skole, posao itd. Svidjalo se to ili ne VELIKIM B-H-S ovo je sekularna drzava i da se na kurac nasade nece biti vjerska niti ce Sarajevo ma koliko to zelio zeleno-mladjahni Zahiragic biti ikada neki novi Teheran. Ovom medjedu ocito treba paznja i misli da je SDA kaznena ekspedicija koje se neko boji. Nisam se cetnika boja 92 kad su mi zakucali na vrata u punoj ratnoj spremi a bojat cu se lizaca mindera :? Iritaraju ovakve ideje normalan svijet i posebno normalne vjernike koji vjeruju za sebe a ne za SDA i siroke narodne mase. I treba da se cuje glas naroda, ljudi ovog grada a posebno studenata jer im je to Zahiragic uskratio i pretvorio se u Mesiju koji predstavlja glas svih studenata. Ne Zahiragicu za ovakve stvari se provodi anketa medju studentima ali isto tako ako se potegne ta potegnut ce se i 10 drukcijih i UNSA ce popstati poligon zabave i zajebancije sa jedne strane dzumasa a sa druge pivasa u kojoj ovi prvi gube utakmicu 100%!!
kakavdanakneiskustvu

#463 Re: Dzuma petkom

Post by kakavdanakneiskustvu »

vec dugo,dugo godina u drzavnim organima ljudi idu na džumu,niko im to ne brani
daddy-kool

#464 Re: Dzuma petkom

Post by daddy-kool »

KIseljak12 wrote:Koliko znam dzuma se moze klanjati u cijelom trajanju vremena za podne namaz, tj. do ikindije odnosno vremena kada bi zapoceti namaz zavrsio u doba iduceg (vremenski okvir u kojem je zabranjeno klanjati).
Tako je.
KIseljak12 wrote:Sto se tice odgadjanja i uskladjivanja, postoji hadis da je bolje trgovcu da zatvori radnju i prestane s trgovinom da bi prisustvovao dzuma namazu, nego da se regularno bavi trgvovinom, jer je dobit od ovog prvog puno veca nego od drugog.
Nije hadis, nego ajet. (62:9)
zagortenej

#465 Re: Dzuma petkom

Post by zagortenej »

Neki kažu da dzuma nema svrhu (nije obavezna) ako nema halife, vrhovnog vodje muslimana jer je on taj koji bi trebao držati govor, hutbu.
Jedino ako Erdogan (kao najozbiljniji kandidat za halifu) nije ovlastio Bakira i IZ da to mogu raditi u njegovo ime.
jao_situacije

#466 Re: Dzuma petkom

Post by jao_situacije »

zagortenej wrote:Neki kažu da dzuma nema svrhu (nije obavezna) ako nema halife, vrhovnog vodje muslimana jer je on taj koji bi trebao držati govor, hutbu.
Jedino ako Erdogan (kao najozbiljniji kandidat za halifu) nije ovlastio Bakira i IZ da to mogu raditi u njegovo ime.
koji su to neki
zagortenej

#467 Re: Dzuma petkom

Post by zagortenej »

Ovi sto su rekli da ipak treba klanjati podne namaz poslije dzume (za svaki slučaj).
detroit-mercy

#468 Re: Dzuma petkom

Post by detroit-mercy »

kakavdanakneiskustvu wrote:vec dugo,dugo godina u drzavnim organima ljudi idu na džumu,niko im to ne brani
Ti u drzavnim organima i onako nista korisno i ne rade. Tako da se njihovih pola dana petkom i ne osjeti.
Connaisseur Karlin

#469 Re: Dzuma petkom

kakavdanakneiskustvu wrote:vec dugo,dugo godina u drzavnim organima ljudi idu na džumu,niko im to ne brani
u Federaciji,ne u cijeloj drzavi
kakonako

#470 Re: Dzuma petkom

Post by kakonako »

omar little wrote:
spreca wrote:
ultima_palabra wrote: Prvi put cujem, znam da je Goli bio za IB-ovce, a za ostale neistomisljenike su bili drugi zatvori.
Zaradi IBeovaca je osnovan....ali kasnije je isto naseljavan anti elementima odnosno protivnicima socijalizma i komunizma :mrgreen:

saban bajramovic bio na golom otoku jer je dezertirao iz vojske, tako sredina pedesetih bila cini mi se. da upadnem s komentom samo :D

Goli otok je poslije IB-ovaca "ugoscavao" prestupnike svih vrsta:kriminalce,ubice pa i one koji su izbjegavali vojnu obavezu.To je jedina istina.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#471 Re: Dzuma petkom

Post by Velkoski »

predlažem da sukobljene frakcije forumaša održe boj kod bbi-ja
jao_situacije

#472 Re: Dzuma petkom

Post by jao_situacije »

zagortenej wrote:Ovi sto su rekli da ipak treba klanjati podne namaz poslije dzume (za svaki slučaj).
valjda imaju ime ?
ako nemaju, onda ništa, nastavi tamo gdje si stao
Capajebo

#473 Re: Dzuma petkom

Post by Capajebo »

Velkoski wrote:predlažem da sukobljene frakcije forumaša održe boj kod bbi-ja
taman poslije dzume sutra aBd, da svi mogu doc'
kakonako

#474 Re: Dzuma petkom

Post by kakonako »

Banksy wrote:
I pet, mornarica... nedavno se negdje na forumu pisalo o tome...
Banksi,postujem te,ali ne uzimaj forum kao izvor relevantnih informacija.Mornarica se poslije rata sluzila TRI godine,mozda ne znas,ali pjevali su regruti:"Vojsko moja tri godine dana,sest bajrama i tri ramazana"..Eto,nesto i o vjeri koja je bila "zabranjena".
zagortenej

#475 Re: RE: Re: Dzuma petkom

Post by zagortenej »

jao_situacije wrote:
zagortenej wrote:Ovi sto su rekli da ipak treba klanjati podne namaz poslije dzume (za svaki slučaj).
valjda imaju ime ?
ako nemaju, onda ništa, nastavi tamo gdje si stao
Men' se cini da je Ebu Hanife jedan od njih. Logično, ako se u Bosni praktikuje hanefijski mezheb.
Post Reply